FORTUNA:LIGA - souhrn 5. kola

17.08.2018, 20:31, aktualizováno 20.08.2018, 19:57
Komentáře a souhrny
Ostrava zvládla dohrávku na hřišti Olomouce. Po Slavii, která podlehla Jablonci, premiérově ztratila i Sparta. Letenský celek remizoval 2:2 s Příbramí. Plzeň nejtěsnějším možným rozdílem vyhrála v Karviné. Mladá Boleslav rozstřílela šesti góly Opavu a Zlín pozdním gólem porazil Teplice. Bohemians vezou z Liberce bod za plichtu 1:1. Už v pátek Dukla ani na pátý pokus nedokázala v lize bodovat a hned od začátku soutěže nabírá pořádnou ztrátu...

Sigma Olomouc - Baník Ostrava 1:4

20.08.2018 18:00

Góly: 79. Pavel Dvořák - 3. Martin Fillo, 13. Dame Diop, 60. Dame Diop, 77. Dame Diop

Baník Ostrava pokračuje ve výborném vstupu do sezóně a po čtvrté výhře z pěti zápasů zůstává v závěsu za vedoucí trojicí. Vysoké vítězství v Olomouci režíroval především Diop, který sám vstřelil tři branky. Sigma stálé zůstává na třech bodech ve spodních patrech tabulky.

Hanáky čeká za tři dny prestižní střetnutí v Evropské lize proti španělské Seville, přesto do střetu proti Baníku nastoupila většina opor. Na levý kraj obrany se vrátil kapitán Vepřek, který ve čtvrtek nehrál proti Almaty kvůli červené kartě. Hostům chyběl zraněný lídr Baroš. Jeho místo zastoupil Ondřej Šašinka, jenž rozhodl poslední utkání Chacharů na hřišti Bohemians.

Na první branku se čekalo jen tři minuty. Na konci rychlého útoku Ostravy přihrál Pazdera na volného Filla a někdejší záložník Plzně či Teplic poslal Baník do vedení rychlou střelou zblízka. Sigma málem vyrovnala za osm minut, ale na Hálův centr těsně nedosáhl v ofsajdu stojící Nešpor a Faltu zase vychytal gólman Laštůvka.

Ve 13. minutě našel Fleišman průnikovou přihrávkou ve vápně Holzera, ten předal Diopovi a senegalský fotbalista přízemní střelou k tyči zvýšil vedení hostů. Šokovaná Olomouc se snažila do zápasu vrátit mimo jiné z rohových kopů, po jednom z nich se sám v pokutovém území ocitl Sladký, ale ve slibné pozici netrefil balón. Pravý bek domácích se snažil dál a ve 38. pronikl ze strany do vápna, jeho zpětnou přihrávku ale zastavil Laštůvka.

Třetí branku Slezanů chtěl přidat Holzer, jeho snahu však šest minut před přestávkou utnul svým výběhem brankář Buchta. Ve 41. minutě zkusil své štěstí z dálky Šašinka, ale Buchta tygřím skokem pokus útočníka Ostravy vyrazil.

Druhá půle začala náznaky šancí na obou stranách. Po hodině hry rozehrál Baník rychlou akci, centr z pravé strany sklepl Fillo k Diopovi, jenž do prázdné brány přidal třetí branku hostů. Olomouc se i za velmi nepříznivého stavu nevzdávala, ovšem Nešpor po Faltově příhře pálil vedle tyče.

Představení Chacharů a jmenovitě Diopa pokračovalo třináct minut před koncem. Hrubý na kraji vybojoval míč a přihrál jej před bránu, kde Diop neměl problém zkompletovat hattrick - 0:4. Alespoň o čestný zásah se v 79. minutě postaralo duo střídajících hráčů Sigmy. Zahradníček nacentroval na Dvořáka, jehož hlavička zaplula až do sítě. V závěru ještě Zahradníček prověřil z úhlu Laštvůvku, ale neuspěl. Baník si již v závěru vysokou výhru pohlídal.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FK Příbram 2:2

19.08.2018 18:00

Góly: 38. Guélor Kanga (pen.), 69. Alexandru Chipciu - 6. Miroslav Slepička, 86. Emmanuel Antwi

Příbram dokázala na hřišti favorita vyválčit jeden bod, když domácím uštědřila lekci z produktivity. Sparta byla jasně lepší, ale ani to, že hrála 50 minut pouze proti deseti, jí k výhře nestačilo. Hrdinou zápasu se stal hostující brankář Švenger.

Letenští si první šanci vypracovali už ve čtvrté minutě. Frýdkova střela byla zablokována a Kangův pokus mířil vysoko nad. O moment později se hosté dostali do protiútoku, jejž Matoušek vyřešil perfektní přihrávkou na Slepičku a ten se nemýlil. Vyrovnat mohl ve 14. minutě Costa, jeho zakončení ale obrana srazila na roh. Sparta se hnala za vyrovnáním. Se Šuralovou hlavičkou si poradil Švenger a Stanciův pokus z přímého kopu skončil těsně nad.

Deset minut před koncem prvního poločasu nejdříve Plavšič pálil do tyče a pak v pokutovém území Fantiš fauloval Stancia. Rozhodčí Franěk nařídil pokotuvý kop, který s přehledem proměnil Kanga - 1:1. Ve 42. minutě byl vyloučen hostující Tregler za faul na unikajícího Tetteha. Sparta mohla početní převahu využít už do poločasu, nicméně Stanciu trefil břevno a proti střele Plavšiče vytáhl úžasný zákrok exsparťanský Švenger.

První příležitost ke skórování si v druhé půli překvapivě vypracovali hosté. Květova rána ovšem Nitu nepřekonala. Ve 49.minutě znovu zazářil proti Chipciuovi i Šuralovi Švenger. Oslabení hosté se snažili hrozit z brejků. Po jednom takovém musel Nita zasahovat po střele Kiliána. Víc ze hry ale měla jednoznačně Sparta. Šural v samostném úniku na brankáře Přibrami ale nevyzrál. V 62. minutě hlavičkoval po centru Stancia mimo tři tyče Tetteh. O pět minut střílel vedle i osamocený Šural.

V 69. minutě se domácí konečně dočkali. Chipciu ve vápně zachoval chladnou hlavu a přesnou ranou k tyči poslal domácí do vedení. To mohl po šedesáti vteřinách navýšit Tetteh, ghanský útočník ovšem trefil pouze boční síť. Sparta si vytvářela příležitosti na přidání rozhodující branky. Kanga mířil nad a proti Šuralovi zasáhl příbramský strážce svatyně.

V 86. minutě přišel pro domácí šok. Nejdříve famózní Švenger zlikvidoval pokus Tetteha a i následnou dorážku Radakoviče. Nový pak odkopl míč až na půlící čáru, kde Frýdek prohrál souboj se střídajícím Antwim, jenž se dostal do samostatného úniku, který chladnokrevně zakončil. Příbram tak i v početním oslabením dokázala vyrovnat. Domácím se v závěru zápasu už skórovat nepodařilo, když pokusy Šurala a Stancia minuly cíl.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Viktoria Plzeň 0:1

19.08.2018 15:00

Góly: 6. Michael Krmenčík

Co nesvedla Slavia, to se podařilo obhájcům z Plzně. Viktoriáni zvítězili i v pátém zápase po sobě a znovu jim k tomu stačila jediná branka. Michael Krmenčík se přitom mohl mezi střelce zapsat vícekrát, ale vedle zahozených příležitostí neproměnil i pokutový kop.

A naopak smolnou sérii bez bodu natáhla Karviná, která je společně s Duklou nejhorším týmem soutěže. Úvod utkání nezastihl karvinské zrovna v optimální formě, Plzeň hrozila hned z kraje zápasu a po tečované střele Hrošovského mohla poprvé inkasovat. Karviná stihla odvrátit na rohový kop, ale z něho následně inkasovala. Roh Hrošovského se snesl na hlavu Michaela Krmenčíka, který potvrdil pověst kanonýra a poslal Viktoriány do vedení!

Po čtvrthodině hry mohlo být s Karvinou ještě více zle. Janečka totiž ve vápně fauloval Řezníka a sudí Orel bez váhání odpískal pokutový kop. Jenže jindy spolehlivý Krmenčík tentokrát zklamal, Berkovec skvěle vystihl směr a stal se hrdinou okamžiku. Penaltu chtěla i Karviná, to když Hubník nešťastně upadl na míč, ale reklamace ruky u pana Orla neprošla. Domácí fotbalisté pak přeci jenom přitlačili na pilu, jenže šance měli hosté. Po Petrželově zasekávačce dobře zasáhl Lingr a na druhé straně Tusjak napálil jen Kozáčika, zatímco Budinský nad.

Aktivně se snažil vystupovat Vlastimil Petržela, ve druhém poločase si připsal další dva střelecké pokusy, nicméně skóre se znovu neměnilo. A výsledek platil i po zajímavém sólu Janečka či pokusu Ramíreze. Obrovskou radost z vyrovnání pak domácím překazil zdvižený praporek a tedy odmávaný ofsajd.

V 72.minutě spálila Karviná další obrovskou šanci a Smrž si snad ještě teď zoufá, co dokázal zazdít. Smrž měl před sebou prázdnou branku, ale nedokázal zkrotit balón a nekompromisně zakončit. Viktoriány čekal ještě těžký závěr, ale domácím docházely síly a nakonec si ani v pětiminutovém nastavení nedokázali vynutit vyrovnání. Plzeň znovu vyhrála nejtěsnějším výsledkem a body tentokráte veze z Karviné.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Jablonec 0:2

18.08.2018 19:00

Góly: 44. Martin Doležal, 77. Tomáš Holeš

Jablonec dokázal po výborném výkonu porazit Sešívané 2:0. Hosty do vedení poslal Doležal a výhru zpečetil Holeš. Domácí se neprosadili, když většinu jejich šancí, včetně penalty, zlikvidoval muž zápasu, Vlastimil Hrubý.

V úvodu utkání si Slavia vypracovala sérii rohových kopů, ze kterých ale nic nevytěžila. Jablonci stačil jeden a hned z toho byla nebezpečná, leč nepřesná hlavička Lischky. Střela hostujícího Kubisty z osmé minuty byla sražena do rukavic Koláře. O moment později běžel od půlky sám na jabloneckou bránu Stoch. Matěj Hanousek ovšem předvedl výborný návrat a šanci zmařil. Zhruba po čtvrthodině hry se do míče z dálky tvrdě opřel Hušbauer, jeho pumelice ale skončila nad.

Jablonec rozhodně nehrál špatně, nicméně jeho akce většinou ztroskotaly na předfinální fázi. A byli to opět domácí, kteří mohli otevřít skóre, jenže Sýkorova skákavá střela skončila těsně vedle pravé tyče. Ve 35. minutě mohl střílet Kubista, jenomže na poslední chvíli se do jeho zakončení položil Ngadeu a srazil míč na rohový kop. Pár momentů před koncem prvního poločasu našel Masopust krásným centrem hlavu Doležela, jenž poslal míč mimo dosah Koláře přímo do šibenice. Do kabin se tak šlo za vedení 1:0 pro Jablonec.

V 52. minutě po centru Baluty střílel do protipohybu brankáře Sýkora, Hrubý však předvedl senzační zákrok a střelu vyrazil. Po šedesáti minutách zápasu nařídil rozhodčí Berka pokutový kop za ruku Trávníka. Míč si vzal Milan Škoda, kterého perfektním způsobem vychytal Hrubý. Ten si poradil i se střelou Baluty po následném rohu. V 75. minutě se řítil do šance nový muž na trávníku, Tecl, jenže ani to, že byl praktický čerstvý, mu ve sprintu proti Hanouskovi nepomohlo, ten podobně jako v prvním poločase Jablonec zachránil.

Neuběhly ani dvě minuty a dopředu se hnal tentokrát Jablonec. Jovovičovi se podařilo uvolnit na levé straně a centrem oslovil Holeše, jenž krásnou hlavičkou překonal Koláře a zvýšil stav už na 2:0 pro hosty. Domácí už po druhé obdržené brance hráli vabank, ale byli to hosté, kteří hrozili z protiútoků. V 81. minutě mohl zápas definitivně rozhodnout Doležal, Kolář se ale zaskvěl a šanci zneškodnil. Chramostův oblouček z dalšího brejku skončil nad. V naprostém závěru se Slavii přeci jen podařilo dvakrát překonat Hrubého, Balutu ovšem zastavilo břevno a proti střele Škody zastoupil Hrubého Masopust.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905 1:1

18.08.2018 17:00

Góly: 52. Elvis Mashike Sukisa - 42. Rudolf Reiter

Zápas mezi Libercem a Bohemians skončil 1:1. Do vedení v prvním poločase šli hosté zásluhou Reitera. Slovan dokázal vyrovnat na začátku druhé půle po brance Sukisy.

Hosté měli od začátku zápasu víc ze hry. Obrana Liberce ale fungovala výborně a hosty do ničeho nepustila. A byl to nakonec Slovan, jenž si připsal první zakončení na bránu. Breite ovšem vysoko přestřelil. To jako by domácí probralo. Pázlerovu nebezpečnou hlavičku zlikvidoval Valeš.

Ve 30. minutě vystřelil z dálky těsně nad domácí Karafiát. Na druhé straně Bartkův zajímavý přízemní centr přeběhli Mašek i Yusuf. Pár minut před koncem poločasu se ke střele po pěkné kombinaci dostal Filip Hašek. Hladký reflexivním zákrokem vyrazil míč ale pouze k Reiterovi, pro něhož nebylo problémem trefit hlavičkou odkrytou branku.

Od začátku druhé půle se Slovan hnal za vyrovnáním. Breiteho střela však skončila mimo tři tyče. Neúspěchem skončilo i zakončení Pázlera. V 52. minutě Karafiát přesnou přihrávkou uvolnil Sukiseho, jenž prostřelil Valeše mezi nohy a vyrovnal tak stav zápasu na 1:1.

Strhnout vedení zpět na stranu Bohemky mohl Yusuf, Hladký však výborným zákrokem míč vyrazil. V 69. minutě opět zahrozili domácí. Centr Oršuly našel přesně Ševčíka, který trefil tyč Valešovy svatyně. Právě Valeš zachránil hosty od inkasování o pár minut později, když z úhlu střílel Breite.

V závěru zápasu byla aktivnější Bohemka, ta dokonce vstřelila branku, jenž byla ovšem chybně neuznána pro ofsajd, o který se v žádném případě nejednalo.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Teplice 1:0

18.08.2018 17:00

Góly: 90+4. Alexander Jakubov

Fastav Zlín dal zapomenout na porážku s Plzní a doma udolal jedinou brankou Alexandra Jakubova Teplice. Rozhodující branka padla až ve třetí minutě nastavení, takže severočeský klub už na ní nedokázal zareagovat.

Samotnému utkání by dost možná více slušela remíza, přesněji bezbranková remíza. Žádný ofenzivní koncert se totiž nekonal, šancí nebylo příliš a spíše byl k vidění defenzivní fotbal. Pokud se směrem dopředu něco dělo, bylo to spíše zkraje zápasu. V dobré střelecké pozici nepřekonal hostující hráz Ibrahim Traoré. Stejný hráč si pak o čtyři minuty později připsal další střelecký pokus, ale Grigar nemusel zasahovat. Jedinou výraznější šanci Teplic obstaral v prvním poločase Žitný a jehož rána pořádně protáhla brankáře Dostála.

Po změně stran byl v gólových šancí aktivnější Zlín. Jean Beauguel měl na kopačce hned dvakrát vedoucí gól, ale v prvním případě netrefil zařízení a v 52. minutě trestuhodně zblízka opět minul.

Teplice zazlobily po hodině hry. Nejprve Vondrášek po perfektním pasu Ljevakoviče odmítl překonat dobře zasáhnuvšího Dostála a po něm vyzkoušel nepřesný obstřel Vaněček. Zdálo se, že utkání skončí remízou a když už se oba celky skoro chystaly do šaten, udeřil Alexander Jakubov! Běžela už třetí minuta nastaveného času, když obrana hostí totálně zaspala a Jakubov střelou do prázdné branky rozhodl o třech bodech pro Ševce.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - SFC Opava 6:1

18.08.2018 17:00

Góly: 2. Nikolaj Komličenko, 21. Nikolaj Komličenko, 44. Ladislav Takács, 53. Ladislav Takács, 58. Nikolaj Komličenko (pen.), 67. Tomáš Ladra - 26. Matěj Helebrand

Pořádný výprask schytal nováček soutěže Opava. Slezané v Mladé Boleslavi zkolabovali a od Středočechů si nechali nasázet šest branek! Utkání mělo dvě hlavní hvězdy, autora hattricku Nikolaje Komličenka a dvougólového Ladislava Takácse.

Mladá Boleslav doma potřebovala zabrat a nováček soutěže byl ideální terč, zvláště když s ním měli Boleslavští nevyřízené účty z minulosti. Domácí začali dle předpokladů aktivně a už ve druhé minutě zápasu se mohli radovat ze vstřelené branky. Střelecký účet si otevřel Nikolaj Komličenko, když pohotovou dorážkou dokončil to, co před ním Ladra nedokázal. Opava chtěla co nejrychleji odpovědět, ale domácí se dostali do varu a o dvacet minut později zdvojnásobili svůj náskok. Takács odvedl výbornou práci, když předskočil Schaffartzika a pak naservíroval přesný pas na Komličenka, který to proti brankáři Fendrichovi znovu zvládl.

Opava se nevzdávala a rychle vstřelila kontaktní gól. Po rohovém kopu se v dresu hostí střelecky prosadil Matěj Helebrand a jen o chvíli později mohlo být vyrovnáno, kdyby střelu Kuzmanoviče nevytáhl Šeda. Místo vyrovnání pak přišel trest. Těsně před odchodem do šaten vrátil dvoubrankové vedení na stranu Mladé Boleslavi Ladislav Takács. Fendrich totiž Konatého střelu jenom vyrazil do míst, kde se pohyboval domácí fotbalista.

Mladá Boleslav měla utkání skvěle rozehrané, neváhala a nalomeného soupeře ve druhém poločase brzy dorazila. Nejprve rozřešil po rohovém kopu nastálý závar opět Ladislav Takács a krátce po něm zkompletoval hattrick Nikolaj Kompličenko. Sudí totiž odpískal ve prospěch středočechů pokutový kop, a to kvůli faulu Fendricha na Konatého a Komličenko ho bezpečně proměnil.

V 67. minutě zvyšoval už na hrozivých 6:1 Tomáš Ladra, který zakončil rychlý brejk tažený Komličenkem. Opava byla zralá na ručník a do konce utkání už se nevzpamatovala. Prohrát nakonec mohla ještě mnohem vyšším rozdílem, nebýt několika zákroků brankáře Fendricha.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - 1. FC Slovácko 1:2

17.08.2018 18:30

Góly: 15. Ivan Schranz (pen.) - 13. Martin Chlumecký (vl.), 90. Martin Chlumecký (vl.)

V zápase mezi Duklou a Slováckem stříleli branky pouze domácí hráči. I tak se ale hostům podařilo zápas vyhrát díky dvěma trefám domácích do vlastní sítě. Obě si připsal nešťastník zápasu Martin Chlumecký.

Do utkání vstoupili lépe Pražané a už ve třetí minutě měli obrovskou šanci po přihrávce Schranze na Bredu, ten se ale o možnost dát gól připravil vlastní nešikovností. Holík už se do zakončení dostal, míč však hlavičkou poslal mimo tři tyče. Na druhé straně se efektně uvolnil Zajíc, jeho štiplavá rána ale mířila pouze do rukavic Rady. Ve 13. minutě Jakub Petr zahrál rohový kop, na který Chlumecký nezareagoval a míč se od něj odrazil za bezmocného Radu.

Vedení ovšem hostům nevydrželo příliš dlouho. Domácí totiž dostali po faulu Slovácka výhodu pokutového kopu, jejž Schranz s přehledem proměnil. Duklu brzké vyrovnání povzbudilo a další ohrožení Slovácké branky si mohl připsat Miloševič, rána mu však vůbec nesedla. Pak se ale hra přiostřila, a i když Slovácko bylo ke konci poločasu aktivnější, tak si žádnou větší příležitost vypracovat nedokázalo.

V 53. minutě se do šance dostal po přihrávce Daníčka hostující Sadílek, jenže jeho střela skončila vedle. Slovácko tahalo ve druhém poločase za delší konec. Zajícovu individuální akci zastavil pěkným zákrokem až Rada. Brankář Dukly se zaskvěl i v 71. minutě, když senzačně vyrazil střelu Hoffmana. Po skrumáži ve vápně nedokázal skórovat ani Janošek, jenž branku přestřelil.

Domácí si svoji první větší šanci ve druhé půli vypracovali až v 84. minutě, nicméně Hanouskova hlavička z těžké pozice se mezi tři tyče nevešla. Když už se zdálo, že utkání dopadne nerozhodně, tak po centru Petra z levé strany chtěl Chlumecký míč odkopnout do bezpečí, místo toho ale skončil opět ve vlastní síti. Domácí i tak mohli bodovat, v naprostém závěru ale Brandner zblízka přestřelil bránu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň55007:115
2.Sparta Praha541011:313
3.Slavia Praha540111:312
4.Baník Ostrava540110:312
5.Fastav Zlín53117:510
6.1. FC Slovácko53028:69
7.1. FK Příbram522111:88
8.FK Jablonec52128:57
9.Bohemians Praha 190552126:77
10.FK Mladá Boleslav520312:126
11.Slovan Liberec51315:56
12.FK Teplice51228:105
13.Sigma Olomouc51046:113
14.SFC Opava50144:141
15.MFK Karviná50054:140
16.Dukla Praha50054:150

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (807)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele