Henry: Reprezentace sjednotila zemi

10.07.2016, 15:00
Aktuality
Francouzský tým dal během Eura národ opět dohromady a obnovil společné pouto po mizerném mistrovství světa v roce 2010, nechal se slyšet bývalý útočník Thierry Henry v den velkého finále letošního turnaje.

"Už zase máme tým. Lidé se s ním mohou spojovat a vše znovu běží, jak má. Jde vidět, že to přesahuje fotbal, přesahuje to sport," řekl bývalý kanonýr pro BBC Sport. I on byl jedním z aktérů tragického projevu před šesti lety, který byl protkán otevřenými spory s tehdejším trenérem Raymondem Domenechem.

"Museli jsme znovu získat vztahy s fanoušky, které se tehdy ztratily. V Jihoafrické republice se nám všichni vysmáli, nyní potřebujeme vyhrát pohár a ukázat, kam až jsme došli," odpovídá legenda Arsenalu, jež neminuly ani listopadové události v Paříži.

"Takové situace lidi spojí. Každý stojí za mužstvem. Něco takového jsem neviděl dlouhou dobu a pomáhá to. Zápasy ve skupině jsme vyhráli až v posledních minutách, ale lidé se nevzdávali, tlačili nás kupředu a tým na to reagoval," hledá pozitivní reakce po útocích. "Lidé se s tímto týmem mohou identifikovat. Jsou pyšní, že jsou Francouzi. To je Francie. Všichni jsou hrdí, když obléknou dres, zpívají hymnu, nesou vlajku. Když se tvoří pospolitost, je těžké to zastavit," pokračuje.

"Změní se to všechno? To nevím, ale soudržnost a štěstí můžete vidět už teď. Jsem na to hrdý, potřebovali jsme to," je spokojený vítěz domácího světového šampionátu. "Vítězná mentalita je pořád stejná. Obával jsem se Německa. Věděl jsem, že budou víc na míči a my budeme muset skvěle bránit. Ale nezdálo se, že by dokázali skórovat, byli jsme silní. Cítil jsem, že neinkasujeme, stejně jako jsem to cítil v roce 1998," vrací se k francouzskému triumfu.

K němu i k evropskému titulu o dva roky později dovedl Francii jako kapitán Didier Deschamps, současný trenér národního týmu. "Pokud máte člověka, který jako vůdce vyhrál předchozí bitvy, je snadné ho následovat," podporuje Henry bývalého spoluhráče, jenž v reprezentaci odehrál o dvacet zápasů méně. "Na Euru 2000 musel prokázat, proč je v týmu, říkali, že by hrát neměl. Ale on ho vyhrál, vždy vyhrává. Už tehdy šlo vidět, že by měl být trenérem, složil poklonu hráči, kterého Eric Cantona překřtil na nosiče vody.

"Udělal pár chyb ve skupině, ale nebál se změn o poločase. Když má plán, který funguje, budete toho chlapa následovat, dokud neumřete. Doufejme, že nakonec válku vyhrajeme. Když máte filozofii, vůdce a jeho plán, můžete být klidní, i když se věci nevyvíjejí dobře," věří Henry.

"Portugalsko umí hru znepříjemnit a ví, co pro to udělat," přesunul se k hodnocení finalového soupeře. "Wales odvedl skvělou práci proti Ronaldovi, takřka ho vymazal. Byl naštvaný, i když dal gól. Ale jak ho zastavit? Víte, že se k šanci nakonec dostane. Někteří hráči potřebují hrát dobře, získat rytmus. Ronaldo může být celou dobu v anonymitě a ztratit spoustu míčů, přesto ví, že může skórovat," upozorňuje na hvězdu Portugalska.

"Hrál jsem s Davidem Trezeguetem, který v tom byl stejný. Nemusel se celý zápas dotknout balónu a stejně dokázal dát gól," přirovnal ho bývalý kanonýr k autoru vítězné branky z finále Eura 2000. "Vyhráli jsme mistrovství Evropy v roce 1984 a pak o šestnáct let později. Nyní je to znovu 16 let a máme ve zvyku vyhrávat domácí turnaje. To něco vypovídá o naší kultuře. Teď máme před sebou poslední překážku: Portugalsko a Ronalda," uzavřel Henry rozhovor.

Autor: Josef Gvoždiak / bbc.com

Komentáře (25)

Přidat komentář
Kincl

To jsou takový kecy :D Snad to vyhraje Ronaldo a ať pak klidně říká všude jak je nejlepší a jak to bylo jasný atd :D Portugalsko je menší zlo jak výběr Senegalu

Reagovat
smazaný uživatel

aneb jak se žije v mediální bublině

Reagovat
garruklol

"Portugalsko hraje ošklivý fotbal a vědí, jak ho hrát," = "Portugal can make the game ugly. They know how to play like that."

Nezdá se mi to jako přesný překlad.

Reagovat
garruklol
Reagovat
Counter

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
smazaný uživatel

důvod mýho špatnýho překladu byl ten, že jsem všechnu mou koncentraci dal do toho, abych u expresky o Solo nenapsal Han, omlouvam se

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Azazelo RD

To by Monty nepřežil.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Irek

Na fotce vypadá jak už v článku zmíněný David Trezeguet :) :) :)

Reagovat
smazaný uživatel

Skor tam vyzera ako Henry

Reagovat
ADM

hmmm

Reagovat
Mastný Chobot

Thierry hodinky

Reagovat
stuff

Najlepsi hrac, akeho som zazil

Reagovat
smazaný uživatel

je Stanislav Varga

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
Josifek

Je Zinedine Zidane a jednou bude i nejlepším koučem, co jsem zažil

Reagovat
smazaný uživatel

Tyhle sračky mám rád, jak sport sjednotí zemi...twl, jako kdyby si chudák, člověk bez baráku nebo bez peněz něco za ten jejich podělanej titul či jiný úspěch koupil. Viz Ukrajinci a Šachtar. Určitě. Sebrat mi povodně barák, tak aspoň tancuju z toho, že byla Sparta v semifinále EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Čtvrtfinále*

Reagovat
Riviera Kid

To jsou ale kecy.

Reagovat
smazaný uživatel

som veľký fanúšik futbalu, ale máš pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
pawelFCB

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele