Hrubě nevydařené obhajoby aneb Čí vzor následuje Leicester?

02.02.2017, 09:22
Profily, historie
Loni se desátá Chelsea ani nepřiblížila úspěšné obhajobě titulu Premier League a letos to s Leicesterem vypadá ještě hůře - pohádkovou sezonu následuje sezona mizerná, když dobré výsledky v Lize mistrů kompenzuje ubohá pětice ligových výher a současné postavení na 16. příčce. Foxes se tak regulérně bojí o prvoligovou příslušnost, a nejsou prvními takovými mistry...

EuroFotbal se pro vás tedy u této příležitosti rozhodl volně přeložit již více než rok starý, ale opětovně aktuální článek. Jonathan Wilson pro The Guardian v listopadu 2015 složil dohromady seznam pěti pozoruhodně nevydařených obhajob titulu v dějinách anglické nejvyšší soutěže a dnes se nabízí ho znovu oživit.

Začneme těsně před vypuknutím druhé světové války, abychom skončili v 90. letech. Od té doby až do loňska si úřadující šampioni tradičně vedli obstojně, snad akorát s čestnou výjimkou Blackburnu Rovers, k jehož překvapivému triumfu z roku 1995 byl také leicesterský příběh trochu nadčasově přirovnáván.

Rovers nakonec stále skončili sedmí se ztrátou pouhých dvou bodů na čtvrtou příčku. To Leicester letos s největší pravděpodobností dopadne (mnohem) hůře - však ho od sedmé pozice dělí už 16 bodů...

Manchester City 1937/38


Vzorec o vyhraném titulu a jeho následné nevydařené obhajobě, jímž se Manchester City řídil v letech 2011-15, není pro bleděmodré ničím novým. Ony dvě hořké zkušenosti z nedávné doby, kdy Citizens v obou případech finišovali jako vicemistři, jsou vlastně ve skutečnosti jen slabým odvarem v porovnání s úpadkem z ročníku 1937/38.
V předešlé sezoně se City úspěšně nakoplo vánoční prohrou s Grimsby, když záhy celé jaro přečkalo bez jediné porážky a s tříbodovým náskokem si zajistilo titul před Charltonem. Na soupisce Citizens tehdy figurovala jména takových klubových velikánů jako brankáře Franka Swifta, rychlonohého křídelníka Ernieho Toseland nebo produktivního tria Eric Brook - Alex Herd - Peter Doherty.

Se sladkým přídavkem v podobě sestupu konkurenčního Manchesteru United se jednalo o takřka dokonalou sezonu pro fanoušky City. A to si samo sebou žádalo řádnou kompenzaci v sezoně následující. Výše jmenovaný trojlístek byl možná opět ve formě, když se na prostoru 42 utkání výrazně zasloužil o celkový počet osmdesáti vstřelených branek, ligového maxima. Bohužel pro City se ovšem zároveň vůbec nechytala defenzíva, jež připustila 77 obdržených gólů.

City přitom daný ročník zahájilo o chlup lépe než ten předcházející, mistrovský, kdy slavili jenom ve dvou z prvních deseti kol. Tentokrát Citizens sice na úvod podlehli Wolverhamptonu, na to však zareagovali domácími skalpy Evertonu a Leicesteru. Tak vznikla zřetelná šablona, podle které se jelo až do konce listopadu - venku bez výhry (a se šesti prohrami z devíti pokusů), doma veskrze suverénní (sedm vítězství z devíti vystoupení). Po 17 kolech bylo City desáté a na sestup věru nevypadalo...

... jenže pak prohrálo čtyřikrát v řadě, což ještě částečně kompenzovaly tři výhry z příštích čtyř duelů, ovšem beze zbytku osudovou se záhy ukázala být šestice proher z následujících osmi kol. Z takového matného období se už bleděmodří nikdy plně nevzpamatovali. V předposledním kole sice 6:2 porazili Leeds, takže se vyškrábali těsně nad propast, závěrečná prohra v Huddersfieldu už ale znamenala definitivní šmitec.

Manchester City se tehdy stal - a dosud zůstává - jediným anglickým mistrem, který ve snaze obhájit titul sestoupil; a jediným sestupujícím v historii s pozitivní bilancí ve skóre. Přesto manažer s přiléhavým příjmením Wilf Wild zůstal v čele Citizens až do prvního poválečného roku, takže dodnes se 14letou šňůrou zůstává nejdéle sloužícím trenérem v dějinách klubu.

Chelsea 1955/56


Když se na podzim 2015 Chelsea tak ukrutně trápila, jednalo se pro starší pamětníky o menší déjà-vu. Blues už totiž něco podobného zažili poté, co se v sezoně 1954/55 vyšvihli s mistrovskou jízdou, která doteď zůstává tou s nejmenším počtem získaných bodů - přesně 52. O titul tehdy reálně usilovalo nejméně sedm celků včetně Wolverhamptonu, Portsmouthu a Sunderlandu (taková byla tehdy top4).

A Chelsea vážně nebyla žádným suverénním šampionem: když v březnu v klíčovém souboji se Sunderlandem uspěla poměrem 2:1, reportér Timesů napsal, že Blues "připomínali mistry asi stejně věrně, jako elektrárna Battersea připomíná obraz od Cézannea" - což možná mělo být vzhledem k nadcházejícímu ročníku jistým varováním.

Ačkoliv by přeci jen nebylo fér nazývat Chelsea nezaslouženými držiteli vavřínů (čtyřbodový náskok na čele v éře, kdy se udělovaly jen dva body za výhru, není až takovou raritou), faktem zůstává, že tenkrát první polovina tabulky platila za extrémně vyrovnanou. Vždyť jedenáctý Everton dělilo od Chelsea akorát deset bodů! A proto následný pád tabulkou nebyl nikdy zcela nepředstavitelný.

A tak se taky dostavil. Chelsea doplatila v první řadě na pomalý start z bloků, když na svou stranu strhla pouze jeden zápas z prvních devíti, a třebaže čtyřmi říjnovými výhrami v řadě brzy rozmetala obavy o sestup, výsledná 13. pozice zní tristně. Chelsea Teda Drakea se tehdy stala už čtrnáctým z devatenácti anglických šampionů 20. století, kteří při své obhajobě vypadli z první desítky. Aston Villa (1982) s Leedsem (1993) dosud zůstávají poslední dvojicí; a Leicester může brzy načít účet nového století...

Ipswich 1962/63


Někteří mistři jsou ve své podstatě tak nečekaným úkazem, že jejich následný propad tabulkou představuje spíše návrat do normálu než nějaký šok. Leicester určitě do tohoto ranku taky spadá (však ho mnozí při nástupu Ranieriho pasovali na sestup) a svou nejvěrnější kopii patrně nachází v Ipswichi zkraje šedesátých let.

Jeho vzestup pod vedením Alfa Ramseyho byl dechberoucí. Když se pozdější reprezentační kouč v létě 1955 ujal kormidla, Ipswich Town paběrkoval ve třetí lize, a až do prosince 1956 ani pod ním nevykazoval žádné známky progresu. Teprve posléze, s přesunem Jimmyho Leadbettera na levé křídlo, se začaly dít věci.

Jakkoliv sám fotbalista cítil, že pro takovou roli není dostatečně rychlý, ve výsledku jeho herní profil vedl k taktické revoluci. "Měl jsem se stahovat do hloubi pole, přebírat balony od obránců - krajní beci soupeře se mnou tak daleko nešli, takže jsem měl manévrovací prostor. Když jsem se pak vracel dopředu, dařilo se mi beka vylákat z pozice. Nezůstal ve středu bez někoho ke strážení, raději mě následoval," vysvětloval zásadní změnu v definici své pozice Leadbetter.

Právě takhle byl započnut přechod od populární formace 4-2-4 ke 4-3-3, které se o dekádu později přetvořilo ve 4-4-2, jež Anglii pomohlo vyhrát mistrovství světa 1966. Zpátky v Ipswichi nakonec vytoužené postupy nahoru slavili v letech 1957 a 1961, aby se ještě coby čerství příslušníci smetánky radovali ze senzačního titulu.

Jakmile ovšem protivníci Tractor Boys přečetli, jejich kouzlo se vytratilo - opět tak trochu na styl letošního Leicesteru. První známky úpadku se projevily už v předsezónním Charity Shieldu, když Tottenham zvítězil jasně 5:1. Koncem října, kdy anglický svaz jmenoval Alfa Ramseyho lodivodem národního týmu, měl Ipswich na kontě ubohé dvě výhry z prvních 15 kol. Ramsey se nakonec reprezentačního kormidla ujal teprve v květnu 1963 poté, co jen díky sériím vítězství z března a dubna Tractor Boys jakž takž zachránil na 17. místě. Sezonu nato se už Ipswich pakoval o patro níž...

Leeds 1974/75


Brian Clough byl špatnou volbou pro Leeds United a Leeds byl špatnou volbou pro Briana Clougha, když jejich 44denní sepjetí pramenilo ze série náhod a pozoruhodné slepoty prokázané dvěma muži. Pozice manažera Leedsu se uvolnila ve chvíli, kdy Don Revie převzal otěže anglické reprezentace poté, co se svými svěřenci konečně podruhé opanoval nejvyšší soutěž (za jeho vlády United hned pětkrát finišovali druzí). Clough mezitím v Brightonu přicházel o iluze a viditelně tápal poté, co se zprudka rozešel s Derby County.

Ačkoliv velkou část z předešlých čtyř let strávil kritizováním Revieho a neotesaného herního stylu jeho Leedsu, Clough nakonec po této příležitosti skočil hlavně proto, že znamenala skvělou možnost vrátit se do Poháru mistrů evropských zemí; tedy soutěže, kterou byl doslova posedlý od doby, kdy ho dle jeho vlastního mínění dříve v semifinále s Juventusem rozhodčí okradli o postup.

Předseda Leedsu Manny Cussins cítil, že potřebuje na post manažera dosadit velké jméno s velkou autoritou, které dohlédne na kompletní přestavbu stárnoucího kádru. Tou dobou svým renomé Clougha předčil jen málokdo, on sám ale později přiznával, že se v Leedsu dopustil až přílišného počtu změn v příliš krátkém intervalu, přičemž vysloužilí členové vítězného souboru pro změnu nereagovali přívětivě na některé Cloughovy kroky, jako když je nabádal k zahození medailí pro šampiony, neboť je stejně získali podvodem.

Leeds sezonu načal prohrou v Community Shieldu, kdy Liverpool uspěl v penaltovém rozstřelu závěrem nepřátelsky naladěné bitvy. Ligovou pouť záhy United načali třemi prohrami a dvěma remízami, takže velmi brzy začínalo být zřejmé, že Clough v křesle nemůže vydržet závratně dlouho. A vaz mu brzy nato skutečně zlomila potupná remíza v Ligovém poháru s třetiligovým Huddersfieldem.

Cloughovo místo zaujal Jimmy Armfield a leccos vyspravil, když po Vánocích prohrál jenom tři ligové zápasy a nakonec s Leedsem skončil devátý. Mimoto zároveň dokráčel až do finále PMEZ, kde Angličany za kontroverzních okolností přemohl Bayern Mnichov. Clough do pohárové Evropy opět nakoukl až s Nottinghamem Forest a chuť si také úspěšně spravil.

Leeds 1992/93


Mistrovská kocovina Leedsu 90. let je obvykle připisována prodeji Erica Cantony do Manchesteru United - a vskutku, jak odlišná by historie anglické kopané mohla být, kdyby předseda Leedsu Bill Fotherby jednoho dne nevytočil číslo svého protějšku z Manchesteru Martina Edwardse s dotazem na dostupnost obránce Denise Irwina. Ten tedy sice na prodej nebyl, Edwards ale v přítomnosti Sira Alexe Fergusona promptně využil situace a zeptal se obratem na Cantonu, který se ukázal být v Leedsu "nespokojen" a během pouhé hodiny si to již radostí bez sebe štrádoval na Old Trafford.

Onen přestup nicméně není tak úplně prvotní příčinou úpadku Leedsu, neboť se daný telefonát odehrál teprve koncem listopadu, kdy se Peacocks už dávno nacházeli v husté kaši po nevydařeném vstupu do sezony. Leeds sice odstartoval výhrou 2:1 nad Wimbledonem, pak nicméně remizoval s Aston Villou a ihned poté vysoko 1:4 podlehl nováčkovi z Middlesbrough, v jehož barvách toho dne zářil bývalý křídelník Leedsu Tommy Wright s gólem a dvěma asistencemi na kontě.

Následná výhra 5:0 nad Tottenhamem sice naznačila, že by vše přeci jen mohlo být v pořádku, postupem času se ale čím dál víc alarmujícím jevil binec v defenzívě. V příštích 11 kolech Leeds udržel jediné čisté konto a dohromady inkasoval 19krát, takže jakkoliv Cantonův odchod rozhodně nelze vnímat jinak než coby strategický přešlap, manažer Howard Wilkinson měl zároveň tou dobou starosti spíše s opačným koncem hřiště.

Po prohře s Blackburnem Rovers na Štěpána se Leeds nacházel na 16. příčce a nakonec se mezi elitou udržel jako ještě hůře postavený tým; hlavně díky nepřesvědčivé jarní šňůře remízových výsledků. Jeho záchrana na 17. pozici dodnes zůstává nejhorším výsledkem obhájců od výše popsaného sestupu Man City.

Eric Cantona mezitím s Manchesterem United prohrál jen dva jarní duely a stal se prvním fotbalistou v dějinách, který anglickou nejvyšší soutěž opanoval dvakrát po sobě se dvěma různými kluby. Pro Red Devils kráčelo o první titul za 26 let a začátek nové zlaté éry. Aneb jak jeden přestup totálně zamával anglickou ligovou scénou...

Autor: Tomáš Daníček / theguardian.com

Komentáře (155)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ten týpek za Cloughem vypadá jak otec Bejla

Reagovat
havrys99

Reagovat
niflheim

Reagovat
hromdopolice

Reagovat
Mustang™

Reagovat
LeonardoUžoa

lol

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
captain18

Reagovat
Hyrax

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ve skutečnosti je to jeho máma.

Reagovat
Azza

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

Reagovat
havrys99

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Frantszek

Spis vypada, ze tusi pruser

Reagovat
Manik...

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
FUnk

Reagovat
jester Radka Bejbla

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
uff

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
kopajda

Reagovat
Pospovič

Reagovat
naheCZ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gareth Bale 11

Reagovat
kvasha16

Reagovat
czech_mira

Reagovat
Thorrin

Reagovat
Euphael

Reagovat
smazaný uživatel

Dobry vykony v lize mistru jsou predevsim vysledkem velmi slabe skupiny. Podle mne se nemeli vubec na ligu mistru zamerovat a budovat poctivymi vykony v PL tym, ktery tu LM dobyje v budoucnu, tedy jit cestou jako Atleti.

Reagovat
smazaný uživatel

Atleti v PL válí

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se snad chapem

Reagovat
off-olda

Biggrinohonič...

Reagovat
arsavin

Na takový příspěvek nedal biggrin ani Bayernista

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jak chceš těm hráčům vysvětlit, že se maj vykašlat na LM, kterou si už většina z nich nejspíš nikdy nezahraje?

Reagovat
arsavin

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Manik...

Reagovat
Azza

Reagovat
Error

Nerealne.

Reagovat
smazaný uživatel

Zpátky do reality, srovnávat giganta Atletico s Leicesterem,

Reagovat
LeonardoUžoa

what the....?

Reagovat
salami

takhle to nefunguje, nikde neni psáno, že kdyby se vykašlali na LM, tak budou mít v lize víc bodů, takhle se můžou těšit aspon na LM

Reagovat
smazaný uživatel

Super nápad, dovedu si představit toho Ranieriho jak dojde do kabiny a řekne: "Chlapi, já vím že většina z vás si ani nepředstavovala, že kdy bude hrát PL, vím že o titulu se vám ani nesnilo a Ligu mistrů znáte jen z Playstationu, ale cokdybyste se na to vysrali ? Vím že už si ji nikdo z vás asi nikdy nezahraje, ale potřebujem postupně budovat tým a Thadone říkal, že když se vykvajznete na LM, tak získáte víc bodů v lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ta obhajobu titulu snad nikdo ani nečekal úspěch je jen postup ze skupiny LM pro ten klub

Reagovat
smazaný uživatel

to jistě ne, ale boj o poháry tam bejt měl

Reagovat
fenixLFC

vobec

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pokud by Mahrez s Vardym nezažili takový pokles formy, tak by ten boj o Evropu zase tak nerálný nebyl.

Reagovat
technecium

Nebyl spíš loňský rok extrrémní výkyv formy směrem nahoru a teď už hrajou to, na co reálně mají?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak u Vardyho asi ano, ale Mahrez je technický mág, ten kdyby měl kolem sebe kvalitnější hráče, tak se do toho zase dostane.

Reagovat
fenixLFC

ratalo sa s nimi na take deviate miesto, na vyssie nemali. a aj keby ti dvaja nemali pokles formy, stacilo by aby ten zvysok hral to na co realne ma (co sa aj deje). navyse prisli o totalne najdolezitejsiu cast timu a to ako keby nevedel ranieri zmenit alebo to ignoroval

Reagovat
smazaný uživatel

Tak on se Kantého snažil nahradit Amarteym a Mendym, teď tam přivedl i Ndidiho. Všichni typově podobní. Jenže Kanté asi jen tak nahradit nepůjde no.

Reagovat
fenixLFC

ved prave a ked ti odide niekto kto pokryje priestor za troch tak 442 uz proste hrat nemozes ked to evidentne nefunguje (alebo nefungovalo, leicester som teraz dost dlho nevidel ale neverim ze to zmenil)

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Brian Clough

Reagovat
freakmarena19
Reagovat
smazaný uživatel

JJ, výborný film

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
kvasha16

Reagovat
czech_mira

Reagovat
smazaný uživatel

Jó to byla naprostá senzace když to loni získali. V lize, kde se točí miliardy korun. Nenapodobitelný už.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Ranieri

Reagovat
smazaný uživatel

Snad Lestr spadne, ať je ten příběh zajímavější...

Reagovat
zlatan-legend

Reagovat
smazaný uživatel

To si delate srandu ze ma tu krmite clankami z 1930 a pod. Raz za sto rokov sa take udeje je to nezazivne posat co bolo pred 100 rokmi stare blbosti

Reagovat
Mustang™

Udělej radost všem a nechoď na eurofotbal.cz ! Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Frantszek

Udelej si pohodli. Sedni si ke krbu, precti si Roman pro zeny, dej si panacka whisky s dvema kostkami ledu a uz sem nelez

Reagovat
smazaný uživatel

Whisky s ledem, to je barbarství

Reagovat
Frantszek

Ja ti nevim. Nepiju, ale co jsem slysel, tak dve kostky do whisky je jeste prijatelne

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to si slyšel špatně.

Reagovat
smazaný uživatel

To si to spis rizni trochou vody

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
zlatan-legend

Spíš než whiskey si dej cosmopolitan, buzíčku

Reagovat
CHONG

Cosmopolitan je fajn

Reagovat
zlatan-legend

Božínku

Reagovat
CHONG

Jeminánku

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Milan.B

chlapi piju ruma a borovičku... ne cosmopolitan....

Reagovat
CHONG

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Azazelo RD

Chong není chlap.

Reagovat
Milan.B

Reagovat
Frantszek

Cosmopolitan, lepsi volba nez roman pro zeny

Reagovat
ZZTOP

To fakt nevím, co máš za problém!?

Reagovat
Mercury

Eric Cantona mezitím s Manchesterem United prohrál jen dva jarní duely a stal se prvním fotbalistou v dějinách, který anglickou nejvyšší soutěž opanoval dvakrát po sobě se dvěma různými kluby.

...přijde mi docela neuvěřitelné, že nikdy do roku 1993 se toto nestalo

Reagovat
fantomas

Anglickou nejvyšší soutěž, ne PL. Tady maj občas lidi fakt zvláštní problém rozlišovat

Reagovat
Mercury

Strašně moc se ti omlouvám.

Reagovat
johan14

A kto to má v PL?

Reagovat
fantomas

? No Cantona

Po něm už to dal jen Schwarzer, ale to je dost pochybný vzhledem k tomu, že nic neodchytal.

Reagovat
Mercury

Potom by bylo přesnější napsat, že byl první komu se to povedlo v PL, nikoliv v dějinách anglické nejvyšší soutěži.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

??? On byl první, komu se to povedlo napříč celýma dějinama. Před PL i v rámci PL. Boha...

Reagovat
Mercury

Tak potom vůbec nechápu tento příspěvek:

fantomas

02.02.2017 13:13

#

Anglickou nejvyšší soutěž, ne PL. Tady maj občas lidi fakt zvláštní problém rozlišovat

Reagovat
fantomas

PL je taky anglická nejvyšší soutěž!!!

Reagovat
Mercury

Nepovídej. Tvoje reakce na můj původní komentář o nějakém rozlišování pak zcela postrádá logiku.

Reagovat
fantomas

No nepostrádá. Protože tys to psal, jako by se do tý statistiky počítala jen éra Premier League, přitom se v článku píše obecně o anglický nejvyšší soutěži. Proto sem se pozastavil nad tvou schopností rozlišovat, kdy se mluví o éře po roce 1993, a kdy se mluví o celý historii.

Reagovat
C-M@ster

Tys pil?

Reagovat
fantomas

Reagovat
Mercury

Tohle už ale zase smysl nedává. Asi to nechme být

Reagovat
fantomas

Jakto doprdele? Premier League = anglická nejvyšší soutěž. Pokud se v článku píše o anglický nejvyšší soutěži, bere se v úvahu celý 19., 20. a 21. století. Pokud se tam píše o PL, bere se v úvahu éra po roce 1993. Co vám furt neni jasný...?

Reagovat
C-M@ster

Oukej, půjdeme na to postupně.

1. Ty víš, co je PL a co anglická nejvyšší soutěž a umíš to správně vyznačit na časové ose.

2. Mercury ví, co je PL a co je anglická nejvyšší soutěž a také to umí správně vyznačit na časové ose.

3. Mercury se diví. To se za tak dlooooooouhatananánskou dobu nenašel nikdo před Cantonou, co by vyhrál dvakrát po sobě anglickou nejvyšší soutěž se dvěma různými týmy.

Napsal: "divím se, že se to nikdy DO roku 1993 nestalo"

4. Tys zareagoval: "Anglickou nejvyšší soutěž, ne PL. Tady maj občas lidi fakt zvláštní problém rozlišovat "

A teď jsme já a Mercury zmateni. Jediné, co mě napadá, že jsi v původním příspěvku Mercuryho zaměnil při čtení "do" za "od". Nebo to celé jde chápat ještě nějak jinak, ale moc nevím jak.

Reagovat
fantomas

Lol, fakt ze sem to precet jako ironicky "od".

Tak timto se Mercurymu hluboce omlouvam

Reagovat
C-M@ster

Já jak to večer četl, tak jsem byl taky zmatenej. Nevěděl jsem, jestli třeba nereaguješ na to, že to mají blbě v článku, nebo tak... Ale aspoň se to celé vyjasnilo.

Reagovat
Mercury

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

kde pise ze se to do toho zapocitava jen PL? nijak to z toho, co napsal nevyplyva

Reagovat
Mercury

Ok, už asi rozumím, jak si to myslel - bral jsem to tak, že narážíš na můj údiv, nikoliv na formulaci v článku kvůli EF komunitě. Pak už to smysl dává.

Reagovat
fantomas

Reagovat
johan14

Ten týpek je brankár Leedsu David Harvey, chytal za Škotsko proti CSSR aj v kvalifikácii na MS 74 v Bratislave, kde sme ich porazili no aj tak cez nás Škóti postúpili zo skupiny. Boli to tvrďáci na pohľadanie. Hlavne Billy Bremner ktorý je hneď za Cloughom. Bremner a Kenny Dalglish. Kto si ho pamätá na MS 74, tak vie o čom hovorím, keď Bremnera označím za ryšavého zmrda.

Reagovat
fantomas

A Bremner vs Keegan v tom neslavnym Community Shieldu

Reagovat
johan14

Ten to mydlil jedna radosť v každom zápase. Kde sa na neho hrabú dnešný tvďáci. V anglicku bol posledný Vinny Jones, v Španielsku to bol Butcher of Bilbao, v Taliansku Gentile, Nemci mali Breitnera.

Reagovat
smazaný uživatel

No, Cantonův rekord asi vyrovná letos Kanté...

Reagovat
Manik...

Reagovat
technecium

Reagovat
papos182

Podle me ho i prekona, protoze Cantona byl v tech mistrovskych sezonach v klubu vzdy jen pul sezony.

Reagovat
Frantszek

Co je divneho na tom, jake bylo top4 se Sunderlandem. Sunderland je tym zrozeny pro pricky nejvyssi. Hyn sa hukaze

Reagovat
smazaný uživatel

mne vzdy napadne pri tomto RS San Sebastian v 02/03 .. kde o 2 body neziskal titul, myslim, ze dokonca v poslednom kole aj ked si nie som isty... a dalsiu sezonu dlhsie bojoval o zachranu (ak si to dobre pamatam)

Reagovat
Frantszek

Jj, skoncili 5 bodu nad sestupem na 15. Miste

Reagovat
Frantszek

Btw vsichni jsou to matlove proti Rangers. 2. Misto a pak 4.

Reagovat
Frantszek

4.liga

Reagovat
Mustang™

Reagovat
uff

Reagovat
kvasha16

Reagovat
ian.rush

Konečně dobrý článek

Reagovat
smazaný uživatel

mi to pripomina tatran presov este za federalu. v 72/73 skoncil druhy bod za trnavou a v dalsej sezone letel z ligy aj s lokomotivou....

Reagovat
smazaný uživatel

NOTTINGHAM FOREST

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele