JIŽNÍ AMERIKA NA CESTĚ DO NĚMECKA

10.06.2004, 12:28
Aktuality
Jihoamerická kvalifikace pokračovala dalším kolem, v pořadí sedmým. Po víkendu se situace v tabulce ještě více zkomplikovala. Vedoucí Brazílie má pouze čtyřbodový náskok před celkem na sedmém místě, kterým je Peru. A co "Ronalgól"? Klídek! V neděli mu zvlhl střelecký prach...

Již v sobotu nastoupil Ekvádor proti Bolívii. Domácí se v prvním poločase doslova překonávali a radost byla na jejich straně. Do šaten je doprovázel potlesk diváků a skóre 3:0 v jejich prospěch. Do 27. minuty se hosté bránili jak se jen dalo. Pak se ale jejich obranný systém sesypal jak domek z karet. Vlastní gól Hermana Solíse po centru Ulisese de la Cruze byl prvním varováním. O pět minut později Cléber Chalá posílal míč před branku, ten se odrazil od obránce Bolívie k volnému Augustínu Delgadovi a jeho polovysoká střela znamenala zvýšení na 2:0. A do přestávky padl ještě jeden gól, tentokráte z trestného kopu. Autorem byl Ulises de la Cruz. V šatně hostujícího celku bylo o přestávce asi dusno, protože do druhého poločasu vyběhli hráči Bolívie jak znovuzrození. Limbert Gutiérrez v 57. minutě poslal nechytatelnou střelu z trestného kopu, která skončila v růžku branky,mimo dosah Jacinta Espinozy. A José Castillo snížil na 2:3, když se zbavil obránce a tvrdou střelou nedal brankáři domácích šanci. Na vyrovnání ale již nebyl čas.

Argentina se za čtyři dny nedokázala vzpamatovat ze "samba karnevalu ala Ronaldo" a doma s Paraguají jen remizovala. V hledišti byl poměr 5:1 pro domácí, ale na zeleném trávníku Estadio Monumental v Buenos Aires se oba celky rozešly 0:0. A tak se studený jihoamerický podzim promítl také do výkonu domácích. Za zmínku stojí snad jen zrození nové útočné dvojice, po které volali dlouho jak argentinští fandové, tak novináři. Carlos Tévez z Boca Juniors a Javier Saviola z FC Barcelona. Vlastně jen oni dva přinesli trochu lesku, nápaditosti a překvapení do jinak nudného odpoledne. Ale proti obraně Caniza – Gamarra – Cáceres - da Silva to bylo málo. A vůbec to neplatilo na vynikajícího brankáře - Justo Villar byl nepřekonatelný.

Také zápas Chile - Brazílie přinesl jednu novinku. Ne ve složení útoku. Ani v barvě dresů. To jen Ronaldo, na kterého se tentokráte nedostalo, protože penalty se nepískají každý den a tři v jednom zápase už vůbec ne, se rozhodl ukázat věčným kritikům své fotbalové umění. Že umí mnohem víc, než jen přimotat se ve vápně k odraženému míči a nějak ho dostat do branky... Blízko půlící čáry vybojoval míč, perfektně prodloužil na Kaká a ten patičkou našel v pokutovém území volného Luise Fabiana. Krátká zasekávačka oklamala brankáře Chile Nelsona Tapia a v 15. minutě to bylo 1:0 pro Brazílii. Zdálo se, že po Argentině budou reprezentanti Chile další obětí. Ale opak byl pravdou. Domácí měli celou řadu příležitostí, Ronaldo byl osobně střežen Luisem Fuentesem, náhradníkem za zraněného Jorge Vargase. Dida si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohl. Chytil umístěné hlavičky Marca Gonzálese a Reinaldo Navia (foto), který rovněž nastřelil břevno. A byl to právě druhý jmenovaný, kdo minutu před koncem hrací doby vyrovnal na 1:1. Z penalty.

Venezuela byla ještě nedávno Popelkou Jižní Ameriky. Tedy té fotbalové. Dnes je "vino tinto" rovnocenným soupeřem v boji o postup na MS 2006 všem ostatním. Brazilce nevyjímaje! V Limě to proti Peru jen potvrdili. Brankář Gilberto Angelucci byl jedničkou na hřišti. A když se k tomu, zejména v prvním poločase, připojily nepřesné pasy na vysunuté hroty domácích, Andrése Mendozu a Jeffersona Farfána, bylo vlastně rozhodnuto. Utkání nemohlo skončit jinak než 0:0. Diváci, kterých se na Estadio Nacional de Lima sešlo 43 tisíc, čekali po vítězství Peru v Uruguaji (3:1) mnohem více. Co mohou očekávat v září v Argentině? Kdo ví. Ale jedno je jisté. Pro akumulaci žlutých karet nenastoupí obránci Miguel Rebosio a Martín Hidalgo...

A "goleada" na závěr. Kolumbie - Uruguay 5:0. Estadio Metropolitano v Barranquilla na pobřeží Karibského moře zažilo znovuzrození domácího celku. Poslední místo je minulostí a pesimismus se mění v jistotu, téměř, postupu!! Víctor Danilo Pacheco (2x), Tressor Moreno, John Javier Restrepo a Sergio Herrera. Co víc dodat? Uruguay hrála v rozestavení 3-5-2, ale střelec Miguel Calero se míče ani nedotkl. Nehrál! Přednost dostala dvojice Javier Chevantón a Alvaro Recoba. Ale ti se vlastně k míči rovněž nedostali. "Cafeteros" jim ho totiž nepůjčili...

Po sedmém kole je na čele Brazílie (13), následována Argentinou (12). Bezprostředně je ohrožují Chile a Paraguay (11), ale také Ekvádor a Venezuela (10). Lišácky se na útok připravuje Peru (9), zatímco Kolumbie a Uruguay (7), ale i Bolívie (6) přemýšlejí, jak se dostat do horních pater tabulky. Zbývá odehrát ještě 11 kol, to příští se hraje v září. Postupují první čtyři, ale může i ten pátý. Jen bude hrát o dva zápasy více, s vítězem oceánské zóny...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, zase mi rýpe do Ronalda máš štěstí, že ve článku není nic, co bych ti vytkl

Reagovat
PJ

Vždyť ho naopak pochválil, že umí víc než se přimotat do vápna, ne?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, a co ty řeči o penaltách?

Reagovat
PJ

Mno nevim, ale já v tom nic rejpavýho nevidim, vždyť je to fakt, že tři penalty v jednom zápase se jen tak nevidí...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele