Hans Krankl - Král z Córdoby

02.07.2015, 23:07
Životopisy
Asi každý fotbalový tým má ve své historii zápas, ke kterému se vrací. Utkání, které jej proslavilo a na které hráči vzpomínají s pýchou a nostalgií ještě několik desítek let poté. Slavná střetnutí zůstávají v paměti fanoušků a někdy mají na kariéru hráče zásadní dopad. Něco podobného zažil i rakouský velikán Hans Krankl.

Například německý reprezentační celek bude ještě dlouho vzpomínat na finále mistrovství světa z roku 1954, které je také známo jako "Zázrak z Bernu". Vzpomínat budou také na novější utkání s Brazílií na její půdě v semifinále MS 2014. Před zprvu nadšenými fanoušky Brazílie utrpěla potupný debakl 1:7.

I německý fotbal ale zažil několik ne zcela podařených výkonů. A na jednom z nich měl velký podíl právě Hans Krankl.

Tenkrát v Córdobě

Na mistrovství světa v roce 1978 se Západní Německo po postupu ze základní skupiny dostalo ve vyřazovací fázi do skupiny s Holandskem, Itálií a Rakouskem. Nakonec postoupila Itálie a Holandsko, které se následně prodralo až do finále. Zápas, na který Němci nevzpomínají příliš dobře, se odehrál proti poslednímu celku tabulky - Rakousku. Souboje dvou sousedů se až do té doby odehrávaly v naprosté většině procent pod taktovkou Němců. V Argentině se ale něco změnilo.

Rakousko po dvou prohrách zabralo a proti Západnímu Německu předvedlo senzační výkon. Svému rivalovi nadělilo tři branky a o dvě z nich se postaral právě Hans Krankl. Zasloužil se o gól na 2:1 a tři minuty před koncem rozhodl svým posledním gólem na šampionátu. Rakousko sice skončilo ve skupině poslední, ale celá země oslavovala jedinečný zápas, který dodnes nese přízvisko "Zázrak z Córdoby".

Sám Krankl se ke slavnému utkání jednou vrátil a řekl o něm: "Měli jsme tehdy nejlepší tým v dějinách Rakouska. Odletěli jsme do Argentiny bez nějakých větších očekávání. Přiletěli jsme v roli neznámých hráčů, ale ukázali jsme, že i malé země mohou občas překvapit. To všechno vygradoval zápas v Córdobě. Německo porazíme tak jednou za padesát let a bylo to právě tehdy," dodal Krankl.

I pro něj to bylo zlomové utkání, protože mu vyneslo přestup do slavné Barcelony. Pohyblivý útočník, který má v rodném listu napsáno Johann Krankl, se narodil 14. února 1953 ve Vídni. Od prvních krůčků ho fotbal bavil a jako své první působiště si vybral jeden z nejpopulárnějších celků na domácí scéně - vídeňský Rapid. Profesionální kontrakt s ním podepsal v roce 1970, ale ještě jeden rok strávil na hostování. Za slavný Rapid v osmi úspěšných letech odehrál celkem 205 oficiálních zápasů a vstřelil v nich úctyhodných 160 branek!

Na rakouské půdě se stal uznávaným hráčem a velkým talentem. V dresu Rapidu se dočkal několika prestižních ocenění. V sezoně 1975/1976 pomohl svému týmu k zisku rakouského poháru. Celkem čtyřikrát se stal nejlepším střelcem rakouské ligy. Pětkrát se stal rakouským fotbalistou roku, konkrétně v letech 1973, 1974, 1977, 1982 a 1988 opět po návratu "domů".

Cesta tam...

Veleúspěšný pak pro něj byl zejména rok 1978, protože v něm nastřílel celkem 41 branek a stal se držitelem ocenění Zlatá kopačka, která vyznamenává nejlepšího střelce evropských soutěží. To už se Krankl drápal na vrchol. Vrcholem pro něj mohl být Zlatý míč, dodnes velmi prestižní ocenění. O Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy se velmi výrazně ucházel třikrát. Nejblíže k němu měl právě v roce 1978, kdy skončil druhý za tehdejším vítězem Kevinem Keeganem. Dělilo je jen šest bodů...

Zmiňovaný zápas v roce 1978 byl pro Krankla mezníkem. Tehdy pětadvacetiletý útočník totiž díky čtyřem brankám na mistrovství světa zaujal skauty katalánské Barcelony, která také hráče koupila. Krankl podepsal nový kontrakt se slavným klubem jen sedm dní poté, co triumfoval nad Německem.

Zajímavé na tom bylo, že rakouský útočník již byl dohodnut na podmínkách smlouvy s konkurentem Blaugranas, Valencií. Barcelona si ale uvědomila, že výjimečná střelba, skvělá levá noha a důraz ve vzdušných soubojích jsou ideálními atributy pro novou posilu. Krankl později sdělil, že rozhodnutí přijmout tuto výzvu mu nezabralo ani pět minut.

Krankl přicházel do Barcy s velkými očekáváními, které také poměrně brzy naplnil. V první sezoně zaznamenal 29 branek z celkového počtu 69 gólů Barcelony v La Lize. Trenér Lucien Muller o něm prohlásil, že je to "nejlepší levonohý fotbalista od dob Ference Puskáse". Ve Španělsku strávil rakouský střelec jen dvě sezony a vyhrál s Blaugranas Pohár vítězů pohárů.

Ve finále potvrdil, že má Němce v oblibě, protože právě jeho gól rozhodl o zisku trofeje na úkor Fortuny Düsseldorf. Poděkoval tím fanouškům, kteří při něm stáli v těžkých chvílích. Jen pár dní před finále se totiž Krankl a jeho žena zapletli do dopravní nehody a jeho manželka byla velmi vážně poraněna. Díky podpoře fanoušků i spoluhráčů se vrátil na hřiště a rozhodl...

...a zase zpátky

Po druhé, již méně úspěšné sezoně v Primera Division, se Krankl rozhodl vrátit domů. Vídeň vždy miloval a zvláštní pouto cítil k Rapidu. V roce 1981 se do jeho mužstva vrátil a opět mu pomohl na cestě ke slávě. O čtyři roky později se s Rapidem podíval do finále Poháru vítězů pohárů, kde ale nestačil na Everton.

Jeho statistiky za Rapid jsou poměrně úctyhodné - 449 zápasů a 336 gólů! V roce 1999 byl zvolen nejen do nejlepší jedenáctky Rapidu za posledních 25 let, ale také nejlepším hráčem vídeňského klubu za sto let.

Od roku 1989, kdy pověsil kopačky na hřebík coby hrající kouč Austrie Salzburg, se věnoval trenérskému řemeslu. Do roku 2009 vedl celkem 10 různých celků, včetně rakouské reprezentace.

Hans Krankl je mužem mnoha talentů. Kromě toho, že v patnácti místo útočení chytal, je rovněž solidním zpěvákem. V 80. letech nazpíval například hity jako "Der Bätmän bin Ich" nebo cover k písni "Lonely Boy" od Paula Anky. Kromě toho je spolukomentátorem stanice ORF. Jeho jméno pak můžeme nalézt v sekci "Classic XI Team" ve hře FIFA od společnosti EA Sports.

Přes svůj úspěch nezapomíná Krankl ani na ty nejdůležitější hodnoty. Když měl bilancovat svou kariéru, prohlásil: "Mám toho za sebou hodně. Mám za sebou úspěchy i selhání, jak tomu říkají moji kritici. Za svůj největší úspěch ale považuji 40 let krásného manželství," dodal s úsměvem na rtech.

Autor: Ondřej Pražák / fifa.com, planetworldcup.com, fcbarcelona.com

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:7? 1:7 to bylo. Narazili jste na chybu?

Reagovat
smazaný uživatel

0:7? 1:7 to bylo. Narazili jste na chybu?

Reagovat
fantomas

No, a ten formulář si teda nepoužil proč?

Reagovat
smazaný uživatel

já ho teď najednou nemůžu najít :/

Reagovat
fantomas

Reagovat
Murtago

Nebuď smutný, asi ho jen nechal pod postelí.

Reagovat
Spalovač šancí

Fakt měli tenkrát Rakušané nejlepší tým?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Borec

Reagovat
Vasil

6 gólů v jednom zápase v kvaldě na MS

Reagovat
Puskas

El Goleador...K tomu startu ve finále UEFA po autonehodě ho přiměla manželka.

Jinak si s ním prý vždy ve Vídni rád zazpíval Pavarotti.

Reagovat
smazaný uživatel

Za takovéhle články... Je to bezesporu daleko zajímavější počtení než nějaká opakující se vyjádření hráčů k možnosti přestupu atd...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele