Hrát proti Neymarovi bude mazec, říká Pokorný a chválí si náročnou přípravu

04.08.2017, 09:59
Rozhovory
Francouzská liga začíná a Monako bude hájit překvapivý titul před tradičním favoritem z Paříže. V dresu Montpellieru pak do sezony vstoupí český stoper Lukáš Pokorný, jenž ve Francii absolvoval svou první letní přípravu v současném angažmá. O tom, jak měsíce bez soutěžního fotbalu ve Francii probíhají, co říká na přesun Neymara z Barcelony do Paříže a jak se mu změnil život po svatbě, mluvil čtyřiadvacetiletý stoper s redaktorem EuroFotbalu...

Do Ligue 1 jste přestoupil v lednu, takže za sebou máte první letní přípravu v Montpellieru. Jak to probíhalo a jaké z ní máte pocity?

Sám jsem na to byl zvědavý, jak tu bude příprava probíhat, jaká bude náročnost, co budeme dělat a celkově skladba tréninků. Musím uznat, že tomu tady vážně rozumí - je tady jasný plán aktivit, zátěž je rozčleněna do jednotlivých činností podle plánu. Je to hodně náročné, ale jsem rád, že proběhlo tak, jak to proběhlo, protože to mělo kvalitu.

Je mezi francouzskou a českou přípravou velký rozdíl?

Velké rozdíly v přípravě jako takové nejsou, spíše jde o načasování jednotlivých činností a jejich případný přenos do fotbalu. Dělali jsme různá cvičení, skákali, trénovali s balonem pomocí různých her, běhali jsme, nejprve delší vzdálenosti, pak se ty úseky postupně zkracovaly. Běhání ale nikdy nebylo hlavní náplní tréninku, vždy jen doplněním na konci každého dne přípravy. Pro mě bylo hlavní, že všechno mělo fyziologickou návaznost - když víte, že děláte něco, co vám pomůže a budete díky tomu podávat lepší výkony v zápasech, je ta motivace "přežít přípravu" úplně jiná, má to jiné grády. Když tohle člověk ví, ne, že by se na přípravu vysloveně těšil, ale má z jejího průběhu radost, protože ví, že mu něco dá. Člověk si tu navíc nedovolí nic vypustit, takže se fyzická kondice nabírá snáz.

Jak se vám vyvedla příprava z výsledkového hlediska?

Tohle je obecně tady trochu jiné. V Česku jsem byl zvyklý hrát v přípravě pomalu každý třetí den přátelák, tady jsme zápasů za celou dobu odehráli asi jenom pět. Trenér měl v podstatě od začátku danou sestavu, takže se to moc netočilo. První dva zápasy jsme prohráli, pak jsme vyhráli nad St.Etienne a v generálce na ligu jsme remizovali s Lyonem. Nedáváme úplně moc gólů, na druhou stranu je ani nedostáváme, což byl náš největší problém v minulé sezoně.

K mužstvu přišel coby nový trenér Michel Der Zakarian, jenž měl coby hráč pověst řízného obránce. V květnu jste mi říkal, že se na něj právě proto těšíte a myslíte si, že byste si mohli vyhovovat. Jaké jsou vaše dojmy nyní?

Víceméně se to naplnilo - že je třeba klást důraz na defenzivu byla hned první věc, kterou nám říkal. Měli jsme týmovou poradu, kde nám pustil hodinovou prezentaci v Powerpointu na téma defenziva. Připomínal nám, že jsme v loňské sezoně dostali šedesát šest gólů a to je neomluvitelné. Nejde přitom jen o obránce jako takové, byl hodně nespokojený s defenzivní prací celého týmu, měl výhrady k celkové součinnosti mužstva. V přípravě jsme ale pak moc branek nedostali, snad si to přeneseme i do sezony.

Montpellier získal před pěti lety senzační titul, od té doby však bojuje spíše o záchranu, loni jste skončil patnáctí. Jaké jsou cíle klubu před letošní sezonou?

Vedení nestanovilo nějaký konkrétní cíl, jediné, co se pořád opakuje, je to, že by to měla být klidnější sezona než loni, abychom nemuseli do posledních kol bojovat o záchranu. S nějakým středem tabulky by lidi byli asi spokojení.

Je kádr papírově silnější než loni?

K pár změnám v týmu došlo, z Rennes přišel útočník Sio, pravý bek a na hostování středopolař. Do týmu všichni zapadli, tak snad pomůžou mužstvu k lepší sezoně, než byla ta minulá.

Spekulace posledních dnů se potvrdily a do Paříže míří z Barcelony za neskutečnou sumu Brazilec Neymar. Tenhle přestup asi francouzské lize jako takové hodně pomůže, ne?

Prestiž Ligue 1 zvýší tenhle přestup neskutečně. Je to jeden jediný člověk, ale má takovou moc, že skutečně prestiž celé ligy navýší, televize budou chtít vysílat zápasy, tudíž budou dražší televizní práva, z toho pak i každý klub dostane větší finanční částku, zkrátka to pomůže celé francouzské lize. Je to až neskutečné, co jeden člověk, který je o rok starší než já, dokáže s lidmi udělat, až z toho mrazí. Pro ligu jako takovou a vlastně i pro Francii je to ale jedině dobře, když se řekne Neymar, to není jen fotbalista, je to značka. I kvůli tomu se PSG ta investice vyplatí.

Těšíte se, až si proti němu zahrajete?

Bude to mazec, vlevo Neymar, na hrotu Cavani... ještě by mohli přivést třeba Sancheze (směje se). Bude to hodně zajímavé, i z toho důvodu jsem PSG držel palce, aby ten přestup dopadl.

V loňském ročníku se z titulu překvapivě radovalo Monako, které už však řada hráčů z vítězného mužstva opustila. Bude se Jardimova pohádka opakovat i letos, nebo věříte papírově nejsilnějšímu celku z Paříže?

Monako holt není tak finančně silný klub a když jeden rok vylétnou a udělají titul, tak nabídky na hráče logicky chodily a Monaku se těžce odmítají. Tudíž se nedivím, že hodně hráčů odešlo a možná ještě někdo odejde. Ale na druhou stranu tam přišli noví, zajímaví hráči, které sice veřejnost zatím nezná, ale kdo znal před rokem Mbappého? Když se jim podaří mužstvo dobře doplnit, mohou být konkurenceschopní i letos. Teď v Superpoháru proti PSG hráli velice dobře a ten rozdíl, že Monako v létě oslabilo, zatímco PSG nikoliv, tam takový vidět nebyl.

Přesto, komu věříte na titul nejvíce?

Liga bude určitě vyrovnaná, navíc se do bojů na špici mohou připojit Marseille s Lyonem. Myslím ale, že ve finále si to PSG už letos nenechá utéct.

Týden před Ligue 1 začala liga česká, kde se trenér Trpišovský s Janem Nezmarem už tradičně musejí potýkat s odchody některých důležitých hráčů. Co od vašeho bývalého klubu od Nisy letos čekat?

Je to složité - když skončí sezona, zatímco kluci mají volno, Honzovi s trenéry začíná krušné období, které ještě zatím neskončilo. Mají to v tomto ohledu hodně těžké, každý rok nahrazovat klíčové hráče. Jak to ale teď zpovzdálí sleduju, cítím z toho týmu zvláštní sílu, cítím tam velké srdce a týmový duch, který může udělat velký úspěch. Doufám, že to není jen můj pocit, ale věřím tomu, že Slovan může být černým koněm soutěže. Když budou kluci vyhrávat, budu z toho mít každopádně velkou radost, protože jak trenéři, tak Honza Nezmar si nějaký větší úspěch určitě zaslouží.

A jaké je první léto ženatého pána?

(Směje se) Je to krásný. Byli jsem spolu už déle, takže jsem si neříkal, že by mohla po svatbě přijít nějaká změna, ale je to tak, člověk to najednou vnímá jinak, intenzivněji. Jsem každopádně hrozně šťastný a užívám si to. Respektive užíváme si to, teď už musím mluvit v množném čísle (směje se).

Autor: Jan Pikous

Komentáře (55)

Přidat komentář
h8_sfatto

jedinej náš hráč,co hraje proti kvalitě a do repre se spolu s Plašilem nedostanou

Reagovat
Puskas

V Německu kvalita není? Nebo v Itálii?

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme ze je, ved Bundesliga je najlepsia liga sveta...

Reagovat
Baronne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Manik...

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
h8_sfatto

spíš o tom,že můžou hrát sebelíp a ani nemaj pozvánku a debílci co leští lavičky hrajou

Reagovat
chytrejkluk

jděte do prdele už s tím Plašilem už ho v repre bylo dost!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

máš pocit, že Plazil dostal v repre šancí málo? díky bohu že ten lenochod dobrovolně skončil

Reagovat
smazaný uživatel

skvely rozhovor. Je z neho poznat ze je to velmi inteligentny hrac snad sa mu bude darit a po case to bude na nejaky vacsi klub (aspon vramci L1)

Reagovat
Puskas

Chtělo by to rozhovor s Kučou

Reagovat
shitcool

To by bylo velký ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
shitcool

Reagovat
PropanbutanovaBomba

Reagovat
kiciN

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
kardous

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
raduinho

Třeba spolu zajdou i na večeři...

Reagovat
smazaný uživatel

Do bordelu půjdou..

Reagovat
Venny

Koukal jsem, že do v těch přátelácích snad skoro ani nehrál, tak aby neproseděl podzim na lávce

Reagovat
smazaný uživatel

Ligue1 bude tento rok skvela a ieste k tomu zajimava i z seakeho hlediska

Reagovat
h8_sfatto

byla i vloni díky krásnému fotbalu Monaca a překvapení z Nice

Reagovat
smazaný uživatel

ano

Reagovat
smazaný uživatel

Je to pokorný kluk, nechápu proč nehraje v reprezentaci.

Reagovat
h8_sfatto

je to Pokorný klub,ale za svobodna se jmenovala Drzá

Reagovat
h8_sfatto

*kluk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lebo hraje za pokorný klub.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý hráč, v hlavě to má dle rozhovoru srovnané, za Montpellier hrál dobře, ale přesto se v naší reprezentaci dávají šance hráčům typu Sivok, kteří už na to nemají.

Reagovat
TheMally11

typu Brabec

Reagovat
Hokaido

Super práce, Piky. Tyhle rozhovory jsou na EF skvělý rozšíření.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Achašveróš

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Good job Piky.

Ty rozhovory děláš přes skype?

Reagovat
smazaný uživatel

Sympaťák

Reagovat
spider_8

"Člověk si tu navíc nedovolí nic vypustit, takže se fyzická kondice nabírá snáz."

Hezky vystihuje rozdíl mezi námi a zahraničím.

Reagovat
spider_8

Montpellier celkem dost oslabil ne? Ještě s Boudebouzem na odchodu...

Reagovat
smazaný uživatel

To si tu děláte prdel, že nebyl v sestavě repre a hraje tam Sivok atp?

Reagovat
dave30

Mendes bude pro něho oříšek. Dnes nebyl ani na lavičce. Je s nim snad něco?

Reagovat
smazaný uživatel

Musim pochvalit EF za to ze zmazala tu sialenu konverzaciu s tym typkom od United. Mohol by dostat aj BAN, to co tu posledne tyzdne predvadza je aj na mna privela.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vcera som tu diskutoval s popltakom.

Reagovat
smazaný uživatel

Že se na to nevysereš

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele