Fotbal za oponou, část druhá: Kambodža

07.05.2014, 23:42
Profily, historie
Ještě než se na stránkách EuroFotbalu naplno rozjedou seriály věnující se nadcházejícímu mistrovství světa, představujeme vám trojici krajin, jejichž vyslanci se na největší globální fotbalový svátek z politických důvodů v dohledné době jen tak nepodívají. Druhou na řadě je Kambodža.

Není tomu ani 17 let, co si redaktor magazínu Far Eastern Economic Review kdesi v kambodžské džungli sedl s jistým "doma vězněným" a v relativním klidu umírajícím tyranem ve výslužbě, aby společně zhodnotili aktérovo řádění v letech 1975-79.

"Neměli jsme na výběr. V podstatě jsme se bránili," nabízel Pol Pot ve svém prvním interview po bezmála 20 letech svůj vlastní výklad masových čistek politických oponentů. Konečná bilance jeho urputné defenzívy zní plus mínus 1,5 milionu z velké většiny nevinných lidských životů (a spíš jich bylo více); ačkoliv sám komunistický revolucionář v citovaném rozhovoru nepřiznal ani dvě třetiny téhle cifry.

Dnes už to má spočítané jak Pol Pot (1998), tak Far Eastern Economic Review (2009). Samotná Kambodža se však s náhlým úbytkem inteligence, respektive fatálním prořídnutím střední vrstvy, vypořádává doteď. Možná lépe než kdekdo čekal, ale přece.

Autokratický premiér Hun Sen je v tuto chvíli nejdéle vládnoucím asijským lídrem a v Kambodži již koncem 90. let velmi rozhodně nastoupil cestu kapitalismu. Podařilo se mu tímto bleskurychle srazit míru chudoby i dětské úmrtnosti, stále nicméně země z jihovýchodu Asie trpí na nízkou vzdělanost obyvatelstva a vše prostupující korupci.

I Hun Senova kometa, už teď zářivější než sousední Thajsko, tudíž pořád má kam postupovat. A na podobném rozcestí nyní stojí rovněž nejvyšší kambodžská fotbalová soutěž, Metfone C-League...

Někdy je více prostě více

Státní aparát Hun Senovy Kambodži se vyznačuje především dvěma aspekty: solidním finančním zázemím a perfektní organizací. Kambodžská elitní soutěž dnes bezesporu disponuje tím prvním; o druhém by se už dalo pochybovat.

Začněme ovšem penězi, které jsou v prostředí kambodžské kopané něčím poměrně novým. Před rokem 2010 - tedy než přišel na scénu hlavní sponzor v podobě telekomunikačního giganta Metfone - byl ve skutečnosti nedostatek finančních prostředků právem proklínán coby primární překážka v kambodžském progresu.

To s každoroční zárukou přísunu 500 tisíc amerických dolarů by už vše mělo jít hladce. Spolu s dalšími menšími sponzory, které angažmá Metfonu přesvědčilo, že to takříkajíc má smysl, by se údajně kambodžská první liga měla stát dynamičtější a transparentnější.

Jenže zde by právě mohly na povrch začít prosakovat komplikace - zejména ty související s bizarním vedením soutěže. Totiž zatímco například thajská smetánka kopíruje vzor britské Premier League, kde je ligové vedení zcela nezávislé na domácí Fotbalové asociaci a samo si tak hledá sponzory, samo udává televizní práva, Kambodžská fotbalová federace (FFC) potřebuje mít totální přehled o všem, co se kde šustne.

Vedle řízení národních týmů a organizování trenérských kurzů či tréninkových programů tak jedna (malá) federace skrze (ještě menší) komisi spravuje chod celé ligové soutěže - což pochopitelně akorát nahrává zhoubné byrokracii. Pokud se na Ostrovech prvoligové kluby chovají de facto jako akcionáři, v Kambodži nad sebou nemají pražádnou kontrolu...

... a v konečném důsledku si například neustále stěžují na mizerné výherní bonusy; což je jedna z věcí, kterou prozatím nezvládl adekvátně vyřešit ani Metfone. Už po jeho příchodu (a zabydlení) totiž loňský mistr ze Svay Riengu na konci svého tažení vyinkasoval ubohých 14,5 tisíc dolarů, přičemž průměrné (!) měsíční (!!) provozní náklady jednoho kambodžského klubu dosahují výše zhruba 10 tisíc americké měny.

To je samozřejmě brutální nepoměr, který akorát nevyhnutelně ústí v neschopnost i těch nejlepších domácích celků lákat do útrob vlastních stadionů kvalitní hráče i trenéry ze zahraničí (před pár lety byl takový cizinec v Kambodži rád za 80 dolarů měsíčně a slevu na víza; teď to nebude o moc lepší). Přitom v Malajsii například vítěz ročníku obdrží 300 tisíc dolarů, kdežto v Thajsku si přijde rovnou na více než 400 tisíc. A lépe než Kambodža je na tom dokonce i Vietnam, který nedávno strop navyšoval na 184 tisíc americké měny.

Zřejmě právě (a teprve) tahle vietnamská akce by nakonec mohla v kambodžském sousedství přeci jen vyvolat onu vytouženou reakci. FFC už údajně má mít na stole formální návrh na tučnější bonusy za umístění; teď jde "jen" o to, nakolik bude shovívavá.

Ani sami odborníci/kritici se však příliš vysoko cílit neodvažují - stačilo by jim prozatím (stěží něco řešících) 100 tisíc. Zhruba tolik tedy k pověsti Kambodžské fotbalové federace.

Kambodža, země Japoncům zaslíbená

Kromě masitějších stimulů klubových rozpočtů je dále v Kambodži předmětem vášnivých diskuzí také otázka cizineckých kvót. Do revolučního roku 2010 platilo, že za jeden tým mohlo do ligového utkání nastoupit hned pět zahraničních akvizic; teď už jsou to pouze tři.

Argumentace FFC na podporu tohoto citelného snížení nepřekvapí: kambodžští pohlaváři tímto chtějí dát všem najevo, že myslí na budoucnost národního týmu. Což je chvályhodné a výsledky se již alespoň naoko dostavují: Svay Rieng nedávno do reprezentační nominace dodal hned tři borce ve věku maximálně 20 let, přičemž celkově v kádru sotva najdete ročníky starší než 89.

Jenže to jsou jen hrubá čísla. Ve skutečnosti Kambodža naposledy v rámci tříčlenné kvalifikační skupiny o účast na nadcházejícím Challenge Cupu nebyla žádným soupeřem ani Filipínám ani Turkmenistánu. A těm, kdo volají po opětovném popuštění uzdy zahraničnímu importu, nahrává rovněž bídná kvalita zápasů domácího poháru, kam mají cizinci vstup pro jistotu zcela zakázán.

(Příslušný pohár mimochodem nese jméno samotného kambodžského premiéra Hun Sena. To ale v zemi, kde na nejvyšší úrovni běžně operují kluby jako National Defense Ministry či National Police Commissary, těžko někoho zaskočí.)

Momentálně je v Kambodži stav takový, že 12 prvoligových klubů zaměstnává dohromady 48 hráčů s jiným než kambodžským pasem; v průměru tedy na jednoho ligového účastníka připadají čtyři legionáři. Nejoblíbenějším zdrojem zahraničního talentu nadále zůstává Nigérie s 18 vyslanci, brzy se ale zřejmě bude muset podvolit markantně rostoucímu počtu Japonců, přicházejících za svými krajany-majiteli klubů. (Ročník 2014 dokonce načne čerstvě vzniklý Albirex Niigata Phnom Penh FC, odkazující na jednu z japonských prefektur, ale i tamní prvoligový klub.)

Všeobecně dobrou pověst mají jinak v Kambodži vesměs všichni Afričané, kteří tu ostatně mezi lety 2004-06 veskrze sami a za učiněnou almužnu pokládali základy cizineckých legií. Trend vábení cizinců do Kambodži je tedy každopádně pouze 10 let starou záležitostí, po více než dvě dekády předtím na nechvalně proslulé území (kde se liga znovu spouštěla jen těsně po Pol Potově svržení) zvenčí nevkročila ani noha.

Teprve s oním rokem 2004 se zároveň tamější nejvyšší soutěž pod zahraničním vlivem začala transformovat ve fyzičtější a atletičtější arénu. Kambodžští fotbalisté, kteří museli po Pol Potově běsnění - stejně jako celý stát - začínat úplně od nuly, se rázem mohli od svých silnějších afrických spoluhráčů učit posilovacím cvikům nebo novým technikám krytí balonu a teď už jsou tedy po všech směrech o něco dále; o něco konkurenceschopnější.

To však zatím nic nemění na tom, že případné navázání na velký úspěch Khmerské republiky na Asijském poháru 1972 (4. místo) se aktuálně nezdá být o moc menší utopií než třeba roku 2006, kdy se Angkorovi válečníci z vlastní vůle rozhodli raději ani nenačínat kvalifikační cyklus o účast na mistrovství světa v Jižní Africe. Kambodžané přeci jen nadále sedí na zoufalé 190. příčce žebříčku FIFA, mezitímco jim reprezentační jedničku a dvojku dělají kluboví kolegové.

Potenciál a snad i touhu k postupnému zlepšování nicméně v Kambodži odpozorovat skutečně lze - už jen přizvání Avrama Granta jakožto poradce FFC a hned čtvery oficiální plány na výstavbu nových fotbalových kolbišť (doteď se naprosto každé střetnutí odehrávalo na Národním olympijském stadionu v Phnom Penhu) vysílají určitý signál.

Proto společně držme Kambodžanům palce, aby šlo ve výsledku o signál ryze pozitivní. Pokud je to tedy vůbec možné...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (89)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Chvalim, specialne zaujimave aj v mori zaujimavych clankov

Reagovat
Erdovec

sakra, tak Rwanda to není

Reagovat
VdV

koho to zajímá voe...hlavně že na našu ligu plivete a je nejuplatnější na světě...to bych chtěl vidět, teda nechtěl tady to houno.Bohemka by mistrovi dala desítku.Nechápu čpánky o těchto kktských ligách, to sem raději dejte něco o Rangers, 3.anglické nebo Kaiserslauternu, než toto. To fakt nemůže zajímat nikoho...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nesúhlasím podľa mňa je vždy dobré rozšíriť si obzory a práve na to slúži táto rubrika

Reagovat
pospech11

Necím jak ostatní, ale já jsem třeba rád za takové články. Člověk se něco dozví o ligách a fotbalu v zemi, které na tom fotbalově nejsou až tak dobře. A teď otázka na autory co třeba nejlepší střelec ligy bebo nejlepší tamní šutér ? Jak na tom jsou ?

Reagovat
fantomas

Nó, u repre je to těžký, páč ta sama moc golů nedává Tam snad leda..

http://int.soccerway.com/players/khim-borey/120225/

http://int.soccerway.com/players/samel-nasa/120229/

No a v lize je dlouhodobě nejproduktivnější Nigerijec Nwakuna Friday, co tak koukám. A z domácích..

http://en.wikipedia.org/wiki/Khoun_Laboravy

Reagovat
smazaný uživatel

Hadam ze si prisel ozralej z venku a maminka te asi servala, co? Chudak no

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jseš jelito, aby si se nedivil s tou tvojí Bohemkou a jinak ty můžeš být stále v tom svém zatuchlém rybníku, tedy nevím proč to vůbec čteš. My ostatní si rádi rozšíříme obzory.

Reagovat
smazaný uživatel

FY

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím, že jsi troll, protože tak hloupý snad nikdo být nemůže :)

Reagovat
Atlético de Madrid

Kambodžu jsem chtěl tipovat, ale nechtěl jsem někomu zkazit překvapení

Reagovat
fantomas

Reagovat
rezba

díky za článek, Kambodžu jsem nečekal. Pořád doufám v Karibik v pátek nebo spíš sobotu ráno?

Reagovat
smazaný uživatel

ja si myslim, ze to bude bud guyana alebo haiti

Reagovat
Gryphonheart

haiti taky zní zajímavě. i o kubě by se toho dalo možná dost napsat..

Reagovat
smazaný uživatel

urcite zaujimave by este mohli byt bhutan, filipiny, montserrat, surinam, myanmar (tam vraj este za byvaleho rezimu prinutili generali kazdu velku firmu zalozit vlastny tim, napumpovat prachy a hrat ligu. neviem ako to dopadlo) pripadne nieco z tichomoria (kiribati, tuvalu, take nauru moze byt vcelku chutovecka )

Reagovat
fantomas

Počítám, že to vyjde zase v pátek před půlnocí jako oba dosavadní články.

Reagovat
db18

A ten bude teda jen Domingův, nebo zase společný?

Reagovat
fantomas

Domingův, s Asií už ti dáme pokoj.

Reagovat
smazaný uživatel

takže Afrika

Reagovat
db18

Nebo francouzská kolonie

Reagovat
fantomas

Ale dete, my sme vsestranni kluci.

Reagovat
smazaný uživatel

Kambodža na MS 2052

Reagovat
smazaný uživatel

Zase sis to špatně spočítal Uli

Reagovat
fantomas

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
culé

Reagovat
smazaný uživatel

mazec

Reagovat
Kowe

Reagovat
smazaný uživatel

:-D

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kongo

Angkor Vat

Reagovat
fantomas

Reagovat
Gryphonheart

Fajn článek, mě by se líbilo i něco k fotbalu v Etiopii a Jižním Súdánu (tam ale pochybuju, že se to dá vůbec zjistit, jsou přecijen teprve na úplném začátku) nebo k asijským zemím jako např. Tibet, Mongolsko, Srí Lanka..

Reagovat
Gryphonheart

Nepál..

Reagovat
fantomas

Sem v půlce bakalářky o Etiopii, nemůžu ji ted ani cejtit. Ale časem bych o ní určitě rád napsal, nejlíp i z náký vlastní zkušenosti...

Reagovat
Kongo

Afrika

Reagovat
Gryphonheart

Etiopie je fajn země, v AA už mají dokonce i tramvajové linky :) Někdy bych se tam rád podíval, klidně i na fotbal.. Kedus Giorgis je pojem..

Reagovat
fantomas

A ona i ta reprezentace vypadá bejt konečně na vzestupu

Reagovat
smazaný uživatel

že by im zakázali žuvať qát?

Reagovat
Kongo

Trabantem napříč Afrikou,tam je dobře zachycená.

Reagovat
Kongo

Zajímalo by mě,jak chutná ta Indžera.Mě to teda láká celkem.

Reagovat
Darren Fletcher

este aby si po buducom tyzdni nemenil temu na inu krajinu

Reagovat
smazaný uživatel

Etiópia rozhodne nie je na svojom začiatku, patrila medzi prvých účastníkov APN a futbal sa tam stal najpopulárnejším športom ešte v medzivojnovom období, najznámejší tím je St.George, za ktorý hrával aj neskorší funkcionár Ydnekatchew Tessema. Reprezentácia sa však do povedomia súčasného futbalového sveta dostala prakticky až minuloročnou účasťou na APN.

Reagovat
Kepy_FCB

Bhútan

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Counter

EUROfotbal (-.-)

Reagovat
PJ

Jak kolovrátek, přestaň nebo tě šoupnu do pytle s craftem, kterej všude otravuje s Peltavenem

Reagovat
db18

PJ ven!

Reagovat
PJ

Reagovat
Counter

Já tohle za spam nepovažuju, má to přímou souvislost s článkem (-.-)

Reagovat
homeles8

každej kdo smapuje to svoje nepovažuje za spam

Reagovat
Counter

Jenže ona existuje i určitá definice spamu.

Reagovat
fantomas
Reagovat
Counter

Ale jako pfff, nic takového nedělám. Píšu k tématu, a to tak stručně a trefně, jak jen dokážu (-.-)

Reagovat
fantomas

Však jo, já už se těšim, až tě budu virtuálně pohlavkovat za každej trestuhodně vynechanej článek k MS.

Reagovat
Counter

Ale tak se to brát nedá. Všechny tyhle články budou uváděny v sekci "Mistrovství světa", která si tak vyhrazuje právo na výjimku. Zato tyhle kousky o Kambodži apod. jsou prostě bokovka, která si mé razítko zaslouží.

Reagovat
fantomas
Reagovat
Counter

Nj, tak tam to byla chyba.

Reagovat
TheMally11

tak zapomeň na info o MS

Reagovat
smazaný uživatel

No jo,chtělo by to založit světofotbal.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Zmiz

Reagovat
REPLIKATOR

Příště bude KLDR.

Reagovat
smazaný uživatel

To těžko, KLDR na MS už byla a může klidně znova. Jinak pěkný článek.

Reagovat
REPLIKATOR

Aha, podle té podmínky článek o KLDR určitě nebude.

Reagovat
Kongo

Kongo

Reagovat
rezba

Kongo i DR Kongo bych bral. Neneplneny potenciál.

Reagovat
smazaný uživatel

GRÓNSKO

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou to fajn články, já bych uvítal tyto reprezentace - Tibet, Etiopie, Monako, Vatikán, Katalánsko, Baskicko, Laponsko, Grónsko, Severní Kypr, Zanzibar, Západní Sahara, Kurdistán či články o nějakých tichomořských a karibských reprezentacích. Tak snad u uvidím co nejvíc z nich.

Reagovat
fantomas

V tuhle chvílí zbejvá už jen jedna země.. ale po čase se k tomu dost možná vrátíme

Reagovat
Kongo

Šalamounovy ostrovy

Reagovat
smazaný uživatel

Zárak, konečně někdo, kdo nepíše Baskitsko místo Baskicko ,jak je zde u většiny uživatelů zvykem.

Reagovat
smazaný uživatel

A mi vypadlo z,zázrak.

Reagovat
frankiefcb

No ten Vatikán by byl zajímavý.

Reagovat
smazaný uživatel

Pekny clanok. Pri tych kvantach informacii (obcas naozaj o kravinach) bezneho cloveka ani nenapadne rozmyslat o fotbale v takychto krajinach. Takto ma neocenitelne info ako na podnose. Ani si nechcem predstavit zhanat zdroje pre takyto clanok. Dakujem.

Reagovat
smazaný uživatel

příště Gibraltar pro naše bratia

Reagovat
smazaný uživatel

Caldeon hraje LB? Nejak je az moc casto vpredu a zapaja sa do finalnych fazi, ale ofenzivne sa mi pacil aj minuly playoff

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Hezky, akorat jsem se uplne ztratil v tech platech. Kdyz tam dostsnes 80+ dolaru mesicne, jak muzes mit tolik cizincu?

Reagovat
fantomas

Jak jako tolik cizinců?

Reagovat
Tomanatura

''v průměru tedy na jednoho ligového účastníka připadají čtyři legionáři''. Vim, ze to pro nas neni moc, ale na tamni platove pomery mi to prijde hodne.

Reagovat
fantomas

Tak to já nevim.. nicméně 80 je, jak píšu, ještě starej údaj (ted by to teoreticky mělo bejt i víc), na soupisce si ty 3-4 hráče můžeš ověřit sám. A holt jim to asi vychází. Je docela klidně možný, že někteří cizinci ani těch 80 neberou..

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej clanek osobne bych uvital Stredoafricka rep,Cad,Kongo...stravil sem v tech zemich pul roku a nikoho sem tam moc hrat nevidel,ale jinak velkej mazec

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Svatá Helena nebo Svatý Petr a Michael

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele