EVROPSKÝ FOTBALOVÝ VÍKEND

27.09.2004, 19:12
Aktuality
Největší událostí uplynulého víkendu je zřejmě rezignace trenéra AS Řím Rudiho Völlera. Nevydržel špatné výkony svého týmu. Kromě AS v Itálii zaváhali i Juventus a Inter. V Anglii se "Top 3" asi dohodli, všichni vyhráli 1:0 na hřištích soupeřů, nezakopl ani Liverpool. Ve Španělsku se v čele usadily Valencia a Barcelona, Real opět prohrál...

Anglie
Pohled na horní část tabulky se začíná podobat "normálu", vzhůru stoupá Manchester United a Newcastle, drží se i Liverpool, v čele stále Arsenal a Chelsea. Šlágrem kola byl asi zápas Tottenham – Manchester United. Rudí Ďáblové se po matném začátku sezóny zvedají a potvrdili to i tentokrát, měli převahu a vyhráli 1:0 gólem z penalty, kterou proměnil Ruud van Nistelrooy. Trenér domácích "Spurs" Jacques Santini byl ovšem nespokojen s výkonem rozhodčího, penalta podle něj byla přísná a navíc se mu nelíbilo, že sudí o přestávce navštívil kabinu United a vypadalo to prý na přátelské popovídání. Manchester City měl s Arsenalem nelichotivou bilanci a nezlomil jí ani tentokrát, doma prohrál 0:1 a v soubojích s Gunners to byla už jeho jedenáctá porážka v řadě. O těsnou výhru vedoucího týmu tabulky se hned na začátku postaral Ashley Cole a prodloužil tak ligovou neporazitelnost Arsenalu už na 47 zápasů. 1:0 venku vyhrála i Chelsea, odnesl to Middlesbrough. Milionářský tým se ale trápil a spasil ho až v 81. minutě Drogba. Petr Čech opět vychytal nulu a v osmi soutěžních zápasech za Chelsea zatím dostal jediný gól! Dařilo se i Liverpoolu a Milanu Barošovi, který dal první gól svého týmu v utkání s Norwichem. Reds byli o třídu lepší a vyhráli zaslouženě 3:0. Newcastle porazil 3:1 West Bromwich a díky třem výhrám v řadě se šplhá nahoru, na skvělé třetí pozici se drží Everton, který v neděli vyhrál 1:0 v Portsmouthu, čtvrtý je Bolton, ten ale doma jen remizoval 1:1 s Birminghamem.

Španělsko
V čele Primera División se usadily dva jediné dosud neporažené týmy – Valencia a Barcleona. Úřadující mistr doma porazil 2:0 Santander, svou premiérovou trefu si připsal Stefano Fiore. Barcelona se představila na Mallorce a v jejím dresu nejvíce zářil Samuel Eto'o. Ten v létě do Barcy přišel právě z Mallorky a teď svůj bývalý tým potopil dvěma góly. Kromě něj se trefil ještě Larsson, domácí se zmohli na jedinou odpověď v závěru zápasu a prohráli 1:3. Realu Madrid příliš neprospěla ani výměna trenéra, prohrál 1:2 v Bilbau a v tabulce je až na osmém místě. Žalostný pohled je i na potenci opěvované ofenzívy Bílého Baletu – v pěti zápasech jen čtyři góly, jen pět týmů ligy je na tom hůř. Špatně je na tom i Deportivo, po výprasku od Valencie jen remizovalo s Betisem, v tabulce je čtrnácté a za týden jede na Santiago Bernabeu. Velké drama se šťastným koncem pro domácí bylo k vidění v Zaragoze. Nováček z Levante tam dvakrát vedl, ale nakonec se domácím generálka na odvetu prvního Poháru UEFA s Olomoucí podařila, vyhrála 4:3.

Itálie
Začátek Serie A nezastihl v nejlepší formě hned několik velkých týmů. AS Řím prohrával v Bologni už 0:3, ale téměř celý druhý poločas dohrával proti devíti. Využít toho dokázal jen jednou, utkání skončilo 3:1 pro domácí a byl to poslední zápas pro kouče Rudiho Völlera. Přestože se jej vedení snažilo přimět k setrvání, Völler své rozhodnutí rezignovat nezměnil. Inter Milán v létě hodně posílil, o to větší rozpaky vzbuzují dosavadní výsledky. Interu sice patří šesté místo, ale jediná výhra ve čtyřech zápasech je pro tým s ambicemi na titul málo. V neděli doma s Parmou dokonce dvakrát prohrával, v obou případech ale srovnal střídající Martins. A když už je řeč o Parmě – vítěz Poháru UEFA z roku 1999 sídlí se dvěma body na samém dně tabulky... Juventus po vydařeném úvodu sezóny poprvé zaváhal, doma remizoval 1:1 s nováčkem z Palerma, a tak jediným z "velkých", který bral všechny tři body, byl AC Milán. Odnesl to ale další "velký", Lazio. Milánští v Římě vyhráli 2:1 i přesto, že prohrávali a téměř celý druhý poločas hráli v deseti. Postaral se o to totiž Andrej Ševčenko... Marek Jankulovski byl u všeho podstatného, co jeho Udinese předvedlo v domácím střetnutí s Brescií. V 57. minutě vyrovnal na 1:1, ale čtvrt hodiny před koncem byl vyloučen za protesty po druhé brance hostů. Ta totiž padla ve chvíli, kdy brankář Udinese ležel zraněn na zemi. Brescia tak vůbec poprvé v sezóně bodovala. Na druhém místě tabulky za Juve se drží Lecce, které porazilo Cagliari, třetí je Messina, ta remizovala s Chievem.

Německo
Bundeslize i nadále kraluje Wolfsburg, který v sobotu gólem v poslední minutě porazil Kaiserslautern a v dosavadních šesti zápasech ztratil body jen jednou, při překvapivé prohře doma s Freiburgem. Nezaváhal ani druhý Stuttgart, ten nečekaně jednoznačně 3:0 přehrál Leverkusen. Také třetí Brémy si vedly skvěle, na horké půdě v Bochumi zvítězily díky čistému hattricku Miroslava Kloseho 4:1. Mnichovský Bayern doma s Freiburgem brzy prohrával, ale ještě do poločasu skóre otočil a nakonec vyhrál 3:1. FSV Mainz se stále drží v popředí, obral o body dalšího giganta – s Borussií Dortmund, za níž skóroval Jan Koller, remizoval 1:1. Za šestým Leverkusenem je tabulka neobvykle vyrovnaná – sedmý Dortmund dělí od posledního místa pouhé dva body! Jediným týmem, který dosud nevyhrál, zůstává Hertha Berlín, má však na kontě pět remíz.

Francie
Premiérového vítězství v letošním ročníku nejvyšší francouzské soutěže se dočkal Paris Saint-Germain. Doma se Strasbourgem to dlouho vypadalo na další zklamání, ale nejtěsnější výhru zařídil v 79. minutě kanonýr Pauleta. V souboji o čelo tabulky Monako, které hrálo půl hodiny oslabeno o vyloučeného Pereze, ubránilo bezbrankovou remízu v Lyonu a udrželo se ve vedení, na paty mu ale kromě sobotního soupeře dýchá i Olympique Lille, který deklasoval Méty 4:0 a poskočil na druhé místo. Těsný kontakt se špicí ztratily Bordeaux a Auxerre, oba doma remizovali - první s Toulouse, druhý s Istres. Po druhé výhře v řadě pod vedením nového trenéra sahalo Ajaccio, nakonec se však v utkání s Caen muselo spokojit s bodem za remízu 2:2. Hosté, hrající téměř hodinu v deseti, vyrovnali pět minut před koncem.

Česko
Spartě vyšla generálka na důležitý zápas Ligy Mistrů s Lyonem parádně, Příbram přehrála a zvítězila 4:2. Ve všech gólech měl prsty Karel Poborský a opět tak ukázal, jak je pro Spartu důležitý. Dva góly dal probuzený střelec Tomáš Jun. Mistrovský Baník se doma se Zlínem dlouho trápil, od 27. minuty prohrával. Až v 74. minutě zavelel k obratu Pospěch, po něm se trefili střídající Matušovič s Žůrkem a výsledek 3:1 tak vypadá přesvědčivě. Olomouc přivítala Blšany a přestože šla brzy zásluhou Babniče do vedení, až do konce se musela bát o výsledek. Ten nakonec udržela. V pondělní dohrávce Brno přivítalo Teplice a v případě vítězství se mohlo posunout na druhé místo. 73 minut byl stav bezbrankový, pak ale během pěti minut Tepličtí třikrát udeřili a zápas tak vlastně ukončili. Domácí se zmohli jen na snížení na konečných 1:3. Slovácko porazilo Opavu a z jeho dvanáctibodového mínusu zbývá poslední bod, Drnovice podruhé vyhrály, porazily České Budějovice, Mladá Boleslav podlehla 0:1 Liberci a Jablonec remizoval se Slavií 1:1. Tabulce vévodí se čtyřbodovým náskokem Sparta, následují Teplice, Olomouc, Ostrava, Brno, Liberec a Slavia, za kterou je další čtyřbodová mezera.

Slovensko
Čtyři z pěti víkendových zápasů skončily nerozhodně. Inter Bratislava získal první bod v sezóně za bezbrankovou remízu v Trnavě. Čelo tabulky se vyrovnalo, hned tři týmy mají 16 bodů. S nejlepším skóre vede Dubnica, která jako jediná ještě neprohrála, o víkendu hrála v Rimavské Sobotě 1:1. Na druhé místo se překvapivou výhrou venku nad Petržalkou posunul Ružomberok, třetí je právě jediný poražený z tohoto kola. Nejvíce branek padlo v Žilině, kde domácí MŠK remizovali 2:2 s Trenčínem, o jeden gól méně na každá straně diváci viděli v Banské Bystrici, kam přijel Púchov.

Nizozemsko
V čele tabulky se přesvědčivou výhrou 4:0 nad Heerenveenem udržel PSV Eindhoven a spolu Ajaxem zůstávají neporaženi. Vyhrál i Ajax, ale s Rodou Kerkrade to nebylo ono, o hubené výhře 1:0 domácí rozhodli až v 88. minutě. Feyenoord si počínal suverénně a v Roosendalu vyhrál 4:0, stejným výsledkem, v tomto případě překvapivým, skončilo i utkání Breda – Waalwijk. Tři góly dali hosté během prvních 20 minut.

Belgie
Suverénem úvodních kol belgické Jupiter League je Club Bruggy. Před týdnem deklasoval v městském derby Cercle 5:0 a střelecká forma mu vydržela – už v pátek vyhrál vysoko 6:1 na stadiónu FC Brusel. Čtyřmi zásahy se blýskl Bosko Balaban. Druhou porážku v sezóně utrpěl Anderlecht, tentokrát prohrál 1:2 v Charleroi, stále se ale drží na druhé příčce. Jeho zaváhání nedokázali využít třetí v pořadí, fotbalisté Louviere, kteří doma podlehli Lutychu.

Skotsko
Glasgow Rangers se konečně dostali na druhé místo za vedoucí Celtic, když v neděli vyhráli 2:0 na hřišti FC Dundee. Oba góly dal v závěru zápasu střídající Novo. Celtic doma s přehledem porazil Dunfermline, na výsledku 3:0 se jednou brankou podílel slovenský obránce Stanislav Varga. Zajímavý zápas byl k vidění v Livingstonu, kde domácí s Motherwellem nejprve prohrávali 0:1, v závěru první půle se dostali do vedení 2:1, nakonec ale podlehli 2:3. Celkem sedm branek padlo v Kilmarnocku, odkud si porážku 2:5 odvezli Dundee United. Heroický výkon předvedl domácí útočník Kevin Boyd, skotský reprezentant do 21 let – nastřílel všech pět gólů svého týmu. Stal se teprve druhým fotbalistou historie skotské ligy, kterému se takový kousek povedl. Prvním byl v roce 2000 Kenny Miller z Rangers.

Portugalsko
Premiérové vítězství v sezóně vyválčili fotbalisté FC Porto, vyhráli v Guimaraesi 1:0. Čtvrté kolo přineslo také první škobrtnutí Benfiky, která jen remizovala 0:0 s Bragou. Stejným výsledkem skončilo utkání v Rio Ave, kam zavítal Sporting Lisabon, jemuž se zatím příliš nedaří. Dobrou formu a druhé místo potvrdilo Maritimo, když porazilo 2:1 Boavistu.

Rusko
24. kolo ruské Premiér Ligy pěkně zdramatizovalo boj o titul. Vedoucí Zenit prohrál 1:2 v Jaroslavli, druhé CSKA v moskevském derby podlehlo doma Lokomotivu 0:1. Čtvrté místo výhrou nad Torpedem Moskva uhájila Samara a na Zenit ztrácí pět bodů.

Rakousko
Vedoucí Rapid Vídeň remizoval v Grazu s GAK 2:2 a přenechal tak první příčku Austrii, která se po výhře 3:0 nad Sturmem dostala bodově na úroveň městského rivala a před něj díky lepšímu skóre. V dresu Admiry zářil Tomáš Oravec – dvěma brankami zařídil vítězství 2:0 na hřišti Tirolu. Pasching dokázal i v deseti otočit vývoj utkání v Bregenzu, vyhrál 3:2 a hattrickem se blýskl Mayrleb.

Bulharské nejvyšší soutěži po sedmi kolech vévodí duo z hlavního města – CSKA a Levski Sofia. CSKA má zatím stoprocentní bilanci, o víkendu přehrál v městském derby Lokomotiv 5:1. Fotbalisté Levski poprvé ztratili – remizovali 2:2 na půdě Lokomotivu Plovdiv, o vítězství přišli v poslední minutě.

Wisla Krakov si před týdnem vybrala slabší chvilku, když remizovala s Amicou Wronki, v sobotu už ale byla opět ve své formě. Na hřišti Zaglebie Lubin vyhrála 7:1 a polskou ligu vede o čtyři body před Grodziskem, který o víkendu prohrál s Cracovií.

Řecká liga má po dvou kolech tři stoprocentní týmy – Panathinaikos, Olympiakos a Iraklis. Prvně jmenovaný o víkendu vyhrál nad Xanthi 3:1, vítězný gól na 2:1 dával Rudolf Skácel.

Ve Švýcarsku se podařilo něco jako malý fotbalový převrat – Basilej byla sesazena z čela tabulky. Dvakrát v řadě prohrála a právě její první přemožitel, FC Thun, si v těchto dnech užívá své chvíle slávy.

Autor: Petr Starý

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Opět skvělý článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Valencie mě letos velmi překvapuje, čekal jsem spíš pokles formy po příchodu několika Italů i když je pravda, že Ranieri je výborný trenér.

Barca měla zápas pod kontrolou, druhý poločas znatelně polevila a hned z toho byl gol a další šance, ale jinak v poho. Larsson jel 3 krát sám na bránu a nedal. Ale i tak hrál dobře, jeden gol dál a na jeden nádherně nahrál a dobře napadal.Etoo jako vždy super.

Raul dal nádherný gol, ale proč nehrál od začátku R.Carlos? To se jim nevyplatilo, dva goly úplně zbytečně.

Reagovat
PJ

Trenér to vysvětlil tim, že ho šetřil na Ligu Mistrů...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jestli mu stojí zato obětovat 3 body.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, Italové se ve Valencii skvěle zapracovali, určitě má na tom podíl i jejich krajan Ranieri. Netopýři budou i letos horkými kandidáty na vítěze La Ligy, protože si zachovávají starou dobré jádro mužstva.

Ad Raúl Bravo jsem tu někde už svůj názor psal. Krajního obránce by si měl zkoušet někdy jindy, v méně riskantním utkání

Reagovat
HOST*sansiro

alespon se ukazuje, ze maji urcitou kvalitu

Reagovat
smazaný uživatel

Vítězství v LM bych jim přál, teda jestli by to nebylo na úkor BArci.

Reagovat
HOST*yarda

ups, má být ...staré dobré...

Reagovat
Milan.B

██─███─██──██─███──█████─█─█──███─█──█───██─██

█──█─█─█─█──█─█─█──█─█─█───█──█─█─██─█──█──█──

██─█─█─██──██─███──█─█─█─█─█──███─█─██───█───█

█──█─█─█─█─█──█─█──█─█─█─█─█──█─█─█──█────█─█

█──█─█─█─█─█──█─█──█─█─█─█─█──█─█─█──█────█─█

█──███─█─█─██─█─█──█─█─█─█─██─█─█─█──█─────

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele