Jak dopadnou evropské ligy?

10.10.2002, 21:07
Aktuality
Jak dopadnou přední evropské fotbalové ligy? O tom se každý rok dohaduje spousta odborníků. V tomto článku se podíváme na zoubek jednotlivým evropským ligám a na šance týmů uspět ve své lize. Podle většiny odborníků je nejkvalitnější fotbalová soutěž ve Španělsku. Každým rokem je na ligový titul několik kandidátů, ale nikdy se nestává, že by byl někdo favoritem jednoznačným. A to platí i u královského Realu Madrid. Tým složený ze superhvězd jako Zidane, Figo, Ronaldo, Raul, Casillas, Hierro a další ale má podle prognóz šanci na titul největší. Ovšem španělská liga není Liga Mistrů, a tak neznamená úspěch v Lize Mistrů úspěch v domácí soutěži. Minulou sezónu většina lidí také tipovala Real, ale ten nakonec skončil až třetí. A jak by to mohlo dopadnout tuto sezónu? Letos má dobrý start Real Sociedad San Sebastian a spolu s Celtou Vigo se zatím drží na špici. Ovšem Sebastianu brzy dojde dech, a tak tyto body ze začátku sezóny skvěle využije k udržení se v lize. Celta Vigo již sice patří mezi větší a známější kluby, ale ani ona na titul nemůže pomýšlet. Některé týmy jsou prostě lepší. Titul letos obhajuje Valencie a určitě ho bude chtít obhájit, hraje ale Ligu Mistrů, takže má dvojí zápasové zatížení. To mají ovšem i ostatní kandidáti na trůn - Real Madrid, FC Barcelona a Deportivo la Coruňa. I přes toto zápasové zatížení nedávám šanci nikomu jinému než týmu z této "velké pětky". Můj tip na první 3 místa je tedy takový: 1. Real Madrid, 2. Valencia CF, 3. FC Barcelona.

V Anglii je situace trochu jiná - minulý rok se Arsenalu konečně podařilo zastavit "monopol" Manchesteru United na ligové tituly a vypadá to, že v této sezóně bude v Anglii o titul pořádná mela. V čele se zatím drží Arsenal před Liverpoolem a buduje si slušný náskok před asi největším rivalem - Manchesterem United. Do boje bude pochopitelně chtít zasáhnout i již zmiňovaný Liverpool. Loni čtvrtý Newcastle se nejspíš začíná vracet mezi anglickou špičku a čtvrté místo bude chtít minimálně obhájit - bude to mít ovšem velice těžké. Na dobré umístění totiž pomýšlejí i další kluby - Leeds, Chelsea a jak je ze začátku sezóny vidět, tak i Tottenham a Middlesbrough. Mezi další týmy pomýšlející na vysoké umístění bych zařadil i West Ham, ovšem body ztracené ze začátku soutěže bude jen těžko dohánět. Chelsea bývá pravidelně každým rokem mezi první šestkou, ale na titul nemůže pomýšlet - ztrácí až příliš bodů remízami se slabými kluby. Naopak Leeds by mohl do boje o trůn promluvit - na rozdíl od Manchesteru, Arsenalu a Liverpoolu hraje "pouze" Pohár UEFA a nemá tudíž takové zápasové zatížení. Když shrnu všechna tato fakta, tak je můj tip na první tři místa takový: 1. Manchester Utd., 2. Arsenal, 3. Liverpool.

Podle expertů třetí nejlepší světová liga, liga italská, tedy Serie A, přináší každoročně dramatické okamžiky až do posledního kola, nejinak tomu bylo v minulém ročníku, kdy Inter Milán ztratil první místo v posledním kole a nakonec skončil "až" třetí. Myslím si, že letos bude boj o trůn extrémně vyrovnaný. O titul se budou prát jak Inter Milán, tak i Juventus Turín, AS Řím a AC Milán. Lazio se bude probouzet z finanční krize a Parma nemá takový kádr, který by mohl pomýšlet na příčky nejvyšší. Z Chieva vyprchá všechna euforie a letos bude bojovat spíš o udržení v Serii A. Hodně záleží také na tom, jak si který klub budé vést v Lize Mistrů. Pokud některý z nich dojde daleko, bude mít sice nové síly z toho, že konečně překonal pravidlo, že se v posledních letech italským klubům v evropských pohárech nedaří, ale zároveň síly ztratí větším zápasovým zatížením. Pokud nějaký klub vypadne z Ligy Mistrů brzo, bude účinek přesně opačný. Myslím si, že první tři ligové příčky v Itálii obsadí tyto kluby: 1. AC Milán, 2. Inter Milán, 3. Juventus Turín.

Další evropská fotbalová velmoc, podle některých ovšem na velmi slabé klubové úrovni. Podle mě ovšem na klubové úrovni ani na špatné, ani na dobré, ale velice zajímavé. Francie. Francouzská liga bývá vždy velice zajímavá. Tato soutěž má snad nejvíc uchazečů o trůn. Může to být kdokoliv z těchto týmů: Auxerre SC, Monako, PSG, Nantes, Lyon, Marseille, Lens, Bordeaux a jak je ze začátku ligy vidět, tak i Nice a Sochaux. Nejsilnější se mi zdá PSG vedená mistrem světa, Brazilcem Ronaldinhem. Ovšem Auxerre je vždy silné, má i dobrý start v lize, zatím je první, ale uvidíme, jak jeho hráči zvládnou navíc náročné zápasy v Lize Mistrů. Můj tip je tedy takový: 1. PSG, 2. Auxerre SC, 3. Lyon.

Poslední evropská ligová soutěž, které se podíváme na zoubek, je liga holandská (chcete-li tak nizozemská). Tady nebudu váhat, i když se to někomu možná nebude líbit, zdá se mi, že trojka Ajax, Feyenoord a PSV Eindhoven si začíná dělat monopol stejně jako třeba Celtic a Rangers ve Skotsku. Tady se jen těžko dá spekulovat, kdo z této trojky bude lepší - tuto ligu proto tipovat nebudu, bude záviset pouze na aktuální formě na konci ligy. Myslím, že až v posledním kole se rozhodne, který z těchto tří týmů získá titul.

Autor: Jan Werner

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele