GAMBRINUS LIGA - 19. KOLO

13.03.2005, 21:40, aktualizováno 15.03.2005, 11:27
Aktuality
19. kolo Gambrinus ligy bude asi prvním jarním kolem, ve kterém se všechny zápasy odehrají v původních termínech. Sparta vyhrála v Českých Budějovicích a dál kráčí za titulem. Všichni pronásledovatelé ztratili body - Teplice jen remizovaly s Jabloncem, Olomouc uhrála jen bod v Příbrami a podobně si vedla i Slavia v pondělní dohrávce s Mladou Boleslaví.


Slavia Praha - Siad Most   0:0


Sestupem ohrožené České Budějovice chtěly proti první Spartě uhrát alespoň bod, i když věděly, že to bude nesmírně složité. Pro domácí hovořilo především hřiště, které znemožňovalo hrát technický fotbal. Sparťané nastoupili s Martinem Haškem v základní sestavě a i s kapitánem Poborským, který minulé utkání nehrál kvůli kartám. První poločas přinesl nezajímavý fotbal, který postrádal kvalitu, což bylo způsobeno především blátivým terénem. Největší šancí první půle tak byl Plockův centr z druhé minuty, který zcela nečekaně dopadl na břevno Blažkovy brány. Sparťané postupem času začali hru ovládat, především ve středu hřiště, ke gólové šanci to však nevedlo.

Druhý poločas začali Sparťané tak, jak skončili první, aktivní hrou a převahou ve středu pole. Odměna za aktivitu přišla v 53. minutě. Junovi se nepovedla přihrávka na hranici šestnáctky domácích, ale míč se tak náhodně dostal k Poborskému, který přízemní přihrávkou před bránu vybídl Medunu ke skórování a ten nezaváhal. Po obdrženém gólu začali hrát budějovičtí daleko aktivněji a dokonce dostali Spartu pod tlak. Sparťané, jakoby ukolébaní vedoucím gólem, obdrželi "facku" o jedenáct minut později. Po rohovém kopu se míč dostal zhruba na hranici pokutového území Sparty, kde ho z voleje napálil Gruber a parádní střelou nedal Blažkovi nejmenší šanci. Aktivita domácích pokračovala i nadále, ze série rohových kopů ale svěřenci trenéra Žáka nic nevytěžili.

Osudová chvíle přišla v 78. minutě. Poborský střílel z přímého kopu do pravé horní části Filipkovy brány, a ten míč efektivně vyboxoval na roh. Kdyby ho ale chytil, udělal by lépe. Z následného rohu, po Poborského centru, se k hlavičce dostal Meduna, míč pak doputoval až k Johanovi a ten pohotově dokopl míč do brány. Domácí už se i přes náznaky šancí z inkasovaného gólu nevzpamatovali a Sparta si tak z jihu Čech odváží plný bodový zisk.

"Na standardní situace jsme se zvlášť zaměřovali, navíc si myslím, že brankář Filipko mohl jít do míče lépe. Hodně nás dnešní ztráta mrzí, byl to rozhodně remízový zápas," okomentoval zápas Žák. "Bylo to upracované vítězství, ale v dalších zápasech to nebude jiné - nikdo nám nic zadarmo nedá," řekl kouč vítězů Hřebík.


FK Jablonec - SK Kladno   0:0


Sebevědomé Brno přijelo do Opavy s cílem zisku tří bodů. Pro Opavu byl ale tento zápas dost klíčový, další prohra doma by jí výrazně zkomplikovala záchranářské práce. Cíl hostů mohl začít už v 11. minutě naplňovat Zelenka, který po Sieglově centru hlavou nasměroval míč za Bobokova záda, byl ale v ofsajdu. Největší šancí prvního poločasu se ale prezentovali domácí, když se po Kuligově přihrávce dostal do "gólovky" Svátek, jeho nájezd ale zlikvidoval pohotovým vyběhnutím gólman Václavík.

Druhý poločas začal náporem hostů, kteří během prvních pěti minut zahrávali tři rohové kopy. Opavané nápor přestáli a hra se poté přenesla především do středu hřiště. Klíčový okamžik nastal 54. minutě, kdy se individuálně prosadil Zeher. Z levé strany obstřelil Trousila a jeho povedená střela skončila v pravé šibenici. Byl to jeho první ligový gól. Po gólu začala být Opava aktivnější a Brno příliš do šancí nepouštěla. V závěru zápasu si hosté ale přece jenom vytvořili souvislý nápor. K vyrovnání měli blízko v 84. minutě, když Večeřovu střelu vykopával z brankové čáry Sviták. Tentýž hráč pak o tři minuty později rozvlnil síť hostů podruhé, a o výsledku bylo rozhodnuto. Gól padl z rychlého brejku po Baránkově centru. Opava tedy, možná pro někoho překvapivě, porazila Brno 2:0.

"Domácí vyhráli zaslouženě, protože dokázali své šance proměnit, zatímco my ne. Třeba těsně před koncem jsme mohli vyrovnat, ale místo toho jsme z protiútoku dostali druhý gól. Na druhé straně mám dojem, že v rozhodujících momentech, kdy fotbal hodně bolí, dávali domácí hráči do soubojů víc srdíčka. Já sice nemohu svým hráčům vytknout, že by nechtěli nebo nebojovali, ale na většině domácích hráčů byla vidět větší chuť a nasazení. Někteří naši jednotlivci si určitě odehráli svoje, ale zklamali jsme jako tým," komentoval zápas brněnský trenér Kotrba.

"Hráči pochopili, že hrají klíčové utkání. Chtěli jsme se prosazovat po křídlech, a to se nám, myslím, dařilo a zejména po pravé straně. Za přístup k utkání jsme si zasloužili vyhrát, ale soupeř nás pořád zlobil a definitivně rozhodla až druhá branka," řekl Palička.


Sigma Olomouc - Sparta Praha   0:0


Pro Liberec to byl první ligový zápas v novém roce a doma, proti Zlínu, který v minulém zápase podlehl Blšanům 0:2, chtěl stoprocentně bodovat. Domácí začali tlačit už od prvních minut, brankář Baránek se ale se střelami Pospíšila a Kisela vypořádal. V 17. minutě byl Liberec gólu nejblíže, ale ani dva útočníci nedokázali při závaru před zlínskou brankou míč do sítě protlačit. Zlín byl v prvním poločase prakticky bez šance.

Začátek druhé pětačtyřicetiminutovky se odvíjel stejně jako ten první, udeřit se ale nečekaně podařilo hostům. Centrovaný míč do šestnáctky domácí obrana naservírovala Koubskému a ten s nabídnutou šancí neváhal. To vše se odehrálo v 62. minutě. Griga na gól okamžitě zareagoval dvojím střídáním, Dorta vystřídal Abrahám a Papouška Ančic. Inkasovaný gól domácí celek nepoložil, naopak ještě více nabudil. Vyrovnat mohl už o tři minuty později Pospíšil, kterému přiťukl Kisel, parádní střelu ovšem opět zlikvidoval výborný Baránek. Kisel byl i u další akce Liberce, tentokrát už gólové. Dlouhý centr si v 69. minutě zpracoval tělem a střelou podél brankáře k tyči vyrovnal. Remíza ale Liberci nestačila, a tak v 75. minutě poslal Griga do hry třetího útočníka - Doška.

Prakticky teprve druhou šancí Zlína v tomto zápase byla Žemlíkova hlavička, kterou Hauzr zachytil až na brankové čáře. Rozhodčí nastavil čtyři minuty ve kterých byl Liberec blízko gólu, ale nakonec se už neprosadil, a tak utkání skončilo překvapivou remízou 1:1. Pro Liberec to byl tento výsledek již pošesté v sezóně.

"Soupeř byl velmi nepříjemný. Nám nevycházela naše hra, kombinace trochu vázla a končila u hostujících stoperů. Zlín navíc kouskoval hru, hodně zdržoval. My jsme se nedostali pořádně do hry. Zlín nás v tomto ročníku připravil o 11 bodů - 6 z loňska, 3 z podzimu a dva teď. Je to náš kat," řekl Griga. "Bylo důležité, že se nám dlouho dařilo držet čisté konto. Potom jsme se osmělili a dařilo se nám kombinovat. Druhý poločas už byl bojem o prostor a je jen škoda, že brzy po vedoucí brance jsme o náskok přišli," uvedl Hapal.


Viktoria Plzeň - Baník Ostrava   0:0


Sestupem stále ohrožené 1. FC Slovácko přivítalo doma v Uherském Hradišti další jihomoravský celek, tým Drnovic. Po prohře s Brnem v minulém kole museli tentokrát domácí naplno bodovat. Odhodláni vyhrát začali drtivým tlakem, který se ale vyznačoval pouze územní převahou, ke střele se totiž nedostali a centry bez problémů sbírali vysocí stopeři Drnovic. Hosté se do útoku dostávali spíše ojediněle z brejků. A jeden takový se podařil v 21. minutě, když se trefil Holomek. Domácí po obdržené brance znervózněli a jejich hra po křídlech a nakopávané balóny k úspěchu nevedli, přestože měli stále převahu a hosty do výraznějších šancí nepouštěli. Největší šance na vyrovnání měl Dostálek. Poprvé ve 24. minutě vystřelil z hranice šestnáctky těsně mimo a ve 45. minutě netrefil prázdnou branku z minimální vzdálenosti.

Ani po poločase se obraz hry Slovácka nezlepšil, a proto trenér Molnár vytáhl dva žolíky - do hry poslal Nezmara a Molnára. Domácí také přešli na hru po zemi a tím si vytvářeli více střeleckých příležitostí. Další šance na vyrovnání přišla v 60. minutě po Ivanově tvrdé střele, kterou Bureš s problémy vyrazil. V 70. minutě se už ale domácí radovali. Roh zahrával Jarolím, míč se dostal k neobsazenému Čoupkovi a ten už nemohl nedat. Tlak Slovácka pokračoval i po gólu a Drnovice měly problémy dostat se i za půli hřiště. Domácí nakonec zaslouženě strhli výhru na svoji stranu - v 86. minutě centroval z leva Filipský, na jeho centr si naběhl Petržela a přízemní střelou překonal Bureše. Gól měl zajímavou dohru, Petržela si po něm přetáhl dres přes hlavu a uviděl druhou žlutou kartu a poté tedy i červenou. Drnovice se ale v posledních minutách na vyrovnání nezmohly a zápas tak skončil výhrou Slovácka 2:1.

"Hlavně v prvním poločase jsme měli s Drnovicemi hodně problémů. Nepochopili jsme dlouho, o co v tomto zápase jde. V poločase musela přijít v kabině bouřka, pak jsme zvýšili agresivitu, důraz a výsledek se konečně dostavil," řekl Molnár. "V prvním poločasu se nám dařilo, brzy jsme z jediného útoku vstřelili branku. Druhý poločas ale bylo Slovácko lepší, agresivnější a my měli v obraně hodně problémů," konstatoval Mazura.


Viktoria Žižkov - Bohemians 1905   0:0


Poslední sobotní zápas příliš kvalitního fotbalu nepřinesl. Trávník byl místy doslova zmrzlý a hráči si museli dávat pozor na nebezpečná klouzající místa. Ligového debutu se dočkal olomoucký gólman Tomáš Černý, který nahradil jedničku Vaniaka. Ten nehrál kvůli horečce. Příbramský kouč Tobiáš postavil do zápasu čtyři úplné nováčky. Zápas byl vyrovnaný, ale s minimem šancí. Vše mohlo být jinak, kdyby se v 8. minutě Milanovi Hubníkovi podařilo tečovat Pečnikův centr, nedosáhl však na něj. Jedinou šancí domácích v první půli byla neškodná střela kapitána Otepky z levé strany.

Ve druhém poločase byla aktivnější Příbram, přes obranu Olomouce se však nedokázala prosadit. Během poslední čtvrthodinky už byl příbramský tlak výrazný. S nebezpečnou hlavičkou Mendyho si ale Černý poradil. Největší šancí zápasu tak byla Otepkova nepovedená střela, která sice nesměřovala mezi tyče, ale problémů nadělala dost. Černý míč zachytil, ale následně mu vypadl z rukou a směřoval za brankovou čáru. Naštěstí pro Olomouc Černý svou chybu napravil a skokem jej na brankové čáře zachytil.

S výsledkem nakonec byli spokojeni oba trenéři. "Hráli jsme s těžkým soupeřem, který usiluje o poháry, a na nesmírně těžkém terénu jsme předvedli velmi dobrý výkon. Ten bod beru," uvedl Tobiáš.

"Bodu si hodně vážím, byl to hodně těžký zápas proti silnému soupeři a jsem rád i za to, že jsme se prezentovali kvalitním výkonem. Remíza pro nás je úspěchem," řekl Uličný.


FK Teplice - 1. FC Brno   0:0

Fotbalisté Blšan i Baníku vkročili do jarní části fotbalové ligy úspěšně. Blšany nejdříve doma porazili Zlín 2:0 a poté sice prohrály na Spartě 2:4, za předvedený výkon se ale vůbec nemuseli stydět, ba naopak. Úřadující mistr zahájil jaro v Budějovicích, kde vyhrál 1:0. Pokud bychom se podívali na statistiky, bylo toto utkání rozhodnuto už předem. Ostavě se Blšany nepodařilo porazit už více než šest let, a z posledních pěti zápasů odcházeli poraženi.

Tým Blšan, pro které byl tento zápas stým prvoligovým před vlastním publikem, mohl své fanoušky rozjásat již třicet vteřin po zahájení utkání. Po pravé straně unikl Střihavka a odcentroval na Pleška, který se ocitl prakticky sám před brankářem, svou šanci ale neproměnil. Postupem času začala Ostrava kontrolovat hru a Blšany téměř vyřadila z jakékoliv útočné aktivity. Gól ale přišel až v závěru první půle. Ve 44. minutě. Ve skrumáži před Chvalovským se nejlépe zorientoval ležící Papadopulos, kterému se podařilo míč kopnout k pravé tyči. Domácí pak sice reklamovali ruku, ale i z televizního závěru bylo jasné, že Papadopulos, který se trefil poprvé od loňského srpna, rukou nezahrál.

Obraz hry se na začátku druhého poločasu příliš nezměnil. Blšany se do šancí prakticky nedostávaly a když už ano, tak je spálily. Tu největší měl Schulmeister, který po chybě gólmana Vaška v pádu nedokázal rozvlnit síť odkryté brány. Konečnou podobu výsledku stanovil ve druhé minutě nastavení Metelka po Tomáškově centru. Ostrava tedy zlomila dlouholeté prokletí a v Blšanech vyhrála zaslouženě 2:0.

"Nástup se nám sice povedl a Pleško měl v první minutě dobrou šanci, ale pak začala hrát lépe Ostrava. Její hráči lépe kombinovali a měli také lepší pohyb, my jsme v celé první půli byli takoví těžkopádní. Nepředváděli jsme to, co jsem si představoval. Z videozáznamu je vidět, že si Papadopulos v klíčovém souboji s Horáčkem pomohl faulem a pak nerušeně skóroval. Na záznamu to je jasně vidět, rozhodčí od toho stál deset metrů a nepískl to... Ale tím naši prohru rozhodně nechci omlouvat. Zavinili jsme si to sami," řekl Bílek.

"Moc si téhle výhry cením, je strašně důležitá. Blšany porazily Zlín, pak překvapily dobrým výkonem i na Spartě a proto jsme věděli, že to dnes budeme mít moc těžké," uvedl Jarabinský.


Tescoma Zlín - Slovan Liberec   0:0

Souboj třetího se čtvrtým předpovídal kvalitní a zajímavý fotbal, opak byl ale pravdou. Už od začátku byl zápas plný nepřesností na obou stranách a 3203 diváků, kteří zavítali na teplická Stínadla, se tak spíše nudili. Jablonec hrál z počátku utkání hodně nervózně a defenzivně, postupem času hru více otevřel, žádnou šanci si ale nevypracoval. Tepličtí sice měli územní převahu, k zakončení se ale dostat nedokázali. Nejvýraznější postavou byl teplický Sunsing, který hýřil aktivitou, což se ale nedalo říct o ostatních hráčích Teplic. Domácím určitě nepomohl ani pískot diváků při odchodu do kabin na poločasovou přestávku.

Po změně stran pokračovalo tempo nastolené v prvním poločase a hru rozhodně nezkvalitnila ani série nepřesných rozhodnutí ze strany rozhodčích. Oživit hru se domácí trenér Mareček pokusil dvojím střídáním v 61. minutě. Na trávník se dostali Fenin a Verbíř, kteří se sice po svém nástupu na hrací plochu snažili změnit "hru na vyčkávanou" několika rychlými křídelními výpady, po pár minutách ale odpadli a přizpůsobili se ostatním. Zápas tak dospěl do "zasloužené" remízy 0:0.

"Jablonec přijel s jasným cílem odvézt bod a má k tomu ideálně poskládaný tým, zatímco my máme sedm hráčů, kteří ještě loni ani nevěděli, co je ligová kabina," konstatoval Mareček. "Bylo by bláhové tvrdit, že jsme sem přijeli s kdovíjak aktivní hrou. Soustředili jsme se na obranu a když jsme přečkali úvodní domácí nápor, už se nám dýchalo lépe," uvedl Rada.


FK Mladá Boleslav - České Budějovice   0:0

V případě výhry by se Slavia dostala na druhé místo před Teplice s dvoubodovým náskokem, v případě remízy by byla druhá o skóre. Mladé Boleslavi se ale proti silným soupeřům daří. Na podzim vyhrála na Spartě a v minulém kole remizovala v Teplicích. Trenér Csaplár sliboval útočnou smršť od první minuty. Obraz hry však byl zcela jiný. Boleslav Slavii už od úvodu stačila ve všech činnostech a mnohdy ji dokonce přehrávala. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a šance se střídaly na obou stranách. Hosté překvapili aktivní hrou, která přinesla i šance. V 11. minutě se Bednář dostal přes Holeňáka a odcentroval na T. Sedláčka, jeho pokus ale vyrazil Kozáčik. Pár okamžiků poté přišel další Bednářův centr, který směřoval přímo na Kozáčika. Tomu ale znenadání vyklouzl z rukou a domácí měli štěstí, že se T. Sedláček nedokázal rychle zorientovat. V 15. minutě už se ale hosté radovali. Fantastickou individuální akcí se blýskl Matějovský. Nejdříve zachytil Kozáčikův nepovedený odkop, pak nasadil jesličky Bejblovi, poté se kličkou na pravou stranu zbavil Zbončáka a skvělým obloučkem překonal Kozáčika. Boleslav se po gólu nestáhla do obrany, ale naopak stále pokračovala v aktivní útočné hře. Kozáčik ale další střelu T. Sedláčka pokryl, stejně jako Cigánkovu ránu z přímého kopu. Slavia se začala výrazněji prosazovat až s blížícím se koncem poločasu. V 37. minutě Piták dravě pronikl až do středu pokutového území Boleslavi, kde míč přenechal Fořtovi a pro něho nebylo problém vymést pravý horní roh branky hostí. Slavii branka dodala sebevědomí a ještě před přestávkou se snažili strhnout vedení na svou stranu. Při střelách Pitáka i Sedláčka se ale nádhernými zákroky předvedl gólman Miller.

Ze začátku druhého poločasu byla hra značně vyrovnaná a stále se hrál velmi kvalitní fotbal. V 55. minutě si připsal svůj druhý start po "comebacku" Václav Koloušek a už o tři minuty později se mohl zapsat do tabulky střelců. Jeho dobře mířená střela pod břevno však pouze dala další možnost blýsknout se parádním zákrokem brankáři Millerovi. Slavia si postupně začala vytvářet tlak, chtěla za každou cenu vyhrát. Boleslav se začala zaměřovat více na obrannou činnost a hrozila již pouze z rychlých brejků. V 59. minutě nahradil Vlčka Adauto a v 73. minutě vběhl na hřiště Kuka namísto Fořta. Vyměnění útočné dvojice se kouči Csaplárovi vyplatilo. V 75. minutě se až příliš snadno dostal přes obránce Krátkého Adauto a postupoval s míčem až do šestnáctky soupeře. Tam trpělivě vyčkal na nabíhajícího Latku, který napodruhé propálil Millera. Slavii se podařilo zatlačit soupeře do obrany i po vstřeleném gólu, s blížícím se závěrem zápasu se ale sama začala stahovat do obrany. V 90. minutě zahrávala Boleslav přímý kop, který rozehrával Baranek. Do šestnáctky Slavie přiběhl i gólman Miller, celá akce ale skončila pouze odkopem od brány domácích. Baranek se rozhodl pro střelu, která skončila těsně nad břevnem. Mladá Boleslav však nakonec zasloužený bod přeci jen urvala. Běžela 94. minuta, když Baranek parádní kolmicí našel Rojku, ten prošel až do pokutového území Slavie a vyrovnal. Utkání tak skončilo zřejmě zaslouženou remízou 2:2.

"V závěru přišlo to, co si Slavia nemůže nikdy dovolit. Nemůžeme zalézt do obrany, nemáme vhodné typy defenzivních hráčů a pod tlakem se dostáváme do problémů. Máme dost herní kvality na to, abychom se takto zatlačit nenechali," konstatoval Csaplár. "Měli jsme i na vítězství, ale bod beru," řekl Uhrin.


Tabulka:
1. Sparta Praha19153139:1348
2. Slavia Praha1895427:1632
3. FK Teplice1888217:1332
4. FK Jablonec1877419:1528
5. Sigma Olomouc1883719:1827
6. Baník Ostrava1867521:2225
7. Slovan Liberec1786326:1024
8. Tescoma Zlín1857619:2222
9. 1. FC Brno1854914:2619
10. Chmel Blšany19541015:2819
11. 1. FK Drnovice1745818:2217
12. Mladá Boleslav1838718:2317
13. Marila Příbram1744915:2916
14. 1. FC Slovácko1968517:1514
15. SFC Opava1846819:2312
16. České Budějovice18251115:2311



Autor: Jan Werner

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele