HET liga - souhrn 28. kola

11.05.2018, 19:22, aktualizováno 14.05.2018, 19:55
Komentáře a souhrny
Slavia vyhrála na Dukle a na Plzeň, která jen remizovala se Slováckem, ztrácí dvě kola před koncem čtyři body. Sparta v pátek přetlačila Jihlavu a poskočila na třetí místo, vydržela na něm ovšem jenom jeden den, jelikož Olomouc neměla mnoho problémů ve Zlíně. Poslední Brno vyloupilo Teplice, zatímco Mladá Boleslav veze body ze hřiště Bohemians 1905. Ostrava doma remizovala s Libercem a drží se o bod před Karvinou, která odjela s prázdnou z Jablonce...

Dukla Praha - Slavia Praha 0:2

14.05.2018 18:00

Góly: 10. Jan Sýkora, 90+4. Miroslav Stoch

Sešívání zvládli dohrávku 28. kola a stále drží minimální šanci na zisk titulu. Dukla nebyla bezzubá, nicméně branku dát nedokázala a zůstává tak na devátém místě v tabulce.

Hosté do zápasu vstoupili aktivněji, ale byli to domácí, kteří jako první ohrozili branku soupeře. Podaný ovšem z veliké dálky přestřelil. V desáté minutě Souček uvolnil na levé straně Bořila, ten našel na druhé straně Sýkoru, jenž už měl snadnou práci a poslal Slavii do vedení. Dukla se po obdržené brance dostala víc do hry, Brandnerova střela však bránu Koláře hodně minula. Po půlhodině hry mohl zakončovat hostující Tecl, ten ale hlavičkou ještě hledal Zmrhala, ke kterému se už míč nedostal. V závěru první půle ještě Rada vyrazil nebezpečnou střelu Frydrycha.

I druhý poločas začala lépe Slavia. Frydrychův i Stochův pokus ale obrana domácích úspěšně odvrátila. Na druhé straně Schranz střelou z úhlu nechal pouze vyniknout Koláře, jenž vyrazil na rohový kop. Ten zahrál Néstor přesně na volného Podáného, jeho střelu zastavil až na brankové čáře Frydrych. V 70. minutě mohl Sýkora vstřelit krásný gól, nůžkami ale Radovu svatyni o kousek minul.

Deset minut před koncem střídající Danny jen těsně minul střelou na bližší tyč. V 88. minutě po dalším rohu Néstora znovu střílel Podaný, tentokrát vysoko přestřelil. V poslední minutě se Slavia dostala do protiútoku, Stoch se rozhodl, že ho vyřeší individuálně a krásnou ranou zápas rozhodl.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - MFK Karviná 2:1

13.05.2018 18:00

Góly: 34. Jan Chramosta, 71. Martin Doležal - 63. Pavel Dreksa

Jablonec porazil Karvinou a zařídil si postup minimálně do předkola Evropské ligy. Hosté naopak zůstávají na předposledním místě tabulky s jednobodovou ztrátou na nejbližší Ostravu. O výhře zelenobílých rozhodl ve druhém poločase Doležal.

Do sestavy Severočechů se po nezdaru ve finále poháru vrátil Hanousek a útok posílil Chramosta. Hosté mohli v utkání znovu využít služeb krajního beka Čoliće. Naopak však postrádali suspendovaného Kalabišku, kterého nahradil Letić. Jablonec se do první příležitosti hnal po deseti minutách hry, avšak Doležal neuspěl proti několikanásobné přesile Slezanů. Za tři minuty zkusil štěstí z dálky Považanec a jen o kousek netrefil cíl.

Ve 25. minutě poslal centr do pokutového území hostů Považanec. V souboji se utkali brankář Le Giang a Chramosta, karvinský fotbalista při vyboxování zbořil jabloneckého útočníka, kterého museli ošetřit lékaři. Hosté se útočně poprvé osmělili po půlhodině hry, kdy Letić prošel po levé straně až do pokutového území a vystřelil těsně nad branku. Záhy byl na druhé straně blízko gólu Jovović, jehož ránu zpoza pokutového území zastavilo až břevno.

Ve 34. minutě se domácí již radovali. Jovović vybojoval pumlíč a vysunul do úniku Chramostu, který střelou křížem překonal Le Gianga. Po přestávce byl blízko vyrovnání Panák, avšak hlavičku nasměroval těsně vedle tyče. V 53. minutě se na přímý kop Trávníka naskočil Doležal, který napodobil hostujícího Panáka a taktéž nezamířil mezi tři tyče. Za šest minut se do útoku hnal Chramosta a Jovović, ale druhý jmenovaný se k zakončení nedostal, protože obranným zákrokem se blýskl Janečka.

Po hodině hry si na Letićův centr naběhl Štepanovský, který však těsně minul Hrubého bránu. V 63. minutě se již však Karviná radovala. Po rohovém kopu se míč odrazil k Dreksovi, který jej napálil pod břevno. Vyrovnaný stav však vydržel pouze osm minut. Zelený dostal na levé straně spoustu času k přípravě na kvalitní centr, který našel Doležala, jehož přesná hlavička zařídila Jablonci vítězství.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Zbrojovka Brno 1:4

13.05.2018 17:00

Góly: 86. David Vaněček - 18. Antonín Růsek, 50. Rafael Acosta, 69. Konstantin Bazeljuk, 84. Ladislav Krejčí

Brno po vysokém vítězství v Teplicích alespoň dočasně odvrátilo jistotu sestupu. Moravanům se v Teplicích podařilo čtyřikrát skórovat a Sklářům připravili teprve druhou porážku na domácím hřišti v sezóně.

Domácí kouč Daniel Šmejkal ponechal složení svého kádru téměř totožné. Ke změně došlo pouze na v útoku, kde Vaněček přepustil místo Červenkovi. Do sestavy Zbrojovky se vrátil obránce Kryštůfek, Lutonský se posunul na levý kraj zálohy, kde se objevil Krejčí.

V sedmé minutě se po přímém kopu protlačil k hlavičce Vondrášek, ale svůj pokus neusměrnil mezi tři tyče. Na druhé straně se ke střele probojoval Růsek a brankář Grigar musel zasáhnout. Za osm minut se již brněnský útočník radoval. Růsek si naskočil na centr z pravé strany a hlavou poslal hosty do vedení. Za čtyři minuty mohl srovnat Hora, ale po přihrávce Červenky zacílil pouze vedle tyče.

Ve 24. minutě sestřelil Lutonský šlapákem Vondráška a mohl být rád, že viděl pouze žlutou kartu. Za tři minuty opět zakombinoval Červenka s Horou, avšak Pavlík dobrým zákrokem zabránil vyrovnávací brance. Šest minut před přestávkou centroval Růsek do pokutového území a Krob ve snaze zabránit nebezpečí málem skóroval do vlastní brány. V úvodu druhého poločasu se však již Brno radovalo. Lutnoského centr proletěl až k Acostovi, který střelou z první překonal Grigara.

V 55. minutě napřáhl k dalekonosnému pokusu hostující Kratochvíl a těsně minul zařízení. Na druhé straně ke střele dostal Ljevaković, avšak brankář Melichárek byl pozorný. Strážce svatyně Zbrojovky se musel činit i v 63. minutě, kdy v obrovské šanci vychytal Trubače. Za šest minut fatálně selhal Grigar, který namazal míč Acostovi, po jehož přihrávce vstřelil třetí branku Brna na hřiště čerstvě příchozí Bazeljuk.

Nebývalou kanonádu Moravanů potvrdil šest minut před koncem Krejčí, který prošel obranou Teplic a krásnou střelou přidal čtvrtou branku svého týmu. Melichárkovi překazili domácí čisté konto dvě minuty po brance Krejčího. Na přihrávku Šimečka si na přední tyč naběhl Vaněček a snížil na konečných 1:4. Pátou branku hostů mohl v nastavení přidat Acosta, ale proti němu na poslední chvíli zasáhla obrana Sklářů.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav 1:3

13.05.2018 17:00

Góly: 40. Antonín Vaníček - 27. Tiémoko Konaté, 85. Matěj Chaluš, 87. Lukáš Magera

Boleslavi se podařilo v Ďolíčku vyhrát, a tak udělat zřejmě rozhodující krok k záchraně. Po vyrovnaném prvním poločase se domácí nedokázali ve druhé půli prosadit a hosté v závěru díky dvěma slepeným brankám duel rozhodli.

První zakončení v zápase vyprodukoval hostující Ladra, jeho střela byla sražena na roh. Po deseti minutách se po Konatého pěkně akci dostal k míči znovu Ladra, ten však v obrovské příležitosti přestřelil. Ve 24. minutě také poprvé vážněji zahrozili domácí. Vaníček ovšem pálil zpoza šestnáctky nad. O tři minuty později Valenta krásnou střelou z přímého kopu trefil tyč. Míč se odrazil k úplně volnému Konatému, jenž dorážku zvládl a poslal Boleslav do vedení. Domácí se z obdržené branky chvíli oklepávali, nicméně ve 40. minutě si míč vzal Vaníček, snadno se uvolnil kolem Pauscheka a prudkou střelou na bližší tyč překonal Poláčka. O chvíli později mohl skórovat opět Vaníček, tentokrát jeho pokus ale skončil těsně vedle hostující branky.

Hned v úvodu druhého dějství se prosadil hlavičkou Šmíd. Rozhodčí ale odmával ofsajd, a tak gól Bohemky platit nemohl. Na druhé straně se Takács ani Valenta mezi tři tyče netrefili. Po hodině hry měl po Reiterově přihrávce dobrou pozici Mašek, bránu hostů však vysoko přestřelil. O deset minut později si obra hráči pozice vyměnili, ale ani Reiter nedokázal zakončit přesně. V 72. minutě Valenta nezahrál standardku tak dobře jako v prvním poločase a jeho technická rána skončila nad.

Deset minut před koncem nejdříve Magera těsně minul bránu Fryštáka a na druhé straně se díky protiútoku dostal do velké šance Mašek, ovšem i jeho střela byla neúspěšná. V 84. minutě Přikrylovu střelu Fryšták vyrazil na roh. Ten zahrál Matějovský a ve vápně se nejlépe zorientoval Chaluš, který poslal hosty do vedení. O pár minut později navíc Magera pečetil skóre, když využil špatného vyběhnutí Fryštáka a chladnokrevně zvýšil na 3:1. V poslední minutě mohl ještě snížit Kabajev, jenže hlavičkoval pouze do Poláčka.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 1:1

12.05.2018 18:30

Góly: 78. Jiří Krejčí (vl.) - 70. Filip Kubala

Plzeň znovu ukázala, že na jaře nemá nejlepší formu a pouze remizovala se Slováckem 1:1. Pro hosty se naopak jedná o důležitý bod, díky kterému jsou zase o krůček blíže záchraně.

Domácí do zápasu vstoupili aktivně a hned v první minutě musel Heča zasahovat proti prudké střele Petržely. Na druhé straně s Kubalovým pokusem Kozáčik problém neměl. V deváté minutě po centru Kovaříka na poslední chvíli zasáhl před Krmenčíkem Břečka. O deset minut později se do obrovské šance dostal opět Krmenčík, Heča ho však výborným zákrokem vychytal.

Plzeň nadále tahala za delší konec, jenže střely Hořavy a Kovaříka brankáře hostí neohrozily. I další střelecké pokusy domácích byly podobně neúspěšné. Neujala se střely Čermáka, Kovaříka ani Živuliče a do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

V 50. minutě se k ráně ze střední vzdálenosti napřáhl Hořava a trefil tyč. Z dorážky se Zeman netrefil do poodkryté brány. O tři minuty později se po centru Zemana dostal k hlavičce Krmenčík, Heča byl však dobře postavený a Krmenčíkovu hlavičku chytil. Heču po hodině hry nepřekonal ani Hořava. A byli to nakonec hosté, kdo překvapivě otevřeli skóre. Kozáčik tragicky rozehrál a míč se dostal ke Kubalovi, jenž už měl lehkou práci. Odpovědět mohl vzápětí Krmenčík, Heča byl ovšem opět úspěšnější.

V 78. minutě se konečně domácí přiznivci dočkali. Zemanovu střelu z úhlu Heča vyrazil pouze před sebe, kde byl postavený Chorý a ten propálil vše, co mu stálo v cestě. O pět minut později mohli domácí otočit vývoj zápasu. Heča si ale dokázal fantasticky poradit jak se střelou Kopice, tak dorážkou Chorého. V poslední minutě nastaveného času mohl rozhodnout Krmenčík, jenže v obrovské šanci vysoko přestřelil.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Sigma Olomouc 1:4

12.05.2018 18:00

Góly: 53. Lukáš Železník - 8. Jakub Řezníček, 42. Ondřej Bačo (vl.), 54. Jakub Řezníček, 89. David Houska

Olomouc zvládla duel ve Zlíně a zajistila si tak účast v evropských pohárech pro příští ročník. Hrdinou utkání byl Jakub Řezníček, jenž dva góly dal a na třetím se výrazně podílel.

Hosté do zápasu vstoupili na jedničku. Zahradníček uvolnil Plška, ten od brankové čáry našel před vápnem trestuhodně nehlídaného Řezníčka a pro něj nebyl sebemenší problém doklepnout míč do sítě. Odpovědět mohl Jiráček, jeho střela ale skončila vysoko nad. Ve 24. minutě se mezi tři tyče hlavičkou netrefil domácí Bača. Na druhé straně po přihrávce Plška pálil z dobré pozice těsně vedle Vepřek.

Po půlhodině hry střílel Holzer pouze do brankáře Buchty. Ve 38. minutě vypálil těsně vedle levé tyče aktivní Plšek. O pár minut později Houska krásnou přihrávkou uvolnil Řezníčka, ten si obhodil Zlámala a těsně před tím, než zakončil do prázdné brány, snažil se míč odvrátit Bačo, jenže míč si pouze srazil do vlastní sítě a Sigma se dostala do vedení 2:0.

Hned v úvodu druhé půle se dostal do dobré příležitosti Hronek, jeho střela však skončila pouze v boční síti. V 53. minutě se domácí Bartošák z dálky opřel do míče, Buchta vyrazil pouze před sebe, kde stál Železník, kterému se podařilo míč dotlačit do sítě. Hostům se podařilo odpovědět hned vzápětí. Falta vysunul do úniku Řezníčka, ten si ještě obhodil Bača a chladnokrevně zakončil na zadní tyč. Sigma se tak dostala do vedení 3:1.

Domácí se snažili s vývojem zápasu něco udělat. Jenže Gajič a Holzer zakončili nepřesně a střela Hronka skončila pouze v rukavicích Buchty. V 82. minutě po krásné Hronkově přihrávce vystřelil Železník, Buchta si však s jeho tvrdou ranou poradil. V závěru zápasu se míč ještě dostal k Houskovi a ten, stejně chladnokrevně jako Řezníček, poslal míč do sítě a přidal tak čtvrtý hřebíček do zlínské rakve.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Slovan Liberec 1:1

12.05.2018 16:15

Góly: 52. Tomáš Poznar - 45. Oscar Dorley

Ostravský Baník uhrál s Libercem remízu po výsledku 1:1. Domácí nevyužili šanci se přiblížit záchraně. Severočechům se zase vzdálila šance na probojování do Evropské ligy.

Trenér Bohumil Pánik vsází v posledních zápasech na osvědčenou sestavu, které se daří bodovat. Stejní muži v bílém vyběhli na trávník oproti Slovanu. Do jedenáctky hostů se po pauze probojoval Kačaraba. Dalšími novými tvářemi byli Havelka, Bosančić a Oscar.

Jako první vyprášil rukavice gólman domácích Laštůvka, kterého provětral záložník Wiesner. Liberecký fotbalista byl nejpilnějším střelcem ze začátku utkání a další pokus si připsal v 17. minutě, ale zamířil pouze na kotel fandících Chacharů. Komplikaci do plánů domácích zasadil kapitán Baroš, který si přivodil zranění a ve 21. minutě jej musel nahradit Diop. Nedlouho poté si na Coufalův centr naskočil Pulkrab, ale nepřesným zakončením nepotěšil hráče Slovanu.

Nebezpečnější hosté si další příležitost vypracovali ve 27. minutě, kdy se po zmatku po rohovém kopu dostal ke střele Karafiát, avšak Laštůvka včasným výběhem proti střelci zachránil Baník. První ohrožení liberecké branky zařídil až dvě minuty před přestávkou Poznar, jenže jeho rána letěla nad břevno. Na druhé straně se v nastavení trochu šťastně dostal k míči Coufal a po jeho přihrávce skóroval Oscar - 0:1. Ostravané mohli vyrovnat ještě v první půli, avšak Diopovu hlavičku krkolomně vytěsnil brankář Hladký.

Sedm minut po změně stran se již Baník dočkal branky. De Azevedo si na hranici pokutového území rozmyslel střelu a posunul míč na Filla, jehož přihrávku uklidil do sítě Poznar. Liberci chtěl vedení vrátit Pilař, ale jeho další střela letěla daleko od Laštůvkovy svatyně. Chvíli poté na sebe upozornil Diop, který rozvlnil pouze boční síť. Senegalec byl i v další šanci blízko gólové trefě, avšak zamířil těsně nad branku. V dalších šancích aktivních Slezanů selhali De Azevedo a Poznar.

V 67. minutě zahrozil Havelka, jehož střelu vyrazil Lašůvka. Závěr utkání se nesl v duchu tvrdého boje, během kterého již nebylo k vidění mnoho příležitostí. V předposlední minutě vyrobil velkou hrubku Hladký, avšak Diop z velké dálky netrefil okrytý prostor mezi třemi tyčemi. Utkání tak skončilo nerozhodným výsledkem, který do karet nehraje ani jednomu mužstvu.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Sparta Praha 0:1

11.05.2018 17:30

Góly: 81. Guélor Kanga

Sparta na jaře poprvé uspěla ne venkovním hřišti a zdolala Jihlavu. Vyrovnané utkání rozhodl devět minut před koncem Kanga, který střelou z velké vzdálenosti zaskočil brankáře Rakovana.

Kouč hostů Pavel Hapal udělal změnu na levém kraji obrany, kde Frýdka zastoupil Costa. Ke změně došlo i v útočných řadách, kam se vrátil Václav Kadlec. Jihlavě se povedlo minulé utkání v Liberci a její trenér Martin Svědík nechal vyběhnout stejnou sestavu i proti Spartě. Do zakončení se jako první dostal hostující Kanga, jehož rána skončila nad břevnem. Po něm se na druhé straně prezentoval Urblík, jemuž však střela nesedla.

Jihlavský záložník byl nadále aktviní, ale jeho další pokus se opět nevešel mezi tři tyče. V 19. minutě se na levé straně uvolnil Costa, který přihrál Kadlecovi, avšak sparťanskému zakončení se rána šajtlí nepovedla. Záhy se dalším ragbyovým kopem připomněl Kanga. Ve 28. minutě se do šance tlačil Kadlec, brankář Rakovan však včas vyběhl a založil protiútok Vysočiny, který nepřesně zakončil Mara.

Deset minut před přestávkou se do velké příležitosti dostával Ikaunikeks, ale pověst kanonýra kvůli špatně načasovanému kroku nepotvrdil a ke střeleckému pokusu se ani nedostal. Několik chvil po té hlavičkoval po rohovém kopu těsně vedle stoper Buchta. V závěru poločasu se zranil Kadlec a do hry naskočil Lafata, který první poločas ukončil nedůraznou hlavičkou do náruče Rakovana.

Po změně stran byl blízko gólu Lafata, ale Rakovan byl v tvrdém souboji na malém vápně rychlejší. Na druhé straně se málem urodilo po rohovém kopu, když po závaru pálil Ikaunieks do břevna. V 63. minutě se ukázal sparťanský záložník Stanciu, jenž zamířil doprostřed brány na připraveného Rakovana. Po něm byl blízko brance Šural, jehož pokus hlavou skončil těsně vedle.

V 71. minutě se ke gólu tlačila Jihlava a po tlaku ve vápně musel Fulnekovu střelu vykopávat Štetina. V 81. minutě se radoval do té doby nepřesně pálící Kanga. Gabonský fotbalista napřáhl z velké vzdálenosti a i díky odskoku míče překonal Rakovana, který nebude mít čisté svědomí - 0:1. Vysočina se dostala k závěrečnému tlaku, ze kterého málem vyrovnal Keresteš, avšak jeho hlavička pouze rozezvučela tyč.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň28186448:2160
2.Slavia Praha28168446:1656
3.Sigma Olomouc281410438:2152
4.FK Jablonec28148644:2650
5.Sparta Praha281310542:2549
6.Slovan Liberec28127935:3243
7.Bohemians Praha 190528910930:2837
8.FK Teplice288101031:3534
9.Dukla Praha28951431:4932
10.FK Mladá Boleslav28871330:4031
11.1. FC Slovácko286121022:2930
12.Vysočina Jihlava28851530:4629
13.Fastav Zlín28781327:4629
14.Baník Ostrava28691334:4327
15.MFK Karviná28681430:4026
16.Zbrojovka Brno28651720:4123

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (657)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele