GIANFRANCO ZOLA ODEŠEL Z CHELSEA

04.07.2003, 00:15
Aktuality
Bývalý italský reprezentant Gianfranco Zola ukončil své sedmileté angažmá v Chelsea Londýn a vrátil se domů do Itálie, konkrétně do druholigového Cagliari Calcio. 37letý střelec, který do Chelsea přišel v roce 1996 za 6.5 miliónu eur z Parmy, byl v minulé sezóně v anketě mezi fanoušky zvolen nejlepším hráčem historie klubu...

"Gianfranco Zola bohužel řekl, že přestože podmínky nové smlouvy by byly přijatelné, splní svůj slib a odejde do Cagliari," stojí na oficiální stránce Chelsea. "Zola byl nepochybně jeden z nejlepších hráčů historie Chelsea. Byla radost ho sledovat, měl velkou autoritu na hřišti i mimo něj částečně také kvůli svému zájmu pro mladé fanoušky," uvedl šéf klubu Ken Bates. "Dlužíme mu mnoho díků. Za všechny fanoušky jemu i jeho rodině přeji hodně štěstí do budoucnosti," dodal Bates.

"Když přišli noví investoři [ruský podnikatel Roman Abramovič, který koupil většinový podíl ve společnosti vlastnící klub], byla tato záležitost jako první v pořadí. Díky dalším finančním prostředkům, které jsme dostali, jsme mohli nabídnout podmínky, které by jej uspokojily, on ale chtěl dodržet své slovo a vrátit se do Itálie na Sardínii, svůj rodný ostrov," okomentoval Zolův odchod výkonný ředitel Trevor Birch. Zola se na Stamford Bridge určitě ještě jednou vrátí - Chelsea a Cagliari domlouvají přátelský zápas, v němž se útočník definitivně rozloučí s klubem a fanoušky. "Doufám, že jej uvidíme zpět spolu s týmem Cagliari," prozradil Bates.

V Itálii svou profesionální kariéru začal v Nuorese, pak působil v Torres a v roce 1989 přestoupil do Neapole. Tam hned o rok později vedle Diega Maradony vyhrál italský titul. V roce 1993 odešel do Parmy, s níž v roce 1995 vyhrál Pohár UEFA. Do Chelsea odešel v roce 1996 za 4.5 miliónu liber (6.44 miliónu eur). V Premier League Zola odehrál 185 zápasů, nastřílel v nich 59 branek. Dvakrát (v letech 1997 a 2000) vyhrál anglický FA Cup, v roce 1998 to byly hned tři trofeje - Ligový pohár, Pohár vítězů pohárů a evropský Superpohár. Také v uplynulé sezóně byl jednou z hlavních postav týmu, který vybojoval čtvrté místo a účast v předkole Ligy Mistrů - se 16 brankami byl nejlepším střelcem Chelsea. V reprezentaci debutoval v roce 1991 a celkem posbíral 35 startů, v nichž si připsal devět gólů.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
Svatej

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele