FORTUNA:LIGA - preview 9. kola

21.09.2018, 08:46, aktualizováno 24.09.2018, 08:35
Previews
Česká liga ve své dohrávce nabízí šlágr 9. kola, ve kterém Jablonec hostí Plzeň. Viktoria chce na severu Čech vyhrát, aby se dotáhla na Slavii, také Jablonec však chce po výsledkově nevydařených kolech zabrat...
FK Jablonec - Viktoria Plzeň  (pondělí 18:00)
Deváté kolo uzavře souboj mezi dvěma účastníky evropských pohárů. Obhájce titulu s Plzně se chce opět bodově dotáhnout na Slavii, Jablonec chce zase zapomenout na poslední dva nezdary.

Tak už i v druhém velkém městě pod Ještědem vědí, jaké je to si zahrát skupinovou fázi evropské soutěže. Jablonec se díky třetímu místu v loňském ročníku domácí ligy probojoval do Evropské ligy, kde své účinkování zahájil ve čtvrtek. Severočeši cestovali do francouzského Rennes, kde předvedli nebojácný výkon, nakonec se však zpět domů vraceli s prázdnou. Zelenobílí tak po reprezentační pauze stále čekají na první body, neboť v domácí soutěži před týdnem podlehli Mladé Boleslavi.

Svěřenci Petra Rady by si přitom již neměli dovolovat ztrácet, protože po nepovedeném startu musí dohánět bodovou ztrátu na čelo tabulky, kde sídlí také jejich pondělní vyzyvatel. "Čeká nás mistr ligy a další těžký soupeř. Určitě i u Viktorie převládá nějaké zklamání, když v Lize mistrů vedla 2:0 a má nakonec jen bod. Plzeň má kvalitní a široký kádr. Naši hráči teď musí dobře zregenerovat. Opět se připravíme a jdeme do dalšího boje," burcoval před duelem Rada.

Také Plzeň, jak již ostatně naznačil trenér Jablonce, vstoupila minulý týden do bojů v pohárové Evropě. Obhájci mistrovského titulu však startují ještě o soutěž výš, a sice v Lize mistrů. Viktoria měla utkání s CSKA Moskva výborně rozehrané, o výhru však přišla až v nastaveném čase. Západočechy tak můžou těšit alespoň výsledky z české soutěže, kde z devíti duelů vyhráli osm a v tabulce byli před začátkem kola druzí o skóre za vedoucí Slavií.

Přestože je Plzeň dle pořadí favoritem, kouč Pavel Vrba varuje, že jeho svěřence nečeká v Jablonci lehká práce. "Myslím si, že to je stabilizované mužstvo, které je tvořené už delší dobu. Mají tam velice kvalitní hráče, zkušené i mladé. Je to hodně zajímavý tým. Měli v minulé sezóně nejlepší jaro, takže to je samozřejmě mužstvo, které má velkou kvalitu," uvedl Vrba.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Břečka, Lischka, Sobol - Kubista, Trávník, Považanec, Jovović - Chramosta, Doležal
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Ekpai, Čermák, Kopic - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.51 - 2.79
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Bohemians Praha 1905  (neděle 18:00)
Slavia po úspěchu v Evropské lize pokračuje také na domácí scéně, kde se ve vršovickém derby střetne s Bohemians. Domácí se budou chtít udržet na prvním místě, hosté zase touží překvapit jasného favorita.

Zdá se, že sešívaní se již definitivně smířili s nezdarem v Lize mistrů a plně se soustředí na výkony v domácí soutěži a Evropské lize. Jediným týmem, který Slavii zatím bodově stačí, je plzeňská Viktoria, kterou však červenobílí ve vzájemném zápase porazili. Svou sílu v lize ukázali slávisté naposledy před týdnem na hřišti Slovácka, které muselo zkousnout porážku o tři branky. Výborně se Slavia uvedla také v Evropské lize, kde na úvod jedinou brankou zdolala francouzské Bordeaux.

Přestože Slavia zatím kosí téměř každého soutěže, trenér Jindřich Trpišovský ví, že žádného soupeře není radno podceňovat. Totéž platí o Bohemians. "Bohemka je na tom skvěle kondičně, hráči jsou hodně běhaví, nepříjemní a samozřejmě budou čekat na každou naši chybu, aby vyrazili do brejku. Když nejste po fitness stránce v topu, tak se těžko do jejich týmu budete dostávat. Bude to úplně něco jiného než zápas s Bordeaux. Bude to těžší zápas, než si spousta lidí myslí," uvedl před utkáním kouč, pro kterého je typické nošení kšiltovky.

Klokani se vrací na stadion, který byl v minulosti jejich dočasným domovem. Nyní již však působí zpět v Ďolíčku a do Edenu jezdí pouze k duelům s vršovickým rivalem. Bohemians mají mnohem skromnější cíle než Slavia, které se jim zatím daří plnit. Zelenobílí se drží ve středu ligové tabulky s uctivým odstupem od pohárových i sestupových pozic. Naposledy si však lehce pošramotili pověst, když doma podlehli výborně hrajícímu Zlínu.

Nyní již se však Klokani soustředí na další zápas. "Pohárový zápas Slavie je určitě pro nás papírovou výhodou. Už ze zkušeností mé kariéry ve Spartě vím, že je těžké přepnout z mezinárodní soutěže na domácí. Když přijede Bordeaux, k tomu plný stadion a světoví hráči, je těžké za tři dny přepnout na ligu, když přijede Bohemka," řekl trenér hostů Martin Hašek.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu-Ngadjui, Zelený - Hušbauer, Souček - Stoch, Traoré, Baluta - Škoda
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Dostál, Krch, Šmíd, Bederka, Bartek - Reiter, F. Hašek, M. Hašek, Záviška - Yusuf
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.34 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Dukla Praha  (sobota 15:00)
Až překvapivě důležitým bude sobotní klání na olomouckém Andrově stadionu. Tamní Sigmu totiž nadále marně hledá formu a propadla se na předposlední místo. Stejně bodů posbírala též Dukla, která věří, že se pod novým koučem bude jen zlepšovat.

Když vloni trenér Václav Jílek udělal s Hanáky obrovský kus v před a s mužstvem dokráčel až do pohárové Evropy, zdálo se, že se v Olomouci blýská na lepší časy. S příchodem nové sezóny se ale olomoucký sen začíná sypat jako domek z karet. Vystoupení v Evropské lize skončilo brzy, byť se silnou španělskou Sevillou odehrála Sigma vyrovnanou partii. Na Andrově stadionu si však nejvíce lámou hlavu s učinkováním v domácí lize.

Hanáci za osm kol dokázali porazit pouze Mladou Boleslav. Zbylým soupeřům podlehli a se ziskem tří bodů sídlí na předposlední pozici. "Na ničem jiném nepracujeme než na tom, abychom přenesli ty věci z tréninků do zápasů. Respektive ze zápasů, kdy je motivace pro hráče naprosto prvořadá, to znamená z těch lícových proti Plzni nebo Slavii a pohárů. Tak, aby to dostali do zápasů, které jsou svým způsobem menšího charakteru, ale o to důležitější. Ta utkání prostě musíme zvládat,” řekl před zápasem Jílek.

Sigmě bude v utkání chybět věčný marod Václav Pilař. Mimo hru je také obránce Juraj Chvátal.

Jediným týmem, který je na tom v tabulce hůř než Olomouc, je Dukla. Pražanům začátek ročníku vůbec nevyšel a,do reprezentační pauzy nevěděli, co to znamená získat ligové body. Následně však po rozporuplném konci v Opavě nastoupil ke kormidlu kouč Roman Skuhravý a nyní sr zdá, že by se Dukla mohla zvedat. Skuhravý týmu ihned naordinoval své oblíbené rozestavení se třemi obránci, které okamžitě slavilo úspěch proti Liberci. Žlutočervení na Julisce přežili několik šanci soupeře a sami se po dvou brankách radovali z první výhry.

Dukla stále musí zabrat, v záchranu však v klubu pevně věří. "Dělám pro to všechno, což se projevilo v posledních změnách v hráčském kádru i na trenérské lavičce. A pokud bude potřeba, dojde k posilování mužstva i v zimním přestupovém období,” uvedl majitel klubu Petr Paukner.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Kotouč, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Kalvach, Houska, Plšek, Falta - Nešpor
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Raspopović, Ďurica, Chlumecký - Douděra, Bezpalec, Milošević, Bílovský, Doumbia - Holenda, Djuranović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.17 - 6.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - 1. FK Příbram  (sobota 17:00)
Sobotní odpoledne nabídne souboj domácí Karviné a Příbrami. Oba celky se během posledních let setkaly pouze dvakrát. Jednou se z vítězství radovala Karviná, podruhé byli spokojenější Středočeši.

Domácí nedokázali navázat na výhry v Opavě a se Slováckem, když minulý víkend podlehli Teplicím. V součtu je Karviná se šesti body po osmi kolech na třinácté pozici. Kouč Nádvorník se nemůže spolehnout na služby Dreksy a Puchela, jež doléčují své zranění.

Právě Roman Nádvorník ví, že je proti Příbrami nečeká nic jednoduchého: "Povedl se jim vstup, pravidelně bodovali a uklidnilo je to. Nám doma velí povinnost naplno bodovat a dotáhnout se zpátky na týmy, které nám po minulém kole trochu odskočily."

Nováček z Příbrami do soutěže vstoupil na výbornou. V šestém a sedmém kole sice prohrál s Libercem a Zlínem, z toho se ale ovšem dokázal oklepat a v minulém zápase zvítězil nad trápící se Sigmou Olomouc. Družina Josefa Csaplára je momentálně na šestém místě a pro nadcházející zápas bude postrádat Boháče a Holka.

"Jsme v době pomatouškovské, udělali jsme hodně změn během pauzy a stále si to sedá. Hodně nám ale v tomto přechodu pomohla minulá výhra nad Olomoucí. Navíc jsme udrželi nulu a podali dobrý týmový výkon. Na to potřebujeme navázat, jelikož chceme venku zabrat," je přesvědčený trenér Csaplár.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolič, Panák, Janečka, Moravec - Mertelj, Budínský - Tusjak, Lingr, Letič - Wágner
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Švenger - Soldát, Nitrianský, Tregler, Skácel - Kilián, Květ - Hlúpik, Fantiš, Antwi - Slepička
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.97 - 4.92
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
V sobotu od sedmnácti hodin se odehraje zápas mezi Boleslaví a Slováckem. Domácí mají proti Slovácku výbornou bilanci, když z posledních 11 zápasů osmkrát zvítězili a pouze jednou odešli poraženi.

Mladá Boleslav disponuje druhým nejlepším útokem, ale zároveň nejhorší obranou v lize. Upřít se domácím ale nedá rozhodně to, že hrají atraktivní fotbal. To potvrdili i minulou neděli výhrou 3:0 v Jablonci. Nicméně Středočeši jsou v tabulce na desátém místě, což je zhoršení proti letům minulým. Pro příští zápas zatím visí otazníky nad starty Fabiána i Matějovského.

"Slovácko je v letošní sezóně hodně nevyzpytatelný, dokázalo porazit třeba Baník a myslím si, že určitou kvalitu má. Vím, že teď mají nějaké problémy v obraně, že je někdo zraněný a nemůže hrát, ale určitě sem přijedou bodovat. My musíme bojovat a navázat na Jablonec," ví Matěj Chaluš.

Slovácko se propadlo až na dvanácté místo v pořadí, když si připsalo už tři prohry v řadě. Po debaklu se Zlínem přišly i porážky od Karviné a pražské Slavie. Hosté mají širokou marodku. Chybět budou Divíšek, Kadlec, Krejčí a Navrátil. Týmu nepomůže ani vykartovaný Hofmann.

Vlastimil Daníček ví, co je potřeba, aby jeho tým v Boleslavi uspěl: "V poslední době jsou to právě individuální chyby, které nás výsledkově sráží. Pokud chceme nepříznivou sérii prolomit, tak se jim musíme vyvarovat. Dále pak musíme pohlídat i jejich ofenzivní činnost včetně Komlichenka, kterému to tam teď padá a s osmi brankami je nejlepším střelcem ligy. Rozebrali jsme si je na videu, takže víme, co nás tam čeká, ale rozhodně to bude těžký soupeř."
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Chaluš, Hůlka, Keresteš - Takács, Mareš - Přikryl, Ladra, Konaté - Komličenko
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Juroška, Daníček, Šimko, Reinberk - Janošek - Kalabiška, Sadílek, Havlík, Petr - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.98 - 5.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SFC Opava - FK Teplice  (sobota 17:00)
Sobotní zápas mezi Opavou a Teplicemi je souboj mezi týmy z druhé poloviny tabulky. Poslední vzájemný zápas se uskutečnil v roce 2005, tehdy Teplice vyhrály 1:0.

Nováček soutěže se zatím trápí na čtrnáctém místě. V sedmém kole se Opavě ale zadařilo, když porazila silný Jablonec. V minulém kole ovšem nestačila na Viktorku Plzeň. Proti Teplicím nemůže kouč Kopecký spoléhat na služby zraněného Žídka.

"Nevyhráli jsme, důvod ke změně v sestavě je vždycky. V kádru máme řadu kvalitních hráčů. Viděli jsme poslední zápasy Teplic, takže budeme do základní jedenáctky dosazovat kluky, kteří budou proti tomuto soupeři platní. Máme tady Kayambu, Juřenu, Jurečku, Janetzkého a mohl bych jmenovat další," ví Ivan Kopecký.

Teplice se po sérii tří porážek výsledkově zvedly. Nejdříve remizovaly v Boleslavi a pak dokázali doma porazit Karvinou 2:1. V Brně, kde Opava hraje své domácí zápasy, ale rozhodně nečeká hosty nic lehkého. Týmu navíc bude chybět Grigar a pravděpodobně i Krob.

"Na reprezentačním srazu jsem dal ve dvou zápasech dva góly, ale pokaždé jsme prohráli. Podařilo se mi skórovat i pak v lize a hlavně jsme vyhráli, tak po psychické stránce máme teď lepší náladu. Opava ale nebude jednoduchým soupeřem, v Plzni přestála tlak domácích, hrála velice dobře. Ona nemá co ztratit jako nováček, v tom je její výhoda," myslí si záložník Patrik Žitný.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Simerský, Schaffartzik, Svozil - Zavadil, Jursa - Kayamba, Kuzmanovič, Zapalač - Smola, Puškáč
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Král, Jeřábek, Hošek, Shejbal - Ljevakovič, Kučera - Vondrášek, Hora, Žitný - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.50 - 3.26
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Slovan Liberec  (sobota 19:00)
Zápas mezi Spartou a Libercem bude ze sobotních duelů táhnout patrně nejvíce. Nic na tom nemění ani fakt, že Rudí proti Slovanu vyhráli už šest domácích ligových zápasů v řadě.

Domácí se po vypadnutí z Evropské ligy soustředí především na ligu, v ní se jí zatím daří parádně. Letenští jsou posledním týmem v lize, jenž nepoznal hořkost porážky. Třetí Sparta svoji formu potvrdila i v posledním zápase výhrou v Ostravě. Trenér Sčasný nemůže počítat se Zahustelem, Kadlecem a Ben Chaimem.

"Myslím si, že to pro fanoušky bude hezké utkání, Liberec se snaží hrát kombinační fotbal a mohlo by to tedy být zajímavé. Viděl jsem sestřih jejich zápasu na Dukle, který sice překvapivě prohráli, ale měli spoustu šancí. Některé zápasy nezvládli výsledkově, herně jsou na tom ale velice dobře a je to podle mě poměrně silný soupeř," varuje Josef Šural.

Slovan Liberec sice hraje pěkný fotbal, výsledkově ale určitě zůstává za očekáváním. Nejčastěji remízující tým je momentálně v tabulce na devátém místě. Nevydařené výsledky potvrdil Slovan i minulý zápas, když jako první tým ztratil s Duklou body. Hosté nebudou moct na Letné využít zraněného Knejzlíka a Maru.

"Sparta je vždy speciální soupeř. Výsledkově se jí daří, bude plný stadion a budou chtít své dobré výkony potvrdit. To by mohla být voda na náš mlýn. Budou totiž chtít hrát fotbal," ví brankář hostí, Václav Hladký.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Chipciu, Radakovič, Kaya, Costa - Stanciu, Kanga, Frýdek, Plavšič - Šural, Tetteh.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Mikula, Vukliševič, Karafiát, Kerbr - Breite - Malinský, Ševčík, Potočný, Pešek - Mashike Sukisa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.46 - 8.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Baník Ostrava  (pátek 18:00)
Pikantním duelem mezi několika známými tvářemi začne další kolo české ligy. Do Zlína se na místo činu vrací kouč Páník, který Baník pomalu a jistě vrací k výšinám. Totéž však platí o domácích, se kterými dělá divy nový trenér Bílek.

Na zlínské Letné by si výborné starty do sezóny mohli patentovat. Ševci hrají českou nejvyšší soutěž čtvrtým rokem po sobě a až na loňské rozpaky je vždy podzimní část soutěže zastihla v dobrém rozmaru. Původně se tento jev dával do spojení s trenérem Bohumilem Páníkem. Zkušený stratég již však svou misi ve Zlíně ukončil, přesto se mužstvu od řeky Dřevnice daří též pod dalším koučem Michalem Bílkem.

Bývalý trenér reprezentačního výběru měl v létě dost času na to, aby si tým vyznávající žlutou a modrou barvu přetvořil podle svých představ. Hráče naučil novému rozestavení, které nyní slaví úspěchy. Ševci v osmi kolech jen jednou prohráli a jednou remizovali, zbytek utkání ovládli za tři body a nyní se zaslouženě vyhřívají na bramborové pozici těsně za hvězdným triem Slavia, Plzeň, Sparta.

Sami zlínští fotbalisté ale mírní nadšení a pokorně chtějí pokračovat v dobrých výkonech. "Je teprve začátek soutěže, všechno se ještě může změnit. My si vážíme toho, že se držíme celků, jako jsou Slavia, Plzeň, Sparta, Baník. Je to pro nás dobrá vizitka." uvedl útočník Ševců Tomáš Poznar, jenž loňskou sezónu odehrál v dresu pátečního soupeře z Ostravy.

Podobně rozporuplné pocity jako Poznar bude zažívat vícero aktérů páteční bitvy. Na druhé straně barikády oblékli zlínský dres v minulosti Holzer, Diop nebo Pazdera, který u Dřevnice strávil většinu své dosavadní kariéry. Pozornost bude upřena samozřejmě na lodivoda Baníku Páníka, jenž v minulosti dokázal Zlín vytáhnout z ligového průměru až do pohárové Evropy.

Nyní se o něco podobného pokouší ve Slezsku. A zatím se mu daří obstojně. Vloni na jaře dokázal téměř nemožné, když beznadějně poslední tým dokázal v nejvyšší soutěži zachránit. V novém ročníku již v Baníku všechno šlape jako hodinky, a Ostravané tak podobně jako Zlín šlapou na paty těm nejlepším. Aktuálně jsou Páníkovi svěřenci pátí s tříbodovým mankem na Ševce.

Trenér Slezanů věří, že najde způsob, jak prolomit obranu soupeře. "A zadruhé bude bezpodmínečně nutné, aby hráči to, co si před utkáním řekneme nebo jsme si už řekli, striktně dodrželi. Pokud se to všechno podaří, věřím, že ze Zlína neodjedeme s prázdnou," řekl Páník.

Kouče Baníku může těšit, že pracuje téměř s kompletním kádrem. Mimo hru je pouze Stáňa, jenž doléčuje dlouhodobé zranění. Zlínu bude chybět útočník Vyhnal a nejistý je start obránce Hnaníčka, který chyběl již v minulém kole na hřišti Bohemians.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Bačo, Buchta, Gajić - Matejov, Hronek, Podio, Jiráček, Bartošák - Poznar, Beauguel
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Jánoš, Hrubý, Holzer - Diop, Baroš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.31 - 3.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha870121:421
2.Viktoria Plzeň870114:621
3.Sparta Praha862015:420
4.Fastav Zlín861115:519
5.Baník Ostrava851212:416
6.1. FK Příbram832313:1411
7.Bohemians Praha 1905832310:1111
8.FK Jablonec831411:1010
9.Slovan Liberec82428:810
10.FK Mladá Boleslav831417:1910
11.FK Teplice823311:159
12.1. FC Slovácko830510:159
13.MFK Karviná820610:186
14.SFC Opava81167:184
15.Sigma Olomouc81078:183
16.Dukla Praha81076:193

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (892)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele