Evropská liga - souhrn šestých zápasů základních skupin

07.12.2017, 21:01, aktualizováno 07.12.2017, 23:03
Komentáře a souhrny
Astana udolala pražskou Slavii a slaví postup do vyřazovací fáze. Rijeka zdolala AC Milán, ani výhra jí ovšem nestačila. Lokomotiv posunula dále výhra nad Zlínem, společně s ním jde dál FC Kodaň. Athletic se zachránil na Ukrajině, na jaře bude Evropskou ligu hrát i Marseille...
Skupina A

Villarreal CF - Maccabi Tel-Aviv 0:1

07.12.2017 19:00

Góly: 60. Nick Blackman

Villarreal se raduje z prvního místa ve skupině A, což mu nepokazila ani závěrečná prohra. Maccabi Tel-Aviv přemohlo domácí Žlutou ponorku s mnoha mladými hráči v základu, o čemž rozhodl jedinou brankou Nick Blackman. Maccabi přesto zůstává posledním týmem tabulky.

V tomto duelu prakticky o nic nešlo, situace obou týmů byla jasně nastavena už dávno před výkopem. I proto si domácí mohli dovolit experimentovat se sestavou a od začátku jsme viděli mladíky jako Montolio, Francisco Torres, Moya Martínez, Morlanes, Mario González či Poveda Romera. Hosté spoléhali na ofenzivní trio Miha, Blackman a Schoenfeld.

Už v páté minutě se hostující celek málem dostal do šance, přihrávku Golasy ale Blackman stojící na hraně ofsajdu jen těsně nezpracoval. O pár minut později musel Mihu zastavovat na poslední chvíli vracející se obránce Torres a Villarreal dál ukazoval, že dnes nehraje zrovna nejsilnější sestava. Především v jindy sehrané obraně to po celý zápas hodně skřípalo.

Aaron Schoenfeld se začal propracovávat po straně až do vápna, ale svou střelou neuspěl a mnoho vrásek brankáři Barbosovi také nenadělal. Do práce musel také brankář Predrag Rajković, kterého pořádně protáhl záložník Soriano. Na opačné straně se k hlavičce dostal Eyal Golasa, jehož zakončení však postrádalo potřebnou razanci, takže brankář Mariano Barbosa neměl potíže.

Nepříliš záživnou a ze strany domácích ani povedenou první půli zakončil zajímavou akcí Mario González. Mladý hráč měl za pokutovým územím spoustu času na přesný projektil a míč si dobře navedl, jenže poté vypustil hodně nevýraznou střelu, kterou brankář Rajković mohl kontrolovat pohledem a i to by stačilo. Žlutá ponorka doma nepředváděla moc povedený výkon.

Přesto mohla jít krátce po změně stran do vedení. Chuca poslal krásný pas na zadn tyč a i když se zdálo, že je hodně přetažený, našel svého adresáta. Tím byl Mario González, který se natahoval po míči. Brankář Rajković by na balon nemohl dosáhnout a nikdo z obránců mu nepomáhal, ale González poslal balon nad bránu!

Právě když se Villarreal začal dostávat do tempa, hosté udeřili. Nick Blackman zůstal na hraně vápna úplně sám a obránci Villarrealu na něj zcela zapomněli. Měl proto dost času převzít průnikovou nahrávku a prostřelit osamoceného brankáře Barbosu! Psala se 60. minuta a Maccabi vedlo.

Reakce Villarrealu ale nepřišla žádná. Naopak mohli domácí ještě inkasovat, když se z voleje pokusil pálit obránce Tibi. Barbosa měl štěstí, že soupeři míč trochu sjel z kopačky a zamířil mimo. Patnáct minut před koncem dostal hostující Rikan na otočku dostatek času, ale ani on nedokázal zakončit přesně. V nastavení pak ještě střídající Elinar Atar vyzkoušel technický pokus, který však namířil vedle.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FC Astana 0:1

07.12.2017 19:00

Góly: 38. Marin Aničić

Slávisté Slavie si jarní vyřazovací část Evropské ligy nezahrají. Český šampion v závěrečném 6. kole základní skupiny prohrál doma s Astanou v přímém souboji o postupové druhé místo 0:1 a skončil na třetí příčce čtyřčlenné tabulky. Zápas rozhodl v 38. minutě po chybě slávistické obrany obránce Marin Aničič.

Slavia, které stačila k postupu remíza, tak nevyužila velkou šanci poprvé od sezony 2007/08 vydržet v pohárech až do jara. Pražané dnešní porážkou podtrhli nepříliš vydařený podzim, protože v domácí lize coby obhájce trofeje ztrácejí na vedoucí Plzeň po 16 kolech 14 bodů. Budoucnost trenéra Jaroslava Šilhavého na lavičce červenobílých může být ohrožena.

Slavia vedle postupu přišla i o finanční prémii za druhé místo ve skupině a za účast ve vyřazovací fázi. Celkem v této sezoně v pohárech v součtu kvalifikace Ligy mistrů a Evropské ligy vydělala v přepočtu bezmála 168 milionů korun.

Slavia v posledním letošním utkání postrádala zraněné Deliho s Hušbauerem a do základní sestavy se po měsíci vrátil uzdravený Rotaň. Už po 17 minutách musel kouč Šilhavý stáhnout ze hřiště zraněného útočníka Škodu, místo kterého nastoupil Necid.

Červenobílí se v úvodu svého 150. utkání v soutěžích UEFA nemuseli za každou cenu tlačit dopředu a dlouho příliš nehrozila ani Astana, která za předešlý měsíc odehrála jediný soutěžní zápas a už od minulé středy se připravovala v Praze.

V 38. minutě ale kazašský mistr nečekaně udeřil a zmrazil celý Eden. Po přímém kopu ze strany promáchl centr gólman Laštůvka, od Necida se balon odrazil před prázdnou branku a stoper Aničič jej pohodlně doklepl do sítě. Asistent rozhodčího nejprve signalizoval ofsajd, ale sudí nakonec trefu uznali.

Do druhého dějství vstoupili domácí velkým náporem. Danny v 48. minutě vyslal do sóla Zmrhala, ale ten v jasné šanci s gólmanem přehodil i branku. Poté těsně minul Necid a hlavičku stejného hráče pak chytil Erič.

Domácí nápor pak chvíli ustal a zesílil až s blížícím se koncem. V 78. minutě si naskočil na centr střídající Van Buren, ale hlavičkoval do brankáře. Pak rozhodčí odpustil hostům penaltu za úder loktem do Necidova obličeje. Závěrečný nápor už vyrovnání nepřinesl a Astana tak mohla slavit pro kazašské týmy historický postup

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)632110:611
2.FC Astana (KAZ)631210:710
3.Slavia Praha (CZE)62226:68
4.Maccabi Tel-Aviv (ISR)61141:84
Skupina B

Dynamo Kyjev - FK Partizan 4:1

07.12.2017 19:00

Góly: 6. Mykola Morozjuk, 28. Júnior Moraes, 31. Júnior Moraes, 77. Júnior Moraes (pen.) - 45+4. Marko Jevtović (pen.)

Ukrajinské Dynamo Kyjev napravilo předchozí zaváhání s albánským Korce a tentokráte nedalo srbskému Partizanu žádnou šanci na úspěch, před vlastními fanoušky přehrálo bělehradský výběr vysoko 4:1. K jistotě prvního místa mu stačil bod, nakonec skupinu B ovládlo se třinácti body a před druhým Partizanem si vytvořilo konečný pětibodový náskok. Domácí rozhodli o svém úspěchu již v úvodní půlhodině, kdy skórovali hned třikrát.

Do první možnosti se dostali hosté v 5. minutě, nepříliš razantní střela Evertona Luize z velké vzdálenosti skončila na břevně. Neuběhlo ani šedesát sekund a na druhé straně otevíral skóre Mykola Morozjuk. Ten se po ráně z hranice šestnáctky a následném zákroku brankáře Stojkoviče probojoval k dorážce na pravé straně a z mírného úhlu bez potíží rozvlnil síť. Ve 28. minutě zvyšoval vedení Dynama tradiční kanonýr Júnior Moraes.

Zkušený třicetiletý Brazilec využil vodorovné nahrávky od Morozjuka a ze dvou metrů dostal míč do branky. Za další tři minuty skóroval stejný hráč podruhé a znovu to bylo po dobré nahrávce od Morozjuka. Tentokráte u pravé tyče zpracovával balón a posunul si ho dopředu, nikým neatakován hlídal trajektorii dráhy míče - 3:0. V nastaveném čase se mohl kyjevský klub prosadit počtvrté.

Po rychlém brejku se zcela osamocen zjevil před Stojkovičem nabíhající Šaparenko, ale zblízka napálil boční síť. Hostům svitla naděje na bodový zisk ve čtvrté minutě nastavení, kdy byl nařízen pokutový kop za podražení Morozjuka na Soumaha. Odpovědnost na sebe vzal Marko Jevtović a nemýlil se, tvrdou střelou se trefil k pravé tyči. Gólman Buščan sice vystihl směr, jenomže k úspěšnému zákroku měl daleko.

Obrázek hry se nezměnil ani po přestávce. V 50. minutě se odhodlal ke střelbě Pantič a mířil do vzdálenějšího horního rohu, Buščan fantasticky odvrátil na rohový kop. Po necelé hodině hry chtěl snížit na rozdíl jediné trefy Kana, avšak zblízka trefil Buščana do obličeje. Odpor Partizanu byl zlomen zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem po jasném podražení Miletiće na rozběhnutého Cyhankova. Penaltu chladnokrevně proměnil Moraes a zkompletoval svůj hattrick. V 87. minutě přidal pátý gól Kyjeva střídající Bjesjedin, který nebyl uznán kvůli ofsajdu.

Více informací k zápasu

BSC Young Boys - Skënderbeu Korça 2:1

07.12.2017 19:00

Góly: 55. Guillaume Hoarau, 90+6. Roger Assalé - 51. Enis Gavazaj

Švýcarský Bern nakonec dosáhl na své premiérové vítězství v základní skupině Evropské ligy, ovšem stalo se tak v hodině dvanácté. Za nerozhodného stavu vsítil rozdílovou trefu v šesté minutě nastavení a díky tomu se posunul na třetí místo tabulky. Předskočil právě Korce, nicméně to se za své výkony vůbec nemusí stydět. Young Boys vybojoval bodů šest, Skënderbeu obsadilo poslední čtvrtou pozici s pěti body.

První větší možnosti se diváci dočkali v 7. minutě, kdy se po dobrém centru dostal k hlavičce nabíhající Nsame a hostující branku minul jen o pár centimetrů. V dalším průběhu albánský mistr výtečně bránil a za precizní taktický výkon byl odměněn v 51. minutě. Skóre čtvrtečního duelu otevřel Enis Gavazaj, jenž zakončil rychlý brejk svého týmu. Akce začala po nádherném pasu za obranu na rozběhnutého Demteho.

Jeho průnik z levého křídla dokázal brankář Wölfli překazit, avšak k dorážce se ještě dostal Enis Gavazaj a z hranice brankového území rozvlnil síť. Jakoby od tohoto momentu přepnuli domácí na vyšší úroveň, už o čtyři minuty později srovnali. Na nadýchaný centr z levé strany od Aebischera si naskočil Guillaume Hoarau a hlavou z osmi metrů zamířil přímo k pravé konstrukci, gólman Šehi se jen naprázdno proletěl vzduchem.

Vzápětí mohl hostům vrátit vedení Muzaki, jenomže v poslední možnou chvíli ho brilantně vychytal sedící Wölfli. Zhruba po hodině hry našel Schick svým pasem opět hlavu Hoaraua, tentokráte byl proti Šehi a neskutečným zákrokem jednoruč zabránil druhému gólu ve své síti. Strážce Skënderbeu se blýskl i po nádherné přihrávce Aebischera a střele zblízka z 69. minuty, ale v poslední možnou chvíli přeci jen podruhé inkasoval.

Když se zdálo, že Korce přežije tlak soupeře a odveze si domů nesmírně cenný bod, tak z ničeho nic udeřil Roger Assalé. Čtyřiadvacetiletý útočník z Pobřeží Slonoviny se dostal k propadlému míči po rohovém kopu z levého křídla, nejlépe se zorientoval na hranici brankového území a z otočky pálil po zemi k levé tyči do protipohybu bezmocného Šehiho. Hostům již nezbyl žádný čas na jakoukoli odpověď.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dynamo Kyjev (UKR)641115:913
2.FK Partizan (SRB)62228:98
3.BSC Young Boys (SUI)61327:86
4.Skënderbeu Korça (ALB)61236:105
Skupina C

TSG Hoffenheim - Ludogorec Razgrad 1:1

07.12.2017 19:00

Góly: 25. Phillipp Ochs - 62. Wanderson

Ludogorec uhrál v Hoffenheimu, co potřeboval, získal na své konto svůj devátý bod ve skupině a postoupil společně s Bragou do jarních bojů Evropské ligy. Nepříjemně se přitom na bulharský celek dotahoval Basaksehir, jemuž ovšem ani závěrečná výhra k úspěchu nestačila. Domácí mimochodem skončili v tabulce poslední.

Razgradský klub se nicméně na proklouznutí mezi dvaatřicítku nejlepších opravdu pořádně nadřel. Kdyby přitom na začátku listopadu dotáhl utkání s Bragou do vítězného konce, už by se v tomhle duelu nemusel o nic strachovat. Jenže takhle musel bojovat až do konce poté, co naposledy také padl s Basaksehirem. Ten se tak dostal zpátky do hry.

Hostům každopádně stačila k jistotě zisku druhé příčky remíza a bylo zprvu vidět, že na ní chtějí jednoznačně zahrát. Hoffenheim, jenž nenastoupil v nejsilnější možné sestavě, začal o něco aktivněji a už v 5. minutě vyzkoušel Nordtveit připravenost gólmana Renana, ten si však poradil. Na druhé straně pálil Misidjan, mířil ale jen vedle.

V podstatě jedním z mála důležitých momentů prvního poločasu byla úvodní trefa ze 25. minuty. Obránce Natanael Pimienta nedokázal na pravé straně odzbrojit Zulje, který prostrčil míč na spoluhráče Hacka, ten následně přihrál do středu pokutového území, a odtud nabíhající Ochs tvrdou střelou po zemi propálil pozdě reagujícího Renana.

Svěřenci trenéra Dimitara Dimitrova mohli vyrovnat ve 32. minutě, Misidjan z pravé strany vyhledal Marcelinha, jenže ten nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče. Ani s příchodem Keserüho, nového muže na trávníku, se herní projev balkánského mistra po přestávce o moc nezlepšil. I přesto se mu ve finále podařilo dosáhnout kýženého cíle.

Přitom pro něj mohlo být ještě hůře, kdyby ve 47. minutě proměnil svou příležitost znovu nepokrytý Ochs a neztroskotal jen na Renanovi. Nebo kdyby Rossipalovo zakončení neskončilo těsně vedle. A nebo pokud by Hack po hezké kličce v šestnáctce pravačkou netrefil pouze Renana, který musel míč s obtížemi pokrývat nadvakrát.

Po hodině hry naopak Ludogorec určil konečný nerozhodný výsledek mezi oběma týmy. Marcelinho vyslal dlouhý pas na rozeběhnutého Wandersona, který se ani náhodou nenacházel v ofsajdu, svým důrazem odstrčil vracejícího se Passlacka, a poté procedil míč kolem brankáře Kobela přesně ke vzdálenější tyčce.

Die Kraichgauer jako by od té doby celé nepovedené působení v Evropské lize chtěli mít hlavně co nejdříve za sebou a do útoku se nijak nehrnuli. A to pochopitelně vyhovovalo soupeři, který ovšem závěrečné minuty musel odehrát bez vyloučeného Keserüho. Ten totiž v 83. minutě nakopl surově Bičakčiče a inkasoval po právu červenou kartu.

Více informací k zápasu

Istanbul Başakşehir - SC Braga 2:1

07.12.2017 19:00

Góly: 10. Edin Višća, 77. Emre Belözoğlu (pen.) - 55. Raúl Silva

Basaksehir dělal, co mohl, aby ještě urval postup do jarní fáze Evropské ligy, splnil svou povinnost a porazil lídra skupiny, jenže ani druhé vítězství v řadě mu prostě nestačilo. Ludogorec, s nímž se pral o druhou příčku, totiž uhrál toužebný bod v Hoffenheimu. Braga mimochodem ani po této porážce z první pozice nespadla.

Honit všechno na poslední chvíli se domácím v premiérovém ročníku evropských pohárů šeredně vymstilo. Už po čtyřech kolech se zdála být jejich situace bezvýchodná, ale před tímto zápasem rozhodně nebyla. Neměli však nic ve svých rukou. Potřebovali prostě získat tři body a zároveň věřit, že bulharský protivník padne na německé půdě.

Ačkoli své působení v této soutěži nebude istanbulský klub hodnotit pozitivně, aspoň může být rád, že nebyl poslední. Bůh ví, jak by tohle střetnutí dopadlo, kdyby se hosté ujali vedení už ve 2. minutě hry. Ricardo Esgaio odcentroval z pravé strany na hranici brankového území, kde našel Fábia Martinse, nicméně jeho zakončení bylo trestuhodně nepřesné.

Naopak na druhé straně udeřil gólově Basaksehir. Kahveci zleva přetáhl pas až na zadní tyč, kde balón nedokázal odvrátit do bezpečí bek Jefferson, a tak k němu přiběhl Višča a bez milosti ho poslal do vzdálenější šibenice. Do té doby se hra hodně zklidnila a až ve 34. minutě zahrozil zase Fábio Martins, jenže nevyrovnal, protože napálil smolně břevno.

Deset minut po obrátce se však portugalskému celku přece jenom podařilo odpovědět. Jefferson poslal svůj centr hluboko do šestnáctky, tam Bruno Vianna hlavou prodloužil merunu ke druhé tyčce do brankového území, a Raúl Silva z blízkosti neměl opravdu jediný problém skórovat. Docela dlouho se pak zdálo, že nerozhodný výsledek vydrží.

Každopádně o osudu tohoto střetnutí rozhodla proměněná penalta ze 77. minuty. Stoper Bruno Vianna ve vápně sice odebral míč Freiovi, ale dle názoru sudího Beatona si již bezprostředně poté nepočínal čistě vůči Marciovi Mossoróvi. Exekuce pokutového kopu se chopil velezkušený Belözoglu a k tyči zacílil, byť gólman Matheus po téhle střele lapal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)63129:810
2.Ludogorec Razgrad (BUL)62317:59
3.Istanbul Başakşehir (TUR)62227:88
4.TSG Hoffenheim (GER)61238:105
Skupina D

Austria Vídeň - AEK Atény 0:0

07.12.2017 19:00

Góly: -

K bezbrankové remíze dospěl duel mezi Austrií Vídeň a AEK Aténami. Domácí se tak se soutěží loučí, naopak hostům tento výsledek stačil, aby si zajistili místenku i v jarní části této soutěže.

Diváci ve Vídni bohužel neviděli zrovna kvalitní podívanou, první půle nabídla jen velmi dietní zážitek, příznivce tak mohly ze sedadel zvednout možná tak dalekonosné projektily domácího Alhassana či Friesenbichlera, ovšem brankář hostí při nich mohl zůstat ledově klidný.

Ani druhá půle zlepšení zrovna nepřinesla, hostující celek si navíc byl vědom toho, že remíza mu bude stačit na postup, a tak se čím dál více soustředil na defenzivu a snažil se natáhnout čas. Výhru však mohl Vídni vystřelit dvacet minut před koncem záložník Prokop, po nejistém zákroku hostujícího brankáře však z vápna branku hlavičkou netrefil. Utkání tak dospělo k remíze 0:0, která dále posunula tým z Řecka.

Více informací k zápasu

NK Rijeka - AC Milán 2:0

07.12.2017 19:00

Góly: 7. Jakov Puljič, 47. Mario Gavranović

AC nezvládlo poslední zápas podle svých představ a z Chorvatska se vrací bez bodů. Zase tak moc mu to vadit nemusí, protože o jeho postupu z první příčky bylo dávno rozhodnuto. Přesto byl výkon slavného mužstva hodně smutný a nově dosazený trenér Gattuso nemůže být spokojen.

Milánský velkoklub měl svou účast v další fázi jistou a to u mnoha nejen italských mužstev znamená šetření sil, experimentování se sestavou a vůbec nepříliš vysoké nasazení. Dnes se do základu podívali Storari, Zapata, Paletta, Calabria, Zanellato, Biglia, Locatelli, Cutrone nebo André Silva. Domácí nasadili Puljiće, Acostyho, Gavranoviće, Eleze, Zutu nebo Župariće.

Rijeka začala proti italskému mužstvu hodně aktivně a za svůj přístup byla po zásluze odměněna. V 6. minutě fauloval záložník Lucas Biglia před vápnem Gavranoviće a domácí dostali výhodu volného přímého kopu. Ten si vzal na starosti mladý záložník Jakov Puljič a prostřelil krásným způsobem postavenou zeď i brankáře Storariho. Ten se natahoval marně - 1:0.

AC pokračovalo v hodně slabém výkonu a směrem dopředu ani nejevilo známky aktivity. Když už to vypadalo, že se útočník Patrick Cutrone dostane do zajímavé šance, dopustil se v přehnané snaze útočného faulu. Obrana Rijeky držela spolehlivě a hostům i přes přítomnost Bigliy chyběl nápad, kterým by se dostal do šance. Dokonce se hostům nedařilo ani vystřelit přesně na bránu.

Po třiceti minutách našel Marko Vešović centrem z pravé strany hlavu Jakova Puljiće, tem ale hlavičkou o zem netrefil bránu. Další branku tak střelec prvního gólu nepřidal, i když obtěžování obranou AC nebyl. Brankář Simon Sluga mnoho práce neměl a když už ano, tak měl spíše štěstí. Rozhodl se vyběhnout proti útočícímu Andrému Silvovi, což neudělal nejlépe. Silva ale přehodil brankáře i s bránou.

Pár minut před koncem nevýrazné první půle zakončoval hlavičkující Gabriel Paletta, jenže v tísni a obklopen přesilou nemířil přesně. V šatně si trenér Gattuso projevil svou nelibost, ale hráči na jeho evidentní připomínky moc nedbali. Jen dvě minuty po začátku druhé půle totiž Kvržić kombinoval s Mariem Gavranovićem a druhý jmenovaný využil centr ke krásné hlavičce - 2:0!

Obdobnou kombinaci zkoušel na druhé straně André Silva, který našel obránce Antonelliho. Jeho rána po krásném průniku ale byla zablokována ještě předtím, než mohla brankáře Slugu dostat do problémů! AC nevyužívalo ani standardní situace a jeden pas za druhým posílalo mimo bránu. Patrick Cutrone se sice snažil probít do šance, ale když už dostal možnost zakončit, mířil hlavou mimo.

Deset minut před koncem se k míči po standardní situaci postavil Argentinec Lucas Biglia, který však z velmi dobré pozice poslal míč technickou ranou těsně vedle! Brankář Simon Sluga se ke konci dostával často k centrovaným míčům, které však dokázal spolehlivě odvracet. Milánský celek se tak vrací zklamaný.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AC Milán (ITA)632113:611
2.AEK Atény (GRE)61506:58
3.NK Rijeka (CRO)621311:127
4.Austria Vídeň (AUT)61239:165
Skupina E

Atalanta Bergamo - Olympique Lyon 1:0

07.12.2017 19:00

Góly: 10. Andrea Petagna

Atalanta Bergamo na "domácí" půdě vyhrála nad Lyonem a zajistila si první místo ve skupině! Italskému celku stačila k výhře jediná branka, na svědomí ji měl již v 10. minutě útočník Andrea Petagna.

Atalanta doma sváděla boj s Lyonem o první místo a stále doufala, že se jí podaří po tak dlouhé odmlce v Evropě zazářit. Trenér Gasperini postavil to nejlepší, co mohl, takže jsme od prvních minut viděli hráče jako Berisha, Caldara, Cristante, Iličić, Petagna nebo Gómez. Obdobné úmysly ale měl také Lyon, který hodlal uzmout domácím první příčku. Vizitku ofenzivně laděného mužstva nesli Díaz, Depay, Fékir nebo Cornet s Ferrim a Rafaelem.

Atalanta se v posledních týdnech hodně opírá o zlepšující se výkony mladého záložníka Bryana Cristanteho, který se také jako první odhodlal k zajímavému zakončení hlavou, které však nasměroval těsně vedle. Lyon držel míč na kopačkách, ale ani to mu nepomohlo, aby udržel čisté konto. Už v desáté minutě totiž táhl rychlý útok Spinazzola, který nahrával Hateboerovi. Ten sice netrefil balon ideálně, ale obrana Lyonu nedostatečně hlídala Petagnu, který se svým důrazem prosadil - 1:0 pro domácí.

Vedoucí branka nabudila domácí Atalantu k mnohem lepšímu důrazem. Od vstřelené branky se Atalanta prezentovala velmi vyspělým stylem hry, nikam nespěchala a neukvapovala se v zakončení. Cristante se vtělil do role architekta většiny kombinací a velmi často hledal Petagnu. Toho si ale hostující obránci velmi dobře všímali a nedovolovali mu zakončit. Lyon nebyl v kombinaci příliš aktivní, takže se často omezoval na střelecké pokusy.

Jeden takový vymyslel Memphis Depay, který ostrou ránu ještě otřel o obránce Mattiu Caldaru. Zajímavý rohový kop posílal do vápna Nabil Fekir a do akce musel obránce Masiello, který balon odklidil. Hostům se první půle stále více komplikovala a moc jim nepřidalo ani vynucené střídání ofenzivního štírka Maxwela Corneta, který se v závěru poločasu zranil. Lyon tím do jisté míry ztratil na rychlosti.

Druhou půli už hosté začali aktivněji a za obranu si nabíhal zkušený obránce Rafael. Spolu s ním se však vrátil Spinazzola, který svého soupeře včas odzbrojil. Více času u míče trávil také Nabil Fekir, kterého hodně natěsno strážil Rafael Tolói. Za své počínání byl oceněn žlutou kartou, následný přímý volný kop ale střílející Fekir nasměroval jen mimo. Ze středu pole pálil také nehlídaný NDombèlé, gólman Berisha byl ale pozorný.

Hubené vedení domácích nenarušila ani individuální akce Fekira, který zakončil jen do Berishy. S ubývajícím časem se aktivita hostujícího Lyonu stále zvyšovala a po faulu střídajícího záložníka Kurtiće dostal šanci předvést své umění opět Nabil Fekir. Zvolil přímou ránu, jenže napálil jen tyč, která zachránila domácí Orobici!

Více informací k zápasu

Apollon Limassol - Everton FC 0:3

07.12.2017 19:00

Góly: 21. Ademola Lookman, 28. Ademola Lookman, 87. Nikola Vlašić

Everton přeci jen neskončí na posledním místě tabulky! Tuto "výsadu" přenechal domácímu Apollonu Limassol, nad kterým dokázal zvítězit pohodlně 3:0. O dvě branky z celkového počtu se postaral mladý útočník Ademola Lookman, takže anglický celek jede zpět do Liverpoolu s alespoň trochu lepší náladou, než s jakou jej opouštěl.

Mužstva Evertonu a Apollonu měla před zápasem jednu věc společnou - ani jedno z nich nemohlo za žádných okolností postoupit do další fáze. Přesto se bylo nač dívat. Kapitán Apollon Papoulis dostal v přečíslení balon na hranici pokutového území a ačkoli dostal dostatek času na zamíření, poslal balon těsně vedle brány Joela Roblese!

Ani Toffees nechtěli zůstat pozadu a po krásné nahrávce za obranu se do zakončení protlačil postupující útočník Ademola Lookman. Zasekl si míč a vypálil, ale v souboji generací narazil na parádní zákrok brankáře Anastasiose Kissase, jenž balon vyrazil na rohový kop! Stejnou práci musel odvést také proti akci mladíka Harryho Charsleyho, který rovněž sledoval, jak balon končí v zámezí.

Po dvaceti minutách se sice Nikola Vlašić netrefil, ale o pouhou minutu později se prosadil jeho spoluhráč Ademola Lookman. Právě Vlašić udržel míč na hrací ploše a z takřka nulového úhlu našel krásným centrem svého kolegu, který hlavičkou překonal brankáře Kissase - 1:0 pro Angličany.

Mladý výběr Sama Allardycea byl hodně aktivní a toužil po první výhře na půdě soupeře. Výrazně jej k tomu nasměroval opět Ademola Lookman, který se dostal k balonu kousek za vápnem, nad ničím moc nepřemýšlel a krásnou ranou k tyči propálil brankáře Kissase. Ten se natahoval marně!

Ani Apollon se ale nevzdával a přispíval svou troškou k tomu, že se diváci museli bavit. Schembri šikovně postrčil balon na Papoulise, který z hranice velkého vápna pálil opět jen do vynikajícího brankáře Roblese. Deset minut před koncem první půle mohl parádní večer hostí ještě vylepšit Kevin Mirallas, který zakončil svůj postup středem hřiště střelou těsně mimo!

Fotis Papoulis sice pár minut před koncem poločasu vstřelil branku, jenže ta pro ofsajd nebyla uznána. Také po příchodu hráčů na hřiště jsme viděli ofenzivní akce, které musely potěšit diváky. Jako když Allan pálil po individuální akci do míst, kde se vyskytoval brankář Robles. Nebo když o pár chvil později Kissas vytáhl zázračný zákrok proti postupu Lookmana. Dnes večer dělal Everton fandům dobrého fotbalu opravdu radost.

Pokračoval v tom i nadále; zvláště střela Kevina Mirallase měla gólové parametry. Po něm si s míčem poradil také mladý Skot Fraser Hornby, který vyzkoušel pozornost brankáře domácího celku. Brankář Robles dnes nejen skvěle chytal, ale také se krásným nákopem postaral o to, že mohl Nikola Vlašić tři minuty před koncem postupovat sám na brankáře Kissase. Poradil si s obráncem, předběhl jej a vsítil definitivní pojistku - 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Atalanta Bergamo (ITA)642014:414
2.Olympique Lyon (FRA)632111:411
3.Everton FC (ENG)61147:154
4.Apollon Limassol (CYP)60335:143
Skupina F

Fastav Zlín - Lokomotiv Moskva 0:2

07.12.2017 19:00

Góly: 70. Aleksej Mirančuk, 75. Jefferson Farfán

Zlínští se rozloučili s premiérovou účastí v Evropské lize domácí porážkou 0:2 s Lokomotivem Moskva. V olomouckém azylu hráli od 58. minuty bez vyloučeného Zorana Gajiče a Lokomotiv tlak zužitkoval. Alexej Mirančuk a Jefferson Farfán pojistili lídrovi ruské ligy postup do jarní fáze.

Zlín měl naopak už před utkáním jistotu posledního místa ve skupině. Hrál alespoň o udržení domácí neporazitelnosti a finanční prémii tří či devíti milionů korun. Body ale tentokrát nezískal a celkem tak za účast ve skupině vydělal 2,8 milionu eur (asi 73 milionů korun). To zhruba odpovídá plánovanému celoročnímu rozpočtu před sezonou, než byl kvůli Evropské lize navýšen.

V posledním utkání podzimu neměl Zlín co ztratit, a tak se snažil hrát s ruským favoritem vyrovnanou partii. V první půli měl dokonce více ze hry, ale hosté byli nebezpečnější. Po čtvrthodině hry se do zakončení dostal Farfán, peruánská hvězda však přestřelila branku.

Zlín se dostával do zajímavých pozic, ale chyběly mu přesnější centry a finální přihrávky. Ani hosté ale nebyli v zakončení přesní a často si stěžovali na podhuštěné míče, což rozhodčí nařídil organizátorům napravit.

Zlín se postupem času dostal pod tlak, jelikož Kodaň v souběžně hraném utkání vedla a ruský celek by v případě prohry byl vyřazen. Výrazně ale Lokomotivu pomohla 58. minuta, kdy za faul zezadu ve vzdušném souboji dostal Gajič druhou žlutou kartu a musel ze hřiště.

I v oslabení si ale Zlín vytvořil svou největší šanci, když po Matejovově centru hlavičkoval Hronek, ale brankář Kočenkov jeho střelu chytil. Jinak měl ale převahu Lokomotiv a v 70. minutě se dočkal vytoužené branky.

Nejprve Zlámal zlikvidoval Fernandesovu šanci, ale chvíli nato pronikal do vápna Ignaťjev, míč se od něj odrazil k Alexeji Mirančukovi a ten se štěstím dotlačil míč do branky, když ho Hnaníček nestačil vykopnout.

O pět minut později bylo definitivně rozhodnuto. Na kolmou přihrávku si naběhl za obranu Farfán a lobem přes brankáře Zlámala pojistil hostům vedení. Ševci už v oslabení neměli sílu na odpověď, zvláště když si v závěru poranil kotník Jiráček.

Více informací k zápasu

FC Kodaň - Sheriff Tiraspol 2:0

07.12.2017 19:00

Góly: 57. Pieros Sotiriou, 60. Michael Lüftner

Kodaň v přímém souboji o postup přemohla Sheriff Tiraspol a zajistila si místo v jarních bojích Evropské ligy. O výhru domácího celku se v druhé půli postaral Pieros Sotiriou a Michal Lüftner.

Domácí odstartovali pěkně zostra a hned v první minutě si na centr z pravé strany naskočil Verbič, jeho hlavičku však brilantním zákrokem zlikvidoval hostující brankář Mikulič.

Hosté se soustředili výhradně na rychlé kontry a střelbu ze střední vzdálenosti, pokusy Jaira či Antona sice byly nebezpečné, jenže mezi tři tyče se nakonec nevešly.

To nejpodstatnější se tak odehrálo v druhém poločase. Nejprve sice spálil velkou šanci Verbič, ale Kodaň to nakonec mrzet nemuselo. Po rohovém kopu totiž nejvýše vystoupal Sotiriou a přesnou hlavičkou domácí poslal do zaslouženého vedení.

Hned za tři minuty se tatáž situace víceméně opakovala, jen s tím rozdílem, že nejvýše tentokrát vyšplhal Michal Lüftner a zakončením do stejných míst svůj tým poslal již do dvoubrankového vedení. Dvacet minut před koncem navíc hostující tým oslabil Jairo, který ve středu pole předvedl nebezpečný zákrok a donutil sudího vytasit rovnou červenou kartu.

Poslední šanci na zdramatizování zápasu měl dvanáct minut před koncem Badibanga, kterému se naskytla příležitost zahrávat pokutový kop. Naložil s ní ale bídně, když svým pokusem jen orazítkoval tyč, a tak se Kodaň mohla radovat z výhry 2:0 a postupu do další fáze Evropské ligy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lokomotiv Moskva (RUS)63219:411
2.FC Kodaň (DEN)62317:39
3.Sheriff Tiraspol (MDA)62314:49
4.Fastav Zlín (CZE)60241:102
Skupina G

Hapoel Beer-Sheva - Viktoria Plzeň 0:2

07.12.2017 21:05

Góly: 28. Lukáš Hejda, 83. Tomáš Hořava

Plzeňští na závěr podzimní části Evropské ligy vyhráli v Beerševě 2:0 a do jarní vyřazovací fáze postoupili jako vítězové skupiny G. Viktorii k tomu pomohla i nečekaná domácí prohra FCSB 1:2 s Luganem.

Plzeň, která měla už před zápasem v Izraeli jistý postup, vyhrála ve čtvrtém z šesti kol a v tabulce skupiny o dva body předčila bývalou Steauu Bukurešť. V 29. minutě poslal hosty do vedení obránce Lukáš Hejda, sedm minut před koncem přidal pojistku záložník Tomáš Hořava.

Svěřenci Pavla Vrby ukončili dlouhé čekání na venkovní pohárové vítězství, které trvalo dvanáct utkání a více než dva roky. Úspěšný podzim v Evropské lize plzeňskému klubu vynesl přes 140 milionů korun. Západočeši se dozvědí jméno soupeře pro úvodní kolo play off při pondělním losu.

Trenér Vrba nasadil do posledního utkání roku silnou základní sestavu se všemi oporami. Brankář Hruška jako obvykle v EL zastoupil jedničku Kozáčika. Za Beerševu od začátku nastoupil český útočník Pekhart.

Do první velké šance se hosté dostali už ve třetí minutě. Řezník našel v šestnáctce Krmenčíka, jeho pohotovou ránu však vyrazil gólman Haimov. Nejlepší plzeňský střelec pak po uvolnění přes několik protihráčů netrefil branku.

V 29. minutě aktivnější lídr české ligy otevřel skóre. Kopicovu přihrávku Petržela v pokutovém území posunul na Hejdu a nehlídaný stoper přízemní střelou překonal Haimova.

Hapoel přidal a mohl brzy vyrovnat. Taha však po Pekhartově přistrčení v dobré pozici vypálil nad břevno a brankář Hruška vychytal Cuencu po samostatném úniku z pravé strany.

Krátce po pauze z přímého kopu Kopic sice obstřelil zeď, ale domácí gólman míč vyboxoval na roh. Plzeň si hlídala vedení a izraelského mistra do velkých šancí nepouštěla. Pouze Broun z dálky dvakrát minul Hruškovu branku.

Plzeňští v závěru opět přidali a v 83. minutě skórovali podruhé. Střídající Čermák vyslal po křídle Řezníka, který našel v šestnáctce volného Hořavu a ten propálil Haimova. Těsně před koncem mohl Hořava přidat ještě jeden gól, ale tentokrát z voleje vypálil jen do tyče.

Viktoria tak po domácí výhře 3:1 porazila Beerševu i venku. Celkem izraelské soupeře zdolala v pátém z šesti pohárových duelů

Více informací k zápasu

FCSB - FC Lugano 1:2

07.12.2017 21:05

Góly: 60. Harlem-Eddy Gnohéré - 3. Fabio Daprelà, 32. Bálint Vécsei

Lugano se s Evropskou ligou rozloučilo vítězně. Švýcarský celek překvapivě vyhrál na půdě rumunského FCSB 2:1 a dopomohl Viktorii Plzeň k celkovému prvenství. Lugano vstřelilo obě branky už v prvním poločase, trefili se Daprelá a Vécsei.

Pravdou je, že rumunský celek měl již jistý postup v kapse a tudíž si mohl dovolit nasadit obměněnou jedenáctku. Jeho výkon to však neomlouvá. FCSB vstoupilo do zápasu špatně a už ve třetí minutě zápasu poprvé inkasovalo. Za hranicí pokutového území se dostal k odraženému balónu Fabio Daprelá a přesnou střelou z voleje zaskočil domácí. Ve 21. minutě mohl z pohledu FCSB vyrovnat Golofca, ale jeho střelu vyrazil brankář Da Costa. Lugano dokázalo domácím zasadit ještě jednu ránu, po půlhodině hry dostal spoustu prostoru Bálint Vécsei, ten se otočil s balónem a Vlada překonal podruhé. Navíc mohlo být pro domácí ještě hůře, kdyby vzápětí Vlad nevyškrábl konečky prstů střelu Bottaniho.

Jakkoliv mělo FCSB jistý postup, takovýto průběh utkání nečekalo. Rumuni se po přestávce přeci jenom vzchopili a přesně po hodině hry snížili na rozdíl jediné branky. Harlem Gnohéré z dálky vypálil a i s pomocí teče dostal balón za záda brankáře Da Costy.

FCSB mělo ještě půlhodiny času s výsledkem něco udělat, jenomže Lugano dobře bránilo. Prakticky až na střelu Gnohérého z devadesáté minuty si nic dalšího nevypracovalo. Bukurešťský celek vyrovnat nedokázal a skupinu zakončil porážkou, což v konečném důsledku znamená až druhé postupové místo za Viktorií Plzeň.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň (CZE)640213:812
2.FCSB (ROU)63129:710
3.FC Lugano (SUI)63039:119
4.Hapoel Beer-Sheva (ISR)61145:104
Skupina H

FK Crvena Zvezda - 1. FC Köln 1:0

07.12.2017 21:05

Góly: 22. Slavoljub Srnić

Fotbalisté Crvene Zvezdy doprovodili Partizan do vyřazovací fáze Evropské ligy a srbský fotbal tak poprvé zažívá, jaké to je mít hned dva kluby v jarní fázi evropských pohárů. Bělehradský celek potřeboval k jistotě postupu porazit německý Kolín a to se mu povedlo, v přímém souboji zvítězil po výsledku 1:0. Ve skupině H tak obsadil druhou pozici s devíti body, hosté skončili na třetí příčce se šesti body o skóre před běloruským Borisovem.

Domácím mohla stačit i remíza a to v případě, že BATE nevyhraje v Londýně nad Arsenalem. Tento předpoklad se naplnil, neboť Kanonýři deklasovali svého protivníka vysoko 6:0. Utkáni nebylo příliš bohaté na vyložené příležitosti, Crvena Zvezda totiž vsítila vedoucí branku v polovině úvodního dějství a pak si těsný náskok hlídala až do závěrečného hvizdu, Kolín se v celém zápase téměř na nic nezmohl.

První šance se urodila po necelé čtvrthodině hry, kdy po rychlém autovém vhazování střílel z osmi metrů osamocený Jojić, Jenomže jeho pokus nebyl příliš razantní ani přesný, brankář Borjan schoval balón v náručí. Rozhodující okamžik přišel ve 22. minutě, kdy jediný gól vstřelil Slavoljub Srnić. Pětadvacetiletý záložník se v základních skupinách prosadil vůbec poprvé, když využil krásné kombinace svého týmu.

Po geniální kolmici na levou stranu pokutového území převzal míč Rodić a ve finální fázi ho zpětně předložil pro nabíhajícího Srniće, jenž z první z deseti metrů zamířil přesně k bližší tyči mimo dosah gólmana Horna. Od tohoto momentu se domácí skvěle bránili a německému klubu vázla rozehrávka i finální přihrávka. Zhruba deset minut po změně stran měl na kopačce vyrovnání japonský útočník Osako.

Ten se po dobré práci Clemense zbavil protihráče a pak mířil ke vzdálenější tyči, kterou svým obstřelem minul jen o několik decimetrů. V dalších minutách se obrázek hry příliš nezměnil, Kolínu s přibývajícím časem docházely síly a nedostal se ani k nějakému většímu tlaku. Pro Crvenou Zvezdu je účast mezi dvaatřicítku nejlepších obrovský úspěch, do pondělního losu půjde z nenasazené pozice a papírově by tak měla narazit na kvalitnější soupeře.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - BATE Borisov 6:0

07.12.2017 21:05

Góly: 11. Mathieu Debuchy, 37. Theo Walcott, 43. Jack Wilshere, 51. Dzjanis Paljakou (vl.), 64. Olivier Giroud (pen.), 74. Mohamed Elneny

Po víkendovém zklamání v podobě prohry s Manchesterem United si londýnský Arsenal spravil chuť alespoň v Evropské lize, kde deklasoval BATE Borisov šesti góly a může nyní vyhlížet los vyřazovací fáze Evropské ligy, jehož se zúčastní jakožto vítěz skupiny H. Zajímavým tahem ze strany manažera Arséna Wengera byl návrat k rozestavení se čtyřmi obránci a nezbývá než si počkat do nedělního utkání proti Southamptonu, zda Kanonýři u této formace zůstanou, anebo šlo pouze o výjimku.

Přestože domácím v tomto zápase již o nic nešlo, sáhl manažer Arséne Wenger k nasazení zkušené jedenáctky, která k utkání přistoupila nanejvýš zodpovědně. V první půli se tak hrálo takřka výhradně na polovině BATE a střílení gólů bylo jen otázkou času. Mohamed Elneny ještě v první velké šanci trefil pouze tyč, ovšem v jedenácté minutě se již Kanonýři ujali vedení. K odraženému míči se v pokutovém území dostal Mathieu Debuchy a utěšenou křižnou ranou z úhlu s drobnou tečí bránícího hráče propálil brankáře Ščarbického.

Ani po průlomu skóre se obraz hry vůbec neměnil a Arsenal na hřišti zcela dominoval. Postupně se v slibných šancích objevili Walcott s Welbeckem a byli to právě tito dva angličtí forvardi, kteří se postarali v 37. minutě o druhý gól večera. Welbeckovu dlouhou kličku sice Milunovič stihl vypíchnout, jenže míč posunul pouze k nohám volného Walcotta, jenž chladnokrevně zblízka propálil bezmocného Ščarbického.

Uzdravivší Walcott, který do zápasu nastoupil s kapitánskou páskou, měl chvíli nato na kopačce další trefu, když pohotově vypálil přesně k tyči, avšak překonaného Ščarbického stihl na brankové čáře zastoupit Paljakow a parádním zákrokem odpálil míč do bezpečí. Přesto se Borisov třetího inkasovaného gólu do přestávky nevyvaroval. Další Walcottův dravý průnik totiž skončil u Jacka Wilshera, jehož tvrdou ránu z hloubi šestnáctky zastavila až branková síť. Domácí fanoušci na notně prořídlých tribunách Emirates Stadium rozhodně nemuseli litovat, že se na toto "nedůležité" střetnutí přišli podívat.

Ani po změně stran Kanonýři neubrali ze své aktivity a hned po šesti minutách skórovali počtvrté. Výtečnou kolmici Wilshera sladil se svým náběhem Theo Walcott, jehož prudký přízemní centr před bránu sice dostihl před Welbeckem stoper Paljakow, jenže míč vší silou napálil přímo do vlastní sítě. Zaokrouhlení skóre na kulatých 5:0 pak přišlo krátce po hodině hry, když Walcotta ve vlastní šestnáctce nešikovně srazil Milunovič a Olivier Giroud nařízenou penaltu proměnil, byť ji musel na pokyn rozhodčího kopat dvakrát.

Dlouhý večer demoralizovaných hostí stále nebral konce a už tak drtivý debakl ještě umocnil Mohamed Elneny krásnou kroucenou ranou na zadní tyč. Arsenal tak v posledním letošním kole Evropské ligy deklasoval BATE Borisov 6:0 a do jarní vyřazovací fáze postupuje z prvního místa ve skupině.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)641114:413
2.FK Crvena Zvezda (SRB)62313:29
3.1. FC Köln (GER)62047:86
4.BATE Borisov (BLR)61236:165
Skupina I

Olympique Marseille - Red Bull Salzburg 0:0

07.12.2017 21:05

Góly: -

K jistotě postupu stačil Marseille bod a ten proti Salcburku nakonec uhrála. I když v základních skupinách nepůsobila na podzim ani zdaleka nejsilnějším a nejlepším dojmem, ve finále asi rozhodlo, že nepostupující Konyaspor spolu s Vitórií mají s evropskými poháry méně zkušeností, takže francouzského giganta dolů nesesadili.

Kdyby domácí v minulém kole nezachraňovali remízu na turecké půdě v poslední možnou chvíli, kdo ví, jak by se celá situace vyvinula. Takhle však měli vše ve svých rukou, navíc nastoupili proti soupeři, kterého už z první pozice nemohl nikdo sesadit. Konečná bezbranková plichta je tím pravým a zaslouženým vyústěním celého dění na hřišti.

Ani zdaleka se nejednalo o nějakou ofenzivní podívanou, v níž by oba celky nutně prahly po třech bodech. OM směrem dopředu nijak nezářil, ostatně jako i v jiných letošních utkáních v rámci Evropské ligy, Die Roten Bullen naopak prokazovali, proč mají nejlepší defenzívu celé soutěže, a už popáté v řadě se jim ve skupině podařilo udržet čisté konto.

Vůbec první střelecký pokus na bránu vyslal ve 3. minutě Gulbrandsen, který si našel prostor na levé straně, nicméně svým pokusem domácího gólmana Mandandu přímo neohrozil. O tři minuty později se naopak snažili skórovat Les Phocéens, ovšem ani Zambo Anguissa neseřídil svá mířidla tak, jak by potřeboval, a míč usměrnil pouze mimo.

Jinak toho první poločas opravdu moc nenabídl. Až ten druhý byl podstatně zajímavější, byť ani v něm diváci na Stade Vélodrome nakonec žádnou branku neviděli. Ve 48. minutě vypálil tvrdě z halfvoleje Lopez a hostující brankář Walke poprvé musel ukázat, že to v bráně prostě umí. V 54. minutě pak likvidoval rovněž další dělovku z úhlu od Sarra.

I Salcburk si dokázal vytvořit nějaké příležitosti, třeba v 66. minutě se snažil střelou z přímého volného kopu kolem zdi zacílit Valon Berisha, jenže jeho pokus nebyl tak prudký, aby ho Mandanda nedokázal vyrazit do bezpečí. V 82. minutě mohl ještě změnit průběžný stav Germain, z blízkosti ovšem nepřekonal pozorného a jistého Walkeho.

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - Konyaspor 1:1

07.12.2017 21:05

Góly: 77. Ali Turan (vl.) - 15. Mehdi Bourabia

Turecký Konyaspor potřeboval k udržení naděje na postup do jarní fáze Evropské ligy zvítězit na půdě portugalského klubu Vitória SC Guimarães, jenomže nakonec se s ním rozešel smírně v poměru 1:1. Nicméně ani případný tříbodový zisk by mu nestačil, neboť francouzská Marseille získala v domácím prostředí s rakouským Salcburkem potřebný bod. Hosté tak zakončili skupinu I na třetí pozici se šesti body, domácí obsadili čtvrté místo s pěti body.

Přitom Konyaspor vstoupil do utkání tou správnou nohou a už po čtvrthodině hry otevřel skóre. O nádherný gól z dobrých třiceti metrů se postaral Mehdi Bourabia, který nevěděl co s míčem a nakonec ho napálil do pravého horního rohu, takovéto branky se příliš často nevidí. Vitória bylo blízko k vyrovnání zhruba osm minut před poločasovou přestávkou, kdy se ve velmi slibné pozici ocitl šestadvacetiletý Peruánec Hurtado.

Brankář Kirintili nejprve fantasticky vychytal Raphinhu, po následném centru hlavičkoval právě Hurtado a zblízka zcela osamocen mířil trestuhodně nad horní tyčku. Ve 41. minutě mohl pojistit vedení tureckého klubu Evouna, jenž byl v samostatném úniku stíhán dvěma protihráči a z deseti metrů nakonec prostor tří tyčí vůbec netrefil. Druhý poločas probíhal v opatrnějším duchu, SC Guimarães srovnal v 77. minutě.

Po zpětném přízemním pasu z levé strany téměř od brankové čáry vložil nohu do směru míče Ali Turan a nešťastně s pomocí horní tyčky pokořil bezmocného Kirintiliho. O sedm minut později mohl Konyasporu vrátit vedení Moke, který po centru z levého křídla hlavičkoval z velké dálky a balón se nakonec odrazil od spodního okraje břevna zpět do pole.

V nastaveném čase se chvěla konstrukce ještě jednou, tentokráte to bylo na druhé straně. Ve čtvrté nastavené minutě mohli domácí využít ofenzivnějšího pojetí hry soupeře. Odražený míč se dostal přímo na kopačku aktivního Hurtada a ten z první svou bombou orazítkoval horní tyčku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)63307:112
2.Olympique Marseille (FRA)62224:48
3.Konyaspor (TUR)61324:66
4.Vitória SC Guimarães (POR)61235:95
Skupina J

Zarja Luhansk - Athletic Bilbao 0:2

07.12.2017 21:05

Góly: 70. Aritz Aduriz, 86. Raúl García

V domácí soutěži sice španělský Athletic strádá, o čemž svědčí až šestnáctá příčka pouhé čtyři body nad sestupem z La Ligy, ovšem působení v Evropské lize si nakonec klub z Bilbaa úspěšně prodloužil přinejmenším do prvního vyřazovacího kola. Baskové totiž v závěrečném a klíčovém duelu se Zarjou Luhaňsk nezaváhali a výhrou 2:0 dokonce ukořistili první místo v tabulce skupiny J. Luhaňsk se naopak touto prohrou s pohárovou Evropou pro letošní sezonu loučí.

Hráči ukrajinského celku věděli, že v případě vítězství na "domácí" půdě ve Lvově svého čtvrtečního soka předskočí a postup jim nemůže uniknout. Athletic však podal soustředěný výkon, jímž nepřipustil žádné komplikace a bezpečně si toto utkání pohlídal. Hosté měli jít do vedení již krátce před odehranou půlhodinou hry, kdy se po Susaetově přistrčení prosadil zblízka Iňaki Williams, jenž radost mu záhy zhatil zdvižený praporek čárového rozhodčího. Co naplat, že opakované záběry kamer žádné postavení mimo hru neodhalily, bezbrankový stav přetrvával až do přestávky.

Také po změně stran byli střelecky aktivnější hráči Athleticu a obzvláště blízko průlomu skóre byl Raúl García. Hlavička někdejšího hráče Atlética Madrid však skončila jen na břevně a hosté se museli snažit dál. Zaslouženého gólu se nakonec dočkali hned o pět minut později, když se v obležení protihráčů prosadil ze standardní situace Aritz Aduriz, jenž parádní lobovanou hlavičkou přehodil brankáře Lunina.

Athletic byl v tu chvíli při chuti a druhý gól visel ve vzduchu. Aktivní García sice zprvu s dalším hlavičkovým zakončením neuspěl, ovšem čtyři minuty před vypršením základní hrací doby se přece jen dočkal. Znovu se tak stalo z přímého kopu, kterým Markel Susaeta znemožnil celou defenzivu Luhaňsku a osamocený García měl dokonce čas si míč zpracovat a teprve pak jej snadno uklidit do sítě. Athletic tak veze z Ukrajiny tři body za výhru 2:0, díky níž dokonce předskočil doposud vedoucí Östersunds zásluhou lepších vzájemných zápasů a zakončil tak skupinovou fázi Evropské ligy jakožto lídr skupiny J.

Více informací k zápasu

Hertha BSC - Östersunds FK 1:1

07.12.2017 21:05

Góly: 61. Peter Pekarík - 58. Sotirios Papagiannopoulos

Švédský Östersunds měl před závěrečným zápasem skupiny J zajištěn postup do jarní fáze Evropské ligy, ovšem v Berlíně s místní Herthou ještě bojoval o první místo na dálku se španělským Bilbaem. Nakonec získal bod, vybojoval tedy stejný počet jedenácti bodů jako konkurenční Athletic. Nicméně kvůli horší bilanci vzájemných duelů nakonec skončil druhý. Přitom stačilo tak málo, dvě minuty před koncem kopal pokutový kop.

Domácí výběr zůstal na poslední čtvrté pozici s pěti body a s jedinou výhrou na kontě. První větší možnost byla k vidění krátce po odehrané čtvrthodině, kdy se po odvráceném rohovém kopu od Dudy opřel do balónu Dárdai, který z voleje z hranice šestnáctky orazítkoval břevno. Po necelé půl hodině hry byl opět vidět maďarský rodák Dárdai, jenž tentokráte postupoval sám směrem k brankáři Keitovi a z pravého křídla ho trestuhodně nepřekonal.

Ve 32. minutě se poprvé ozval švédský klub, když z osmnácti metrů tvrdě vypálil Sotirios Papagiannopoulos a gólman Klinsmann vytáhl míč konečky prstů nad horní tyčku. O čtyři minuty později využil zaváhaní hostující defenzívy Haraguchi, proti jeho samostatnému úniku fantasticky zasáhl Keita. Zhruba šest minut po přestávce napřáhl z dvaadvaceti metrů Esswein a břevno minul zhruba o půl metru.

V 58. minutě se blýskl Klinsmann, střelu střídajícího Widgrena směrující ke vzdálenější konstrukci odvracel v poslední možnou chvíli na rohový kop. Hosté se přeci jen dočkali za další minutu, po přihrávce od Mukiibiho skončila tečovaná rána z dvanácti metrů od Papagiannopoulose u přední tyče - 0:1. Německý výběr na sebe nenechal s odpovědí příliš dlouho čekat, o dvě minuty později srovnával slovenský reprezentant Peter Pekarík.

Ten po nádherné kolmici na levé křídlo obdržel vodorovnou nahrávku od Mittelstädta a v jasné pozici nezaváhal, s přízemním zakončením do odkryté branky neměl žádné problémy. V 85. minutě překazil Keita včasným vyběhnutím možnost nově příchozímu Weiserovi, pak byla na druhé straně nařízena penalta po faulu Mittelstädta na Semu. Míč si vzápětí postavil kapitán Nouri, ale Klinsmann vystihl směr a parádně vyrážel do strany.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Östersunds FK (SWE)63218:411
2.Athletic Bilbao (ESP)63218:511
3.Zarja Luhansk (UKR)62043:96
4.Hertha BSC (GER)61236:75
Skupina K

SV Zulte Waregem - SS Lazio 3:2

07.12.2017 21:05

Góly: 6. Niil De Pauw, 60. Michaël Heylen, 83. Aaron Leya Iseka - 67. Felipe Caicedo, 76. Lucas Leiva

Vzhledem k tomu, že o osudu římského Lazia i domácího Waregemu bylo rozhodnuto již před zahajovacím výkopem, nabídlo toto utkání až nečekaně dramatickou pětigólovou přestřelku. Na dvoubrankové vedení belgického klubu dokázali hosté zareagovat vyrovnáním skóre, ovšem sedm minut před koncem strhl výhru na stranu Waregemu parádní trefou Aaron Leya Iseku. Přesto však italský celek bezpečně ovládl tabulku skupiny K, zatímco waregemští se tímto triumfem s evropskými poháry loučí.

Na první gól si museli diváci počkat pouhých pět minut. Kayův centr z pravé strany našel v šestnáctce Nilla de Pauwa, jenž přetlačil bránícího hráče a povedenou hlavičkou poslal Waregem do brzkého vedení. Tím se však oba kluby do přestávky směrem dopředu vyčerpaly a o rozruch se postaral až na sklonku první půle hostující brankář Vargić, jehož nepovedený výhoz daroval soupeři slibnou šanci k navýšení náskoku, kterou však nevyužil.

Ani po změně stran Lazio nepůsobilo dojmem, že si z Belgie touží odvézt vítězství, a domácí toho dokonale využili. Rohový kop totiž parádně špičkou kopačky dokázal na přední tyči tečovat do sítě Michael Heylen, přestože byl výrazně masírován bránícími hráči Lazia.

Teprve pak hosté zabrali a hlavní měrou se na zdramatizování zápasu podílel Lucas Leiva. Defenzivní záložník, jenž do Říma přišel v létě z Liverpoolu, nejprve v 67. minutě nahrál vyhranou hlavičkou ke snížení Felipemu Caicedovi a sotva devět minut nato pak brazilský záložník sám srovnal skóre na 2:2, když využil zmatku v pokutovém území po přímém kopu a pohotově nasměroval míč patičkou přes houštinu těl až za brankovou čáru.

Víc už toho ale hráči italského klubu nepředvedli, a naopak sedm minut před koncem kapitulovali potřetí. Na samé hranici pokutového území se kolem míče obtočil Aaron Leya Iseku a výtečnou ranou do horního růžku nedal Vargićovi sebemenší šanci zasáhnout. Waregem tak může slavit cenný skalp favorizovaného soupeře, ovšem na postup ze skupiny ani tyto tři body navíc nestačí. Lazio naopak zůstává navzdory prohře na prvním místě a může vyhlížet los prvního vyřazovacího kola.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - OGC Nice 1:0

07.12.2017 21:05

Góly: 85. Luc Castaignos

Vitesse se rozloučilo s Evropskou ligou svým historickým vítězstvím v základních skupinách, Nice porazilo nejtěsnějším možným způsobem. Doteď nasbíralo své dva jediné body venku, nyní se v Gelredomu konečně odvděčilo svým fanouškům plným ziskem. Jenže na třetí pozici se nakonec nevyšvihlo, jelikož Zulte Waregem skolil Lazio.

Otázka ohledně postupujících ve skupině K byla už před tímto kolem rozluštěná, v podstatě se jen muselo rozhodnout o konečném pořadí, a to pouze v případě Vitesse. Nice, které nemohlo spadnout ani výše, ani níže, do Arnhemu ani zdaleka nenastoupila v nejsilnější možné sestavě, a ve Francii tak třeba zůstali Mario Balotelli nebo Wesley Sneijder.

Oba týmy nebyly pod žádným tlakem, a tak se hrál poměrně ofenzivní fotbal, jenž nabídl dost šancí na obou stranách. Už v 6. minutě se musel činit hostující brankář Cardinale, který na brankové čáře likvidoval hodně nebezpečnou hlavičku Kašiy. Na druhé straně Makengo trefil z úhlu pouze rukavice připraveného gólmana Pasveera.

V 18. minutě se střelou z dálky osmělil Bruns, jeho pokus ovšem potřeboval mířit výše směrem k břevnu, aby výrazněji vystrašil Cardinaleho. V nastavení pak spálili největší možnost první půle domácí. Faye uvolnil v pokutovém území úplně volného Castaignose, jenže ten z vyložené pozice nepřekonal fantasticky reagujícího Cardinaleho.

I po obrátce byl francouzský muž v rukavicích v plné pohotovosti a ve 46. minutě pálil Foor, jenž byl na hřišti sotva pár desítek vteřin od svého střídání. V 54. minutě se naopak vedení mohl ujmout OGC, za vápnem si balón na svou levačku narovnal Srarfi, nicméně Pasveer stačil konečky prstů jeho střelu vychýlit účelně do zámezí.

Když už se zdálo, že nerozhodný stav vydrží až do závěrečného hvizdu sudího Schärera, podařilo se Vitesse uzmout konečnou výhru. Kašia skvěle vybojoval míč ve středu pole, následně Mount přihrál doprava Rashicovi, jehož pokus stačil Cardinale vyrazit. Pouze však k nohám Castaignose, který pohodlně dorážel do prázdné brány.

Hosté mohou hledat v této porážce aspoň jedno velké pozitivum. Vydržet odehrát celý zápas totiž dokázal klíčový záložník Wylan Cyprien, jenž marodil kvůli přetrženým vazům v koleni osm měsíců. Naposledy sehrál soutěžní utkání v březnu, a i když ještě není v plné kondici, za několik týdnů by se měl již plně zapojit do fotbalového koloritu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)641112:713
2.OGC Nice (FRA)630312:79
3.SV Zulte Waregem (BEL)62138:137
4.SBV Vitesse (NED)61235:105
Skupina L

Vardar Skopje - Rosenborg BK 1:1

07.12.2017 21:05

Góly: 9. Ytalo - 45+2. Nicklas Bendtner (pen.)

Dosud byl Vardar jediným z osmačtyřiceti účastníků základních skupin Evropské ligy, který po pěti odehraných kolech nezískal ani jeden bod. V posledním duelu proti Rosenborgu však přece uzmul svůj historicky první úspěch. V nic neřešícím souboji, který už nemohl zamíchat kartami, co se jejich pořadí týče, se oba celky rozešly smírně.

Vardar ve svém premiérovém ročníku v hlavní fázi evropských pohárů sbíral v této soutěži především zkušenosti, a jako by je právě zúročil v tomto střetnutí, neboť předvedl asi nejlepší výkon. Rosenborg sice napoprvé svého soupeře hladce přestřílel, nyní však musel sportovně uznat, ze tři body si ve svém posledním zápase roku nezasloužil získat.

Do první šance se propracovali hosté, a to díky standardce. Po centru z pravé strany od Hedenstada míč propadl k nohám toho nejpovolanějšího, a to k již ne tolik zářící hvězdě Bendtnerovi, nicméně jeho pokus pravačkou vyrazil do bezpečí obětavý útočník Ytalo, jenž prokázal, že když chce, umí také zastoupit funkce defenzivní.

Jeho úloha byla ovšem daleko důležitější v 9. minutě. Demiri zleva poslal dlouhý pas dopředu, Nikolov netradičně, zato chytře sklepl balón do běhu právě Brazilcovi, a ten prostřelil Andrého Hansena. Domácí tahle branka hodně nakopla a ve 23. minutě mohl znovu skórovat Ytalo, avšak z blízkosti na norského brankáře nyní nevyzrál.

A ve 27. minutě vyzkoušel Ytalo schopnosti Andrého Hansena ještě jednou poté, co pro něj vybojoval míč Demiri. Jenže dobré působení si makedonský celek pokazil na samotném konci první půle. Adegbenro unikl za obranu, gólman Gačevski pronikajícího soupeře podrazil, a kopala se penalta, kterou proměnil zkušeně a velmi hravě Bendtner.

Druhý poločas již tolik zajímavého nepřinesl, i přesto Vardar působil o něco nebezpečnějším dojmem. V 51. minutě nerozehrál přímý volný kop vůbec špatně Alves, moc hezky zakroutil svou střelu přes zeď, meruna však skončila pouze těsně mimo. Poté na plac vběhl zatoulaný pes, samozřejmě že jeho přítomnost však průběžné skóre změnit nemohla.

Každopádně akce ze 75. minuty už určitě ano. Alves ze standardky poslal hodně účelný centr do pokutového území, kde si na něj naskočil Novak, ovšem jeho hlavičku fantasticky zlikvidoval André Hansen. V závěru ještě zakončovali Demiri spolu se střídajícím Markovičem, ani jeden z nich však mezi tři tyče nezamířil.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Zenit Petrohrad 1:3

07.12.2017 21:05

Góly: 58. Willian José - 35. Aleksandr Jerochin, 64. Branislav Ivanović, 85. Leandro Paredes

Atraktivní souboj byl k vidění ve španělském Sociedadu, kde vzájemný zápas dvou jistých postupujících nakonec lépe zvládl hostující Zenit a po výhře 3:1 se může radovat z postupu ze druhého místa.

Po sedmi minutách domácí poprvé ohrozili brankáře Zenitu, paradoxně v tom ale měl prsty obránce hostujícího celku Smolnikov. Ten totiž svou hlavičku nasměroval tak nešťastně, že přistála až na břevně.

Ačkoliv byli domácí lepším týmem a hrozili například střelami ze střední vzdálenosti v podání Januzaje či Illarramendiho, první zářez na pažbě přišel na druhé straně. To po jednom z rychlých brejků do vápna vrhl Poloz, jeho ránu brankář Rulli nezkrotil a dorážející Yerokin už měl poměrně snadnou úlohu.

Druhý poločas odstartoval povedenou střelou Januzaj, leč míč nakonec o chloupek minul vzdálenější tyč. Vyrovnání se však domácí dočkali o pár minut později, když se po průniku Januzaje a jeho brilantní přihrávce zblízka prosadil Willian Jose.

Po hodině hry však předvedl fotbalovou parádu Branislav Ivanovič a svému celku vrátil vedení. Odražený míč po rohovém kopu vrátil do ohně Kuzyaev, Ivanovič si jej za obrannou linií soupeře zpracoval na hruď a parádním kopem přes hlavu překonal zkoprnělého Rulliho.

Definitivní tečku za zápasem udělal pět minut před koncem Paredes, který se po kombinaci na velkém vápně odhodlal k velkému sólu, protančil skrz tři bránící hráče a chladnokrevně míč potřetí uklidil za záda domácího brankáře. Zenit tak nakonec dokráčel k výhře 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)651017:516
2.Real Sociedad (ESP)640216:612
3.Rosenborg BK (NOR)61236:115
4.Vardar Skopje (MKD)60153:201

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
netopier
Reagovat
Pyroman

Kodaň. Jinak AEK z 6 zápasů 5 remíz, 3x 0:0... takhle se to dělá, výhry se přeceňujou.

Reagovat
aurelio

Ten zápas s Realom som videl, geniálny

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Shevchenko
Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Kepy_FCB

Fans Milana v kleci

Reagovat
Rarášek

Zvezda .

Reagovat
Elliasson

Reagovat
havrys99

ten komentátor sestřihu Vardar - Rosenborg to je komedie

Reagovat
stas87

Jj, typek snad ani nevedel kto ma aku farbu dresov. Potom sa ospravedlnil ale hned zasa povedal kokotinu. To uz si clovek fakt pripada ako blbec, ked to pocuva. Nemaju tam nejaku internu stavku medzi sebou, kto sa viac dokaze za tie tri minuty strapnit?

Reagovat
havrys99

"promiňte Rosenborg vedl.... eeeee Vardar vedl 1:0..."

To je královský určitě mají a bojkotují ten článek z EF co tu na ně byl

Reagovat
smazaný uživatel

asi nováček... byl holt vystreslej, že jeli naživo, tak to těžce poplet... i když už to nezachránil, aspoň znalé i neznalé fotbalu značně pobavil...

Reagovat
havrys99
Reagovat
TheTopFootbaler

Jenže Vardar... *10 sekund pauza*

Reagovat
Horcmen

podobně mě zaujal komentář k rohu Kodaně (čas 31:15) http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10213448544-evropska-liga-uefa/217471291126029/

Reagovat
havrys99

v souboji se spoluhráčem

Reagovat
smazaný uživatel

Pal Dardai je hrajici trener jo nebo jak? :D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele