FR. LIGA: OHLÉDNUTÍ ZA SEZÓNOU 2003 – 2004

28.05.2004, 12:07
Aktuality
Francouzským šampiónem se stal už potřetí za sebou Lyon, pomyslné stříbro a bronz si rozdělili Paříž Saint-Germain s Monakem a do poháru UEFA jdou Auxerre a Sochaux. S první ligou se naopak loučí trojice Montpellier, Le Mans a Guingamp. Následující stručný přehled se ohlíží za právě skončeným ročníkem nejvyšší soutěže mistrů Evropy.

Lyon, i podle jmen disponující nejkvalitnějším kádrem (na Euro se však paradoxně podívá jen brankář Coupet), stanul na nejvyšší příčce zcela zaslouženě. Na podzim se dlouho pohyboval spíše kolem třetího místa, ovšem ve dvanáctém kole vyskočil na druhou pozici hned za tehdy suverénní Monako. Po lednové porážce na hřišti lídra (0:3) přiřkla většina odborníků titul knížecímu celku, jenže velmi předčasně, jelikož Lyon se nevzdal: naopak se ještě více semknul a trpělivě čekal na svou šanci. Ta přišla ve 29. kole, kdy se obhájce po nečekané domácí ztrátě Monaka se Sochaux poprvé vyhoupl do čela soutěže. Od 32. kola pak už před sebe nikoho nepustil a bez problémů si vedení pohlídal až do samého závěru. V těchto pasážích mistrovských dostihů rozhodly především dva faktory: Lyon disponoval zkušenějším týmem (v němž vynikly osobnosti jako Juninho a Dhorasoo) a navíc se po čtvrtfinálovém vyřazení z Ligy mistrů mohl na domácí soutěž více soustředit. Talentovaní, ovšem většinou mladí a nezkušení hráči Deschampsova výběru zodpovědnost neunesli, v tabulce se propadli až na třetí místo a vzhledem k tomu, že nezvládli ani finále LM, budou si v ní muset účast pro příští ročník vybojovat v kvalifikaci. Přesto Monako přispělo svým dravým, kombinačním a ofenzivním fotbalem k výraznému osvěžení celé soutěže a o mnoho dříve méně známých hráčů (Evra, Squillaci, Guily, Rothen – posledně dva jmenovaní se probili do Santiniho výběru do Portugalska) se nyní ucházejí přední evropské kluby. Svými výkony na sebe upozornili zvláště oba útočníci, Pršo si vystřílel přestup do Glasgow Rangers a Morientes se zřejmě vrátí zpět do Realu. I z tohoto pohledu těší, že se v kádru pevně zabydlel náš Jaroslav Plašil, dorůstající do záložníka evropského kalibru.

Přímo do Ligy mistrů společně s Lyonem nakonec půjde druhá Paříž Saint-Germain. Pro celek z hlavního města je to po dlouhé době uspokojivý výsledek, který odpovídá investicím, očekávání i nabitému kádru. Hráči charismatického trenéra Halilhodžiče přitom museli o stříbro tvrdě bojovat. Ten dokázal soubor hvězd a hvězdiček v čele s portugalským střelcem Pauletou skvěle ukočírovat a využil také ohlušující divácké kulisy, kterou nabízí pravidelně vyprodaný Park princů.
Ještě více fanoušků chodí povzbudit druhý francouzský mýtický klub, Olympique Marseille (společně s PSG jediný, kdo pro zemi galského kohouta dokázal vybojovat vítězství v evropském poháru), jenže tomu se sezóna hrubě nepovedla. Očekávání přitom bylo po loňském třetím místě veliké, klub v létě hodně posiloval (Syčev, Mido, Christanval) a začátkem letošního roku získal brankáře Bartheze (ten nezklamal a spolu s útočníkem Marletem byl nominován na Euro). Podzim 2003 se ještě jakžtakž vydařil, byť vyřazení z LM hodě bolelo (na druhou stranu, kdo tehdy mohl tušit, že právě Porto celou soutěž vyhraje). To už však bohatý klub letěl tabulkou dolů a třetí místo, zaručující LM, na němž se ještě začátkem prosince Drogba a spol. drželi, bylo najednou v nedohlednu. Zákonitě došlo k výměně trenéra, ovšem José Anigo dovedl klub „pouze“ do finále poháru UEFA. Což je pro ambiciózní celek slabá náplast na neuspokojivé sedmé místo. OM letos nic nevyhrál, vitríny neobohatila žádá nová trofej a zklamání je takové, že Olympik odmítl účast v poháru Intertoto. Příští sezónu se chce soustředit pouze na úspěch v domácí soutěži. Nepříliš úspěšné měsíce to byly bohužel i pro české reprezentanty Vachouška se Skácelem. Štěpán Vachoušek se po solidním úvodu dostal do útlumu, pak se zranil a návrat do týmu se mu zatím nedaří. Rudolf Skácel je dokonce na odchodu na hostování do Anderlechtu Brusel.

V pohárech proto budou Francii reprezentovat jiné týmy. Do UEFy jde čtvrté Auxerre, tým kultovního trenéra Guy Rouxe (starý pán nikdy nevedl jiné mužstvo než Auxerre) a krále kanonýrů Djibrila Cissého (přestupuje do Liverpoolu) , které provázely velmi nevyrovnané výkony. Znovu páté Sochaux v čele s reprezentačním záložníkem Pedrettim (přestupuje do Marseille) dobylo Ligový pohár a proto se do poháru UEFA kvalifikovalo automaticky (stejně jako druholigové Chateauroux, finalista Francouzského poháru).

Letní soutěž útěchy, Intertoto cup, si zahrají Nantes, Lens a Rennes. Šesté Nantes patří mezi nejslavnější francouzské kluby, letošní sezóna mu ovšem příliš nevyšla. Totéž se dá říci i o Lens, které také zažilo tučnější léta, naopak pro Rennes je deváté místo po loňské záchranářské operaci příjemným výsledkem a Intertoto sladkou třešničkou navíc. Bretaňský tým se letos mohl spolehnout nejen na obranu v čele s výtečným Petrem Čechem, ale také na útok, v němž exceloval především druhý nejlepší střelec ligy Alexander Frei. Francouzi určitě nemají dvakrát radost, že právě Švýcarsko potkají v základní skupině Eura 2004.

Ve středu tabulky je největším překvapením desáté místo velmi nenápadného Lille. Naopak jedenácté místo loni velmi dravého Nice, dvanácté místo vždy silného Bordeaux (které si po trenérské rošádě nakonec o jednu příčku ještě pohoršilo) a třinácté místo na podzim pohárově myslícího Štrasburku patří (spolu s propadákem Marseille a sestupem Montpellieru) k největším zklamáním sezóny. Čeští hráči v dresu Štrasburku prožili roztodivné angažmá; David Kobylík po solidním podzimu ubral ze své výkonnosti a vrací se zpět do Olomouce, Václav Drobný se naopak po dopingové aféře napevno zabydlel v obraně.

Ostatní celky, tedy od čtrnáctého místa dolů, hrály po většinu roku pouze o holé přežití v elitní společnosti. Nejsympatičtější boj z nich svedlo nakonec přeci jen sestupující Le Mans, druholigový nováček, který se po několika kolech mizérie vždy dokázal vzchopit a dobrými výsledky vyloženě žadonil o setrvání v první lize. Klub z města automobilových závodů do nižší soutěže doprovodí Montpellier a nečekaně také loni sedmý Guingamp, který si dlouho možnost sestupu vůbec nepřipouštěl. Bezstarostnost se mu nevyplatila a klub se překvapivě s první ligou loučí. Krky si zachránily oba korsické celky, Bastia i Ajaccio, i když po většinu roku předváděly tristní výkony a na jejich zápasy chodilo jen několik tisícovek nejvěrnějších diváků.

Francouzské týmy pro pohárovou Evropu 2004 - 2005:
Liga mistrů (přímo): Lyon, PSG
Liga mistrů (3. předkolo): Monako
Pohár UEFA (1. kolo): Auxerre, Sochaux, Chateauroux
Pohár Intertoto: Nantes, Lens, Rennes

Sestupující do druhé ligy 2004 - 2005:
Guingamp, Le Mans, Montpellier

Nováčci pro sezónu 2004 - 2005:
Saint-Etienne, Caen, Istres

Nový ročník francouzské ligy startuje prvním kolem v sobotu 21. srpna.

Konečná tabulka:
1. Lyon 79 b.
2. PSG 76 b.
3. Monako 75 b.
4. Auxerre 65 b.
5. Sochaux 63 b.
6. Nantes 60 b.
7. Marseille 57 b.
8. Lens 53 b.
9. Rennes 52 b.
10. Lille 51 b.
11. Nice 50 b.
12. Bordeaux 50 b.
13. Štrasburk 43 b.
14. Méty 42 b.
15. Ajaccio 40 b.
16. Toulouse 39 b.
17. Bastia 39 b.
18. Guingamp 38 b.
19. Le Mans 38 b.
20. Montpellier 31 b.

Autor: Lubomír Pavlan

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele