FORTUNA:LIGA - preview 3. kola

03.08.2018, 09:11, aktualizováno 06.08.2018, 08:49
Previews
První letošní body chce v dohrávce třetího kola získat Dukla. Tu čeká malé pražské derby proti Bohemians 1905, kteří by si rádi spravili chuť po poslední porážce v Příbrami...
Dukla Praha - Bohemians Praha 1905  (pondělí 18:00)
Dukla stále čeká na první body a proti Bohemians chce jednoznačně vyhrát. Klokani mají v tabulce na kontě tři body, na Julisce se ale obejdou bez dvou hráčů, kteří se vyloučením podepsali pod minulou porážkou na hřišti Příbrami.

Po prvních dvou kolech převzala Dukla vedení v jedné ze statistik, tohoto primátu by se však ráda dobrovolně vzdala. Mužstvo z Dejvic totiž za 180 minut inkasovalo osm branek, na což se žádný jiný tým nechytá. Klub z Julisky sice poprvé inkasoval až v 70. minutě prvního zápasu proti Viktorii Plzeň, ale od té doby se to s ním veze. Úřadující mistr přidal do sítě brankáře Rady ještě dva zásahy a o týden později se Teplice radovaly hned pětkrát.

I přes více než hodinové vedení nad Plzní se v Dejvicích stále čeká na první bod. Nejlépe hned tři chce Dukla vybojovat v pondělním derby. "Viděl jsem Bohemku v posledním kole proti Příbrami, dlouho hráli v deseti, ale je na nich vidět, že to nevzdávají za žádné situace, chtějí být nebezpeční i nahoru a snaží se hrát rychle dopředu. V kádru mají hodně zajímavých hráčů, my se budeme snažit je eliminovat a uplatnit se pomocí naší hry. Chceme zápas vyhrát," prohlásil trenér domácích Pavel Drsek.

Bohemka vstoupila do nového ročníku lépe než pražský rival, po posledním klání si ale také nemůže pískat. Klokani po domácím skalpu Slovácka cestovali na jihozápad k nováčkovi z Příbrami. U Litavky se jim však plán hned od začátku sypal jako domek z karet. Po brzké brance domácího Matouška a následném zbytečném vyloučení brankáře hostů Fryštáka, bylo jen otázkou, zda hosté zabrání debaklu. Díky dvěma brankám v závěru se jim podařilo korigovat výsledek na celkem smířlivých 4:2 pro Příbram.

Celek z vršovického Ďolíčku se z nepříjemné zkušenosti musí oklepat a o další body chce zabojovat na dalším venkovním hřišti. Klokanům bude chybět Fryšták, který za červenou kartu z minulého zápasu dostal zákaz startu ve dvou utkáních. Nezahraje si ani obránce Šmíd, jenž se taktéž nechal vyloučit.

Loňský vzájemný zápas na Julisce vyhrála Dukla, když jí výhru vystřelili Kovaľ a Mustedanagić. Ani jeden v současném kádru domácích již nefiguruje. Jarní odveta v Ďolíčku dopadla stejným výsledkem a opět se ze tří bodů radovalo domácí mužstvo, kterým byli Bohemians. Jako první se po proměněném pokutovém kopu radoval Mašek a v závěru pojistil výhru dnes již útočník Sparty Tetteh.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Milošević, Ostojić, Chlumecký, Podaný - Holík, Hanousek, Tetour - Douděra, Holenda, Schranz
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Dostál, Bederka, Krch, Švec - Jindřišek, F. Hašek - Reiter, Mašek, Vaníček - Juliš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.43 - 3.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:00)
Prvního domácího zápasu se dočká Karviná. V bitvě dvou týmů, které doposud nebodovaly, se domácí hráči postaví Mladé Boleslavi, která před týdnem musela zkousnout čtyřgólový nášup od Sigmy Olomouc. Do známého prostředí se vrací trenér hostů Jozef Weber.

Karvinští fotbalisté se po dvou putováních po Čechách vrátili domů na východ republiky, kde konečně odehrají utkání na domácí půdě. Cestování po Liberci a Praze jim příliš nevyšlo, a tak budou doufat, že domácí prostředí jim pomůže k uzmutí prvních bodů. Pod Ještědem proti Slovanu jim totiž zbyly oči pouze pro pláč, když o výhře Liberce rozhodl až v závěru Pázler. Následně se jim nepovedlo klání se Slavií, od které na cestu zpět do Moravskoslezského kraje obdrželi čtyřgólový debakl.

Slezané na domácím stadionu hostí Mladou Boleslav, která taktéž čeká na první bodový zisk. "Po dvou těžkých zápasech venku konečně hrajeme doma a máme soupeře, který je na tom podobně jako my. Je to zápas, který bychom chtěli a měli zvládnout. Zatím není důvod bláznit, protože los máme opravdu náročný. Ale potřebujeme se bodově chytit a odrazit," burcoval před duelem kouč Roman Nádvorník.

Kádr Slezanů po zápase v Edenu opustil Kalabiška, který kvůli rodinným důvodům zamířil do Slovácka. K hranicím s Polskem se naopak přestěhoval maďarský záložník Kocsis, jenž předtím působil na Slovensku v Dunajské Stredě.

Ambiciózní Boleslav zažívá podobně katastrofální vstup do sezóny jako vloni. Letos je z hlediska skóre dokonce ještě horší. Středočeši podlehli dvěma moravským klubům. Nejprve ztratili dvoubrankové vedení ve Zlíně, kde výhru Ševcům zařídil až v nastavení Beauguel, a poté v domácím prostředí nevyzráli na gólmana Olomouce Buchtu. Naopak brankář domácích Kamenár lovil míč ze sítě hned čtyřikrát.

Hrůznou vzpomínku na domácí klání bude chtít trenér Jozef Weber zahnat v Karviné, kde působil před boleslavským angažmá. V slezském klubu navíc působí jeho syn Tomáš. "Do Karviné jedeme s odhodláním napravit bodovou ztrátu z předchozího domácího duelu," řekl trenér.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolić, Piroch, Janečka, Tusjak - Panák, Moravec, Suchan, Mertelj, Budínský - Wágner
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Kamenár - Pauschek, Takács, Keresteš, Fabián - Matějovský, Hůlka - Konaté, Ladra, Přikryl - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.41 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - 1. FC Slovácko  (neděle 18:00)
Sparta se chce domácím fanouškům omluvit za vyřazení z předkola Evropské ligy. V české soutěži doposud stoprocentní mančaft vyzve Slovácko, které na Pražany vůbec neumí. Vzpruhou pro hosty ale může být poslední vítězství proti Ostravě.

Letenští jsou v ligové soutěži zatím stoprocentní, přesto řeší problémů až až. V předkole Evropské ligy totiž Sparta nečekaně vypadla se Spartakem Subotica. První prohraný zápas ve Srbsku stál místo trenéra Pavla Hapala. Do vítězného duelu v Jablonci již vedl mužstvo Zdeněk Ščasný, pod kterým Pražané zvítězili také v odvetě předkola evropské soutěže. Výsledek 2:1 ale na postup nestačil.

Nyní se již celek z Letné musí soustředit na domácí soutěž. Ščasný, jehož budoucnost u mužstva je taktéž nejistá, varuje před silnými stránkami mužstva z Uherského Hradiště. "Slovácko má velmi dobrý pohyb, kondice hráčů je vysoká, to ukázali na Bohemce. Musíme hrát tak, abychom tyto jejich silné stránky eliminovali," ví bývalý kouč řeckého Panathinaikosu.

Sparťané navíc řeší další starosti. Ke zraněným Kadlecovi a Pulkrabovi nově přibyl Ben Haim, jehož ze hry vyřadilo poraněné koleno. Zvláštní utkání čeká trojici domácích hráčů Heča, Ćivić, Tetteh, kteří v minulosti oblékali dres soupeře. Na trávník ale v neděli vyběhne pravděpodobně jen poslední jmenovaný útočník.

Slovácko v novodobé osmnáctileté historii na Letné nezvítězilo, a přestože v kabině soupeře rozhodně nepanuje pohoda, půjdou hosté i do nedělního utkání jako outsideři. Bod na Spartě získali Moravané pouze v sezóně 2004/2005. Ten však ze současného kádru nikdo nepamatuje. Místo ohlížení do minulosti se modrobílí věnují letošnímu ročníku, který zahájili docela uspokojivě.

Menším zklamáním byla jistě porážka na půdě pražských Bohemians. Chmury ale Slovácko zahnalo minulý víkend, kdy až v nastavení druhého poločasu rozhodlo o vítězství nad ostravským Baníkem. Nyní se Moravané chystají na Spartu. "Pokusíme se navázat na koncentraci, bojovnost a herní nasazení z posledního zápasu proti Baníku Ostrava," řekl trenér Slovácka Michal Kordula.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Niță - Chipciu, Kaya, Štetina, Costa - Stanciu, Kanga, Frýdek, Plavšić - Šural - Tetteh
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Juroška. Hofmann, Krejči, Reinberk - Daníček - Navrátil, Sadílek, Havlík, Petr - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.87 - 8.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - 1. FK Příbram  (sobota 17:00)
Sobotní odpoledne nabídne duel mezi ostravským Baníkem a nováčkem z Příbrami. Speciální zápas bude hrát příbramský Antonín Fantiš, jenž v minulosti oblékal právě dres Baníku.

Ostravě se vydařil první duel proti Jablonci, když vyhrála 1:0. Pak ale překvapivě prohrála na Slovácku 2:1. Prohra to byla smolná, protože Baník obdržel branku až ve čtvrté minutě nastaveného času. Domácí nemůžou počítat s Bredou a Stáňou. Otazníky zatím visí nad Procházkou a Hrubým.

"Předvádějí velice pozitivní výkony, i ze strany jednotlivých hráčů. Jeden - Matoušek - jim tam teď vyletěl, je to nebezpečný a rychlý hráč za obranu. Musíme si na něj dát obrovský pozor. Celý tým je složený z mladých hráčů i těch extra zkušených, což jim dává i určitý nadhled ve hře. Nebojí se hrát a dokáží proměňovat šance, v tom je jejich úspěšnost," řekl na adresu soupeře trenér domácích Bohumil Páník.

Hostům se úvod sezóny poměrně vydařil. Po remíze s Teplicemi, se jim podařilo rozstřílet pražskou Bohemku 4:2. Je ale nutno dodat, že Klokani hráli od 23. minuty v deseti, a posledních dvacet minut dokonce pouze o devíti hráčích.

Příbrami budou pro nadcházející zápas chybět Pecháček a Kodr. "My nerozlišujeme, jestli hrajeme doma, nebo venku. Na Bohemku přijelo spousta jejich fanoušků, tak to jsme i doma hráli skoro jako venku. Já tohle ale neřeším a snažím se hrát všude stejně. Pokud hráči chtějí hrát nahoře, musíme se vyvarovat chyb a lajdáctví, jakých jsme se dopustili ve druhé půli s Bohemkou," ví kouč Josef Csaplár.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Stronati, Fleišman - Fillo, Jánoš, Jirásek, Holzer - Baroš, Diop
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Švenger - Nový, Nitrianský, Tregler, Skácel - Kilián, Květ - Rezek, Matoušek, Fantiš - Slepička
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.25 - 6.06
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - FK Jablonec  (sobota 17:00)
Týmy s naprosto odlišným vstupem do ligy se utkají v sobotu ve Zlíně, jenž bude hostit Jablonec. Domácím se proti Jablonci nepodařilo v lize vyhrát už 10 let.

Jsou to ale právě domácí, kteří zažívají fantastický úvod sezóny. Nejdříve dokázali otočit nepříznivě vyvíjející se utkání s Boleslaví a následně ve druhém kole si odvezli všechny tři body od nováčka z Opavy. Proti Jablonci ovšem trenér Bílek nemůže počítat se zraněnými Jakubovem, Vyhnalem a Železníkem.

"Všichni, co máme nějaké ambice, tak je máme ty nejvyšší a chceme se držet nahoře. Liga je tak namixovaná, že do desátého místa se ještě hraje o poháry. To je ten záchranný bod, kde by chtěly být všechny týmy, takže i my. Pokud to ale bude výš, nebo se budeme moct dostat do lepší skupiny, tak to bude jenom dobře. Zatím je ale začátek sezony. Musíme být pokorní a držet se té fráze: Jít zápas od zápasu," ví útočník Tomáš Poznar.

Jablonci se start výsledkově vůbec nevyvedl. Nejdříve prohrál 1:0 v bojovném utkání proti Baníku Ostrava a následně i přes dobrý výkon podlehl v domácím zápase proti Spartě. Hosté mají tak už třetí pokus na získání prvního bodového zisku. Trenér Petr Rada může být spokojen alespoň s tím, že má k dispozici všechny své hráče.

"Určitě je nepříjemné že jsme po dvou kolech bez bodu, čekali jsme, že odstartujeme jinak. A teď jedeme na mančaft, který má šest bodů a téměř vede tabulku. Z tohoto pohledu je to nepříjemné, ale hráči předvedli, že umí hrát dobrý fotbal. Ale musíme se víc soustředit na to, abychom šance proměňovali. Musíme být trpěliví a věřit, že se to otočí v náš prospěch," ví trenér Petr Rada.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hnaníček, Buchta, Gajič - Matejov, Traoré, Jiráček, Bartošák - Poznar, Beauguel, Džafič
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Kubista - Masopust, Trávník, Považanec, Jovovič - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.36 - 3.55 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - FK Teplice  (sobota 17:00)
Zápas mezi dvěma severočeskými týmy se uskuteční v sobotu odpoledne, když do Liberce zavítají Teplice. Těm se podařilo Slovan porazit ve všech třech posledních vzájemných zápasech.

Slovan si v prvním kole dokázal poradit s Karvinou. Výhru 1:0 zajistil gólem v závěru nováček v libereckém dresu, Pázler. Ve druhém kole ovšem Liberec zajížděl na hřiště silné Plzně. Tam už se mu bodovat nepodařilo. Domácím bude v zápase proti Teplicím chybět zraněný Matěj Hybš.

"Je sice hezké, že hrajeme na oko pěkně. Důležité jsou však body a ty si odsud (z Plzně pozn. red.) neodvážíme. Po dvou kolech máme tři body a doma nás čekají Teplice, které v tomto kole předvedly dobrý výkon. Bude to těžké, ale my musíme sbírat body. Jak jsme říkali před sezónou, chceme hrát nahoře," je odhodlaný záložník domácích Radim Breite.

Hosté mají po prvních dvou zápasech čtyři body. V prvním kole Teplice získaly bod za zaslouženou remízu v Příbrami. Ve druhém se žlutomodrým podařilo porazit Duklu Praha vysoko 5:2. Trenér Daniel Šmejkal nemůže pro sobotní zápas počítat s Grigarem, Hyčkou a ani Vošahlíkem.

"Za mě klidně ať hrajeme ošklivý fotbal, hlavně ať jsou body doma. Ale myslím, že s Duklou jsme hráli pěkný fotbal, v Příbrami ve druhé půli také. To bychom v Liberci rádi potvrdili. Ale určitě jsou pro nás nejdůležitější body," ví brankář Teplic Jakub Diviš.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Mikula, Kačaraba, Karafiát, Kerbr - Breite - Pešek, Ševčík, Mara, Potočný - Mashike Sukisa
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob - Ljevakovič, Kučera - Trubač, Hora, Žitný - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.74 - 4.34
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň  (sobota 19:00)
Šlágrem třetího kola FORTUNA:LIGY bude sobotní zápas mezi Sigmou Olomouc a obhájcem titulu Viktorii Plzeň. Té se s Olomoucí v posledních osmi ligových zápasech podařilo sedmkrát vyhrát a jednou remizovat.

Sigma v prvním kole prohrála doma hladce s pražskou Slavii 3:0. V Mladé Boleslavi se jí to ale povedlo napravit, když dokázala tamnímu týmu uštědřit debakl 4:0. Sigma se zatím stejně jako loni prezentuje pěkným fotbalem a trenéra Václava Jílka může těšit také to, že na marodce neregistruje žádného ze svých hráčů. Snad jen absence Václava Pilaře, který nesmí nastoupit kvůli dohodě obou klubů při přestupu, by ho mohla mrzet.

"Rozpoložení, ve kterém do utkání jdeme, je určitě lepší. Vítězství dodá klukům sebevědomí a motivaci do dalších zápasů. Ale říct si, že jedno vítězství automaticky zafunguje a budeme pravidelně vyhrávat, to nejde. Vždycky je to jen o té práci, pokud budeme lepší v těchto parametrech, tak věřím tomu, že jsme schopni si na vítězství sáhnout. Ale pokud tam budou takové nedorazy jako proti Slavii, tak s takovým soupeřem by se nám to zase krutě vymstilo," ví Jílek.

Hosté jsou po úvodních dvou kolech zatím stoprocentní a mohlo by se zdát, že směle vykročili za obhajobou titulu. Jenže na Dukle museli nepříznivý vývoj zápasu otáčet a doma proti Liberci si připsali pouze hubenou výhru 1:0. Kouč Pavel Vrba nemůže pro těžký zápas na Hané počítat s Hejdou a zkušeným Danielem Kolářem.

Vrba si je vědom kvalit Sigmy: "Letos jim třeba nevyšel ten první zápas, ale opět ukázali, že je to velice ofenzivní mužstvo, které má šikovné fotbalisty. A co očekávám od sobotního utkání? Že to bude zajímavý zápas, protože my máme radši mužstva, která chtějí hrát fotbal a kombinovat. Z tohoto pohledu si myslím, že by to mohlo být hodně zajímavé."
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Plšek, Kalvach, Houska, Falta - Nešpor
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Pernica, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Čermák, Kopic - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.51 - 3.49 - 2.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - SFC Opava  (pátek 18:30)
Doposud neporažená Slavia touží po dalším snadném zisku tří bodů. Sešívaní, kteří zatím nevědí, co znamená inkasovat branku, hostí nováčka soutěže z Opavy. Slezané zatím marně čekají na první bod a ani proti Pražanům se jim nedávají velké šance.

Slávisté novým ročníkem doposud prochází jako nůž máslem. Přitom hned první test měl být těžký, v Olomouci však až překvapivě snadno vyhráli hosté rozdílem tří branek. O týden později se Pražané ukázali domácímu publiku, kdy do hlavního města zavítala Karviná. Hosté ve Vršovicích působili jako Alenka v říši divů. Dvakrát jejich gólmana pokořil kapitán Slavie Škoda, při třetím zásahu zesměšnil obranu Hušbauer a třešničkou na dortu byla poslední trefa posily z Rumunska Băluțy.

Nyní sešívaní přivítají v Edenu další slezský klub. "Šest bodů jsme chtěli, skóre máme také dobré. Teď ještě zvládnout Opavu a pak máme důležitý zápas s Kyjevem, který ukáže, jak na tom jsme. Musíme k tomu přistoupit zodpovědně už teď s Opavou," řekl pro klubový web Josef Hušbauer.

Před zápasem se mezi fanoušky řešilo několik otázek ohledně sestavy Slavie. Není jisté, zda na hrotu dostane prostor Škoda nebo Tecl. V prvních dvou zápasech se totiž oba v základní sestavě prostřídali. Premiéry v sešívaném dresu by se mohl dočkat Nigerijec Olayinka a možná se od začátku představí také Băluță, který proti Opavě naskočil až z lavičky.

Zatímco slávisté se vyhřívají na špici tabulky, Opava je jedním z pěti týmů, které v prvních dvou kolech nezískali ani bod. Nováček soutěže to nebude mít v podzimních utkáních lehké, protože velkou část z domácích klání odehraje v brněnském azylu. Do toho hned na začátku cestovali Slezané na půdu silné Sparty, kde padli po výsledku 0:2. Následně ve vyhnanství v Brně vyzvali Zlín, který i díky vyloučení Svozila porazil domácí o jednu branku.

Cestu za druhým pražským S absolvují žlutomodří již tento pátek a opět by bylo velkým překvapením, kdyby vyválčili alespoň remízu. "Musím říci, že Slavia na mě zatím dělá velký dojem. Má kondičně výborně připravené mužstvo. Mají velkou rotaci týmu a hodně způsobů hry do ofenzivy. Pro nás to bude křest ohněm, těžká zkouška a zároveň zajímavá konfrontace," prohlásil trenér Slezanů Roman Skuhravý.

Opavě bude kvůli vyloučení ve Zlíně Svozil. Zdravotní problémy sužují záložníka Kayambu, jeho start je tudíž také nejistý.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Ngadeu-Ngadjui, Deli, Bořil - Souček, Hušbauer - Stoch, Sýkora, Băluță - Tecl
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Helebrand, Simerský, Hrabina - Zavadil, Schaffartzik - Jursa, Zapalač, Kuzmanović - Puškáč, Juřena
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.98 - 22.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha22007:06
2.Viktoria Plzeň22004:16
 Sparta Praha22004:16
4.Fastav Zlín22005:36
5.FK Teplice21106:34
6.1. FK Příbram21105:34
7.Sigma Olomouc21014:33
8.1. FC Slovácko21013:33
9.Baník Ostrava21012:23
10.Slovan Liberec21011:13
11.Bohemians Praha 190521014:53
12.FK Jablonec20021:30
13.SFC Opava20021:40
14.Dukla Praha20023:80
15.FK Mladá Boleslav20022:70
16.MFK Karviná20020:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1256)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele