FA VYŘKLA ORTEL NAD FOTBALISTY ARSENALU

31.10.2003, 11:53
Aktuality
Anglická Fotbalová Asociace (FA) včera vynesla tresty nad londýnským Arsenalem a jeho hráči za incidenty na Old Traford po utkání s Manchesterem United, které se hrálo 21. září.

Ostře sledovaný zápas tehdy skončil bezbrankovou remízou. Duel se zvrhnul v posledních patnácti minutách. Nejprve byl totiž po druhé žluté kartě vyloučen hostující kapitán Patrick Vieira, který fauloval van Nistelrooye a poté se po něm ohnal nohou. Vrchol pak přišel v poslední minutě, kdy sudí Steve Bennett nařídil pokutový kop ve prospěch domácího Manchesteru. K jeho exekuci se postavil Ruud van Nistelrooy, ale nastřelil pouze břevno Lehmannovy brány. Sudí poté zápas ukončil a "kanonýři" se vrhli na nizozemského útočníka.

Po důsledném prozkoumání videozáznamu udělila FA Arsenalu pokutu ve výši 175 tisíc liber za to, že neměl pod kontrolou chování svých hráčů, a potrestala pětici Patrick Vieira, Martin Keown, Lauren, Ray Parlour a Ashley Cole.

Nejtvrdší trest dostal kamerunský obránce Lauren, který dostal stop na čtyři zápasy a pokutu 40 tisíc liber. Ten napadl van Nistelrooye okamžitě po Vieirově vyloučení. Po závěrečném hvizdu do něho navíc vrazil zezadu a ještě předtím stihl nakopnout Fortuneho.
Jenom o jeden zápas méně dostal zkušený zadák Martin Keown, jenž se rovněž dopustil násilí na van Nistelrooyovi a vedle třízápasového trestu musí zaplatit 20 tisíc liber.
Francouzský kapitán Patrick Vieira dostal jednozápasový distanc a do své kapsy sáhne stejně jako Keown pro 20 tisíc liber, což je trest za nevhodné chování poté, co dostal červenou kartu.
Jeden zápas si nezahraje rovněž záložník Ray Parlour, který se po ukončení zápasu dostal do konfrontace s van Nistelrooyem a Gary Nevillem. Anglický reprezentant ještě dostal pokutu 10 tisíc liber.
Posledním potrestaným hráčem je obránce Ashley Cole. Ten vyvázl nejmírnějším trestem, protože za potyčku s Cristianem Ronaldem mu FA vyměřila pokutu 10 tisíc liber a dala varování ohledně chování v budoucnosti.

Obviněni byli také fotbalisté Manchesteru Ryan Giggs a Cristian Ronaldo. Ti se však své tresty dozví na dalším zasedání disciplinární komise.

Tresty udělené hráčům Arsenalu začnou platit až od 17. listopadu. Lauren si tak nezahraje v ligových utkáních v Birminghamu a Leicesteru, doma proti Fulhamu a v zápase Carling Cupu s Woverhamptonem, který Arsenal sehraje na Highbury 2. prosince. Keown bude manažeru Wengerovi chybět v duelech Premiér League proti Birminghamu, Leicesteru a Fulhamu a Vieiera s Parlourem se v sestavě neobjeví jenom na Stadionu St. Andrews. Francouzskému defenzivnímu záložníkovi ale tento trest zřejmě příliš vadit nebude, protože v současné době je zraněn a do třetího listopadového pondělí by se možná zcela nezotavil.

K incidentu na Old Traford se na svých internetových stránkách vyjádřil i Arsenal. Ten se mimo jiné ještě jednou omlouvá za chování svých hráčů, přijímá zodpovědnost a zavazuje se, že se pokusí předcházet tomu, aby k podobným událostem už nikdy nedošlo.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele