HET liga - preview 25. kola

20.04.2018, 08:23, aktualizováno 22.04.2018, 08:10
Previews
Magnetem nedělního programu 25. kola je bezesporu souboj Slovanu Liberec se Slavií. Pražané mohou podle všeho udržet naděje na obhajobu titulu jen v případě vítězství, Slovan zase potřebuje stejně reagovat na Spartu a Olomouc, soupeře v boji o Evropu. Ve druhém duelu hostí Karviná na svém stadionu Teplice.
MFK Karviná - FK Teplice  (neděle 16:00)
V neděli odpoledne Karviná přivítá na svém stadiónu Teplice. Ty dokázaly Karvinou porazit ve všech třech vzájemných zápasech a jsou i díky této bilanci favoritem zápasu.

Domácí jsou momentálně na jedenáctém místě v tabulce a mají tříbodový náskok na sestupové pozice. Karviná po pěti remízách v řade prohrála v Edenu 3:2, a doma tak určitě bude chtít ukončit šestizápasovou šňůru bez výhry. Trenérovi Josefu Muchovi bude pro následující zápas chybět pouze vykartovaný obránceHošek.

"Vždycky hrajete, co vám soupeř dovolí. Teplice zvládly nedávno výborně koncovku v Liberci, hrají bezstarostně, protože nemají problémy se záchranou a netýkají se jich ani boje o poháry. To my hrajeme o udržení, a proto věřím, že to na hřišti bude patřičně znát," věří kouč Mucha.

Osmé Teplice opravdu mají z klidného středu tabulky k pohárům i k souboji o záchranu daleko. Jediný tým, jenž je pro hosty v přijatelném dosahu je pražská Bohemka, která má o dva body více. Tepličtí po výhře v Liberci nedokázali doma porazit Boleslav, když zápas skončil remízou 1:1. V Karviné nebudou moct využít služeb zraněného Vošahlíka."Je pravda, že Karviná hraje hodně bojovně. My hrajeme pořád stejně. Na brejky, po stranách. Hlavní je, aby nám to tam padalo. Bylo by fajn, kdybychom i tentokrát dali ze všeho gól, jako se nám to povedlo v Karviné v minulém ročníku," doufá záložník hostů, Jakub Hora.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Čolič, Dreksa, Janečka, Eismann - Šisler - Voltr, Panák, Budínský, Kalabiška - Wágner
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob - Kučera, Ljevakovič - Hora, Žitný, Rezek - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.39 - 3.51
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - Slavia Praha  (neděle 18:00)
Nedělní večer ozdobí zápas mezi domácím Libercem a hostující Slavií. Ta v Liberci z posledních šesti zápasu vyhrála pouze jediný.

Liberci se povedl úvod jara a dostal se do bojů o poháry. V posledních dvou kolech ale prohrál. Nejprve ztratil dobře rozehrané utkání s Teplicemi a následně prohrál s pražskou Duklou 0:2. Slovan tak nyní nutně potřebuje body, aby udržel krok s Olomoucí i Spartou, které v tomto kole zvítězily. Bude mít ovšem velmi těžkého soupeře. Slavii se povedlo obrovský náskok Plzně stáhnout před tímto kolem už na pět bodů, a má tak stále slušnou naději na titul. To by ale musela v Liberci zvítězit. "Slavia jde v lize výsledkově nahoru, dostala se do boje o titul. Aktuálně je její největší síla v tom, že dokáže zápasy rozhodovat ve druhých poločasech a vyhrávat, i když soupeře herně nijak neválcuje. Momentálně je rozdílovým hráčem Stoch," je přesvědčený kouč domácích David Holoubek, kterému bude chybět zraněný Hybš a nejistý je i start Pilaře.

Hostům se kromě dvou výher v lize podařilo také postoupit po výhře nad Mladou Boleslaví do finále MOL Cupu. I tým trenéra Jindřicha Trpišovského, jenž ještě na podzim trénoval pod Ještědem, má ale poměrně širokou marodku. Chybět budou Van Buren, Mešanovič Mingazov a Frydrych. Otazníky zatím visí nad Delim, Škodou, Zmrhalem i Pokorným.

"Chceme navázat na poslední výsledky a také na zlepšenou obranu. Potřebujeme se odpíchnout od dobré defenzivy a nenechat se moc zatlačit. Domácí jsou silní na míči, mají hodně běhavé a pohyblivé hráče. Hrají houževnatý fotbal, musíme mít kvalitu a být koncentrovaní a vyrovnat se jim v přednostech, které oni mají. Nesmíme dělat chyby v defenzivě a uhlídat Pulkraba, který jim na jaře zajistil svými góly většinu bodů," ví trenér Trpišovský.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Karafiát, Mikula, Kerbr - Breite, Folprecht - Oscar, Bosančič, Potočný - Pulkrab
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bořil, Jugas, Ngadeu, Sobol - Souček - Stoch, Hromada, Hušbauer, Sýkora - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.26 - 2.47
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Baník Ostrava  (sobota 15:00)
Ostravský Baník zavítá do Olomouce s cílem prodloužit sérii neporazitelnosti, která ho vynesla z posledního místa zpět do boje o záchranu. Domácí Sigma se zase pokusí uhájit třetí pozici v tabulce před dotírající smečkou soupeřů.

Jedním z vlků z nahánějící smečky se Hanáci utkali v minulém kole, kdy čelili rozjetému Jablonci. Olomouc na severu Čech uhájila bezbrankovou remízu i díky brankáři Buchtovi, jehož výkon jej vynesl do sestavy 24. kola. Sigma tak stále hájí příčku, z níž by postoupila do předkola Evropské ligy. Ještě však rozhodně nemá vyhráno, protože kromě Jablonce ji prohání ještě Liberec a Sparta, přičemž rozdíl mezi mužstvy je pouze dvoubodový.

Proti Ostravě bude trenéru Václavu Jílkovi chybět Václav Jemelka, jenž v Jablonci viděl čtvrtou žlutou kartu v sezóně, a Jiří Texl, kterému sudí na Střelnici ukázal dokonce červený kartonek. Sám Jílek kvůli nevhodnému chování dostal trest a nebude svůj mančaft kormidlovat ze střídačky. Kvůli kartám nebude hrát ani ostravský Dyjan De Azevedo. Pikantní zápas čeká stopera hostí Martina Šindeláře, kterého pro vrcholový fotbal vychovali právě v Olomouci.

V ulicích města bude na pořádek dohlížet několik stovek policistů. Očekává se totiž invaze ostravských fanoušků, kteří mají na Andrově stadionu vyhrazenu vysokou tribunu za bránou. Jejich počet na výjezdech bývá pravidelně největší ze všech prvoligových měst, nyní by jich však mohlo být ještě o něco víc, protože fotbalisté Baníku jim zase po delší době začali přinášet radost. Slezané totiž nenašli přemožitele již čtyři utkání v řadě.

Strůjcem baníkovského zmrtvýchvstání je Bohumil Pánik. Zkušený kouč se již stal nežádoucí osobou ve Zlíně a vrátil se do svého bývalého působiště, kde se mu podařilo zdolat Jihlavu i bývalé svěřence ze zlínské Letné. K tomu vybojoval remízu s vedoucí Plzní a naposledy dokázal zdolat nepříjemné Bohemians, když tři body zajistili krajní obránci Fleišman s Pazderou. V případě vítězství nad Olomoucí je pravděpodobné, že se Baník dostane ze sestupových vod.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Radaković, Polom, Vepřek - Zahradníček, Houska, Kalvach, Falta - Manzia, Plšek
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Šindelář, Fleišman - Fillo, Hlinka, Hrubý, Granečný - Baroš, Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.42 - 3.71
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Slovácko čeká s Duklou další přímý duel v boji o záchranu. Domácí celek dokázal v minulém kole vystoupat na aktuální třinácté místo a touží po dalších bodech. Hosté se taktéž dokázali posunout dokonce ještě o tři příčky výš.

Po třech zápasech bez vítězství se začal moravský celek v průběhu března a na začátku dubna propadat tabulkou. Bylo tak jasné, že duel s Brnem může být pro mužstvo s Uherského Hradiště poslední šancí, jak se naladit na vítěznou vlnu. V těžké bitvě se domácím urodilo gólově jen jednou, na střelecky impotentní Zbrojovku to však stačilo. Šťastným střelcem se stal Juroška, který Melichárka v bráně Brna překonal střelou levou nohou.

"Bylo důležité, že mi to tam konečně padlo. Asi by mě spoluhráči kamenem zabili, kdybych dnešní šanci neproměnil. Byla to už moje třetí nebo čtvrtá příležitost v posledních zápasech. A toto byl nejdůležitější z mých dosavadních gólů. Bylo důležité, že jsme se vzdálili Brnu. Nyní nás čeká další podobný zápas doma s Duklou, který musíme také zvládnout. Soustředíme se na to, abychom sbírali body a zachránili Slovácko," řekl po utkání šťastný střelec.

Zvítězit se po nějakém čase podařilo také Dukle, které tři body získala na jaře teprve podruhé. I proto klubu z Julisky hrozí sestup do druhé ligy, kam by se Pražané vrátili po sedmi letech. Tuto možnost však zavrhli v zápase s Libercem, v němž Schranz a Holík rozhodli o překvapivém skalpu aspiranta na pohárovou Evropu. Potvrdit tento zisk budou chtít žlutobílí i na Slovácku.

"Proti Liberci jsme uhráli důležitou výhru, která nám zvedla sebevědomí, a to je přesně to jsme potřebovali. Každý si teď věří trochu víc. Takže doufám, že proti Slovácku předvedeme ještě lepší fotbal, než doma s Libercem. Do konce sezóny zbývá šest kol a pro nás to bude velmi důležitý zápas. Potřebujeme dobrý výsledek," uvedl v rozhovoru pro klubový web Néstor.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Břečka, Krejčí, Divíšek - Janošek, Daníček - Navrátil, Sadílek, Petr - Zajíc
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Jiránek, Ostojić, Podaný - Hanousek, Bezpalec, Doudera, Néstor - Holenda, Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.66 - 5.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Bohemians se drží v poklidném středu tabulky poměrně daleko jak od pohárových, tak i záchranářských bojů. Ve 25. kole přivítají v Ďolíčku Jihlavu, která po skvostném startu do jara ztrácí dech.

Výkony Bohemky jsou pro většinu fanoušků české nejvyšší soutěže překvapivé v pozitivním slova smyslu. Podceňovaní Klokani již na podzim zadělali na pohodlnou záchranu a po jarním tání pokračují ve výborných výsledcích, za kterými stojí především trenér Martin Hašek. Vedení klubu je s bývalým koučem Sparty spokojeno natolik, že s ním prodloužilo kontrakt. K tomuto aktu došlo po deklasování vedoucí Plzně, která si z Vršovic odvezla pětigólový příděl.

V prodloužení smlouvy došlo i tento týden, kdy se zelenobílým upsal kapitán Josef Jindřišek. Pokud však Bohemku něco trápí, jsou to nestabilní výkony. Haškovy svěřenci nedokázali na skalp Plzně navázat a v Ostravě minulý víkend padli po dvou brankách od soupeřových krajních obránců. Nyní se ale vrací do milovaného Ďolíčku, který je pro ně domovem i tvrzí. Z Vršovic si v letošním ligovém ročníku odvezl body pouze Jablonec.

Na Horácku podobnou pohodu najít nelze. Jihlava i tuto sezónu válčí na chvostu tabulky, přičemž v poslední době se zdá, že poslední zápasy budou pro Vysočinu velmi náročné. Po zimním příchodu Martina Svědíka na pozici šéfa střídačky se sice žlutomodří obdivuhodně zvedli a připsali si tři vítězství v řadě, čímž se vyškrábali z úplného dna. Od té doby se však na hranicích Čech a Moravy na podobný úspěch čeká.

Nejprve Jihlavu doma vyprášil Jablonec, poté podlehla ve Vítkovicích ostravskému Baníku a poslední dva zápasy skončily dělbu bodů vždy po výsledcích 1:1. Remízu z Olomouce lze ještě považovat za cennou, plichta s přímým konkurentem o záchranu Zlínem již však byla ztrátou. Bod navíc až v samotném závěru zachránil kanonýr Vysočiny Ikaunieks. Po další ztrátě již hrozí pokles na sestupové patnácté místo. To Svědík a spol. rozhodně nechtějí dopustit.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dosál, Hůlka, Šmíd, Kocić - Jindřišek, Hašek - Reiter, Bartek, Mašek - Tetteh
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Vaculík, Tlustý, Buchta, Schumacher - Levin, Fulnek, Dvořák, Urblík, Holík - Ikaunieks
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.93 - 5.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín  (sobota 18:00)
Mladá Boleslav rozhodně stále nepředvádí dechberoucí výkony, alespoň však dokázala zastavit sérii porážek a po zisku několika bodů v posledních zápasech se vzdaluje sestupu. V souboji dvou zklamání soutěže přivítá Zlín, který na jaře zvítězil jen jednou a po příchodu trenéra Petržely se nemůže zvednout.

V Boleslavi nové koště mete dobře. Vedení týmu na začátku jara došla trpělivost a odvolalo kouče Uhrina, jehož nahradil úspěšný trenér Karviné Jozef Weber. Ten dokázal mužstvo znovu nastartovat vysokým vítězstvím v Brně, načež v následujících čtyřech střetnutí jeho svěřenci ani jednou neprohráli a připsali si tři body. Cenná výhra přišla především s Plzně, v novém měsíci se však Středočeši ze tří bodů ještě neradovali.

Kaňkou na viditelném progresu se stalo vypadnutí v semifinále MOL Cupu, kde Boleslav nestačila na Slavii. Výsledku litoval záložník Adam Jánoš. "Slavia hrála velmi dobře, ale my jsme jí to nezkomplikovali. Mrzí to, zvláště když je to podruhé za sebou. Mohli jsme sezónu dnes zachránit, ale teď už se musíme jen soustředit na boj o záchranu, což je hodně důležité," řekl zklamaný středopolař.

K ambiciózním mužstvům patřil před začátkem ročníku i Zlín. Moravané po překvapivém triumfu v domácím poháru a kvalifikaci do Evropské ligy investovali do kádru, jenže sklizené ovoce začalo hnít. Ševci již na výkon předváděli nevyrovnané výkony a po katastrofálním začátku jara byl odvolán kouč Pánik. Ani jeho nástupci Vlastimilu Petrželovi se však zatím nedaří žlutomodrou mašinu znovu nastartovat.

Jediné světlo v temnotě bliká z 1. dubna, kdy Zlín předvedl dokonalý vtípek v pražském Edenu, kde přemohl domácí sešívané až brankou v úplném závěru. Následně ovšem Petrželovy muži padli doma s Baníkem Ostrava a v minulém kole až na konci přišli o vítězství v Jihlavě. V tomto střetnutí se navíc vykartovali Ondřej Bačo a Ibrahim Traoré, kteří se na boleslavském trávníku rozhodně nepředstaví. Šanci tak dostanou hráči z lavičky.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Poláček - Pauschek, Šušnjar, Takács, Křapka - Jánoš, Hubínek - Konaté, Mareš, Přikryl - Komličenko
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Matejov, Hnaníček, Gajić, Bartošák - Ekpai, Džafić, Hronek, Jiráček, Holzer - Vukadinović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.62 - 4.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň  (sobota 20:15)
Plzeňská Viktoria bude mít ve zbytku soutěže co dělat, aby uhájila první místo, na které si během podzimu vypracovala obrovský náskok. K návratu na vítěznou vlnu má v sobotu ideálního soupeře. Cestuje totiž do Brna, které se propadlo na chvost ligové tabulky.

Situace pod Špilberkem začíná být vážná, možná až kritická. Zbrojovka na jaře jen jednou zvítězila a hned pětkrát odešla po devadesáti minutách poražena. Suma sumárum hrozí Brňanům po šesti letech návrat do druhé nejvyšší soutěže. Důležitou bitvu nezvládli v minulém kole, kdy cestovali na půdu Slovácka, které je udolalo jedinou brankou.

"Potřebujeme podat výkon za hranicí svých možností. S tím souvisí i proměňování šancí. A je jedno, kdo a jakým způsobem gól dá. Odhodlání na hráčích vidím," řekl trenér Zbrojovky Roman Pivarník, jenž se postaví proti svému bývalému zaměstnavateli. Pivarník upozornil na hlavní problém Flinty, která neskórovala již pět utkání.

Plzeň již sestoupit nemůže, přesto hrozí, že konec sezóny může skončit fiaskem. Po snové podzimní jízdě, kdy Západočeši ani jednou neprohráli a nechali v dáli hlavní konkurenty, kterými měla být pražská S, přišlo na jaře tvrdé vystřízlivění. Viktoria na jaře zvítězila jen jednou a mistrovská Slavia se nebezpečně přiblížila. Aktuální odstup mezi týmy činí pět bodů.

Poslední víkend zavítala do Doosan Areny Sparta, která favorita zaskočila a brzy se dostala do dvoubrankového vedení. Plzeň se poté probudila a zachránila alespoň remízu. V Brně již chce bezpodmínečně zvítězit. "Víme, že jaro z naší strany je trochu složitější, a potřebovali bychom bodovat na sto procent, abychom se i trošku uklidnili před závěrem soutěže," uvedl lodivod Viktorie Pavel Vrba.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Lutonský - Polák, Sedlák - Acosta, Kratochvíl, Juhar - Zikl
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.04 - 3.95 - 1.74
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - FK Jablonec  (pátek 20:15)
25. kolo české nejvyšší fotbalové soutěže otevře duel mezi pražskou Spartou a Jabloncem. Oba týmy od sebe dělí pouze jeden bod, takže se jedná o důležitou bitvu o místa v evropských pohárech pro příští sezónu.

Sparta z posledních sedmi zápasů šestkrát remizovala. Naposledy si odvezla bod z Plzně za remízu 2:2. Proti Jablonci mají Rudí dobrou bilanci. Prohráli pouze jedno ze 13 předešlých utkání. Za domácí může nastoupit kanonýr David Lafata, jenž do Sparty přestoupil právě z Jablonce. Letenským bude chybět vykartovaný Hovorka a otazník visí nad startem Lukáše Váchy.

"Myslíme na to (třetí nebo druhé místo) nejen my trenéři, ale i hráči a fanoušci. Rádi bychom toho docílili, ale k tomu je potřeba začít vyhrávat. Dokážeme být nebezpeční dopředu, ale pak vypadneme na nějakou část zápasu - třeba jako v Plzni při standardních situacích. To musíme eliminovat, koncentrovat se celých 90 minut a vnutit aktivitou soupeři náš styl," ví trenér domácích Pavel Hapal.

Jablonec vlétl do jarní části soutěže jako uragán. V poháru postoupil do semifinále a v lize si připsal šest vítězství v řadě. Poslední dvě utkání ale přinesly už pouze dvě remízy. Nejdříve v Boleslavi a pak bezbrankový zápas s Olomoucí. Hostům určitě hraje do karet, že mají k dispozici všechny své hráče a nastoupí tak v Generali Aréně v plné zbroji.

"Spartu jsem viděl dvakrát naživo a musím říct, že se zvedá. Dostává se z útlumu. I když některé zápasy nevyhrála, poslední měsíc jde výkonnostně i herně nahoru. Naše síla je v tom, že chceme hrát náročný fotbal, víc dopředu. I v posledním zápase proti Olomouci jsme si vytvořili spoustu šancí. Někdy přijde zápas, že góly nedáte, brankář má den, což se nám stalo. Ale takovou aktivitu dopředu bychom chtěli udržet i na Spartě," řekl lodivod hostů Petr Rada, jenž před rokem trénoval právě Spartu.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Zahustel, Costa, Štetina, M. Frýdek - Kulhánek - V. Kadlec, Stanciu, Kanga, Plavšič - Šural
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Zelený - Masopust, V. Kubista, Trávník, Jovovič - Chramosta, Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.63 - 4.82
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň24165342:1753
2.Slavia Praha24146442:1648
3.Sigma Olomouc24119430:1842
4.FK Jablonec24118537:2341
5.Slovan Liberec24125733:2641
6.Sparta Praha241010435:2140
7.Bohemians Praha 19052497826:2234
8.FK Teplice2488828:2832
9.FK Mladá Boleslav24751227:3826
10.Dukla Praha24751226:4326
11.MFK Karviná24671127:3225
12.Fastav Zlín24671123:3925
13.1. FC Slovácko24591019:2824
14.Vysočina Jihlava24731426:4324
15.Baník Ostrava24571230:3922
16.Zbrojovka Brno24551414:3220

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (750)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele