ITALŮM VÝHRA NAD BULHARY NESTAČILA

23.06.2004, 08:26
Aktuality
Ciao Italia - to je dnes asi nejčastější titulek všech zpravodajství na celém světě. Cassano sice v 94. minutě strhl vítězství na stranu Azzurri, ale to bylo k ničemu. Minutu před koncem zápasu Dánsko - Švédsko se povedlo Mattiasu Jonsonovi vyrovnat na 2:2 a zajistit tak postup oběma skandinávským celkům.

V minulých dnech se nejvíce mluvilo právě o této možnosti. Byli to samotní Italové, kteří do omrzení opakovali, že mají obavy z této dohody, která je nechá mimo hru. Obávaná remíza se nakonec stala pravdou. Téměř ve stejnou chvíli padly oba góly a radovali se z nich jak Švédové, oprávněně, tak Italové, kteří v této chvíli ještě netušili, že jejich branka je jen symbolickým plácnutím do vody na rozloučenou s Portugalskem, s EURO 2004.

Zápas s Bulharskem měl být rozhodnut dávno před závěrečným hvizdem rozhodčího Ivanova z Ruska. Giovani Trapattoni sice musel v sestavě hodně improvizovat, ale síla náhradníků stále mluvila jasnou řečí o převaze Itálie. Totti, Cannavaro a Gattuso potrestáni, Cristiano Zanetti zraněn. Marco Materazzi, Stefano Fiore a Bernardo Corradi dostali příležitost. Jen na lavičce zůstal Christian Vieri. A tak Italové věřili nápaditosti Pirla a pohyblivosti a genialitě Cassana. Hráli oba výborně proti Švédsku, proč by jim to nemělo vyjít proti Bulharsku. Ale dnes to nebyl onen Pirlo, kterého fandové čekali. Stal se tak, jako celé mužstvo, jen stínem zašlé slávy italského fotbalu. Znovu se objevila Itálie tak, jak ji známe za celé éry Trapattoniho. Pomalá, hrající jakoby v křeči, bez nápaditosti. Každá akce se dala přečíst již ve chvíli, kdy se míč objevil na kopačce hráčů v modrém. Na druhé straně stálo Bulharsko, již bez šance na postup, hrající pouze o čest, s jediným cílem, pokusit se dát alespoň jeden gól, získat jeden bod. Petkov, Ivanov, Kirilov a Stilian Petrov se z různých důvodů neobjevili v sestavě, a tak i Bulharsko muselo improvizovat.

Bulhaři věděli, že v případě vítězství jejich soupeř obsadí potupné poslední místo v tabulce. Zahájili zápas s chutí, jakoby zapomněli, že postup zmizel v nenávratnu. Ale postupem času se čím dál tím více začalo ukazovat, kde jsou jejich slabiny. Technická nevybavenost, pomalost, nedůraznost, snad jen s jediným hráčem na slušné úrovni, Martinem Petrovem. Ale i to stačilo Bulharům k tomu, aby komplikovali život svému soupeři. Italové nehráli po křídlech, zdálo se, že nekončící déšť jim ubírá každou minutou sil a nerozhodný stav svazuje nohy. Ve 13. minutě tu byl první pokus o střelu, ale na druhé straně, než se čekalo. Martin Petrov vylekal Buffona a ten raději vyrazil na roh. O minutu později to mohlo být 1:0 pro Itálii, ale Zdravkov řekl Ne! Fantasticky vyrazil střelu Fioreho z 10 metrů, dorážka Del Piera šla vedle. Zambrotta, Del Piero, Corradi to zkoušeli v následujících minutách, ale bez nebezpečí pro bulharskou branku.

Ve 30. minutě se osmělili Bulhaři a hned bylo před Buffonem rušno. Petrov nepřesně nahrával Berbatovovi, ten ale nakonec vystřelil, míč zblokoval Materazzi. Martin Petrov si nedal pokoj a hned minutu na to znovu vylekal Buffona, ten vyrazil na roh. Další minuta, další šance, tentokráte pro Itálii. Corradi hlavou na Cassana, ten mířil vedle. Minuta 38. a Bulharsko znovu pohrozilo. Lazarov postupoval směrem k brance , ale ukličkoval se a upadl přes míč. Del Piero z trestného kopu a z dálky, Zdravkov čekal u tyče a míč kryl. A přišla poslední minuta prvního poločasu. Materazzi stáhl Berbatova a sudí neváhal. Penalta! Kolik podobných soubojů končí nepotrestáno... Martin Petrov nedal Buffonovi šanci, poslal míč na opačnou stranu než se brankář vrhl. Zase jeden gól do šatny!

Trapattoni asi spustil hromy a blesky. Podle toho to vypadalo od první minuty druhého poločasu. A již ve 48. minutě Italové vyrovnali. Zambrotta centroval z levé strany, Cassano bombou nastřelil břevno, Zdravkov se marně natahoval po odraženém míči, ale Del Piero mu nedal šanci na něj dosáhnout a Perrota dorazil do branky. 1:1 a Itálie žila dál v naději. Minuta za minutou a stále stejný obraz hry...
49. Pirlo, Zdravkov chytá
50. Pirlo těsně nad
54. Pirlo vedle
55. Cassano z úhlu do boční sítě
57. Del Piero bez přípravy, Zdravkov chytá
59. centr Panucciho, Vieri hlavou vedle
61. Pirlo posílá na hlavu Vieriho, ten trefil nepřesně

Pak se hra na deset minut uklidnila, šance nemělo ani jedno mužstvo. Trochu přibylo tvrdosti. Další desetiminutovka ale patřila znovu Itálii.
70. Cassano z úhlu, Zdravkov je jistý na čáře
73. Pirlo centruje, Vieri hlavou vedle
74. Pirlo z dálky, roh
75. hlavičkuje znovu Vieri a znovu vedle
76. rozhodčí čaruje a nevidí jasný faul na Cassana metr v pokutovém území. Nepíská ani trestný kop!

Až v 84. minutě se dostali ke slovu Bulhaři. Berbatov nádherně obstřelil z trestného kopu zeď, ale Buffon dal vyniknout svému umění a vyrazil. Hned z protiútoku přišel roh a Nestovu hlavičku vyrazil Zdravkov. Italové začali ztrácet hlavu. Byla zde devadesátá minuta. Na tabuli pomocného rozhodčího svítila číslice 5, a tak naděje žila dál.

Po gólu na 2:1, který dal ve čtvrté minutě nastavení Cassano, se Italové radovali jen několik vteřin. Do shluku objímajících se hráčů někdo křikl: Dánsko - Švédsko 2:2! Konec! A to byl opravdový konec. Zápasu, bojů ve skupině, působení Italů na EURO 2004...

Statistiky ze zápasu najdete zde.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*Joan

Zdar, jsem tu jenom na skok. Chci jen říct, že Laporta se zbláznil-chce koupit Rosickýho- NÉÉÉÉÉÉÉÉ!!!!! Jenom to ne.

Reagovat
HOST*007

Kdyby vyhráli první dva jak my tak sou v pohodě a ten plivající Totti to bude mít velice těžké, teď to budou na něho svalovat a dobře mu tak, je to sice geniální fotbalista, ale po lidech se přece neplive.

Reagovat
Mr.Jindros

totti je dobrej, ale hloupej, jsem rad ze italie nepostoupila, kvuli Cesku, ktere si zaslozi postoupit do semifinale a i kdyz jsou Italove "pomaly a nevyrazni" :) tak by bylo tezsi pres ne postoupit nez pres severany, pze oni proste play off umi zahrat kdykoli, i kdyz jejich forma neni dobra

Reagovat
HOST*Honza

Souhlasím, Italové se pomalu rozjíždí a i přes jejich nepostup by to byl nepřijatelný soupeř!!! S něma se musí vždycky počítat. Z tohoto důvodu je dobře, že vypadli!

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že jim to nevyšlo, myslím, že by byly přijatelnější než Dánové.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele