Evropské koeficienty po pohárovém týdnu (1)

25.07.2016, 10:08
Aktuality
Zaujalo nás
Zatímco fotbalový svět žil posledními zápasy na EURU, rozjely se v tichosti na přelomu června a července první boje v evropských pohárech. Pravda, do prvního předkola Ligy mistrů zasahují většinou kluby reprezentující spíše turistické atrakce než fotbalově rozvinuté státy, v Evropské lize však již bylo k vidění pár zajímavých jmen.

V uplynulých dnech se pak odehrálo druhé předkolo LM i EL, které již na sebe strhlo pozornost fotbalové veřejnosti zcela. A to i té české, protože do pohárů zasáhla po sedmi letech také Slavia.

Letošní pohárová sezóna je poslední, která může něco změnit v pořadí národních koeficientů pro nasazení do ročníku 2018/2019 (součet pěti sezón 12/13 - 16/17). Po odečtu sezóny 11/12 tomuto pětiletému žebříčku národních koeficientů vévodí suverénní Španělsko. Pozice Česka je po třech povedených sezónách (12/13, 13/14 a 15/16) výborná. Prakticky jisté je umístěné v nejlepší patnáctce (dva týmy v předkolech LM) - již počtvrté v řadě. Velká šance se však tentokrát naskýtá také na nejlepší dvanáctku (mistr přímo do základní skupiny LM). Zato Slovensko se stále utápí ve čtvrté desítce.

První předkolo

Již v prvním předkole EL se předvedly například tři slovenské kluby. Slovanu Bratislava bylo umožněno odehrát pouze remízové utkání v Albánii, než byl jeho soupeř FK Partizani administrativně přeřazen do LM kvůli vyřazení albánského šampióna Skënderbeu Korce. Postup sice bez boje, ale s chabým příspěvkem do národního koeficientu. Roli favorita proti maltským Hibernians potvrdila Trnava, naopak Evropě mává Myjava, která v zajímavě rozehraném souboji (remíza venku) podlehla rakouskému Mödlingu. Zisk Slovenska tak za první předkolo činí 0.750 bodu za bilanci 2-2-1.

Ve srovnání s předchozími lety nebyla k vidění větší překvapení. Vyřazeným týmem s nejvyšším klubovým koeficientem je FK Aktobe z Kazachstánu, pro který je však nezvládnutý souboj s MTK Budapešť již čtvrtým prohraným dvojzápasem v Evropě za sebou. Z nejvýše postavených zemí žebříčku národních koeficientů přišly o jednoho svého zástupce již v prvním předkole Norsko a Polsko.

V souboji mistrů fotbalově trpasličích zemí, tedy v prvním předkole LM, zaujal postup gibraltarského Lincolnu přes estonskou Floru Tallinn, čímž navázal na rok starý postup do druhého předkola.

Druhé předkolo

Zajímavější souboje v předkolech LM jsou k vidění bezpochyby od její druhé části, do které vstoupil také slovenský mistr z Trenčína. Po velmi zajímavých průbězích obou duelů se slovinskou Olimpijí Lublaň a celkovém skóre 6:6 se Trenčín nakonec raduje ze svého premiérového postupu v předkole LM. Loni ve druhém předkole ztroskotal na Steaue Bukurešť, nyní jej ve třetím předkole čeká polský mistr Legia Varšava. Žádné velké překvapení v LM se nekonalo, rozruch vzbudila snad jen porážka Celtiku pod gibraltarskou skálou, kterou však skotský mistr doma hravě napravil.

To v EL se již o nečekaných postupech hovořit dá. Již ve druhém předkole se s Evropou rozloučil srbský FK Partizan, který nestačil na polský tým Zagłębie Lubin. Velkým šokem je jistě postup v Plzni dobře známého estonského Nõmme Kalju přes dvojnásobného účastníka základních skupin LM Maccabi Haifa. Úplně se také nepočítalo ani s vypadnutím Slovanu Bratislava, který nestačil na lotyšskou Jelgavu.

A daleko od senzace nebyl ani další klub z Pobaltí, estonská Levadia Tallin. S pražskou Slavií nakonec vypadla jen díky menšímu počtu vstřelených branek na hřišti soupeře. Nutno dodat, že komplikovaný návrat do Evropy si Slavia způsobila především sama. Příští soupeř sešívaných, portugalské Rio Ave, sice není v evropských pohárech z nejzvučnějších a nejzkušenějších, jistě však půjde o klub zcela jiných fotbalových kvalit. Čest slovenského fotbalu v EL napravila Trnava, která si poradila s arménským týmem Širak Gjumri. Zisk Česka za druhé předkolo činí 0.200 bodu za bilanci 1-0-1. Zisk Slovenska ve druhém předkole je 0.750 bodu za bilanci 2-2-2.

Po druhém předkole příliš nejásají v Norsku, pouze jeden tým už zbývá také Kazachstánu a Bulharsku. Hned o svého prvního zástupce přišlo Rumunsko, bídnou sezónu si připsalo již vypadnuvší Moldavsko a dohráno mají, mimo úplných pohárových trpaslíků, také třeba Island nebo Bosna. Daří se naopak Dánsku.

Výpočet národních koeficientů

Vedle standardních 2 bodů za vítězství a 1 bodu za remízu (nyní v předkolech pouze polovina, tedy 1 a 0,5) hrají důležitou roli body bonusové. V současném formátu připisují kluby do národních koeficientů 4 body za účast v základní skupině LM (jistotu tohoto zisku má již 22 klubů) a 5 bodů za postup z ní do osmifinále LM. V jarních vyřazovacích bojích pak týmy vylepšují národní koeficienty ještě vždy 1 bodem za účast ve čtvrtfinále, semifinále i finále obou pohárů. Tyto zisky se dělí počtem všech klubů jednoho státu, které v sezóně do pohárů nastoupily.

Co budeme sledovat v letošní sezóně?

Ke sledování toho bude samozřejmě spousta a každý se bude zajímat o svou oblíbenou soutěž, o svůj oblíbený tým. Můžeme se ale zaměřit i na tyto konkrétní zajímavosti:

Dominance Španělska

O nějakém souboji o první příčku nemůže být řeč. V souvislosti se suverénními španělskými kluby může být zajímavé snad jen to, zda i počtvrté v řadě ovládnou jak LM, tak EL. Zatímco na reprezentační úrovni Španělsko nezvládlo již druhý velký šampionát v řadě, klubovou scénu stále jasně opanovává. A rozhodně to není jen zásluha jistých dvou gigantů.

Boj o třetí příčku

Druhé Německo by o svůj náskok přijít nemělo. Třísky by měly létat až ze souboje o třetí místo, ve kterém má menší náskok Anglie před Itálií. Fanoušci Calcia pevně věří v návrat do nejlepší trojice, kterou Itálie opustila před čtyřmi lety a již popáté v řadě jde do sezóny pouze se dvěma jistými účastníky v základní skupině LM.

Anglická sestava

V souvislosti s předchozím bodem vzbuzuje otazníky i různá očekávání netradiční anglická sestava. Co čekat od mistra z Leicesteru, který se v záři reflektorů LM ocitá úplně poprvé? Jak se povede návrat do LM po šesti letech Tottenhamu? Poučí se West Ham z loňské blamáže, nebo si opět z Evropy vystoupí, aby měl síly na domácí ligu? A vypadne Arsenal s Bayernem nebo s Barcelonou?

Přímé konfrontace nejlepší čtveřice

Pochopitelně stejně jako v posledních letech budeme i tentokrát sledovat vzájemné souboje klubů z elitních čtyř evropských soutěží. Vedle žebříčku národních koeficientů přináší tyto duely další poznatky o síle Primera División, Bundesligy, Premier League i Serie A.

Souboj o šestou příčku

Velkým lákadlem je pozice šestá, která zajišťuje účast v základní skupině LM dvěma klubům. Zmíněnou čtveřici v posledních letech doplňují v nejlepší šestce Francie a Portugalsko. Hlasitě se k této vysněné metě blíží ruská Premier Liga, stále však ne a ne na ni dosáhnout. Povede se to letos?

Dvanáctka pro Česko

Dvanáctá země má jistou skupinu LM pro mistra ligy i jistou skupinu EL pro vítěze poháru, zatímco kluby třinácté země musí většinou (existuje několik výjimek) v obou případech do předkol. Skvělou šanci umístit se po dvanácti letech v této vybrané společnosti má Česko. Na soutěže za sebou má velký náskok a jen výrazný kolaps v kombinaci s povedenou sezónou Nizozemska či Řecka by nás o tento post připravil. Vypadá to nadějně!

Český mistr přímo v LM již za rok?

Zatímco v předchozím bodě zmíněná dvanáctka pro Česko by se v přímém nasazení mistra do LM projevila až v sezóně 18/19, může mít teoreticky šanci na přímý postup do LM dokonce i mistr již letos startujícího ročníku. Jak je to možné? Právě díky existujícím výjimkám. Protože Česko skončilo pětiletku 11/12 - 15/16 na třináctém místě, je tady teoretický prostor pro přímý postup mistra do LM 17/18. A to v případě, že se vítězové LM i EL v nastávajícím ročníku kvalifikují do LM přímo z domácí soutěže. Je zajímavé, že toto se český mistr může dovědět třeba až 3. června po finále LM. A to je ještě daleko.

Souboj o 15. pozici

Patnácté místo nabízí možnost usilovat o LM dvěma týmům z jedné ligy. Do tohoto souboje jsou namočeny soutěže od 13. místa níže, tedy i Nizozemska, Řecka a Rumunska. O posun do nejlepší patnáctky se pokusí Chorvatsko, těžší, ale nikoliv neřešitelnou pozici mají Rakousko, Švédsko či Bělorusko.

Pozice Slovenska

V posledních letech stejná písnička. Po dvou letech bez účasti v základních skupinách LM či EL se předloni povedlo nakouknout do skupiny EL alespoň Slovanu Bratislava, kde však totálně propadl. Následující sezóna byla pro slovenský fotbal opět bez základních skupin, byť s aspoň trochu solidním ziskem do národního koeficientu. Aktuální pozice ve čtvrté desítce není k chlubení a hlavním úkolem slovenských klubů letos bude co nejvíce ji vylepšit. Slušnější výsledek více než čtyř bodů za sezónu zaznamenalo Slovensko naposledy v sezóně 2008/2009.

Absence velkoklubů

Co v letošní sezóně sledovat určitě nebudeme, jsou Chelsea, Liverpool, Valencia, Lazio, AC Milán, Galatasaray či Wolfsburg. O všechny tyto velkokluby plné špičkových fotbalistů budou evropské poháry ochuzeny. Chelsea chybí poprvé od sezóny 1996/1997 (tedy po dvaceti letech), Valencia se v Evropě nepředstaví podruhé od sezóny 1997/1998 a AC Milán chybí v Evropě již potřetí v řadě, což se mu stalo naposledy na počátku 80. let.

Neokoukané týmy

Naopak svou velkou premiéru v LM si odbude například Leicester, který do Evropy nakoukl v historii jen třikrát skromně (1. kolo PVP a Poháru UEFA). Úplným nováčkem na evropské scéně je italské Sassuolo. Návrat po deseti letech čeká španělskou Celtu Vigo. První a zatím i poslední představení v Evropě má za sebou slovenská Myjava. A mezi neokoukané týmy posledních let můžeme směle zařadit i Slavii, která český fotbal reprezentuje po sedmi letech.

Ať už budou evropské poháry probíhat a dopadat jakkoliv, některé věci jsou jisté. Souběžně s koncem atraktivního setkání reprezentací na EURU jsme svědky dlouho trvajících tvrdých letních bojů v předkolech s pestrou skladbou klubů všech evropských soutěží. Při losování základních skupin obou pohárů budeme jistě sledovat i papírky s názvy českých, případně slovenských klubů a budeme si přát vysněné týmy z elitních lig, kam bychom mohli na výjezd, či schůdné soupeře, se kterými by se dalo hrát. Někteří budeme fandit všem klubům z naší ligy, někteří jen tomu svému a obě skupiny se tomu budou v diskuzích navzájem divit (stejně jako tomu, proč má Lichtenštejnsko jen jeden tým). V úterý, středy či čtvrtky budeme po večerech poslouchat jedinečnou znělku Ligy mistrů i takovou tu u Evropské ligy a vysvětlovat, že zrovna dnes je ten jedinečný zápas, který musíme vidět. Po Vánocích si užijeme líté boje mezi nejúspěšnějšími týmy v nervózních utkáních play-off a na přelomu května a června oceníme vítěze obou evropských trofejí, případně si ukroutíme hlavu nad tím, že fotbal nemá logiku...

Sezóna 2015/2016 plynule přešla v novou. Fotbalový rok zkrátka nezná pauzu. To je pro nás, fotbalové fanoušky, příjemná jistota.

Koeficienty UEFA
 ZeměCelkemLetosM LMM ELT LMT EL
1.Španělsko87.1412.2854352
2.Německo66.6411.7144343
3.Anglie62.7481.7144343
4.Itálie60.4151.3333333
5.Francie43.5821.3333333
6.Portugalsko42.5821.3333333
7.Rusko42.1320.8002323
8.Ukrajina37.9330.8002323
9.Belgie30.9001.0002323
10.Turecko30.6001.1002323
11.Švýcarsko28.8751.1002323
12.Česko27.8750.2002323
13.Nizozemsko22.7630.8002323
14.Řecko22.3000.2002323
15.Chorvatsko21.8751.7502313
16.Rumunsko21.1500.1001322
17.Rakousko19.8501.8751313
18.Bělorusko19.2502.3751312
19.Švédsko19.2252.2501302
20.Norsko18.0751.1251310
21.Dánsko18.0002.5001313
22.Polsko16.8751.0001311
23.Skotsko16.4251.8751311
24.Ázerbájdžán15.3751.8751311
25.Kypr15.1752.1251312
26.Izrael14.6252.0001312
27.Srbsko14.6252.1251311
28.Kazachstán13.7501.2501310
29.Bulharsko13.1251.5001310
30.Slovinsko12.2501.3751302
31.Slovensko11.1251.5001311
32.Lichtenštejnsko11.0002.5000100
33.Moldavsko9.5000.8751300
34.Maďarsko9.3751.7501301
35.Island8.3751.0001300
36.Finsko7.4001.5001301
37.Bosna a Hercegovina6.5000.5001300
38.Albánie6.5000.7501310
39.Gruzie6.3751.1251310
40.Lotyšsko6.0001.2501301
41.Irsko5.4501.5001311
42.Makedonie5.3751.0001301
43.Černá Hora5.2500.8751300
44.Estonsko5.2501.3751301
45.Arménie5.1251.1251300
46.Lucembursko4.8750.7501300
47.Severní Irsko4.5000.5001300
48.Litva4.1250.5001300
49.Malta4.0001.2501301
50.Wales3.8751.0001300
51.Faerské ostrovy3.5000.3751300
52.Gibraltar2.5001.5001200
53.Andorra1.1650.1661200
54.San Marino0.3330.0001100
Celkem - celkový aktuální koeficient. Body letos - část koeficientu získaná v této sezóně. M LM a EL - počet míst v pohárech platný pro sezónu 2018/2019. T LM a EL - počet týmů zbývajících v aktuální sezóně pohárů

Autor: Martin Lavický

Komentáře (110)

Přidat komentář
nani92

1. Pre Sk Slovan Bratislava

Reagovat
Emmett Brown

iba vdaka jeho cennemu bodu s Jelgavou sme udrzali za sebou nebezpecne Lichtenstajsko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ritchie

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Euphael

600 lidi na prvoligovy tym hrajici o titul, vyborna navsteva ... ostuda se hlasit ke Slovanu

Reagovat
fenixLFC

ved podla navstevy vidis ze sa k nemu nehlasia

Reagovat
KnoxXx

hrajuci o titul?

Reagovat
pobody's nerfect

zatím mají stále šanci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jako Spartu nedávaj v tv a Plzen jo

Reagovat
smazaný uživatel

teď jestli to vázne v Praze nebo Bukurešti...

Reagovat
smazaný uživatel

Co ti brání jít na Letnou?

Reagovat
smazaný uživatel

jeste sou k sehnani listky a budou i zitra..

Reagovat
johnik

Hmm.....když teď vidím to naše 12. místo, tak je to skoro až k neuvěření....

Reagovat
smazaný uživatel

Lestr v ty skupině snad ukope aspoň EL, to by byla jinak blamaž jako prase. Pro Slavku je Rio Ave asi konečná, ale fandit jim budu. Od Plzně nevím co čekat a Sparta do EL. Trnava mi taky nepřijde, ze by došla někam do skupin...

Reagovat
Baronne

Docela tý Slavii i věřim

Reagovat
kylo ren

Reagovat
mario23

5 postupů z 5 pro české týmy.

Reagovat
Uwe háže buly

Muj tip 3 z 5.

Reagovat
mario23

To není moc optimistický... Já věřím v minimálně 4 z 5.

Reagovat
Baronne

To je docela dost optimistický , bylo by to skvělý.. Ale klidně se může stát, že Plzeň posere Karabach a Sparta Bukurešť a Slavia Portugalce (i když těm docela věřim).

Reagovat
Y.N.W.A

no já mám jako optimistickej scénář dva kluby v EL

Reagovat
Rock

Tak to není moc optimistický scénář

Reagovat
Uwe háže buly

taky

Reagovat
smazaný uživatel

Liberec a Boleslav

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
mstain

5 postupů myslí reálněji, postoupí 2 max. 3

Reagovat
Spalovač šancí

Jak se díváte na ten bonus 4 bodů za účast v základní skupině LM, který získávají i ty kluby/země, které místo v základní skupině mají automatické díky předešlému koeficientu? Tím dochází k uchovávání status quo a je pro aktuálně slabší země mnohem těžší se dostat na žebříčku výš. I když je pravda, že na druhou stranu si mohou koeficient nahrabat díky předkolům ...

Reagovat
mario23

Odpověděl sis sám.

Reagovat
smazaný uživatel

to je kravina, kdyz se to deli poctem zapasu

Reagovat
PJ

počtem zápasů?

Reagovat
smazaný uživatel

teda klubu jsem chtel napsat.... podstatne je to, ze se to vydeli a beztak to vyjde nastejno

Reagovat
PJ

Nastejno jako co? Moc nerozumim pointě tvýho příspěvku. Bonus za postup do skupiny LM se dá brát jako "kompenzace" pro slabší týmy, který tam moc bodů neuhrajou, aby jejich koeficient netrpěl, ve srovnání s tim, co by nahrály, kdyby se dostaly jen do EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mario23

Reagovat
martin1

Není to udělané spíše kvůli tomu, že v EL je šance na získání bodů daleko větší než v LM-hlavně pro slabší týmy? A proto se jim dávají 4 body jako bonus. Třeba Plzeň nahrála v LM 2+4 body a v EL 9.

Reagovat
smazaný uživatel

A vypadne Arsenal s Bayernem nebo s Barcelonou?

Reagovat
smazaný uživatel

Liberec a Boleslav budou muset hodně máknout nad poměry knedlíkové ligy, ale ve Střední Evropě vládně optimismus, takže věřím našim klubům, pokud to nepodcení jak nároďák Turky, ale tady jde přece jenom o soukromé lóve

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta,Plzeň, Trenčín, Razgrad...tam to bude jiskřit do poslední minuty

Reagovat
mario23

Liberec i Bolka maj lehkýho soupeře, postup je nutností.

Reagovat
Losinho

Slavia klasicky táhne náš koeficient

Reagovat
kylo ren

jaka je sance ze letos skoncime na 12. miste?

Reagovat
exse

Tak 95%. Jeden ze států pod náma by musel mít rekordní rok a my rekordně špatnej a udělat po 3 body, což se stalo jen tak 2x v historii.

Reagovat
kylo ren

dik

Reagovat
smazaný uživatel

Letos je šance obrovská. I kdyby jsme vyhořeli tak by museli mít Nizozemci a spol nadprůměrný rok.

Horší to bude v dalších letech, kdy my budeme odepisovat po osmi bodech, ale většina konkurentů méně.

Reagovat
mario23

Posledních pár sezon v evropských pohárech máme dobrý, tak by to nemuselo bejt tak zlý s tím odpočtem.

Reagovat
smazaný uživatel

Aby to bylo úplné: Předjet 11. Švýcarsko by taky nemuselo být nereálné, což tu šanci zůstat na 12. místě taky snižuje.

Reagovat
ryzskej

Reagovat
Liquid

teda nezmínit v článku senzační vypadnutí Hearts s maltskou Birkirkarou...

Reagovat
smazaný uživatel

Senzační? Proč se pořád Skotsko tak přeceňuje?

Reagovat
Marv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Liquid

teda Kypr a Holandsko

Reagovat
smazaný uživatel

Kypr se propadl tam kam patří. Nizozemci jsou docela v krizi.

Reagovat
smazaný uživatel

Plzni vůbec nevěřím. Do EL se snad dostane ale žádný velký úspěch to opět nebude. Mnohem lépe se jeví Sparta, která by to do LM i přes těžké soupeře zvládnout mohla.

Jinak douvám, že se znovu předvede Liberec a předkola zvládne. Slávie se do skupin dostane těžko. Boleslav je pro mě neznámá

No snad se alespoň dostanou zase ty tři týmy do EL a potvrdíme 12. příčku

Reagovat
kylo ren

Reagovat
mario23

Bolka po loňském zklamání už nesmí zaváhat a 3. předkolo ukopat.

Plzni taky moc nevěřím, skoro žádný posily, tak snad bude Pivarník dobrej kouč.

Liberci dost věřím, maj zkušenosti a lehkýho soupeře. Slávka musí vyřadit Rio Ave, kvalitu na to mají.

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.coen.wz.cz/ - v téhle sezóně by to vyjít mohlo, ale pak nám budou odepisovat osm bodů a další rok taky, takže se pak budeme zřejmě opět motat okolo patnáctého místa... Jedině snad, že by se to letos fakt sešlo a Sparta i Plzeň zahráli v Evropě nadstandardně...

Reagovat
didosh

Sparta a Plzeň v základní skupině LM znamená 8 bodů do tabulky koeficientu?

Reagovat
PJ

osm bodů dělených pěti účastníky - takže 1.600

Reagovat
martin1

8 bodů už po vydělení

Reagovat
martin1

Špatná reakce sorry

Reagovat
didosh

...aha jsem si říkal že je to nějak moc...

Reagovat
smazaný uživatel

To by byl slušný porno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Mám rád porno...

Reagovat
smazaný uživatel

nas naskok na tulipany..

Reagovat
Hokaido

Teoreticky by z top12 mohla do pár let nadobro vypadnout Ukrajina, což by pro nás bylo super.

Reagovat
smazaný uživatel

Rusko i Ukrajina se propadne, ale asi né tolik aby z top12 vypadli úplně.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by se mělo Rusko propadnout?

Reagovat
smazaný uživatel

Kvůli ekonomické krizi. V Rusku byli vždy výsledky tlačené penězi a ty tam teď rapidně ubývají.

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To ruští trollové chodí i sem?

Reagovat
smazaný uživatel

Cože?

Reagovat
smazaný uživatel

jn, Rusko se propadne priblizne na 6 misto

Reagovat
Kang & Kodos

Ukrajina bude připojená k Rusku, Rusko vyloučí UEFA kvůli dopingu, v Turecku zakážou fotbal, Anglie kromě EU vystoupí i z UEFY, Švýcarsko a Belgii přeskočíme, a nakonec budeme mít v LM tři týmy

Reagovat
didosh

Yes ...a za dva roky s Baníkem základní skupina LM...ideální scénář!

Reagovat
smazaný uživatel

A porazí Barcelónu

Reagovat
smazaný uživatel

Turecko snad taky přeskočíme, ale jinak dobrý

Reagovat
PropanbutanovaBomba

To je dost pravděpodobné

Reagovat
smazaný uživatel

Pre CZE ani #11 ani #10 pozícia nie je úplne nedosiahnuteľná, keď si človek zoberie, že hlavne TUR majú túto sezónu slabé kluby v LM a EL resp. nízko-koeficientné kluby :lol, tak ich čakajú ťažkí súperi, lebo sú prakticky všetci nenasadení. Fenerbahce majú ťažké Monaco, Besiktas bude len v 4.koši a môže dostať skupinu smrti typu Real, Dortmund, Tottenham a v EL; Konyaspor bude asi len v 4.koši a Osmanlispor + Basaksehir by kľudne mohli vypadnúť v predkolách. No a SUI, tam je to dosť o tom koľko bodov uhrá Basel a akú dostane skupinu, aby sa moc neutrhol, lebo ostatné CZE kluby si myslím, že dokážu uhrať to čo uhrajú ostatne SUI kluby a oni nemajú zrovna ľahký žreb; YB Bern proti Shakhtaru Doneck v LM, v skupine EL majú 2-ligový Zürich, ďalej Luzern proti Sassuolu a jedine Grasshoppers čo má poraziteľného súpera - Apollon Limassol.

CZE by pri určitej súhre okolností mohlo útočiť aj na #10. miesto

A SVK keby aspoň na #30. možno #29. miesto poskočilo, tak to by bolo fajn

Reagovat
didosh

To by byla paráda...ale buď me realisti...

Reagovat
smazaný uživatel

to 31. místo je maximum

Reagovat
smazaný uživatel

Docela zvláštní, že slováci, z jejichž ligy jde každej rok někdo do jedný z TOP lig světa, mají tak málo bodů v koeficientu a my, který stříkáme ze Skaláka V Brightonu, jsme před Nizozemskem, Řeckem, Polskem a Rakouskem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Právě proto, že je jejich liga tak slabá, tak se každej trochutalent hned prosadí mezi muži. A velkokluby si dnes vybírají právě hráče, kteří se prosazují co nejdřív.

Reagovat
smazaný uživatel

Však například v Belgii hrajou mladý hráči taky mezi muži a ta liga je mnohem výš než naše.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mnohem výš určitě není.

U nás jsou šíleně konzervativní trenéři. Pokud hráči není přes 23, tak je to pro ně prostě jen dorostenec a mezi muše nepatří.

Reagovat
smazaný uživatel

Mnohem výš není ani zdaleka. Navíc si uvědom s jakými rozpočty tam vůbec pracují.

Reagovat
M.Vaza

Za 5-7..

Reagovat
Frick

No a neni to o tom, že prostě se u nás klade velkej důraz na taktiku a týmovou soudržnost, což nese ovoce v podobě pravidelných výher/postupů nad srovnatelnými a leckdy i papírově lepšími týmy, zato to ale trochu dusí talenty, který pak hůře prokazují svou indv. výjmečnost?

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ten nizky koeficent je hlavne preto, lebo mali sme par rokov skutocne zlych a tazko sa teraz z toho dostavat. Realne patrime asi o par miest vyssie, niekde okolo 25 miesta.

A k mladym? Tym, ze nasa liga je kvalitou nizsie ako vasa a penazi je menej, tak kluby sa neboja davat sancu skutocne mladym hracom. Potom ak uz nejaky 18-19 rocny chlapec ma odohhratych nejakych 50 zapasov, aj ked len v Slovenskej lige, tak je zaujimavy pre zahranicny trh. A potom z toho tazi aj SVK21 a nakoniec aj Acko.

Reagovat
smazaný uživatel

to my se radši složíme na merunu upchlíkům...přece jen..Francie nám byla vždy trochu blíž než Orbánia

Reagovat
Frick

Ale skutečně zajímavý, že mimo tu TOP 6 (ESP, GER, ENG, ITA, FRA, POR) se zemím s (relativně) kvalitní ligou na Euru vůbec nedařilo, pokud vezmu 7. - 20. místo - NED + GRE + BLR + NOR se vůbec nedostali, CZE, UKR. AUT, RUS, ROU, SWE, TUR konec ve skupině. CRO + SUI aspoň to OF a jen Belgie ČF....

Reagovat
Frick

Před pěti lety - http://web.archive.org/web/20110615053301/http://www.coen.wz.cz/

No, asi se fakt nějaká práce udělala. A že ani se do klubů/liga se nelijou nyní o tolik větší prachy než pět zpět (Vyjímkou je nyní Slavia) nebo jo?

Hlavně ty nůžky CZExSVK Tehdy 21x26, dnes 12x31

Jestli třeba tehdy mohl někdo mluvit o čs. lize, tak dneska by zřejmě ty SK týmy musely hrát FNL, teda spíš FMZL Slovan Bratislava.... diváci. 600

Vlastně jsme se prohodili s Dánama. Ti byli tehdá 12. a my 21. Dnes je to přesně naopak. Byť nyní se ZATIM zdá, že opět půjdou nahoru.

Reagovat
smazaný uživatel

btw ty vlajky u těch států

Reagovat
AC torino

Srbsko uz chysta minimalne diplomaticku nótu

Reagovat
ryzskej

Ten Birmingham a Fulham.

Reagovat
vacin

Mě nejvíc dostal Trenčín. Vést ve venkovním zápase 4:0 a v domácím 2:0 a stejně se strachovat o postup, to je umění.

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia má konečnou , čtyři naši dál

Reagovat
mstain

Ty si nějak velký optimista, víc než 3 dál nepůjdou.

Reagovat
pobody's nerfect

sparta a plzeň jdou dál určitě, přinejmenším do EL

Reagovat
smazaný uživatel

jim stačí oběma vypadnout ?

Reagovat
El Campeon

AC

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele