Exkluzivní rozhovor s Jaromírem Bosákem

09.09.2018, 21:06
Rozhovory
Zaujalo nás
Oblíbený komentátor křtil už jedenáctou knihu, která zachycuje jeho pohled na velký fotbalový turnaj, a tak byla ideální příležitost se ho po dvou letech zeptat na několik věcí, včetně nefotbalových...

Eurofotbal.cz: Vaše kniha se jmenuje Fotbalové pozdravy z Ruska: Mistrovství světa den po dni, takže poprvé z těch jedenácti případů se tam přímo nevyskytuje slovo deník. Proč?
Jaromír Bosák: My jsme o tom hodně uvažovali, ale u nás je problém ten, že ve chvíli, kdy dáte do titulku knihy ruské... cokoliv, tak lidi nebudou úplně nadšení, respektive je to nechytne. Takže jsme se snažili najít jiný název a myslím, že se docela povedl.

Eurofotbal.cz: Na obálce jste se ocitnul v elitní společnosti Luky Modriče a Antoina Griezmanna. To byl váš nápad?
Jaromír Bosák: Ne. Titulek i obrázek dělala grafička Helena Zahrádecká. Rád bych řekl, že jsou na obálce tři talentovaní fotbalisté, ale jsou tam jenom dva. (zřejmě nemá jít o Bosáka a Griezmanna, ani o Bosáka a Modriće - pozn. aut.).

Eurofotbal.cz: Deníky píšete od roku 1998, ale první velký turnaj, kterého jste se osobně jako komentátor zúčastnil, bylo MS 1994 v USA a následně EURO 96. Teď už to asi není realizovatelné, ale ani tenkrát za vámi nikdo nepřišel, že by se mohly vydat zpětně? Knihy o uplynulých MS i ME přece vycházejí pořád...
Jaromír Bosák: Vůbec. V tom osmadevadesátém to nenapadlo ani mě. Napadlo to kolegu Milana Šímu, spolupracovníka v České televizi. On mě k tomu dokopal, a pak mě to začalo bavit. I proto, že jsem si uvědomil, že budu mít na co vzpomínat, až budu v důchodu a budu si ty knížky otevírat. (úsměv)

Eurofotbal.cz: Čtete další fotbalové knihy? Ať už o turnajích nebo osobnostech?
Jaromír Bosák: Přiznám se, že nejsem zrovna fanda fotbalových knížek. Jako kluk jsem byl, to jsem přečetl všechno, co šlo. Ale od té doby jsem na memoárové knížky docela opatrný, protože ne vždycky se tam napíše všechno tak, jak to opravdu bylo. A při té práci komentátora na to kolikrát ani není čas. Řeknu to upřímně, když mám dokomentováno, tak jsem rád, že se nemusím zase hned věnovat fotbalu. A vezmu si jinou knížku z jiného ranku, abych se taky podíval do jiných světů. Protože abych žil fotbalem čtyřiadvacet hodin denně, tak to ne.

Eurofotbal.cz: Jakou takovou jinou knihu si třeba vezmete?
Jaromír Bosák: To je různé a záleží to na náladě. Někdy to bude Vančurovo Rozmarné léto, což je taková moje absolutní stálice. Jindy to bude něco od Pratchetta a jeho Zeměplochy. Zase kvůli jazyku, protože ten je tam fantastický. Můžu si vzít Čapka, ale zároveň si přečtu i nějakou kvalitní moderní detektivku. Jako každý jsem měl rád Phila Marlowa. Někdy skončím i u bible, protože ta knížka je taky docela zajímavá na čtení, jakkoliv jsem nevěřící.

Eurofotbal.cz: Za ty roky musí být i komentátoři z jiných zemí, se kterými se na těchto velkých akcích opakovaně potkáváte a třeba i zůstáváte v kontaktu...
Jaromír Bosák: To se potkáváme. Ale je to tak, že se pozdravíme, chvilku pokecáme někde v press centru, ale že by se chodilo na pivo, to ne. Protože každý bydlí někde jinde a po tom zápase odjíždí jinam. Když vezmu to Rusko, tak jeden z nás letí druhý den do Soči, další do Petrohradu, třetí do Novgorodu... Takže tam se nějaké potkávání moc nepěstuje.

Eurofotbal.cz: Co se vám první vybaví, když se řekne mistrovství světa 2018 v Rusku?
Jaromír Bosák: Pořád je to ještě hodně čerstvé, takže je to taková změť. Ale asi jako první nezvykle vypadající Rudé náměstí. (úsměv) Protože takhle jako při mistrovství světa to tam normálně nevypadá. Lidé tam obyčejně neposedávají na dlažbě a nenatáčí si věci. Žilo to tam úplně normálním životem, což jinak před tím Leninovým mauzoleem moc nejde. A neexistuje, že by si tam okolo někdo sednul na trávu. To by ho ti policajti okamžitě sebrali. Teď to možné bylo, protože Rusko se snažilo tvářit velmi přátelsky. Takže to první by bylo nezvyklý obličej Rudého náměstí.

Eurofotbal.cz: Kdybyste měl jmenovat pět zápasů, které vám nejvíce utkvěly v paměti, které by to byly?
Jaromír Bosák: Určitě finále, protože finále 4:2 jsem ještě nikdy nezažil, aby bylo takhle zajímavé a zábavné. Pak Senegal s Polskem a obrovské zklamání Poláků. Dále Německo s Mexikem, opět obrovské zklamání pro favorita. A to, co prováděli nadšení Mexičani na tribunách, bylo fantastické! Pak se mi vryl do hlavy zápas Angličanů ve čtvrtfinále (se Švédskem - pozn. aut.), protože jsem ten zápas sledoval v Petrohradu ve fanzoně. A bylo to hodně příjemné a zábavné. Pátý by možná mohl být zápas mezi Chorvaty a Dány, zvláště ten penaltový rozstřel, protože byl nesmírně dramatický. A že si Modrić troufne jít na penaltu, když jednu nedal ve hře... Klobouk dolů.

Eurofotbal.cz: Výkony jakého týmu a kterého hráče pro vás byly největším překvapením?
Jaromír Bosák: Překvapení snad ani ne, ale fakt se mi strašně líbil Luka Modrić. Rozhodně nejlepší hráč šampionátu! Jak v Realu Madrid sloužil Cristianu Ronaldovi a pracoval pro tým, tak tady se ukázalo, že je absolutní lídr a fantastický fotbalista. Jinak bych neřekl, že někdo z neznámých zazářil tak, že se teď o něm bude mluvit jako o hvězdě. Většinou to byli kluci, o kterých se vědělo, že budou dobří. (úsměv)

Eurofotbal.cz: A co se týče uplynulé sezony, byl pro vás největším překvapením přestup právě Cristiana Ronalda do Juventusu?
Jaromír Bosák: Možná na první pohled. Na druhou stranu, já Ronalda absolutně chápu. Jednak je to sportovní záležitost, ale taky marketingová. S Realem vyhrál všechno a ta motivace potom logicky uvadá. Už nemáte co vyhrát, protože jste to všechno zažil. Několikrát. Tak chtěl zkusit novou výzvu, a zároveň musel vědět, že to pro něj bude daleko složitější, než v tom Španělsku, protože v té Itálii se dávají góly daleko hůř. Takže z jeho strany docela odvaha, ale zároveň nesmírný marketingový nástroj. To se mluvilo o té přestupové částce a o tom, jak dá Juventus ty peníze dohromady. A oni ho za týden měli z merchandisingu zaplaceného.

Eurofotbal.cz: Ono se možná trochu pozapomíná na to, že v tom přestupu měl delší prsty Pavel Nedvěd...
Jaromír Bosák: Nevím, jestli to byla hlavní hybná síla. To bych se Pavla musel zeptat. A dokonce vím, že byl zrovna na dovolené, když se tenhle přestup dotahoval. Ale je jasné, že on jako sportovní ředitel měl velmi výrazné slovo, jestli jo nebo ne. Protože kdyby řekl, že ne, tak tam Ronaldo nejde. Ale zase kdo by nechtěl v týmu Ronalda. (úsměv)

Eurofotbal.cz: Díky zavedení videorozhodčího bylo k vidění rekordní množství penalt, přičemž Messi ani Ronaldo neproměnili. Modrić taky ne, a pak měl při rozstřelech dvakrát nehoráznou porci štěstí. Překvapilo vás, že i tihle velcí hráči selhali?
Jaromír Bosák: Ne, jim se to stává běžně. Když se podíváte na statistiky, tak Ronaldo i Messi mají v lize spoustu neproměněných penalt. A jenom to dokazuje, že jsou to lidi a ne roboti. I oni dokážou ve vypjaté chvíli selhat. Já to vlastně vnímám docela pozitivně.

Eurofotbal.cz: Teď v září startuje nová Liga národů. Co soudíte o tomhle projektu?
Jaromír Bosák: Jsem asi jeden z mála těch, kteří to nevidí dobře. Protože mi přijde, že tou Ligou národů jste vzal trenérům možnost zkoušet v přátelských zápasech. Teď vlastně vždycky o něco půjde, takže pokud nebudou ti zkušení hráči zranění, tak se k tomu ti mladí nedostanou. Určitě nebudete chtít v důležitých utkáních riskovat, že nasadíte tři mladé, kteří vyhoří, a prohrajete 0:5. V přáteláku je to nepříjemné, ale vlastně se nic neděje. Nemyslím si, že je to dobře, protože všechny kolektivní sporty mají přátelská utkání. A fotbal je najednou mít nebude? Nebo jenom velmi výjimečně? To je hrozně málo na to, abyste kluky z jednadvacítky nebo talenty z dvacítky, jako je teď třeba Jan Matoušek, mohl vyzkoušet rovnou v áčku. Ten trenér si to teď ve většině případů prostě nedovolí.

Eurofotbal.cz: Došlo také ke změně v rámci české nejvyšší soutěže. Přibyl systém skupin. Myslíte, že to je změna k lepšímu, že to česká liga potřebovala?
Jaromír Bosák: Já to vítám. Zaprvé proto, ať je víc zápasů. A zadruhé, ať jsou ty zápasy pokud možno o něco až do poslední fáze. Ať je v sázce pořád něco důležitého. To, že se na závěr budou hrát tyhle skupiny, mi přijde dobré. Jak pro diváky, tak pro to fotbalové prostředí. Protože jaký má smysl dohrávat ligu, když dopředu víte, že první tým vede o deset bodů, druhý má taky sedmibodový náskok... Kdo na to bude chodit?

Eurofotbal.cz: Časem třeba vznikne po vzoru NHL i fotbalové all-star game s dovednostními soutěžemi, což by nemuselo být marné...
Jaromír Bosák: Ve fotbale to asi nepůjde. Protože už takhle je přehuštěný kalendář, byť tedy předseda FIFA Infantino přišel s tím, že by chtěl vedle Ligy mistrů a Evropské ligy ještě jednu pohárovou soutěž. Už je toho hodně. A vezměte si, že ti kluci, kteří byli na mistrovství světa po většinu času, se vrátili domů v polovině července, ale to už se hrála předkola různých soutěží. I hráči z Realu Madrid a Barcelony musí třeba už na začátku srpna hrát soutěžní zápas, takže nemají čas si odpočinout. Ve fotbale je to naprostý základ, jednak zvyšujete riziko zranění, a jednak abyste se na něco těšil, tak to nesmíte mít celý rok. Těm velkým hráčům se nedivím, že nadávají jako špačci.

Eurofotbal.cz: Když začneme MS 1998, tak od té doby se vlastně pouze jednou stalo, že obhájce titulu postoupil ze skupiny. Čím si to vysvětlujete?
Jaromír Bosák: Spíše si myslím, že je to náhoda. Nebo to může být takové znamení, že po těch čtyřech letech se třeba mění ty generace a i ty větší země jako Španělsko, Francie nebo Německo s tím můžou mít problém. Ale nehledal bych v tom nějakou zásadní zákonitost. Myslím si taky, že v těch velkých týmech to teď taky úplně nefungovalo v kabině. Vezměte si Němce. Tam bylo problémů více než dost. I když já jsem je taky favorizoval. Jsem rád, že mi vyšlo, že to Francie vyhraje, ale myslel jsem, že bude hrát finále s Německem. Ale Němci byli takoví šílení, vyšťavení, rozhádaní... Ten tým je taky hodně dlouho pohromadě, takže vyplynou mezi těmi hráči nějaké animosity. To nejde oddělit, že by se všichni měli rádi. Ve Španělsku zase máte frajery z Realu a z Barcelony, tedy Katalánce. Je to složité a holt to přijde i na ty největší týmy, že mají utrum. Vezměte si, jak byli před lety skvělí Holanďané. A dneska? Kde jsou?

Eurofotbal.cz: Říkal jste, že vás překvapilo, jak skvěle zvládlo Rusko organizaci mistrovství. Možná s výjimkou toho finálového vběhnutí na hřiště...
Jaromír Bosák: Já jsem tedy striktně proti těmhle excesům, kdy někdo vběhne na hřiště a chce exhibovat. Ale tady to mělo díky Pussy Riot výrazně politický podtext. Pokud se na to dobře připraví, tak tomu podle mě pořadatelská služba nemůže zabránit. Oni tam přišli v uniformách, takže si jich vlastně nikdo nevšímal. Najednou vlítli na plac a byli rychlí. Já jsem v přímém přenosu taky nevěděl, že to jsou Pussy Riot, takže jsem taky nadával, co to je za pitomce. Ale když si ti lidé dají práci a připraví se, tak se tomu nikdy nedá stoprocentně zabránit.

Eurofotbal.cz: Osobně vás žádný větší incident nepotkal? Ve smyslu jako třeba jako před čtyřmi lety v Brazílii, kdy se vás pokusili okrást?
Jaromír Bosák: (úsměv) V tomhle byl ten šampionát výjimečný, protože mně se nestalo vůbec nic. To je zvláštní. Po čtyřech šampionátech se mi nic nestalo! Možná je to i tím, že když jsem byl v Soči, tak jsem měl nějakou virózu, takže jsem ani do moře nevlezl. Z tohoto pohledu to bylo klidné a žádné nebezpečí nehrozilo. Navíc jak jsem zvyklý lézt po těch městech, tak mám rád i takové zapadlé čtvrti, kam normálně lidi nepřijdou. Pak si ale říkáte trochu o přes držku, když tam lezete s drahým foťákem. Tak potom musíte počítat, že se může něco stát. V Rusku ale z tohohle pohledu nehrozilo vůbec nic.

Eurofotbal.cz: Třeba v Riu de Janeiru jste si ale do žádné favely netroufnul, ne?
Jaromír Bosák: Jo, byl jsem. Ale to jsem si s sebou nebral ani hodinky, ani mobil. Lákalo mě si tam udělat fotky, ale to bych asi nevylezl, protože by si se mnou rychle poradili. Tak jsem tam šel jenom v šortkách, botách a triku. A měl jsem v kapse asi dvacet realů, kdybych se potřeboval z něčeho vykoupit. Ani kolega kameraman se mnou nešel. Tak jsem šel sám a měl jsem dvakrát docela kliku, to přiznávám. Ale bylo by mi blbý být tam a nezkusit si to. Abych nemluvil o něčem, co jsem neviděl. Tak jsem tam šel a stálo to za to, i když nevím, jestli bych to dneska zopakoval. (smích)

Eurofotbal.cz: A kdybyste měl srovnat organizaci ruského mistrovství s tím německým z roku 2006...
Jaromír Bosák: Na to, aby všechno dokonale fungovalo, nepotřebovali v Německu zdaleka tolik lidí. V Rusku byla obrovská masa těch, kteří se na té organizaci podíleli, včetně vojáků a policistů. Od stadionu k metru jdete kolem kordonu policajtů, který je 220 metrů dlouhý. Jasně, byli to většinou kluci z těch vojenských a policejních škol, ale stejně je vidíte všude. V Německu tohle nebylo. Tam se tak nějak počítá s tím, že všichni vědí, co mají dělat, kam mají jít, a že nebudou dělat blbosti. V Německu to byl takový velký karneval. Tady to bylo takové příjemné setkání, žádné excesy neprobíhaly, ale ty policajty jste viděl na každém rohu. A to nemluvím o tom, kolik tam muselo být tajných.

Eurofotbal.cz: Když jste zmínil špačky, vraťme se ještě k situaci kolem deštníku pro chorvatskou prezidentku Kolindu Grabar-Kitarović, který se dlouho ne a ne dostavit. Bývalý mluvčí bývalého prezidenta Václava Havla, expert na etiketu, se nechal slyšet, že nešlo o chybu Vladimíra Putina, ale o chybu ochranky chorvatské prezidentky. Každopádně je pravda, že v té televizi to vypadalo hodně blbě a přímo na stadionu možná ještě hůř...
Jaromír Bosák: (smích) Ještě hůř. Jsou chvíle, kdy ten nastavený diplomatický protokol musí jít stranou. A já jako chlap, kdybych byl na místě Putina, tak paní prezidentce ten deštník samozřejmě pošlu. Podle mě je to naprostý základ slušnosti! Nejsem znalec diplomatického protokolu, ale to byl takový problém říct tomu ochrankáři: "Hele, jdi tady o dva metry doleva." Těžko.

Eurofotbal.cz: Těsně před touhle deštníkovou aférou jste v přímém přenosu také zároveň řekl, že se v Rusku šampionát kvůli korupci a dalším věcem konat neměl, což - ač zdánlivě nevinné prohlášení - vzbudilo velkou vlnu reakcí. I v tom smyslu, že jakožto komentátor na veřejnoprávní televizi nemáte právo vyjadřovat svůj politický názor. Pamatuju si, že něco takového jsem zaznamenal už tenkrát, když jste moderoval pořad Největší Čech. Přitom je to podle mě úplný nesmyl. Chápete to třeba trochu jako diskriminaci?
Jaromír Bosák: Samozřejmě, že je to diskriminace. Proč bych se nemohl vyjadřovat, jak chci? To je zaprvé. A zadruhé, mě strašně baví, když lidi říkají, že se vyjadřuju k politice. Co je to za politické prohlášení, když řeknu, že někde neměl být fotbalový šampionát? To by mě fakt zajímalo. A hlavně musím zopakovat, že když jsem totéž řekl o Kataru nebo Jižní Africe, tak to nikomu nevadilo. Všichni říkali: "No, ten chlapec má pravdu. To je rozumné, co říká." Ale jakmile se dotknete Ruska, tak někteří lidé reagují úplně šíleně.

Eurofotbal.cz: Některé negativní reakce mi připadaly, že jsou zaměřené přímo vůči vaší osobě. Myslíte, že by se takhle řešily i podobné výroky kolegů Vláška, Štěpána, Čapka nebo třeba Záruby?
Jaromír Bosák: Asi ne. Ale berte to tak, že já tuhle práci dělám skoro třicet let. A za tu dobu se holt najdou lidé, kteří vás mají rádi, ale také ti, kteří vás nesnáší. Tak to je, ale já si s tím vůbec nelámu hlavu, protože to neovlivním. Já jenom když při přenosu pozdravím, tak v ten moment už mě někteří nemají rádi, protože jsem to já a mají z toho kopřivku. V téhle branži nikdo nebude "everybody’s darling". Já taky nemám rád všechny zpěváky, všechny spisovatele nebo všechny herce. Je to lidské a jde jenom o to, jak s tím zacházíte. Jestli tomu člověku začnete sprostě nadávat a vyhrožovat, že ho zabijete, nebo že ho pověsíte na kandelábru, až ho potkáte, protože dělá svoji práci, nebo prostě jenom řeknete: "Já ho nemám rád, tak si ho vypnu."

Eurofotbal.cz: Dával jste mladším kolegům nějaké komentátorské rady, když začínali?
Jaromír Bosák: Když o to měli zájem, tak jo. Ale ne že bych za nimi cíleně chodil, protože by to z mé strany nemuselo vypadat dobře, nebo by to oni nebrali dobře. Ale kdo chtěl poradit nebo kdo chce dodnes poradit, tak mu svůj názor řeknu. Ale nechci, aby to vypadalo tak, že to, co si myslím nebo jak to dělám, je jediný možný způsob. Spíše se snažím říct svůj názor.

Eurofotbal.cz: Oproti mistrovství světa v Brazílii vám výrazně ubyla nutnost cestování. Snad celý úvodní týden jste strávili v Moskvě, nějakou dobu jste pobyli v Petrohradu, takže v tomhle směru tentokrát docela pohoda...
Jaromír Bosák: V tomhle to bylo dobré, že jsme byli jenom ve čtyřech městech, tedy Moskva, Petrohrad, Novgorod, Soči. V tom to bylo jednoduší. Nejdelší přelet byl čtyřhodinový z Novgorodu do Soči s mezipřistáním v Moskvě. To byl veliký rozdíl oproti Jižní Africe nebo Brazílii. Ale v té druhé fázi bylo cestování více, takže to dopadne tak, že letíte do Novgorodu, kde večer odkomentujete zápas a hned potom letíte v noci do Soči, protože tam komentujete druhý den. Takže to taky nebylo úplně triviální, ale nalítali jsme toho výrazně méně, než na těch předcházejících šampionátech.

Eurofotbal.cz: Ono za dva roky při Euru si to asi zase výrazně vynahradíte...
Jaromír Bosák: Pokud to nebudeme všechno dělat z pražského studia. To nevíme.

Eurofotbal.cz: Minimálně na tři roky mizí z České televize Liga mistrů. Jak jste reagoval, když jste se to dozvěděl?
Jaromír Bosák: Nijak, protože to bylo očekávané. Tím, že opravdu hodně sleduju, co se děje ve světě. Ve smyslu televize a televizních práv. Tak bylo jenom otázkou času, kdy se to stane.

Eurofotbal.cz: Nabízeli vám z O2 TV, abyste šel komentovat pro ně?
Jaromír Bosák: Tam žádný kontakt neproběhnul a myslím si, že v tuhle chvíli není zájem ani z jedné strany.

Eurofotbal.cz: Může se stát, že by ČT začala vysílat třeba přenosy z italské, španělské, německé nebo francouzské ligy? Už před lety běžely přenosy z Bundesligy...
Jaromír Bosák: To nevím. Myslím si, že všechny tyhle soutěže jsou rozebrané. Tyhle kvalitní ligy jsou zaplacené. V podstatě není, jakou kvalitní ligu koupit. Nechci se nikoho dotknout, takže plácnu, ale kupovat třeba řeckou ligu, která tady nikoho nebude zajímat, to je nesmysl.

Eurofotbal.cz: Při zápasech kolikrát reagujete na to, o čem se kolegové bavili v Praze ve studiu. Předpokládám, že to je všechno díky té komentátorské skříňce...
Jaromír Bosák: Já studio slyším, takže se na ně dá reagovat. Ale to musíte mít, protože vám taky režisér řekne, kdy máte začít mluvit, kdy vás pustí do vysílání... Občas jsou také nějaké výpadky, tak abyste věděl, co a jak. Takže musíte slyšet i pražskou režii a pražské studio. I proto, abyste neopakoval třeba to, co oni probírali v tom studiu.

Eurofotbal.cz: Dva roky zpátky jste se mi v rozhovoru zmínil, že byste chtěl vidět v Dejvickém divadle představení Vzkříšení. Dostal jste se k tomu?
Jaromír Bosák: Vzkříšení jsem neviděl, ale alespoň jsem se byl za klukama podívat na Ucpanej systém. To bylo pěkné, ale na divadlo bylo v poslední době tak málo času, že v tuhle chvíli už mám slušné mezery.

Eurofotbal.cz: A co nové filmy v kinech? Určitě vás zvou i na premiéry...
Jaromír Bosák: Zvou, ale já moc nechodím. Protože tam je moc lidí. A já když nemusím, tak mezi lidi nechodím. Když teda vynechám hospodu. Na film se podívám doma, i když to kino je jiný svět a jiná atmosféra.

Eurofotbal.cz: Minule jste se zmiňoval i o nápadu na knihu-beletrii, jaký už dlouho máte. Ale tady asi taky nedošlo k žádnému posunu...
Jaromír Bosák: Vůbec. Já jsem rád, že stíhám to, co mám teď. Tím, že jsem si na sebe ušil i nějaké další věci. Například jsem na Youtube začal vysílat svoji vlastní talkshow, kterou si sám kompletně produkuju a vyrábím. Takže s tím je hodně práce. A k tomu práce v České, takže musím říct, že volného času mám v poslední době hodně málo.

Eurofotbal.cz: Za čtyři roky se mistrovství světa uskuteční v Kataru v zimním termínu. Ona to nakonec taky může být zajímavá zkušenost...
Jaromír Bosák: No, ale bude to katastrofa, protože si vezměte, že musíte na podzim přerušit třeba na dva měsíce Ligu mistrů. Protože jim musíte dát čas na přípravný camp a nemužete zase začít hned po tom šampionátu. Ty hvězdy si prostě musí odpočinout. To bude velký malér a nedovedu si představit, jak se to bude dohrávat. V červenci? I v těch horkách ve Španělsku? Všichni jsou z toho jurodiví, ale žádné národní federace nevystoupily s tím, že by tam prostě z mnoha důvodů nejely. Zbabělé.

Eurofotbal.cz: Od roku 2026, kdy se zrovna bude Mundial hrát ve třech zemích, dojde taky k rozšíření počtu účastníků na 48 týmů s trochu jiným systémem než na EURU, takže by se nemělo stát, že bude mít jeden tým například před osmifinále šest dnů volna, zatímco druhý jenom tři. Mělo by být šestnáct skupin po třech týmech. Ale de facto každá čtvrtá země na světě bude hrát na mistrovství světa...
Jaromír Bosák: To už pak není mistrovství světa. To je jako když máte mistrovství světa v hokeji, kde je šestnáct týmů a ty poslední týmy neumí pořádně ani bruslit, natož aby hrály hokej. A je to samozřejmě špatně. I to, že to bude přes celý kontinent. Logisticky šílené i pro fanoušky a novináře. Fakt si nemyslím, že je to dobré rozhodnutí. Kdyby to bylo jenom v té Americe, tak fajn. Protože tam je infrastruktura, letiště, hotely, stadiony... Ale proč ještě Kanada a Mexiko? Absolutní nonsens! Ale rozhodují jiní lidé, no.

Eurofotbal.cz: Opravdu myslíte, že se tím snižuje kvalita toho turnaje? Všichni se přece snaží hrát co nejlíp, protože je to mistrovství světa...
Jaromír Bosák: Ale zároveň bylo doteď jasné, že ze skupiny postupují dva. A teď se najednou bude taktizovat o tom, že některý druhý postoupí a některý ne. A ta taktika, tak jako je to teď na EURU, když z některé skupiny postupují tři, tak je to hrozná chyba a tomu sportu to nepomůže.

Eurofotbal.cz: Nemůžeme nezmínit vaši talkshow Ušák. Každý host musí splnit domácí úkol. V čem konkrétně spočívá?
Jaromír Bosák: Spočívá v tom, že ten host musí něco natočit. Je jedno co. Jestli to bude nějaké povídání, jako třeba teď u Vládi Šmicera. Jirka Prskavec natočil třeba trénink. Láďa Hampl natočil, jak jede autem domů. To je úplně jedno. Mně jde o to, že ten host prostě musí vzít do ruky ten mobil nebo ho někomu vrazit do ruky, ale musí si dát tu práci se předsavit krapánek jinak, než ho představím já nebo než ho normálně známe. Chci, aby byl v tom vysílání i trochu aktivní. Nejde jenom o to, že přijde, ale aby do něj ještě něco přinesl.

Eurofotbal.cz: Rozhovor jste dělal i s Pavlem Nedvědem. Bylo složité ho domluvit?
Jaromír Bosák: Časově jo, ale měl jsem kliku, že přijel do Hodonína na benefiční zápas českých reprezentantů. A když jsem věděl, že tam bude, tak mě zároveň oslovili, abych to šel moderovat. A navíc jsem si s nimi mohl zahrát. Fantastické, zahrát si s reprezentací a mít na sobě národní dres. Super! A tak jsem si s sebou prostě přivezl techniku a druhý den ráno po návštěvě sklípku jsme to v kapli nainstalovali a točili jsme. Protože to byla asi jediná možnost, jak to udělat. Do Prahy bych ho už neodvezl, protože po zápase letěl okamžitě na Juventus. On to má taky strašně nabité.

Eurofotbal.cz: Nezpovídáte jenom fotbalisty a další sportovce. Můžeme se časem dočkat filmařů, zpěvaček, spisovatelů nebo politiků?
Jaromír Bosák: Politiků ne. Ty tam nechci. Nechci si to zasvinit. (smích) Ale co se týká těch ostatních profesí, tak jednoznačně. Byli tam už herci, režiséři, byl tam velvyslanec Whiskey pro Českou republiku, což je téma, které mě hodně zajímá. Takže mám tu výhodu, že si můžu sám vybrat lidi. I když jasně, že to taky naráží na čas. Třeba vím, že teď v úterý nebudu moct díl udělat, protože jedu na Slovácko, a pak letím do Ruska, takže není, kdy to udělat. Takže bude jeden týden pauza. Ale mě to prostě baví a fakt se nechci zabývat jenom sportem.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (505)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele