FORTUNA:LIGA - preview 4. kola

10.08.2018, 08:45, aktualizováno 13.08.2018, 08:45
Previews
V hlavním městě bude dohráno čtvrté kolo české nejvyšší soutěže. Bohemians z prvních třech zápasů vytěžili šest bodů a nyní se mohou posunout na třetí místo, proti bude Baník Ostrava, který je na tom ještě o jeden bod lépe...
Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava  (pondělí 18:00)
Čtvrté kolo nejvyšší české fotbalové soutěže uzavře utkání mezi dvěma šestibodovými týmy. Domácí Bohemians po třech týdnech odehrají domácí utkání, v němž vyzvou ostravský Baník, který táhne především kapitán Baroš.

Klokani se po třítýdenní pauze představí před domácím publikem a jistě by rádi navázali na první ligové kolo, v němž do Vršovic dorazilo Slovácko a zpět na Moravu odjelo po výhře domácích 2:1. Následně Pražané odehráli dvě klání na hřištích soupeře. První cesta jim nevyšla herně ani výsledkově, protože Příbrami podlehli po výsledku 4:2. Následně nebyl trenér Hašek spokojený ani s výkonem proti Dukle, přesto se klub z Ďolíčku radoval ze tří bodů po vítězství o jednu branku.

Kouč domácích očekává, že s Baníkem bude mít Bohemka těžkou práci. "Ostrava patří k nejtradičnějším týmům v lize. V poslední době se navíc zařadila k těm movitým. Neodmyslitelnou součástí jsou i fanoušci, kteří budou v Ďolíčku svůj tým podporovat. Naše vzájemné zápasy v minulé sezóně byly spojeny s bojem Baníku o záchranu prvoligové příslušnosti. Teď už mají vyšší ambice, získali zatím šest bodů z devíti možných," řekl Hašek.

Slezané zatím všechny body posbírali na domácím hřišti. Nejdříve udolali Jablonec, který Baníku pomohl vlastní brankou. Před týdnem pak na východ republiky dorazila Příbram, kterou hattrickem sestřelil Baroš. Mezitím Ostravané cestovali do Uherského Hradiště. Proti tamnímu Slovácku neodehráli špatný zápas, v samotném závěru si ale nepohlídali standardní situaci, po které se museli sklonit před soupeřem.

Trenér Baníku Pánik doufá, že se Barošovi a spol. podaří urvat první venkovní body. "Věřím, že budeme pokračovat v týmovém výkonu jako proti Příbrami, se stejným úsilím a nekompromisní hrou, jako se nám to dařilo v sobotu. Věřím, že Milan (Baroš, pozn. redakce) zase bude mít střeleckou chuť, někdo se k němu případně ještě přidá a přetavíme to v dobrý výsledek," řekl kouč Ostravy pro klubový web.

Bohemians budou chybět zranění Jindřišek a Martin Hašek. Nenastoupí také brankář Fryšták, jenž si stále odpykává trest za červenou kartu proti Příbrami. Baníku nepomůžou Stáňa s Bredou, kteří léčí zdravotní problémy.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Dostál, Bederka, Šmíd, Bartek - Reiter, Švec, Vaníček, F. Hašek, Mašek - Juliš
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Jánoš, Hrubý, Holzer - Diop, Baroš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.09 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - Sigma Olomouc  (neděle 15:00)
V neděli odpoledne se uskuteční duel mezi dvěma moravskými týmy. Domácí Slovácko bude hostit Olomouc. Ta v Uherském Hradišti nedokázala vyhrát už od roku 2012.

Domácím se podařilo z posledních osmi zápasů vyhrát pouze jediný, a to ve druhém kole proti Baníku. V minulém zápase Slovácko prohrálo po bojovném výkonu 1:0 na hřišti Sparty Praha. Lodivod Michal Kordula má k dispozici téměř kompletní kádr, když do zápasu nenastoupí pouze zraněný Jan Kuchta.

"Pro nás je to důležité utkání ve smyslu, že bychom se chtěli zvednout, udělat tři body, abychom měli v tabulce šest bodů a byli více v klidu. Je to kousek, takže pro diváky určitě atraktivní utkání. Olomouc bude mít v nohách utkání Evropské ligy s Almaty a jsem za to trošku rád, protože když jsem viděl Olomouc v Mladé Boleslavi, tak byla velmi pohyblivá a silná na míči a já věřím, že jim ten zápas sebere dost sil a my toho využijeme," ví obránce Jiří Krejčí.

Sigma v lize zatím prohrála oba své domácí zápasy a vyhrála v Boleslavi. Je nutno říct, že doma měla těžké soupeře, Slavii a Plzeň. Olomouc také ve čtvrtek zažila po dlouhé době utkání evropských pohárů. Ačkoliv většina týmů nemá s mezinárodní scénou zkušenosti, tak Sigma porazila Almaty 2:0. Trenér Jílek tak má důvod ke spokojenosti. Výhodou pro Sigmu může být, že na marodce neregistruje žádné hráče.

Václav Jílek hovořil před utkáním o náročnějším časovém programu: "Asi jsme takto nehráli dlouho, jen český pohár, a to byl jeden zápas. Teď to bude, doufejme, celý měsíc, minimálně nyní čtrnáct dní. Samozřejmě se příprava trošku změní s tím, že těžko můžeme dávat nějaký náročný trénink. Režim se stoprocentně upraví tak, aby byli hráči schopni odehrát i v tom vyšším nasazení, všechna utkání."
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Juroška, Hofmann, Krejčí, Reinberk - Daníček - Navrátil, Sadílek, Havlík, Petr - Kubala
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Plšek, Kalvach, Houska, Falta - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.14 - 3.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Sparta Praha  (neděle 18:00)
Utkání dvou dosud neporažených týmů se odehraje v nedělní podvečer, když do Teplic přijede pražská Sparta. Tu Teplice nedokázaly porazit už 8 zápasů v řadě.

Severočeši do sezóny vstoupili remízou v Příbrami. Poté dokázali rozstřílet Duklu a v minulém kole si odvezli bod z Liberce za remízu 2:2 Za Teplice září především útočník David Vaněček, jenž je momentálně nejlepším střelcem celé ligy. Proti Spartě bude domácím chybět pouze Vošahlík.

Pravý obránce domácích, Tomáš Vondrášek, ví, že i když Sparta má problémy, tak je velmi silná: "Trenér Ščasný sám říkal, že nemají dobrou koncovku, že se jim nedaří dávat góly. Jsou ale dobří v záložní řadě, tam mají obrovské množství kvalitních hráčů, kteří dokážou zápas rozhodnout, když se nedaří útočníkům. Podle mě se ale Sparta zvedá. A když se jí nedaří, dokáže výhru urvat silou."

Sparta se po vypadnutí z Evropské ligy soustředí už jen na ligu a domácí pohár. V lize je zatím stoprocentní, i díky výhře 1:0 nad Slováckem z minulého víkendu. Pražany ale trápí velmi rozsáhlá marodka. Do zápasu nemůžou nastoupit Zahustel, Wiesner, Kadlec, Drchal, Pulkrab a Ben Chaim.

"Na Spartu se každý soupeř připravuje speciálně, proto je pro nás každé utkání těžké. Zároveň ale víme, že musíme být nejlepší a chceme v každém zápase vyhrát. V Teplicích to nebude jiné," ví sparťanský obránce Costa.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob - Ljevakovič, Kučera - Moulis, Hora, Žitný - Vaněček
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Chipciu, Radakovič, Kaya, Costa - Stanciu, Frýdek, Kanga, Plavšič - Šural, Tetteh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.60 - 3.32 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Dukla stále čeká na první body, další šanci má na hřišti Příbrami. Ta si zase před vlastním publikem chce spravit chuť po debaklu od Ostravy.

Příbram v minulém kole poprvé od návratu do první ligy narazila, a to hned dost tvrdě. Středočeský celek po domácí remíze s Teplicemi a následné přesvědčivé výhře nad Bohemians cestoval na půdu Baníku. Ve velkém stylu se před publikem uvedl ostravský patriot Baroš, který třemi brankami sestřelil snahu hostů o bodový zisk.

Po třetím kole tak Příbram zakotvila na devátém místě se stejným bodovým ziskem jako osmý Liberec. Před dalším střetnutím s Duklou ještě museli u Litavky řešit budoucnost talentovaného záložníka Matouška, který se rozhodl pro přestup do Slavie. Minimálně do zimy ale zůstane v Příbrami na hostování.

Sám Matoušek byl z transferu do Prahy nadšený. "Slavia je jeden z nejlepších klubů v Česku. Věřím, že jsem pro mě zvolil nejlepší cestu. Chtěl bych napodobit třeba Tondu Baráka, který přišel také z Příbrami a dosáhl tady velkých úspěchů," prohlásil mladý fotbalista.

Dukla se hned zkraje ročníku nachází ve svízelné situaci. Během prvních tří klání se jí ani jednou nepovedlo bodovat. Nejprve statečně, leč nakonec neúspěšně bojovala proti obhájci titulu z Plzně, následně si odvezla pětigólový příděl z Teplic a naposledy si na Julisce vylámala zuby na obraně Bohemians.

Na hřišti Příbrami by již měli Pražané uspět. Brankář Dukly Rada upozorňuje, že nepůjde o jednoduché utkání. "Hrát se bude u nich a v Příbrami je to vždycky těžké. Těžký je ale každý venkovní zápas, jak jsme zjistili třeba minulý týden v Teplicích. Musíme se na to pořádně připravit," řekl v rozhovoru pro klubový web.

Oba týmy se naposledy potkaly v květnu loňského roku. Na Julisce zařídil výhru domácím útočník Holenda, pro Příbram porážka naopak znamenala jeden z posledních hřebíků do sestupové rakve. Nyní je situace opět jiná a v roli favorita do utkání vstupuje Příbram.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Švenger - Nový, Nitrianský, Tregler, Skácel - Kilián, Květ - Rezek, Matoušek, Fantiš - Slepička
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Milošević, Bezpalec, Chlumecký, Podaný - Brandner, Bílovský, Tetour - Holík, Schranz, Štursa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.79 - 3.76
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SFC Opava - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Sobotní odpoledne nabídne utkání mezi Opavou a Slovanem Liberec. Ten s Opavou v lize neprohrál už od roku 1999.

Nováček ze Slezska má nevýhodu v tom, že své zápasy hraje v brněnském azylu, jinak tomu nebude ani proti Slovanu. Opavě se vstup do sezóny nevydařil, když po třech odehraných zápasech patří mezi trio týmů, které zatím nezískaly ani jeden bod. Proti Slovanu nenastoupí Žídek a pravděpodobně ani Kayamba.

"Liberec je kvalitní, pohybově dobře vybavený soupeř, kterého je ale v našich silách potrápit. Základním předpokladem je, abychom se vyvarovali chyb, které nás srážely v prvních třech zápasech. Ale věřím, že znovu ukážeme herní odvahu jako v posledním utkání na Slavii. Zvažujeme nějaké změny v sestavě, uvidíme, jak bude tým vypadat před utkáním," řekl trenér Roman Skuhravý.

Hostující Liberec se v prvních zápasech prezentoval dobrým fotbalem. Slovan po výhře nad Karvinou a prohře v Plzni nedokázal doma porazit Teplice. Zápas skončil 2:2 a Liberec se tak momentálně nachází ve středu tabulky. Trenér Hornyák nemůže počítat s Hybšem a Knejzlíkem, nejistý je zatím start Kerbra.

"Viděl jsem Opavu na vlastní oči v utkání na Slavii. Je to velmi dobré, technické a kombinační mužstvo, které hraje odvážný fotbal. Mají takový podobný styl jako my. Čeká nás těžký a dobrý soupeř, ale budeme na to připraveni. Doufám, že se nám zápas povede," věří kouč Zsolt Hornyák.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Simerský, Radič, Hrabina - Jursa, Janetzký, Kuzmanovič, Schaffartzik, Zapalač - Puškáč, Smola
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Mikula, Karafiát, Kačaraba, Mara - Breite - Pešek, Ševčík, Nešický, Potočný - Pázler
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.02 - 3.49 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - MFK Karviná  (sobota 17:00)
Jablonec a Karvinou kromě zelenobílých barev spojuje také skutečnost, že ani jednomu celku nevyšel vystup do sezóny. Další šanci na první výhru dostanou týmy v sobotu, kdy se proti sobě postaví na jablonecké Střelnici.

Od Jablonce se čekalo, že naváže na dobré výsledky z jara a od začátku bude nejvíce zatápět hlavním favoritům na titul. Místo toho se však Severočeši trápí a ze tří zápasů získali jeden bod za remízu se Zlínem. Hned v prvním kole překvapil svěřence trenéra Rady ostravský Baník, následně na domácí Střelnici nestačili na pražskou Spartu a na zlínské Letné ztratili výhru až v posledních minutách.

Pokud se zelenobílím nepodaří zdolat ani Karvinou, je možné, že se Radova stolička začne povážlivě kývat. Zkušený kouč si je vědom, že mužstvo nezačalo sezónu ideálně. "Bodů máme málo. Čekali jsme, že to bude ze začátku jiný, ale takový je fotbal. Zápasy jsme nezvládli brankově, ale nemyslím si, že bychom byli herně špatní. Ale nestřílíme branky. To nás zdobilo v jarní části. Musíme se s tím poprat a věřit tomu, že se to otočí a šance začneme proměňovat," uvedl Rada.

Ještě v horší situaci než Jablonec se ocitla Karviná. Slezané jsou po třech kolech bez bodu a v tabulce jim patří poslední místo. Trenér Roman Nádvorník začal svou štaci s Karvinou v Liberci, kde jeho svěřenci padli až po brance v závěru. Následně putovali na hřiště Slavie, která si nebrala servítky a po čtyřech brankách lehce zvítězila. Stejný počet gólů inkasovali Slezané také od Mladé Boleslavi, které však přece jen byli zdatnějším soupeřem, na body to ale i tak nestačilo.

I přes nepříznivý začátek vyhlíží karvinský lodivod lepší zítřky. "V posledním zápase jsme sice udělali triviální chyby, ale hráči jinak pracovali a podali své maximum, na rozdíl od prvních dvou zápasů. Věděli jsme, že máme obrovsky těžký los. Přebudováváme mužstvo za pochodu a je to složité. Chceme ale zvládnout každý zápas, nejinak pojedeme i do Jablonce," burcoval Nádvorník.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Břečka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Kubista, Trávník, Považanec, Jovović - Doležal
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolič, Piroch, Janečka, Letić - Moravec, Panák, Mertelj, Budínský, Tusjak - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.71 - 12.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Fastav Zlín  (sobota 19:00)
V sobotu večer vyzve Plzeň na svém stadiónu Fastav Zlín. Oba týmy zažívají povedený vstup do sezóny, takže je bude zajímavé sledovat ve vzájemném souboji.

Vítěz minulého ligového ročníku směle vykročil za obhajobou, když po třech zápasech má na svém kontě plný počet bodů. V posledním zápase se Viktorce podařilo vyhrát i na hřišti silné Olomouci, poté co zápas jedinou brankou rozhodl Roman Procházka. Za domácí nenastoupí stopeři Hájek s Hejdou a také Daniel Kolář.

"Samozřejmě vnímám, jak Zlín odstartoval a jak se mu daří. Jsou na tom výborně, mají sedm bodů a drží se nahoře. Nás čeká hodně těžký zápas, trenér Bílek jim dal určitě impuls a teď pod ním podávají dobré výkony," varuje před Zlínem Matúš Kozáčik.

Ševci po výhrách s Boleslaví a v Opavě dokázali doma remizovat s Jabloncem. Zápas se sice pro Zlín dlouho nevyvíjel dobře, nicméně v poslední minutě se prosadil Beauguel. Proti Plzni čeká svěřence Michala Bílka obrovsky těžký zápas. Hostům navíc bude chybět Poznar se Železníkem.

"Plzeň se nenechá jenom tak překvapit, přece jenom už jsme tak tři zápasy hráli. Ví, co budeme hrát. Na druhé straně není jednoduché tento systém bránit. Pokud to bude klapat a bude se nám dařit kombinace, můžeme soupeře trápit," ví obránce hostů Petr Buchta.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Pernica, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Čermák, Kopic - Krmenčík
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hnaníček, Buchta, Gajič - Podio - Matejov, Traoré, Jiráček, Bartošák - Beauguel, Džafič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.72 - 10.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Slavia Praha  (pátek 18:30)
Slavia suverénně proplouvá úvodem ligové soutěže a ve spanilé jízdě chce pokračovat také v pátek. Soupeřem jí bude Mladá Boleslav, která v minulém kole poprvé bodovala, přesto je proti Sešívaným outsiderem.

Domácí Středočeši si po nepovedeném začátku soutěže trochu zvedli náladu v minulém kole. Při bláznivé přestřelce v Karviné se dvakrát dostali do vedení, Slezané však ztrátu vždy dohnali. Do třetice již ale na boleslavský únik nenašli odpověď a po výsledku 3:4 se radovali hosté. Částečně tak odčinili předchozí nezdary proti Olomouci a Zlínu.

Co ale hráče v modrobílém dresu jistě trápí, je pohled na skóre. Dopředu to Boleslavi celkem jde, více branek totiž doposud vstřelil pouze páteční soupeř Slavia a Skláři z Teplic. Zároveň ale Středočeši inkasovali nejvíc gólů, konkrétně deset. Problém zatím nevyřešil ani jeden ze dvou gólmanů, kteří se mezi třemi tyčemi Boleslavi prostřídali.

Trenér Jozef Weber si je vědom, že proti Slavii jeho svěřence čeká náročný duel. "Druhé domácí utkání nového ročníku bude ještě náročnější, než bylo to první proti Olomouci. Proti momentálnímu lídrovi ligy budeme muset podat maximálně koncentrovaný a bojovný výkon bez individuálních chyb, jenom pak můžeme pomýšlet na úspěch," řekl lodivod Středočechů.

Slávisté zatím marně čekají na svého přemožitele. Tři ligová klání zvládli na jedničku, soupeřům nasázeli nejvíce branek a gólman Kolář kapituloval jen jednou. Po skalpech Olomouce, Karviné a Opavy se Sešívaní drží na špici tabulky, přičemž Plzeň a Sparta jsou v těsném závěsu.

O neporazitelnost málem přišli Pražané v předkole Ligy mistrů proti Dynamu Kyjev. Až v nastavení zachránil remízu z penalty Hušbauer. Mezeru mezi zápasy s ukrajinským klubem vyplní cesta do Mladé Boleslavi. "Je to pro nás a musí být stejně důležitý zápas jako s Dynamem," prohlásil kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Bývalý trenér Liberce připustil, že může zamíchat sestavou. "Nějaké změnu budou, někteří hráči mají zdravotní problémy, ale na druhou stranu nechceme mužstvo úplně rozbít," dodal známý milovník kšiltovek.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Chaluš, Keresteš, Fabián - Takács, Hůlka - Přikryl, Ladra, Konaté - Komličenko
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Frydrych, Ngadeu-Ngadjui, Zelený - Souček, Hušbauer - Stoch, Băluță, Zmrhal - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.23 - 4.33 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha330010:19
2.Viktoria Plzeň33005:19
 Sparta Praha33005:19
4.Fastav Zlín32106:47
5.Baník Ostrava32015:26
6.Bohemians Praha 190532015:56
7.FK Teplice31208:55
8.Slovan Liberec31113:34
9.1. FK Příbram31115:64
10.Sigma Olomouc31024:43
11.1. FC Slovácko31023:43
12.FK Mladá Boleslav31026:103
13.FK Jablonec30122:41
14.SFC Opava30032:70
15.Dukla Praha30033:90
 MFK Karviná30033:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1276)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele