Fantasy Euro - Staň se nejlepším manažerem EuroFotbalu!

05.06.2016, 17:56
Aktuality
Zaujalo nás
S každou výraznou sportovní událostí se vážou různé hry pro její nadšené příznivce a nejinak tomu je i v případě letošního mistrovství Evropy. Oficiální stránky UEFA umožňují komukoli zúčastnit se tzv. fantasy soutěže, která hráče postaví do role manažera vlastního celku složeného z přímých účastníků francouzského šampionátu.

Základní princip je jednoduchý. Reálné úspěchy hráčů na hřišti znamenají přísun bodů vašemu týmu. Každý má jedinečnou šanci prokázat své fotbalové znalosti v praxi a zasoutěžit si ať už s blízkými, tisíci fotbalových fanoušků z celého světa nebo si vychutnat třeba zdejší nabubřelé diskutéry. Po velkém zájmu o tuto hru na předešlém evropském šampionátu i mistrovství světa se také letos můžete těšit na Eurofotbalovou ligu a pravidelné články, které budou schraňovat prostor k volné diskuzi.

Pravidla:

Vše podstatné je k nalezení na webových stránkách UEFA. Kdo již svůj účet na tamějším webu má například díky minulému ME v Polsku a Ukrajině, může se do soutěže pouze přihlásit bez dalších registračních formalit. Pokud dáváte přednost mobilním zařízením, máte možnost s fantasy operovat i prostřednictvím aplikace pro Apple či zařízení Android.

Po přihlášení přijde na řadu složení týmu. Hráč má k dispozici virtuální stomilionový obnos, za který si pořídí svých patnáct vyvolených. Každý fotbalista byl na základě svého renomé, statistik a postavení v národním týmu ohodnocen přiměřenou částkou, a to tak, aby nebylo možné seskládat celou soupisku jen z největších hvězd. Dále není povoleno mít v týmu více než tři hráče z jedné reprezentace. Toto omezení se po odehrání základních skupin bude měnit a s každým dalším vyřazovacím kolem je možné vzít do týmu adekvátně vyšší počet hráčů.

Nyní přejděme k volbě základní sestavy. Není vůbec třeba lámat si hlavu se zobrazením hráčů na hřišti. Přestože grafika zobrazuje např. Sergia Ramose na levém kraji obrany, jeho bodový zisk tím nijak ovlivněn nebude. Změny formace se docílí výběrem požadovaného rozestavení v panelu pod grafikou hřiště nebo jednoduše výměnou hráčů z jiných řad: systém se automaticky přizpůsobí.

Důležitým prvkem hry je možnost střídat jednotlivé fotbalisty i v průběhu hracího kola, a to za hráče z lavičky, kteří mají zápas teprve před sebou. Soutěžící, kteří nemají zájem se "fantě" věnovat každý den, však nemusí zoufat. Stačím jim zvolit si základní jedenáctku podle svého nejlepšího uvážení a nic dalšího řešit nemusí, byť se ocitnou v možné nevýhodě oproti aktivnějším konkurentům.

Rozhodujícím jazýčkem na vahách obvykle bývá výběr kapitána týmu, neboli fotbalisty, kterému se počet získaných bodů v daném kole zdvojnásobí. I kapitánskou pásku lze během každého jednotlivého hracího dne přenášet na další hráče, kteří mají svá utkání teprve před sebou. Např. dáte šanci do úvodního zápasu mistrovství Antoinu Griezmannovi, jenže ten nepředvede takový výkon, jaký byste čekali. Pásku mu tak seberete a předáte ji Marku Hamšíkovi, jenž má v tu chvíli první zápas s Walesem stále před sebou. Netřeba zdůrazňovat, že podobná rozhodnutí jsou trvalá, o své body střídáními a změnami kapitána přijdete permanentně.

Škála možného zisku bodů dlouhodobé hráče nijak nepřekvapí. Nejdůležitější jsou stejně jako ve skutečném fotbale góly, asistence a čistá konta, jež doplňují bonusy za vybojovanou penaltu či naopak bodové odečty za karetní tresty a vyšší počet inkasovaných branek. Přesné znění bodového systému naleznete spolu s kompletními pravidly v sekci Rules.

Přestože se jedná prvoplánově o zábavu, je možné s trochou štěstí také vyhrát zajímavé ceny. Za opanování jednotlivého kola, skupinové a vyřazovací fáze či rovnou celého šampionátu UEFA slibuje mj. zisk oficiálního míče mistrovství, dresu jedné ze zúčastněných reprezentací, mobilní telefon či koapčky. Bližší informace jsou k nalezení v sekci Prizes.

Eurofotbalová liga

Kromě automatického zařazení do hlavního žebříčku spolu se všemi ostatními může být každý hráč součástí neomezeného počtu dalších minilig. Neuvidíte zde ovšem koncept zvaný Head to Head, kdy se hráč v každém kole utká s protivníkem v přímém souboji o tři body za výhru a bod za remízu do tabulky. Jako jediný typ ligy zůstává ten nejjednodušší - vítězem je hráč, jenž nasbírá nejvyšší počet bodů.

Kód ke vstupu do Eurofotbalové ligy, která je volně přístupná všem, zní 49646GM1 a vložíte jej v sekci Leagues do okénka po kliknutí na pole "Join a league".

Uzávěrka sestavení soupisek je stanovena na počátek mistrovství, tedy úvodní výkop utkání Francie s Rumunskem v pátek 10. 6. v 21:00 středoevropského času. Pokud máte i po přečtení článku jakékoli nejasnosti, neváhejte se ozvat v diskuzi.

Autor: Martin Kantor / uefa.com

Komentáře (1275)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele