JAKO NA KOLOTOČI (IV)

05.08.2004, 13:05
Aktuality
Blíží se start evropských ligových soutěží, právě tak, jako zahájení nebo pokračování kvalifikací o postup na MS 2006. Jeden turnaj končí, druhý začíná. Svezme se tedy znovu na kolotoči plném událostí právě končícího týdne.

Zinédine Zidane musel opustit hrací plochu a nedohrál pro zranění zápas Real Madrid - Tokyo Verdy (4:0). Diagnóza je jasná: poúrazový pokročilý zánět kloubu palce levé nohy spojený s otokem. A koho to zajímá a válí španělsky, tak lékař Realu podepsal tento nález: artritis traumática aguda en la articulación del metatarso falángico del primer dedo del pie izquierdo. Vypadá to, že Zidane bude chybět trenéru Camachovi v zápase kvalifikace LM proti Wisle Kraków, právě tak jako Borja Fernández, který se podrobil operaci, také chodidla. Toho čekají až dva měsíce rehabilitace.

Péguy Luyindula (25) reprezentoval dvakrát Francii a Olympique Marseille se rozhodl nabídnout mu smlouvu na příští 4 roky. A 12 miliónů eur zaplatil za tohoto fotbalistu jeho klubu Olympique Lyon. Všichni čekají, zda se mu podaří nahradit Didiera Drogbu. Luyindula dal v loňské sezóně dva "evropské" góly a k nim přidal 16 ve francouzské lize, čímž výrazně pomohl Lyonu k obhájení titulu a k postupu do čtvrtfinále Poháru UEFA. Jeho spoluhráčem bude další posila, Eduardo Costa z Girondins Bordeaux. Evropa je ovšem neuvidí, Olympique Marseille skončil v lize až na sedmém místě...

Ricardo Oliveira byl o mnoho levnější, Betis Sevilla za něj dal Valencii jen 4 milióny eur a smlouvu má dokonce na 5 let s opčním právem na další dva roky. Oliveira přišel na Mestallu z brazilského Santos FC v létě loňského roku a v jediné sezóně ve Valencii sehrál 21 zápasů, dal 8 branek a ve své sbírce bude mít krásnou památku - titul vítěze ligy a Poháru UEFA!


Jürgen Klinsmann, nový trenér reprezentace Německa, září spokojeností. Po Oliveru Bierhoffovi získal i druhého asistenta a není jím nikdo jiný, než bývalý kouč VfB Stutthart a Austrie Vídeň Joachim Löw. Německo sice nemusí hrát kvalifikaci o postup na příští světový šampionát, jehož je pořadatelem, ale celá fotbalová veřejnost této země očekává od trenérské trojice jediné - návrat na výsluní a pokud možno zisk titulu...

Domenico Caso je tím, kdo bude zodpovědný za Lazio, které se pod vedením Roberta Manciniho probojovalo z italské ligy do Poháru UEFA. Pro tohoto 50letého trenéra to je premiéra v nejvyšší soutěži, jelikož má zkušenosti zatím jen z nižších soutěží - vedl Foggii Calcio a AC Chievo Verona v době, kdy hrály v Serii B. Je ovšem ověnčen vavříny z mládežnického fotbalu. V letech 1992-97 vedl Lazio Primavera a mezi jeho svěřence patřili mimo jiné Alessandro Nesta a Marco Di Vaio. V roce 1995 získali společně juniorský titul, který o rok později obhájili.

Émerson da Rosa odešel z AS Řím do Juventusu a ten dal za každý rok jeho života jeden milión eur, tedy osmadvacet celkem. Émerson 55x reprezentoval Brazílii, ale na MS 2002 nehrál pro zranění ramene, které si způsobil při tréninku. V Juventusu se tedy znovu potká s trenérem Fabio Capellem, ale ne s Matteo Brighim, který byl naopak uvolněn do AS za 16 miliónů eur. Juventus bude hrát o postup do základních skupin Ligy Mistrů se švédským Djurgardens IF, zatímco římští fotbalisté se do hlavní části soutěže ze druhého místa v lize kvalifikovali přímo.

Boudewijn Zenden (27) vyhrál s Middlesbrough Anglický pohár a dal dokonce druhý gól v únorovém finále proti Boltonu. Reprezentant Nizozemska, v jehož dresu bojoval v semifinále EURO 2000 a 2004, odešel v roce 2001 z Barcelony do Chelsea za 13 miliónů eur a v minulé sezóně byl v Middlesbrough na hostování. V nadcházejícím ročníku bude již kmenovým hráčem tohoto klubu a očekává, že po dvou měsících jakési zkušební smlouvy bude kontrakt ještě vylepšen. Middlesbrough se připravuje na start v Poháru UEFA a patřičně se posiluje. Michael Reiziger, Jimmy Floyd Hasselbaink, Mark Viduka a Ray Parlour jsou jména, která mluví sama za sebe.

Zé Maria (31) podepsal smlouvu na 2 roky. S Interem. Vypadá to, že každý druhý přestupující fotbalista tohoto léta jde do Interu Milán. Favalli, Burdisso, Choutos, Davids, Verón, Cambiasso, Mihajlovic... Dohoda s Perugií byla rychlá. Tady máte 1,7 miliónu eur a navíc si necháte Maximiliana Fusaniho zadarmo, i když "půlka" z něho patří nám.


Gabriel Schürrer (32) je dalším fotbalistou, který opustil La ligu. Rozloučil se se San Sebastianem, kde byl oporou, a stal se hráčem řeckého Olympiakosu. Má za sebou dlouhé putování. Z CA Lanús přišel v roce 1996 do Racingu Santander, v sezóně 1999/2000 hrál za Deportivo La Coruña a pak se na dva roky přestěhoval do Las Palmas, odkud poté zamířil do San Sebastianu. Olympiakos má ve svém kádru pro nadcházející sezónu také další posilu, Brazilce Rivalda. Oba se těší nejen na ligu země mistrů Evropy, ale především na start v Lize Mistrů. A jestli potkají v dresu protivníka někoho z bývalých spoluhráčů, má se prý na co těšit!

José Omar Pastoriza zarmoutil fotbalové příznivce. Bývalý hráč Monaka, reprezentant Argentiny na MS 1966 v Anglii a trenér Atlética Madrid zemřel náhle ve věku 62 let. Pastoriza hrál rovněž za Club Colón, Racing Club, nebo Independiente, se kterým získal tři tituly mistra Argentiny. Do Monaka přestoupil v roce 1972, ale o 4 roky později byl zpět a Independiente dovedl nejen k zisku COPA LIBERTADORES, ale i k vítězství v Interkontinentálním poháru, kde v roce 1984 porazili Liverpool. Po skončení aktivní kariéry trénoval v Brazílii - kluby Grêmio a Fluminense, v roce 1993 se ohřál na lavičce madridského Atlética. "El Pato" vedl také národní týmy Venezuely a Salvadoru, trénoval Boca Juniors a Bolivar Club. V prosinci 2003 byl jmenován technickým ředitelem Independiente...

Michael Reiziger nebyl pozván na soustředění reprezentace Nizozemska a to vyvolalo jeho okamžitou reakci. Následuje své kolegy Franka de Boera, Jaapa Stama a Marca Overmarse a loučí se definitivně s dresem oranjes. Nový kouč Marco Van Basten má po převzetí kormidla národní týmu velice těžkou pozici. Již 18. srpna hrají Holanďané se Švédskem a on nemůže počítat s celou řadou hráčů. Nepovolal ani Ruuda van Nistelrooije, který bude na první dvě utkání kvalifikace o MS 2006 v trestu, omluvili se Paul Bosvelt a Ronald Waterreus. Jako anekdota zní Stamova odpověď na žádost Van Bastana, zda to nechce ještě jednou zkusit a vrátit se: "Milý Marku, středy budu věnovat rodině. Tvůj Jaap." V dresu Nizozemska se tak představí deset hráčů, kteří nebyli v Portugalsku na EURO 2004: gólman Maarten Stekelenburg, obránci Kevin Hofland, Nigel de Jong a Pascal Bosschaart, středopolaři Mark van Bommel, Denny Landzaat, Jan Kromkamp a Romeo Castelen a útočníci Dirk Kuyt a Robin van Persie. A slavnostní bude zahájení kvalifikace. Před zápasem s Českou republikou budou v Amsterdam Areně do "Síně slávy nizozemského fotbalu" uvedeni bratři de Boerové, Stam a Overmars.

Simone Perrotta (foto) a Matteo Ferrari, reprezentanti Itálie, přicházejí posílit AS Řím. Jeden z Chieva a druhý z Parmy, oba s chutí zahrát si Ligu mistrů. Perrota (26) narodil se v Anglii, podepsal na 4 roky a jeho klub za něj dostal více než 7 miliónů eur. Začínal v Juventusu a hrál také za Bari. Za národní tým debutoval v roce 2002 proti Turecku, na EURO 2004 nastoupil ve všech zápasech a dal vítězný gól proti Bulharsku. Bude hrát na OH v Aténách, ale to mu nebrání ve startu v LM, kde boje ve skupinách začínají až po skončení tohoto turnaje. Ferrari se poprvé ukázal v dresu Itálie ve stejném zápase jako Perrotta a byl rovněž na EURO 2004. O podmínkách jeho přestupu se toho moc neví, ale jedno je jisté. Součástí platby je Damiano Ferronetti (19) a bude hrát v Parmě. Perrotta se v Římě setká s trenérem Cesare Prandellim, který ho vedl v předešlém působišti.

Paul Scholes (29) je dalším, koho to v reprezentaci přestalo bavit. Fotbalista Manchesteru United, účastník MS 1998 a 2002, EURO 2000 a 2004, oblékl dres albionu v 66 zápasech a dal 14 branek. "Začal jsem reprezentovat v roce 1997 a prožil jsem 7 krásných let. Hrál jsem na nejdůležitějších turnajích, s vynikajícími spoluhráči, proti prvotřídním fotbalistům, pod nejlepšími trenéry. EURO 2004 bylo fantastické, ale po jeho skončení jsem se definitivně rozhodl. Je to ten pravý okamžik pro můj odchod!" Scholes pokračuje i nadále ve svém klubu, kde hraje od roku 1994. Na Old Trafford zažil nejen 6 titulů, ale pomohl rovněž k triumfu v Lize Mistrů v roce 1999. Sám ve finále nenastoupil, byl v trestu.

Na kolotoči se občas točí hlava. Nebude tedy na škodu z něj vystoupit. Ale on se bude točit i bez nás. My si nastoupíme zase za týden. A věřte tomu, že se toho ve fotbale stane mnoho nového. Bude zcela určitě o čem psát a co číst. A my se rádi svezeme. Fotbal je naše vášeň.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dobrej článek jako vždy. Jenom Prandelli netrénoval Perrottu ale Ferrariho.

Jak myslíte že dopadne premier league? Arsenal nemůže zopakovat loňskou sezónu, má nějaké zraněné, opory jsou o rok starší... Chelsea konečně dobře posílila ale nepotřebuje ještě rok? Třeba vyhraje Man-U. Taky posílili a když chytnou formu, mohli by vyhrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že ManU bude hrát třetí housle. Arsenal je furt dobrý, ale přecejenom už to tak skvělé nebude. Chelsea věřím, ta t oasi fakt vyhraje. Má dobrý tým, jen škoda Ranieriho.

Můj tip :

1. Chelsea

2. Arsenal

3. Liverpool

4. Manchester United

Newcastle

Reagovat
exmafie

Souhlasím s prvním a druhým místem,jen ten Liverpool se mi zdá tak trošku mimo,rozhodně bych to přál Newcastelu...

Reagovat
smazaný uživatel

LIverpool měl vždy dobré hráče, ale trenéra trochu mimo, teď se to s příchodem Beniteze změní.

Newcastelu to taky přeju,ale bude záležet na Kluivertovi, pač Shearer už na to nemá.

Reagovat
smazaný uživatel

Shearer na to rozhodně má. Uvidíte že zas bude mezi prvními 5 střelci. Já si spíš myslím že na to nemá Kluivert. Já jenom nevím proč chce Chelsea poslat pryč i Mutua. Vždyť do útoku má jenom Drogbu, Kežmana - distanc na 3 zápasy - a Gudjohnsena a to je na špičkový tým s přetékající pokladnou málo. Myslím že Forsell jako 4.útočník by se jim hodil i když je radši za variatu v Birminghamu. Baroš by měl rozhodně jít někam tak na rok na hostování. Sice nevím jak můžou hrát dva hroťáci Owen a Cisse spolu, ale myslím že v Liverpoolu si zase moc nezahraje

Reagovat
smazaný uživatel

Ono se to nezdá,ale už ta loňská sezoná byla u Shearera nic moc, statistiky trochu klamou.

Baroš měl jít do Barci, tam by měl větší šanci, v Liverpoolu si nezahraje.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele