GÓÓÓL!

25.10.2005, 10:38
Aktuality
Konečně jsme se dočkali. Dlouho očekávaný film z fotbalového prostředí už běží v českých kinech. Producenti tohoto snímku se dokonce odvážejí tvrdit, že jde o revoluční počin v dějinách sportovní kinematografie. Co nám vlastně tento snímek nabídne?

Film Góóól! je originálním projektem, na kterém se podílelo několik nadnárodních koncernů. Hlavním sponzorem snímku je firma Adidas a mediálním partnerem se stála Mezinárodní fotbalová asociace (FIFA). Díky ní se můžeme těšit na skutečné hráče. Svou světovou premiéru měl Góóól! už před několika týdny v Odeon Leicester Square v Londýně. Mezi přítomnými byli i hráči Newcastlu United Alan Shearer, Michael Owen a Freddy Shepherd. Právě Newcastle s tvůrci filmu nejvíce spolupracoval.

Film poputuje do 161 států a tvůrci zkalkulovali, že ho může shlédnout neuvěřitelných 300 miliónů diváků. Hlavní dějovou linií je samozřejmě fotbal. Aby snímek vypadal co nejvěrohodněji, je zasazen do Mekky fotbalu - Anglie. Producenti Mike Jefferies a Matt Barrelle si jako režiséra vybrali zkušeného Dannyho Cannona. Tento tah se jim zřejmě povedl, protože Góóól! je svižně natočený a do filmového průmyslu přináší něco nového, neokoukaného. Fotbal je sice nejpopulárnější kolektivní hrou na světě, ale kvalitních snímků o něm není mnoho. A zda se, že tuto mezeru Góóól! může patřičně zaplnit. Režisérovi se podařilo velmi realisticky zachytit fotbalové prostředí dnešního Albionu a zároveň se vyhnout fotbalovému kýči. Na pomoc si tvůrci filmu přizvali fotbalisty zvučných jmen. Ti to samozřejmě neodmítli, a tak se můžeme těšit na Raúla Gonzalese, Zinedina Zidaneho či Davida Beckhama, byť jen v jedné kratičké scéně. Svůj malý prostor dostal i český reprezentant Milan Baroš...

Góóól! je zajímavým pokusem přiblížit divákovi zákulisí anglického fotbalu. V záběrech jednotlivých zápasu spatříme i několik dalších skutečných hráčů. Mihnou se zde mimo jiné i útočníci Alan Shearer a Patrick Kluivert. Milan Baroš zde ještě hájí barvy Liverpoolu. V jedné scéně se mu podaří vstřelit gól, díky kterému se závěrečný boj Newcastlu s Liverpoolem o postup do Ligy mistrů stává skutečným zážitkem. Pěkný zážitek z fotbalových scén nezkazí ani fakt, že záběry střetnutí Newcastlu s FC Chelsea nepocházejí z Premier League, jak se tvrdí ve filmu, ale z pátého kola FA Cupu, které se hrálo v únoru 2005. Proto zde neuvidíme Petra Čecha, který zpravidla tyto zápasy vynechával.

Hlavní roli Santiaga Muňeze měl původně ztvárnit hvězdný Diego Luna (Mexická jízda, Hříšný tanec 2). Ten ale těsně před samotným natáčením z projektu odstoupil. Tvůrci na poslední chvíli povolali méně slavného Kuno Beckera. Ten rozhodně nezklamal a pod vedením fotbalového poradce a choreografa Andyho Ansaha dokázal předvést parádní fotbalové kousky. Podle ohlasů z Anglie největším překvapením jsou výkony Alessandra Nivoly v roli fotbalové hvězdy Harrise a Stephena Dillanea v roli lovce talentů.

Poctivě natočený film divákům nabízí velmi reálný pohled do fotbalového zákulisí a podle mého názoru rozhodně neurazí ani ty největší kritiky tohoto žánru. Nabízí zajímavou podívanou a pocit zhlédnutí kvalitního fotbalového zápasu. Góóól! je první částí třídílné minisérie. Premiéra druhého dílu se chystá na červen 2006, kdy zrovna v Německu vypukne fotbalové šílenství MS. Podle námětu bude Santiago hrát utkání Ligy mistrů proti Realu Madrid. Ve třetím díle Muňez vystoupí ve finále světového šampionátu.


Zde je oficiální text distributora:

Stejně jako každé jiné dítě má i Santiago Munez (Kuno Becker) svůj velký sen. Na rozdíl od většiny ostatních však dostane ojedinělou příležitost si jej splnit - pokud dokáže překonat strach, odcestovat tisíce mil od domova a vyrovnat se nejlepším z nejlepších. Jak se brzy ukáže, Santiaga přijde jeho rozhodnutí hodně draho - jsou ale oběti tak velké, aby zabránily talentovanému a odhodlanému mladému sportovci vstřelit jeho vítězný gól?

Když se Santiago ve svých 10 letech odstěhoval s rodiči do Ameriky, měl s sebou pouze dvě věci: svůj fotbal a potrhaný obrázek Světového poháru. Během dospívání se živil podřadnými pracemi, avšak fotbal zůstal i nadále jeho velkou vášní. Přesvědčit otce, že by se mohl stát mezinárodní sportovní hvězdou, však bylo takřka nemožné: "Na světě existují dva druhy lidí," konstatoval jeho otec. "Lidé, kteří bydlí ve velkých vilách, a lidé jako my, kteří jim sekají trávníky a myjí auta."

Vše se ale změní v okamžiku, kdy se na jednom z místních zápasů ukáže bývalý britský fotbalista a příležitostný lovec talentů Glen Foy (Stephen Dillane) a všimne si mezi amatérskými hráči hbitého, rychlého a odvážného mladého sportovce - přesně takového, jakého by potřeboval slavný anglický tým Newcastle United.

Santiago, který se náhle ocitá v neznámém prostředí, kde je fotbal náboženstvím a stadión St. James' Park svatostánkem, musí nyní dokázat, že má dostatek kuráže na to, aby se stal hráčem jednoho z nejprestižnějších fotbalových klubů na světě. Zablácená hřiště, studený vítr a podpásovky od spoluhráčů jsou jen některými z překážek, které bude muset překonat na své cestě k vítězství v opojném a vzrušujícím světě mezinárodního fotbalu.

Akční / Drama
USA, 2005, 117 min

Režie: Danny Cannon
Hrají: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Marcel Iures, Stephen Dillane, Anna Friel, Kieran O’Brien, Sean Pertwee, Cassandra Bell, Gary Lewis, Tony Plana.



Autor: Igor Mahal

Komentáře (10)

Přidat komentář
HOST*Real-fan

Je to fakt velmi dobrej film bezte se na to kouknout!!!!

Reagovat
HOST*merengues

Ještě jsem neviděl Ale určitě si nenechám ujít druhý díl. Podle mých informací nemá hrát proti Realu, ale dokonce za něj Premiéra v ČR 11.5.2006

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to sa ešte načakáš.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě nikdy jsem neviděl film se sportovní tématikou, kterej by stál za řeč. Jsem zvědavej, určiě se do kina vypravím..

Reagovat
smazaný uživatel

To taky záleží na tom, v jakém městě žiješ. V Brně to dávali týden a hned to stáhli. A v menších městech tento komerčně ne až tak zajímavý film možná nebudou dávat vůbec. Jediná šance je asi Praha nebo stáhnutí z netu, později dvd, ale tam jistě budou taky problémy s vydáním. Je to škoda, kdyby hrála hlavní roli nějaká hvězda, tak by to bylo pro propagaci lepší. I když ten borec to údajně zahrál dost dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, mohl tam hrát guvernér Arnie...ovšem ten by naplánoval taktiku typu položit na svojí půlku miny a pomocí smrtonosnýho komanda dostat míč do brány

Reagovat
smazaný uživatel

Arnie by to nehrál. Vadilo by mu těch 10 nešťastníků kolem, kterým se říká spoluhráči

Reagovat
smazaný uživatel

Ti by právě nebyli...na začátku zápasu by je všechny zabil zákeřný tým protihráčů, v čele s androidem T1VAN0NISTELROOYX7 A celej zápas by se Arnie mstil za zemřelé kamarády

Reagovat
HOST*Barca

Už jsem viděl docela dobrý.

Reagovat
HOST*alesh

kazdopadne nejlepsi film ze sportovni tematikou,pripadal sem si jako kdybych paril manazera...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele