Gaudino - další příběh zdatného syna? Jen žádné závěry!

26.08.2014, 16:33
Názory a komentáře
Jen pár postřehů, žádné velké závěry. Ani je není zatím z čeho dělat. Liga čerstvých mistrů světa se sotva rozběhla. Ale bylo nač se dívat. V prvním kole přišlo nepřeberné množství zajímavých momentů, za kterými se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

Jak blízko je od radosti a slávy ke smutku a rozpakům, bylo vidět v Dortmundu, kde tribuny aplaudovaly oceněným mistrům světa z týmu BVB a v deváté sekundě už žlutočerní prohrávali. A ne ledajakou trefou. Gól Karima Bellarabiho, čerstvé posily Leverkusenu, je v Bundeslize rekordně rychlý. Rychleji už by to šlo snad jen nákopem hned po rozehrání. Střelec vyloudil na tváři Jürgena Kloppa pozoruhodné grimasy. Nakonec i slova o tom, že domácí prohru 0:2 na úvod kouč Borussie bere na sebe.

Na jedné straně bylo vidět, jak skvěle to Leverkusen sehrál, ale bez štěstíčka by se míč zasekl kdesi daleko od Langerakovy branky. "Nebyla to náhoda, chtěli jsme jít okamžitě dopředu," tvrdil přesvědčivě pro německá média Roger Schmidt, nový trenér Leverkusenu. Ale určitě ani on sám nečekal, jaká akce se jeho svěřencům povede. Giovane Elber, Paul Freier a Ulf Kirsten, dosavadní společní rekordmani co se týče střelby rychlých gólů v nejvyšší německé soutěži, jsou už druzí.

Začátek sezony je časem představování posil. Bellarabi se tedy uvedl skvěle. Oficiální web soutěže ale vyhlásil celou Top desítku příchodů. Samozřejmě zatím jen na základě výkonů z prvního kola. Na významnější závěry není prostor, ale jen pro zajímavost připomeňme, že v ní jsou i jména, která byste tam třeba vůbec neočekávali: Julian Schieber (přišel před sezónou do Herthy z Dortmundu), Haris Seferovič (do Frankfurtu ze San Sebastianu), již zmíněný Bellarabi (do Leverkusenu z Braunschweigu), Adam Szalai (do Hoffenheimu ze Schalke), Ermin Bičakčič (do Hoffenheimu z Braunschweigu), Tin Jedvaj (do Leverkusenu z AS Řím), Ibrahima Traore (do Mönchengladbachu ze Stuttgartu), Joselu (do Hannoveru z Hoffenheimu), Genki Haraguči (do Herthy z Urawy) a Valon Behrami (do HSV z Neapole).

Nedostalo tedy na žádnou z posil Bayernu, který vedle Roberta Lewandovského vypustil do boje i Juana Bernata a později i Sebastiana Rodeho. Natožpak na nové tváře Dortmundu. Přesto z favorizovaných celků BL na sebe výrazně upozornilo jedno z nových jmen na scéně: Gianluca Gaudino. Není to ale hráč, který přišel do Bayernu odjinud, v sedmnácti se do áčka posunul coby produkt mládežnické školy bavorského velkoklubu.

"Velký talent, umí toho hodně," vyjádřil se na jeho adresu nejen Arjen Robben, který dal gól proti Wolfsburgu po akci, u níž Gaudino také nechyběl. Při premiéře na postu defenzivního záložníka, kde kouč Pep Gaurdiola ještě nemohl použít Bastiana Schweinstegiera, nasbíral mladík skvělá statistická čísla. Naběhal málovídaných 12,94 kilometrů, jednoznačně nejvíce ze všech hráčů týmu, přitom byl střídán, ovšem až v samotném závěru. Přidal sedmadevadesátiprocentní tzv. passquote. A samozřejmě také potvrdil, že jablko nepadá daleko od stromu. Rozšířil řady hráčů, jejichž otcové též kopali Bundesligu. Jeho táta Maurizo (v nejvyšší německé soutěži má bilanci 294 utkání / 48 gólů) byl v devadesátých letech německým mistrem se Stuttgartem, hrál i za Mannheim, Frankfurt, Bochum a pětkrát oblékl dres nároďáku. Synek má co dohánět. Ale je příslibem. Ale zůstaňme u teze z prvního odstavce: jen žádné velké závěry po prvním kole.

Připomeňme si ale plejádu dalších rodinných dvojic. Gaudinové rozhodně nejsou výjimkou:
Jedna taková dvojička je i z českých zdrojů: Miroslav Kadlec (210 / 16 v BL) býval ikonou Kaiserslauternu, jeho syn Michal (128 / 8) ještě nedávno kopal za Leverkusen. Korejec Bum-Kun Cha (308 / 98) byl vůbec první asijskou hvězdou BL, hrával za Darmstadt, Leverkusen a Frankfurt, zatímco jeh syn Du-Ri Cha (125 / 6) si při angažmá ve Freiburgu, Mohuči, Frankfurtu, Bielefeldu a Düsseldorfu mohl spíše stěžovat na nepřízeň osudu v podobě zranění. Brazilec Franklin Bittencourt (61 / 6) se ukázal na německé scéně v barvách Chotěbuze a Lipska, usadil se v Evropě a jeho potomek Leo (31 / 4) po dortmundském prvoligovém pokusu zkouší štěstí v Hannoveru. Ve stopách Jürgena Baiera (31 / 1), kdysi hráče Hannoveru, jde zdatně Daniel Baier, současný záložník Augsburgu. Otce už svojí bilancí výrazně překonal (129 / 2).

Obdobně je na tom kolínský útočník Patrick Helmes (98 / 45), jehož otec Uwe toho v jediné BL sezoně v dresu Duisburgu zdaleka nemohl stihnout tolik (30 / 6). Vcelku zvučnou dvojicí jsou Reinhardtovi. Otec Alois (267 / 9) působil v Norimberku, Leverkusenu i Bayernu. Syn Dominik (114 / 1) se prezentoval v Augsburgu a Norimberku. Hansi Bargfrede (15 / 1) pro změnu kdysi kopával za St. Pauli, jeho potomek Philipp (107 / 3) patří k inventáři Werderu. Fred Klaus (20 / 3) v minulosti patřil do kádru HSV či Norimberku, v rodinné bundesligové tradici se ve Freiburgu snaží pokračovat jeho syn Felix (46 / 7).

Excelentním střelcem býval Harald Kohr (98 / 46) z Kaiserslauternu, to jeho syn Dominik se v Leverkusenu a zatím ani v Augsburgu gólu nedočkal. Ale opravdu nedělejme předčasné závěry. Za pár dnů je tu další bundesligové kolo.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (65)

Přidat komentář
Filip12

já mslel že tto je syn Guardioly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ty seš fakt tak debilní, že to ani není možný...kdyby aspoň byli stejné národnosti.

Reagovat
Filip12

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
bayern987

Reagovat
pepinho2

a co např.Zizou a Enzo? Enzo je španěl,ale má i francouzský občanství,ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, ale oni spolu nemají společného vůbec nic prostě..ani to příjmení.

Reagovat
pepinho2

jo,vím,je to velkej fail a hlavně Filip,jen jsem chtěl zareagovat na to,že je to možný

Reagovat
smazaný uživatel

ty si tragét

Reagovat
pepinho2

*jsi tragéd

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mrvinho

Debilní jseš asi ty, valíš do něj po každé blbosti co napíše a nejseš schopnej rozeznat Filipa 12 (naši legendu a zároveň neuvěřitelného kreténa) od tady toho kreténa na druhou co si na Filipa ještě hraje

Reagovat
smazaný uživatel

Debilní "jseš" asi ty, kopírka je Filip 12, co má v nicku mezeru. Tenhle má datum registrace 13.12.2013, tak to asi nebude on, hlupáku.

Reagovat
smazaný uživatel

2010*

Reagovat
Mrvinho

Moje chyba

Reagovat
smazaný uživatel

kdybys měl pravdu, byl by to dobrej komentář

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSMan

Guardinho - syn Guardioly, který se vyskytl v Brazílii na světě 9 měsíců po mistrovství světa v Brazílii

Reagovat
Josifek

Není nad hloupého trollujícího "vtipálka"..

Reagovat
Bayernista18

Jde hlavně o to, aby mu Pepek dával příležitosti i až se uzdraví zraněný hráči.

Reagovat
bayern987

ee Pokud budou mít zranění hráči větší kvalitu jako že mají tak bude muset sedět ale třeba za rok klidně.

Reagovat
p-e-t-k-o

Pep dáva vela šancí mladým, aj z Thiaga spravil star práve on a myslím že to isté spraví aj s Gaudinom.

Reagovat
Bayernista18

To je asi hlavní výhoda Pepa oproti Juppovi, ten ty mladý moc hrát nenechával.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

To se mi na něm líbilo...

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle jsou skvělé články

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

bez ironie

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Nedávno se tu řešil FM2014 ... už nemohu najít článek ... Jakou verzi máte stáhlou? od koho patch atd ... díky

Reagovat
smazaný uživatel

origo v červnu sleva 75% na steamu za nakych 12€ tak jsem do toho šel

Reagovat
smazaný uživatel

Hrál jsem proti němu UEFA Youth league a musím uznat, že naprosto vyčníval na hřišti

Reagovat
smazaný uživatel

tak vyčnívat nad váma tragédama z Plzně není takový problém

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dantetomas

ty tu tiež vyčnievaš, dokonca aj nad takým tragédom ako Filip

Reagovat
p-e-t-k-o

Nepíš mu také veci, to je chyba. Presne o to mu tu ide, to sú pre neho komplimenty. Zbytočne mu nadhadzuješ a bude sa len snažiť prekonávať svoje méty v tuposti, ak sa to ovšem ešte dá.

Reagovat
smazaný uživatel

nemůže mít každý iq 120 jako ty

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu v tom, že jsme v té soutěži propadli, ale žádný český klub se s těmi týmy nemohl rovnat...

Reagovat
smazaný uživatel

to je smutné

Reagovat
smazaný uživatel

Z negativních komentů od místních tragédů si nic nedělej, většina z této komunity by nepřeběhla hřiště ani na šířku, ale kritizují tu téměř každého profesionálního sportovce. Každopádně musí být zajímavé teď sledovat hráče, kterého jsi osobně potkal na hřišti, kopat za Bayern. To se nestává denně

Reagovat
smazaný uživatel

Hele, já si z toho nic nedělám, když jsme hráli například na City (0:3) tak jsme si taky vysloužili od vlastních fanoušků nějaký nadávky. Jinak je to hrozně zajímavý, hráli jsme například proti Marcosovi Lopézovi atd, takže ti hráči měli oproti nám fakt obrovskou kvalitu

Reagovat
Mada

Reagovat
EAG le grand amour

nejmenuješ se Holub, Štěpán nebo Piroch? Případně, hrajou ty kluci ještě?

Reagovat
smazaný uživatel

Nejmenuju, ale z těch kluků hraje v Plzni už pouze Piroch :)

Reagovat
EAG le grand amour

Díky a ty jsi v juniorce v Plzni?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo, jsem

Reagovat
EAG le grand amour

Můžeš mi napsat jméno? Klidně do zpráv

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by nemohl? Sparta by klidně mohla. Dočkal by jim ještě zamotal hlavu

Reagovat
Chlupatá máma

Slovan jun. × MCity jun. 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

To vím, ale nevím, jak se za tu dobu změnil kádr Man city, například Lopéz už tam není a nedivil bych se, kdyby tam už spousta opor nebyla :)

Reagovat
Chlupatá máma

Lopes sice je na hostovačce v Lille, ale pochybuju o tom, že tým velikosti MC si natahá do juniorky 2. dorosteneckou jakost. Spíš jsem reagoval na to, že se českej tým nemůže gigantům rovnat. I když vlastně máš pravdu, protože kdyby se nám měli rovnat, tak s náma uhrajou plichtu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n
Reagovat
Jesse Pinkman

Reagovat
smazaný uživatel

"Respekt autorovi, ..."

Reagovat
r.mrazik

v 17 do acka bayernu...ty kravo...hodne slusny

Reagovat
smazaný uživatel

co do áčka, v základu v úvodním zápase ligy..

Reagovat
smazaný uživatel

Co mu to na te fotce ukazuje? Jak dělat dive?

Reagovat
p-e-t-k-o

Počúvaj ty "trulo" trolling ti nejde tak kašli na to.

Reagovat
smazaný uživatel

ty seš dobrej retard

Reagovat
JozkokozleJ

Diagne definitivne prec z BL

Reagovat
widlak

Na tyhle souhrnné články z BL jsem se těšil, ještě by to chtělo něco podobného ze SL a byl bych spokojený.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele