FORTUNA:LIGA - souhrn 9. kola

21.09.2018, 19:58, aktualizováno 24.09.2018, 19:56
Komentáře a souhrny
Slavia porazila Bohemians 1905 a vrátila se na první místo, Sparta zase doma přejela Liberec a nadále zůstává neporažena. Pražským celkům pak nahrála do karet i pondělní dohrávka, v níž Plzeň shořela v Jablonci. Baník Ostrava už v pátek uspěl ve Zlíně...

FK Jablonec - Viktoria Plzeň 3:0

24.09.2018 18:00

Góly: 27. Michal Trávník, 39. Michal Trávník, 56. Jan Chramosta

Že to Plzeň nebude mít na Střelnici jednoduché, se dalo čekat. S tříbrankovým výpraskem však počítal málokdo. Jablonec svého soupeře jednoznačně přejel a především díky skvělému Trávníkovi si spravil chuť po předchozích porážkách.

Přestože měli domácí za sebou náročný zápas v Evropské lize, učinil kouč Petr Rada jen jednu změnu v sestavě, a to navíc vynucenou, když zraněného Doležala nahradil v útoku Chramosta. Trenér hostů Pavel Vrba je známý tým, že pokud to není nutné, málo rotuje se základní jedenáctkou. Tak tomu bylo také v Jablonci.

Severočeši byli od začátku lepším týmem. V osmé minutě zahrál špatně Hubník, načež Chramosta přiťukl Trávníkovi, jenž pálil do boční sítě. Za dvě minuty zkusil Jovović překvapit Kozáčika, avšak slovenský brankář střelu šajtlí od záložníka Jablonce vyrazil nad břevno. V 19. minutě se k zakončení dostal Chramosta, avšak jeho pokus z otočky postrádal razanci a Kozáčikovi příliš starostí nenadělal.

Ve 27. minutě se domácí dočkali prvního gólu. Na Chramostův centr z levé strany si naskočil nikým nehlídaný Trávník a i díky Hubníkově teči poslal hlavou míč k tyči. Za dvanáct minut si Trávník naběhl na Masopustovu přihrávku a ranou zpoza pokutového území přidal svůj druhý zásah v utkání. Ještě před přestávkou mohl třetí gól přidat Jovović, jeho pokus však nakonec proletěl těsně kolem tyče.

Viktoria se ani v kabině nevzpamatovala a po přestávce opět jen sledovala snahu jabloneckých hráčů. Čtyři minuty po změně stran se balón dostal přes Masopusta na Chramostu, který ještě hledal Jovoviće, kterému chybělo málo k tomu, aby zakončil do opuštěné klece. V 56. minutě rozehrál Trávník rohový kop na Chramostu, který hlavičkou procedil míč přes děravého Kozáčika, a domácí vedli již o tři branky.

Hosté byli naprosto v rozkladu. Další hřebík mohl do jejich rakve přidat Masopust, kterého ale po Jovovićově přihrávce vychytal Kozáčik. Hru Plzně chtěl rozhýbat střídající Chorý, jenž se také v 67. minutě dostal k zakončení, se kterým však neměl mnoho práce do té doby téměř nezaměstnaný brankář Jablonce Hrubý. To bylo pohříchu jediná šance, kterou si Viktoria vypracovala. Domácí tak pohodlně dokráčeli k nečekaně jednoznačnému vítězství.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:0

23.09.2018 18:00

Góly: 37. Jaromír Zmrhal

S velkým štěstím zůstává Slavia na prvním místě ligové tabulky. Proti Bohemians se jí povedla především první polovina duelu, kdy také vstřelila jedinou branku utkání. Hosté po změně stran hodně kousali, vytouženého vyrovnání se ale nedočkali.

Slávisté měli v nohách pohárový souboj s Bordeaux, na což kouč Trpišovský zareagoval několika změnami v sestavě. Na pravém kraji obrany dostal šanci Zelený a na postu ofenzivního záložníka nastoupil Baluta. Také trenér Klokanů Hašek zasáhl do jedenáctky svého týmu, kde se nově objevil levý bek Schumacher a útočníci Vodháněl s Nečasem.

Bohemka nepřijela do Edenu betonovat, což ve třinácté minutě ukázal Martin Hašek, jehož povedenou ránu z dálky zastavilo až břevno branky domácích. Komplikaci způsobilo domácím zranění Tecla ve 25. minutě. Útočník sešívaných špatně došlápl a musel jej vystřídat Matoušek. O deset minut později se k ráně propracoval Stoch, avšak brankář hostí Valeš byl pozorný.

Minutu po Stochově příležitosti vyzval Coufal ke skórování Matouška, mladý fotbalista ale ve velké šanci přestřelil. Krátce poté prověřili Valeše Zmrhal a Stoch, s oběma pokusy si gólman Klokanů poradil. Tlak Slavie nakonec vyústil v gól. V 37. minutě po odraženém centru posunul Souček na Zmrhala, jenž střelou po zemi propálil do té doby bezchybného Valeše.

Krátce po úvodní brance centroval autor gólu na Matouška, jehož rána z otočky letěla nad břevno. Valeš se musel činit ještě v nastavení prvního poločasu, kdy vytáhl hlavičku Součka. Domácí se po změně stran jakoby ukolébali vedením a byli to především Bohemians, kdo po přestávce hrozili. Poprvé se připomněli v 55. minutě, kdy Reiter prchal po zpackané rozehrávce Slavie, na poslední chvíli jej ale o míč obral Zelený.

Devět minut po Reiterově snaze centroval z levé strany Schumacher a jeho pas málem zaskočil brankáře sešívaných Koláře, jenž musel míč vytáhnout na rohový kop. V 66. minutě se Kolář musel pořádně protáhnout proti střele Vodháněla i následné dorážce Nečase. Domácí se poté přece jen trochu vzpamatovali a sami zahrozili dvanáct minut před koncem, kdy Kúdelův pokus po rohu zlikvidoval Valeš.

Závěr derby hodně ovlivnil déšť, který se nad Vršovicemi spustil. Klokani si na těžkém terénu již další kloudnou akci nevytvořili a museli se smířit s porážkou.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slovan Liberec 4:1

22.09.2018 19:00

Góly: 18. Nicolae Stanciu, 27. Benjamin Tetteh, 34. Benjamin Tetteh, 90. Nicolae Stanciu - 89. Roman Potočný

Sparta po dobrém výkonu zaslouženě deklasovala Liberec. Nadále tak zůstává neporažená. Branky domácích si spravedlivě rozdělili Tetteh a Stanciu, za hosty pouze snižoval Potočný.

Rudí do utkání vlétli a už v první minutě ohrozili branku Hladkého, Tetteh ovšem hlavičkoval pouze do rukavic libereckého brankáře. Stanciův pokus o pár minut později skončil těsně vedle pravé tyče. Ve 14. minutě se Tetteh dostal do samostatného úniku, nicméně proti Hladkému neuspěl. Netrvalo to ale dlouho a domácí fanoušci se mohli poprvé radovat. Stanciu se dokázal zbavit dvou bránících hráčů a prostřelit Hladkého.

Zhruba v půlce prvního poločasu vyslal prudkou ránu domácí Chipciu, proti ní byl ovšem Hladký bezchybný. Ve 27. minutě Frýdek poslal dobrý míč do vápna, kde Tetteh přetlačil Vukliševiče a v pádu poslal míč od tyče do brány. Už na 3:0 pro domácí zvyšoval opět Tetteh, tentokrát se jednoduše uvolnil na levé straně a nechytatelnou ranou nedal gólmanovi žádnou šanci. Slovan mohl v závěru prvního poločasu snížit. Nita si však s Kačarabovou hlavičkou dokázal poradit.

Slovan se po přestávce rozhodně nevzdal, jenže pokusy Sukisy a Potočného nepřešly přes hradbu sparťanských těl. Definitivní konec libereckých nadějí znamenala červená karta Vukliševiče po faulu na Tetteha. V 64. minutě hlavičkoval po Stanciově centru z nadějné pozice mimo tři tyče střídající Civič. Zápas za rozhodnutého stavu ztratil na tempu, nic na tom nezměnila ani střela Ševčíka a na druhé straně pokus Kangy.

Patnáct minut před koncem se mohl prosadit z brejku Šural, v pádu ale nedokázal trefit prázdnou branku hostí. Slovan se přeci jen v 89. minutě dočkal čestného úspěchu, když ze standardky krásně skóroval Potočný. Stav 3:1 ale do konce zápasu nevydržel. Po přihrávce Mebrahta se střelou zpoza šestnáctky prosadil Stanciu, který tak korunoval svůj výborný výkon a zároveň také uzavřel skóre.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - 1. FK Příbram 4:1

22.09.2018 17:00

Góly: 22. Lukáš Budínský, 29. Tomáš Wágner, 53. Milan Nitrianský (vl.), 86. Jan Moravec - 46. Ruslan Mingazov

Karviné se v domácím zápase podařilo vysoko porazit Příbram. Ta po prvním poločase prohrávala o dvě branky, a i když ve druhém poločase domácím zle zatápěla, tak dokázala vstřelit pouze jednu branku. Hrdinou utkání se stal karvinský Letić, z jehož centrů se urodily tři branky.

Hosté do zápasu vstoupili lépe. Se Slepičkovou střelou z otočky si ovšem domácí brankář poradil. Na druhé straně v obrovské šanci hlavičkoval vedle příbramské svatyně Wágner. Ten samý hráč se mezi tři tyče netrefil ani v 15. minutě. Vzápětí se ke střele z dálky odhodlal hostující Fantiš, jenže ani on nemířil přesně. Karviná se z první branky radovala ve 22. minutě, to se na levé straně uvolnil Letić, přízemním centrem oslovil Budínského, který umístěnou střelou překonal Švengera.

Netrvalo to dlouho a bylo to o dvě branky. Letić tentokrát oslovil svým centrem Wágnera, ten byl nehlídaný a zblízka se hlavou konečně prosadil. Příbram mohla snížit Skácelem, který však ve vyložené příležitosti selhal. Ve 41. minutě ještě zahrozil Ba Lou, jeho střela se ovšem zakroutila těsně vedle Švengerovy branky.

Úvod druhé půle vyšel hostům na jedničku. Střídající Mingazov nebyl na hřišti ještě ani minutu a už si našel odražený míč, jenž pohotově poslal za záda Berkovce. V 53. minutě si po Letićově centru srazil nešťastně míč do vlastní sítě Nitranský, rázem to tedy bylo znovu o dvě branky. Po hodině hry se do šance prodral hostující Hlúpik, proti němu ovšem výborným výběhem zakročil Berkovec.

Příbram postupně přidávala obrátky a hnala se za vyrovnáním. Nejprve v 75. minutě Fantiš z dobré pozice napálil pouze Voltra. O dvě minuty později se proti Voltrově akrobatickém zakončení vytáhl úžasným zákrokem Berkovec. Nakonec to ale byla Karviná, která se radovala z branky. Švenger sice vychytal dvě obrovské šance Wágnera, ale v 86. minutě byl krátký na krásnou individuální akci Moravce, ten tak i zápas definitivně rozhodl.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko 5:1

22.09.2018 17:00

Góly: 28. Petr Mareš, 56. Tomáš Přikryl, 80. Nikolaj Komličenko, 83. Marek Matějovský, 89. Nikolaj Komličenko (pen.) - 65. Jan Kuchta

Boleslav deklasovala Slovácko 5:1, průběh zápasu ovšem tak jednoznačný nebyl, vždyť ještě čtvrthodinu před koncem vedli Středočeši pouze o jedinou branku. Dvě branky vstřelil Komličenko, jemuž se tak podařilo zvýšit náskok v tabulce střelců.

První šanci zápasu si připsal Přikryl, jehož zakončení na bližší tyč lapil Daněk. Na druhé straně se po nedorozumění domácí obrany uvolnil Rezek, ten přihrávkou ještě hledal Kubalu, situaci ale vyřešil pohotovým zákrokem Šeda. V 10. minutě pálil mimo tři tyče domácí Ladra. Boleslav měla více ze hry, využít toho mohl Komličenko, ten však ze standardky nepropálil zeď a z následné dorážky hostující svatyni přestřelil.

Ani krásná rána Konatého brankou neskončila, protože Daněk míč vyrazil na rohový kop. Po něm došlo ve vápně hostí k obrovskému závaru, ani z něj však Boleslav nic nevytěžila. Ve 27. minutě se domácí konečně dočkali. Na Přikrylův centr si naběhl Mareš a v pádu dokázal překonat Daňka. Obdržená branka hosty probudila. Havlíkův pokus byl sražen na roh a Daníčkova pumelice z dálky proletěla nad břevnem. V závěru první půle mohl druhou branku domácích přidat Přikryl, jeho oblouček ovšem skončil mimo branku.

Po přestávce Slovácko přidalo na obrátkách a hnalo se za vyrovnáním. Kalabiškův centr těsně odvrátil před dotírajícím Havlíkem Keresteš. V 51. minutě zakončoval nebezpečně Rezek, proti němu se ale dobrým zákrokem vytáhl Šeda. O tři minuty později ovšem znovu udeřili domácí. Exslovácký Diviš nahrál na hranici šestnáctky Přikrylovi, jehož pokus si Krejčí nešťastně srazil do vlastní sítě.

Třetí branku Středočechů mohl přidat Mareš, tentokrát se však perfektním zákrokem blýskl Daněk. V 64. minutě se po pěkné kombinaci prosadil střídající Kuchta, který tak vykřesal vrátil hosty zpět do hry. Slovácké šance ale vzaly za své v 80. minutě, to Matějovský vysunul do úniku Komličenka, jenž obešel Daňka a zvýšil na 3:1.

Neuběhly ani dvě minuty, když se po Divišově přihrávce prosadil Matějovský, ten tak zvýšil vedení Boleslavi už o tři branky. Slovácko si kalich hořkosti vypilo až do dna. Nejdříve byl vyloučen kapitán Daníček a pak po faulu Jurošky sudí Lerch odpískal pokutový kop. Míč si vzal Komličenko, který bezpečně proměnil, tím také pečetil skóre na 5:1.

Více informací k zápasu

SFC Opava - FK Teplice 2:0

22.09.2018 17:00

Góly: 27. Tomáš Smola, 61. Tomáš Jursa

Opava dokázala podruhé v řadě uspět v brněnském azylu. Po minulé výhře nad Jabloncem tentokrát porazila Teplice. Ty dnes nepředvedly optimální výkon, který nemohl na srdnatě bojující Slezany stačit.

Úvod zápasu byl z obou stran poměrně nezáživný. Za první zajímavou situaci by se dal považovat únik domácího Kayamby z 21. minuty. Jeho střelu ovšem dokázal Ljevakovič srazit na rohový kop. O pět minut později se prakticky z ničeho nic prosadil Smola, jenž po centru Hrabiny zamířil přesně k tyči a poslal tak domácí do vedení. Opava mohla záhy přidat i druhou branku. Kayambova střela skončila na tyči a dorážející Kuzmanovič mířil pouze do Diviše. Na druhé straně z dálky pálili Vondrášek i Ljevakovič, jenomže ani jeden nedokázal překonat obranný val domácích. V závěru úvodní čtyřicetipětiminutovky střílel ještě vysoko nad aktivní Kayamba.

Vstup do druhého poločasu měli lepší domácí. Hlavičku Smoly ovšem Diviš lapil. V 62. minutě si odražený balón našel Tomáš Jursa a přesnou ranou nedal Divišovi žádnou šanci - 2:0 pro Opavu. O pár minut později se do další šance domácích dostal Zapalač, jehož pokus však skončil vysoko nad břevnem. Ke konci zápasu se přeci jen Teplice dostaly do tlaku. Jindráček ovšem na centrovaný míč do vápna těsně nedosáhl a ani Kučerova rána z 85. minuty snížení nepřinesla. Poslední minuty už si domácí dokázali pohlídat a mohli začít slavit výhru.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Dukla Praha 1:0

22.09.2018 15:00

Góly: 33. Václav Jemelka

Téměř dva měsíce čekala Olomouc na ligové vítězství. Dočkala se ho až v devátém kole proti Dukle a připsala si tak do tabulky důležité tři body. Jedinou branku zápasu vsítil obránce Sigmy Jemelka.

Do sestavy domácích se vrátil obránce Štěrba, jenž ve stoperské dvojici doplnil Jemelku. Ani na lavičce náhradníků se neobjevil útočník Nešpor, a tak se na hrotu objevil Plšek. Hostům se vrátil v minulém kole vykartovaný Tetour, jenž se hned zařadil do základní jedenáctky. Trenér Pražanů Skuhravý tentokrát odpustil od rozestavení se třemi obránci a hrál klasicky se čtyřmi defenzory vzadu.

Na olomouckých hráčích bylo od počátku vidět, že chtějí po dlouhé době zvítězit. V sedmé minutě zakončil akci Hanáků Plšek střelou těsně vedle brány brankáře Rady. V zajímavé pozici se pět minut nato ocitl Zahradníček, jenže v rozhodující chvíli netrefil balón ideálně. Dukla se poprvé výrazně připomněla v 18. minutě, kdy Holedna pohotovou střelou z rohového kopu jen těsně minul zařízení.

První střelu na bránu zaznamenal ve 26. minutě domácí Falta, avšak Rada se příliš nezapotil. Za šest minut se v pokutovém území otočil Hála a jeho pokus levou nohou vyrazil Rada taktak na rohový kop. Z něho pak Hálu opět famózně vychytal brankář Dukly, na dorážku Jemelky už byl ale krátký, a Sigma se tak dostala do vedení. Olomouc po brance ožila, což v 35. minutě demonstroval Houska, jehož střelu vyrazil Rada. Následně se do míče opřel Sladký, který trefil spojnici břevna a tyče.

Na Andrově stadionu byla k vidění parádní podívaná. Minutu po Sladkého bombě propálil Houska z úhlu Radu a míč skončil na tyči. Za hosty odpověděl Doumbia, s jehož střelou z dálky měl gólman Buchta starosti. Před přestávkou chtěl vyrovnat také Djuranović, i toho však vychytal brankář Hanáků.

Čtyři minuty po přestávce zakombinoval Sladký se Zahradníčkem a prvně jmenovaný vystřelil těsně vedle tyče. Tři minuty poté utekl obraně Dukly Plšek, jeho slabou střelu ale Rada kryl. Na druhé straně po hodině hry sklepl Brandner Holendovi, jenž však z dobré pozice pálil vysoko nad břevno. V 64. minutě se zase připomněla Olomouc, kdy Houska jen o centimetry netrefil svatyni Pražanů. Za minutu se po zmatcích v obraně Sigmy dostal do velké šance Holenda, kterého však skvěle vychytal Buchta.

Hosté v závěru usilovali o vyrovnání. Blízko brance byl Milošević, který však nastavení pálil z první daleko vedle Buchtovy brány. Olomouc tak nakonec ubránila těsně vítězství.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Baník Ostrava 1:2

21.09.2018 18:00

Góly: 83. Jean-David Beauguel - 62. Milan Baroš, 65. Lukáš Pazdera

Vrátil se a zvítězil. Řeč je o trenérovi ostravského Baníku Bohumilu Pánikovi, jenž během devátého kola zavítal do Zlína, kde kdysi sbíral úspěchy. Teď s Baníkem dokázal ve Zlíně zvítězit, díky čemuž se Ostravané bodově dotáhli právě na svého moravského soupeře.

V minulém utkání na hřišti Bohemians vyšlo trenérovi Zlína Michalu Bílkovi střídání, když jedinou branku vstřelil Hronek, který na hřiště přišel až ve druhém poločase. Tato branka ale nakonec zlínskému záložníkovi nestačila k tomu, aby se dostal do základní v sestavě. Na hřiště tak od začátku vyběhli stejní hráči, kteří zahájili duel ve vršovickém Ďolíčku.

Ostrava naposledy podlehla pražské Spartě, přesto kouč Pánik nezamíchal kartami a taktéž ponechal sestavu beze změny. Nenaplnily se tak spekulace, že by se do základní jedenáctky probojoval například bývalý reprezentační obránce Procházka.

První velkou šanci zápasu si vypracovali hosté. Po Holzerem zahrané standardní situace ve čtrnácté minutě vznikl ve vápně Zlína závar, během kterého zakončoval hlavou Stronati pouze do spoluhráče Baroše, jinak by pravděpodobně poslal Baník do vedení. Zlín kontroval za dvanáct minut, kdy se po akci zprava odrazil míč přes šířku pokutového území k Bartošákovi, který v dobré pozici pozdravil pouze fanoušky Chacharů za bránou.

Baník kousal a osm minut před přestávkou si vytvořil další gólovku. Po dalším Holzerově centru se v obrovské šanci ocitl Fillo, a přestože byl nikým nehlídán, dokázal netrefit prostor mezi třemi tyčemi. Poslední šanci první půle si vypracovali domácí, když Podio rozehrál přímý kop na hlavu Bača, avšak mladý obránce zakončil nad břevno Lašůvkovy svatyně.

Bojovné utkání pokračovalo i po změně stran. Po hodině hry se z dálky opřel do míče Matejov, opět však mířil příliš vysoko. O dvě minuty později převzal hostující Holzer míč na polovině hřiště, následně jej předal Barošovi, který prošel obranou soupeře jako nůž máslem a po kličce brankáři Dostálovi poslal Ostravu do vedení.

V 65. minutě přidal Baník další branku. Na rohový kop od Hrubého si naskočil nikým nehlídaný Pazdera a bývalý hráč Zlína zvýšil náskok Baníku přesnou hlavičkou ke vzdálenější tyči. To už byl na hřišti dříve zmíněný Hronek, který táhl akci Ševců jedenáct minut před koncem. Jeho pobídku posunul Poznar k Beauguelovi, jehož ve velké šanci vychytal skvělý Laštůvka.

Zlín se branky dočkal v 83. minutě. Po Hronkově dlouhém autu a následné nepovedené ráně od Matejova se míč ve skrumáži před brankou odrazil od Železníka k Beauguelovi, který do meruny zasáhl dřív než vyběhnuvší Laštůvka a snížil na rozdíl jedné branky. Závěr duelu si ale Baník pohlídal, když soupeři nedovolil vypracování většího tlaku, a po závěrečném hvizdu se radoval z cenného vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha980122:424
2.Sparta Praha972019:523
3.Viktoria Plzeň970214:921
4.Fastav Zlín961216:719
5.Baník Ostrava961214:519
6.FK Jablonec941414:1013
7.FK Mladá Boleslav941422:2013
8.Bohemians Praha 1905932410:1211
9.1. FK Příbram932414:1811
10.Slovan Liberec92439:1210
11.MFK Karviná930614:199
12.FK Teplice923411:179
13.1. FC Slovácko930611:209
14.SFC Opava92169:187
15.Sigma Olomouc92079:186
16.Dukla Praha91086:203

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (591)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele