Evropská liga - souhrn třetích zápasů základních skupin

19.10.2017, 18:54, aktualizováno 19.10.2017, 23:18
Komentáře a souhrny
Arsenal veze výhru z Bělehradu a má nakročeno do vyřazovací fáze podobně jako třeba FCSB. Lazio triumfovalo v Nice, Real Sociedad zostudil Vardar, čtyřmi góly se pod výhru 6:0 podepsal Willian José. AC Milán proti AEK Atény nezužitkoval velkou územní převahu a jen remizoval 0:0...
Skupina A

Villarreal CF - Slavia Praha 2:2

19.10.2017 21:05

Góly: 41. Manuel Trigueros, 44. Carlos Bacca - 18. Tomáš Necid, 30. Danny

Slávisté remizovali ve Villarrealu 2:2 ve třetím kole Evropské ligy v souboji o první místo ve skupině a do čela tabulky neposkočili. Český šampion vedl na hřiště favorita po půlhodině po gólech Tomáše Necida a Dannyho 2:0, ale na první venkovní výhru v pohárech po více než deseti letech nedosáhl. V závěru úvodní půle srovnali Manu Trigueros a Carlos Bacca.

Slavia má po polovině skupiny pět bodů a bez porážky je o skóre druhá za Villarrealem. Třetí Astana ztrácí bod a poslední je s jediným bodem Maccabi Tel Aviv. Do vyřazovací fáze postoupí první dva týmy. V dalším utkání přivítají Pražané 2. listopadu v odvetě Villarreal.

Trenér Slavie Šilhavý opět udělal pro pohárový zápas několik změn v sestavě. Jen na lavičce zůstali Hušbauer, Bořil, Škoda nebo Stoch, který dnes oslavil 28. narozeniny. Také Villarreal do základní sestavy nenasadil některé opory v čele s druhým nejlepším střelcem španělské ligy Bakambuem, jenž dal předchozích šest branek svého celku a skóroval ve všech třech minulých duelech proti českým klubům.

Očekávaný úvodní tlak favorita se nekonal a naopak v 18. minutě udeřila po prvním faulu Villarrealu Slavia. Domácí sice odvrátili standardku, ale balon poslal zpět do vápna Sobol a Necid hlavičkou k tyči překonal Barbosu. Český útočník navázal na vítěznou trefu z úvodního duelu skupiny s Maccabi a celkově dal už šestý gól po návratu do Edenu.

Po půlhodině si Pražané náskok k údivu nepříliš zaplněného stadionu pojistili. Po krásné kombinační akci Frydrych vysunul Sýkoru, který našel ve vápně nabíhajícího Dannyho a ten přízemní střelou z první zvýšil. Portugalský záložník vstřelil druhou branku po letním příchodu do Edenu.

Villarrealu se vůbec nedařilo, ale Slavia vedení do pauzy stejně jako minule v Astaně neudržela. Nejprve v 41. minutě po Fornalsově přihrávce zakončil brejk přesnou střelou Trigueros a za necelé tři minuty se osmý celek španělské ligy radoval z vyrovnání. Bacca se po centru od spoluhráče obtočil kolem Frydrycha s Jugasem a překonal Laštůvku.

V poločase musel ze hry kvůli zranění slávistický stoper Deli a úvod druhé půle patřil "Žluté ponorce". Za již překonaným Laštůvkou dvakrát zachránila situaci obrana a v 55. minutě Ünal zblízka minul.

Po hodině přišel na trávník kanonýr Bakambu a semifinalista Ligy mistrů z roku 2006 pokračoval v náporu. Baccův pokus po úniku vytáhl konečky prstů Laštůvka a závěr už červenobílí ubránili, takže udrželi neporazitelnost ve skupině.

Více informací k zápasu

FC Astana - Maccabi Tel-Aviv 4:0

19.10.2017 17:00

Góly: 33. Patrick Twumasi (pen.), 42. Patrick Twumasi, 47. Junior Kabananga, 52. Junior Kabananga

Kazašská Astana předvedla výborný výkon v důležitém utkání proti izraelskému Maccabi Tel-Aviv a vybojovala tak premiérový tříbodový zisk v základní skupině, díky hned čtyřem brankám během dvaceti minut vyhrála až nečekaně hladce po výsledku 4:0. V tabulce skupiny A se prozatím posunula do čela o skóre před Villarreal i pražskou Slavii, ovšem na tyto dva soupeře ještě čeká večerní vzájemný souboj.

Hosté si naopak po minulé nečekané remíze se španělským klubem výrazně zkomplikovali cestu za postupem a s jediným bodem jsou poslední. Úvodní půlhodina nebyla pro diváky příliš atraktivní, i když se nějakých šancí přeci jen dočkali. Zhruba po čtvrthodině hry vystřelil z přímého volného kopu ze střední vzdálenosti pozdější hrdina Patrick Twumasi a gólman Rajkovič si s tímto pokusem dokázal poradit.

V 19. minutě se do první větší příležitosti dostal jiný domácí kanonýr Junior Kabananga, když po centru z levé strany vystřihl parádní nůžky, nicméně balón letěl o několik centimetrů vedle pravé tyče. Za další dvě minuty se na druhé straně poprvé ozvali hosté, pokus Battocchia z nějakých dvaceti metrů tečoval hlavou bránící Logviněnko a balón proletěl zhruba půl metru nad horní konstrukcí. V polovině prvního dějství pálil z hranice pokutového území Šomko, ale jeho střela nenadělala Rajkovičovi žádné starosti.

Klíčový moment tohoto duelu se zrodil krátce po půl hodině hry. K přímému volnému kopu se postavil Šomko a v šestnáctce soupeře trefil ruku Peretze, jenž navíc obdržel žlutou kartu. K okamžitě nařízené penaltě se postavil Twumasi a chladnokrevně po zemi zakončil k levé tyči do protipohybu Rajkoviče. Astana zvýšila své vedení ještě do poločasu, ve 42. minutě se totiž podruhé v tomto klání prosadil velmi aktivní Twumasi.

Třiadvacetiletý ghanský rodák tentokráte využil krásného pasu Šomka do předbrankového prostoru a z první ze šesti metrů zamířil k zadní tyči mimo dosah Rajkoviče. Domácí celek měl fantastický vstup do druhé půle, kde definitivně srazil soupeře na kolena. Hned po necelých dvou minutách uprchl po levé straně téměř z půlící čáry Kabananga a pak to nezištně zkusil z dvaadvaceti metrů, jeho křižná rána přeci jen zapadla k vzdálenější konstrukci - 3:0.

V 50. minutě mohl na druhé straně alespoň snížit Kjartansson, jenže hlavou zblízka prostor tří tyčí vůbec netrefil. Za další dvě minuty přidal pojistku Astany Kabananga, který se tedy taktéž prosadil podruhé. Výbornou práci předvedl Šomko, jenž do pokutového území posunul míč právě konžskému forvardovi a ten z první z dvanácti metrů trefil levý horní roh. Zbývající minuty se spíše dohrávaly, tempo hry opadlo a o jasné výhře domácího FC nemohl být žádný pochyb.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)31205:35
2.Slavia Praha (CZE)31204:35
3.FC Astana (KAZ)31116:44
4.Maccabi Tel-Aviv (ISR)30120:51
Skupina B

Skënderbeu Korça - FK Partizan 0:0

19.10.2017 21:05

Góly: -

V bouřlivé atmosféře Elbasan Areny se diváci branek nedočkali. Skënderbeu Korce remizovalo s Partizanem Bělehrad v tuhé bitvě 0:0. Nejblíže byl vstřelené brance Miletić, ale v nastavení trefil jen brankovou konstrukci.

Albánsko-srbský souboj sliboval bojovou podívanou a to se také potvrdilo. První poločas rozhodně neměl špatné tempo, ale spousta faulů a přerušení celkový dojem kazily. Žádný z týmů si za první půli nedokázal vytvořit jedinou gólovou příležitost. Domácí Skënderbeu musel už v prvním poločase sáhnout ke střídání, ze hřiště odešel Marko Radaš, kterého nahradil Fidan Aliti.

Na první velkou příležitost se muselo čekat do druhého poločasu a jeho 53. minuty. To se dostal ke střele Sowe, ale Stojković byl rychle z branky a zmenšil střelecký uhel. Partizan dokázal ohrozit branku Skënderbeu až šest minut před koncem a pomohl si standardní situací. Tošičův volný přímý kop jen těsně minul domácí svatyni. Za chvíli byl v další velké příležitosti Soumah a pak znovu Tošič, pokaždé ale dokázal zasáhnout skvělý kapitán Šehi. V první minutě nastavení orazítkoval tyč Miletič a to bylo nakonec vše, co se na hrací ploše odehrálo.

Více informací k zápasu

Dynamo Kyjev - BSC Young Boys 2:2

19.10.2017 21:05

Góly: 34. Dieumerci Mbokani, 49. Mykola Morozjuk - 17. Roger Assalé, 39. Roger Assalé

Dynamo Kyjev hájilo na svém stadionu vedoucí příčku proti Young Boys Bern a přestože v zápase dvakrát prohrávalo, dokázalo vždy vyrovnat a první místo před Švýcary udržet. V závěru zápasu ještě uviděl červenou kartu Sanogo, ale krátkou přesilovku domácí nevyužili.

Zápas začal hned velkou příležitostí domácího celku. Ve 2. minutě šel Mbokani sám na Van Ballmoose, ale koncovka se mu vůbec nepovedla a útočník domácích nakonec netrefil branku. Dynamo mělo více ze hry, ale v 17. minutě inkasovalo. Roger Assalé dostal ve vápně kousek prostoru a i s pomocí teče překonal brankáře Kovala. Domácí mohli odpovědět prostřednictvím Gonzáleze, ten se zjevil na zadní tyči nehlídán a svojí volej poslal do tyče. Za další čtyři minuty se valil na obranu Bernu další útok a krásnou kombinaci zakončil do prázdné branky Dieumerci Mbokani - 1:1. Jenomže domácí se z vyrovnání dlouho neradovali. Pět minut před přestávkou dostal Assalé znovu jen malinko prostoru a okamžitě trestal. Young Boys Bern vytěžili z minima maximum a první poločas ovládli.

Dynamo ale bylo lepším týmem a krátce po změně stran opět srovnalo stav. Morozjuk předvedl krásný přímý kop a Von Ballmoos mohl lovit balón ze sítě. Kdo ale čekal následný drtivý tlak Kyjeva, ten byl zklamán. Oba celky jakoby nechtěly vyrobit další chybu, takže se hrálo opatrně. Ne zas tak opatrně, protože v 82. minutě uviděl druhou žlutou kartu Sanogo a Dynamo mělo ještě v závěru početní převahu.

Domácí se v závěru tlačili dopředu, jenomže strhnout vedení na svojí stranu po čas šestiminutového nastavení nedokázali. Young Boys Bern udrželi v Kyjevě cennou remízu 2:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dynamo Kyjev (UKR)32108:57
2.BSC Young Boys (SUI)30304:43
3.FK Partizan (SRB)30213:42
4.Skënderbeu Korça (ALB)30212:42
Skupina C

SC Braga - Ludogorec Razgrad 0:2

19.10.2017 21:05

Góly: 25. Cosmin Moţi, 56. Raúl Silva (vl.)

Ludogorec se stal historicky prvním bulharským týmem, který zvítězil na portugalské půdě a vystřídal na čele tabulky právě Bragu. Ta utrpěla porážku vůbec poprvé od půlky září po sedmi utkáních. Bez šesti zraněných hráčů se vůbec nedokázala prosadit v útoku a na branku Cosmina Motiho a vlastence Raúla Silvy nenašla adekvátní odpověď.

Celkem osmkrát se v rámci evropských pohárů bulharské kluby pokoušely v Portugalsku vyhrát, přitom jen CSKA Sofia v sezóně 1982/83 uhrála remízu. Až klub z Razgradu zlomil tuhle negativní bilanci. Na úvod se podařilo rozvlnit síť Ricardovi Ferreira, nacházel se ovšem v ofsajdu, takže jeho radost ze vstřelené branky byla předčasná.

Na druhé straně se k zakončení v 10. minutě propracoval Plastun, trefil však jen jednoho z hráčů domácího mužstva. Braga si následně vytvořila dvě slušné možnosti. Po rohovém kopu hlavou zakončil Ricardo Ferreira, jenže kýžený a chtěný prostor netrefil, přitom portugalský stoper byl ve 24. minutě znovu při chuti, ale zase hlavičkou minul.

Ludogorec se ve 25. minutě ujal vedení. Rohový kop zahrál nakrátko, již uzdravený Wanderson následně poslal centr na bližší tyčku, odkud obránce Moti hlavou překonal gólmana Matheuse. O dvě minuty později mohli hosté svůj náskok dokonce navýšit, nicméně Matheus si s dobrým zakončením Wandersona jednoruč skvěle poradil.

S gólovými šancemi pak nastal malinký útlum. Před přestávkou hlavička Natanaela Pimienty skončila jen v náruči Matheuse, na druhé straně se ve druhé půli neprosadil po rohovém kopu Raúl Silva. V 56. minutě pak Ludogorec přidal druhý přesný zásah. Lukoki trefil tyčku a vracející se Raúl Silva, ve snaze odvrátit míč, skóroval nešikovně do vlastní brány.

Domácí nic nezabalili, soupeř se od té chvíle soustředil hlavně na bránění pohodlného náskoku, nicméně alespoň korigovat nezvládli. V 70. minutě pokusy Bruna Xadase a Fransérgia byly zablokovány, ve slušné pozici byl rovněž dvakrát Koka a v úplném závěru pálil ostře Paulinho, avšak brankář Renan si už čisté konto sebrat nenechal.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Istanbul Başakşehir 3:1

19.10.2017 21:05

Góly: 52. Benjamin Hübner, 59. Nadiem Amiri, 75. Nico Schulz - 90+3. Stefano Napoleoni

Zatímco Kolín s berlínskou Herthou i nadále v Evropské lize třou bídu s nouzí, jejich ligový souputník z Hoffenheimu alespoň na třetí pokus zlomil mizernou bilanci německých klubů bez jediného vítězství a porazil na domácí půdě turecký Basaksehir jednoznačně 3:1. Pro svěřence Juliana Nagelsmanna šlo o historicky vůbec první vítězné představení v pohárové Evropě, díky němuž i nadále zůstává ve hře o postup do jarní vyřazovací fáze, byť se stále nachází až na třetím nepostupovém místě.

Klíčem k hoffenheimskému úspěchu byl nástup do druhé půle, kdy se v rychlém sledu za sebou trefili Hübner s Amirim, a čtvrthodinu před koncem pojistil už tak pohodlné vedení třetím gólem Nico Schulz. Istanbulský celek se zmohl na korigování skóre až v samém závěru, kdy se povedenou ranou zpoza šestnáctky prezentoval Stefano Napoleoni.

Zatímco hosté se na trávníku spíše hledali, Hoffenheim od prvních minut aktivně usiloval o průlom skóre. Oba krajní obránci Schulz s Pavlem Kadeřábkem vydatně podporovali ofenzivu a měli svůj podíl na řadě střeleckých pokusů Amiriho, Demirbaye či Wagnera. Zakončení však vázlo a žádná z těchto ran se v první půli neujala. To se ovšem po změně stran diametrálně změnilo a hned po šesti minutách šli domácí do vedení. Demirbayův rohový kop našel hlavu Benjamina Hübnera, jenž příkladnou hlavičkou napálil míč do sítě.

Hned sedm minut nato si aktivní Demirbay zopakoval roli nahrávače, když tentokráte ze hry vyslal dlouhý pas vzduchem na nabíhajícího Nadiema Amiriho, jenž neméně parádním zakončením z voleje propálil brankáře Gunoka podruhé. Domácí si v těchto chvílích fotbal vydatně užívali a v pětasedmdesáté minutě se dočkali ještě jednoho zásahu poté, co obrana Basaksehiru nedokázala odvrátit míč a Nico Schulz po Ochsově přiťuknutí tvrdou ranou na přední tyč potvrdil vítězství svého týmu.

V závěru utkání sice Kerim Frei napálil dalekonosnou ranou břevno a Stefano Napoleoni v poslední třetí minutě nastavení rovněž ranou zpoza pokutového území zapsal na střeleckou listinu i hostující tým, ovšem Hoffenheim to nemusí ani trochu mrzet. Německý klub zaslouženě zvítězil 3:1, a pokud v příštím zápase uspěje i v odvetném zápase v Istanbulu, může se již bodově dotáhnout na druhou Bragu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Ludogorec Razgrad (BUL)32104:17
2.SC Braga (POR)32014:46
3.TSG Hoffenheim (GER)31025:53
4.Istanbul Başakşehir (TUR)30122:51
Skupina D

AC Milán - AEK Atény 0:0

19.10.2017 21:05

Góly: -

Vincenzo Montella je zase o něco blíže vyhazovu. Rossoneri doma nedokázali porazit ani AEK Athény a poprvé v Evropské lize ztratili. Poloprázdné San Siro se za devadesát minut branky nedočkalo.

Milánští vstoupili do zápasu hodně ospale a asi deset minut se pouze bránili. AEK přikovalo domácí tým před vlastní šestnáctku, ale Donnarumma lovit míč ze sítě nemusel. Fanouškům AC se to pochopitelně vůbec nelíbilo a svojí nespokojenost dávali najevo pískotem. Ten si mimo jiné vysloužil i hráč AEK Marko Livaja, který před několika lety působil v konkurenčním Interu.

Rossoneri získávali převahu jen pozvolně a navíc po půlhodině hry mohli klidně prohrávat po hrubé chybě v rozehrávce. Donnarumma přihrál Musacchiovi, ten zaváhal a André Simoes z úhlu střelou okopíroval brankovou čáru. Závěr poločasu už sice patřil Milánu, jenže ten si žádnou velkou příležitost nevypracoval.

Ve druhém poločase už to bylo ze strany domácího celku lepší a postupně přicházely velké šance, ale gól ne a ne přijít. Bonaventurův přímý kop Anestis vyrazil a řecký brankář měl i další dobré zákroky. Postup Susa parádně vyrazil a poradil si i s bezprostřední hlavičkou Bonucciho. Sudí v závěru nastavil pět minut, během kterých se prakticky vůbec nehrálo. AEK zdržovalo, střídalo a kouskovalo hru, aby se AC nedostalo do náporu. AC ztratilo body a potvrdilo mizernou formu z domácí soutěže.

Více informací k zápasu

Austria Vídeň - NK Rijeka 1:3

19.10.2017 21:05

Góly: 90. Kevin Friesenbichler - 21. Mario Gavranović, 31. Mario Gavranović, 90+2. Zoran Kvržić

Austria Vídeň si výrazně zkomplikovala postupové ambice, když doma nestačila na Rijeku a prohrála 1:3. K tomu jí navíc nenahrál ani výsledek z Milána, kde se dělily body. Hrdinou Rijeky byl Mario Gavranović, autor dvou branek.

Začátek zápasu nabídl spoustu nepřesností na obou stranách a poměrně brzké vedení chorvatského celku. Rijeka předvedla povedenou akci, během které Bradarić šikovně posunul balón na Maria Gavranoviće a ten bez přípravy překonal Pentze. Austria se navíc neponaučila a za dalších deset minut inkasovala podruhé. Acosty na hranici vápna postupoval s balónem, chystal se vystřelit, jenomže Gavranović ho předběhl a doslova mu ukradl balón z kopačky a zavěsil. To už byla pro rakouský celek značná ztráta. Austrii to navíc směrem dopředu vůbec nešlo a Rijeka dvougólový výsledek do šaten udržela.

Ve druhém poločase se sice domácí snažili o co nejrychlejší snížení, ale to se jim vůbec nepodařilo. Rijeka dobře bránila a Austrii do ničeho nepouštěla. Přesto přinesl závěr utkání dramatickou podívanou, protože po Holzhauserově nadýchaném centru udeřil hlavou Kevin Friesenbichler a domácí ještě spěchali za vyrovnáním. Hra vabank jim však nevyšla. Do otevřené obrany potřetí udeřil hlavou Zoran Kvržić.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AC Milán (ITA)32108:37
2.AEK Atény (GRE)31204:35
3.NK Rijeka (CRO)31026:63
4.Austria Vídeň (AUT)30124:101
Skupina E

Everton FC - Olympique Lyon 1:2

19.10.2017 21:05

Góly: 69. Ashley Williams - 6. Nabil Fekir (pen.), 75. Bertrand Traoré

Trable Evertonu a jeho manažera Ronalda Koemana zdánlivě neberou konce. Liverpoolský klub totiž pokračuje v sérii bídných výkonů jak v domácí Premier League, tak Evropské lize, kde nyní na domácí půdě podlehl francouzskému Lyonu 1:2. Hosté šli do brzkého vedení zásluhou Fekirovy proměněné penalty, a přestože po změně stran dokázal srovnat Ashley Williams, hosté vzápětí znovu strhli vedení na svou stranu, když skóroval Bertrand Traoré. Tentokráte již evertonští na nepříznivý vývoj skóre odpověď nenašli a jejich šance na postup do jarní vyřazovací fáze se čím dál více ztenčují.

Momentální situace ve skupině E je pro Toffees vskutku mizerná, neboť se nacházejí na samém dně tabulky se ziskem jediného bodu a záporným skóre 3:7. O bod lépe je na tom třetí Apollon Limassol, na pět bodů pak díky čtvrteční výhře v Goodison Parku poskočil Lyon a skupině i nadále dominuje italská Atalanta se sedmi body. Pokud Koemanova družina nezvládne ani nadcházející střetnutí v Lyonu, mohou se její naděje na postup rovnou rozplynout.

Na průlom skóre si diváci museli počkat pouhých pět minut, avšak valná většina osazenstva na tribunách z toho radost neměla. Mason Holgate totiž ve vlastní šestnáctce fauloval Fernanda Marcala a nařízený pokutový kop bezpečně proměnil Nabil Fekir. Evertonu nepříznivý vývoj skóre na výkonu vůbec nepřidal a scházelo jen málo, aby odcházel do kabin hned s dvoubrankovým mankem. Osm minut před přestávkou totiž Tom Davies tečoval Depayův přímý kop do břevna vlastní branky.

Také po změně stran se domácí marně pokoušeli prolomit lyonskou defenzivu a nejzajímavějším momentem první čtvrthodiny byla šarvátka, kterou vyprovokoval Ashley Williams a mohl být rád, že za své činy uviděl pouze žlutou kartu. Pár minut nato to byl právě velšský stoper, kdo si naskočil na centr Gylfiho Sigurdssona a alespoň na chvíli rozradostnil tribuny Goodison Parku.

Oslavy evertonských však opravdu neměly dlouhého trvání, neboť v pětasedmdesáté minutě naběhl k přední tyči na centrovanou pobídku Maxwela Corneta někdejší forvard Chelsea Bertrand Traoré a šikovně míč tečoval mimo dosah Jordana Pickforda. Lyon si tak po výsledku 2:1 odváží z Anglie důležité prvenství, díky němuž má z druhého místa na svého čtvrtečního soka čtyřbodový náskok.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Apollon Limassol 3:1

19.10.2017 21:05

Góly: 12. Josip Iličić, 64. Andrea Petagna, 66. Remo Freuler - 59. André Schembri

Další tři body má Atalanta Bergamo, která doma přehrála kyperský Apollon Limassol 3:1. Domácí byli po celý zápas výrazně lepším týmem a vítězství si naprosto zasloužili.

Atalantě se zatím v pohárové Evropě daří a také v tomto zápase byli Bergamaschi výrazně lepším týmem. Od samého počátku si proti Limassolu vytvořili velký tlak, který vygradoval ve 12. minutě vedoucí brankou. Spinazzola odvedl na levé straně skvělou práci a naservíroval přesnou přihrávku před branku na skórujícího Josipa Iličiče.

Svěřenci trenéra Giana Piera Gasperiniho zůstávali nadále u balónu a byli jednoznačně lepší a aktivnější. Limassol se prakticky jenom bránil a směrem dopředu si nic nevytvořil. Ještě do konce prvního poločasu mohl zvýšit tradiční kanonýr Alejandro Gómez, jehož střelu nepříjemně tečoval Yuste a Vale měl plné ruce práce.

Apollon nebyl v prvním poločase vůbec nebezpečný, o to více překvapilo, když se dokázal ve druhém dějství zničehonic prosadit. Nejprve spálil velkou šanci Petanga, kterého skvěle vychytal Vale a hned vzápětí přišel šok. Jakoliš přesně odcentroval a André Schembri hlavou srovnal na 1:1.

Bylo to však dráždění hada bosou nohou. Atalanta si po rohovém kopu vzala vedení zpátky, když se do vzduchu pověsil Petanga a hlavou překonal Valeho. Za další dvě minuty už to bylo o dvě branky, Iličič šikovně sklepl balón pro Freulera a bylo to 3:1. Italové si výsledek udrželi a získávají další tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Atalanta Bergamo (ITA)32107:27
2.Olympique Lyon (FRA)31204:35
3.Apollon Limassol (CYP)30214:62
4.Everton FC (ENG)30123:71
Skupina F

Sheriff Tiraspol - Lokomotiv Moskva 1:1

19.10.2017 21:05

Góly: 31. Ziguy Badibanga - 17. Anton Mirančuk

Skupina F zůstává nadále velmi otevřená, protože i duel Sheriffu s Lokomotivem skončil remízou. Favorizovaní hosté se sice ujali vedení, ale záhy přišla odpověď Moldavanů a skóre už se nezměnilo.

První poločas nabídl hned několik příležitostí a to na obou stranách. O něco lépe vstoupil do zápasu domácí Tiraspol, z dobré pozice střílel Brezovec a Guilherme musel na zem. Na druhé straně zakončoval z přímáku Fernandes a také Mikulić musel předvést dobrý zákrok. Lokomotiv se v 17. minutě přeci jenom dostal do vedení, Farfán efektivně posunul balón patičkou na Antona Mirančuka, který střelou na vzdálenější tyč překonal Mikuliće. Sheriff na nic nečekal a vyrazil do protiofenzívy.

Po centru Badibangy nebezpečně hlavičkoval Mugoša a hned o dvě minuty později Moldavané z tlaku srovnali. Na malém vápně zůstal nikým nehlídaný Ziguy Badibanga a hlavou překonal Guilhermeho. Zprvu se zdálo, že míč brankovou čáru nepřesáhl, ale opak byl pravdou.

Ještě v prvním poločase si oba celky vytvořily zajímavé příležitosti. Další Brezovcovu ránu musel opět likvidovat Guilherme a na druhé straně se musel natahovat Mikulić, když vypálil jedovku Tarasov.

Druhý poločas už byl na brankové příležitosti skoupější. V 64. minutě odcentroval Fernandes a k hlavičce se dostal Farfán, přičemž opět dobře zasáhl Mikulić. Dvě minuty před koncem zápasu sahal Tiraspol po třech bodech, ale ani dvojité zakončení brankou neskončilo. Pokaždé vytáhl fantastický zákrok Guilherme.

Utkání nakonec vítěze nepoznalo a to především díky skvělým výkonům obou brankářů. Situace ve skupině F je nadále hodně vyrovnaná a šanci na postup mají všechny týmy.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FC Kodaň 1:1

19.10.2017 21:05

Góly: 11. Dame Diop - 19. Peter Ankersen

Zlínští získali po remíze 1:1 s FC Kodaň v Evropské lize svůj druhý bod a po třech kolech zůstávají stále ve hře o postup ze skupiny F. Premiérový gól Ševců v soutěži zaznamenal v olomouckém azylu v 11. minutě Dame Diop, dánský mistr však kontroval Ankersenem. Utkání ve druhém poločase na dvacet minut přerušila hustá mlha, po pauze se nakonec na hranici regulérnosti dohrálo.

Zlín udělal po ligovém utkání s Jihlavou tři změny v základní sestavě a jeden z nováčků Traore se už po čtyřech minutách uvedl nebezpečnou ranou těsně nad. Zlín však začal na rozdíl od domácího utkání s Tiraspolem mnohem kurážněji a nakonec i brzy slavil svůj první gól v Evropské lize, když Ekpaiův centr z malého vápna poslal do sítě Diop.

Aktivní Jiráček vedl po čtvrthodině další gólovou zteč, kterou zmařil gólman Andersen. Pak ale v 19. minutě přišlo vystřízlivění: Matič proklouzl hladce středem hřiště, přistrčil míč do strany Ankersenovi, který křížnou střelou překonal Zlámala.

Zlínská euforie opadla, hra se vyrovnala, ale Ševci v závěru půle opět přitlačili. Pohotovou hlavičkou po signálu se ve 44. minutě blýskl Diop, Andersen se však v bráně nenechal zahanbit a vytlačil míč nad.

V druhé půli přibyl hráčům trochu netradiční protivník - na Andrův stadion začala padat mlha, která už po hodině hry vcelku znatelně zhoršovala viditelnost. Ještě chvilku předtím ale velkou možnost promarnil Diop, který po Jiráčkově kontru a centru z levé strany hlavičkoval do boční sítě.

Pak ale hřiště zalila mlha a v 72. minutě po chvilkovém váhání sudí odvolal hráče na čtvrthodiny do šaten. Po krátké pauze se situace mírně zlepšila, přesto se dohrávalo na hranici regulérnosti. Zlín byl v závěru aktivnější a střídající Vukadinovič se prokličkoval i do šanace na rozhodující gól. Byť z ostrého úhlu brankáře Andersena prostřelil, míč se za čáru nedostal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lokomotiv Moskva (RUS)31204:15
2.Sheriff Tiraspol (MDA)30301:13
 FC Kodaň (DEN)30301:13
4.Fastav Zlín (CZE)30211:42
Skupina G

FC Lugano - Viktoria Plzeň 3:2

19.10.2017 19:00

Góly: 63. Mattia Bottani, 69. Carlinhos, 88. Alexander Gerndt - 76. Michael Krmenčík, 90. Marek Bakoš

Plzeňští ve třetím utkání v základní skupině Evropské ligy nečekaně prohráli na hřišti Lugana 2:3 a venku i podruhé vyšli naprázdno. Západočeši si zkomplikovali situaci, na kontě mají tři body stejně jako švýcarský soupeř a Beer Ševa, která doma podlehla 1:2 FCSB. Bývalá Steaua Bukurešť vede tabulku s devíti body.

Mezi 63. a 69. minutou v Lucernu skórovali domácí Mattia Bottani a Carlinhos, čtvrt hodiny před koncem snížil střídající Michael Krmenčík. V závěru zvýšil na 3:1 Alexander Gerndt a těsně po něm ještě odpověděl Marek Bakoš. Viktoria venku v pohárech nezvítězila podvanácté za sebou. Čtvrtý duel ve skupině čeká Viktorii za dva týdny doma opět s Luganem.

Trenér Viktorie Pavel Vrba udělal v základní sestavě hned pět změn oproti nedělnímu ligovému utkání na Spartě. V brance nastoupil Hruška, do obrany se vrátil uzdravený kapitán Hubník, v záloze dostali šanci Čermák s Pilařem a v útoku Bakoš.

Po nezáživné úvodní čtvrthodině zahrozilo dvakrát Lugano. Hruška nejprve střelu Carlinhose vyrazil na roh a brazilský útočník o chvíli později tečoval míč těsně vedle tyčky.

Ve 21. minutě neproměnil obrovskou šanci Řezník, který se dostal sám před brankáře Da Costu, ale zblízka ho trefil jen do nohy. Poté Bakoš nevyužil přímý kop ze slibné pozice a poslal míč nad břevno. Jinak se Plzeň spíše trápila a na hřišti nebylo vidět, že by spolu hráli lídr české ligy a poslední tým švýcarské nejvyšší soutěže.

Druhý poločas začal velkou šancí Lugana. Bottani se zbavil Hubníka a z úhlu pronikal do pokutového území, ale nadějnou akci zkazil nepřesnou přihrávkou.

Vrba poslal do hry Krmenčíka s Kopicem, ale v 63. minutě otevřeli skóre domácí. Bottani dostal přesný míč za obranu a zblízka překonal Hrušku. Hosté už za šest minut inkasovali podruhé. Další brejk zakončil akrobatickým kopem k tyči Carlinhos.

Plzeňští se nadechli k velkému náporu a v 76. minutě snížili. Krmenčík se po centru dalšího náhradníka Zemana trefil přesně k tyči. V 88. minutě po dalším protiútoku Gerndt obešel Hrušku a míč z úhlu poslal do prázdné branky. Vzápětí ještě jednou snížil Bakoš přesnou křížnou střelou. Víc ale už hosté v dramatickém závěru nestihli.

Více informací k zápasu

Hapoel Beer-Sheva - FCSB 1:2

19.10.2017 19:00

Góly: 88. Isaac Cuenca - 70. Harlem-Eddy Gnohéré, 75. Harlem-Eddy Gnohéré

FCSB zůstává stoprocentní. Získal už své třetí vítězství ve skupině a udělal opravdu velký krok k postupu do jarní fáze Evropské ligy. Tenhle výsledek určitě nahrál do karet Plzni, která se s Luganem a Hapoelem popere pravděpodobně o druhé místo. Beerševa neodehrála vůbec špatný zápas, jenže mizerná koncovka si nakonec vybrala svou daň.

Hosté se propracovali do první větší šance už po dvou minutách hry. Budescu si zpracoval míč na prsa a poté tlačil svou střelu k tyči, tu ovšem smolně pro něj minul o malinký kousek. Na druhé straně se k prvnímu pokusu na bránu dostali domácí v 10. minutě, nicméně Einbinder neseřídil svá mířidla a pouze přestřelil svatyni brankáře Nity.

V 17. minutě se Hapoelu podařilo síť rozvlnit, postaral se o to Melikson, nacházel se však v ofsajdu, a tak jeho přesný zásah nemohl být uznán. Izraelský celek začal kousat čím dál víc, třeba Ogu ve 24. minutě vypálil hodně nebezpečně, a nebýt teče bukurešťského stopera Planiče, asi by balón letěl mezi tři tyče a nadělal by Nitovi velké problémy.

Beerševa byla i nadále směrem dopředu lepším týmem, po půlhodině hry Nwakaeme naběhl do šestnáctky a ocitl se v opravdu vyložené pozici, jenže pravačkou výtečně zasahujícího Nitu nepřekonal. Neproměňování šancí se nakonec mužstvu kouče Baraka Bakhara šeredně vymstilo. FCSB totiž ve druhé půli své příležitosti využíval.

Po obrátce se oba týmy na hřišti spíše hledaly. Rumunský tým jako by začal lépe pracovat v defenzívě, Hapoel se přitom v ofenzívě hůře prosazoval. Utkání by se mohlo upínat úplně jiným směrem, kdyby Einbinderova střela z voleje z 67. minuty byla úspěšná. Nita však zase své spoluhráče podržel a reflexivně zasáhl svýma nohama.

Těsně poté, co se na plac dostal jediný český zástupce tohoto střetnutí Pekhart, dvacet minut před koncem Stelistii poprvé skórovali. Filipe Teixeira z pravé strany popoběhl blíže do středu, odtud se prokličkoval až do šestnáctky a následně přihrál na náhradníka Gnohérého, jenž byl na hřišti sotva pár vteřin, aby následně z otočky přesně zacílil.

O pět minut později bylo pro domácí ještě hůře. Budescu zprava poslal centr do pokutového území, kam si naběhl Gnohéré, a ten se hlavou ani v tomto případě nezmýlil. Beerševa pak stačila už jen snížit tři minuty před koncem. Elhamed se uvolnil na pravé straně, našel svým pasem na hranici brankového území Isaaca Cuencu, jenž pohodlně dorážel.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FCSB (ROU)33007:29
2.FC Lugano (SUI)31025:63
3.Viktoria Plzeň (CZE)31025:73
4.Hapoel Beer-Sheva (ISR)31024:63
Skupina H

BATE Borisov - 1. FC Köln 1:0

19.10.2017 19:00

Góly: 55. Aljaksej Ryas

Premiéra Kolína nad Rýnem v Evropské lize je po polovině odehraných zápasů v základních skupinách hodně nevydařená. Ani v běloruském Borisově totiž nedokázal uhrát ani bod, nachází se na posledním místě tabulky a jeho šance na postup jsou mizerné. BATE získal nejtěsnější možné vítězství díky brance Aljakseje Ryase ze druhé půle.

Na tutové šance tohle utkání nebylo příliš bohaté. Ne že by brankáři Ščarbicki a na druhé straně Horn neměli mezi třemi málo práce, střel na branku bylo totiž docela dost. V podstatě však o osudu střetnutí rozhodla jedna z mála proměněných příležitostí. Až ve 13. minutě se střelecky osmělil A. Valadzko, nicméně německý muž v rukavicích pohotově zasáhl.

O pár chvil později to zkoušel kolínský Clemens, dopadl ovšem obdobně jako jeho protivník, tedy že Ščarbickiho svým pokusem nepřekonal. O dost nebezpečněji si počínal ve 32. minutě Zoller. Hlavičkoval na bližší tyčce z hranice brankového území a Ščarbicki si pořádně zachytal. Tygřím skokem se vrhl po balónu a vyrazil ho.

Zkraje druhého dějství vypálil na bránu Osako, v 53. minutě rovněž Clemens, oba ovšem ztroskotali na Ščarbickim. A jen o dvě minuty později BATE rozhodl o svém vítězství. Nejprve se snažil v šestnáctce zacílit Ivanič, avšak k zakončení se nepropracoval, balón se ale odrazil do cesty Ryase, jenž už z vyložené pozice snadno zacílil k tyčce.

Hosty tahle inkasovaná branka dostala pod těžkou deku. Proti urputně bránícímu soupeři se nedokázali ve zbytku utkání vůbec prosadit. Clemens po hodině hry netrefil zařízení, o dvanáct minut později dopadl naprosto stejně Raush. V závěru zahrozil ještě střídající Bittencourt, nicméně Ščarbicki si s jeho pološancí hravě poradil.

Více informací k zápasu

FK Crvena Zvezda - Arsenal FC 0:1

19.10.2017 19:00

Góly: 85. Olivier Giroud

Utkání Crvené Zvezdy Bělehrad s londýnským Arsenalem nenabídlo žádnou převratnou podívanou a dlouho se zdálo, že se oba celky budou muset spokojit s bodem za bezbrankovou remízu. V závěru utkání však domácí Milan Rodić uviděl druhou žlutou kartu a Arsenal nabídnutou přesilovku po několika minutách využil k ukořistění výhry 1:0, díky níž má na čele skupiny H postup do jarní vyřazovací fáze na dosah. Onu klíčovou trefu pět minut před koncem vsítil Olivier Giroud, jenž lahůdkovým zakončením nůžkami vymetl horní růžek branky.

I po třetím kole zůstává Arsenal výsledkově stoprocentní, přestože ve všech dosavadních zápasech Evropské ligy nastoupila značně pozměněná sestava bez největších hvězd. I tentokráte manažer Arséne Wenger udělala oproti poslednímu ligovému zápasu s Watfordem celých deset změn.

Svého prvního soutěžního zápasu se po dlouhých jedenácti měsících dočkal i Mathieu Debuchy. Francouzský obránce však nenastoupil na postu křídelního beka, nýbrž atypicky jako jeden z trojice stoperů. S touto novou pozicí, kterou měl možnost ozkoušet snad jen za rezervu Arsenalu, se ovšem Debuchy vypořádal velmi slušně a přispěl k prvnímu čistému kontu Kanonýrů z pohárového zápasu venku po takřka dvou letech.

První půle mnoho brankových příležitostí nenabídla. Jako první pokoušel střelecké štěstí po patnácti minutách Theo Walcott, ovšem domácí brankář Borjan si s jeho ranou poradil a dokázal ji nohama zneškodnit. Na opačné straně bylo živo o jedenáct minut později, když se po rohovém kopu dostal k nebezpečnému zakončení osamocený Richmond Boakye, jenže nejlepší střelec bělehradského klubu pouze orazítkoval brankovou konstrukci.

Teprve po změně stran doposud mátožný Arsenal zabral a dařilo se mu soupeře držet na bezpečnou vzdálenost od vlastní branky. Směrem dopředu to však ze strany hostí stále nebylo ono. Walcott s Giroudem pálili nepřesně a mladíček Reiss Nelson ranou na přední tyč na Borjana nevyzrál.

Zápas se pořádněji rozhýbal až v závěrečné desetiminutovce, neboť v osmdesáté minutě uviděl Rodić za faul na Coquelina do obličeje druhou žlutou kartu a poslal svůj tým do oslabení. Pět minut nato Arsenal nabídnutou přesilovku plně využil, a to díky fantastickému zakončení Oliviera Girouda. Francouzský forvard sice neprožíval vůbec povedený večer, avšak pohlednou kombinaci s Jackem Wilsherem a Walcottem dotáhl do úspěšného konce akrobatickým kopem přes hlavu, který za přihlížení bezmocného Borjana zapadl přesně do horního růžku. Arsenal tak zvítězil 1:0 a na své pronásledovatele má již pětibodový náskok.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)33008:39
2.FK Crvena Zvezda (SRB)31112:24
3.BATE Borisov (BLR)31114:54
4.1. FC Köln (GER)30031:50
Skupina I

Konyaspor - Red Bull Salzburg 0:2

19.10.2017 19:00

Góly: 5. Fredrik Gulbrandsen, 80. Munas Dabbur

Fotbalisté Salzburgu potvrdili úlohu favorita na půdě tureckého Konyasporu a po vítězství 2:0 se výraznou měrou přiblížili k postupu do jarní fáze Evropské ligy. Po třech odehraných zápasech mají na kontě sedm bodů a jsou v čele tabulky o bod před francouzským Marseille, na svého čtvrtečního protivníka disponují náskokem čtyř bodů. Konyaspor je tak v tabulce na třetí pozici se třemi body a výrazně si zkomplikoval šance na další účinkování.

Utkání bylo, co se týče statistik, vyrovnané, ovšem hosté se dostali do vedení z první vážnější akce už po pěti minutách hry. Po krásné kolmici na levou stranu převzal balón Ulmer a poslal zpětnou přihrávku do pokutového území. Míč následně propadl až na kopačku Fredrika Gulbrandsena, který před hranici brankového území bez větších potíží rozvlnil síť. Domácí mohli okamžitě odpovědět o čtyři minuty později.

Ali Sahiner se ocitl v jasné pozici, jenže sám před brankářem Walkem neuspěl, ten proti němu předvedl fantastický zákrok. Salzburg od tohoto momentu opět přitlačil a snažil se hrozit hlavně ze střední vzdálenosti. Po čtvrthodině hry napřáhl ke střele Munas Dabbur a jeho projektil letěl jen o několik decimetrů nad horní tyčku. Od tohoto momentu se rakouský výběr soustředil na pozornou defenzivní práci, soupeře téměř k ničemu nepouštěl.

Až do konce úvodního dějství se obrázek hry příliš nezměnil, hosté se k Walkemu téměř nepřiblížili a pouze vyčkávali. Stejnou taktiku vyznávali také po změně stran a nakonec se dočkali druhého uklidňujícího gólu zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Prsty v tom měl především brankář Konyasporu Kirintili, jenž se nedohodl se spoluhráčem a poté váhal s rozehrávkou tak dlouho, až ho obral Minamino.

Teprve dvaadvacetiletý japonský útočník pak prokázal dobrý přehled v pokutovém území a vymyslel rychlou přihrávku na levou stranu pro Dabbura, který s naprosto chladnou hlavou trefil prázdnou branku. Ve zbývajících minutách se duel pouze dohrával, turecký klub se již na nic nezmohl. Odveta je na programu za čtrnáct dní v Salzburgu a vzhledem k tomuto střetnutí je o velkém favoritovi na vítězství jasno.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Vitória SC Guimarães 2:1

19.10.2017 19:00

Góly: 28. Lucas Ocampos, 76. Maxime Lopez - 17. Rafael Martins

Portugalská Vitória v Marseille překvapila a velmi dobře začala. Ani rychlé vedení jí ale nepomohlo ke konečnému vítězství, protože domácím se povedlo utkání otočit ve svlj prospěch. Tým trenéra Rudiho Garcii spasily přesné trefy Lucase Ocampose a Maxima Lópeze.

Před utkáním bylo jasné, kdo je favoritem dnešního střetu v Marseille. V průběhu utkání o tom ale leckdo musel několikrát pochybovat, protože Vitória se ukazovala ve skvělém světle, zatímco domácím se často nedařilo. Silnější a zkušenější domácí celek se naopak ocital mnohokrát pod tlakem jednoduše hrajících Portugalců a v závěru mu pomohly jen výkony brankáře Mandandy.

Hosté se od začátku ukazovali jako ochotně kombinující celek, který nehodlá jen bránit. Ukázal to několikrát. Po centru se k hlavičce dostal hostující Rocha Jubal, jenže bránu přestřelil. Ihned poté měl práci také brankář João Miguel, který ale tvrdou ránu vyrazil do bezpečí. I díky tomu se jako první ujali vedení právě hosté. Po rychlém brejku se k centru dostal Ramos a zkušený útočník Rafael Martins vstřelil první branku utkání i své sezony!

Takovýhle vývoj domácí rozhodně nečekali a jejich fanoušci jim to dávali hlasitě najevo. Se stavem utkání začali domácí něco opravdu dělat až ve 28. minutě. Zato to stálo za to. Hosté vlastně domácím založili chybnou rozehrávkou útok sami. Ve vápně se balon dostal k volnému a nebráněnému Lucasi Ocamposovi, který potvrdil, že si na Marseille zvykl se vším všudy. Položil se do vzduchu, balon uklidil krásným kopem do sítě a srovnal.

Až na pár zbytečných a trochu ostřejších faulů jsme se ale dalších akcí v první půli nedočkali. Rozuzlení muselo přijít až po změně stran. Pracovat na tom začal primárně střelec první branky domácích, Lucas Ocampos, který se pokoušel o jednu střelu za druhou. Po hodině hry se po standardní situaci ve vápně dostal k míči Morgan Sanson, který si nejprve položil protihráče a prostřelil vše před sebou. Až na břevno, od něhož se balon odrazil!

Domácí zkoušei postupnou kombinaci i dlouhé centry do vápna soupeře, ale zdálo se, že nebude nic z toho fungovat. Portugalci velmi dobře bránili a kdy už jejich obrana padla, byl na místě brankář Miguel, který zasáhl. Marseille se nadále tlačila vpřed, jenže její tlak postrádal překvapivý moment nebo nápad.

Až v 76. minutě se domácí ochozy znovu dočkaly. K míči se po rychlé kombinaci dostal Maxime López, chvíli míč zpracovával a pak ho poslal přesně do míst, kam brankář Miguel nemohl doskočit! Marseille si konečně vzala vedení a otočila zápas.

Domácí nadále tlačili a nehodlali se smířit s náskokem jen jedné branky. K další střele se dostal domácí Valère Germain, ale s jeho pokusem si Miguel poradil. Horko bylo naopak na druhé straně, protože domácí brankář Mandanda musel v závěru likvidovat pohotovým zákrokem dvě velké šance. Ferreira ani z dorážky David Teixeira ale nebyli úspěšní a domácí se tak dočkali tří bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)32104:17
2.Olympique Marseille (FRA)32013:26
3.Konyaspor (TUR)31022:43
4.Vitória SC Guimarães (POR)30123:51
Skupina J

Östersunds FK - Athletic Bilbao 2:2

19.10.2017 19:00

Góly: 52. Alhaji Gero, 64. Curtis Edwards - 14. Aritz Aduriz, 89. Iñaki Williams

Bilbao nenavázalo na svou minulou cennou ligovou výhru nad Sevillou a z půdy podceňovaného švédského Östersundsu urvalo jen bod. Ačkoli po půli vedlo, nakonec bylo rádo, že uhrálo alespoň konečnou remízu. Domácí mohli zůstat po třetím kole stále stoprocentní, ovšem o konečné vítězství přišli minutu před koncem.

Už po čtyřech minutách hry založili svěřenci Grahama Pottera velmi dobrou akci, po ní se snažil prosadit Ghoddos, avšak gólmana Iaga Herrerína mezi třemi tyčemi nepřekvapil. O poznání větší potíže měl hostující muž v rukavicích v 9. minutě se šancí Edwardse, i jeho pokus ale ve finále stačil zastavit a zlikvidovat.

Na druhé straně naopak Athletic Club využil hned svou první gólovou příležitost. A byl to hodně nešťastný moment pro Potterovo mužstvo. Brankář Keita totiž ve snaze odkopnout míč podklouzl, spadl na trávník, toho využil Iňigo Córdoba, jemuž pouze stačilo přihrát úplně volnému Adurizovi, a ten neměl opravdu jediný problém trefit prázdnou bránu.

Östersunds ovšem tohle inkasování v žádném případě na kolena nepoložilo a tlačil se za vyrovnáním. Ve 28. minutě si obrana španělského týmu zase nepohlídala Edwardse, který se ocitl sám před Iagem Herrerínem, jenže anglický záložník pak trestuhodně selhal v koncovce. Pět minut před přestávkou mohl skórovat ještě Gero, avšak hlavičkou pouze minul.

Zasloužené branky se domácí dočkali sedm minut po obrátce. Widgrenův pokus stačil ještě Iago Herrerín zlikvidovat, míč však vyrazil pouze před sebe, a následně Gero doklepával do sítě. I nadále Östersunds svého soupeře přehrával a div že se neujal vedení už v 57. minutě, nicméně Petterssonovu ne úplně povedenou hlavičku Iago Herrerín polapil.

V 64. minutě švédský celek přece otočil vývoj skóre ve svůj prospěch. Ghoddos poslal dlouhý pas na Edwardse, jenž nad ničím nepřemýšlel, napálil balón na bránu a udělal dobře. Iago Herrerín nestačil reagovat. Až v závěru Bilbao určilo konečný rezultát, to když Iňaki Williams zužitkoval střelou z první z vápna nahrávku od Adurize.

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - Hertha BSC 2:1

19.10.2017 19:00

Góly: 42. Silas, 79. Oleksandr Svatok - 56. Davie Selke

Skupina J v Evropské lize zatím boří všechny papírové předpoklady. Zatímco známé celky z předních evropských soutěží v podobě španělského Athleticu a berlínské Herthy silně zaostávají, a i po třech kolech čekají na vůbec první výhru, na čele tabulky ční švédské překvapení z Östersundsu, jemuž se tlačí na paty Zarja Luhaňsk. Ukrajinský klub se sice v domácí lize pohybuje ve středu tabulky, ovšem na evropské půdě díky triumfu nad Herthou v poměru 2:1 slaví již druhé vítězství za sebou.

To Hertha se ziskem jediného bodu ze tří zápasů zůstává na dně skupiny a její šance na postup povážlivě padají. Svěřenci kouče Dardaie v posledních měsících procházejí výsledkovou krizí, o níž svědčí jediná výhra za posledních deset soutěžních utkání. Do zápasu na Ukrajině hosté vstoupili obdobně jako v předešlém zápase Evropské ligy na půdě Östersundsu a v úvodních minutách sahali na průlom skóre. Weiserův pokus ze sedmé minuty si však cestu mezi tři tyče nenašel.

S přibývajícími minutami ovšem domácí, kteří pro tento zápas nalezli azyl na stadionu ve Lvově, začali přebírat iniciativu a ujali se vedení. Tři minuty před odchodem do kabin totiž Brazilec Silas dokázal propálit početnou hráčskou zeď, která dráhu míče pouze tečovala, a brankář Jarstein již této ráně v cestě za svá záda zabránit nedokázal.

Lepšímu vstupu do zápasu se po změně stran opět těšili hráči berlínského celku, což se po deseti minutách projevilo i na srovnání skóre. Povedenou hlavičku si po Plattenhardtově rohovém kopu připsal mladý útočník Davie Selke a zdálo se, že se hostům blýská na lepší časy. Místo toho však domácí znovu zabrali a vytvořili si několik slibných šancí na obnovu vedení.

Karavajevův průnik středem hřiště ještě dokázal zastavit Jarstein, stejně jako povedený přímý kop Andrievského, ovšem jedenáct minut před koncem přece jen kapituloval. Přízemní centr aktivního Karavajeva z pravé straně totiž šikovně patičkou uklidil do sítě Oleksandr Svatok a zařídil Luhaňsku všechny body za výhru 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Östersunds FK (SWE)32105:27
2.Zarja Luhansk (UKR)32013:36
3.Athletic Bilbao (ESP)30212:32
4.Hertha BSC (GER)30121:31
Skupina K

OGC Nice - SS Lazio 1:3

19.10.2017 19:00

Góly: 4. Mario Balotelli - 5. Felipe Caicedo, 65. Sergej Milinković-Savić, 89. Sergej Milinković-Savić

Nice sice doma velmi dobře začalo a jako první se prosadil Mario Balotelli, ale téměř ihned po něm reagoval stejným počinem také Felipe Caicedo. Na definitivní rozuzlení jsme museli čekat až do konce utkání, protože ve druhé půli se dvakrát prosadil mladý záložník Sergej Milinković-Savić.

Nice bylo hodně zvědavé, s jakou přijedou hosté z Věčného města. Mario Balotelli domácím mohl hodně napovědět, co je asi čeká a navíc na něj Nice hodně spoléhalo. Ani jeho úvodní branka ale nakonec nestačila, protože Lazio dokázalo skvělou formu posledních týdnů. Především díky dvěma brankám Sergeje Milinkoviće-Saviće z konce druhé půle si body domů odváží hosté.

Lépe ale začali domácí. Allianz Riviera mohla oslavovat první branku už po pouhých čtyřech minutách hry a postaral se o ni známí "zlobivý chlapec" italského fotbalu, Mario Balotelli. Muž který si proti sobě naposledy poštval fanoušky Juventusu Turín, dostal ve vápně parádní centr od zkušeného Wesleyho Sneijdera. Výskok mu nedělal problém a jeho přesně umístěná hlavička poslala balon mimo dosah (nebo spíš dolet) brankáře Strakoshy.

Na odpověď Lazia ale diváci nečekali dlouho. Domácí v klidu rozehráli, jenže následně se balon dostal k obraně Lazia, ta vysunula Milinkoviće-Saviće a urostlý záložník hlavou poslal do běhu Felipeho Caiceda. U balonu byl sice dříve obránce Dante, jenže ten se nedohodl s brankáře Cardinalem a Caicedo šel za míčem jako tank - 1:1.

Po tak turbulentním začátku se oba týmy trochu uklidnily a jejich rozehrávka nebyla tak rychlá. Několikrát spolu kombinovali domácí Lees Melou a Mario Balotelli, jenže hrotový útočník Francouzů byl dobře bráněn. A když se na druhé straně do zakončení dostával Murgia či později Lulić, na svém místě byl brankář Yoan Cardinale, který byl velmi pozorný a pohotový.

Pět minut před koncem první půle se k balonu dostal Nani, dosud nepříliš používaný. Portugalský veterán našel ve vápně Radua, který ale bránu v dobré šanci přestřelil! Pět minut po změně stran se k balonu dostal opět Mario Balotelli, protože brankář Strakosha míč na zemi neudržel. Balotelli hned pálil, jenže z úhlu nastřelil jen boční síť hostující brány!

Mario Balotelli se chtěl hodně ukázat a neustále si žádal míč. Jeho akce ale často končily na prvním obránci Lazia. Možná to byla taktika trenéra Simoneho Inzaghiho, ale Lazio dnes opravdu nebylo moc aktivní. Vše se změnilo až příchodem dvou opor - Cira Immobileho a Luise Alberta. Jejich přítomnost byla na hřišti ihned cítit a projevila se také na ukazateli skóre.

V 65. minutě dostal útočník Felipe Caicedo přihrávku na hranici ofsajdu a zpětnou přihrávku poslal vedle sebe k místu, odkud se běžně kopou penalty. Tam totiž viděl spoluhráče Sergeje Milinkoviće-Saviće, který z první propálil brankáře Cardinala - 2:1 pro hosty, kteří si mohli oddechnout.

Vedení Lazia udělalo z Nice poraněné zvíře, které se začalo soustředit jen na útočení. Dnes ale byly jeho snahy hodně bezzubé, Lazio výtečně bránilo. A nepomohlo mu ani střídání obvyklého tahouna Alassaneho Pléy. K zakončení se nedostal ani on, ani Mario Balotelli o chvíli později. Do otevřené obrany v samém konci zasadil ještě jednu smrtelnou ránu hlavičkující Srb Sergej Milinković-Savić a Římané brali tři body!

Více informací k zápasu

SV Zulte Waregem - SBV Vitesse 1:1

19.10.2017 19:00

Góly: 23. Guram Kašia (vl.) - 27. Thomas Bruns

Waregem se rozešel s Arnhemem v nerozhodném poměru 1:1, pro oba celky remíza prakticky nic neřeší. Belgický i nizozemský celek totiž v polovině základní skupiny mají na kontě pouhý jeden bod a jejich ztráta na druhé Nice už činí pět bodů, což se ve zbývajícím průběhu bude stahovat velice obtížně. Diváci se dočkali obou branek v úvodní půlhodině, poté se i přes několik šancí na obou stranách výsledek čtvrtečního klání nezměnil.

Do první větší možnosti se dostal po necelé čtvrthodině hry domácí obránce Walsh, jenž hlavičkoval po krásném pasu Olayinky z pravé strany, nicméně v zakončení nebyl přesný a mířil zhruba o dva metry vedle vzdálenější tyče. V polovině první půle se po rohovém kopu z pravé strany dostal ke střele z jedenácti metrů De Mets, brankář Pasveer tentokráte vyrazil balón před sebe a poté jeden z hostujících hráčů odvracel na další rohový kop.

Po něm se už Zulte dostal do vedení, když do vlastní branky nešťastně zamířil Guram Kašia. Po dalším rohu z pravého křídla se před hranicí brankového území vytvořil chumel hráčů a byl to právě Kašia, který uklidil míč k bližší konstrukci. Arnhem však na sebe nenechal s odpovědí příliš dlouho čekat, za další čtyři minuty totiž vyrovnával Thomas Bruns. Pětadvacetiletý záložník využil pasu z pravé strany a následného sklepnutí od Linssena.

Nikým neatakován pálil z hranice pokutového území a jeho technická střela zapadla k pravé tyči za záda bezmocného gólmana Bossuta. Od této chvíle se hra přeci jen uklidnila, dalších možností se fanoušci dočkali až v závěrečných pětadvaceti minutách. Nejprve se dokázal prosadit hostující Castaignos, jenže jeho branka nebyla uznána kvůli nedovolenému zákroku na bránícího Heylena. Arnhem znovu zahrozil v 73. minutě.

Po krásné kombinaci na jeden dotek přišla střela z pravé strany pokutového území z mírného úhlu, ale Bossut byl připraven a míč vyrazil před sebe. Waregem byl blízko k druhé brance o sedm minut později, po měkoučkém pasu střídajícího De Pauwa hlavičkoval nebezpečně Coopman jen těsně nad břevno. Poslední šance se urodila v 87. minutě, kdy nůžky vystřihl hostující Castaignos a mířil mimo, výsledek se tedy již nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)33008:39
2.OGC Nice (FRA)32019:46
3.SBV Vitesse (NED)30123:71
4.SV Zulte Waregem (BEL)30122:81
Skupina L

Zenit Petrohrad - Rosenborg BK 3:1

19.10.2017 19:00

Góly: 2. Emiliano Rigoni, 68. Emiliano Rigoni, 75. Emiliano Rigoni - 88. Pål André Helland

Zenit Petrohrad je jasným favoritem skupiny L a po dnešním večeru zůstává na prvním místě. Pomohl mu k tomu první hattrick Emiliana Rigoniho v barvách Zenitu, který se stal hlavní hvězdou večera. Rosenborgu nestačil na body ani přesný zásah Påla Hellanda.

Norský Rosenborg jel do Petrohradu s velkou nadějí, protože věděl, že pokud překvapí, mohl by v náročné skupině uspět. Domácí jsou ale velmi silným a ambicióznín týmem, který se spoléhá na argentinskou enklávu. A spolupráci Argentinců jsme dnes mohli vidět v plné parádě. Ofenzivně laděný Zenit začal svého soupeře svírat od prvních chvil.

Uplynulo sotva 60 vteřin od doby, kdy sudí Stieler pískl poprvé do píšťalky, když se na levé straně hřiště dostal k centru italský bek Domenico Criscito. Jeho přesný pas našel ve vápně naskakujícího Emiliana Rigoniho, který si po letním přestupu v Zenitu teprve zvyká. Své představení načal přesnou hlavičkou, kterou poslal mimo dosah brankáře Andrého Hansena.

Hansen se o pár minut později stal předmětem pískotu domácích fandů. Sebastián Driussi si na pravé straně šestnáctky nabíhal na prudkou kolmou přihrávku a přes dobře zasahujícího brankáře přepadl. Sudí ale správně neposoudil tento kontakt jako penaltový. Po dvaceti minutách se do šance dostal hostující Samuel Adegbenro, jehož hlavička ale mířila jen do rukavic brankáře Luneva!

Ukázat se mohl také pověstný útočník Nicklas Bendtner, jehož dělovku však na poslední chvíli Lunev také vyrazil! Ve 30. minutě se mohl na ukazatel skóre zapsat také domácí útočník Aleksandr Kokorin. Jeho tvrdou ránu však zastavila branková konstrukce! A když brankář Lunev zlikvidoval další parádní střelu Nicklase Bendtnera, do šaten hráči ocházeli s hubeným skóre 1:0 pro domácí.

Ve druhé půli pokračoval podobný obrázek hry. Vše opět začal skvělým centrem veterán Domenico Criscito, který našel Sebastiána Driussiho. Argentinský talent z úhlu napřáhl levačkou k prudké střele mířící na přední tyč a brankář Hansen měl co dělat, aby ji vyrazil. Emiliano Rigoni o sobě dal vědět parádní patičkou, kterou tečoval střelu mířící na Hansena, jenže balon skončil těsně vedle tyče!

Hansen byl pořád v permanenci a další jeho schopnosti prověřil také hlavičkující Mevlja. Argentinská spolupráce pokračovala krásnou uličkou Leandra Paredese na Emiliana Rigoniho a ten si ve vápně lobem poradil s brankářem Hansenem, který se už nestihl do brány vrátit - 2:0 pro domácí Zenit.

Patnáct minut před koncem poslal bídnou malou domů Nicklas Bendtner, který tím namazal do běhu opět Emilianu Rigonimu. Talentovaný křídelník byl u míče včas, zachoval hladnou hlavu a prostřelil brankáře Hansena! Naprostému debaklu zabránil až střídající Pål Helland, který po osmi minutách pobytu na hřišti upravil po samostatném náběhu na 3:1. Víc ale hosté už nestihli a odjíždějí s prázdnou.

Více informací k zápasu

Vardar Skopje - Real Sociedad 0:6

19.10.2017 19:00

Góly: 12. Mikel Oyarzabal, 34. Willian José, 42. Willian José, 55. Willian José, 59. Willian José, 90. Alberto De La Bella

Ve Skopje jsme se dočkali hotového galapředstavení, které se v pohárech nebo všeobecně fotbale nevidí zase tak často. Domácí brankář Filip Gačevski totiž tahal balon ze své sítě hned šestkrát! Velkou měrou se o to zasoužil střelec Willian José, který se prosadil čtyřikrát.

Už před utkáním byl host ze španělské LaLigy velkým favoritem, protože domácí do té doby vstřelili jen jeden gól a dostali jich za dva duely už osm. Právě Real Sociedad by se měl poprat se Zenitem Petrohrad o první místo a postup ze skupiny, což naplnil také dnes. A to rozhodně úctyhodným způsobem, po kterém bude mít sebevědomí hodně vysoko.

První zajímavou šanci si ale připravili domácí, konkrétně Džaba Džighauri. Jeho pohotová rána ale brankáře Gerónima Rulliho z klidu nevyvedla. Domácí se první velké chyby v bránění dopustili už ve 12. minutě. Po rohovém kopu Canalese prodloužil míč na zadní tyč Xabi Prieto a Mikela Oyarzabala na zadní tyči nikdo nehlídal - 1:0.

Real Sociedad nikam nespěchal a v klidu čekal na své šance. Tu další spálil Xabi Prieto, když se k němu dostal balon po závaru ve vápně. Prieto byl sice na zadní tyči sám, ale chyběl mu krok, aby míč dokázal usměrnit do brány. Po pětadvaceti minutách deklaroval obrovskou pohodu v hostujícím celku José, který oběhl brankáře a zakončoval patičkou. Tu ale obránce Novak vyrazil z brankové čáry!

Po třiceti minutách už byl rozdíl dvoubrankový, protože do uličky si naběhl José Canales a naservíroval balon zpět na střed vápna. Tam si jej zpracoval Willian José, který v klidu prostřelil vše před sebou! A první poločas zakončil parádní střelou k tyči opět Willian José, kterého nikdo z obránců domácích nijak zvláště nehlídal. Brankář Gačevski byl u tyče opět pozdě - 3:0.

Zkušený brazilský útočník byl při chuti a také po změně stran se hodně činil, když pálil tvrdě z otočky. Do brány si míč nenašel cestu jen díky teči Novaka. Ani ten ale nezabránil Josému ve zkompletování hattricku. Po krásném pasu mladíčka Andoniho Gorosabela u Josého opět nikdo nebyl a Brazilec hlavou navýšil na 4:0!

Stále to ale nebylo vše, protože o pouhé čtyři minuty později musel brankář Vardaru opět do sítě pro míč. Ten se totiž odrazil pro domácí trochu nešťastně právě na kopačku Williana Josého, který se s ničím nepáral a poslal jej tvrdou ranou z penaltového prostoru pod břevno - 5:0.

Bylo jasné, že za tohoto stavu se hosté už nikam nepohrnou a budou utkání v klidu dohrávat. Tak trochu exhibiční tempo jim domácí nijak nenarušovali. Brankář Gačevski se sice snažil, ale jeho obránci ho naprosto nepochopitelně nepodporovali. Gačevski sice v 90. minutě vyrazil ránu Canalese a následně i Prieta, ale k balonu se dostal ještě obránce Alberto De La Bella. Ani toho nikdo nepokryl a veterán mohl v klidu zakončit - 6:0!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)330011:29
2.Real Sociedad (ESP)320111:36
3.Rosenborg BK (NOR)31024:83
4.Vardar Skopje (MKD)30031:140

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
johnn

Koln a Hertha dúfam že vypadnú 2 Bundesligi nevedia ani trafiť bránu len kazia koeficient.

Reagovat
Liquid

Reagovat
dextroza_m

to jako Slovenský?

Reagovat
Pipo123

Nečakal som 3 body, ale Nice bolo tragické, hlavne ich obrana pôsobila dosť lacno, FORZA SS

Reagovat
Wambasen

Pro Östersunds i přes remízu docela smolný zápas, neboť byli herně lepší. Každopádně stačí jim 2 body k postupu a to je zcela nad očekáváním.

Reagovat
Wambasen

Jsem to špatně spočítal, měl jsem v hlavě, že už je po 4. kole.

Reagovat
Pipo123

Tréner Srbska bol dnes na zápase Nice - Lazio, tak snad si Milinkovič vypýtal pozvánku do repre, dal dva góly, na jeden nahral

Reagovat
smazaný uživatel

ten tam má dávno být

Reagovat
Reggie

Coze? To by me teda ve snu nenapadlo, ze by mohl v repre chybet...

Reagovat
Pipo123

To prekvapuje viacero ľudí, v momentálnej forme je to asi ich najlepší záložník

Reagovat
Pyroman

Ostersunds Sice jen remíza, ale podle statistik horší určitě nebyli. Nakonec z té skupiny postoupí oni a Zorya.

Reagovat
monty25

Herně byli opravdu lepší. Jak říkám: Škoda hrubky brankáře ve 14. minutě a za stavu 2:1 zahozených šancí...

Reagovat
Wambasen

Určitě souhlasím, ale v dalším zápase třeba budou mít více štěstí oni a remíza či dokonce výhra by opravdu přiblížila Östersunds k postupu.

Reagovat
monty25

Velká škoda, že to Östersund neudržel. Jinak ale zase předvedl mimořádně sympatický výkon. Nerozhodila je hrubka brankáře Keity ve 14. minutě a zaslouženě to otočili, ale pak z dalších šancí bohužel nepřidali pojistku... Každopádně si myslím, že je to letos nejzajímavější tým v EL a rád se podívám i na jejich další zápasy. Taky jsem hodně zvědav, do jakého klubu přestoupí jejich tahoun Saman Ghoddos (můj objev z CSM ). Dneska byl zase hodně vidět a jenom škoda, že k té parádní asistenci nepřidal ještě gól, šance na to měl. Prý ho chtějí Hertha, Ajax a Celtic...

Reagovat
fabec1222

OT: Diskuze k superdebatě?

Reagovat
smazaný uživatel

Giroud je prostě kouzelnej hráč

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
GEGE

LYON!!!Díky!

Reagovat
Pipo123

Jeblé AC

Reagovat
CubONE

Ani nehovor.

Reagovat
Eldarion

Ešte aby ti peniaze vyhrávali po tych urážkach ešte som na to pozeral, že pekný kurz ale nedal som, poznám dobre Montella's boys

Reagovat
Pipo123

Já som to dal dokonca v hcp, výhru o dva a viac

Reagovat
Eldarion

Samovražda

Reagovat
smazaný uživatel

klasické AC zato vy jste nezklamali i v oslabené sestavě

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.youtube.com/watch?v=QugLFzedHzk

Pro opravdové milovníky kvalitní vážné hudby.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Co Koeman? Az v pondeli?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
maxton

zrušte tuto sútaž, polovica timov nastupuje s náhradníkmi

Reagovat
smazaný uživatel

ta skupinová část zkrátka trpí na to, že spoustat týmů věří, že to uhraje s náhradníky. V playoff je ta soutěž většinou zajímavější než LM, ty zápasy nejsou tak svázaný a dá se na to koukat narozdíl od poloviny zápasů LM

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele