Gianfranco Zola: Přišel, viděl, na stará kolena ohromil

09.11.2016, 21:56
Profily, historie
Zaujalo nás
Je tomu přesně dvacet let od doby, kdy se v hájemství anglické Premier League nad očekávání uvelebil tou dobou již třicetiletý vyděděnec italské nejvyšší soutěže. Gianfranco Zola se v Neapoli relativně pozdě vynořil ze stínu Diega Maradony, v Parmě se ocitl mimo plány Carla Ancelottiho... a v Chelsea potom od samého počátku přetvářel dějiny i tvář nejen londýnského klubu, ale také celé soutěže...

Že bude Gianfranco Zola trávník Stamford Bridge brázdit i o sedm let později, na to by si onoho listopadu roku 1996 snad nikdo nevsadil. Nad spekulacemi o (záhy nepotvrzené) přestupové částce ve výši pěti milionů, která by tehdy znamenala klubový rekord, naopak skoro každý kroutil hlavou.

Toho léta rovněž Zolova neproměněná penalta proti Německu připravila Itálii krutý konec již v základní skupině Eura, zatímco v Parmě se nevzrostlý útočník pod tlakem nově příchozího Enrica Chiesy brzy uklízel na křídlo, respektive na lavičku.

Právě nízko položené těžiště mělo Zolu v drsné Anglii limitovat, ve finále však mělo na jeho působení za kanálem La Manche spíše blahodárné účinky.

Zolovo řádění mělo vskutku velký symbolický přínos. Nejenom pro samotné fanoušky Blues, které úspěšně vytrhávalo ze zármutku nad smrtí místopředsedy Matthewa Hardinga právě na podzim 1996, ale i pro ligu jako takovou. Zola nebyl prvním rozdílovým cizincem na Ostrovech, to vůbec ne, ale přece byl tak odlišný, že z toho všeho přecházel zrak. Jeho první gól v novém působišti — dalekonosná, leč technická rána z přímého kopu — jako by dokonale předznamenal celou jeho londýnskou štaci. Kdekdo se nestačil divit.

Prťavý útočník byl zprvu různými pozorovateli s nadřazeným pošklebkem okamžitě stavěn do ostrého kontrastu s neúprosnými stopery-dřevorubci obvyklého anglického ražení, s nimiž si přece vůbec neměl vědět rady. Místo toho ale vzápětí nezadržitelný Gianfranco Zola spíše zdárně prosekával cestu dalším typům nevyhovujícím anglickému standardu v čele s Kunem Agüerem.

V prvních pěti Zolových startech si ještě Chelsea nepřipsala ani výhru a sám forvard se teprve chytal, jen čtyři dny před Vánoci ovšem takhle vymáchal obávaného kapitána West Hamu Juliana "Terminátora" Dickse a Angličanům zase spadla brada. Podruhé, a chtělo by se říct, že taky napořád.

Julian Dicks — fotbalista, jehož vlastní rozlučku s kariérou přiléhavě poznamenala potyčka sedmnácti aktérů — v sobě údajně snoubil veškeré ty vlastnosti, které se dle kritiků měly Zolovi bytostně příčit. Jenže jak posléze potvrdilo i mnoho dalších zkostnatělých jedinců, Zolovy příslovečné vývrtky za nulového zpomalení v řadách obránců Premier League sotva kdy nacházely schopného eliminátora.

V důsledku to pak dokonce vypadalo, jako by vybraní soupeři předem rezignovali na jakoukoliv snahu Zolu zastavit. Takový dojem budí třeba způsob bránění dvojice dalších nedotknutelných anglických ikon, Dennise Irwina a Garyho Pallistera z Manchesteru United. Jeden zbrkle sednul na zadek, druhý dokonale zkoprněl — a Zola v poklidu povýšil svou aktuální sérii na osm branek ve 13 utkáních.

"Nikdy jsem nedokázal říct, kam vystřelí. Byl nehratelný a četl hru jako nikdo jiný," povzdechl si toho času pouhý divák Peter Schmeichel. "United normálně na nikoho nehráli osobku, ať už proti nám nastoupil kdokoliv, v jakémkoliv systému, ale dva hráči se tomuto pravidlu vymykali. Tím prvním byl Zidane, tím druhým Zola," přidává se Ryan Giggs. "Je lepší, než jsem si myslel. Je to mazaný malý zmetek," doplnil po utkání s osobitým řízem Sir Alex Ferguson.

V obdobném úžasu později zůstávali další a další, zatímco Gianfranco Zola Chelsea neomylně táhl k první významné trofeji za 26 let. Trefil se ve třetím kole FA Cupu s WBA, pomáhal sestrojit úchvatný comeback proti Liverpoolu v kole příštím a následně pohřbil také naděje Portsmouthu ve čtvrtfinále. Ten nejlepší kousek si pak malý šikula schoval na semifinále, kdy ve Wembley touto kulišárnou vracel Wimbledonu potupnou porážku 2:4 ze Stamford Bridge.

Finále nejstarší klubové soutěže na světě bylo následně ve prospěch Chelsea rozhodnuto již po 42 sekundách, a ačkoliv se tak tentokrát dělo bez vydatného Zolova přispění, jeho enormní přínos ihned v prvních měsících na Ostrovech byl okamžitě rozeznán většinou fotbalových novinářů, která nejslavnějšímu sardinskému rodákovi přihrála cenu pro nejlepšího hráče sezony. Sezony, jež pro něho začínala až v listopadu.

Rok se s rokem sešel, a Gianfranco Zola se s modrou bandou těšil na další finále, tentokrát dokonce to evropské. Ve finále Poháru vítězů pohárů proti Chelsea stanul Stuttgart, který italský drzoun pokořil již po 18 vteřinách vlastního pobytu na place. "To byl jeden z nejkrásnějších okamžiků mé kariéry. Chci poděkovat masérovi, který mě dával dokupy (z poranění třísel). Odvedl fantastickou práci. Osmnáct dnů zpátky se můj sen zdál pryč. Pak jsem se zničehonic ocitl na hřišti," neskrýval dojetí Zola.

"Gianfranco Zola, jeden z nejmenších profesionálních fotbalistů v Evropě, vyhrál Chelsea Pohár vítězů pohárů. Udělal to gólem, který překročil stín nudného utkání a dokázal, že se počítá hlavně to, co je v hráčově hlavě, a ne tvar či mohutnost jeho těla. "

Zápasový report The New York Times

Gianfranco Zola se ve 32 letech zdál na vrcholu sil, své poslední slovo však ani omylem neřekl. V jeho sbírce trofejí s Chelsea se dále nachází ještě jeden FA Cup, Ligový pohár, evropský superpohár i Charity Shield. A krom toho si našel čas rovněž na propagaci své vlastní italské pizzy, kdy umně prodával svůj charakteristický úsměv.

Teprve s příchodem nového milénia se dostavilo Italovo sušší období. Claudio Ranieri na Stamford Bridge zavedl politiku nekompromisní rotace a raději sázel na mladší dvojici forvardů Gudjohnsen-Hasselbaink, to ovšem nutně neznamenalo, že by o sobě Zola dál nedával pravidelně vědět. Kdo by zapomněl na improvizovaný finiš proti Norwichi nebo přímý kop v památném duelu s Barcelonou (3:1)?

Gianfranco Zola dlouho nebyl připraven dát své definitivní vale; vždyť také až do svých 23 let neměl zkušenost s ničím lepším než třetiligovým italským fotbalem, takže zabralo nějaký čas, než se pořádně nabažil. A snad aby všem ještě jednou dokázal, že se neřídí žádnými zaběhlými konvencemi, schoval si svou nejplodnější sezonu až na úplný závěr své dlouhé londýnské pouti.

Napříč ročníkem 2002/03 se Gianfranco Zola vytasil se 16 ligovými zářezy, aby svůj gólový podíl na úspěších Blues stylově zaokrouhlil na 80 gólů, z nichž rovnou čtrnáct vzešlo ze standardek. Jeho poslední trefa byla samo sebou fenomenální: pohotový lob z přetěžké pozice. "Bez debat nejlepší hráč, s jakým jsem kdy hrál. Obdivoval jsem ho na každém tréninku. Gianfranco vás dělal lepším fotbalistou: vždy věděl, co chci udělat," klaněl se Gus Poyet, který na onu branku přihrával.

Na konci své závěrečné sezony na Stamford Bridge byl Zola fanoušky přirozeně vyhlášen klubovým hráčem roku (teprve podruhé, ale ne snad, že by se nějaký neostrovní fotblista mohl pochlubit více takovými tituly) a nový majitel Roman Abramovič se ho ještě na poslední chvíli snažil přesvědčit k prodloužení spolupráce. V útočníkových 37 letech.

Zola už nicméně musel zdvořile odmítnout; dříve totiž přislíbil návrat do mateřského Cagliari. A na jinou Abramovičovu nabídku nekývl ani později, již jako asistent trenéra italské jednadvacítky Pierluigiho Casiraghiho. "Této zkušenosti si budu vždy vážit, udělala mě lepším hráčem i mužem. Díky, že jste mě zde uvítali a nechali mě předvést pár triků," vyznával se každopádně ze své lásky Gianfranco Zola roku 2003.

Pro Chelsea by prý rád odvedl více (třeba jako trenér), ve skutečnosti je ale něco více jen stěží představitelné. Zolův vliv totiž dalece překračuje okolí Stamford Bridge, kde už z úcty nikdo neoblékne dres s jeho pětadvacítkou. Roku 2004 ostatně Zola přebral i čestný Řád Britského impéria, ocenění tradičně vyhrazené pouze Britům. Z hráčů, kteří se narodili na pevnině, se stejné pocty dočkali už jen Peter Schmeichel a Henrik Larsson; mezi trenéry potom ještě Gérard Houllier a Arsene Wenger.

"Zola mě vzal pod svá křídla. Byl jsem fascinován tím, jak i v 35 letech, již coby etablovaný hráč světové extratřídy, neustále dřel a denně piloval své přímé kopy. Tréninky vždy opouštěl jako poslední," vzpomíná Frank Lampard a jeho vrstevník John Terry jedině přitakává: "Jeho entuziasmus se přenášel na každého. Pár mladých kluků jako já, Frank Lampard, Jody Morris a Eidur Gudjohnsen si každé ráno před tréninkem chodilo jen tak začutat a on tam vždycky byl s námi."

Zolovo nadšení pro nejpopulárnější sport na světě bylo zcela ryzí a nakažlivé, a pokud spoluhráče motivovalo k lepším výkonům i větší pracovní morálce, na soupeře mělo docela opačný účinek.

"Malý Gianfranco Zola, ten mě štval. Byl jedním z těch, které netrápilo, proti komu zrovna hráli. Jako by se nonstop usmíval, a to mě vytáčelo. Jak si můžete užívat zápas s United? Nikdo další to tak nemá," píše ve své autobiografii Sir Alex Ferguson. A liverpoolská trojice Carragher-Cheyrou-Murphy by dozajista souhlasila. Právě s ní si totiž Zola v závěru klíčového zápasu o Ligu mistrů pohrál vyloženě jako kočka s myší.

Devět kontaktů s míčem, devět změn směru. Jak dokonale 'zolovský' způsob šetření času!

Autor: Tomáš Daníček / telegraph.co.uk, blog.betbright.com, espnfc.com, umaxit.com

Komentáře (188)

Přidat komentář
Whitemedia

Parádní článek, škoda jen, že jsem Zolu na hřišti nezažil a musím si vystačit jen s videy

v anketě každopádně Frankie

Reagovat
misinho7

dobry clanok

Reagovat
Irek

Souhlas :)

Reagovat
Inter Eterno Amore

vždy som sa tešil na Euroligy a Zolovu show

Reagovat
smazaný uživatel

super dlho sledujem futbal, ale fakt som netusil, ze sa presadil az tak neskoro..

Reagovat
smazaný uživatel

*v Chelsea v takom neskorom veku, aby som bol korektny

Reagovat
Talker

Tak alespon tam není Drogba v tom výčtu...

Reagovat
fantomas

Chvíli sem nad nim uvažoval ovšem.

Reagovat
smazaný uživatel

tak fanousek arsenalu to vidi trosku jinak no (ja kvuli nemu hlasoval pro "nekho jineho")

Reagovat
fantomas

Já to hlavně bral podle toho, kdo kolikrát vyhrál klubovýho hráče roku no. Všichni v anketě sou min. dvojnásobný. Na Matu s Hazardem jako další doubly je přece jen brzo. A na Matu i pozdě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo by tam mal nejako vadiť? Štatisticky je dvakrát lepší aj ako Zola, bol ústrednou postavou toho tímu pri zisku prakticky všetkých najväčších titulov a už len za tú Champions League by ho mali fans navždy velebiť ...

Reagovat
Whitemedia

No ta LM... byl to on, kdo se nechal debilně vyloučit ve finále LM proti United a místo něj pak kopal penaltu Terry.. a při tom ročníku 11/12 zavinil penaltu proti Barce i proti Bayernu.. nakonec to sice zachránil velkolepým způsobem, ale předtím to několikrát Petrovi solidně zavařil..

a Talker ho nikdy neměl zrovna v lásce, protože rád připomíná, jak Didi zápasy proti slabším odchodil..

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz si vzpomenu jak branil v LM i na pravym beku, neskutecnej hrac a srdcar.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PP

poslední hráč Blues - hroták..

Reagovat
icka

Reagovat
johan14

A čo ešte dokázal Didi zahrať v poslednej majstrovskej sezóne, keď bol jediný útočník k dispozícii, to tak isto nemá obdobu.

Reagovat
andkoo

ale castokrat aj placko a simulant

Reagovat
Snatus

Reagovat
Svatej

Reagovat
blade115

Neskutečnej...Já se tady teda musím naklonit spíš na stranu Talkera, dostává až moc kreditu na to, kolik zápasů bez zájmu odchodil, jak tenkrát dělal scény, že chce pryč z Chelsea a bůhvíco. Byl to vynikající hráč, velká postava v historii klubu, ale na úroveň Lamparda, Terryho, Wiseho nebo Harrise bych ho nedal ani omylem.

Reagovat
dinss

Lampard a Terry, to je kapitola sama o sobě.

Reagovat
Snatus

Máš velkou pravdu

Reagovat
fantomas

To holt taky souvisi s tim, co kdo pamatuje. Vsadim se, ze udelat stejnou anketu na anglickym serveru, takovej Wise ma mnohem vic nez sedm hlasu.

Reagovat
icka

Reagovat
Talker

Zrovna tebe jsem nečekal, že přerušíš tohle palcování

Reagovat
blade115

Reagovat
raduinho

Reagovat
Snatus

Srdcař? A kde byla jeho loajalita k týmu, když chtěl stůj co stůj odejít za Mourinhem a nechtěl nastupovat k zápasům? Dle mě je Drogba odpad, ale jeho kvalit si vážím.

Reagovat
smazaný uživatel

ktorého z bývalých hráčov chelsea by ste chceli vidieť v tíme?

Reagovat
Inter Eterno Amore

Dennis Wise

Reagovat
johan14

Reagovat
smazaný uživatel

petra cecha

Reagovat
smazaný uživatel

a benayoun, nejvetsi sympatak

Reagovat
Arbiter

Reagovat
icemike

Reagovat
Whitemedia

Já chci zpět Lamparda!

Reagovat
Largo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nihilister

a víš , že dneska je Receptor v Praze ?

Reagovat
Whitemedia

Nevím, ale i kdybych věděl, tak na Prahu stejně nemám čas..

Reagovat
Nihilister

Heh jsme na tom úplně stejně

Reagovat
raduinho

Reagovat
icemike

Reagovat
off-olda

Bosingwu

Reagovat
fantomas

Reagovat
Godwinson

Reagovat
B3n

Monobrow

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Hyrax

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

mutu.

Reagovat
andrew96

Čechýna, Lampse

Reagovat
smazaný uživatel

Drogba, Lampard, Makelele, Essien, Terry, Robben, Cole, Duff, Cech..

Reagovat
Steven666

Reagovat
T44v3tt1

Terry je bývalým hráčem

Reagovat
Talker

KdB Nebo Robben. Ti by dodali té ofenzivě dalši dimenzi

Reagovat
Largo

Lamps

Reagovat
smazaný uživatel

Essien a Lampard.

Reagovat
smazaný uživatel

Essien

Reagovat
Greny

Eidur Gudjohnsen

Reagovat
skat

a ještě Damian Duff

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Frankieho a ze soucasnych Costicku

Reagovat
mickey mouse

Shevchenka

Reagovat
icka

Essien, Lampard, Ballack.

Reagovat
smazaný uživatel

Jarošík

Reagovat
blade115

Lamparda. A kdybych měl dvě volby, tak Ballacka.

Reagovat
Arbiter

za druhou volbu

Reagovat
andrew96

Reagovat
smazaný uživatel

za tvůj názor

Reagovat
Mimalu

Ballack byl skvělý a z těch ex hráčů z nedávné minulosti jeden s nejlepším vztahem ke klubu

Reagovat
blade115

Co bych za to dal, kdybychom měli někoho, kdo by se mu alespoň blížil... Krom Lamparda mi chybí suverénně nejvíc, už od doby co odešel.

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Arbiter

Mi zase snad vůbec nikdy nepřirostl k srdci...

Reagovat
icka

Reagovat
icka

Ballack byl uzasny hrac.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
icka

Reagovat
B3n

Makelele

Reagovat
Hokaido

Ale zase co se dvouma?

Reagovat
B3n

Kanté je super, ale Makelele byl jenom jeden.

Jasně, z toho pohledu jak vylepšit tým, tak je další defenzivně zaměřenej záložník zbytečnej, to bych bral asi na LWB někoho a tam je jasná volba Ashley Cole

Reagovat
Hokaido

Já si upřímně Makelelého tolik nepamatuju. Přeci jen mi bylo 15, když odcházel a tenkrát jsem Chelsea nehltal tolik jako teď.

Já bych z tý starý party bral asi úplně každýho, hlavně Lamparda. Ale třeba i sympaťáky jako Eidur, Duff, Joe Cole nebo Carvalho...

Reagovat
Hokaido

+Gronkjaer

Reagovat
B3n

Tak mě zase nebylo o tolik víc, ale vlastně u něj začala, tak nějak, má láska k defenzivním záložníkům Ten asi nejvíc ovlivnil moje smýšlení o fotbale, ať už ho sleduju, nebo hrajem někde ze srandy atp.

Lampard je zase jeden z mých nejoblíbenějších hráčů, co vůbec pamatuju, i z rozhovorů, způsobu vyjadřování se, chování na hřišti, mimo hřiště... takže toho bych samozřejmě bral taky, pak Essiena, Joe Colea hned po něm, Alexe, Carvalha, JFH...

Reagovat
Svatej

Essiena a prave Zolu

Prvni jmenovanej by u Conteho byp nerealnej

Reagovat
smazaný uživatel

Stoch anebo Carlton Cole

Reagovat
Josifek

Sakra, škoda, že mě z hlavy nenapadá nějaký exemplární příklad někoho, komu se tam dost nedařilo :D

Reagovat
off-olda

Torres?

Reagovat
čutalista

Z doby nedavne Marco Marin, ja ho mel treba z neme ka rad, ale bohuzel, ten si to moc u nas neuzival

Reagovat
fantomas

Reagovat
Swarley

wtf? Torres? Shevchenko? Mutu byl tady zajímavá epizodka

Reagovat
patas92

Kežman, Žhirkov, Smertin, Boulahrouz + ti, co už byli řečeni...toho se najde

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hefy

Del Horno, Boulahrouz, Smertin, Jarošík, Borini, ultratroll Bogarde a třeba ještě Fabio Paim.

Reagovat
Inter Eterno Amore

Bogarde

Reagovat
Spalovač šancí

Mikela

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně někdo!

Reagovat
Zaschrona

Jarosika

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Ballacka

Reagovat
junglist

Marcel Desailly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej clanek tomasi ale priste si dej veci praci se skutecnou fotkou zoly. fotomontaze sou vobcas vtipny ale ten van nistelrooij me moc nerozesmiva... nebo narazis na naky tehdejsi rumours?

Reagovat
Posledni Kovboj

krasnej clanek

Reagovat
Miguel19

Chybí tam Hazard

Jinak zase očekávám i tady pláč liverpoolských fans, proč zrovna video se zesměšněním jejich hráčů.

Reagovat
B3n

Chybí tam hlavně Makelele.

Reagovat
andrew96

Dneska tu vládne modrá Díky Tome, super článek.

Reagovat
Swarley

that's what she said

Reagovat
fantomas

Vlastní zkušenost?

Reagovat
Mastný Chobot
Reagovat
Mastný Chobot
Reagovat
smazaný uživatel

https://youtu.be/Vmb1tqYqyII

https://youtu.be/xLxHtBt2jtU

Tohle jsou moje go-to scénky. Si to můžu pustit 100x a vždycky se směju jak debil.

Reagovat
Mastný Chobot

tých scénok, keď sa smeješ jak debil, je tam hrozne moc, ja si môžem zostrih Creeda pustiť aj 300x po sebe a budem sa na ňom stále smiať, najlepšia postava proste

Reagovat
Godwinson

Tenhle seriál jsem nikdy nepochopil

Reagovat
samson192
Reagovat
smazaný uživatel

V ankete chybi Drogba, ale jinak jednoznacne Lampard.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
skat

Pamatuju si, jak hrála Chelsea s Žižkovem někdě v roce 1994 v Jablonci.. nudný zápas 0.0, viktorka se k ničemu kloudnému nedostala a chelsea si v klidu hlídala náskok z domácí výhry, ale za to vidět na živo Wise a Sinclaira to stálo...

A pak v roce 1997 se ze mě v Anglii stal fanoušek LFC

Reagovat
kopajda

lampard????

správně, chybí tam drogba, ale jinak má jednoznačně vyhrál Marcel Desailly!

Reagovat
Arbiter

Reagovat
kopajda

co pičo?

Reagovat
Mustang™

pravděpodobně budeš starší ročník...pro mě a většinu hlasující, kteří Desailly, Wise, Zolu nezažili na trávníku je to prostě Lampard

Reagovat
kopajda

ne jen jsem znalej jednoznačně Desailly! sorry ale Lamparda mám zakódovanýho jen jako kopače rohů

Reagovat
icemike

Šikovný, +200 gólu a všechny,když kopal rohy...

Reagovat
kopajda

Reagovat
Mustang™

znalej Marcela Desaillyho jsem už taky viděl v televizi na EURU 2000 a sestřihy z Eura jsem viděl nesčetněkrát. Zolu a Wise jsem viděl jen ze sestřihů na youtube, takže to nemůžu posuzovat. A jestli ti přijde 540 zápasů a 179 gólů (podle eurofotbalu) málo, Lampard Chelsea táhl, stavební kámen základní 11, kopal penalty, přímáky, rohy, zástupce kapitána

A druhá věc. Moderní éru bych označoval až po koupi Chelsea Abrahámovičem..takže bych tu anketu trošku pozměnil

Reagovat
kopajda

ty si považuj co chceš ale jestlis zažil Desaillyho taks musel začít i Zolu

a co jako? já prostě vidím na prvním místě Desaillyho, pak možná drogbu, ale lamparda stopro NE

Reagovat
Mustang™

Zola na Euru 2000 už nehrál, tak jak jsem ho mohl zažít? Drogba budiž, ale Lampard rozhodně nebyl jen kopač rohů

Reagovat
kopajda

říkám sorry ale u mě jo

Reagovat
Mustang™

Tak jestli dal kopac rohu 180 golu, tak mas ocividne prehled

Reagovat
kopajda

ty jses totalni pica! nezlob se na me. co taky chtit kdyz fanousek westhamu obhajuje lamparda

Reagovat
Mustang™

A že bys místo trapných nadávek uznal, že někdo, kdo dal 180 gólů (jen za Chelsea) a všude, kde hrál, byl za hvězdu a tahouna týmu, střílel branky. To ne, tak pomlč a zalez zpátky do nory

Reagovat
kopajda

a???? ne neuznám, prostě já v něm žádnou extra třídu nevidím!!! tak se s tím smíř ty nulo a přestaň tady kázat čuráku

Reagovat
Mustang™

Nadávky, ubohost Převyšoval celou Premier league rozdílem třídy, ale ne. Kopal jenom rohy

Reagovat
kopajda

převyšoval???? ty jseš chudáček, už nemáš argumenty, chytáš za slova jak důchodce a navíc to ještě překrucuješ

kokot

Reagovat
Mustang™

Co překrucuju? Ty sám si několikrát psal, že ho máš zafixovanýho jenom jako kopáče rohů. Spíš tobě došly argumenty, protože v každým tvým příspěvku je jen trapná urážka a žádnej fakt, proč by Lampard neměl být nejlepším hráčem novodobé historie Chelsea. A ano, v několika sezónách v Chelsea patřil k úplnýmu top, co Premier League a Liga mistrů mohla nabídnout..

Reagovat
kopajda

Reagovat
Mustang™

Došly argumenty?

Reagovat
kopajda

už tě nečtu, nemáš už, co bys vyblil, jenom slovíčkaříš, snažíš se tady hlásat ty svoje pravdy a rozumy (komu to cpeš?), nemáš argumenty a nerespektuješ jiný názor. díky lidem jako ty jsem na sebe hrdej. je vidět, že fotbalu nerozumíš, žes toho asi moc nezažil. sorry, ale jsi prostě hloupý.

zdar. nulo

Reagovat
Mustang™

Já respektuju názor jiných lidí, dokážu uznat i chybu. Ale tady prostě nemáš pravdu ty. A jediný co jsi tady dokázal ty, bylo trapně urážet, posílat smajlíky a já prej nemám argumenty. Nenapsal si jedinej fakt, kterej bych ti mohl uznat. Začalo to Desaillym. OK, já ho nezažil, je to tvůj subjektivní pohled, pro mě to je Lampard. Já se jenom divil a snažil se ti objasnit, že to nebyl jen kopáč rohů. Ani ve West Hamu, ani v Chelsea, ani v Man City, ani v NY City...

Mohl bych o tobě napsat to stejný. Nechceš uznat, že když dá někdo z pozice středního záložníka 180 gólů, tak to je pak těžký.

Reagovat
kopajda

Reagovat
Mustang™

Reagovat
DelPiero137

tu penaltu si doteraz pamatam, skoda ze to nedal. Taliani boli lepsi

Reagovat
eder
Reagovat
icka

Reagovat
Pony Slaystation

pěkný článek + paráda ty přidaný linky na góly

Reagovat
johan14

Parádny článok

No mne tam chýba zmienka o Gullitovi, ten bol prvý svetový hráč v Chelsea a začal dostávať Chelsea tam kde je. Ako hráč aj ako tréner. Keby nebolo Gullita, tak nie je ani žiadny Zola. On otvoril cestu do SA. Ruud Gullit (y)

Pre mňa bol najlepší Drogba, a z tých čo sú v ankete tak JT . Frankie bol skvelý, no modrú zástavu Chelsea držali vždy hore títo dvaja.

We'll Keep The Blue Flag Flying High https://www.youtube.com/watch?v=bJsv5oTLxPo

Reagovat
fantomas

Tak... je to holt clanek o Zolovi. Ne o cizincich v CFC. Taky se dali zminit Di Matteo s Viallim, bez kterych by Zola nebyl

Reagovat
johan14

Píšem, že vydláždil cestu pre hráčov zo Serie A do Chelsea, takže aj pre tebou menovaných. Keby prišiel napr. Wenger, tak si píš, že by bolo na SB kopa francúzov.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo vydlazdil cestu uspechu dnesnimu vehlasu Chelsea je ropa,plyn, cenne drahe kovy,a pod.

komodyty pana ABRahimovice !! Penize,penize

Vialli s di mateo byli vynikajici prinos ,ale jiz v duchodu.

Reagovat
B3n

Reagovat
icka

Reagovat
johan14

Predtým ako došiel, tak sa Chelsea nedostala ani na 10. miesto /11,14,11,14,11/. On ich dostal na 6. a vyhral s nimi FA Cup + priviedol Vialliho a Zolu.

Reagovat
r.mrazik

"začal dostávať Chelsea tam kde je.".....

Reagovat
icka

Reagovat
johan14

Chelsea je svetový klub, tak nechápem čo sa ti nezdá. A je na 2. mieste v PL, tak neviem, že akurát ty sa čuduješ.

Reagovat
r.mrazik

jako fakt to musim vysvetlovat?

Reagovat
johan14

2. Chelsea FC 11 8 1 2 26:9 25

6. Manchester United 11 5 3 3 16:13 18

Reagovat
Mimalu

Reagovat
r.mrazik

tyvoe Johane...

Reagovat
blade115

Si mohl citovat celý ten příspěvek, to je jedna velká hloupost ...

Reagovat
r.mrazik

tak priste...

Reagovat
johan14

Hlavne že hore spomínaš Rona Harrisa, že by si ho zaradil pred Didiho. By ma zaujímalo koľkokrát si ho videl hrať Dufam, že aspoň Gullita si videl.

Reagovat
blade115

"Hlavne že hore spomínaš Rona Harrisa, že by si ho zaradil pred Didiho. By ma zaujímalo koľkokrát si ho videl hrať Dufam, že aspoň Gullita si videl. ".....

Reagovat
Tomas Kazu Joker

No podle mě byl teda Lamps důležitější, než Drogba.

Reagovat
blade115

Díky za článek, paráda. Pro Zolu jsem měl vždycky slabost.

Reagovat
Masi

Autorovi velká pochvala.

Reagovat
Hokaido

Skvělej článek. Mrzí mě, že jsem ho nezažil.

Btw. není jeho příběh hodně pdobnej, jako Payetův? Kéž by i on vydržel tak dlouho.

Reagovat
smazaný uživatel

a dovedl West Ham na londýnský trůn

Reagovat
smazaný uživatel

parádny článok

Reagovat
fajdax

Super článek, díky Tome Jinak v anketě jednoznačně Frank

Reagovat
kvasha16

"Malý Gianfranco Zola, ten mě štval. Byl jedním z těch, které netrápilo, proti komu zrovna hráli. Jako by se nonstop usmíval, a to mě vytáčelo. Jak si můžete užívat zápas s United? Nikdo další to tak nemá,"

Reagovat
smazaný uživatel

Janek Ledecký

Reagovat
Swarley

Reagovat
REPLIKATOR

Ledek Janecký

Reagovat
kvasha16

Lenek Jadecký

Reagovat
Pasha

Reagovat
cristiano.K.

wow, skvělej článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele