FIFA projedná klubové MS i globální Ligu národů

23.10.2018, 15:20
Aktuality
Mezinárodní fotbalová federace FIFA bude na zasedání výkonného výboru ve Rwandě řešit i budoucnost dvou uvažovaných soutěží - mistrovství světa klubů a globální Ligy národů.

Ve rwandské metropoli Kigali se kongres koná od pátku a dvě nové soutěže budou žhavým tématem.

V případě soutěže národních týmů se Infantino netajil tím, že se mu velmi libí Liga národů, která se letos poprvé hraje pod hlavičkou UEFA na evropské půdě. FIFA by ráda princip aplikovala celosvětově a vytvořila globální Ligu reprezentací. Ta by pak každé dva roky vyvrcholila minimistrovstvím světa pro osm nejlepších.

Z klubového šampionátu, kterého se účastní se kontinentální kluboví šampioni plus zástupce pořadatelské země, plánuje Infantino udělat turnaj pro 24 týmů, který by se konal jednou za čtyři roky. Přístup do soutěže by tak dostalo více světových velkoklubů.

Už v květnu napsal Infantino členům výkonného výboru své plány, které obsahovaly také informace o skupině investorů, jež je ochotná nové soutěže dotovat až 25 miliardami dolarů po dobu 12 let.

Uvažované změny by přinesly zásadní zásahy do zaběhnutého mezinárodního fotbalového kalendáře. Skončil by například Konfederační pohár FIFA, který se hraje vždy rok před mistrovstvím světa a kterého se účastní mistři jednotlivých kontinentů.

Zejména zástupci evropských fotbalových lig jsou však proti novým soutěžím a předseda UEFA Aleksander Čeferin označil Infantinovy plány za "vysoce cynický a bezcitný obchod, při kterém FIFA prodává duši fotbalu."

Autor: Jiří Fišara / espn.com

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Už je toho moc zpátky k ME s 16 celkama a ponechat MS s 32.

Reagovat
Y.N.W.A

to souhlas... ale globální liga národů (tzn. prakticky čtyři - šest mačů během podzimu jednou za dva roky, proč ne...) ...lepší než naše poslední přátelský výjezdy do Číny a Kataru

Reagovat
Lorcan

taky v tom nevidím žádný problém když to v podstatě jen supluje přáteláky

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Y.N.W.A

no nevim, cynickej a bezcitnej obchod s duší fotbalu jsou spíš přátelský výjezdy - naši do Číny, kdy se v letadle svezou i podnikatelé, nebo Brazílie versus Argentina v Džidě, nebo kde... organizovaná Liga národů, kde o něco půjde a kde se utká třeba Česko s Marokem a Praguayí, proč ne... i když jako letět na otočku na Novej Zéland, to nic moc zrovna

Reagovat
smazaný uživatel

už je to přeplácaný . Nechat MS , ME a Konfederační pohár a je to ideální

Reagovat
db18

MS klubů by bylo fajn... ale neměla liga národů právě trochu omezit ty mezikontinentální přáteláky?

Reagovat
mayday

Kolik soutěží ještě vymyslí...

Reagovat
Puskas

Já ho chápu, skýtá to další losování pro něj.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

Reagovat
ratusek

Ježiš to je kokot, zas mu něco slíbili zástupci jiných asociací? totálně zkurvili fotbal, rovnou se vyserte na finálové turnaje, stejně to hrajou z daného kontinentu pomale všichni

Reagovat
Ross Geller

Ježíš je Boží syn.

Reagovat
Ferguson6

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RadekVonCZE

Chceme zpátky ME 16 týmů a MS 32. Ligu národů jako přípravné zápasy ponechat a aby se nepostupovalo na ME

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lajka30
Reagovat
smazaný uživatel

Chci ME pro 48 a MS pro 128 týmů.

Reagovat
Posledni Kovboj

Das ist wenig. To je malo.

Reagovat
smazaný uživatel

nekecaj už, truľo ! .. ME 16 tímov a MS 32, odchod !

Reagovat
smazaný uživatel

ME pre 16 a MS pre 5-7 tímov.

Reagovat
Azazelo RD

Se divím, že je nenapadlo zkrátit intervaly mezi MS a ME.

Reagovat
Zaschrona

Ta globalni Liga narodu je docela dobry napad s celkem rozumnym navrhem formatu, u ni by bylo docela fajn, kdyby to proslo, jako nahrada za Konfederacni pohar. Idealne by se rok pred EURO mohlo delat finale evropske LN a rok pred MS finale globalni LN, klidne by se za vyhru mohl davat stejny pohar jako dosud. Jediny rozdil pro Evropu by v te globalni byl, ze by v nejvyssi divizi byly 3 skupiny po 4 zemich. Zaroven by na zaverecnem turnaji byl o tym vic z JA a zmizel by Novy Zeland.

Ale tahle zmena formatu MS klubu se mi nelibi vubec. System te souteze je nutne zmenit, ale ne takhle. Akorat by to nafouklo financni rozdily mezi nejbohatsimi a zbytkem.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel jsem si že když ti korupční frajeři skončili, tak bude lépe ale ono je hůř on je uplně vypatlaná hlava.

Uplně jak kdyby se inspirovali naši vládou

Reagovat
pobody's nerfect

jediné, co by dávalo smysl je celosvětová kvalifikace na MS, aby tam hrály opravdu nejlepší týmy světa a je jedno, jestli jich z Evropy a Jižní Ameriky bude dohromady 90%, ale na to africký a asijský svaz nikdy nepřistoupí, pak by nemusely být podobné výmysly jako liga nádorů

Reagovat
johan14

MS 16 a ME 8. To bol každý zápas zaujímavý. No nie pre moneymakers.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele