Gambrinus liga - souhrn 25. kola

18.04.2014, 22:08, aktualizováno 21.04.2014, 18:23
Komentáře a souhrny
Sparta je o krok blíž titulu, protože zvládla i zápas na Dukle. Boleslav porazila Jablonec a pojistila si třetí místo. Bohemians po dlouhé době opustili sestupové pozice, kam se po prohře s Plzní propadla Slavia. Důležité tři body v boji o záchranu má Baník, boj o poháry nevzdává Liberec...

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 0:2

21.04.2014 16:30

Góly: 45. Jan Kovařík, 90+3. Tomáš Wágner

Hodně těžkou pozici má před závěrečnými pěti koly pražská Slavia, která nezvládla ani zápas s Viktorií Plzeň a zůstává tak jen těsně nad chvostem. Svěřenci Dušana Uhrina mladšího ztrácí na Spartu deset bodů.

Od první minuty se hrál oboustranně kombinační fotbal, zajímavých možností však bylo vidět pomálu, většina akcí končila ještě před šestnáctkami. První šanci měl po jedenácti minutách Zmrhal, ale Kozáčik dobře vyběhl a jeho pokus zneškodnil. Odpovědět mohl Hrošovský, ovšem zpoza vápna branku minul. Černého poté ohrozil sám Neves, který byl ale na místě.

Velkou šanci měl Tecl, který se rázem ukázal sám před domácím brankářem, ovšem tak dlouho se zakončením váhal, až mu jeho snahu zablokoval pohotový Smejkal! Slavia postupem času přidala, ale Juhar pohotovou střelou branku nenašel, zatímco Škoda po standardce hlavičkoval pouze nad prostor ohraničený třemi tyčemi. Těsně před koncem prvního dějství musel ze hřiště odejít zraněný Damien Boudjemaa, jehož na trávníku nahradil Jan Vošahlík. Během nastavený pak nečekaně zahrál Kovařík volný přímý kop a Černý, jenž udělal krok za zeď, reagovat nestihl - 0:1!

Domácí se po obrátce snažili srovnat krok, avšak Západočeši těsný náskok bez větších problémů drželi. Když už natáhl z dobré pozice Necid, Kozáčik jeho ostrý pokus vytěsnil mimo prostor branky a Škoda vzápětí po rohu hlavičkoval těsně nad břevno plzeňské svatyně!

Závěrečná třicetiminutovka nabídla oboustranný boj, kdy ani jeden tým nechtěl ustoupit a rozhodčí měli co dělat, aby duel udrželi pod kontrolou. SKS se i nadále snažilo o vyrovnání, místo toho však během nastavení definitivně rozhodl Wágner, jenž si našel centr Ďuriše - 0:2.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Sparta Praha 1:3

20.04.2014 19:00

Góly: 76. Zbyněk Pospěch - 4. Pavel Kadeřábek, 18. Josef Hušbauer, 70. Josef Hušbauer

Další veledůležitý krok směrem k celkovému prvenství udělala Sparta, která si veze ze hřiště Dukly tři body a výrazně se tím přibližuje zisku titulu. Armádní mužstvo nadále zůstává na šesté příčce.

Favorit začal podle očekávání aktivně, držel mičudu na svých kopačkách a pomalu si hledal cestičky k ohrožení soupeřovy branky. Hned z první nebezpečné akce pak udeřilo: Matějovský našel svým centrem Kadeřábka, jenž se dostal za obránce, který pohodlně zavěsil - 0:1!

Nastavený trend plynule pokračoval. Pojistku přidal Hušbauer, který nezaváhal a parádní střelou z dálky usměrnil kulatý nesmysl do šibenice - 0:2. Ani dvoubrankové manko armádní celek nezlomilo, ovšem k ohrožení branky Sparty se domácí ekipa prakticky nedostala.

Po změně stran Dukla přeci jen zvýšila tempo a na herním obrazu to bylo znám. Obrovskou šanci na korekci měl po Marešově centru Pospěch, ale hlavou nemířil přesně! Když už to vypadalo, že by se mohlo utkání zdramatizovat, hrubě chyboval Romera, jemuž sebral míč Hušbauer a ve spolupráci s Krejčím po rychlém kontru upravil již na 0:3. Od tohoto momentu bylo o vítězi jasno. Snížit mohl Berger, ale Valcík byl na místě. Ten samý hráč ovšem následně při odkupu trefil pouze Engelmanna, čehož vzápětí využil Pospěch a pohotovou ranou z dálky uzavřel na 1:3.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FK Příbram 0:0

20.04.2014 17:00

Góly: -

Důležitost utkání Sigmy Olomouc s Příbramí byla taková, že se nakonec projevila i na konečném výsledku. V ryze záchranářském duelu nikdo nechtěl udělat osudovou chybu a taktikou svázané utkání branku nevidělo.

Oba týmy tak zůstávají mimo sestupové příčky, ale vyhráno pochopitelně nemají. Lépe je na tom Příbram, která má na Olomouc dvoubodový náskok.

Branka sice na Andrově stadionu nepadla, ale velké šance k vidění byly. Tu první měl až ve 25. minutě domácí Schulmeister, který ale místo toho aby uklidil míč do sítě, trefil jednoho z obránců. Od té doby měl fotbal poměrně grády. Varadi ve stoprocentní příležitosti ztroskotal na Hruškovi, stejně jako jeho kolega Nepožitek. Hruška dvakrát skvěle zasáhl a na bezbrankovém stavu měl lví podíl. Hned na druhé straně hrozil před Zlámalem Řezníček a i olomoucký brankář se vyznamenal. Souboj Řezníčka se Zlámalem se opakoval i ve 40. minutě a znovu byl úspěšnější příbramský brankář.

Po změně stran už se tak ofenzivní fotbal nehrál, ale šance vznikaly. Schulmeister slibnou akci zabrzdil špatným zpracováním a Slepička zblízka na Zlámala nevyzrál. V 77. minutě si Příbram zápas zkomplikovala. Jugas po faulu na Schulmeistera uviděl druhou žlutou kartu a musel do sprch. Početní převahu však Hanáci nedokázali využit. V nastaveném čase byl blízko blizoučko Adam Varadi, ale v šanci, kterou by prostě měl dávat selhal. Po Hruškově zákroku totiž netrefil prázdnou branku. Diváci tak čekali na branku marně.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Zbrojovka Brno 0:1

20.04.2014 17:00

Góly: 75. Aleš Schuster

Spojení Evropská liga a Teplice začíná být čím dál větší utopie. Severočeský celek doma znovu padl a tři body ze Stínadel si odvezlo za nejtěsnější výhru Brno. Zbrojovce výhru vystřelil čtvrthodiny před koncem Schuster.

Teplice před tímto kole stále zůstávali ve hře o Evropskou ligu, ale po dnešku už to budou mít hodně složité. Na třetí místo ztrácejí už sedm bodů, na čtvrté body dva. Přitom není ještě vůbec jasné, zda si čtvrtý tým Gambrinus ligu poháry vybojuje.

Ale k samotnému utkání. Zhruba pět a půl tisíce diváků viděli v prvním poločase převahu domácích Teplic, avšak chybělo kýžené gólové vyjádření. Krob pouze centrem donutil k zákroku Doležala a Ljevakovič zase netrefil balón. V čisté gólovce se zjevil i Milan Matula a Doležal jeho pokus až nadvakrát pokryl!

Brno si první velkou šanci vytvořilo až po přestávce. Útočník Skalák postupoval sám na Grigara a teplický brankář svým zákrokem Teplice výrazně podržel! O chvíli později netrefil balón Pašek, přičemž na něj doslova zívala prázdná branka. Pašek měl prsty ještě v dalším průšvihu Zbrojovky, když společně se Skalákem zazdili další čistou gólovku. Teplice začínali v obraně neuvěřitelně propadat a šance Zbrojovky přibývaly. Teplice si koledovali natolik, že jejich špatné počítání nemohlo zůstat nepotrestáno. V 76. minutě si na centrovanou standardku naskočil Aleš Schuster a přesnou hlavičkou přiblížili Brnu nejen tři body, ale rovněž záchranu. Šokované Teplice se na odpověď nezmohli a ani závěrečný tlak se nekonal. Zbrojovka "vykradla" Stínadla a domů pocestuje na výsost spokojena.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec 3:2

19.04.2014 20:15

Góly: 8. Ondřej Zahustel, 25. Jasmin Ščuk (pen.), 54. Lukáš Magera - 18. Luboš Loučka (pen.), 31. Pavel Moulis

Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili v 25. ligovém kole Jablonec 3:2 a pojistili si třetí místo v tabulce. Na čtvrtou příčku mají v neúplné tabulce náskok pěti bodů. Středočeši v první půli po trefách Zahustela a Ščuka z penalty dvakrát vedli, Baumit dokázal vždy odpovědět po brankách Loučky z penalty a Moulise. Třetí náskok po Magerově gólu z 54. minuty už ale Mladoboleslavští nepustili a vrátili tak soupeři nedávné vyřazení ze čtvrtfinále domácího poháru. Středočeský celek doma vyhrál pošesté za sebou.

V předchozích čtyřech ligových vzájemných soubojích padlo dvanáct branek a ofenzivně se hrálo i tentokrát. Boleslav povzbuzená týden starou kanonádou 5:1 se Znojmem začala velmi aktivně a už v osmé minutě vedla. Jarolím našel na zadní tyči Mageru, jehož nepovedenou střelu mířící mimo doklepl do sítě nabíhající Zahustel.

Domácí pokračovali v náporu, Koreš ale ve velké šanci trefil jen obránce a Jablonec trestal. Magera zablokoval ve vlastním vápně střelu rukou a z pokutového kopu se nemýlil kapitán Loučka, který napravil penaltový nezdar z minulého kola s Duklou.

Boleslav si ale za šest minut vzala náskok zpět. Sudí Kovařík nařídil po souboji domácího Kysely s Novákem penaltu, kterou s přehledem proměnil Ščuk. Bosenský záložník potvrdil dvanáctým gólem pozici nejlepšího týmového střelce a jedinou branku ztrácí na lídra tabulky ligových kanonýrů sparťana Lafatu.

Jablonec se nedostával k ofenzivním akcím tak často jako domácí, ale když se mu to povedlo, byl nebezpečný a produktivní. V 31. minutě přistrčil Rossi míč Moulisovi a ten střelou pod břevno nedal Divišovi šanci. Hostující záložník dal ve druhém ligovém utkání první gól.

Také vstup do druhé půle vyšel lépe Boleslavi. Zahustel nejprve svou možnost prováhal, ale pak poslal z pravé strany přihrávku do vápna a Magera protlačil míč do sítě. Navázal tak na dvě trefy proti Znojmu.

Domácí se snažili kontrolovat hru, vytvořili si několik nadějných závarů, přesto Jablonec mohl opět srovnat. Po Kopicově centru se Hubník hlavičku špatně trefil. Jinak měli šance hlavně domácí, Zahustel ovšem ani v jednom případě nezvýšil. Boleslav to pak mohlo hodně mrzet. Hosté v závěru měli tlak a střídající Doležal nesrovnal jen kvůli tomu, že v gólové pozici netrefil balon.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 2:1

19.04.2014 16:00

Góly: 68. Jan Rajnoch, 83. Marek Jarolím (pen.) - 22. Milan Kerbr

David Vavruška začal na lavičce Slovanu vítězně, i když to dlouho s jeho svěřenci nevypadalo dobře, nakonec Severočeši utkání se Slováckem otočili a zapisují si na konto důležité tři body. Celkově už navíc, jako třetí tým v historii, překonali metu 100 bodů! Hosté U Nisy ještě nevyhráli.

Nový kormidelník se na prvoligovou scénu vrátil po necelých dvou letech a hned udělal na domácí straně několik změn. Ani to však Liberci nepomohlo. Hosté měli navrch, ovšem Valenta střílel nepřesně a prostor ohraničený třemi tyčemi nenašel ani Došek. Na úvodní trefu se čekalo dvaadvacet minut, kdy si Kerbr ve vápně zpracoval balón a zkušeně překonal Kováře - 0:1.

Odpověď přišla až po půlhodině hry, ale Luckassen branku přestřelil. Záhy musel bleskově reagovat Kovář, jenž si poradil s tečí Valenty! Slovan před odchodem do kabin přece jen "zapnul", dobrou možnost měl Frýdek, jeho pokus k bližší tyči ovšem Heča zlikvidoval.

Druhé dějství už se hrálo podle libereckých not. Jarolím ale tutovou šanci neproměnil a hlavou neusměrnil míč do prostoru tří tyčí ani Rajnoch. Ten se však zanedlouho přece jen radoval, když stejnou částí těla vyrovnal na 1:1. Tou dobou už byl na trávníku i Budnik (nahradil Obročníka), avšak z velké šance neuspěl! Skóre se však ještě měnilo: Kuncl uvnitř šestnáctky nedovoleně zastavil Jarolíma, rozhodčí Hrubeš nařídil penaltu a sám postižený otočil na 2:1!

Více informací k zápasu

1. SC Znojmo FK - Baník Ostrava 0:4

19.04.2014 16:00

Góly: 19. Davor Kukec, 45. Tomáš Vengřinek, 63. Jan Baránek, 81. Ján Greguš

Životně důležité tři body si dokázala na znojemské půdě zapsat Ostrava, která nedala Znojmu šanci a po jednoznačné výhře 4:0 se dostává pouhý bod od bezpečné zóny! Nováček poté nevyhrál už šestkrát po sobě.

Netradiční červené dresy ostravskému Baníku přišly k duhu. První nebezpečnou akci měl na kopačkách Švěrkoš, ale Hrubý obětavým zákrokem jeho šanci zlikvidoval, bývalý reprezentační útočník navíc uviděl žluté napomenutí. Kukec následně zamířil do tyče!

Bylo jen otázka času, kdy se hostující ekipa prosadí. Čekání trvalo do devatenácté minuty, kdy se ke standardce postavil Kukec a za pomoci břevna poslal kulatý nesmysl na místo určení - 0:1! Srovnat krok mohl Crnkić, jenž se dokázal zbavit Pavlenky, avšak Baránek dobře načasovaným skluzem akcie svého týmu podržel nad vodou! Nedáš - dostaneš. Těsně před pauzou navíc předvedl skvělou individuální akci Vengřinek, jenž se zbavil Odehnala a poté bodlem zvýšil na 0:2.

Druhých čtyřicet pět minut už bylo z pohledu jihomoravského celku lepších, ovšem góly nadále přidával akorát Baník. Po hodině hry si na roh vyskočil Baránek a hlavou pohotově zvýšil na 0:3. A ze stejné standardní situace uzavřel chvíli před koncem střelecký účet Greguš - 0:3.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Bohemians Praha 1905 1:1

18.04.2014 20:15

Góly: 15. Lukáš Masopust - 39. Ivan Lietava

Jihlava byla favoritem páteční předehrávky, protože zatímco se ucházela o osmé místo v tabulce, Pražené se krčili až na místě předposledním. Na záchranu ale ztráceli jen jeden jediný bod, takže nic nebylo ztraceno. A kýžený bod nakonec Bohemians uhráli, takže cesta do Prahy bude jistě o něco příjemnější.

Jihlava hodně spoléhá na střelce Harise Harbu, který se také po přihrávce od Masopusta ocitl ve velké šanci, ale neprosadil se tak, jak by si asi představoval, a hosté se ubránili prvnímu náporu. Ten byl ale znamením ofenzivních sklonů domácích a Klokani si měli dávat pozor. To se jim nevedlo úplně podle představ. Po akci Jungra se totiž Masopust dostal do další nadějné pozice, ale vystřelil špatně mířenou ránu, která se mezi tři tyče nevešla. Mrzet ho to příliš nemuselo, protože jen o pár momentů později se Masopust konečně dočkal.

Adam Jánoš narýsoval skvělý pas na nabíhajícího spoluhráče, a i když brankář Berkovec poměrně brzy vybíhal, aby svému protihráči zmenšil střelecký úhel, nebylo mu to mnoho platné. Masopust našel mezeru mezi nohama brankáře Berkovce a poslal míč do sítě!

Jihlava dál kontrovala průběh utkání a především duo Harba - Masopust bylo hodně vidět. Prvnímu jmenovanému ale nevyšla rána a akci druhého jmenovaného s Kolouškem zastavili hostující obránci. Kombinace v dnešním utkání celkově nevycházela ani jednomu týmu. A tak se ke slovu dostaly rány z větší vzdálenosti. O jednu takovou se pokusil Hora, ale jeho pokus skončil mimo. O něco lépe už vypadala rána Rady, kterou ale zastavilo břevno. Nicméně, Pražanům to příliš nevadilo, protože k odraženému míči se dostal Ivan Lietava a pro něj již zakončení nebylo větším problémem - 1:1.

Do druhé půle vkráčely obě jedenáctky v celkem pohodlném tempu, které narušila snad jen nepřesná rána Harise Harby a následně centrované míče od Masopusta. Ani jeden z nich ale svého adresáta nenašel. Lietava se pokoušel o další zásah do svých osobních statistik, ale jeho rána mířila těsně nad břevno. Nepřesnou ránu vyprodukoval také Haris Harba, ale ani on se nepotkal s přesností. Nejzajímavější akcí úvodu druhé půle bylo snad jen střídání Masopusta, kterého nahradil Vladimír Kukol.

Karlíkova rána z okraje pokutového území se nesla vysoko nad bránu, stejně dopadla rána Lietavy, se kterou si Hanuš poradil. Jeho kolega na opačné straně hřiště se musel činit pár minut před koncem, když jej zaměstnal Vaculík. Berkovec si ale poradil i s jeho pokusem a vyrazil míč na rohový kop. Největší šanci druhého poločasu si Vaculík nechal až na závěr, když našel Harbu a ten v dobré pozici trefil jen tyč!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha25214060:1467
2.Viktoria Plzeň25176256:1857
3.FK Mladá Boleslav25137551:2846
4.Slovan Liberec25125831:3641
5.FK Teplice25116845:2939
6.Dukla Praha2597930:3034
7.1. FC Slovácko25951136:3532
8.Vysočina Jihlava25871038:3931
9.Baumit Jablonec25861137:4530
10.Zbrojovka Brno25851226:3829
11.1. FK Příbram25761227:4127
12.Sigma Olomouc25671236:4825
13.1. SC Znojmo25581227:4123
14.Bohemians Praha 190525581221:3523
15.Slavia Praha25651419:4623
16.Baník Ostrava254101123:4022

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (388)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele