ITÁLII POVEDE DONADONI

13.07.2006, 22:39
Aktuality
Nástupcem italského kouče Marcella Lippiho, jenž rezignoval tři dny po úspěšném finále, se stane Roberto Donadoni. Potvrdil to vedoucí tiskového oddělení italské fotbalové asociace Antonello Valentini: "Roberto Donadoni je novým trenérem italského národního týmu a v úterý bude oficiálně představen fotbalové veřejnosti."

Všichni fanoušci v Itálii věděli, že po světovém šampionátu v Německu Lippi u reprezentace skončí. Ale bývalý trenér Juventusu se tak rozhodl i přesto, že získal s Itálií titul, což bylo trochu překvapením.

Donadoni sice nemá bohaté trenérské zkušenosti, ale italská fotbalová federace měla dost času na to, aby vybrala z několika kandidátů toho podle ní správného, a tak se rozhodla pro bývalého záložníka.

Základní kámen týmu AC Milán, který dominoval nejen italskému, ale i evropskému fotbalu v 80. a počátku 90. let minulého století, byl také jedním z prvních hráčů, kteří na konci kariéry zamířili do americké Major League Soccer. Konkrétně do týmu Metrostars New York, kde jej trénoval Carlos Alberto Parreira, trenér Brazílie na letošním mistrovství, od něhož mohl získat spoustu trenérských zkušeností.

Na reprezentační úrovni se může Donadoni pochlubit bronzovou medailí z MS 1990, které předcházela jím neproměněná penalta v semifinále proti Argentině. A samozřejmě i medailí stříbrnou z roku 1994. V reprezentaci odehrál celkem 63 zápasů, v nichž vstřelil 5 gólů.

Svou trenérskou kariéru začal v roce 2001 v Lecce a poté se stěhoval do Livorna a Janova. Při druhém působení v Livornu vedl skromný tým na úctyhodných pozicích Serie A až do doby, kdy se natolik rozzlobil, že se popral s prezidentem klubu Aldo Spinellim.

Dalšími kandidáty na uvolněný post byli podle italským médií Claudio Gentile (trenér italské jedenadvacítky), Gianluca Vialli, Alberto Zaccheroni a Claudio Ranieri.

Nový trenér usedne na lavičku Squadry Azzurri poprvé v přátelském zápase proti Chrovatsku, které se bude, jako většina ostatních přátelských zápasů, hrát 16. srpna.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak teda GL Roberto

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele