FORTUNA:LIGA - preview 5. kola

17.08.2018, 08:43, aktualizováno 20.08.2018, 08:33
Previews
Olomouc v Evropské lize vyřadila Kairat a těší se na zápasy proti Seville, v domácí nejvyšší soutěži to ovšem Sigmě nejde a nic snadného na ní nečeká ani nyní. Na Hanou přijede Baník Ostrava, který má možnost dotáhnout se na třetí Slavii...
Sigma Olomouc - Baník Ostrava  (pondělí 18:00)
Pondělní podvečer nabídne souboj mezi Olomoucí a Ostravou. Sigmě se proti Baníku v domácích zápasech daří, když prohrála pouze jediný z posledních devíti.

Olomouc nezažívá tak povedený vstup do ligy jako loni, když prohrála například na hřišti Slovácka 3:1. Na druhou stranu ale dokázala uspět v Evropské lize a po vyřazení Almaty se může těšit na dvojzápas proti věhlasné Seville. Domácí nemůžou pro zápas proti Baníku počítat se zraněným Václavem Pilařem.

Trenér Václav Jílek si je vědom síly Baníku: "Určitě mají kvalitu, když mají ze čtyř zápasů devět bodů. Jsou v těsném závěsu za vedoucí trojkou. Na druhou stranu si nemyslím, že by byl Baník v zápasech nějak výrazně dominantní. Zápasy jim vyšly, jsou efektivní, produktivní a vzadu jsou schopni uhrát nulu. To je to, co dělá fotbal fotbalem a výsledky, věci, které rozhodují, jsou v šestnáctkách a tam teď Baník hraje velmi dobře."

Baník je momentálně na pátém místě v tabulce a po výhře doma s Příbramí dokázal vyhrát i na hřišti Bohemians. Baník má zatím letos neúspěšný pouze jeden zápas, a to když se stejně jako Sigma vrátil ze Slovácka s prázdnou. Trenér Bohumil Páník se nemůže spolehnout na služby Bredy a Stáni. Otazník zatím visí nad startem ikony ostravského klubu, Milanem Barošem.

Exolomoucký stoper Martin Šindělář se na zápas těší: "Vždycky říkám, že se těším na každý zápas, ale tenhle je samozřejmě speciální tím, že jsem v Olomouci dlouho byl, s těmi kluky jsem hrával, takže je všechny znám. A i když teď žiju se ženou v Ostravě, v Olomouci jsem pořád doma a rádi se tam vracíme."
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Houska, Kalvach, Plšek, Falta - Nešpor
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Stronati, Fleišman - Fillo, Jánoš, Hrubý, Holzer - Diop, O. Šašinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.32 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Viktoria Plzeň  (neděle 15:00)
Karviná ještě nezískala ani bod, zatímco Viktoria naopak neztratila. Jejich vzájemný souboj se odehraje v Karviné na Městském stadionu a favorit je na první pohled zcela jasný. Ve prospěch Viktoriánů hraje i stoprocentní vzájemná bilance čtyř výher.

Západočeši tedy mohou v Karviné jen ztratit. Nic jiného, než vítězství se totiž od nich neočekává. Nicméně Pavel Vrba před soupeřem varuje. "Karviná má sice nula bodů, ale také má za sebou strašně těžký los - nejtěžší vůbec ze všech týmů. Hráli třikrát venku, navíc s top mančafty, které hrají o poháry. S Mladou Boleslaví doma prohráli dost nešťastně a ten jejich herní projev určitě neodpovídá tomu, že jsou na nule," nechal se slyšet kouč Viktorie.

Karviná před týdnem sehrála vyrovnané utkání s Mladou Boleslaví, ale na body opět nedosáhla. Po čtyřech kolech tak na body stále čeká. V tomto ohledu je pak na tom stejně jako Dukla Praha, která ale prohrála i páté jarní utkání. "Budeme chtít herně navázat na domácí zápas s Boleslaví. Víme, že doma jsme silnější. Samozřejmě musíme hodně zlepšit defenzivní činnost celého týmu a pokusíme se Plzeň překvapit," řekl záložník Lukáš Budinský.

Plzeň v minulém kole narazila na Fastav Zlín a vyhrála po jediné brance Michaela Krmenčíka 1:0. Šlo už o třetí výsledek 1:0 za sebou. Viktoriáni si sice nijak přesvědčivě nevedou, na druhou stranu jsou po čtyřech kolech stejně jako Slavia a Sparta stoprocentní a to je hlavní. "S dvanácti body jsme samozřejmě spokojení, ale i my k sobě musíme být kritičtí. Určité pasáže utkání a některé zápasy nebyly rozhodně tak ideální, jak se to jeví bodově," dodal Vrba.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolič, Janečka, Šisler, Tusjak - Mertelj - Moravec, Budínský, Panák, Letič - Wágner.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Pernica, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Čermák, Zeman - Krmenčík.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.17 - 4.25 - 1.59
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - 1. FK Příbram  (neděle 18:00)
Sparta Praha vyzve v neděli odpoledne na svém hřišti nováčka z Příbrami. Ten má proti Letenským otřesnou bilanci, když prohrál již osmkrát v řadě.

Pražané, po vypadnutí z Evropské ligy, se soustředí už jen na domácí soutěže. V lize se jim zatím daří parádně. Společně se Slavii a Plzní jsou posledními týmy, jež ještě neztratily ani bod. V posledním zápase se Spartě podařilo uštědřit Teplicím debakl 4:0. Do zápasu proti Příbrami nenastoupí Drchal, Kadlec, Pulkrab, Zahustel a Ben Chaim.

"Příbram může být nebezpečná svou individuální kvalitou, víme, že si musíme dávat pozor na Matouška, který je ve formě. I ostatní hráči tam ale mají svou kvalitu. Nesmíme nic podcenit a hlavně je potřeba hrát stejně, jako v Teplicích. Pak budeme vyhrávat," je přesvědčený stoper Radakovič.

Příbram může být se svým vstupem do soutěže velice spokojena. Před začátkem pátého kola se nacházela na pátém místě, a to je pro nováčka více jak dobré. Středočeši se prezentují pěkným útočným fotbalem, což potvrdili v minulém kole proti Dukle, které nasázeli čtyři branky. Trenéra Csaplára jistě těší i to, že má k dispozici kompletní kádr.

"Vstup do ligy se celkem povedl, těší mě, že hrajeme dobrý fotbal. Teď nás ale čeká jiný typ utkání. Bude to nádherné, všichni se na to těšíme, atmosféra, diváci. Pořád je to Sparta. Hráče na takový zápas není třeba motivovat. Budeme tam chtít opět hrát náš fotbal, já to ani jinak hrát neumím," ví trenér Josef Csaplár.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Chipciu, Kaya, Radakovič, Costa - Stanciu, Kanga, Frýdek, Plavšič - Šural, Tetteh
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Švenger - Nový, Nitrianský, Tregler, Skácel - Kilián, Květ - Hlúpik, Matoušek, Rezek - Slepička
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.90 - 13.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905  (sobota 17:00)
Sobotní odpoledne nabídne souboj dvou týmů ze středu tabulky. Slovan Liberec přivítá na svém hřišti pražskou Bohemku. Té se v lize ještě nikdy nepodařilo U Nisy vyhrát.

Liberec je momentálně na devátém místě v tabulce. Po výhře nad Karvinou a prohře v Plzni si připsal dvě remízy. Nejdříve s Teplicemi a pak také v Opavě. Slovan ale jistě míří výše a doma bude určitě chtít vyhrát. Proti Klokanům nemůže však spoléhat na služby Knejzlíka a otazník zatím visí nad startem Milana Kerbra.

"Nehrajeme špatně, máme dobrého trenéra a dobrý tým. V kabině není jediný problém. Liberci se jako každý rok povedlo mužstvo dobře doplnit. Přišli sice hráči z druhé ligy, ale hodně šikovní. Zatím nám trochu chybí finální fáze, abychom dokázali dostat balon do brány, ale snad to bude dobré. Doufám, že se zvedneme, budeme válet jako vloni na podzim a zabojujeme o přední příčky," věří Matěj Hybš, jenž se vrací po dlouhém zranění.

Bohemians se nachází o jedno místo před Slovanem. Hosté nedokázali v posledním kole potvrdit výhru proti Dukle a prohráli s rozjetým Baníkem 1:0. Také Klokani nemají příliš širokou marodku. Chybět bude Martin Hašek ml. a nejspíše i Jindříšek. Disciplinární trest vypršel brankářské jedničce, Tomášovi Fryštákovi, jenž se pravděpodobně vrátí zpět do brány. Trenér Hašek hovořil před zápasem o kvalitách Slovanu: "Je to dlouhodobě pracovité mužstvo. Řadí se mezi nejúspěšnější pětici týmů v tuzemské nejvyšší soutěži. Opakovaně v kádru ovšem probíhá řada hráčských změn, s nimiž se ambice opakovaně naplňují obtížně. Ačkoliv vkročili do sezóny s novým trenérem a dalšími hráči, tak se jejich herní styl výrazně nezměnil. Mezi jejich přednosti patří pohyblivost. Svým neustálým pohybem dostávají soupeře pod tlak, narušují mu rozehrávku. Vyhledávají osobní souboje, neboť jsou v nich silní. Mezi slabší stránky bych naopak zařadil to, že mají nově utvořené mužstvo. Potřebují čas k tomu, aby se dali dohromady."
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Mikula - Breite, Mara - Pešek, Ševčík, Potočný - Pázler
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Bederka, Krch, Bartek - Reiter, F. Hašek, Švec, Vaníček - Mašek, Juliš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.92 - 6.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - FK Teplice  (sobota 17:00)
Hráči Fastavu Zlín přivítají na svém stadionu Teplice a oba celky budou chtít napravit zaváhání z minulého kola. Zatímco Ševci těsně podlehli Plzni, Teplice dostaly od Sparty čtyřbrankový příděl. Po čtyřech kolech si zatím vedou lépe domácí fotbalisté, kterým patří klíčová šestá příčka.

Zlín totiž dokázal ze čtyř kol vyválčit sedm bodů a vlastně poprvé ztratil všechny body až v minulém kole na půdě mistrovské Plzně. Nechybělo přitom mnoho a svěřenci trenéra Michala Bílka mohli přivézt body i ze západu Čech. Proti byl však Michael Krmenčík, který v 77.minutě utkání jedinou brankou rozhodl.

Zapomenout na těsnou porážku se Ševci pokusí v souboji s Teplicemi, které se vzpamatovávají z těžkého debaklu. "Vysoká porážka je může rozhodně poznamenat, ale taky nemusí. Naopak je může i více semknout. Soupeř může bojovat o to víc. My se musíme na těžké utkání dobře připravit a bojovat na hřišti jako doteď. Teplice určitě mají v sestavě výborné hráče. Útočník Vaněček dává hodně gólů, ale jsou tam i další velice kvalitní hráči, které nesmíme podcenit," rozhovořil se pro klubové stránky Adnan Džafić.

Teplice za čtyři kola zvítězily jen jednou a to doma s Duklou 5:2. Z venčí pak severočeský klub bral dvakrát bod po remíze 1:1 s Příbrami, respektive 2:2 s Libercem. Utkání minulého kola pak Sklářů vůbec nevyšlo. "Sparta nám dala čtyři góly. Doma by se to nemělo stávat. Byl to takový zápas blbec. Herně to bylo půl na půl. Oni ukázali jak jsou produktivní a trefili všechno co mohli. Dostali jsme lekci a my se z toho musíme oklepat a napravit to v dalším zápase," prohlásil Jan Krob, který s klubem podepsal novou smlouvu.

Teplice zrovna nepatří mezi oblíbené zlínské soupeře. Severočeský celek prohrál s Fastavem za deset let jen jednou jedinkrát a to shodou okolností v minulé sezoně na zlínské Letné.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hnaníček, Buchta, Gajič - Podio - Matejov, Traoré, Hronek, Bartošák - Beauguel, Poznar.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob - Kučera, Ljevakovič - Hyčka, Hora, Žitný - Vaněček.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.68 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - SFC Opava  (sobota 17:00)
Pouze jedno vítězství má na svém kontě Mladá Boleslav a její další ligový soupeř je na tom dokonce ještě hůře. Slezský nováček po návratu do nejvyšší soutěže zatím nezvítězil, což bude chtít ve středu Čech změnit.

Dosud jedinou výhru získala Mladá Boleslav na půdě Karviné a v minulém kole hostila vedoucí Slavii. Herně nebyl boleslavský celek horším týmem, ale Slavii nakonec podlehl po jediné brance Milana Škody. Od Mladé Boleslavi je to zatím velké zklamání. Loňská sezona domácím nevyšla podle představ a zatím se ani tato nevyvíjí tak, jak by si její příznivci přáli. Trenér Jozef Weber i hráči ale doufají, že proti Opavě se vše otočí k lepšímu, nováčka soutěže však v žádném případě nehodlají podcenit. "Ve druhé lize byli nadstandardní. Určitě budou chtít vyhrát, protože ještě nevyhráli, ale to my budeme chtít také. Chceme uklidnit fanoušky a ukázat, že na to máme. Uděláme všechno proto, abychom vyhráli," prohlásil pro Bolku TV Jan Král.

Opava má s Mladou Boleslaví možná překvapivě lepší vzájemnou bilanci a ještě nikdy s ní neprohrála. V dubnu loňského roku se oba celky utkaly v MOL Cupu a Opava tehdy zvítězila 2:0 "Víte, jak se to říká, každá série jednou končí. Ale teď vážně. Opavu jsem vedl proti Boleslavi v poháru. Pokud zopakujeme výkon z posledního vzájemného zápasu, budu spokojen," svěřil se trenér Slezského FC Opava Roman Skuhravý. Opavě bude v tomto zápase chybět Jan Žídek a také Joel Kayamba.

Slezský celek po svém návratu mezi českou elitu zatím na první výhru čeká marně. Minulý týden si sice připsal premiérový bod za domácí remízu s Libercem, ale jen dva týmy ze současné ligy jsou na tom hůře. Jedná se o bez bodovou Duklu a Karvinou.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Kamenár - Pauschek, Chaluš, Král, Keresteš - Hůlka, Takács - Přikryl, Ladra, Konaté - Komličenko.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Simerský, Svozil, Helebrand - Janetzký, Schaffartzik, Zavadil, Kuzmanovič, Zapalač - Juřena, Puškáč.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.77 - 4.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FK Jablonec  (sobota 19:00)
Zápas pátého kola mezi Slavii Praha a Jabloncem se uskuteční v sobotu od 19:00. Domácím se proti Jablonci dlouhodobě nedaří. Vyhrát nad ním v lize nedokázali už 10 zápasů v řadě.

Slavia je v lize zatím stoprocentní a se skóre 11:1 aktuálně vede tabulku. Bohužel pro ni už ale nebojuje o Ligu mistrů, když v úterý podlehla Kyjevu 2:0. Trenér Jindřich Trpišovský má na marodce poměrně hodně svých hráčů. Proti Jablonci nemůže počítat s Hromadou, Olayinkou, Mešanovičem, Jugasem, Van Burenem, Alvirem a nejistý je zatím start Deliho.

Trpišovský si je také dobře vědom kvalit soupeře: "Viděl jsem všechny zápasy Jablonce. Neměl dobrý vstup výsledkově, ale herně to bylo velice dobré. Je to pořád ten stejný Jablonec jako v minulé sezoně, možná jsou ještě silnější. Bude to asi podobný zápas jako ty minulé. Doufám, že se nám podaří prolomit hranici 15 tisíc fanoušků, že vyhrajeme a přijdeme na jiné myšlenky po úterku."

Jablonec do bojů na evropské scéně prozatím nevstoupil. V lize ovšem zůstal za očekáváním, po čtyřech zápasech je až na jedenáctém v místě. Zlepšení se dostavilo v posledním zápase, když dokázal porazit Karvinou vysoko 4:1. Oproti domácím mají hosté výhodu kompletního kádru bez zraněných hráčů.

"Samozřejmě, že jsou teď asi otřesení z té porážky, který byla dle mého zbytečná, protože Slavia měla na to, aby postoupila. V obou zápasech podala kvalitní výkon. Nedivím se, že se cítí ukřivdění, protože ty momenty byly přinejmenším hodně sporné. Ale oni se teď budou soustředit už na ligové zápasy a budou se snažit udělat co nejvíce bodů, protože mají stejně jako my zajištěný přímý postup do Evropské ligy," ví lodivod hostů, Petr Rada.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli, Zelený - Souček - Stoch, Hušbauer, Sýkora, Baluta - Škoda
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Břečka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Masopust, Trávník, Jovovič - Doležal, Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.58 - 6.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - 1. FC Slovácko  (pátek 18:30)
Trápící se Dukla zůstává na dně ligové tabulky bez bodu. Další šanci na první zisk má v páteční předehrávce pátého kola proti Slovácku. Moravanům se zatím daří pouze na domácím hřišti, z venkovních ale odjeli vždy bez bodu.

Pražané zatím statečně zápasí s Karvinou o pozici nejhoršího mužstva ligy. Se Slezany jsou totiž jediným celkem, který během čtyř duelů nebodoval. Po nezdarech v utkáních s Plzní, Teplicemi a Bohemians se Dukla snažila vylepšit své postavení minulý víkend na hřišti Příbrami. Hosté u Litavky začali nadějně, ovšem své příležitosti nevyužili. Domácí nováček soutěže si naopak na šance počkal až po změně stran, kdy jejich útoky řídil především talentovaný Matoušek. Příbram nakonec soupeři nasázela čtyři branky a Pražané se tak zpět do hlavního města vraceli s prázdnou.

Dukla už je po bodech velmi hladová, podle trenéra Pavla Drska ale jeho celek nemůže v pátek počítat s tím, že se se Slováckem snadno vypořádá. "Čeká nás silný kombinační tým, který je výborně složený ze zkušených hráčů střední i mladší generace a dobře jim to funguje. My budeme stoprocentně chtít být kvalitní na míči, dobře bránit - daleko líp než v Příbrami - a samozřejmě budeme chtít zápas vyhrát," prozradil bývalý ligový obránce.

Slovácko se nachází v komfortnějších místech než jeho páteční soutěž. Moravané zatím spoléhají především na domácí půdu, kde ve dvou kláních vydolovali plný počet šesti bodů. Nejprve ze stadionu Miroslava Valenty odjel s porážkou ostravský Baník, který alespoň o bod za remízu přišel až v nastaveném čase druhého poločasu. Před týdnem dorazila do Uherského Hradiště olomoucká Sigma. Také Hanáci se domů vraceli s nepořízenou, výhru domácích 3:1 pak zařídil především dvoubrankový stoper Hofmann.

Z venkovních zápasů se ale Slovácko doposud vracelo s prázdnou. Body nezískalo na Bohemce ani na Spartě. Obránce Jan Juroška věří, že po skalpu Sigmy se Moravanům podaří tuto nepříznivou bilanci prolomit. "Hráli jsme doma a předtím jsme přijeli s prázdnou ze Sparty, takže jsme rádi, že jsme utkání se silnou Olomoucí zvládli. Nyní to chce přivést body i ze hřiště soupeře," prohlásil Juroška, který na východ Moravy přišel právě z Dukly.

Venku se sice Slovácku nedaří, ovšem proti celku z Julisky se mu pravidelně daří. Moravané podlehli Dukle naposledy v listopadu 2013. Celkově se Pražané ve čtrnácti vzájemných duelů radovali z vítězství jen dvakrát. K prodloužení úspěšné série ovšem hostům nepomůže zraněný útočník Jan Kuchta.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Milošević, Ostojić, Bezpalec, Podaný - Bílovský, Hanousek, Tetor - Holík, Schranz, Brandner
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Juroška, Hofmann, Krejčí, Kadlec - Navrátil, Sadílek, Daníček, Havlík, Petr - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.28 - 3.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha440011:112
2.Sparta Praha44009:112
3.Viktoria Plzeň44006:112
4.Baník Ostrava43016:29
5.1. FK Příbram42119:67
6.Fastav Zlín42116:57
7.1. FC Slovácko42026:56
8.Bohemians Praha 190542025:66
9.Slovan Liberec41214:45
10.FK Teplice41218:95
11.FK Jablonec41126:54
12.Sigma Olomouc41035:73
13.FK Mladá Boleslav41036:113
14.SFC Opava40133:81
15.MFK Karviná40044:130
16.Dukla Praha40043:130

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1321)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele