Gambrinus liga preview - 7. kolo

22.09.2007, 03:02, aktualizováno 23.09.2007, 11:49
Previews
Souboj dvou pohárových účastníků a dvě derby najdeme v nabídce sedmého kola Gambrinus ligy. To proti sobě svede dva týmy, kterým se nevydařil vstup do Poháru UEFA, tedy Spartu a Mladou Boleslav, v pražském derby Bohamians přivítají Slavii, v tom moravském zase Baník změří síly se Sigmou. Vedoucí Teplice jedou do Zlína, poslední Liberec hostí Plzeň.
Slovan Liberec - Viktoria Plzeň  (sobota 19:00)
Snad nikdo nepočítal s tím, že by předloňský mistr Gambrinus ligy Slovan Liberec mohl po šesti kolech okupovat poslední místo s pouhými dvěma body. Ovšem nyní má tým Michala Zacha velkou šanci neúspěšný začátek sezóny alespoň trochu napravit, jelikož na stadionu U Nisy přivítá Viktorii Plzeň.

Ta je sice venku silní, ale Liberec s už šest zápasů v řadě neprohrál a doma od ní nebyl poražen dokonce dlouhých 13 let. "Hráče jsme už upozorňovali na to, v čem je hlavní síla soupeře, který je zvlášť venku velmi nebezpečný. Ale naše výkony jdou postupně nahoru, snad už tu sérii bez výhry konečně zlomíme," přál si kouč Michal Zach, jehož pozice je stále velmi nejistá. Lberci se vrací záložník Tomáš Frejlach, se zraněným kolenem vynechal čtvrt roku, až v minulém kole na Žižkově se na pár minut objevil na hřišti.

Také Plzeň by ráda napravila své zaváhání z pondělního domácího zápasu se Zlínem. "Bude to jeden z těch nejtěžších zápasů, protože Liberec je pod tlakem a už konečně musí vyhrát," varoval trenér Plzně Stanislav Levý. Bránit ale Viktorka do Liberce určitě nejede. "Nechceme hrát defenzivně, musíme hrát aktivně. Musíme soupeře napadat, přinutit ho k chybám a pokusit se vyhrát," dodal Levý. Chybět mu bude především pilíř obrany, kapitán Martin Müller, jenž se zranil před týdnem ve Zlíně. Dále je mimo hru útočník Ondřej Vrzal.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Šinglár, Petrouš, Košťál, Liška - Frejlach, Hodúr, Bílek, Hochmeister, Papoušek - Nezmar.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Malcharek, Rada, Zakopal, Smola - Fillo, Trapp, Jarolím, Šíma - Krbeček, Smejkal.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.20 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tescoma Zlín - FK Teplice  (sobota 19:00)
Souboj překvapivě vysoko postaveného podceňovaného týmu s překvapivým lídrem tabulky nabídne v sobotu odpoledne moravská Letná. Vedoucí Teplice zavítají v 7. kole do Zlína, kde v minulé sezóně uštědřily svému soupeři debakl 4:1, když v poločase ještě prohrávaly.

Dotáhnout poločasovou ztrátu se jim podařilo i v posledním zápase v Brně a ukázali tak, že psychicky jsou na tom velmi dobře. Martin Fenin, nejlepší střelec hostů, dal svou první ligovou branku právě Zlínu a určitě má formu, aby v sobotu přidal další trefu. Severočeši navíc stále patří do letošní trojice neporažených.

Zlínští však sezónu začali velmi dobře, jediná prohra je stihla na Letné, kde dokonce do přestávky vedli. Doma obrali o body v pohodě hrající Baník a přetrhli i dlouhou šňůru smolných zápasů venku. Domácí kanonýr Žůrek se zatím trefil třikrát a pokaždé v úvodní čtvrthodince, a tak si svěřenci Petra Rady budou muset dát pozor na začátek zápasu, na dotáhnutí manka už by po těžkých zápasech se Spartou a Brnem nemusely zbýt síly.

Zlínu stále chybí útočník Jan Kraus s poraněným kolenem, ani v teplickém kádru se nic nezměnilo, mimo hru jsou stále Sabou, Koukal, Ryška a Kolář a Severočeši by měli nastoupit ve stejném složení, jako ve středu v Brně.
Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:
Baránek - Vidlička, Kroča, Zbožínek, Penner - Šmahaj, Vrtělka, Opiela, Zapletal - Malár, Žůrek
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Kaufman, Lukáš, Klein, Merzič - Verbíř, Ljevakovič, Doležal, Gašparík - Fenin, Smíšek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.85 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
České Budějovice - Viktoria Žižkov  (neděle 15:00)
Souboj dvou týmů ze spodních pater tabulky bude k vidění v Budějovicích, kam zavítá Viktoria Žižkov. Domácí fotbalisté okupují prozatím místo čtrnácté, hosté jsou dvanáctí.

Dynamo by se rádo formou vítězství nad Žižkovem chtělo omluvit za potupný debakl 5:1, jenž utrpělo v Kladně. Hlavně proto se rozhodl trenér Straka najít v hráčích ztracené sebevědomí přátelským zápasem s týmem krajského přeboru Olešníky, které Budějovice přestříleli v poměru 11:0. "Cílem bylo z hráčů sejmout ten psychický tlak," uvedl známý bouřlivák na lavičce Jihočechů František Straka, jenž bude postrádat záložníka Tischlera.

Viktoria Žižkov letos sice nabízí divákům atraktivní pohledný fotbal, jenže bezvýsledný. Svěřenci Stanislava Grigy mají na svém kontě po šesti zápasech jen pět bodů a na další vítězství čekají od prvního kola, kdy naposledy získali tři body proti Mladé Boleslavi. Žižkov do utkání s Budějovicemi může postavit své nejlepší hráče, jelikož nikoho nepostrádá.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Peroutka, Horejš, Homoláč, Žižka - Plocek, Hílek, Vozábal, Jungr, Černý - Radzinevičius.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Bartalský - Kučera, Kropík, Besta, Moughfire - Stracený, Novotný, Procházka, Kušnír - Švancara, Bukač.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 2.95 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians 1905 - Slavia Praha  (neděle 16:30)
Pražské derby, ve kterém čtrnáctí Bohemians přivítají druhou Slavii, může přinést nový vedoucí tým ligy. Poté, co Teplice ztratily body na hřišti dobře hrajícího Zlína, naskýtá se svěřencům Karla Jarolíma velká šance. Proti sobě se totiž postaví nejhorší útok a nejlepší obrana ligy. Slávisté jsou navíc posilněni výhrou nad Steauou. Trenér Jarolím ale odmítá nezdravou dávku sebevědomí: "Euforie po Lize mistrů pro nás skončila a nastal opět čas na práci."

Druhý pražský tým, v tomto zápase značně podceňovaný, bude však mít opět výhodu dvanáctého hráče. Už obvykle se čeká v Ďolíčku plný dům a fanoušci Bohemky svou úlohu splnili již v posledním utkání, kdy jejich hráči srovnali dvěma góly v závěrečných šesti minutách derby se Žižkovem. Byly to ale jejich jediné dva dosavadní zásahy a proti vynikajícímu Vaniakovi to budou mít ještě o něco těžší.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Marek, Rada, Nikl, Šmarda - Moravec, Slezák, Adam, Kunášek - Škoda, Polodna
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Suchý, Šourek, Hubáček - Janda, Tavares, Belaid, Pudil - Šenkeřík, Vlček
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.65 - 3.25 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Brno - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Brno v sedmém ligovém kole bude hostit fotbalisty z Jablonce. Oba týmy neprožívají vydařený vstup do nové sezony. Moravský celek, který byl před startem ligy považován za černého koně této soutěže, figuruje až na osmém místě se šesti body. Jablonec má stejný počet bodů jako jeho nedělní soupeř, ale díky špatnému skóre obývá desátou pozici v tabulce. Pikantní zápas čeká jabloneckého útočníka Luďka Zelenku, který se vrací do Brna tentokrát jako protivník.

Fotbalisté Brna stále čekají na svou první výhru v domácím prostředí v tomto ročníku Gambrinus ligy, když nejprve na úvod překvapivě remizovali se Zlínem 0:0, poté se museli sklonit Plzni, které podlehli 0:1, a ve středeční dohrávce pátého kola brali bod s Teplicemi. Venku bodovali na Žižkově, kde tamní tým přestříleli 4:3, a před týdnem remizovali v Olomouci. Kouč Brna Petr Uličný věří, že jeho svěřenci doma konečně vyhrají. "Teď už platí, že ať by přijel jakýkoliv soupeř, tak musíme vyhrát," ví Uličný, pro kterého to může být možná poslední zápas v roli hlavního kouče Brna, pokud jeho tým doma opět neuspěje

Moravané jsou pasování do role mírného favorita proti Jablonci. "Přesto je to zkušené a kvalitní mužstvo, nečeká nás nic lehkého. Ale naposledy proti Teplicím jsme odvedli kvalitní výkon, jen si musíme dát pozor na zbytečné chyby v obraně," připomněl Uličný zápas s Teplicemi, ve kterém ztratili dvoubrankové vedení.

I Jablonec prožívá krušné chvíle. Severočeši mají také na svém kontě jedinou výhru z šesti zápasů jako jejich nedělní soupeř. "Naše situace je taková, že musíme hrát tak, abychom bodovali. Brno s Teplicemi mohlo vyhrát o čtyři góly, ale má hodně mladých hráčů, a když dostali gól, znervózněli. V tom vidím naši šanci," všiml si jablonecký kouč Luboš Kozel.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Kalouda, Trousil, Pavlík, Siegl - Kubáň, Holek, Polách, Střeštík - T. Došek, Besta.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Fukal, Zábojník, Homola, Hamouz - Baranek, Valenta, Vácha, Loučka, Rilke - Zelenka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.25 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Siad Most - SK Kladno  (neděle 17:00)
I když Most hraje líbivý fotbal a dává hodně branek, ocitá se na dně ligové tabulky. Vítězství si naposledy užil ve 24. kole loňské sezóny a pohodu týmu nedodává ani fakt, že minulý vzájemný zápas vyhrálo Kladno přesvědčivě 3:1. Navíc se Středočeši začínají zdvihat a po nepovedeném začátku jim náleží 7. příčka, v posledním utkání dokonce nadělili pět gólů Budějovicím.

Mostečtí ale možná doplatili na těžký los. V prvních kolech se potkali s vedoucí trojkou a ani jeden tým nemůže říct, že s Mostem to byl lehký zápas. Navíc se Severočeši pokaždé radovali alespoň z jednoho gólu a obrana Kladna zrovna neprůstupnou zeď nepřipomíná. Ještě hůře na tom je právě jejich soupeř, a tak se dají očekávat gólové hody. Vždyť u zápasů domácích je gólový průměr přes 4 branky na zápas, u hostí pak přes 3. Na jedné straně bude brankáře prověřovat Makedonec Toleski, na druhé pak Čech Jeslínek.
Siad Most - pravděpodobná sestava:
Svoboda - Prášil, Hainault, Procházka, Škoda - Da Silva, Pilař, Schut, Trubila - Toleski, Oboya
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Kostolanský - Hoffmann, Farbák, Killar, Čáp - Dočkal, Szabo, Gecov, Cigánek - Jeslínek, Zachariáš
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.15 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Sigma Olomouc  (neděle 20:15)
Baník, jenž figuruje na třetím místě, přivítá na Bazalech jedenáctou Olomouc. Podle papírových předpokladů se do role favorita staví domácí tým. Ostravané budou chtít v televizním utkání plně bodovat, aby neztratili kontakt s čelem tabulky. Na vedoucí duo ztrácí dva body. Kouč favoritů Karel Večeřa se nadále potýká s početnou marodku ve svém kádru. "Z marodů už naplno trénuje Řezník, bude na utkání připraven. Po čtvrtečním volnu se připojí k týmu i Rajtoral, takže zatím nad jeho startem visí otazník. Ten se pořád vznáší i nad Svěrkošem, bude to také hodně o jeho pocitu. U ostatních se nic nemění," informoval Karel Večeřa o zdravotním stavu svých svěřenců.

"I bez marodů chceme hrát aktivní a nátlakový fotbal. Hodně důležitý je první gól. Nesmíme ale na hřišti bláznit a bezhlavě útočit, to bychom mohli dělat chyby vzadu," upozornil trenér Večeřa na vyvarování se případných chyb, které by mohly znamenat dokonce i inkasovanou branku.

Fotbalisté Olomouce během dosavadních šesti odehraných utkání posbírali celkem šest bodů a do sezony tentokrát vstoupili lépe než vloni. "Chtěli bychom navázat na první poločas zápasů proti Brnu či Spartě s tím rozdílem, abychom vydrželi hrát celých devadesát minut," prohlásil trenér hostů Martin Pulpit. "Pokud budeme hrát od první do poslední minuty tak jako na Spartě, máme naději uspět," naznačil Pulpit, že výkony Sigmy na hřištích soupeře mají vzestupnou úroveň.

V sestavě Sigmy budou v neděli scházet pouze dlouhodobí marodi: Filip Rýdel, Aleš Škerle, Dejan Jurkič a Ladislav Onofrej.

Vzájemná bilance obou týmů mluví ve prospěch ostravského Baníku. V posledních třech utkání totiž Slezané pokaždé vyhráli nejméně o dvě branky.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Řezník, Cigánek, Bystroň, Tchuř - Mičola, Marek, Otepka, Metelka - Zeher, Magera.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Jindřišek, Šuškavčevič, Hudec, Randa - Janotka, Melinho, Rossi, Bajer - Hubník, Hartig.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.65 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Mladá Boleslav  (pondělí 17:15)
Posledním zápasem sedmého kola Gambrinus ligy bude televizní dohrávka mezi Spartou a Mladou Boleslaví. Oba týmy si start do letošní sezóny představovaly trochu jinak, ale nyní mají možnost své pozice alespoň trochu vylepšit. Sparta se dokonce vzhledem k zaváhání všech týmů před sebou může dostat do čela ligové tabulky.

Sparta nepřesvědčila svým výkonem ani v průběhu týdne, kdy sehrála zápas Poháru UEFA s dánským Odense a nakonec mohla být ráda za bezbrankovou remízu. "Ta situace v lize je taková, že si nemůžeme dovolit klopýtnout. V případě úspěchů týmů nad námi už by to bylo daleko složitější. Víme, o co hrajeme a určitě předvedeme daleko lepší výkon než s Odense," řekl trenér Sparty Michal Bílek. Ten bude postrádat disciplinárně potrestané Řepku s Abrahamem, ale také svého asistenta Horsta Siegla.

Ani Boleslav neodstartovala novou sezónu ideálně a k lepším výsledkům ji měla dopomoct výměna trenéra Zajíce. Toho nahradil zkušený Zdeněk Ščasný. Středočeši sice ukázali zlepšení, ale to nejprve stačilo pouze na remízu doma s Mostem a ve čtvrtek prohrála Boleslav po sympatickém výkonu v poh8ru UEFA s Palermem, jenž rozhodlo o své výhře až v nastaveném čase. "Pro oba týmy je zápas hodně důležitý. Bylo by pro nás zavádějící přemýšlet o tom, zda Spartu ovlivní disciplinárka. Musíme hledět hlavně na sebe, potřebujeme už zabodovat," uvedl Ščasný. Ten nemůže počítat se zraněnými Dittrichem, Ševinským a Riegelem.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Poštulka - Pospěch, Brezinský, Kadlec, Kladrubský - Kisel, Horváth, Hušek, Matušovič - Došek, Kulič
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Voříšek, Rolko, Kopic, Hrdlička - A. Mendy, Rajnoch, Matějovský, Poláček - Kysela, Táborský
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.85 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.FK Teplice651012:516
2.Slavia Praha65109:316
3.Baník Ostrava642014:514
4.Sparta Praha64119:413
5.Tescoma Zlín62316:59
6.Viktoria Plzeň62315:49
7.SK Kladno621310:107
8.1. FC Brno61327:86
9.FK Mladá Boleslav61326:76
10.FK Jablonec61323:46
11.Sigma Olomouc61324:66
12.Viktoria Žižkov612310:145
13.Bohemians 190560422:64
14.České Budějovice61146:114
15.Siad Most603310:153
16.Slovan Liberec60242:82

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Slovan Liberec – Viktoria Plzeň 1

Tescoma Zlín – Teplice 02

Dynamo České Budějovice – Viktoria Žižkov 0

SIAD Most – Kladno 1

Brno – Jablonec 0

Bohemians 1905 – Slavia Praha 2

Baník Ostrava – Sigma Olomouc 1

Sparta Praha – Mladá Boleslav 0

Reagovat
HOST*Jaki

To sedí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Slovan Liberec – Viktoria Plzeň 0

Tescoma Zlín – Teplice 0

Dynamo České Budějovice – Viktoria Žižkov 1

SIAD Most – Kladno 10

Brno – Jablonec 0

Bohemians 1905 – Slavia Praha 2

Baník Ostrava – Sigma Olomouc 1

Sparta Praha – Mladá Boleslav 0

Reagovat
HOST*FCHK

Dynamo České Budějovice – Viktoria Žižkov 02

SIAD Most – Kladno 1, jistější +2,5 gólu

Brno – Jablonec 1

Bohemians 1905 – Slavia Praha 2

Baník Ostrava – Sigma Olomouc 1

Sparta Praha – Mladá Boleslav 1

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*zero

nejak vam to kluci nevyslo, pokud to stepanek udrzi, tak si jdu zitra pro 230 000

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to se zase jednou něco povedlo...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele