Francouzské léto roku jedna (1/6): Hlavní postavy uplynulé sezony

12.06.2013, 08:47
Názory a komentáře
Před sedmnácti dny se v Ligue 1 zavřela opona za sezonou, která dost možná dostane v budoucnu nálepku přelomová. Eurofotbal pro Vás připravil krátký seriál o změnách, kterými fotbalová Francie aktuálně prochází. Jako první přichází na řadu výroční sestavy.

Poprvé od roku 1994 si mistrovskou euforii užívali fanoušci PSG, a i nadále tak platí tvrzení o extrémní vyrovnanosti soutěže - když Lyon získal v roce 2008 svůj v řadě sedmý (a prozatím poslední) titul, založil tím "tradici" rozdílného vítěze každý rok; takhle se u nejcennější domácí trofeje od té doby prostřídali hráči Bordeaux, Marseille, Lille, Montpellieru a právě Paříže. Dá se očekávat, že tato ojedinělá éra vyrovnanosti právě letoškem skončila? Nejspíš ano - pokud vyloženě nepřekvapí penězi napumpovaný nováček z Monaka.

"Rok jedna" je termín, který do značné míry symbolizuje turbulence, na jejichž konci by podle představ mecenášů Al-Khelaifiho (PSG) a Rybolovleva (Monako) mělo být "připojení" Ligue 1 k elitním evropským soutěžím, a to prostřednictvím vytvoření velkoklubů finančně i sportovně konkurenceschopných na mezinárodní úrovni. To byl v uplynulých sezonách často problém - důvody tohoto stavu jsem se snažil nastínit loni na podzim - avšak Pařížané ukázali, že s kompetentními lidmi u kormidla není úspěch nereálný. O tom ale až později.

Tento šestidílný seriál, který Vás v devítidenních intervalech bude na Eurofotbalu provázet první polovinou léta, si klade za cíl představit "novou Ligue 1", a to na základě změn, které naznačila už zrovna uplynulá sezona. Právě za tou se nyní rychle ohlédneme - kdo si zaslouží místo na pomyslném piedestalu, kdo příjemně překvapil a kdo naopak zklamal?


Ideální sestava sezony + náhradníci

Jako každý rok, bylo i letos z čeho vybírat - a to i mimo jasné adepty z kádru mistrovského PSG. Tradičně obrovský přetlak panoval na brankářské pozici; většinu "oficiálních" ocenění posbírala pařížská opora Salvatore Sirigu, ale za zmínku určitě stojí minimálně další čtveřice, konkrétně překvapivě výkonný veterán Agassa z Remeše, reprezentant Carrasso, který svůj vysoký bordeauxský standard letos ještě o něco pozvedl, a neprůstřelné duo Steve Mandanda - Stéphane Ruffier. Zejména poslední dva jmenovaní byli po celý rok prakticky k neporažení, nedělali chyby a především dokázali "zavřít bránu" a podržet tým vždy, když to bylo nejvíce potřeba; právě oni proto nakonec ukořistili místa v obou ideálních jedenáctkách.

Na krajích obrany panovala trochu rozdílná konkurence - zatímco nalevo Lucas Digne s (jako už tradičně) Benoitem Trémoulinasem nad zbytkem pelotonu jasně vyčnívali, napravo byla situace o něco složitější, jelikož skvělou sezonu zažil kromě neprostupného Roda Fanniho a rtuťovitého Serge Auriera i podzimní kapitán PSG Jallet, a zapomínat bychom neměli ani na nenápadného, ale zejména v ofenzivě výborného Maxime Bacu z Lorientu. Uprostřed obranné čtveřice si vyzdvihnout zaslouží kompletní stoperské dvojice obou nejlépe bránících celků - pařížští Brazilci Thiago Silva s Alexem fungovali jako dokonale sehrané duo (a výtečný byl také Sakho), což koneckonců není až takové překvapení (na rozdíl od situace v Saint-Étienne, kde kooperace zkušeného kapitána Perrina s teenagerem Zoumou vycházela snad ještě lépe, než v klubu sami doufali).

Z výše zmíněných se však do ideálních sestav nakonec propasíroval pouze fenomenální Silva, jehož v první jedenáctce doplňuje rok od roku se lepšící Nicolas N'Koulou z Marseille. Kamerunci mají vůbec uprostřed obrany, zdá se, vystaráno - v sestavě náhradníků byl totiž jasnou volbou Aurélien Chédjou z Lille (který už od příští sezony bude svojí bezchybnou rozehrávkou uklidňovat fanoušky Galatasaraye), vedle nějž se našlo místo pro snad nejvýraznější symbol jarního vzestupu Nancy, rozeného vůdce a excelentního hlavičkáře Sébastiena Puygréniera.

Střed zálohy měl samozřejmě pod palcem Blaise Matuidi, vedle klubového spoluhráče Ibrahimovice dost možná nejlepší hráč celého roku; otázka, koho vedle něj, však byla poměrně složitá, a opět je to "vina" Saint-Étienne, které i sem dodalo hned dva vážné adepty - Jérémyho Clémenta, který by se například vešel podle bodování renomovaného serveru L'Equipe, a mladíčka Josuhu Guilavoguie. Nakonec padla volba na dvaadvacetiletého odchovance, a rozhodly o tom události z posledních dvou měsíců - do 27. kola totiž vládl záloze Stéphanois právě bývalý Pařížan Clément, a Guilavogui se "vezl" lehce v jeho stínu. Jenže potom se zkušený vůdce (který na Rhonu přišel jako součást kompenzace za přestup Matuidiho do hlavního města) zranil, a veškerá tíha zodpovědnosti tak padla na bedra mládežnického reprezentanta - a způsob, jakým se s ní popasoval, byl natolik impozantní, že jej kouč Galtier v závěru sezony dokonce odměnil kapitánskou páskou.

Pouze se sestavou náhradníků se tak musí spokojit další mladíček Marco Verratti, který i přes některé slabší momenty nakonec potvrdil zkazky o "novém Pirlovi", a místo vyzbylo i na Florenta Balmonta, neúnavného dirigenta záložní mašiny Lille. Jen o vlásek pozadu zůstávají toulouský metronom Capoue (pro nějž už asi opravdu uzrál čas k přestupu) a hlavičkářský fantom Sané z Bordeaux; pařížský Chantome, Capoueho spoluhráč Didot a díky jarním výkyvům i talentovaný Gonalons z Lyonu ztrácí už o něco více.

V ofenzivní záloze překvapivě až takové množství adeptů nebylo - nejvíce jich nabídlo samozřejmě opět PSG, jenže k proniknutí přes silnou konkurenci by jak Pastore, tak Menéz s Lavezzim (případně Lucasem) potřebovali přece jen konzistentnější výkony (zejména u Pastoreho až příliš záleží na tom, jak se zrovna vyspí). Z vážnějších kandidátů se jinak nevešli vlastně pouze Valentin Eysseric z Nice, který svoji průlomovou sezonu zcela zbytečně zkazil brutálním faulem na Jérémyho Clémenta (a následným jedenáctizápasovým trestem), Julien Féret, jehož akcie notně poklesly společně s jarním pádem Rennes, lyonská kometa Clément Grénier, a Salomon Kalou, jenž stejně nejvíce ožil až poté, co jej kouč Garcia postavil na hrot.

Zbývá pět nedostižných jmen - Rémy Cabella, vlastně jediný důvod k radosti v montpellierské sezoně a podle všeho plnohodnotná náhrada za povadlého Belhandu, Eyssericův ještě o něco talentovanější a vyrovnanější spoluhráč Éric Bauthéac, a pak samozřejmě skutečně "těžké váhy" Valbuena, Payet a Aubameyang. U tohohle tria asi není třeba selekci nějak sáhodlouze obhajovat - první jmenovaný opět pravidelně rozezníval svého génia, kterému se ve Francii může rovnat pouze ten Gourcuffův, druhý prožil (i dle vlastních slov) nejlepší sezonu v kariéře, byl největší hvězdou Lille a také vyhrál soutěž asistentů, a třetí - vlastně Payetova náhrada v dresu Saint-Étienne - zase dotáhl slavný klub k první trofeji po více než třech dekádách. To jen takový bonus k celkově druhé příčce v kanadském bodování (19 + 9).

Zbývá pozice hrotového útočníka - ta je v moderním pojetí fotbalu většinou vyhrazena jedinému borci, a neexistuje nikdo, kdo by toto privilegium mohl vyrvat Ibrahimovicovi z rukou. Největší hvězda ligy má svoji pozici v elitní jedenáctce samozřejmě předem předplacenou; s jeho náhradníky už je to o něco zajímavější. Co se čistě počtu branek týče, nejvíce se třicetigólovému fantomovi přiblížili Aubameyang s Cvitanichem; z komplexnějšího hlediska si však místo na výsluní zaslouží jiné duo, totiž Gignac s Khelifou (o jejichž důležitosti pro své týmy se podrobněji rozepíšu v dalších dílech). O kousek pozadu zůstal autor šestnácti zásahů Bafétimbi Gomis z Lyonu.

Ideální sestava sezony: (4-2-3-1) Stéphane Ruffier (Saint-Étienne) - Rod Fanni, Nicolas N'Koulou (oba Marseille), Thiago Silva (PSG), Lucas Digne (Lille) - Blaise Matuidi (PSG), Josuha Guilavogui - Pierre-Emerick Aubameyang (oba Saint-Étienne), Mathieu Valbuena (Marseille), Dimitri Payet (Lille) - Zlatan Ibrahimovic (PSG). Trenér: Claude Puel (Nice).

Náhradníci: (4-4-2) Steve Mandanda (Marseille) - Serge Aurier (Toulouse), Aurélien Chédjou (Lille), Sébastien Puygrénier (Nancy), Benoït Trémoulinas (Bordeaux) - Rémy Cabella (Montpellier), Marco Verratti (PSG), Florent Balmont (Lille), Éric Bauthéac (Nice) - André-Pierre Gignac (Marseille), Saber Khelifa (Évian). Trenér: Carlo Ancelotti (PSG).


Sestava překvapení

Sestava překvapení je ze všech nejvíce "dysfunkční" co se rozestavení týče; velký počet hrotových útočníků však nedovolil jinak. Začněme však opět odzadu: na post brankáře by vážným kandidátem mohl být lyonský Rémy Vercoutre, který se s nelehkým úkolem nahradit reprezentační jedničku Llorise popral velmi slušně, nakonec však volba padla na bývalého mládežnického reprezentanta Yohana Thuram-Uliena, jenž ve své první "ostré" sezoně mezi elitou patřil k největším oporám Troyes.

Z trojčlenné obrany byli vypuštěni oba beci - napravo totiž s výjimkou rozeného stopera Samuela Umtitiho z Lyonu nebyl prakticky nikdo, a kvarteto adeptů nalevo jednoduše vyklidilo pozice (nedostalo se tak ani na další troyeskou oporu Fabrice N'Sakalu, ani překvapivě výkonnou stálici obrany Saint-Étienne Faouziho Ghoulama). Umtitiho, který si z loňských klopýtavých začátků mezi profesionály pranic nedělal a letos k surovému talentu přidal i vítanou dávku herní konzistence, tak v obranné trojici doplnil už výše zmiňovaný mladíček Kurt Zouma ze Saint-Étienne, a také Mickaël Tacalfred z Remeše, který šel sice na jaře výkonnostně dolů, ale to ho vyřadilo maximálně ze hry o celkovou all-stars sestavu.

V záloze je v první řadě třeba "pročistit" jména, o nichž už byla řeč v souvislosti s ideálními sestavami - tedy Josuha Guilavogui, Rémy Cabella, Valentin Eysseric a do značné míry i Salomon Kalou (ačkoliv o jeho kvalitách se samozřejmě moc dobře vědělo a je tedy otázkou, můžeme-li mluvit skutečně o překvapení). O post defenzivního středopolaře tak nakonec svedla boj dvě renomovaná jména, od nichž se ve skutečnosti až tak moc nečekalo - jak Steed Malbranque v Lyonu, tak Joey Barton v Marseille totiž ukázali, že fotbal hrát rozhodně nezapomněli. Ani jednomu z nich se sice nepodařilo udržet výkonnost stabilně celou sezonu; bavíme-li se však o sestavě překvapení, je logické dát přednost Malbranquovi, u kterého takový návrat do starých kolejí (na nové pozici mezi stopery a ofenzivní klikou) čekal skutečně málokdo.

Ofenzivnější posty v záloze si rozebrali Romain Alessandrini, Fabien Camus a Florian Thauvin; první jmenovaný byl na podzim v Rennes fantastický, patřil k nejlepším hráčům ligy a kdo ví, jak by Les Rouge et Noir dopadli, kdyby se na půl roku nezranil, ten druhý pak po zimním příchodu z Genku výrazně pomohl k zásadnímu překopání hry Troyes a postupnému zapojení zpět do důstojného (ač nakonec neúspěšného) boje o záchranu. Skutečnou hvězdou v tomto výběru je však mladičký Thauvin, který v Bastii zcela zastínil předpokládaného hlavního kreativce Wahbi Khazriho a svými výkony si zajistil obrovskou pozornost celé Francie, která vykulminovala přestupem do slavného Lille. Černý Petr tak vyzbyl na toulouského křídelníka Adriena Regattina, kterému možná chyběla přesvědčivější "jiskra" (že by napřesrok?).

Největší boj se strhl o pozici na hrotu útoku - dokonce tolik, že byli do finální sestavy zařazeni hned tři borci. Ostrouhali toulouský Wissam Ben Yedder a také Giovanni Sio, zimní posila Sochaux; ještě lepší sezony totiž zažili Brandao v Saint-Étienne, devatenáctigólové kladivo Cvitanich z Nice, a především skvělý Jérémie Aliadiére. Právě forvard Lorientu by v případě hledání kapitána sestavy překvapení byl zřejmě ideální možností: moc se toho od něj nečekalo, ale bývalý arsenalský talent svými výkony uhranul celou ligu a k patnácti trefám přidal i devět asistencí.

Sestava překvapení: (3-4-3) Yohann Thuram-Ulien (Troyes) - Samuel Umtiti (Lyon), Kurt Zouma (Saint-Étienne), Mickaël Tacalfred (Reims) - Romain Alessandrini (Rennes), Steed Malbranque (Lyon), Florian Thauvin (Bastia), Fabien Camus (Troyes) - Jérémie Aliadiére (Lorient), Brandao (Saint-Étienne), Darío Cvitanich (Nice). Trenér: Élie Baup (Marseille).


Sestava zklamání

Vybírat hráče do sestavy zklamání bylo bylo občas (bohužel) až příliš snadné, jako ostatně každý rok. Hned první otazník přišel na pozici brankáře - vyzdvihnout raději Stephana Andersena, dánskou reprezentační jedničku, jež se však v Évianu propadla z pozice opory mezi náhradníky, nebo Aliho Ahamadu, který se na jaře "naučil" kiksovat a hodně tím pošramotil dlouho a pečlivě budovanou pověst defenzivně nepropustného Toulouse? Nakonec padla volba na třetí jméno - Benoït Costil sice vyloženě nekazil, ale druhou sezonu mezi elitou přesto nezvládl, jistým dojmem rozhodně nepůsobil, a když bylo potřeba podržet tým nějakým zákrokem navíc, většinou se za míčem pouze ohlédl (což je velká změna oproti loňsku, kdy patřil naopak k nejpříjemnějším překvapením soutěže).

Na pravé straně obrany nakonec dostal přednost zkušený Mathieu Chalmé, jehož anabáze v Ajacciu jen potvrdila výkonnostní sešup bývalé opory Bordeaux; "poraženým" byla další chřadnoucí stálice, David Ducourtioux z Valenciennes. Jinak ale "pánů na holení" v obraně mnoho nebylo; na stoperu šlo prakticky pouze o souboj mezi zkušeným brouskem Sylvainem Marchalem, jehož vůdčí schopnosti a pověstná tvrdá ruka narazily na specifické prostředí v Bastii, a mdlým Onyekachi Apamem z Rennes. Kapitán Brestu Ahmed Kantari, ještě loni na podzim ozdoba celé ligy, měl díky svým hrozivým výkonům místo předplacené, stejně jako na levé straně dost možná nejhorší letní investice, Luciano Monzón (v Nice jeden z nejlepších beků ligy, v Lyonu prakticky neexistující hráč).

Zálohu má samozřejmě "pod palcem" Yann M'Vila, nejkřiklavější symbol úpadku letošního Rennes; přestože mladý středopolař s fantastickým periferním viděním sám o sobě nijak zvlášť nevyhořel, bylo zkrátka znát, že už do červenočerného týmu dávno nepatří, a druhdy jeden z největších talentů Evropy se čím dál více vytrácel před očima. Konkurence na druhý post ve středu zálohy byla extrémní - zaslouží si "palec dolů" spíše Thiago Motta, který se v PSG stává pomalu přebytečným, některý z neviditelných mladíků (Enzo Reale, Younousse Sankharé), nebo snad vytrácející se Benoït Pedretti, jehož takřka "beckhamovská" kopací technika v Lille zkrátka není vidět? A co ofenzivní zklamání - Younes Belhanda, Camel Meriem, možná i Foued Kadir? Nebo snad tuniský reprezentant Zouheir Dhaouadi, který přicházel s pověstí skvělého technika, ale v Évianu si skoro ani nekopnul? Všechny nakonec trumfnul až Bruno Grougi, bez jehož herního i gólového příspěvku byl Brest zkrátka odepsán dopředu.

Také v ofenzivním kvartetu bylo z čeho vybírat - jen na pravou stranu se do fronty stavěli Jimmy Briand (Lyon), Franck Dja Djédjé, Jérémy Pied (oba Nice) či Marvin Martin (Lille), ale nade všemi čněl Morgan Amalfitano, obrovsky talentovaný, leč labilní a herně zoufale nevýrazný křídelník Marseille, kterému to u lajny zkrátka nesluší tolik jako ve středu (pamatujete ještě na to, jak byl v Kombouarého PSG podobným způsobem "odpraven" Stéphane Sessegnon?). Na druhé straně se o slovo hlásili třeba Julien Faubert, který opravdu nevypadal jako někdo, kdo prošel (byť na krátkou chvíli) slavným Realem Madrid, nebo překvapivě neefektivní André Ayew (jehož úkoly naštěstí v Marseille po většinu sezony zastávali jiní); "vítězem" se však stal Anthony Mounier, jenž přicházel do Montpellieru s vizitkou jednoho z nejlepších asistentů ligy, ale nepředvedl vlastně zhola nic.

Na hrotu útoku šlo pak víceméně pouze o to, koho postavit vedle Kamela Ghilase - alžírskému forvardovi je sice teprve 29, ale těžko se lze zbavit pocitu, že jeho kariéra na nejvyšší úrovni je definitivně u konce. Ghilase, který svoje bohaté zkušenosti po výbuchu v Arles odešel prodávat do Remeše a po obstojné druholigové sezoně letos zaznamenal přesně 0 branek ve 23 zápasech, nakonec doplňuje Vincent Aboubakar. Tento kamerunský mladík měl letos v dresu Valenciennes zažít průlomovou sezonu, ale kromě bojovnosti a zarputilosti neměl prakticky co nabídnout - zda je to pouze otázkou vývoje, nebo zda na to jednadvacetiletý reprezentant zkrátka nemá, ukáže až čas (poslední šance v příští sezoně?). V poli "poražených" tak zůstali Emmanuel Herrera, jehož mise nahradit Girouda na hrotu montpellierského útoku skončila očekávatelným fiaskem, zkušený, leč vyhaslý Toifilou Maoulida z Bastie, Guié Guié z Nice či neškodná "posila" Brestu, Charlison Benschop.

Sestava zklamání: (4-4-2) Benoït Costil (Rennes) - Mathieu Chalmé (Ajaccio), Sylvain Marchal (Bastia), Ahmed Kantari (Brest), Luciano Monzón (Lyon) - Morgan Amalfitano (Marseille), Yann M'Vila (Rennes), Bruno Grougi (Brest), Anthony Mounier (Montpellier) - Vincent Aboubakar (Valenciennes), Kamel Ghilas (Reims). Trenér: Frédéric Antonetti (Rennes).


V přístím díle, který vychází 21.6., se blíže podíváme na obě nejdiskutovanější jména - PSG a Monako.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (116)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
Bayern +

Príchodom PSG a Monaca si ma súťaž získava čoraz viac. Predtým totálne nezaujímavá.

Reagovat
Neuro

to je docela smutné

Reagovat
Bayern +

Nie je pravidlo zdieľať názor väčšiny. Proste v minulosti až na jazdy Monaca a Lyonu v CHL ma klubový francúzsky futbal nenadchol. Teraz by eventuálne mohli o titul bojovať dva kluby s kádrom svetového kalibru (Monaco snáď čoskoro) a bude to zaujimavé, aj keď naprieč obecnému svetonázoru.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

Reagovat
Aldeano

Reagovat
božský John

Naopak ta soutěž ztrácí kouzlo

Reagovat
Bayern +

No, nepresne som sa vyjadril. Chápem to z vášho pohľadu, tiež by ma neskutočne štvalo, kebyže niekto podobný nabehne do BL a začne hádzať raz také platy ako Bayern a trikrát také ako BVB. Skrátka som to myslel čisto z osobného pohľadu, že L1 bude prechovávať najlepších hráčov a trebars niekto ako Hazard už nemusí ísť von a zároveň pre mňa nabere na atraktivite.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale získává fanoušky... a snad i kluby schopné bojovat o evropské tituly, bylo by to příjemné osvěžení.

Reagovat
božský John

No fanoušky. Já jsem byl nejradši, když jsme tady byli ve francouzský sekci tak v těch šesti a bylo to hrozně prima. Teďka už do franc. sekce skoro nechodim, protože mě to prostě neba.

A jsem fakt radši, když franc. kluby vypadávaj ve čtvrtfinále evropskejch soutěží, ale L1 je furt zamotaná, vyrovnaná a zajímavá. Evropský poháry mě nějak netankujou...

Reagovat
smazaný uživatel

a 90% zápasov tam končilo 0:0, 0:1, 1:0...to je zaujímavé pre koho? Pre ffutbalových fanúšikov určite nie.....Teraz sa to pomaly mení, a je to posun hore...že v tom sú nenormalné peniaze je jasné, a teraz ako čo? To sú peniaze tých ľudí, to je ich vec...my s tým toho moc nespravíme, to je ako keby tebe niekto kecal do biznisu, tiež by si nebol nadšeny.....ale tiež nejak neobdivujem tie nenormalne miliony v Monacu a PSG...tak to odomňa neber zase..

Reagovat
smazaný uživatel

pri 90% zapasu koncicich 1-0 by byl prumer golu tak 1,1 na zapas, seems legit

Reagovat
smazaný uživatel

Math lvl potato

Reagovat
smazaný uživatel

panebože tiež musíte brať všetko doslovne ....samozrejme že som to %nto trochu nadhodil...ale snáď sa rozumieme....nechci mi povedať že si gólovo fanúšikov užije Ligue1 ako napríklad Premier League alebo Bundesligu....všeobecne padalo stále v Ligue 1 najmenej gólov vôbec z TOP líg v Europe....jedine derby a šlágre sú tam vysoko golovo potencionálne....plus občas nejaká ta vynimka....

Reagovat
domingo

Plus stale vyssi pocet klubu, ktere preferuji ofenzivni fotbal pred defenzivnim - letos uz jich byla nadpolovicni vetsina. Jeden z dilu bude prave o tomhle.

Reagovat
smazaný uživatel

super, to si rád prečítam ,,ja som ten posun v kluboch zaznamenal, aj keď z Ligue1 mnoho zápasov nesledujem, skôr len výsledkovo

Reagovat
JozkokozleJ

%nto - perfektne slovo Najprv som hladal, ktore pismeno s nejakym znamienkom do toho dosadit.

Reagovat
smazaný uživatel

že bol nezauujímava to je pravda, liga bez gólov nikdy nebude zaujímava....pamätám si ešte pred pár rokmi ako všetky polčasove výsledky v Ligue1 vyzerali takto : 0:0....a konečné maximálne 1:0, 0:1, 1:1......proste góly sú základ, padá ich najviac v BL a PL a aj preto sú TOP, nikdy nebude najlepšia liga sveta tá, kde bude priemer 1,5 góla na zápas....

Reagovat
smazaný uživatel

A proto padá v průměru 2,54 golu na zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

2,5 to je asi takto v 5tich zápasoch : 0:0, 1:0, 0:1,1:1, nejaký šláger 5:3....tie TOP matche majú vysoký gólovy potenciál ale ostatok po väčšine bieda s jedným max.2gólmi...pozri BL,PL, PD...

Reagovat
smazaný uživatel

Aha. Asi to víš lépe, bo sleduješ každé kolo.

Reagovat
smazaný uživatel

výsledkovo sledujem Ligue 1 presne ako píšeš, každé kolo....a každého kto má rád futbal keď sa opýtam či sleduje Ligue1 tak mi odpovie : "..Nie, lebo tá liga je nudná a padá málo gólov...."....posledné sezóny sa to pomaly zlepšuje a pôjde vyššie Ligue1 to som si istý, ale ja som písal o období cca 2003-2010

Reagovat
smazaný uživatel

Tyhle debaty jsou o ho@ne, jak se rika, jeden ma rad holky, jinej zase vdolky. S Bundesligou souhlasim, ale treba PL rad absolutne nemam, nebot neznam soutez s takovou koncentraci nesympatickych hracu jako v PL (subjektivni), naopak rad se podivam na La Ligu, L1, ci Eredivisie. At si kazdej kouka na co chce...

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak, súhlas

Reagovat
penepi

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
.13

Reagovat
JozkokozleJ

Tiez to vidim inak. Minule sezony som zvykol sem-tam pozerat PSG. Od onoho momentu, o ktorom sa nehovori, to uz je vylozene zriedkavo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

No, možná bych prohodil Gignaca s Cvitanichem. Přeci jen povstani z mrtvych prvniho z nich je vice překvapujici. Cvitanich naopak až tak nepřekvapil

Reagovat
domingo

Mne teda Cvitanich prekvapil dost, cekal jsem od nej, ze dopadne jak Verhoek v Rennes nebo tak neco.. o Gignacovi se vedelo, ze to v nem porad je

Reagovat
domingo

+ Cvitanich je tymu krome tech golu uplne na hovno, zakopava o mic, neda prihravku, je pomalej, nemotornej.. s Gignacem, kterej navic jeste brani, rve se, dela misto, ma super start na mic atd. se to neda srovnat.. to je jak porovnavat Robbie Fowlera s Rooneym, treba

Reagovat
božský John

Tak Gignac dvacet let nedal gol a letos pod elektrikářem najednou sypal gol za golem, pro mě to je teda asi největší překvapeni sezony

Já měl Cvitanichce dycky zafixovanyho jako dobryho hráče, protože hrál za Ajax a loni byl v Boce..když hrál v tak dobrejch týmech, tak to šmatlák bejt nemuže Jako jo, je to takovej Pekhart technicky, ale ty goly prostě dává

Reagovat
El Fáňos

supr článek sestava mnohem lepší a objektivnější jak officiální a na další díly se těšim

Reagovat
Israha

Domingova hodnocení dění v Ligue 1 je radost číst. Čtivé a (z mého pohledu) maximálně objektivní. Paráda

Reagovat
.13

Reagovat
smazaný uživatel

Palec hore pro dominga!

Reagovat
smazaný uživatel

Za článek Ta anketa je ještě dost předčasná, uvidíme za pár let, jestli bude majitele PSG a Monaka ještě bavit do toho pumpovat peníze. Taky se může stát, že přijdou do L1 další šejkové a oligarchové a bude ta špička stále vyrovnaná, nemusí to být jen soutěž o dvou klubech. Uvidíme. Jinak Zouma už mohl být i v sestavě roku, ale asi by se tam pro něj těžko hledalo místo

Reagovat
juninho8

perfektne citanicko

Reagovat
smazaný uživatel

pocteni fajn, ale nejlepsi to je stejne s domingem probirat nazivo po flasce vodky

Reagovat
domingo

Vsak az otevrou naplavku, tak se odtamtud nehnu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
havrys99

letos zaznamenal přesně 0 branek ve 23 zápasech

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Langi

Reagovat
pospech11

Jsem rad za tyhle clanky o Ligue 1, od doby co s ni vypadlo Auxerre jsem ji prestal sledovat. Tak mi tyhke clanky prijdou vhod a dozvim se neco o sezone ve Francii. A jen takna okraj jak realny je navrat Auxerre zpet do prvni ligy ?

Reagovat
domingo

Pristi sezonu? Tak 30%..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Do Montpellieru přestupuje Bakar, Sanson ... hmm, ani jsem si nevšiml, že by někdo za Nicollina převzal přestupovou politiku, tohle se mi líbí. Tedy až na toho Cissého, to by byla typická Nicollinovina, byť kvalitativně by to bylo asi parádní.

Reagovat
smazaný uživatel

DOMINGO, klobouk dolu pred tvou praci, musim rict, ze jsem uz dlouho nevidel tak kvalitniho zurnalistu, jako vzdy, fantasticka prace!

Reagovat
onze

MERCI PARIS SG ! ! !

Reagovat
Godwinson

Až teď koukám na Cabella v sestavě náhradníků ... do nebe volající.

Reagovat
.13

Dakujem, velmi pekne citanie Domingo

A mierne od temy, pojde podla vas Payet za Garciom do AS?

Reagovat
Godwinson

Doufejme, že ne ... spekulace se týkaly i Digneho, to by byla katastrofa.

Reagovat
smazaný uživatel

porad lepsi nez aby sel do psg

Reagovat
Godwinson

V tom moc nesouhlasim, raději toho hráče uvidím ve Francii než .... tedy tam bych ho právě neviděl, protože tu ligu odmítám sledovat. A přeci jen přestup do PSG by dal trochu munice do zbraní těch, co tvrdí, že ty dva kluby přeci jen l1 pomůžou.

Reagovat
smazaný uživatel

nebo stejne jako v pripade sakha bude pendlovat mezi lavici a zakladem, protoze si vedle nej jeste poridi nejakou drahou hracku s brazilskym obcanstvim ...

Reagovat
Godwinson

Tak to už je věc jiná. Spekuluje se o částce až 20 mil., což je až směšné, ale pokud by to tak být mělo, tak by určitě lavičku nedělal. Ale pokud ano, tak rozhodně jinam, to jo.

Reagovat
domingo

Payet imo pujde, Lille nehraje Evropu. Otazka je kam..

Reagovat
domingo

Tady litam po Praze a v kazdym miste s wifinou se pripojim a hodim do ankety hlas pro moznost cislo 4), ale furt to nestaci na celkovy vedeni.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

Reagovat
aurelio

Ak ťa to poteší, tak aj ja som štvorku zmačkol už asi 5x

Reagovat
aurelio

Túto ligu som mal veľmi rád, zbožňoval som Pauletu v PSG, Juninha a vlastne celý slávny Lyon. Pekné boli aj ročníky, keď šliapalo Monaco v Lige majstrov (to staré - Wengerove som už nezažil), alebo keď nedávno titul vyhrali tradičné kluby ako Bordeaux či Lille, alebo vlani šokujúce prvenstvo Montpellieru. Ale výhrou PSG a nástupom Monaca to už nebude to, čo bývalo, Ligue 1 asi stratí svoje kúzlo a skazí sa ako ostatné ligy. Som teda veľmi zvedavý, tajne dúfam, že by do boja o titul mohol zasiahnuť aj Lyon či ASSE, ale veľa šancí tomu nedávam.

Ináč, ako hral Corchia, keď sa nedostal do žiadnej zo zostáv (ak som dobre čítal)? Ja som na neho počul iba chválospev, tak ma to celkom prekvapuje.

Reagovat
domingo

Corchia tak nejak klasicky, drzi si stabilni vykonnost, Sochaux mu sedi, ale potrebuje uz pryc. Kvalitu samozrejme ma, uvidime v Lyonu (necekam, ze by sel jinam).

Reagovat
smazaný uživatel

čo som sa dočítal tak Aulas by tie 4 či 5 ME, ktoré najprv požadovali zaplatil, len ich chce zaplatiť v 3 splátkach, čo Sochaux asi nevyhovuje, ale najväčším problémom je že Sochaux tu cenu za Corchiu začali ťahať hore, pretože 20% z čiastky poputuje do Le Mans

Reagovat
domingo

Pujde za 5

Mohl by jeste do Lille.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

prvnich 7 kol stejne jako letos easy, to bude potreba odskocit konkurenci, jinak bude problem

Reagovat
smazaný uživatel

ASSE usiluje o podpis Anthonyho

Reagovat
Langi

jako našeho Anthonyho?

Reagovat
smazaný uživatel

Hopkinse.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

jeste by mohli zkusit gonalonse a gomise

Reagovat
Godwinson

Valdés zůstává v Barceloně

Reagovat
smazaný uživatel

skoda, sem ho chtel v monacu ...

Reagovat
Godwinson

Ta dva kluby do L1 přitáhly/přitáhnou tolik píčusů ... ale tohohle bych vážně nechtěl. Sice agresivní náběhy jsou tím, co bych francouzským sudím přál, ale čeho je moc.

Reagovat
domingo

Aspon by byla prdel

Osobne by me treba hodne zajimalo, jestli by to zvladl, i kdyz ho nesnasim.

Reagovat
Godwinson

Jako by L1 už těch pohrom v poslední době nezažila dost :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ja si jsem jisty, ze by s vysokymi hroty v Ligue 1 a ostrymi centrovanymi balony mel obrovske problemy, proto jsem tak trochu doufal, ze jej podepisi, takhle prijde treba ruffier a bude to opruz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Prave, no

Reagovat
Godwinson

Oniangué do Remeše a Mendy pravděpodobně do Nice Velkoparádní posily.

Reagovat
.13

bomba posily Na Mendyho som zvedavy

Reagovat
smazaný uživatel

koukatelnost velkejch lig pro nezaujatyho divaka /brano za poslednich par let ze zkusenosti sazkare, kterej kouka na jakejkoliv zapas kterej zrovna jede v livku /

1. francie

2. nemecko

3. spanelsko

4. belgie

5. holandsko

6. anglie

snad vam tu ligu prachy nezkazi

Reagovat
smazaný uživatel

100 ...totálne mimo z môjho nezaujatého pohľadu

Reagovat
smazaný uživatel

sedí tam akurát Nemecko na 2.mieste

Reagovat
Godwinson

Podle ruských médií se Monaco dohodlo na Hulkovi

Reagovat
smazaný uživatel

Skvěle.

Reagovat
olis

je mozne ze Lyon by predal Gonalonsa ? ked tak za kolko ? moze mi k nemu niekto napisat nieco viac ? je to cisto DM alebo dokaze aj tvorit ? SKY pise ze s nim zacal Neapol jednat a ked sa dohodneme s nim tak zacneme jednat s Lyonom, SKY pise o cene 15 mega

diki za pripadne informacie

Reagovat
smazaný uživatel

15 je minimum podle mě. Hraje DM, ale hodně tvořivě, takže žádný buldozer a snad v Neapoli neskončí.

Reagovat
olis

ok tak to si ma potesil, dik za info

Reagovat
smazaný uživatel

týjo, měli by se poučit kluci italští.. ani Pjanič, ani Ederson žádná sláva. Vlastně ani Gourcouff nebo Taiwo, Momo.. je toho víc, co z té ligy přišlo a byl to často FLOP! pozor na to

Reagovat
olis

ved prave ale ako uz bolo vela zlych nakupov raz sa moze podarit aj nejaky vydareny, snad

Reagovat
smazaný uživatel

snad ikdyž Gonalons zase špatný není, typický regista teď Neapoli chybí - do nového systému, ale já osobně bych bral někoho prověřeného z ligy(Pizarro, Lodi). navíc je to přece klíčový post týmu.

Reagovat
domingo

Evidentne to funguje jenom jednim smerem

Reagovat
smazaný uživatel

ale tak dříve to fungovalo dobře.. Zizou, Thuram, Zebina, Treze jsou toho důkazem... časy se nějak mění

Reagovat
smazaný uživatel

Girard podle l'equipe do Lille.

Reagovat
Godwinson

To bylo jasné. Jsem na něj zvědavý, podle mě s nimi LM udělá.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Lille nezbude místo.

Reagovat
Godwinson

PSG, Monaco a na třetí flek bych pod Girardem věřil právě jim ... ale je otázka, jak se ještě vyvrbí přestupák.

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím, tomu Monaku jsem moc nevěřil, ale jak tam teď skupují celé Porto, tak to začíná být vážnější. Stále doufám, že skončí nějak mimo LM.

Reagovat
Godwinson

Taky nevím, uvidíme, ale na příčky relativně vysoko bych jim věřil i bez jakýchkoliv posil ... s těmi jmény snad ani v současné situaci nejde udělat sezónu bez lm.

Reagovat
Godwinson

A koukám (byť to není oficiální), že Aboubakar má po smlouvě Nicollineee

Reagovat
fantomas

Camus a za Kaloua sem fakt rad

Reagovat
Godwinson

Zpětně jsem si to dohledal a jsem dost zklamán ...

Gardiens :

Alphonse Aréola (PSG), Paul Charruau (Valenciennes), Maxime Dupe (FC Nantes)

Défenseurs :

Lucas Digne (Lille), Dimitri Foulquier (Stade Rennais), Christopher Jullien (Auxerre / L2), Jérôme Roussillon (Sochaux), Youssouf Sabaly (PSG), Mahamadou Naby Sarr (Lyon), Samuel Umtiti (Lyon), Kurt Zouma (Saint-Etienne).

Milieux :

Geoffrey Kondogbia (FC Séville, ESP), Mario Lemina (Lorient), Axel Ngando (Stade Rennais), Paul Pogba (Juventus/ITA), Jordan Veretout (Nantes, L2).

Attaquants :

Jean-Christophe Bahebeck (Troyes), Alexy Bosetti (Nice), Yaya Sanogo (Auxerre/L2), Florian Thauvin (Bastia), Thibault Vion (Porto/POR).

Reagovat
domingo

TRANSFERTS au 14 juin 2013 12:30

Arrivées

Jamel Aït Ben Idir (Sedan)

Yann Boe Kane (Vannes)

Karim Djellabi (Nantes)

Eric Marester (Arles-Avignon)

Nicolas Staerck-Weille (Nancy)

Julien Viale (Laval)

Départs

Cédric Hengbart (AC Ajaccio)

Steven Langil (Guingamp)

Thierry Ambrose (Man. City) U17

Yaya Sanogo (Arsenal)

Soualiho Meite (Lille)

Terence Makengo (Monaco)

Olivier Kapo

Maxime Bourgeois

Amadou Sidibé

Vincent Acapendié

Willy Maeyens

Nicolas Charton (Préparateur Physique)

Aha

Reagovat
smazaný uživatel

Nantes už může nakupovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Aulas sa dohodol na 5 ME(platba na raz nie ako to chcel predtým na 3 splátky) za Corchiu a kontrakt na 4 roky,,,

S tým Neapolom je to fakt vážne, síce Maxime vyhlásil pred sezónou že ostane ale ak by fakt dali 15 ME tak neviem....

A spoločne s OM máme záujem o Toureho z Monaca, o ktorého sme sa zaujímali už pred rokom

Reagovat
smazaný uživatel

môj názor je že ak Neapol ponúkne za Maxima približne tých 15 ME tak ho Aulas bez váhania predá a pokúsi sa získať Chantoma z PSG alebo Krychowiaka z Reims

Reagovat
smazaný uživatel

Ale že zrovna Neapol

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele