GAMBRINUS LIGA - 18. KOLO

06.03.2005, 15:05, aktualizováno 07.03.2005, 23:20
Aktuality
Osmnácté kolo naší nejvyšší fotbalové soutěže výrazně poznamenalo počasí. Z osmi utkání se nakonec odehrála jen dvě, v sobotu Sparta porazila Blšany a dnes Jablonec remizoval se Slováckem.


Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň   0:0

I když byli sparťané doma na Letné jasným favoritem, rekordně nízký počet diváků na stadiónů však vidělo velmi zajímavý fotbal.

Trenér Hřebík se musel nečekaně vyrovnávat s absencí stopera Kováče, který odletěl na testy do ruského Spartaku Moskva, odejít má údajně až za 140 miliónů korun. Na protest proti odvolání kouče Františka Straky a nákupu Miroslava Matušoviče vysela na Letné spousta transparentů vyjadřujících nespokojenost fanoušků s těmito kroky. Zápas začal velmi z ostra. Už ve 2. minutě chyboval gólman Chvalovský a situaci musel zachránit stáhnutím Meduny na zem. Rozhodčí Jára neváhal a nařídil pokutový kop, který s přehledem proměnil Jun.

Už v 9. minutě ale bylo vyrovnáno. V pokutovém území Sparty se parádně uvolnil Střihavka a z otočky zpoza obránce Homoly se výstavně trefil k pravé tyči. Ještě větší šok pro již tak nespokojených 1657 diváků přišel o čtyři minuty později, když se po Dragounově odkopu dostali sami před gólmana Blažka Střihavka s Polodnou a druhý jmenovaný si tváři v tvář Blažkovi věděl rady a senzační vedení hostí bylo na světě.

Blšany i po druhém gólu podávaly sympatický a disciplinovaný výkon a to hlavně v obrané fázi, kde Spartě nedovolily vážnější ohrožení své svatyně. Když už to vypadalo, že se do kabin na poločasovou přestávku půjde za stavu 1:2, dostal se k míči před soupeřovou šestnáctkou Zelenka, s kapkou štěstí se mu podařilo dostat přes čtyři blšanské hráče a střelou k levé tyči své sólo gólově zakončil.

"Tomu vyrovnávacímu gólu předcházel faul na našeho Střihavku. Ale za kritiku sudího jsem už jednou platil pokutu třicet tisíc, takže radši už pomlčím," komentoval vyrovnávací gól trenér Bílek.

V 52. minutě se Medunovi podařilo strhnout vedení na stranu Sparty, když si v šestnáctce Blšan zpracoval centr a střelou zblízka nedal Chvalovskému šanci. Záběry televizních kamer však odhalily, že Meduna nejspíš míč zpracoval rukou. Blšanský Pleško poté protestoval u rozhodčího, výsledkem však byla pouze žlutá karta. Blšany ale zbraně nesložily a stále se snažily podnikat nebezpečné protiútoky, z nichž nejnebezpečnější byla Pleškova střela z levé strany sparťanské šestnáctky, kterou vyhlavičkoval až z brankové čáry Matušovič. Ten se musel po celý zápas musel vyrovnávat se skutečností, že při každém jeho dotyku s míčem se ozývalo od fanoušků bučení a pískání.

V 70. minutě přišel další klíčový okamžik. V pokutovém území fauloval Johana pronikajícího Michala a Jára dal šanci zahrát penaltu i hostům. Toto břemeno na sebe vzal kapitán Müller, jeho tvrdá rána však skončila pár centimetrů nad břevnem a Blšany tak zahodily jedinečnou šanci vyrovnat. Trenér Bílek potom sáhl k odvážnému kroku a poslal na hřiště třetího útočníka, Sparťané už však nechtěli připustit zvrat a hosty do žádné šance nepustili.

Osm minut před vypršením základní hrací dobry navíc možný blšanský nápor zastavilo vyloučení Vorla, který sestřelil unikajícího Rezka a obdržel druhou žlutou kartu. V 88. minutě se pak Sparta dostala do velkého přečíslení - Meduna odcentroval z pravé strany, Jun přiťukl míč Zelenkovi a ten lobem překonal Chvalovského a o výsledku bylo rozhodnuto.

Sparta tedy ve velice zajímavém zápase poznamenaném několika chybami sudího Járy, který dostal od delegáta podprůměrnou známku 5,5, porazila Blšany 4:2. Soupeř se však za výkon předvedený na Letné rozhodně nemusí stydět. Velkou zásluhu na dobrých výkonech týmu však má trenér Bílek, který se dokázal vypořádat s odchody klíčových hráčů Dorta, Zelenky a Pešíra.

"Bylo to pro nás hodně těžké především po psychické stránce. Ale myslím, že za aktivitu po celý zápas jsme si vítězství zasloužili," řekl po zápase kouč Hřebík.

"Jedním z klíčových momentů zápasu bylo vyrovnání Sparty těsně před přestávkou. Celkově to byl z naší strany dobrý zápas a nebýt mnoha chyb v obraně, bod jsme si odvézt mohli. Víc než na Müllera za zahozenou penaltu se zlobím právě na ty, kteří dělali chyby v defenzivě," komentoval Bílek.


Sparta Praha - Viktoria Žižkov   0:0

Druhým a posledním neodloženým zápasem 18. kola byl duel Jablonce, který se pohybuje okolo příček zajišťujících účast v evropských pohárech, a Slovácka, které naopak bojuje o záchranu. Husté sněžení doprovázelo zápas už od začátku a na trávníku se i přes vyhřívaný povrch začala tvořit bílá místa. Už od začátku bylo jasné, že klíčoví bude boj o střed pole, a to se také projevilo na rozestavení obou týmů, když jak domácí trenér Rada, tak i kouč hostí Molnár postavili po pěti záložnících.

Úvod byl spíše opatrný a bez výrazných šancí. Jablonec kopal v úvodu několik přímých kopů z výhodných pozic, nic z nich ale nevytěžil. Domácí gólman Špit si připsal první ostřejší zákrok po střele Ivany v 16. minutě, tečovaný míč, který se stáčel k tyči, ale s přehledem pokryl. V 22. minutě byla hra přerušena, aby mohl být shrabán sníh a hned o minutu později viděl Rajnoch první žlutou kartu v zápase. Neuplynula ani minuta a hostující celek postihla ztráta v podobě zranění Jana Nezmara, který musel být střídán Milanem Petrželou.

Ve 34. minutě měli domácí obrovskou šanci ke vstřelení gólu, Michálek však tváří v tvář brankáři Drobiszovi neuspěl. Ve 42. minutě spálil další velkou šanci jablonecký Klapka, který se po vyběhnutí Drobisze z brány a nepovedeném odkopu Procházky dostal k míči, jeho lob však skončil až za bránou. Na konci poločasu zahrozili i hráči Slovácka, konkrétně Ivana, jehož střela skončila těsně nad a poté Dostálek, který mířil asi půl metru vedle pravé tyče.

Druhý poločas vyšel domácím na jedničku. Uběhly jen dvě minuty, když z levé strany Weber centrem našel Smíška, který hlavou přiťukl Michálkovi a ten střelou z voleje do protipohybu gólmana Drobisze dostal Jablonec do vedení.

Hosté se pak vrhli do snahy o vyrovnání a povedlo se jim to v 60. minutě. Slabá Petrželova střela se dostala ke zcela neobsazenému Ordošovi, který trefil při zemi k tyči a nedal Špitovi šanci. O pět minut později měl tentýž hráč další velkou šanci, tentokrát ale domácího gólmana Špita nepřekonal.

Zbraně ale nesložil ani Jablonec, v 67. minutě trefil Weber tyč. Fotbal ve druhém poločase přinesl rozhodně více šancí a i po herní stránce byl kvalitnější, než výkon obou týmů v poločase prvním. Skóre už se do konce zápasu neměnilo, kuriózní situace ale nastala v 90. minutě, když střídající Kolář dostal žlutou kartu ještě před vstupem na hřiště za zdržování.

"Dva odložené zápasy už by nebyly příjemné, i když dnes jsme body ztratili zbytečně. Po rychlém gólu na začátku druhého poločasu jsme se bezdůvodně zatáhli a přišel za to trest v podobě vyrovnání," řekl trenér Jablonce Rada.

Trenér Slovácka Molnár poté pochválil práci domácích pořadatelů. "Po našem nedělním příjezdu to vypadalo, že se hrát nebude. A při nočním sněžení jsme ani nic jiného nečekali. Ale pořadatelé udělali obrovský kus práce, a když jsem dnes dorazil na Střelnici, spadla mi překvapením čelist," vyjádřil se Molnár.


Tabulka:
1. Sparta Praha18143137:1245
2. Slavia Praha1794425:1431
3. FK Teplice1787217:1331
4. FK Jablonec1776419:1527
5. Sigma Olomouc1782719:1826
6. Slovan Liberec1685325:923
7. Baník Ostrava1757519:2222
8. Tescoma Zlín1756618:2121
9. 1. FC Brno1754814:2419
10. Chmel Blšany1854915:2619
11. 1. FK Drnovice1645717:2017
12. Mladá Boleslav1737716:2116
13. Marila Příbram1643915:2915
14. 1. FC Slovácko1858515:1411
15. České Budějovice17251014:2111
16. SFC Opava1736817:239


Autor: Jan Werner

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele