HET liga - preview 28. kola

11.05.2018, 08:48, aktualizováno 14.05.2018, 08:18
Previews
Osmadvacáté kolo české nejvyšší soutěže zakončí pražské derby mezi Duklou a Slavií, v němž stále půjde o titul. Sešívaní ještě mají šanci obhájit loňský triumf, k čemuž potřebují v pondělí bodovat, v případě jejich porážky mohou odstartovat oslavy v Plzni...
Dukla Praha - Slavia Praha  (pondělí 18:00)
V pondělí vpodvečer se utkají dva pražské týmy. Dukla vyzve na svém hřišti silnou Slavii. Tu se Dukle v české samostatné lize ještě nepodařilo porazit.

Dukle se podařilo v posledních dvou zápasech zvítězit, když nejdříve porazila Brno a následně si odvezla tři body z Karviné za výhru 3:1. Domácí jsou tak momentálně na devátém místě a výrazně se tak přiblížili k záchraně. Pro zápas se Slávií nemůže trenér Hynek počítat s Holíkem, Holendou a Holkem.

"Slavia je posílena dvěma silnými výkony i výsledky s Plzní v lize a s Jabloncem v MOL Cupu. Jejich projev se již z větší části stabilizoval, změn udělali hodně. Víme, že to bude velmi těžké utkání, které nás prověří absolutně po všech stránkách. Musíme hrát na hranici svých možností, abychom mohli pomýšlet na úspěch. Oběma týmům jde o hodně a k tomu je třeba odpovídajícího výkonu. Věřím, že podporu vytvoří i diváci, kterých se čeká víc než obvykle," je přesvědčený kouč domácích Jaroslav Hynek.

Sešívaným se v minulém zápase po výborném výkonu podařilo porazit lídra soutěže, Viktorku Plzeň. Slavia má tak stále naději na zisk titulu, i když se jedná o velmi malou naději. Hosté neprohráli už sedm zápasů v řadě a ve středu se jim ve finále MOL Cupu podařilo porazit Jablonec 3:1. Červenobílí mají poměrně širokou marodku. Hrát nemůžou Van Buren, Mešanovič, Flo, Mingazov a Deli. Otazník zatím visí nad Hromadou.

"Musíme se po poháru zkoncentrovat, myšlenky jsme upínali k němu. Nejdůležitější teď bude dát se dohromady a soustředit se na ligu. Máme cíl, že chceme ze tří zápasů třikrát vyhrát a udělat devět bodů, v tabulce ještě hrajeme o hodně. Základ je uspět na Dukle, tam je to vždy speciální utkání, atletická dráha, specifický stadion. Dukla v poslední době domácí utkání zvládla, jak proti Liberci, tak proti Brnu. Pro nás je nejdůležitější, abychom byli schopni podat podobný výkon jako proti Jablonci a Plzni. Když podáme stejně kvalitní, poctivý a fotbalový výkon, tak je to první předpoklad úspěchu," ví trenér Jindřich Trpišovský.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Miloševič, Ostojič, Jiránek, Podaný - Hanousek, Douděra, Bilovský - Brandner, Schranz, Néstor
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil - Souček - Stoch, Hušbauer, Sýkora, Zmrhal - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.14 - 4.90 - 1.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
Teplice hostí brněnskou Zbrojovku, která se v případě porážky stane prvním jistým sestupujícím do druhé ligy. Domácí se pokusí přerušit čtyřzápasovou šňůru bez vítězství a znovu chtějí ze Stínadel udělat nedobytnou tvrz.

Pro Skláře dlouho trvalo, že domov byl pro ně hradem a nedobytnou tvrzí. Až do posledního utkání v Teplicích se nikomu v lázeňském městě nepovedlo ukořistit tři body. Tradici porušila až olomoucká Sigma, která si před dvěma týdny vyšlápla na žlutomodré. Po vítězné trefě Plška zůstali domácí s prázdnou. Příliš se Teplicím nepovedlo ani následné putování do Uherského Hradiště, kde s tamním Slováckem remizovalo bez branek.

Teplice na Moravě potvrdily, že zažívají výsledkový útlum. Z výhry se totiž radovaly naposledy na začátku dubna v Liberci. Skláři tak nezaznamenali žádný posun tabulkou a zůstávají na nepříliš zajímavém osmém místě, přičemž se na ně začaly tlačit týmy zdola. I tak však Severočechům sestup nehrozí, protože dostatek bodů uhráli již v uplynulém průběhu ročníku. Do jeho konce tak nelze čekat Na Stínadlech dramatické události.

Brnu jako druhému největšímu městu republiky hrozí, že bude bez prvoligového fotbalu. Odvrácení nezvratného osudu se po mizerných výsledcích přesunulo do oblasti teorie. Zbrojovka je beznadějně poslední se šestibodovou ztrátou na první nesestupovou pozici. Pokud se hostům nepodaří uspět v Teplicích, mohou se pomalu chystat na cesty do Varnsdorfu, Sokolova a dalších měst, kde se druhá liga hraje.

Problémů má Flinta, největším je však střelecká nemohoucnost. Dosavadních šestnáct vstřelených branek za 27 utkání je statistikou přímo ostudnou. Střelecky naprázdno vyšli Brňané i v posledním mači proti Jablonci, jehož hráči se naopak prosadili střelecky třikrát. Na výhru čekají pod Špilberkem již devět střetnutí a na jakýkoli bodový zisk pět zápasů. Na hřištích soupeřů získala Zbrojovka pouhé čtyři body a je tak dost možné, že její prvoligový osud bude v Teplicích zpečetěn.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Grigar, Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob - Kučera, Ljevaković - Žitný, Rezek, Hora - Vaněček
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Kryštůfek, Lutonský - Polák, Sedlák - Acosta, Kratochvíl, Ashiru - Růsek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.58 - 4.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
V neděli odpoledne se v Ďolíčku odehraje duel mezi pražskou Bohemkou a Boleslaví. Na podzim zápas mezi těmito celky skončil výhrou Klokanů 2:1.

Bohemians jsou momentálně na sedmém místě a překvapivě se vyhnuli bojům o záchranu. Poslední tři zápasy skončily pro domácí stejně, vždy remízou 1:1. Nejdříve doma s Jihlavou a následně ve Zlíně a na hřišti silné Sigmy Olomouc. Trenér Martin Hašek nemůže počítat s Krchem, Hůlkou a pravděpodobně ani Kocičem.

Martin Hašek ví, že Boleslav je kvalitní soupeř: "Mají spoustu zkušených hráčů. Jmenovitě třeba Matějovský, Pauschek, Rada, Přikryl, Magera. Někteří z nich ani nehrají v základní sestavě, takže těžko můžu teď říct přesně, na koho si dát pozor. Je tam i Konaté, kterého jsem trénoval ve sparťanském "B" týmu, když přišel z Afriky. Je to nesmírně rychlý hráč, který má schopnost přejít přes hráče. V jeho možnostech je hrát výš, než v české lize. Z nějakého důvodu se mu to ovšem nedaří naplnit."

Mladá Boleslav se letos musí nečekané prát o záchranu až do posledních kol. Tři zápasy před koncem sezóny ji patří třinácté místo a pouze dvoubodový náskok na patnáctou Karvinou. Hostům už se tři zápasy nepodařilo vstřelit branku. Naposledy si Boleslav odnesla z domácího zápasu bod za bezbrankovou remízu s Baníkem Ostrava 0:0. Hosté mají k dispozici kompletní kádr, když chybět bude pouze Kysela.

"Bohemka zažívá skvělou sezonu. Klukům se daří, hrají klidný střed tabulky. Pro ně je to skvělý ročník a my se budeme snažit jim to v neděli trochu pokazit. Všechny zápasy do konce sezony jsou pro nás klíčové, zatímco Bohemce o nic nejde, ale to neznamená, že něco vypustí. Určitě budou hrát pořád stejně a bude to těžký zápas jako každý jiný. Navíc mají dvanáctého hráče ve fanoušcích, čímž se nesmíme nechat rozhodit. Pokud všichni podáme heroické výkony, tak to můžeme zvládnout," věří záložník hostů Michal Hubínek.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Šmíd, Bederka, Švec - Jindřišek, Hašek - Záviška, Mašek, Vaníček - Tetteh
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Polaček - Pauschek, Chaluš, Takács, Křapka - Jánoš, Valenta - Konaté, Přikryl, Mareš - Ladra
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.02 - 3.22 - 2.61
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - MFK Karviná  (neděle 18:00)
Jablonec bude chtít zapomenout na nezdar z domácího poháru a chce si připsat důležité vítězství pro boj o Evropskou ligu. Proti bude stát Karviná, která taktéž potřebuje body jako sůl, neboť se nad Slezany vznáší hrozba sestupu.

Severočeši prožili ve středu velké zklamání, když nedosáhli na vytouženou trofej pro vítěze MOL Cupu. Ve finálovém střetnutí byla úspěšnější pražská Slavia, jejíž vítězství zajistil ještě nedávno jablonecký útočník Stanislav Tecl. Svěřenci Petra Rady přišli o možnost zajistit si působení ve skupinové fázi Evropské ligy. Mezinárodní pohárová konfrontace je však pravděpodobně nemine, budou si však muset klestit cestu přes předkola.

Jablonec je aktuálně na pátém místě tabulky a pokud porazí Karvinou, Evropská liga jej jistojistě nemine. Severočeši budou v duelu jasnými favority, protože na jaře není v české lize mužstva s lepší formou. Radova družina si přispala pouze jednu porážku na pražské Letné, jinak je to jedna velká krasojízda. Tu potvrdili žlutobílí tříbrankovou kanonádou v Brně. Mezi střelce se dvakrát zapsal záložník Jakub Považanec a zvlášť jeho druhá trefa byla velmi povedená.

V Karviné má městský fotbalový klub zcela jiné starosti. Po loňské pohodové nováčkovské sezóně přišel kritický druhý ročník a s ním záchranářské starosti, které trápí celou dolní polovinu tabulky. Pokud nebudeme počítat beznadějně poslední Brno, jsou na tom Slezané ze všech soupeřů nejhůře, protože okupují předposlední patnáctou pozici. Stále však jsou v těsném kontaktu s ostatními celky a jedna výhra je může katapultovat vzhůru.

MFK se však bude muset zlepšit v zápasech s přímými konkurenty. Naposledy totiž do Karviné zavítala taktéž ohrožená Dukla, na kterou domácí nestačili. V dalším kole navíc dojde ke slezskému derby, kdy v zápase o všechno přijede do hornického města ostravský Baník. Trenér Josef Mucha by se na tuto bitvu rád posilnil bodovým ziskem z Jablonce. Bude se však muset obejít bez Jana Kalabišky, který proti Dukle viděl čtvrtou žlutou kartu v sezóně.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Hanousek - Hübschman - Masopust, Považanec, Trávník, Jovović - Doležal
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Čolić, Dreksa, Hošek, Janečka, Eismann - Panák, Štepanovský, Budínský, Lingr - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.97 - 8.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Slovan Liberec  (sobota 16:15)
Ostravský Baník je v laufu a o další výhru na domácím hřišti se pokusí proti Liberci. Severočechům se v posledních zápasech přestalo dařit a vzdálili se jim pozice v popředí, rozhodně se však ještě nechtějí vzdát.

Chacharům se po nepovedeném vstupu do jarní fáze soutěže začalo až nečekaně dařit. Slezané smazali velkou ztrátu na své konkurenty a vyhrabali se ze sestupových příček. Baník zlepšil své výsledky především na domácím hřišti, odkud z posledních čtyř zápasů vybojoval dvanáct bodů. Ostravané poskočili z posledního místa na současnou čtrnáctou pozici, avšak před patnáctou Karvinou jsou jen díky lepšímu vzájemnému zápasu.

Strůjcem vzestupu Baníku je nový trenér Bohumil Pánik. Ten již nyní zažívá bodově nejúspěšnější druhou polovinu sezóny za poslední tři roky. V předchozím angažmá ve Zlíně se totiž Pánikovi na jaře nedařilo, v Ostravě je však situace jiná. Zkušený lodivod dokázal se svým týmem uhrát již čtrnáct bodů. V lize prohrál jen dvakrát, v ostatních případech si připsal čtyři vítězství a dvě remízy.

V kabině Liberce je atmosféra zcela odlišná. Slovan si po úspěšném podzimu brousil zuby na postup do Evropské ligy, který by si zajistil, pokud by v lize uhrál nejhůře páté místo. Svěřenci kouče Davida Holoubka však čekají na výhru již pět zápasů v řadě. Severočeši před 27. kolem ztráceli z šestého místa na pátý Jablonec pět bodů a pokud chce ještě promluvit do boje o evropskou soutěž, musí v Ostravě vyhrát.

Otázkou však, jakou bude mít trenérský štáb motivaci. Médii totiž v pátek proběhla informace, že Holoubek nenaplnil ambice vedení klubu a po sezóně má bez ohledu na výsledky z posledních tří utkání skončit. Mladý trenér navíc po porážce s Jihlavou prohlásil, že jeho mužstvo již o Evropskou ligu nehraje. I přes postavení v tabulce půjde do duelu jako favorit domácí Baník.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Šindelář, Fleišman - Fillo, Hlinka, Hrubý, De Azevedo - Poznar, Baroš
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Mikula, Karafiát, Kerbr - Folprecht, Breite - Pilař, Bosančić, Potočný - Pulkrab
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.16 - 5.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Sigma Olomouc  (sobota 18:00)
V sobotu podvečer se odehraje utkání mezi dvěma moravskými týmy. Ševci na Letné přivítají Sigmu Olomouc. Ta se Zlínem neprohrála už 10 let.

Zlínu momentálně patří v tabulce dvanácté místo a na sestupové pozice má tříbodový náskok. Ševcům se v jarní části sezóny, stejně jako v posledních dvou ročnících, nedaří domácí zápasy a na Letné se ještě neradovali z výhry. Trenér Petržela nemůže pro nadcházející zápas počítat se zraněnými Kopečným a Vyhnalem.

"Všichni víme, že situace není ideální. Teď už není kam uhnout. Každý musí na hřišti nechat vše a být plně odhodlaný i docela obtížnou situaci zvládnout. Je to fotbal a ten přináší i tohle," ví brankář domácích Stanislav Dostál.

Sigma se po výhře Sparty v Jihlavě nachází na čtvrtém místě a na pátý Jablonec má náskok dva body. Olomouc, která je bezpochyby největším překvapením ligy, má tak stále velmi dobrou šanci zajistit si účast v evropských pohárech pro příští sezónu. Hosté ve Zlíně mohou nastoupit v plné zbroji bez jakýkoliv absencí.

"Jsme jediní v pozici, kteří to mají ve svých rukách. Pokud bychom třikrát vyhráli, tak nám nikdo třetí místo nevezme. Nicméně stejným způsobem může uvažovat Sparta, pokud třikrát vyhraje. I přes bodovou ztrátu doma s Bohemians jsme v situaci, kdy o to můžeme hrát sami bez ohledu na nějakou pomoc. Což by mělo být pro hráče dostatečnou motivací," je přesvědčený kouč hostů Václav Jílek.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Bačo, Bijimine, Gajič, Matejov - Jiráček, Traoré - Ekpai, Mehanovič, Holzer - Vukadinovič
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Houska, Kalvach, Plšek, Falta - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.27 - 2.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko  (sobota 18:30)
Lídr letošního ročníku hostí v zápase 28. kola Slovácko. To proti Plzni dokázalo v lize vyhrát naposledy v roce 2006. Slovácku se ale letos podařilo porazit Viktoriány v MOL Cupu.

Viktoria Plzeň mohla už v minulém kolo oslavit titul, jenže k tomu potřebovala alespoň jeden bod z utkání se Slávií. Zápas se Plzni ale vůbec nevydařil a zaslouženě prohrála 2:0. Celkově Viktorka na jaře už zdaleka nepůsobí tak suverénním dojmem jako na podzim. V jarní části soutěže dokázala vyhrát pouze třikrát. Plzeň bude mít proti Slovácku velké problémy s obranou, protože nemůže počítat s Havlem, Hubníkem, Limberským a pravděpodobně nenastoupí ani Hejda s Kolářem.

O nedostatečném počtu obranných hráčů mluvil i trenér Pavel Vrba: "S obranou je to velký otazník, zkoušíme různé varianty, které můžou být i překvapující. Uvidíme, jak to nakonec poskládáme, jestli se někdo uzdraví... Věřím ovšem, že i přes tento problém to zvládneme."

Hosté i když jsou na desátém místě, tak mají pouze tříbodový náskok na sestupové příčky. Slovácko ale hraje poslední dobou v poměrně dobré formě, a dokonce už pět zápasů nedostalo gól. Poslední dva zápasy Slovácka skončily bezbrankovou remízou. Nejdříve tým Michala Korduly získal cenný bod na Slávii a následně vybojoval bod v utkání s Teplicemi. Slovácko nebude moci využit služeb Daníčka. Nejisté jsou starty Zajíce, Havlíka a Divíška.

"Po zápase na Slavii je to další těžké utkání. Hrajeme v Plzni, které chybí poslední krůček k tomu, aby se stala mistrem. Plzeň bude hrát s maximálním odhodláním, ale to my taky," ví Michal Kordula.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Petržela, Řezník, Hájek, Kovařík - Hrošovský, Hořava - Zeman, Čermák, Kopic - Krmenčík
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Krejčí, Břečka, Reinberk - Janošek - Navrátil, Machalík, Sadílek, Petr - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.23 - 10.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Sparta Praha  (pátek 17:30)
Potřetí za poslední čtyři kola bude Sparta předehrávat již v pátek. Tentokrát cestuje na půdu Jihlavy, která bude chtít navázat na tři body z Liberce. Letenští zase stále nemají jistou účast v pohárové Evropě i pro příští rok a nic než výhru z Horácka neberou.

Vysočina se vzchopila v pravou chvíli. Po raketovém vstupu do jarní části ročníku se Jihlavě přestalo dařit a nezvítězila v šesti utkáních za sebou. Kvůli nelichotivé šňůře se svěřenci Martina Svědíka propadli až těsně nad sestupové pozice. Již před čtrnácti dny předvedli žlutomodří slušný výkon proti Mladé Boleslavi, který však stačil jen na remízu. Třech bodů se tak dočkali až před týdnem na severu Čech u Nisy.

Domácí Liberec sice svého soupeře v prvním poločase přehrával a díky střelci Pulkrabovi se dostal do vedení. Po změně stran ale Vysočina zapnula na vyšší obrátky a po třech brankách otočila průběh zápasu. Hvězdou zápasu se stal dvougólový Dvořák. Ten by měl být s lotyšským útočníkem Ikaunieksem hlavní hrozbou i pro sparťanskou obranu. Jihlava se po výhře v Liberci vyšplhala na jedenácté místo a výrazně se přiblížila záchraně. Ve vyrovnaném spodku tabulky však stále nemá vyhráno.

Pražané by letošní sezónu tuzemské nejvyšší soutěže měli nejraději za sebou. Ještě však musí odehrát poslední tři zápasy, ve kterých budou bojovat o účast v Evropské lize. Pohárovou Evropu si přitom v minulých sezónách zajistili fotbalisté v rudých dresech v relativně suchém triku. Letos se jim však po celou dobu nedaří a budou mít co dělat, aby se neumístili na nejhorší pozici od roku 2006, kdy skončili až pátí.

V posledních zápasech se však začalo přeci jen blýskat na lepší časy. Mužstvo převzal trenér Pavel Hapal, pod jehož vedením si Sparta dovolila pouze jeden výpadek bez bodu na hřišti ostravského Baníku. Jinak se však Hapalovi podařilo stabilizovat výkony a výsledky, což platí především o střetnutích na Letné. Venku je to však od Pražanů stále bída. Na tři body z trávníků soupeřů se na jaře stále čeká.

"Vysočina bude hrát o holé přežití, čeká nás těžký duel. Jsou nepříjemní v přechodové fázi, po získání míče hrají rychle kolmo dopředu. Musíme tedy eliminovat hloupé ztráty míče a hrát s maximálním nasazením. Myslím, že už jsme poučeni ze zápasu s Baníkem a teď navážeme na výkon proti Zlínu," řekl před utkáním Hapal. Jihlava bude chtít dát vzpomenout na loňský zápas, kdy na Horácku Sparta padla, když ji koučoval dnes již jablonecký Petr Rada.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Vaculík, Štěpánek, Buchta, Schumacher - Dvořák, Mara, Fulnek, Urblík, Zoubele - Ikaunieks
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Niţă - Zahustel, Kaya, Štetina, Frýdek - Kulhánek, Kanga - Šural, Stanciu, Plavšić - Lafata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.39 - 3.77 - 1.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň27185447:2059
2.Slavia Praha27158444:1653
3.Sigma Olomouc271310434:2049
4.FK Jablonec27138642:2547
5.Sparta Praha271210541:2546
6.Slovan Liberec27126934:3142
7.Bohemians Praha 190527910829:2537
8.FK Teplice27810930:3134
9.Dukla Praha27951331:4732
10.1. FC Slovácko276111021:2829
11.Vysočina Jihlava27851430:4529
12.Fastav Zlín27781226:4229
13.FK Mladá Boleslav27771327:3928
14.Baník Ostrava27681333:4226
15.MFK Karviná27681329:3826
16.Zbrojovka Brno27551716:4020

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (757)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele