Fotbalový svět kroutí hlavou. Ranieri zasloužil sochu, ne vyhazov

24.02.2017, 17:23
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Včerejší večer otřásl fotbalovým světem a tím trenérským obzvlášť. V novodobém fotbale už nemá nikdo nic jisté, a to ani když o chvíli dřív vyčaroval hotový zázrak. Nejlepší manažer roku 2016 dostal padáka. Claudio Ranieri je bez práce a osobnosti po celém světě kroutí hlavou. Podle mnohých si italský sympaťák spíš než vyhazov zasloužil sochu před stadionem nebo rovnou své jméno v jeho názvu.

Kde tento příběh vlastně začít? Na jaře 2015, kdy Leicester ještě pod Nigelem Pearsonem vstal z mrtvých, dokonal "great escape" a zachránil se v Premier League? Nebo když i přes tuto výtečnou formu v závěru sezóny dostal anglický manažer vale a thajští šéfové klubu dosadili do manažerského křesla tehdy nepříliš ceněného Claudia Ranieriho? Už tento krok hovořil docela syrově o tom, že Vichai Srivaddhanaprabha je náročný, netrpělivý a zas až tak si na tradici a stabilitu nepotrpí.

Když mu ale Ranieri v dnes již bájném kurzu 5000 ku 1 vyhrál nejpřekvapivější titul v historii Premier League, ne-li v celých dějinách anglické kopané, člověk by očekával trošku jinou formu uznání. Při vší úctě k Leicesteru, se ziskem titulu v zádech by Claudia měli šéfové plácat po zádech ještě rok po zlatých oslavách - a to i za předpokladu, že příští sezóna by byla druholigová. Větší počin než Claudio Ranieri totiž v novodobém (a to jsem možná ještě příliš mírný) fotbalu, tolik závislého na penězích, nikdo nedokázal.

Italský trenér si naopak prožil hotovou turbulenci, kterou si zadá snad jen s krajanem Robertem Di Matteem, jenž dostal vyhazov z Chelsea jen půl roku poté, co triumfoval dokonce v Lize mistrů. Ranieri v květnu šokoval celý fotbalový svět jedním z nejšílenějších triumfů všech dob. V lednu dokonce převzal cenu pro nejlepšího trenéra planety za rok 2016. A o měsíc později se ocitl na dlažbě...

Není divu, že se v uplynulých hodinách fotbalové osobnosti předhánějí v tom, aby Ranierimu vzdaly hold, případně pomyslně zakroutily hlavou nad konáním činovníků Leicesteru. Nejvíc nahlas se ozývá známý odborník BBC a bývalý hráč Foxes, Evertonu či Barcelony Gary Lineker, jenž nenechá nit suchou na ničem, co se jeho bývalého klubu týká.

A Ranieriho vyhazov s ním mimořádně otřásl: "Po tom všem, co Claudio Ranieri pro Leicester City udělal, je jeho propuštění nevysvětlitelné, neodpustitelné a mimořádně skličující," napsal na svém twitterovém účtu. "Myslím, že by mu měli stavět sochu, ne ho propustit," podotkl pro BBC Sport.

Hovornější byl v rozhovoru pro BBC Radio 4: "Uronil jsem slzu pro Claudia, pro fotbal a pro svůj klub. Je to nepochopitelný a velmi smutný moment pro mnoho fanoušků, kteří milují tuhle hru. Předpokládám, že to bylo panické rozhodnutí, podle mě však špatné. Mají šanci na postup v Lize mistrů a nejsou ani v sestupové trojici. Ranieri si rozhodně zasloužil víc času," prohlásil Lineker.

Své si řekl i manažer Manchesteru United José Mourinho. Portugalec je Ranieriho předchůdce ve smyslu trenérů, kteří v následující sezóně po zisku titulu dostali padáka. Před ním potkal podobný osud i Manciniho s Pellegrinim. "Anglický šampion a FIFA manažer roku. Vyhozen. Tohle je ‚nový fotbal‘, Claudio, nepřestávej se usmívat. Nikdo nemůže vymazat historii, kterou jsi napsal," zveřejnil na Instagramu.

Na dnešní tiskovou konferenci přišel Mourinho s iniciály CR na tričku. "Je to moje pocta muži, který napsal nejkrásnější dějiny Premier League. Muži, po němž by se měl pojmenovat stadion Leicesteru. Muži, který byl vyhozen. Leicester se zapsal do historie dva roky v řadě. Poprvé, když dokázal jednu z nejúžasnějších věcí v historii fotbalu, a podruhé, kdy spojil celý fotbalový svět rozhodnutím, které je velmi, velmi obtížné přijmout."

Leicester ztrácí sympatie a popularitu. Respektujte mé rozhodnutí, prosí majitel

"Můj vyhazov po mistrovské sezóně nebyl ničím oproti tomu, co se stalo Claudiovi," pokračoval Mourinho, který klubu předpovídá tmavé zítřky z hlediska přízně nezaujatých diváků. "Leicester získal po celém světě popularitu a obrovské množství fanoušků. Udělat nyní takovou věc je o spoustu z této popularity připraví."

Tutéž otázku dostal prakticky každý, kdo se dnes postavil před kameru nebo mikrofon. Ranieriho se v rozhovorech zastali Mark Hughes, "Big" Sam Allardyce, David Moyes, krajané Conte s Mancinim a mnozí, mnozí další. Sympatie již bývalému kouči Leicesteru vyjádřil dokonce i trenér anglického ragbyového týmu Eddie Jones.

Takový Jürgen Klopp přistupuje k Ranieriho odchodu již o poznání střízlivěji, či chcete-li odevzdaněji. "Jestli mě překvapuje, že se takové věci můžou stát? Ne. A není to jen fotbal. V sezóně 2016/17 se se staly podivné věci. Brexit, Trump, teď Ranieri," řekl na tiskovce šéf Liverpoolu, který byl v průběhu celé konference kauzou viditelně zasažen.

A co po tomto obrovském kroku prohlásil Vichai Srivaddhanaprabha? Dnes kolem poledne se vyznal na svém Instagramu. "Udělali jsme nejlepší možné rozhodnutí. Nemáme k řešení pouze jeden problém, musíme udělat miliony věcí, aby se náš klub zachránil. (...) Cením si všech fanoušků, kteří stále podporují a chápou nás. Zároveň chci poděkovat i těm, kteří si na mě a náš klub stěžují. I já totiž chápu vás. Prosím, respektujte mé rozhodnutí. Nikdy bych klub nenechal na holičkách."

I thajský majitel ovšem našel své zastánce, byť je jich oproti opačné straně barikády zlomek. Třeba anglická brankářská legenda Peter Shilton šéfům Foxes rozumí. "Sestup by byl pro Leicester katastrofou, myslím, že se vedení odhodlalo k velmi odvážnému řešení. Pokud se nyní zachrání, pak bylo rozhodnutí správné. Hodně lidí řekne, že z fotbalu zmizel sentiment, ale Ranieri měl dost času obrátit situaci k lepšímu," uvedl pro BBC Radio 4 sedmašedesátiletý gólman, který osm let své bohaté kariéry strávil právě v Leicesteru.

A co vy? Jste na straně Linekera a spol., nebo považujete Ranieriho propuštění za správný krok?

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (340)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele