GAMBRINUS LIGA - 24. KOLO

26.04.2005, 20:57
Aktuality
24. kolo Gambrinus ligy načal očekávaný duel domácí Sparty s Baníkem Ostrava, který provázela velká bezpečnostní opatření. Slavia, která by se ráda vrátila na druhé místo, jela do Opavy a Teplice doma hostily o záchranu bojující České Budějovice. V Brně se hrálo moravské derby mezi domácími a Olomoucí, na severu Čech zase derby mezi Jabloncem a Libercem.


Tescoma Zlín - Viktoria Žižkov   0:0

Baník se v úvodu utkání nechtěl nechat zaskočit náporem domácích, a tak se pokoušel o útočnou hru. To se mu ale příliš nedařilo a po pár minutách začali domácích získávat převahu. V 13. minutě dal dokonce Meduna gól, který ale neplatil kvůli ofsajdu. Sparťané si vytvářeli čím dál více nebezpečných šancí, pak ale přišla 17. minuta a Metelkův centr z pravé strany, který Tomašák pohodlně doklepl do prázdné brány. Spartu to nesložilo a během další desetiminutovky dala dva góly - oba ovšem opět z ofsajdu. Ve 29. minutě domácí přece jen vyrovnali. Magera v pokutovém území stáhl na zem Medunu a nařízenou penaltu Poborský proměnil. Chvíli poté, v 32. minutě, se Sparta dostala do přečíslení čtyři na dva, Zelenka však akci zkazil nepovedeným centrem. Do konce poločasu si Sparta dál vytvářela šance, žádná však nebyla natolik nebezpečná, aby skončila za zády gólmana Vaška. Do kabin tak oba týmy odcházely za nerozhodného stavu, hra ale měla hodně vysoké tempo.

Po poločasové přestávce se toho mnoho nezměnilo a Sparta si udržovala lehký nápor. Ostravané postupně začali hru vyrovnávat a dařilo se jim i vytvářet si šance. V 67. minutě ale přišla z ničeho nic Zelenkova rána zpoza pokutového území, kterou ještě lehce tečoval Meduna, a Sparta rázem vedla. I přes několik šancí se hostům vyrovnat nedařilo a když úspěch nepřinesl ani závěrečný nápor, přiblížila se Sparta opět o něco blíže mistrovskému titulu.

"Diváci viděli velmi kvalitní utkání. Vítězství jsme si zasloužili, protože jsme byli kompaktnější a měli jsme i víc šancí," uvedl Hřebík. "Jsem přesvědčen, že penalta se neměla kopat. Útočné fauly pískal jen nám, Spartě vůbec. Podali jsme ale podstatně lepší výkon než v minulém kole v Liberci. Ale po vyrovnání jsme byli moc pasivní a Sparta to potrestala," řekl Jarabinský.


FK Teplice - Sigma Olomouc   0:0

Slávisté, jejichž cílem je stále druhé místo zajišťující předkolo Ligy Mistrů, zavítali do Opavy, jež stále bojuje o záchranu. Opavané se do soupeře pustili bez respektu a nezalekli se ani po Vlčkově střele, která jen těsně minula bránu, hned v úvodu zápasu. Záchranářské práce začali domácí naplňovat již v 12. minutě, kdy se trefil Zeher, po velké chybě Latky. Vyrovnání na sebe ovšem nenechalo dlouho čekat, ve 29. minutě nejdřív gólman Bobok vyrazil Sedláčkovu ránu, proti Gedeonově dorážce však už neměl sebemenší šanci. Fořtovi se pak ještě podařilo nastřelit břevno, do konce prvního poločasu už se ale skóre neměnilo.

Ve druhém poločase Opava bojovala a rozdíl dvanácti míst v tabulce mezi oběma týmy vůbec nebyl znát. Hrálo se ofenzivně, žádný tým si však nedokázal připravit vyloženou šanci a tak se rozhodlo až v závěru. V 81. minutě se po závaru před opavskou brankou prosadil Zbončák. O výsledku tím bylo rozhodnuto, v nastavení totiž Svátkovu střelu vykopl z brankové čáry obětavě Piták. Slavia se tak přiblížila svému cíli, zatímco Opava dále zůstává horkým kandidátem na sestup.

"My jsem trochu lacino pustili domácí do vedení, ale potom jsme se zvedli a bylo důležité, že jsme dali ještě do poločasu gól, měli jsme ale také štěstí, prohlásil Jarolím. "Porážka je pro nás velmi nepříjemná. Hráči si dokázali, že jsou i s takovým soupeřem schopni hrát vyrovnaný souboj, ovšem bez bodu je to smutné zjištění. Hráčům toho nemohu mnoho vytknout, snad je to, že neproměnili několik šancí, které si vytvořili, řekl Palička.


Sparta Praha - České Budějovice   0:0

Fotbalisté z Uherského Hradiště se pomalu, ale jistě, vzdalují sestupovým pozicím a svými výsledky naopak naznačují, že v příští sezóně by se rozhodně mohli prát o pohárové pozice. Potvrdit svou formu měli v sobotním zápase s celkem Blšan, který stále není definitivně zachráněn. V první zhruba půlhodině zápasu se ale Slovácku příliš nedařilo, hlavně co se týče kombinací. Hosté na tom nebyli o mnoho lépe. Ve 30. minutě se po rohu trefil Pavlík do břevna, o dvě minuty později už však domácí mohli jásat. V pokutovém území Blšan si přihrávali Ordoš s Dostálkem, což narušil až Müler svým faulem a Pavlík penaltu proměnil. Blšanská snaha o vyrovnání ovoce nenesla, navíc byl v 62. minutě vyloučen Michal, který dostal dvě žluté karty během pouhých čtyř minut. Ani domácí ale nevyužili vabank hru hostí a skóre se tedy již nezměnilo.

"Start nám vyšel podle představ, byli jsme aktivní, vytvořili jsme si jednu vyloženou šanci a soupeře vůbec k ničemu nepustili. Jenže po penaltě jsme se dostali pod obrovský tlak a byli jsme rádi, že přišla přestávka. Čtyři žluté a jedna červená karta, to není normální. Sudí Matějek byl na nás příliš přísný. Trestal běžné zákroky, reagoval Bílek na výkon rozhodčího. "Kluci mají v nohách náročný program, než se rozběhali, byla půlhodina pryč. Gól přišel opravdu v pravou chvíli. Proti deseti jsme hru měli určitě snazší. I tak jsme ale měli co dělat, abychom v závěru udrželi hubené vítězství, uvedl Molnár.


Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav   0:0

Klíčový zápas. I tak bylo před zápasem brněnskými fanoušky označováno toto moravské derby, které bylo shodou okolností jubilejním pro kouče domácích, Jiřího Kotrbu. Přesně třístý zápas seděl Kotrba jako trenér na lavičce některého prvoligového mužstva. Čekal se zajímavý zápas, realita však byla zcela odlišná. Přesto, že Brno bojuje o záchranu v lize a Olomouc útočí na pohárové pozice, vypadalo to jako kdyby spolu hráli dva týmy poslední ligové kolo, ve kterém už o nic nejde. Nepřesnost střídala nepřesnost a to, co hráči obou týmů v úvodu předváděli na hrací ploše, rozhodně fotbal nebyl. Brno sice bylo v začátku zápasu aktivnější, nepřineslo to však zhola nic. Vaniak poprvé předvedl své gólmanské umění v 24. minutě, když vyrazil Švancarovu přízemní dorážku. Šanci si poté vytvořili i hosté, Babnič už se dostával téměř sám před brankáře Václavíka, jeden z obránců Brna ho však nakonec doběhl a Babničovu slabou střelu pak již Václavík pokryl. Největší šanci prvního poločasu měl na kopačce brněnský Pavel Mezlík, jeho ránu z malé vzdálenosti však výborně vyrazil Vaniak.

Druhý poločas začal velmi svižně. Už ve 46. minutě se totiž měnilo skóre, když hosté využili nekoncentrovanosti Brňanů a po menším závaru před domácí brankou vstřelil gól Kobylík. Brno se pak po celý zbytek zápasu marně pokoušelo vytvořit si optimální šanci. Za zmínku snad stojí jen Zelenkova střela těsně nad bránu Olomouce čí Hadova dělovka z úhlu, která ale také minula bránu. Olomouc se tedy opět přiblížila pohárové Evropě, naopak Brno bude mít co dělat, aby se v lize udrželo. Pro brněnské fotbalisty ale zápas po konečném hvizdu hlavního rozhodčího tak úplně neskončil a stejně hlavně tak pro kouče Kotrbu. Po utkání nejdřív v kabině ostře vynadal kapitán Baláž svým spoluhráčům za předvedený výkon a pak si vzal slovo bouřlivák Kotrba, jehož křik z kabiny byl slyšet i před stadionem. Podle zákulisních informacích navíc brněnští hráči dostali od vedení tučné pokuty.

"Když si už konečně vypracujeme šanci, měli jsme dvě tutovky, tak je neproměníme. Proti Olomouci bylo zapotřebí hrát bezchybně zezadu, na nulu, a pokusit se uspět z brejku. Nepovedla se nám ani ta nula," řekl novinářům rozhořčeně Kotrba. "Brno je kvalitní soupeř a já k němu mám navíc srdeční vztah, ale sentimentální rozpoložení si nemohu dovolit. Domácí jsme do šancí nepouštěli a potrestali jsme jejich velkou chybu. Tři body jsou pro nás velmi cenné," uvedl Uličný.


1. FC Brno - Siad Most   0:0

Teplice musely tento zápas proti papírově lehkému soupeři bezpodmínečně vyhrát, jestli chtějí dále pomýšlet na předkolo Ligy Mistrů. Totéž ovšem šlo říct o Českých Budějovicích, které urputně bojují o záchranu. Minulé kolo doma prohrály s do té doby dalším adeptem na sestup, Slováckem, 0:2 a další ztráta bodů by je pak mohla v konečném zúčtování mrzet. Záchranářské plány začali hosté naplňovat velmi brzy. Na Lafatův centr z 3. minuty si totiž naběhl Plocek a hosté rázem vedli. Jihočeši se ovšem vedením nechali zřejmě ukolébat a už o osm minut později. Fenin hlavou nastřelil břevno ale Rilke už vyrovnat dokázal. Na hosty platil tvrdý pressing a aktivní hra s napadáním už v hloubi pole hostů. Po festivalu neproměněných šancí jinak dobře hrajících Teplic přeci jen přišel ještě před koncem prvního poločasu zasloužený vedoucí gól. Ve 38. minutě byl po rohovém kopu ve vzduchu výše stoper Klein než gólman Kafka a hlavou tak zajistil domácím vedení.

Ihned po zahájení druhého poločasu tepličtí pokračovali v aktivní hře a ve 48. minutě Fenin nastřelil břevno. Šokem pro domácí však bylo nečekané vyrovnání hostů o minutu později. Krajčíkův trestňák našel Pivoňku, který z voleje vyrovnal. Domácí se ale nenechali zaskočit. V 60. minutě se totiž parádní střelou prezentoval Verbíř a síť budějovické branky se zatřepala potřetí. To, že tři body zůstanou doma, stvrdila penalta v 84. minutě, která se zrodila po faulu na Maška. Doležal ji proměnil a rázem to bylo 4:2. Tečku za utkáním napsal výborně hrající Verbíř, který obral o míč chybujícího brankáře Kafku a skóroval do prázdné branky. To vše se odehrálo ve druhé minutě nastavení.

"Je dobře, že jsme udělali radost všem Jirkům, které máme v týmu, k jejich dnešnímu svátku," komentoval s grácií domácí trenér Mareček. "Kdybychom vedli déle, domácí by se dostávali pod psychický tlak, jenže my jsme si dnes dali tři góly vlastně sami," reagoval Cipro na chybu Kafky a některé chyby obránců.


Viktoria Plzeň - Slavia Praha   0:0

Už v relativně klidném středu tabulky se před zápasem nacházela obě mužstva. Necelá pětitisícovka diváku na mladoboleslavském stadiónu si ale pochopitelně přála výhru svého týmu. Úvod zápasu patřil domácím, kteří chtěli Zlín zaskočit mohutným počátečním náporem, ale i přes některé šance přišel vniveč. Poté převzal taktovku zápasu Zlín, jehož převaha ovšem gólem odměněna byla. Ve 32. minutě Hubáčkův centr prodloužil Janíček na Švacha, který hlavou nedal Millerovi šanci. Ještě do poločasu ale Mladá Boleslav srovnala krok, nutno ovšem podotknout, že po velmi sporné penaltě. Čáp zahrál přímý kop, rozhodčí ale náhle zapískal penaltu za faul Kroči, což překvapilo snad všechny hřišti. Po minulém kole, kdy rozhodčí Zlínu upřeli jasnou penaltu, tak sudí opět zásadně Zlín poškodili. Zatímco proti Brnu se Zlínu přeci jenom nakonec podařilo vyrovnat, v tomto zápase už vedení zpět na svou stranu strhnout nedokázali.

"Tohle se může stát jen v české lize, rozhodčí tou nesmyslnou penaltou vrátil MladouBoleslav do zápasu. Připadá mi, že Zlín se začíná stávat takovým trefovacím panákem. A dnes nešlo jen o tu penaltu, byly tam tisíce dalších špatně posouzených situací. Nám se pískaly všechny útočné fauly, domácím nic. Byl to jednostranně vedený zápas," řekl Hapal. "Rozhodčí pískali normálně. Penalta byla jasná, viděl jsem to na videu," uvedl trapnou frázi Uhrin.

Oba trenéři pak ale zhodnotili i herní stránku zápasu."V první půli na hřišti existovalo jediné mužstvo - Zlín. Domácí jsme jednoznačně přehráli a šli jsme po zásluze do vedení. Ale pak došlo k té penaltě," uvedl Hapal. "Moc jsme chtěli Zlín porazit, možná jsme byli až moc svázaní a začátek zápasu nám po několikáté vůbec nevyšel. V první půli byl soupeř lepší, ve druhém jsme se rozehráli, ale ani jednu z šancí jsme nedotáhli do úspěšného konce," prohlásil Uhrin.


Bohemians 1905 - SK Kladno   0:0

Fotbalistům Příbrami se v posledních kolech hodně daří. Vše odstartovala povedená výhra doma se Spartou. Pro zřejmě již definitivní zažehnání sestupových starostí byla nutná výhra v Drnovicích. Ty na tom ale s formou nebyly o moc hůře, již tři zápasy neprohrály a stejný počet duelů neinkasovaly branku. Oba týmy měly před zápasem stejný počet bodů, a tak se dal očekávat vyrovnaný zápas. Tak, jak ale předpověděl příbramský kouč Tobiáš, zápas rozhodl jediný vstřelený gól. První poločas příliš fotbalové krásy nenabídl a tak se necelá dvoutisícovka diváků na tribunách spíše nudila.

Zápas tak rozhodl začátek druhé poločasu. Konkrétně 51. minuta, kdy se z hranice drnovické šestnáctky trefil do pravého horního rohu Burešovy klece Rajtoral, což byl mimochodem jeho první ligový gól. Drnovičtí fotbalisté si poté vytvořili převahu a postupem času začali hrát dost ofenzivně, žádný gól však z tlaku nevstřelili, stejně tak se nedařilo příbramským útočníkům při nebezpečných brejcích do otevřené obrany domácích. Příbram tak pokračuje v sérii dobrých výsledků a z jihu Moravy si odváží cenné tři body.

"Jsme teď ve větším klidu, avšak usnout na vavřínech rozhodně nesmíme. Definitivně zachráněni ještě zdaleka nejsme," řekl Tobiáš. "Podali jsme nejhorší výkon na jaře. Nevím, čím to bylo. Na kluky zřejmě dolehl značný psychický tlak vyplývající z boje o záchranu. Neporvali se o výsledek tak, jak bych si představoval," uvedl Mazura.


Baník Ostrava - FK Jablonec   0:0

Severočeské derby podruhé během pěti dnů. Minulý týden totiž tito dva rivalové odehráli zápas čtvrtfinále Poháru ČMFS, ve kterém Liberec zvítězil vysoko 4:1. Po skvělém podzimu už Jablonec nepodává příliš přesvědčivé výkony a zřejmě je rád za body, které v podzimní části ligy nastřádal a nemusí se tím pádem strachovat v boji o záchranu, zatímco Liberec stále pomýšlí na pohárové pozice. Tažení za Evropou jim dost zkomplikoval šestibodový odpočet za korupční aféru a tak si nyní nesmí dovolit vypustit jediný zápas. Začátek utkání představoval klasickou opatrnou oťukávanou, a tak se hrálo především ve středu hřiště. O něco aktivnější byl domácí Jablonec, v úvodu se však gólově neprosadil. Na gól si museli domácí fanoušci, kterých na stadión zavítalo lehce nad tři tisíce, počkat do 34. minuty. Weber se dostal přes Lukáše a následně přihrál nabíhajícímu Michálkovi, který tak otevřel skóre zápasu. Ve 37. minutě se ale začínalo od znova, Liberec totiž Doškem vyrovnal. Gólu předcházela Pospíšilova rána, kterou Špit pouze vyrazil na roh. Ten zahrál Kisel přímo na hlavu Doška, který se nemýlil.

V úvodu druhého poločasu byl opět lepší Jablonec, zejména Šenkeříkovo sólo bylo velmi nebezpečné. Jablonec pak měl tři rohy po sobě a s Libercem to vypadalo bledě zvláště při tom třetím, když až z brankové čáry odkopával míč Janů. O dvě minuty později zachraňoval Janů Liberec podruhé, když tentokrát vyhlavičkoval balón z brankové čáry. Tyto neproměněné šance nakonec stály Jablonec body. V 86. minutě střílel Slepička a Špit vyrazil míč směrem ke Kiselovi, který se prosadil a zajistil Liberci velmi cenné vítězství.

"Herně jsme za předchozími zápasy zaostali. Proto mě těší jen ty tři body," prohlásil Griga. "Nezasloužili jsme si prohrát, ale fotbal je někdy krutý," komentoval stručně Rada.


Tabulka:
1. Sparta Praha24184247:1958
2. FK Teplice241110328:2043
3. Sigma Olomouc24115827:2638
4. Slavia Praha23107632:2337
5. Slovan Liberec24118536:2035
6. Baník Ostrava2489729:2733
7. FK Jablonec2488824:2432
8. Marila Příbram24771024:3428
9. Mladá Boleslav24511824:2826
10. Tescoma Zlín24511824:3026
11. 1. FC Slovácko24910524:1725
12. 1. FK Drnovice24671123:2725
13. Chmel Blšany24581120:3423
14. 1. FC Brno23561219:3521
15. SFC Opava24591023:2818
16. České Budějovice24461421:3318



Autor: Jan Werner

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Snad to Sigma nějak ukope.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele