HET liga - preview 22. kola

30.03.2018, 08:45, aktualizováno 01.04.2018, 08:24
Previews
Po podzimu to vypadalo, že o českém mistrovi je už jasno, Plzeň ovšem na jaře pravidelně ztrácí a po včerejší prohře s Mladou Boleslaví může přijít o další část ze svého náskoku. Záležet nyní bude na Slavií, jak si jakožto velký favorit poradí proti trápícímu se Zlínu...
Slavia Praha - Fastav Zlín  (neděle 18:00)
Pražská Slavia se drží na druhé pozici a svoje umístění bude v domácím Edenu hájit proti Zlínu. Pro Sešívané by výhra měla být povinností, neboť Ševci se na jaře trápí a ani změna na trenérském postu nepřinesla posun vpřed.

V jakékoliv jiné sezóně by byli ve Vršovicích s druhým místem vesměs spokojeni. Jinak je tomu však letos. Ambiciózní celek si před sezónou brousil zuby na zisk druhého ligového primátu za sebou, čemuž odpovídalo i mohutné posilování kádru. V průběhu ročníku se však slávistům hodně zápasů nepovedlo, což na téměř bezchybnou Plzeň nemůže stačit. V poslední době navíc na veřejnost pronikají zatím neověřené informace, že Pražané se opět ocitají ve finanční tísni.

Tím se však vůbec nezabývá trenér Jindřich Trpišovský, který se soustředí výhradně na nejbližší duel se Zlínem. "Mají výhodu, že nemají co ztratit. Každý je předem odsuzuje. Zlín má přitom v kádru kvalitní hráče a pro mě je překvapení, že nesbírá body venku," řekl na adresu soupeře bývalý kouč Liberce. Pro Sešívané bylo poslední utkání velmi hektické, neboť v derby proti Spartě museli dotahovat tříbrankové manko, což se jim nakonec podařilo.

Ševci naopak z posledního střetnutí nevydolovali ani bod, protože podlehli vedoucí Plzni. Na jaře se ze zisku tří bodů neradovali ani jednou, přičemž si připsali jedinou remízu. Toto trápení zapříčinilo rychlý sešup ze středu tabulky až do záchranářských bojů. Nový lodivod Vlastimil Petržela však nechce o pádu do nižší soutěže ani slyšet. "Nepřipouštím si sestup, ve fotbale se však může stát všechno," prozradil zkušený trenér.

"V posledním zápase proti Plzni jsem už byl s výkonem spokojen, i když jsme opět doplatili na jednu chybu v obraně. Pokud ale budeme takto pokračovat, tak o nás nemám strach. V kabině teď panuje dobrá atmosféra, tam není vůbec žádný problém. Navíc se mužstvo zvedlo i po kondiční stránce. Pro mě je každý zápas v lize svátkem. O jménu soupeře zase až tak moc nepřemýšlím, jen bych tím zbytečně znervózňoval hráče," dodal Petržela.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Frydrych, Jugas, Deli, Bořil- Souček, Hromada - Stoch, Danny, Sobol - Škoda
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Matejov, Bijimine, Gajić, Bartošák - Ekpai, Hronek, Jiráček, Holzer - Vukadinović, Vyhnal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.19 - 15.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - MFK Karviná  (sobota 15:00)
Brněnská Zbrojovka bude v sobotu od tří hodin hostit Karvinou. Oba týmy spolu v nejvyšší české soutěži hrály zatím pouze třikrát. Dvakrát zápas skončil remízou a jednou se z výhry radovala Karviná.

Brno se aktuálně nachází na sestupové patnácté pozici a s pouhými 14 góly má nejhorší útok v lize. Zbrojovka v posledním zápase podlehla silnému Liberci 2:0. Domácí se pro tento zápas nemůžou spolehnout na služby Gomese a Šurala, kteří jsou oba zranění.

Trenér Roman Pivarník ví, co je potřeba k úspěchu: "Potřebujeme se tlačit do šestnáctky, ale jsme si vědomi toho, že mezi ofenzivou a defenzivou musí být soulad. Musíme dobře bránit i dobře útočit jako mužstvo. V pauze jsme si chystali různé alternativy, zkoušeli to a uvidíme, jak se rozhodneme."

Karviná má zatím slušné jaro, když po dvou výhrách přišly tři remízy s Libercem, Spartou a Olomoucí, takže s týmy bojující o účast v pohárech. Hosté jsou sice na devátém místě, ale náskok právě na Brno činí pouze 4 body. Trenér Josef Mucha má k dispozici kompletní kádr.

"Těžce se jim střílí góly, defenzivu mají velmi slušně zvládnutou. I dopředu to ale není špatné, jsou tam šikovní Acosta, Růsek a Bazeljuk. Ze středu je pak doplňuje Kratochvíl. Náš cíl je jasný, nechceme jako první inkasovat," varuje Mucha.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Vraštil - Acosta, Kratochvíl, Krejčí, Lutonský - Škoda - Bazeljuk
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Čolič, Dreksa, Hošek, Eismann - Janečka, Panák - Štepanovský, Budínský, Kalabiška - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.34 - 3.56
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:00)
V sobotu odpoledne přijede do Jablonce pražská Bohemka. Té se v Jablonci z posledních 11 zápasů podařilo vyhrát pouze jedinou.

Jablonec působí zatím na jaře jako dobře promazaný stroj. V poháru dokázal postoupit do semifinále a v lize vyhrál všech pět utkání, když v poslední zápase porazil dosud suverénní Jihlavu. Domácí se tak posunuli už na páté místo v tabulce. Do zápasu proti Bohemians má trenér Rada k dispozicí všechny hráče.

"Bohemka je těžký soupeř. Hrají organizovaně, hráči jsou běhaví a nevypustí žádný metr. Mají šikovné mladé kluky, takže to určitě bude o trpělivosti a nasazení. Hrajeme doma, chceme hrát svoji hru a pokusíme se zvítězit. Každý zápas pro nás teď bude složitější, protože soupeři nás, ať chceme nebo ne, vnímají tak, že jsme ještě neprohráli," ví Petr Rada.

Klokani jsou momentálně na 7. příčce a disponují jednou z nejlepších obran, ale zároveň jedním z nejhorších útoků v lize. Bohemka zatím na jaře venku nezískala ani bod, zatímco doma si už připsala tři výhry. Hosté mohou využit všechny hráče kromě Vaníčka, u kterého je jeho start nejistý.

Trenér Martin Hašek ví, že je v Jablonci rozhodně nečeká nic lehkého: "Aktuálně nás čeká soupeř s nejlepší formou v sezoně, protože vyhrál šest soutěžních zápasů, pět v lize a jeden v poháru. Všechny pozice mají kvalitně obsazené. Pro nás je výzva utnout jejich sérii. Těžko vyjmenovat nějaké přednosti, neboť jsou opravdu ve velké formě. Nejenom, že nedostávají góly, ale jsou schopni udržet míč, vyhrávat souboje, připravovat si šance a proměňovat je. Jsou nebezpeční od obou útočníků i z obou krajů, ze standardních situací. Formu má celé mužstvo."
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Zelený - Masopust, Hübschman, Trávník, Jovovič - Chramosta, Doležal
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Jindřišek, Hašek - Reiter, Mašek, Bartek - Tetteh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.56 - 6.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slovan Liberec  (sobota 15:00)
Slovácko se zuby nehty drží nad pásmem sestupu a rozhodně touží po vylepšení svého postavení. Na jaře doma ještě neprohrálo a před vlastními fanoušky si chce vyšlápnout i na Liberec, který naopak touží po pohárové Evropě.

Moravané na jaře nepodávají špatné výkony. Z pěti zápasů si neodvezli žádný bod pouze z Olomouce, přesto drží pouze jednobodový náskok na předposlední Brno. Důvodem jsou ještě lepší výsledky konkurence, zvláště pak Jihlavy a Karviné. Klub z Uherského Hradiště však ještě nemusí házet flintu do žita. Druhá polovina tabulky je tak našlapaná, že Slovácko ztrácí na devátou Karvinou jen tři body.

Na slováckém stadionu se minulý víkend liga nehrála, přesto tam bylo rušno. Dlouhodobě zraněný stoper Rada totiž ukončil smlouvu a stěhoval se do třetiligového Vltavína. Horší zprávou je pak zranění dalšího středního obránce Hofmanna, jenž libereckého útočníka Pulkraba jistojistě bránit nebude.

"Měl by to být z obou stran ofenzivní zápas. Nepředpokládám, že Liberec postaví na naší šestnáctce kamión. Určitě se budou chtít prezentovat jako v Plzni nebo doma s Brnem, čili ofenzivně. Osobně se těším na dobrý fotbal," sdělil trenér domácích Michal Kordula. Jeho protějšek David Holoubek bude postrádat Bosančiće, který proti Zbrojovce viděl čtvrtou žlutou kartu v ročníku a tudíž do zápasu nenastoupí.

Jinak by měl Slovan nastoupit v plné palbě včetně již zmíněného kanonýra Pulkraba, který je nelepším jarním střelcem v celé lize. Po zimní pauze se proti soupeřovým obranám prosadil již šestkrát. Jelikož se k němu přidává i zbytek týmu, mohou Severočeši nadále pomýšlet na Evropskou. Celek zpod Ještědu drží třetí pozici, přičemž vždy s rozdílem jednoho bodu jsou za ním seřazeni Olomouc, Jablonec a Sparta.

"Slovácko se vyznačuje tvrdým bojovným způsobem hry a doma je hodně silné. Plně respektuji sílu soupeře, bude to tam hodně složité. Ale uděláme maximum, abychom vyhráli a přivezli tři body, protože postavení v tabulce nás k tomu předurčuje," řekl Holoubek.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Šimko, Břečka, Divíšek - Janošek, Daníček - Navrátil, Sadílek, Petr - Zajíc
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Karafiát, Kačaraba, Kerbr - Oscar, Folprecht, Breite, Mikula, Potočný - Pulkrab
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.82 - 3.32 - 2.71
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - Sparta Praha  (sobota 18:00)
Výkony Teplic doma a venku jsou jako Dr. Jekyll a Mr. Hyde. Zatímco Na Stínadlech Skláři v této sezóně ještě neprohráli, venku zvítězili jen jednou. Nyní budou hájit domácí neporazitelnost proti pražské Spartě, která stále marně hledá herní pohodu.

"Už si nemůžeme dovolit žádnou další ztrátu. Celý tým, hráči, realizační tým, trenéři i fanoušci očekávají, že vyhrajeme. Je to jediná možnost," řekl sparťanský záložník Nicolae Stanciu. "Proti Spartě je každý soupeř houževnatý a nepříjemný. Na druhou stranu chceme rozhodně uspět, což znamená zvítězit," pokračoval Hapal.

Fanoušci Letenských jsou plni očekávání, zda nový trenér nasadí do zápasu Lukáše Váchu a Jonathana Biabianyho, kteří se do kádru vrátili z juniorky. Druhý jmenovaný byl u prvního vzájemného duelu v této sezóně, jenž Sparta zvládla. Teplice však letos sbírají body především doma, tudíž tento výsledek nebyl překvapivý.
"Dáme do zápasu vše. Sparta je pro nás velkou motivací, doufám, že jí potrápíme, bude to svátek. Doufám, že přijde hodně lidí a že vyhrajeme," sdělil bývalý Sparťan Jan Rezek.

Teplice na Pražany příliš neumí, naposledy je porazili v roce 2014. Sparta však na vítězství ze severu Čech čeká již čtyři zápasy. Jeden z nejpamátnějších duelů se Na Stínadlech odehrál v roce 2007. Teplice v něm zvítězili 2:1 a slavným je především díky Tomáši Řepkovi, který neunesl závěr zápasu a po červené kartě strčil do televizního kameramana.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Hyčka, Ljevaković, Král, Krob - Soungole, Trubač - Kučera, Hora, Žitný - Vaněček
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nița - Zahustel, Hovorka, Štětina, Frýdek - Plavšić, Kulhánek, Kanga, Stanciu - Lafata, Kadlec
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.56 - 3.22 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav  (sobota 20:15)
Vedoucí Viktoria Plzeň hostí Mladou Boleslav, která překvapivě bojuje o záchranu. Domácí se po pozvolném jarním začátku opět dostávají do pohody. Severočeši se celou sezónou spíše trápí a aktuálně okupují až 12. místo.

Lídr tabulky nezačal jaro bůhvíjak slavně. Remíza v Olomouci ještě neznamenala žádný šok. Tím se stala až následná domácí prohra s Jihlavou. Viktoriání poté neporazili ani Liberec a uspěli až na hřišti trápícího se Zlína. Mezitím se v osmifinále Evropské ligy střetli s portugalským Sportingem. První zápas v Lisabonu dopadl pro český tým neslavně, odveta již však byla jinou písničkou a Portugalci postoupili dál až po prodloužení.

"Už bychom konečně rádi vyhráli také doma a potěšili fanoušky" řekl trenér Pavel Vrba. "Bojujeme o titul a také o to, aby v Plzni byla v příští sezóně Liga mistrů. Chtěl bych, aby přišlo co nejvíce fanoušků, aby nás podpořili a vytvořili úžasnou atmosféru jako na každém zápase," přidal se Michael Krmenčík.

Na domácí čeká anglický týden, neboť ve středu dohrávají zápas ve Vítkovicích proti Baníku Ostrava. Tomu se nepodařilo postoupit do semifinále MOL Cupu, protože o kolo dřív jej vyřadila Boleslav. V tomto zápase se také nechal vyloučit Golgol Mebrahtu, kterému disciplinární komise navíc napařila třízápasovou stopku.

Středočeši se letošním ročníkem české nejvyšší soutěže vyloženě trápí. V období mezi 19. listopadem a 3. březnem si dokonce připsali šest proher za sebou. Tuto nelichotivou sérii sice ukončili vysokým vítězstvím v Brně, následná remíza se Slováckem však na klidu rozhodně nepřidala. Boleslav tak může těšit snad jen účinkování v MOL Cupu. V semifinále je však jejím vyzyvatelem mistrovská Slavia.

"Každé utkání je těžké, ale proti Plzni to bude samozřejmě mimořádně složité. Jsou první v tabulce, hrají velmi dobře, takže se na ně musíme dobře připravit a zvládnout to tam," uvedl mladoboleslavský obránce Antonín Křapka. V podzimním zápase se v Boleslavi radovala Plzeň, která zvítězila 2:0.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic, Kolář, Kovařík - Krmenčík
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Poláček - Pauschek, Klíma, Chaluš, Křapka - Jánoš, Hubínek - Konaté, Valenta, Přikryl - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.13 - 9.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Sigma Olomouc  (pátek 18:00)
V pátek v podvečer vyzve pražská Dukla Na Julisce Sigmu Olomouc. Ta na podzim Duklu hladce porazila 3:0. Pražané tak mají Hanákům co oplácet.

Domácím se úvod jara nevydařil, ale po remíze a třech prohrách přišla důležitá výhra v Ostravě. Dukle se tak podařilo posunout na 10. místo v tabulce. Trenér Jaroslav Hynek nemůže počítat s vykartovaným Tetourem a zraněným Bezpalcem. Naopak v plném tréninku je už středopolař Marek Hanousek a dá se očekávat, že v zápasech bude postupně dostávat čím dál víc prostoru.

"Je to (výhra v Ostravě) důležité v tom, že jsme letos vyhráli poprvé. Sebevědomí půjde nahoru, začneme si víc věřit, což je hodně důležité, mohli jsme to vidět například v zápase s Jihlavou. Pozorovali jsme velký rozdíl mezi týmy, kdy Jihlavě se v tu dobu dařilo a nám ne. Doufejme, že to zúročíme tak, že doma porazíme Olomouc a zase se odrazíme dál od záchranářských prací. Samo to ale nepřijde, musíme makat,"věří Marek Hanousek.

Olomouci se na velmi vydařený podzim zatím navázat nepodařilo. Na jaře se trápí hlavně střelecky, když z dosavadních pěti zápasů dala pouhé tři branky. V posledním zápase před reprezentační přestávkou Sigma jenom remizovala s Karvinou a ztratila tak další dva body. Hosté mají k dispozici téměř kompletní kádr. Zraněný zůstává kapitán Michal Vepřek.

"Dukla začátek jara neměla úplně ideální. Ale myslím, že vítězstvím v Ostravě si hodně pomohla. Udělali pár korektur v sestavě, vyšlo ji to. Po zranění se vrátili další hráči, nastupuje už i Hanousek. Takže myslím, že to bude trošku jiná Dukla než v předešlých zápasech. Pro domácí je důležitost zápasu obrovská, ale pro nás stejně tak. Pokud se chceme udržet v kontaktu se špičkou, tak bychom tam potřebovali bodovat a také bychom už konečně zase potřebovali přivézt vítězství z venku," ví trenér Sigmy Václav Jílek.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Ostojič, Bezpalec, Miloševič - Brandner, Holík, Bilovský - Schranz, Holenda, Podaný
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Falta - Zahradníček, Houska, Kalvach, Plšek, Hála - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.27 - 3.31 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baník Ostrava - Vysočina Jihlava  (pátek 20:15)
Páteční večer se ponese ve znamení důležitého souboje mezi Ostravou a Jihlavou. Vysočina dokázala v posledních čtyřech vzájemných zápasech Baník vždy porazit.

Ostrava se ani na jaře po velkém posílení kádru zatím nemůže vzchopit. Osmibodová ztráta na první nesestupovou příčku je i přes zápas k dobru hrozivá. Domácí tak musí za každou cenu utkání s Jihlavou zvládnout. Chybět jim bude náhradní brankář Šustr, který si na tréninku zlomil nohu a otazník visí i nad startem stopera Šindeláře.

"Je to obrovsky houževnatý tým s nebezpečným střelcem Ikaunieksem na hrotu, který dokáže utkání udělat sám. Tím, že se dostává do brankových situací a tím, že je dokáže využít. Musíme si na něj dát velký pozor. Mají ale i tvůrčí hráče uprostřed. Je to vyvážené mužstvo herně i výškově, směrem dozadu výborně týmově brání a potom jsou nebezpeční v rychlém protiútoku," varuje kouč Bohumil Pánik.

Vysočina do jarní části vlétla jako uragán. Dokázala vyhrát čtyřikrát v řade a porazit nejsilnější týmy v lize, Plzeň se Slavií. Poslední zápas se ale Jihlavě nepodařil, a to když prohrála doma s Jabloncem 0:4. Jihlava je tak na 11. místě a o záchranu v nejvyšší soutěži se bude muset ještě tvrdě poprat. Do zápasu nezasáhne zraněný Turyna, nejistý je start Keresteše.

Asistent Michal Šmarda ví, že i když je Baník poslední, tak Jihlavu rozhodně nečeká nic lehkého: "Ostravě se poslední zápas výsledkově nepovedl, ovšem určitý herní posun bylo možné pozorovat v organizaci hry, ve větším zaujetí hráčů, týmovém výkonu a nasazení. Víme, že nás v pátek čeká velmi těžké utkání na půdě soupeře. Můžeme očekávat, že Baník s ohledem na svoji bodovou i tabulkovou situaci půjde za vítězstvím. Na utkání se velice zodpovědně připravujeme. Těšíme se na něj a chceme napravit nepovedený domácí duel s Jabloncem."
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Psyché, Procházka, Fleišman - Hlinka, Hrubý - Fillo, Diop, De Azevedo - Baroš
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Vaculík, Tlustý, Buchta, Schumacher - Fulnek, Urblík, Ljovin, Zoubele - Dvořák, Ikaunieks
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.99 - 4.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň20163137:851
2.Slavia Praha21126337:1242
3.Slovan Liberec21115531:2238
4.Sigma Olomouc21107426:1537
5.FK Jablonec21106534:2136
6.Sparta Praha2198429:1835
7.Bohemians Praha 19052187620:1631
8.FK Teplice2176824:2527
9.MFK Karviná21651025:2923
10.Dukla Praha21651022:3723
11.Vysočina Jihlava21711323:3822
12.FK Mladá Boleslav21631223:3521
13.Fastav Zlín21561020:3521
14.1. FC Slovácko2148918:2720
15.Zbrojovka Brno21541214:3019
16.Baník Ostrava20261223:3812

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1213)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele