Evropská liga - souhrn druhých zápasů základních skupin

02.10.2014, 19:02, aktualizováno 02.10.2014, 23:00
Komentáře a souhrny
Tottenham na svém hřišti neudržel vedení proti Besiktasi, naopak Inter s Villarrealem si před vlastním publikem připsaly povinné výhry. Dříve například oslabená Sevilla pouze remizovala v Rijece, zatímco Fiorentina vybrakovala Minsk. Slovan Bratislava doma nestačil na Neapol a stoprocentní zůstává Legia po další těsné výhře nad Trabzonsporem...
Skupina A

FC Curych - Borussia Mönchengladbach 1:1

02.10.2014 21:05

Góly: 23. Franck Etoundi - 25. Håvard Nordtveit

Návrat starého hrdiny Luciena Favreho do Curychu měl nakonec remízovou tečku - Mönchengladbach ve Švýcarsku sice prohrával, díky trefě Havarda Nordtveita si však odváží bod za výsledek 1:1. Hříbata tak protáhla svoji letošní neporazitelnost o další korálek.

Domácí se dostali do vedení už v prvním poločase, kdy se prosadil Franck Etoundi; nádherná rána Nordtveita však posadila do sedla německý celek, který následně soupeře zatlačil a málem se mu podařilo otočit skóre. Už v úvodu byl Gladbach o něco aktivnější a mohl vést již po 10 minutách; Max Kruse se ve vápně dostal do dobré pozice, prostor mezi tyčemi však netrefil. Špatný začátek pro Švýcary následně podtrhlo zranění a nucené střídání forvarda Avrahama Rikana.

Vše však bylo rychle zapomenuto, když se Curychu podařilo krátce nato vstřelit první gól. Akci rozjel po levém křídle Marco Schonbachler, který se s míčem na noze propracoval až do vápna a stříleným centrem našel Etoundiho, jemuž stačilo doklepávat z bezprostřední blízkosti. Domácí se nicméně neradovali z vedení dlouho - už o dvě minuty později bylo vyrovnáno. Kruse si tentokrát vyzkoušel úlohu nahrávače, když přiklepnul míč Nordtveitovi, jehož parádní dělovka z pětadvaceti metrů zapadla přesně do vinglu. Šlo o vůbec první evropskou branku mladého obránce.

V ten okamžik už Favreho tým převzal plnou iniciativu a do vedení mohl jít ještě v prvním dějství; obětavá obrana Curychu a naopak laxnost ve finální fázi však držely skóre na nerozhodném stavu. Největší šanci zahodil opět Kruse, který z dobré pozice v rohu vápna nedokázal ohrozit gólmana Davida Da Costu. Prakticky tentýž scénář se odehrával i celý druhý poločas - domácí se bránili, hosté toužili po druhé trefě, jenže nezvládali rozhodující okamžiky. Když se v samém závěru nevešla mezi tyče ani nebezpečná hlavička Martina Stranzla, bylo rozhodnuto - oba týmy si připisují po bodu.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Apollon Limassol 4:0

02.10.2014 21:05

Góly: 9. Gerard Moreno, 44. Javier Espinosa, 51. Javier Espinosa, 82. Gerard Moreno

Villarreal si hravě poradil s bezbranným Apollonem Limassol a jeho pohádka končí. Kyperský tým inkasoval čtyři branky, po dvou z nich si rozdělili Gerardo Moreno a Javier Espinosa.

Ačkoli se první minuty mohly zdát velmi opatrné a neproduktivní, domácí diváci se dočkali poměrně záhy. Jejich miláčky poslal do vedení Gerard Moreno, který si naběhl do pokutového území. Kulatý nesmysl si jej našel po narážečce Caniho s Lucianem Viettem a Moreno krásnou ranou překonal brankáře Apollonu Limassol - 1:0.

Brzký gól nalomil sebedůvěru ambiciózního kyperského celku a Villarreal toho chtěl využít. Přesto se v jeho táboře neodehrávalo vše pouze v pozitivním duchu, protože po patnácti minutách se zranil obránce Antonio Rukavina a na jeho místo do hry vstoupil Mario Gaspar. Výměna stráží však Villarreal nijak nezpomalila a naopak se na bránu Valeho valil další útok. I z něj se domácí prosadili, ale Moreno byl tentokrát v ofsajdovém postavení, takže sudí Hunter neměl na výběr a gól neuznal.

Vzápětí se před bránu hostí snesl další míč z pravé strany, tentokrát se do šance dostával Luciano Vietto, který ale rovnou pálil na branku. Vale musel vyrážet na roh a měl při tom hodně co dělat. Po rohovém kopu od Espinosy se míč snesl k dos Santosovi, který vůbec nemířil špatně. K němu často směřovala pozornost obránců hostí projevovaná zejména kolíky na kopačkách. I proto musel několikrát na plochu zdravotní tým.

Druhý poločas se nesl opět ve znamení tlaku Villarrealu, který dnes svého soupeře jednoznačně přehrával. Do šance se dostal Espinosa, ale jeho pokud byl zablokován. Volný přímý kop Apollonu rozehrával Meriem, na zadní tyči našel nabíhajícího Abrahama a ten chtěl zakončit, ale míč mu sebral bránící Marín. Javier Espinosa se nakonec dočkal odměny za svou aktivitu, když se stal třetím střelcem dnešního utkání.

Espinosa pronikl s míčem u nohy dovnitř vápna, kde si nedělal zbytečnou hlavu s dalším postupem a jednoduše míč napálil do brány Apollonu. Villarreal po padesáti minutách vedl o tři branky a obrana Apollonu byla v troskách.

Trochu vzrušení na druhé straně chtěl provést Gaston Sangoy, ale po jeho snaze sudí neukázal ani na rohový kop, kterého se hráč hostí vehementně dožadoval. Apollon neměl šanci skórovat, protože mu domácí za mohutných ovací diváků na stadionu El Madrigal nepůjčili míč. Pro posílení ofenzivní vozby se na hřiště dostal také Manuel Trigueros, který vystřídal unaveného dos Santose. Marine se z ničeho nic ocitl ve vápně soupeře a velmi povedeně vypálil. Naneštěstí ale mířil jen těsně nad bránu!

Do zajímavé šance se dostal také Abraham, který si naběhl s míčem do vápna a vypálil, ale ani on neměl správně seřízená mířidla. Po snaze Triguerose kopal Villarreal roh, ale ani zakončující Marín neměl štěstí. V dresu Apollonu Limassol se na hřiště podíval také český útočník Jan Rezek, který se dostal do dvou šancí. Nejprve napadal špatnou rozehrávku Villarrealu, z čehož rezultovala zajímavá akce kyperského celku. Následně Rezek sám vypálil a jeho střela byla zablokována.

Do třetice byl Rezek v akci, když fauloval Juana Carlose. Se skóre utkání Rezek nic neudělal, naopak sledoval další branku v síti svého týmu. Gerard Moreno totiž završil velmi pohledné skóre z pohledu Villarrealu, když se po přihrávce od dos Santose dostal do vápna a prostřelil brankáře Valeho počtvrté!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Villarreal CF (ESP)21105:14
2.Apollon Limassol (CYP)21013:63
3.Borussia Mönchengladbach (GER)20202:22
4.FC Curych (SUI)20113:41
Skupina B

HJK Helsinky - Club Bruggy 0:3

02.10.2014 21:05

Góly: 19. Markus Heikkinen (vl.), 70. Tom De Sutter, 78. Laurens De Bock

Domácí premiéra v Evropské lize se fotbalistům HJK Helsinky vůbec nepovedla. Po porážce v Kodani utrpěli další porážku, tentokráte jim tři branky nasázely Bruggy. Hostům ke třem bodům nestačil nijak oslnivý výkon, ale na co sáhli, to proměnili v gól. A jsou tak díky hladkému vítězství dokonce první ve skupině B.

Oba týmy vystřelily na branku ve čtyřech případech, ale byl to pouze belgický celek, kterému se postupně podařilo skórovat hned třikrát. Helsinky podobně jako v prvním kole v Dánsku i tentokráte vyšly střelecky naprázdno a s jejich možným postupem do další fáze to aktuálně nevypadá vůbec dobře.

Bruggám rozhodně pomohla úvodní trefa z 19. minuty, která byla pro jejich soupeře dosti smolná. HJK nedokázal Gedozův centr z rohového kopu odkopnout do bezpečí, takže se ke střele dostal Refaelov. Ve snaze zabránit neštěstí se do této situace namíchal záložník Heikkinen, jenž míč tečoval do vlastní svatyně.

Mužstvo Miky Lehkosua se v žádném případě nesložilo a sympaticky se snažilo o vyrovnání, jenže vyzrálejší belgický tým většinu jeho akcí zkušeně pokryl. Hosté naopak čím dál více spoléhali na rychlé brejky. Do šancí se tak dostali Gedoz s Oularém, ovšem oba minuli, De Sutter rovněž neuspěl, a nepotrestal tak chybu Sorsy.

V 70. minutě se Bruggám podařilo navýšit náskok. Gedoz poslal z levé strany přihrávku do vápna na nabíhajícího si De Suttera, jenž sice napoprvé gólmana Doblase nepřekonal, napodruhé už však ano. O osm minut později nakonec pečetil tři body z povedeného přímého kopu De Bock.

Více informací k zápasu

Turín FC - FC Kodaň 1:0

02.10.2014 21:05

Góly: 90+4. Fabio Quagliarella (pen.)

FC Turín nakonec vydřel tři body v utkání s FC Kodaň. V posledních sekundách hry totiž proměnil nařízenou penaltu střídající Fabio Quagliarella a na stadionu zavládla nefalšovaná radost. Kodaň byla po většinu utkání horším týmem, ale nad vodou ji dlouho držel brankář Andersen.

Turín nevstoupil do nové sezony ideálně a těžký program se na jeho formě často podepisuje nejen v evropských pohárech, ale také v Serii A. Kromě toho se tým musí vypořádat s absencí mnoha hráčů, kteří v minulé sezoně tvořili jádro úspěšného týmu. Není divu, že se Granatě tolik nedaří. Dnešní utkání začali svěřenci trenéra Giampiera Ventury aktivněji a Molinaro pálil z velmi dobré pozice.

Kodaň musela bránit útoky aktivních domácích, z nichž se dobrou střelou prezentoval také Jozef Martinez. Z pětadvaceti metrů ale netrefil bránu. Podobně si vedl také zkušený útočník Amauri. Od praporku si postavil míč mladík Benassi, který rozehrál v kombinaci s Martínezem. Následný centr v podání Molinara našel Glika, jenž ještě před bránou posunul na Amauriho. Vysoký střelec ale namířil svou hlavičku jen do břevna!

Martínez se dostal z míčem až do vápna Kodaně, kde nebyl pokryt dostatečně a dokázal vypálit. Jeho rána ale byla zablokována vracející se obranou. Kodaň měla ostatně problémy také na druhé straně hřiště, protože se nedostávala do blízkosti pokutového území brankáře Gilleta a po půlhodině si na své konto nemohla připsat ani jednu střelu na bránu.

Molinaro má množství zkušeností z dlouhé kariéry v zahraničí, ale také velmi rychlé nohy. Obě schopnosti uplatnil v dnešním utkání, ve kterém se mu často dostávalo možnosti sprintovat podél čáry. Několikrát se mu jeho sólo podařilo, ale následný centr nikdy nenašel adresáta. Býci pokračovali v ovládání středu hřiště, kde vládl například Mino s Benassim. Tato dvojice se pokoušela zkonstruovat další branku, ale nabíhající Martinez byl po souhře s nimi nachytán v kompromitující pozici zvané ofsajd.

Do druhé půle vstoupil jako aktivnější celek opět Turín. Granata svého soupeře zatlačilo do hloubi pole a rozehrála rohový kop. Ten se sice snesl před bránu Andersena, ale ani kvalitní hlavičkář Kamil Glik míč za jeho záda neusměrnil. Odražený balon měl před sebou Gazzi, ale nemířil přesně. To samé se nepovedlo ani Glikovi, který rozehrával přímý volný kop, ale scházela mu přesnost. Turín se ale stával čím dál víc nebezpečnějším a první gól zápasu visel ve vzduchu.

Martinez posléze spolupracoval s Amaurim, ale ani jejich kombinace nevedla k úspěchu. Následně se do balonu z větší vzdálenosti opřel obránce Molinaro, ale jeho projektil postrádal přesnost. Na druhé straně pádil podél čáry talentovaný obránce Darmian, který se dostal k zajímavému centru, jenže s ním si obrana hostí poradila. Dobrou zprávou pro unavenou obranu Kodaně nebyl ani příchod útočníka Fabia Quagliarelly, který pro ni znamenal další potíže.

Na hrací plochu se podíval také talentovaný záložník Omar El Kaddouri, který v loňské sezoně vydatně podporoval ofenzivní choutky svého týmu. El Kaddouri vystřídal unaveného Mina a jeho přítomnost na hřišti byla znát. Své šance se chopili také hosté. Střídající Kačaniklić zachytil i se štěstím odražený míč ve velkém vápně domácích, kde z hranice patnácti metrů vystřelil. Jeho tečovaná střela následně jen těsně minula tyč.

Ve snaze vstřelit alespoň jeden gól a rozhodnout se na hřiště dostavil také Marcelo Larrondo, který zformoval novou útočnou jednotku spolu s Quagliarellou. A právě zkušený útočník si vzal na svá bedra velkou odpovědnost. Po faulu na svou osobu totiž proměnil penaltu a Turín slaví tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Club Bruggy (BEL)21103:04
2.Turín FC (ITA)21101:04
3.FC Kodaň (DEN)21012:13
4.HJK Helsinky (FIN)20020:50
Skupina C

Asteras Tripolis - FK Partizan 2:0

02.10.2014 21:05

Góly: 22. Fernando Usero, 52. Facundo Parra

Asteras Tripolis se po důležitém vítězství nad Partizanem Bělehrad ujal překvapivého vedení ve skupině C, v níž nechává oba slavné konkurenty Besiktas a Tottenham prozatím za sebou. Hosté nezvládli absenci dvou svých klíčových hráčů a jsou poslední. Domácím se podařilo skórovat v obou poločasech zásluhou Fernanda Usery a Facunda Parry.

Partizan už dopředu avizoval, že bude postrádat Nikolu Drinčiče i Petara Škuletiče, kteří patří k základním článkům sestavy. Úplně fit nebyl asi ani stoper Branko Ilič, jehož před utkáním trápila teplota. A zápas se možná i díky těmto faktorům nevyvíjel pro srbský klub ideálně, ve 22. minutě soupeř vsítil první gól.

Mazza přihrál do volného prostoru mezi obránce na Useru, který okamžitě vystřelil, a ačkoli gólman Lukač napoprvé zareagoval, s dorážkou si již neporadil. O chvilku později mohl Usero přidat další zásah, dostal se totiž do samostatného úniku, nicméně jeho tutovku mu zastavil dobře vyběhnutý Lukač.

Hostující celek hrál nadále tragicky především směrem dopředu, takže se kouč Marko Nikolič rozhodl oživit hru střídáním v poločase. Na hřišti se tak objevil i druhý útočník Fofana, avšak ani jeho příchodem se ofenzíva nijak nezlepšila. Asteras byl pořád nebezpečnějším týmem a v zadních řadách mu vše klapalo náramně.

V 52. minutě již Partizan prohrával o dvě branky. Lluy se snažil vypálit z voleje, nepříjemná střela se nakonec dostala do malého vápna, kde jí Parra tečoval na zadní tyč na Mazzu, jenž z blízkosti zacílil do prázdné svatyně. Nikoličovo mužstvo zahrozilo snad jen díky Vuličevičově pokusu, ten ovšem vyrazil brankář Košický.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Beşiktaş JK 1:1

02.10.2014 21:05

Góly: 27. Harry Kane - 89. Demba Ba (pen.)

Katastrofální představení rumunského stopera Vlada Chirichese a proměněná penalta Demby Ba - to jsou faktory, které stály Tottenham v domácím duelu s Besiktasí cenné body. Po remíze 1:1 tak svěřenci Mauricia Pochettina pokračují v menší krizi, a to je ještě dnes musel několikrát zachraňovat Hugo Lloris..

Hned poprvé tomu tak bylo v samém úvodu, kdy se dobře uvolnil a nebezpečně vypálil Ba; francouzský gólman však vytlačil míč konečky prstů na břevno. Ještě předtím mohl otevřít skóre Olcay Sahan, první dnešní hrubku Chirichese však nepotrestal, a neuspěl ani Gökhan Töre. Vypadalo to, že doma je spíše Besiktas než matní Londýňané.

Turci se zkrátka na White Hart Lane vůbec nebáli, a když tak ve 27. minutě inkasovali z kopačky Harryho Kanea, nešlo o příliš zasloužený vývoj situace. Vlastně to byla první střela Spurs na bránu. Nabil Bentaleb se otočil na pětníku a skvělým míčem našel mladého forvarda, který se vydal na výlet vstříc gólmanovi Tolgovi Zenginovi a poslal mu levačkou "dárek" z nějakých dvaceti metrů. 1:0.

Na druhé straně musel opět zasahovat skvělý Lloris; vyrovnání viselo ve vzduchu po přetaženém pasu na zadní tyč a Sahanově pohotovém zakončení. Kane ve své další šanci pouze prověřil Zenginovu pozornost. Po změně stran se na domácí straně osmělili se střelami i Townsend a Bentaleb, oba však pálili mimo tři tyče. Nebezpečnější byli Turci, ale Lloris chytal přímo dokonale; zuby si na něm vylámali i v dalších příležitostech Sahan a Ba.

Na druhé straně to vypadalo, že jediný, kdo skutečně útočí, je Kane. Jeho šance na pojištění výsledku však vyšuměla do ztracena, což byla voda na turecký mlýn - Besiktas s blížícím se závěrem už vyloženě tlačil. Dost mu v tom pomáhal i zmatený Chiriches, po jehož další hrubici málem Sahan vykouzlil krásný gól do vinglu. Mustafa Pektemek hlavičkoval těsně mimo, proti Dembovi (který se dostal do šance díky tragickému Chirichesovi, jak jinak) zase zakročil brilantní Lloris.

Poslední čtvrthodina se odehrávala plně v turecké režii, a svěřenci Slavena Biliće byli za svou aktivitu v průběhu celého utkání nakonec přece jen odměněni. Psala se 89. minuta, kdy nešťastník Chiriches zasáhl míč rukou ve vápně a zavinil tak penaltu; k té se postavil Demba a bez sebemenších problémů konečně dostal míč za Francouzova záda.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Asteras Tripolis (GRE)21103:14
2.Beşiktaş JK (TUR)20202:22
3.Tottenham Hotspur (ENG)20201:12
4.FK Partizan (SRB)20110:21
Skupina D

Astra Giurgiu - Red Bull Salzburg 1:2

02.10.2014 21:05

Góly: 15. Takayuki Seto - 36. Kevin Kampl, 42. Jonathan Soriano

Zatím se zdá, že překvapivým postupem v předkole přes Lyon se rumunskému celku Astra Giurgiu nečekaný elán vyčerpal. Dnes prohrál i své druhé utkání, tentokrát před vlastními fanoušky s rakouským Salzburgem. Domácí přitom vedli, jenže pak začal úřadovat Jonatan Soriano..

Hráči Astry dobře věděli, že chtějí-li si napravit pověst, pošramocenou úvodním debaklem 1:5 na půdě Dinama Záhřeb, musejí zabrat. Úvodní minuty podle toho také vypadaly - domácí působili hladovým, nedočkavým dojmem, tlačili se do útoku a Júnior Morais otestoval v deváté minutě gólmana Pétera Gulácsiho první nebezpečnou střelou. O šest minut později už Astra vedla - šikovnou individuální akci vymyslel Gabriel Enache, za Gulácsiho záda chladnokrevně zakončoval Takajuki Seto.

V ten okamžik to se Salzburgem nevypadalo úplně dobře - Rakušané nedokázali zvítězit v posledních třech pohárových venkovních zápasech a ani v tuto chvíli nepůsobili dojmem týmu, který by měl otáčet skóre. Svěřenci Adiho Hüttera se však obdivuhodně rychle zmátořili a Christoph Leitgeb mohl prakticky okamžitě vyrovnávat, pálil však příliš vysoko.

A pak už přišla chvíle pro Soriana, loni nejlepšího střelce celé Evropské ligy. Nejprve byl zapleten do akce ze 36. minuty, na jejímž konci byl zblízka do sítě dorážející Kevin Kampl, a poté - ještě před odchodem do šaten - sám vsítil vítězný gól, když nadzvedl míč nad bezmocným tělem gólmana Silviu Lunga. Šlo o jeho už druhou trefu v tomto ročníku soutěže.

Po změně stran mohl na 3:1 zvyšovat Andé Ramalho, jeho nebezpečnou ránu po rohovém kopu však na brankové čáře nechtě zastavil jeho vlastní spoluhráč Martin Hinteregger. Také Astra měla několik šancí na vyrovnání, Gulácsi však výhru pro svůj tým udržel, když skvělou robinzonádou vyřešil ošemetnou situaci po Budescuově pasu. To byla poslední příležitost zápasu, který tak skončil 2:1 pro ambiciózní Red Bull.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Dinamo Záhřeb 1:0

02.10.2014 21:05

Góly: 6. Kris Commons

Celtic se ve druhém zápase skupinové fáze Evropské ligy dočkal první výhry, když doma udolal nejtěsnějším možným skóre nebezpečné Dynamo Záhřeb. Nutno dodat, že nebýt heroického výkonu gólmana Craiga Gordona, dost možná by se v Glasgow ani neslavilo..

Úvod utkání byl ze strany domácích přímo ukázkový; svěřenci Ronnyho Delii skutečně neztráceli čas, soupeře rychle zatlačili a už v šesté minutě šli do vedení. Kris Commons si vyměnil míč na levé straně s Anthony Stokesem a úhlopříčnou střelou z vápna zaskočil hostujícího gólmana Eduarda. Chorvaté tak prohrávali dříve, než se stačili vůbec dostat do zápasu.

Po vstřelené brance byl na hřišti vidět jasný scénář - domácí kontrolovali hru, hosté však také sem tam předvedli velmi nebezpečný útok. Wilson Eduardo takto ve 20. minutě zpracoval centr z pravé strany, mířil však trestuhodně mimo. Na druhé straně mohl pojistit náskok druhou trefou Commons; hostující gólman mu "nabil" nevídanou hrubkou, skotský reprezentant však byl celou situací příliš zaskočen a střelu zkazil.

Ve druhé půli bylo Dinamo stále nebezpečnější, Gordon však odolával - jako například proti Wilsonu Eduardovi, který se před ním přitom ocitl zcela sám a dokázal vystřelit mezi tři tyče. S postupujícím časem jako by Celtic z hřiště mizel, zatímco hosté se propracovávali k regulérnímu tlaku. V 68. minutě se pokoušel vyrovnat tvrdou přízemní střelou Brožović, jenže na Gordona si ani on nepřišel. Od té doby už se Chorvaté do žádné vyložené gólovky nedostali, přestože byli až do konce jasně lepším týmem; domácí obrana však odolala a nakonec dokázala uhájit cennou výhru 1:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Red Bull Salzburg (AUT)21104:34
2.Celtic FC (SCO)21103:24
3.Dinamo Záhřeb (CRO)21015:23
4.Astra Giurgiu (ROU)20022:70
Skupina E

Estoril Praia - Panathinaikos FC 2:0

02.10.2014 21:05

Góly: 52. Kléber, 66. Diogo Amado

V souboji dvou poražených z úvodního kola se nakonec možná trochu překvapivě radoval portugalský Estoril Praia - malý klub, který v domácí lize bojuje o udržení, udolal před vlastními fanoušky slavný Panathinaikos poměrem 2:0. Řekové to tak s postupem budou mít hodně těžké..

Obě branky utkání padly až ve druhé půli; tu první zajistil vynikající individuální akcí Sebá (do brány dorážel Kléber), napodruhé se po pasu Cabrery prosadil Amodo. V úvodním dějství ještě vládla opatrnost, což je vzhledem k předcházejícím výsledkům obou týmů docela pochopitelné; nikdo si nemohl dovolit další prohru. Šancí bylo málo, pokud však přišly, dělo se tak zejména na domácí straně - to je příklad dalekonosné Cabrerovy rány nebo Tozého průniku do vápna, který musel včasným obranným zákrokem zachraňovat Gordon Schildenfeld.

Ani po změně stran nedošlo k žádnému velkému otevření defenzivních stavidel; dlouho to vypadalo, že utkání spěje k nudné bezbrankové remíze. S přibývajícími minutami se však Estoril osměloval stále více, jako by si domácí uvědomovali, že vítězství je zcela reálnou možností. Klíčový okamžik přišel v 52. minutě - štírek Sebá se z pravého křídla prosmýkl po brankové čáře až k malému vápnu, odkud zpětnou přihrávkou našel střídajícího Klébera. Tomu už stačilo pouze dorážet do prázdné brány.

Na 2:0 mohl zvyšovat Yohan Tavares, který nebezpečně hlavičkoval na zadní tyči po Sebově rohu; svěřenci Josého Couceira si však nakonec museli počkat až do 66. minuty. Hostující obrana úplně zapomněla na Cabreru na pravém křídle a domácí hráč tak měl moře času rozmyslet se, kam svůj centr pošle. Vybral si nabíhajícího Dioga Amoda, jehož přesná hlavička nedala gólmanovi Stefanosi Kotsolisovi žádnou šanci. Řekové už se za tohoto stavu na nic nezmohli a nezbývá jim než zpytovat svědomí, zato skromný Estoril může slavit historicky první výhru v evropských pohárech..

Více informací k zápasu

Dinamo Moskva - PSV Eindhoven 1:0

02.10.2014 17:00

Góly: 90+3. Jurij Žirkov

Dramatické rozuzlení měl duel mezi domácím Dinamem Moskva a hosty z PSV. Holandský celek sice nehrál špatně, ale doplatil na chvilkovou nepozornost jen pár momentů před koncem utkání. Ve třetí minutě nastavení se totiž prosadil Jurij Žirkov a tři body má Dinamo.

Od prvních minut se domácí tlačili před bránu Zoeta, který však spolehlivě likvidoval jejich šance. Jeho defenzíva mu nebyla právě velkou oporou a Zoet musel do akce zřejmě častěji, než si představoval. Hostům hodně scházelo ofenzivní eso zvané Memphis Depay, které táhlo většinu akcí holandského mistra v prvních utkáních před svým zraněním. V úvodu utkání sevřeli domácí svého soupeře a aréna v Chimki sledovala poměrně svižné utkání. Ionov odcentroval balon před branku, kde se ke střele dostal Samba, ale brankář Zoet si připsal spolehlivý zákrok.

Hosté si vytvořili svoji první šanci až po dvanácti minutách, když mířil Wijnaldum, ale Gabulov se nachytat nenechal. K prvnímu gólu nevedla ani rychlá souhra mezi Locadiou a Maherem. Ionov se znovu prezentoval zajímavým centrem a tentokrát už to bylo zajímavější. K míči se dostal zkušený obránce Samba, ale nemířil přesně. Domácí mohl poslat do vedení Noboa, ale ten ani natřikrát brankáře Zoeta nepřekonal. Nejprve Noboa zakončoval ranou situaci, kdy brankáři Zoetovi vypadl míč z rukou. Poté se dvakrát dostal k dorážce, ale ani jednou se mu nevedlo.

PSV po zmatcích v obranné linii kontrovalo výpadem Adama Mahera. Talentovaný Maher si naběhl do vápna, míč si jej tam našel a Maher také vystřelil. Na svém místě byl ale brankář Vladimir Gabulov, který si připsal další skvělý zákrok. Po faulu Karima Rekika se k míči dostal Dzsudzsák, který si vzal na starosti přímý volný kop. Před branku poslal zajímavý centr, ke kterému se dostal hlavičkující obránce Douglas, ale jeho hlavička mířila jen do míst, kam si brankář Zoet v pohodě doskočil.

Další přímý volný kop si Balász Dzsudzsák také pohlídal a zahrál jej na hlavičkujícího obránce Büttnera, ale jeho pokus protihráč zablokoval. Pak se ke střele dostal ještě Jusupov, ale i jeho pokus byl zablokován protihráčem. Druhý poločas začali lépe domácí, ale jako první se do šance dostali hráči PSV. Wijnaldum se ocitl v obrovské šanci, ale z velmi zajímavé pozice míč do branky nedopravil. Projektil z jeho kopaček byl ještě tečován.

Dzsudzsák sice nepostrádal dynamiku a chuť hrát, ale přesto právě na něj padl "černý Petr", když byl střídán. Do zápasu se dostal zkušený záložník Žirkov. A bylo to střídání velmi povedené, protože po jeho akci padl jediný gól utkání. Ještě před tím se ale do šance probíjel Jozefzoon. Jozefzoon nejprve dostal parádní přihrávku za obranu a okamžitě proti němu vystartoval brankář Gabulov, který se snažil míč odkopnout do bezpečí, ale to se mu nepodařilo, takže Jozefzoon mohl postupovat dál. Obešel brankáře i obránce, ale naneštěstí pro PSV Jozefzoon napálil pouze boční síť!

Obdobně se vedlo také Žirkovovi, který napálil také jen boční síť. Vše si vynahradil v závěru utkání, když byl ve správný čas na správném místě. Standardní situaci si vzal na starost Valbuena, který se prezentoval dobrým centrem do vápna, kde se ke střele dostal Samba, ale Zoet si připsal parádní zákrok. Nabíhající Jurij Žirkov ale včas zareagoval a míč poslal tvrdou ranou zpátky do sítě - 1:0 pro "domácí".

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dinamo Moskva (RUS)22003:16
2.Estoril Praia (POR)21012:13
3.PSV Eindhoven (NED)21011:13
4.Panathinaikos FC (GRE)20021:40
Skupina F

AS Saint-Étienne - Dněpr Dněpropetrovsk 0:0

02.10.2014 21:05

Góly: -

Francouzský celek si nakonec s Dněprem Dněpropetrovsk body jen dělí, protože ani jeden ze soupeřů nedokázal vstřelit branku. Domácí sice hráli prim v držení míče, ale nedokázali svůj tlak proměnit v gól.

Domácí rozehráli přímý kop, který přistál na hlavě Bayal Salla, ale jeho hlavička šla až příliš vysoko. Francouzský celek cítil podporu ze strany nadšeného obecenstva a chtěl ji využít od prvních minut. Přímý kop se snažil prodlužovat útočník Ricky van Wolfswinkel, ale sudí mu odmával ofsajd. Fabien Lemoine se pokusil vystřelil, ale jeho pokus byl zablokován. Do další šance se probíjel nejprve sám Zozujla, po něm byl do zakončení vyslán také hbitý Fedeckyj.

Záložník Max Gradel nebezpečně z úhlu vypálil a dnes výtečný brankář Bojko musel k zemi, aby ránu svého protihráče vyrazil. Nakonec se mu to ale zdárně povedlo. Gradel poslal míč před branku, kde se snažil Cohade ještě vylepšit pozici pro spoluhráče, ale hlavičkou namířil přesně do rukavic Bojka. Velká komplikace pro domácí celek nastala ve chvíli, kdy Perrin zastavil Kaliniče v rozporu s pravidly a byla nařízena penalta.

Loic Perrin navíc dostal žlutou kartu. Právě v té chvíli ale nadešel moment pro brankáře Ruffiera. Ten totiž vystihl směr, kam Kalinić pošle míč a skočil k tyči. Měl pravdu, míč vyrazil a skóre přetrvávalo v podobě, v jaké začínal zápas. Clerc posílal míč před branku z pravé strany, Cohade se snažil skluzem míč dopravit do branky, ale před ním ještě zasáhl Douglas. Svou práci odvedl také Bojko, který zlikvidoval šanci Monnet-Paqueta. Ten dostal přesný centr do vápna, pravou nohou nasměroval míč na branku, ale hostující brankář po míči skočil a vytěsnil jej mimo své tyče.

Bruno Gama poslal přízemní centr na malé vápno, kde míč trefil Zozulja. Brankáře Ruffiera ale nepřekonal. A i kdyby se mu to povedlo, branka by neplatila, protože se Roman Zozulja nacházel v ofsajdovém postavení. O minutu později poslal Politylo přímý volný kop na Ruffierovu branku, kde si zabíhal Ondřej Mazuch, ale ani on neskóroval. Gradel ve vápně mohl střílet, nastřelil protihráče. Míč se však od Maxe Gradela odrazil ještě jednou. A tentokráte za brankovou čáru.

Francouzský útočník Kévin Monnet-Paquet, který má předky ve Rwandě, byl vůbec hodně aktivní a prezentoval se skvěle. Po delší době bez akce našel van Wolfswinkela, který mířil na přední tyč. Mladý útočník ale vše pokazil špatnou střelou hodně mimo. Gradel měl dnes hodně nepovedený večer, protože se několikrát ocitl tváří v tvář brankáři Bojkovi, ale ten se překonat nenechal. Hostující brankář Denys Bojko se překonával stále víc a neprostřelil jej ani obránce Franck Tabanou. Domácí nakonec nedokázali ani přes zvýšenou aktivitu vstřelit Dněpru branku a body se jen dělí.

Více informací k zápasu

Inter Milán - Qarabağ Ağdam 2:0

02.10.2014 21:05

Góly: 18. Danilo D'Ambrosio, 85. Mauro Icardi

Milánský Inter si potřeboval udobřit fanoušky po blamáži s Cagliari a v Evropské lize se mu naskytla ideální příležitost. Na San Siro totiž přicestoval FK Karabach, který patří k outsiderům skupiny. Svou úlohu nakonec Inter zvládl a po brankách D'Ambrosia a Icardiho slaví.

Inter Milán k překvapení všech vyrukoval na Karabach s poměrně defenzivní taktikou. Zatímco hosté se snažili tvořit hru a soupeře k ničemu nepouštěli, Inter se trápil i v přechodové fázi. Karabach zřejmě dobře věděl, že Inter se nenachází po debaklu od Cagliari v dobrém rozpoložení a chtěl toho využít i v evropských pohárech.

V bráně domácích se představil Carrizo, který mohl být překonán Reynaldem, ale jeho průnik do vápna nakonec nedopadl pro hosty dobře. A vlastně ani další průběh utkání. V osmnácté minutě se totiž San Siro mohlo začít radovat. Krásný fotbalový moment si Nerazzurri připravili pro mladého obránce, který ještě před rokem kopal v Turíně. Po zmatcích a odrazech ve vápně hostí si Danilo D’Ambrosio naběhl k vápnu a přesnou ranou poslal míč pod břevno soupeřovy brány - 1:0.

Inter pokračoval v tlaku a pokoušel se využít vstřelené branky. Hosté se na San Siru nedokázali pořádně soustředit na předváděnou hru a vystrašila je také tvrdá rána Ranocchiy. Ten si naběhl do středu pokutového území a z voleje mířil těsně nad břevno. Brazilský záložník Hernanes se ocitl v dobré příležitosti, když hlavičkoval na hraně malého vápna. Brankář Šehić ale tentokrát situaci zvládl a míč ukryl do náručí.

Karabach se nemohl dostat do zakončení a Inter nadále kontroloval hru. Hodně aktivním hráčem byl Hernanes, který se však neprosadil ani střelou z větší vzdálenosti, která patří k jeho oblíbeným. Brankáře Šehiće znovu zkoušel překonat aktivní Andrea Ranocchia, který ale ani napodruhé neměl štěstí a mířil jen do jeho rukavic. Šehić měl co dělat, aby napravil chyby své obrany a na některé ani neměl nárok. S míčem u nohy se k němu blížil Zdravko Kuzmanović, který ale pálil jen do protihráče.

Mnoho štěstí neměl ani Reynaldo, který pláchl s míčem před sebou obraně Interu a zakončoval. Přehodil dokonce brankáře Carriza, ale jeho oblouček se dokutálel jen vedle tyče do zámezí. V rámci druhého dějství se do šance hnal Fredy Guarín, který pálil z poměrně velké vzdálenosti, ale na brankáře Karabachu si nepřišel. Inter tlačil soupeře před sebou, ale chyběla mu kreativita v poslední fázi. Obránci Nerazzurri se pokoušeli nahradit rychlou kombinaci dlouhými centry, ale i nákop Andreolliho byl odvrácen pozornou obranou.

V dresu Nerazzurri se do míče z větší vzdálenosti opřel talentovaný útočník Mauro Icardi, na jehož bedrech leží stále větší odpovědnost za vstřelení gólu. A ačkoli je Icardi spíše hráčem do vápna s mimořádným citem pro zakončení, nevadí mu ani vzít akci týmu "na sebe" a vypálit. Icardiho ránu z dvaceti metrů brankář Šehić vyrazil jen s vypětím všech sil nad břevno své brány.

San Siro mohl utišit Nadirov, který povedeným centrem od rohového kopu našel nabíhajícího Reynalda, ale ten mířil těsně nad břevno. V utkání skončil brazilský záložník Hernanes, který zřejmě podlehl křečím. Místo na hrací ploše vyplnil Joel Obi. Inter v této fázi utkání polevil a z tribun se začal ozývat dokonce pískot. Ten vystřídal oslavný jásot pět minut před koncem, když Mauro Icardi obdržel skvělý pas za obranu a z úhlu prostřelil bezmocného Šehiče.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán (ITA)22003:06
2.AS Saint-Étienne (FRA)20200:02
3.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)20110:11
4.Qarabağ Ağdam (AZE)20110:21
Skupina G

Feyenoord Rotterdam - Standard Lutych 2:1

02.10.2014 19:00

Góly: 47. Sven van Beek, 84. Elvis Manu - 65. Jonathan Viera

Fotbalisté Feyenoordu Rotterdam dokázali navázat na minulý ligový duel na půdě Den Haagu a nyní v domácím prostředí porazili po velkém boji úhlavního konkurenta v boji o postup do další fáze. S Lutychem sváděl rotterdamský výběr dlouho vyrovnaný boj, nakonec o vítězství 2:1 rozhodl brankou v 84. minutě. Díky tomu také odčinil úvodní porážku ve španělské Seville v poměru 0:2 a na belgický celek se bodově dotáhl.

Oba dva dnešní soupeři tak mají na kontě tři body a pravděpodobně právě mezi těmito výběry se rozhodne o druhém postupujícím mezi 32 nejlepších celků Evropské ligy. V úvodní polovině prvního dějství se hrálo velmi opatrně z obou stran, teprve poté byly k vidění vyložené příležitosti a o něco více jich přeci jen měl domácí celek. Do vedení se mohl dostat ve 26. minutě, tehdy nicméně dvakrát fantasticky zasáhl brankář Kawashima.

Po rohovém kopu se z pětatřiceti metrů opřel do balónu Clasie a japonský gólman měl s jeho pokusem co dělat, následně pálil z hranice pokutového území zcela volný Elvis Manu a i tentokráte hostující strážce famózně vyrazil balón na rohový kop. Deset minut před přestávkou poprvé zahrozili hosté. Po krásném pasu za obranu se pokusil o lob z dvaceti metrů Louis, avšak po jeho krkolomném zakončení se brankář Vermeer včas vrátil a vyrazil jeho padáček nad horní tyčku.

Ve 40. minutě spálil největší možnost první půle Manu. Ten si parádně vyskočil na vysoký centr z levé strany a zblízka hlavičkoval, jenže balón nakonec zamířil těsně vedle vzdálenější tyče. Feyenoord se dočkal vedoucí trefy ihned po změně stran. Po dlouhém autovém vhazování Neloma až do pokutového území jen lehce tečoval míč Sven van Beek a bylo to 1:0.

Lutych se ovšem nevzdal a v 65. minutě bylo vyrovnáno. Po nákopu ze středového kruhu prošel na hranici vápna Louis a předložil míč volnému Jonathanu Vierovi, který zblízka pokořil Vermeera. Necelých dvacet minut před koncem mohli hosté dokonce otočit vývoj utkání. Střídající Watt měl na pravé straně pokutového území dostatek času a nebezpečně vypálil na zadní tyč, jeho pokus nakonec skončil o decimetry těsně vedle.

V 82. minutě měl na kopačce tutovku aktivní Manu, který si po pasu od levé pomezní čáry skvěle zpracoval míč a ocitl se sám před Kawashimou, ze tří metrů však trefil jen jeho nohu. Stejný hráč nakonec rozhodl o dvě minuty později. Po centru Clasieho a hlavičce Richardse nekompromisní ranou zamířil přesně do pravého horního rohu. Standard se do žádné šance už nedostal a musí skousnout hořkou porážku.

Více informací k zápasu

NK Rijeka - Sevilla FC 2:2

02.10.2014 19:00

Góly: 53. Andrej Kramarić (pen.), 68. Zoran Kvržić - 26. Iago Aspas, 90+1. Stéphane Mbia

Sevilla v dramatickém utkání s domácí Rijekou měla být jasným favoritem, ale dnešní výkon si za rámeček nedá. Nad Rijekou sice vedla, ale i díky červené kartě pro Kolodziejczaka prohrávala. Nakonec ji spasil střídající Stéphane Mbia, který srovnal.

Rijeka možná nebyla považována za favorita tohoto utkání, ale prakticky celým jeho průběhem kráčela neomylně a sebevědomě. První minuty sice patřily Seville, ale ta své šance neproměnila a tvrdě za to platila. Nejprve se k míči dostal obránce Coke, který namířil tvrdou ránu směrem brankáře Vargiće. Ten byl v centru dění také o minutu později, kdy musel skvělým zákrokem likvidovat akci a zakončení od Josého Reyese.

Ever Banega se mohl stát spoluautorem na brance, ale jeho kolmici nabíhající Iago Aspas neproměnil v první gól. Banega následně fauloval Cvijanoviče, domácí rychle rozehráli a o střelu se pokoušel Jugovič. Jeho rána byla ale zablokovaná obranou hostí. Přesto se Sevilla ujala vedení. Po pětadvaceti minutách se Tomečakovi nepovedlo odpálit centr do vápna, čehož využil Iago Aspas, otočil se kolem marně stíhajícího Leškoviće a bez problémů zakončil k tyči - 1:0.

Ever Banega byl velmi aktivním hráčem Sevilly a z pozice středního záložníka pokrýval nejen protiútoky soupeře, ale především zahajoval útoky Sevilly. V dalším takovém zakončoval sám, ale po centru Iborry byl ve vápně odzbrojen přesilou protihráčů. Krameričova rána byla opět zablokovaná pozornou obranou a nic nenasvědčovalo tomu, že by se v utkání mělo udát něco výrazně dramatického.

Ještě méně pravděpodobné se to zdálo poté, co Sevilla velmi aktivně vstoupila do druhé půle. Coke přesprintoval svého strážce a odcentroval. Míč se dostal po chybě Leškoviče na kopačky Aleixovi Vidalovi, který jej ale poslal příliš vedle. Jak rychle se mohou věci změnit, ukázala minuta jednapadesátá. Pronikajícího protihráče ve vlastní šestnáctce fauloval Timothée Kolodziejczak a sudí mu ukázal bez váhání kartičku červené barvy. Z nařízené penalty se Andrej Kramarič nemýlil a chorvatský celek srovnal krok i stav utkání. Brankář Beto se sice natahoval po míči, ale nakonec na něj nedosáhl.

Tento okamžik znamenal pro Sevillu obrovský problém, protože se v deseti zatáhla a pokoušela se vyrážet d útoků jen z protiúderů. Toho mohla Rijeka využít po pěti minutách, když se do šance probíjel kapitán Jugovič, ale štěstí mu nepřálo a zamířil vedle. Ani z následné akce nemůže mít Sevilla dobrý dojem, protože chybělo velmi málo, aby se Mitrović prosadil.

Rijeka dokázala využít početní výhodu a s tím související únavu hostí dvacet minut před koncem. Na kolmici si naběhl Andrej Kramarič, zasekl si míč, a neomylně našel v blízkosti penaltového puntíku nabíhajícího Zorana Kvržiče. Pro něj už nebylo problémem dopravit míč do sítě a Rijeka otočila vývoj utkání ve svůj prospěch - 2:1.

Brankáře Beta mohl posléze překonat také Moisés, ale s jeho střelou si zkušený Portugalec nakonec poradil a míč vyrazil. Moisés se hnal do dalšího rychlého útoku domácích, ale ani napodruhé si na Beta nepřišel. Na hráčích španělského favorita byla znát nervozita, takže se častěji dopouštěli nedovolených zákroků. To byl také případ Cokeho, který však za faul na Krameriče kartu neviděl. Viděl ale šanci svého týmu, která skončila vyrovnávací brankou.

Sevillu spasilo duo střídajících hráčů. Benoit Trémoulinas centroval do vápna, kam si naběhl Stéphane Mbia a v první minutě tříminutového nastavení se mohl radovat. Gól vstřelil v premiérovém utkání prvního kola a dařilo se mu také dnes večer - 2:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sevilla FC (ESP)21104:24
2.Standard Lutych (BEL)21013:23
3.Feyenoord Rotterdam (NED)21012:33
4.NK Rijeka (CRO)20112:41
Skupina H

VfL Wolfsburg - Lille OSC 1:1

02.10.2014 19:00

Góly: 82. Kevin De Bruyne - 77. Divock Origi (pen.)

Wolfsburg ve snaze odčinit debakl na Evertonu z prvního kola doma tvrdě narazil a vydoloval ze zápasu se zarputilým Lille pouze bod za remízu 1:1. Mužem zápasu se stal bez debat Vincent Eneyama, jenž z deseti střel na branku pustil jen jednu jedinou.

Vysoce ceněný krajní bek Ricardo Rodríguez v Evropské lize neprožívá ani zdaleka povedené chvilky. Prohru 4:1 s Evertonem nastartoval švýcarský reprezentant vlastním gólem a nyní pro změnu patnáct minut před koncem zavinil pokutový kop, když ve vlastní šestnáctce zahrál rukou. Penaltu proměnil Divock Origi a Lille tak brzy vedlo. Sedm minut nato ovšem předvedl fotbalovou parádu Kevin De Bruyne, na jehož dalekonosnou pumelici již nestačil ani výtečný Eneyama. Přesto z pohledu domácích jde jednoznačně o promarněnou příležitost a ztracené dva body.

Vlci od úvodního hvizdu měli jasně více ze hry, ale i tak si zpočátku brankových příležitostí moc nevypracovávali. Výjimkou byla akce Junga z šestnácté minuty, kterou zakončil na přední tyči Perišič, jenže Eneyama svým typicky akrobatickým zákrokem udržel bezbrankový stav. V první půli se toho již příliš neseběhlo, hosté zůstávali po většinu času přikovaní na vlastní polovině hřiště a úspěšně narušovali útoky Wolfsburgu.

Po změně stran však Wolfsburg navýšil tempo hry a začaly se dít věci. Během úvodních osmi minut druhé půle musel Eneyama vytáhnout krásnou ránu Guilavoguiho, která směřovala přímo do levého horního růžku, a také pokus Perišiče po De Bruyneho rohu. Chorvatský záložník měl o chvíli později ještě větší šanci, když šel na nigerijského brankáře úplně sám, jenže ani této výhody nevyužil. Eneyama totiž Perišičovu přízemní ránu vystihl a dle opakovaných záběrů navíc Perišič stál v době přihrávky v postavení mimo hru, a tak bylo spravedlnosti učiněno zadost.

Další dvě dobré šance v ubíhající druhé pětačtyřicetiminutovce zmařil střídající Nicklas Bendtner, když v obou případech vůbec netrefil svou ránu mezi tři tyče. A tak přišel trest. Za zastavení Corchiovy střely vlastní rukou byl Rodríguez potrestán žlutou kartou a pokutovým kopem, který Divock Origi uklidil přízemní ranou k levé tyči, přestože Diego Benaglio vystihl směr jeho střely. Z pohledu Lille pak přišel klíčový moment zápasu jen několik minut nato: Nolan Roux se ocitl jen pár metrů před Benagliem, a přestože byl osamocen, nedokázal z tutové šance vůbec trefit branku.

Pravidlo ‚nedáš, dostaneš‘ se záhy ukázalo být pravdivým i napodruhé. Perfektním volejem zdálky se totiž ve dvaaosmdesáté minutě prezentoval Kevin De Bruyne a srovnal na 1:1. Německý celek se pak ještě pokoušel vrhnout všechny síly dopředu v honbě za vítězstvím, ovšem bezúspěšně. Symbolicky totiž znovu vyhořeli na Vincentu Eneyamovi, jenž i po rohovém kopu Rodrígueze a tvrdé hlavičce Nalda nezklamal, vyrazil míč do bezpečí a zajistil Lille druhý bod v soutěži.

Více informací k zápasu

FK Krasnodar - Everton FC 1:1

02.10.2014 18:00

Góly: 43. Ari Ferreira - 82. Samuel Eto'o

Everton zavítal v rámci druhého kola Evropské ligy na hřiště ruského Krasnodaru a až díky pozdnímu zásahu zkušeného Samuela Eto’oa se anglickému celku podařilo odvrátit porážku. Zápas tak skončil 1:1 a hosté se navzdory chabému výkonu nadále drží na čele skupiny H.

Krasnodar se ujal zaslouženého vedení ve třiačtyřicáté minutě zásluhou brazilského útočníka Ariho, jenž využil nedbalosti kapitána Toffees Phila Jagielky. Po změně stran pak málem zvýšil na 2:0 Wanderson, jenže ke smůle domácích pouze orazítkoval brankovou konstrukci. Čtyři stovky oddaných příznivců Evertonu, kteří museli na krasnodarský stadion podniknout cestu dobrých tří tisíc kilometrů, se tak přece jen dočkali alespoň nějaké radosti. Osm minut před koncem totiž usměrnil Bainesův centr do sítě třiatřicetiletý veterán Eto’o.

Everton nyní o víkendu čeká v domácí soutěži náročný zápas na půdě Manchesteru United, a tak není divu, že Roberto Martínez učinil v zahajovací sestavě hned patero změn oproti předchozímu utkání. Krasnodar tak byl v zápase skrytým favoritem, neboť jeho dosavadní výsledky v Evropských pohárech jsou velmi působivé. Jednadvacet vstřelených branek a pouze tři inkasované za letošních sedm soutěžních utkání hovoří samy za sebe, navíc Rusové nasbírali cenné skalpy klubů jako Lille či Real Sociedad.

Do zápasu vlétli domácí po hlavě a zvláště křídelník Ricardo Laborde obranu Evertonu zaměstnával skoro permanentně. Nejprve tento hráč našel v dobré pozici Izmailova, jenž jen těsně přestřelil, a poté se po dalším Labordeho nástřelu do šestnáctky málem prosadil Ari. Brankář Howard musel poprvé výrazněji zasahovat v sedmnácté minutě, kdy jeho pozornost zkoušel Izmailov další ranou, a nedlouho nato Jedrzejczykova rána skončila jen těsně vedle.

Everton se poprvé ke střeleckému pokusu dostal až po tomto úvodním tlaku domácích, přičemž McGeadyho rána zpoza šestnáctky byla pozorným Dykanem odvrácena na roh. Následoval další slibný pokus Barryho z podobné pozice a do třetice neúspěšně zkoušel štěstí John Stones se svým nepřesným hlavičkovým pokusem. Odpověď Krasnodaru na krátkodobý tlak soupeře na sebe nenechal dlouho čekat, a tentokrát přinesl i kýžené gólové ovoce.

Dvě minuty před koncem první půle Ahmedov poslal do šestnáctky centr, který Jagielka nešťastně přizvedl přímo k volnému Arimu, jenž bez potíží propálil Howarda a poslal Krasnodar do vedení. Do druhé půle vyslal hostující trenér Martínez hned dvě nové tváře, avšak ani Lukaku s Atsuem zprvu nezměnili nic na tom, že čtvrteční večer Evertonu opravdu nepatřil. Byli to především domácí, kdo se dostával do zakončení i v průběhu druhého poločasu.

Když však Everton se štěstím přečkal šance Ahmeova, Ariho a zvláště střídajícího Wandersona, jehož rána rozezvonila břevno, přišel pro Krasnodar krutý úder na druhé straně. Baines zprava poslal do vápna svůj typicky kvalitní centr a Samuel Eto’o zblízka v zakončení nezaváhal. V samotném závěru pak neměl Lukaku daleko k tomu, aby dokonal nečekaný obrat, ovšem na Dykana si se svou hlavičkou nepřišel. Zápas tak skončil dělbou bodů 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Everton FC (ENG)21105:24
2.Lille OSC (FRA)20202:22
 FK Krasnodar (RUS)20202:22
4.VfL Wolfsburg (GER)20112:51
Skupina I

Sparta Praha - BSC Young Boys 3:1

02.10.2014 19:00

Góly: 27. Lukáš Vácha, 28. David Lafata, 85. David Lafata - 52. Guillaume Hoarau

Fotbalisté Sparty porazili ve druhém utkání základní skupiny Evropské ligy na Letné Young Boys Bern 3:1. Za českého mistra, který vyhrál i čtvrtý domácí pohárový zápas v sezoně, se dvakrát trefil David Lafata a jednu branku přidal Lukáš Vácha, za hosty snížil Guillaume Hoarau.

Sparta nastoupila bez Josefa Hušbauera, který kvůli zranění kotníku nebyl ani na lavičce. V základní sestavě ho nahradil Tiémoko Konaté a v záloze nastoupil po skončení třízápasového trestu za červenou kartu v předkole Ligy mistrů i Lukáš Vácha.

Domácí měli od začátku převahu a hrozili především ze standardních situací. A právě po jedné z nich se prosadil navrátilec Vácha. V 27. minutě dostal od Dočkala z rohu míč za hranici vápna a tvrdou ranou pod břevno skóroval. O minutu později už vedla Sparta o dva góly, tentokrát se zblízka prosadil útočník Lafata. Pro letenského kapitána to byla pátá branka ve třetím soutěžním utkání.

Bern, za který odehrál celý zápas český obránce Jan Lecjaks, se dostal ke slovu až v poslední minutě poločasu, s Gajičovou střelou si však Bičík poradil.

Hosté po přestávce srovnali hru a podařilo se jim snížit. V 52. minutě po dlouhém míči za obranu se o to hlavičkou do Bičíkova protipohybu postaral Hoarau. Bern po kontaktním gólu zvýšil aktivitu, šanci na vyrovnání si už však nevypracoval. Naopak Sparta dokázala v závěru vítězství ještě zvýraznit, když se pět minut před koncem podruhé trefil Lafata a zaznamenal třetí dvougólový zápas za sebou.

Letenští se díky výhře na Bern bodově dotáhli a společně ztrácejí tři body na vedoucí Neapol. Italský celek po výhře nad Spartou v prvním kole udržel stoprocentní bilanci, když si na Slovensku poradil se Slovanem Bratislava 2:0. Další zápas Spartu čeká 23. října právě v Bratislavě.

Více informací k zápasu

Slovan Bratislava - SSC Neapol 0:2

02.10.2014 19:00

Góly: 35. Marek Hamšík, 74. Gonzalo Higuaín

Na priemerne, ale skúsene hrajúci Neapol bojazlivý výkon Slovana nemohol ani zďaleka stačiť a keďže neubránil najlepšieho hráča zápasu Mareka Hamšíka, opäť odchádza s prázdnymi rukami. Všetko podstatné zariadil práve bývalý hráč belasých, pretože prvý gól sám dal a druhý pripravil presným cetrom.

Od začiatku do konca sa prakticky hralo v extrémne vlažnom tempe, Neapol sa absolútne nikam neponáhľal a nechal hrať súpera. Zatiaľ kul plány a šetril sily, aby ich mohol včas využiť. Na nerovnom teréne sa Slovan skôr sústredil na malé domov pre Perniša a Cabral nemal žiadnu prácu. Najviac bolo vidieť Mareka Hamšíka, ktorý občas zobral zodpovednosť na seba a výsledkom bola strela do stredu brány, kde však pozorný Perniš číhal. Neskôr opäť minisúboj dvoch krajanov vyznel lepšie pre domáceho, Marecchiaro totiž mieril vysoko nad. Šancu mal po štvrťhodine hry aj De Guzman, ale nezakončil najlepšie, opäť bol v permanencii Perniš.

Práve brankár Slovana bol najaktívnejším hráčom, čo svedčí o slabom pohybe jeho kolegov na opačnom póle ihriska. Ofenzívne esá Neapola ho zamestnávali často, ale neplynuli zo žiadneho veľkého tlaku. Často si hráči SSC uľahčili prácu nakopávanými pasmi a jeden z nich bol aj úspešne premenený na gól. Tentoraz sa vzadu chyby dopustil brankár Dušan Perniš, keď nevybehol proti Marekovi Hamšíkovi šťastne a kapitán hostí ho prehlavičkoval a namieril loptu do siete - 0:1. Symbolika bola dokonaná, kto iný mohol dať proti svojmu bývalému klubu gól v prestížnom dueli, ak nie práve už legenda benitezovcov. V závere polčasu prišla ešte jedna akcia na čele s populárnou sedemnástkou Neapola, to keď spolupracoval s De Guzmanom, no ten v páde pred bránou namieril z prvej vysoko nad.

Tréner František Straka striedal po polčase neexistujúceho Grendela, takisto málo ukázal Kubík a na Halenára sa pre zmenu pískalo. V kabíne sa teda určite povedali slová, ktoré by nemuseli byť pre slušné uši, no mdlý výkon domácich stále pokračoval. Znásobený tým, že do priestoru brány súpera nevystrelil ani raz do 70. minúty. O zmenu sa pokúšal striedajúci Milinkovič, ale aj keď dostal skvelý pas od Halenára, hlavičkou mieril vedľa a pískal sa ofsajd. Po hodine hry sa na Perniša chystal Mertens a napokon ho takmer aj prekonal, jeho strelu však zastavilo brvno.

Hráčom Slovana chýbal pohyb, nápad, chuť, myšlienka a finálna fáza. Neapol je súper s neporovnateľne vyššou kvalitou, ale i tak sa čakalo od domácich oveľa viac. Chýbala možno aj motivácia, hoci to by bolo vskutku nepochopiteľné. Pretože Taliani rozhodne nehrali na plný plyn a dôkazom toho je šanca dvadsať minút pred koncom z kopačky Milinkoviča. Práve on bol prvým strelcom medzi žrde brány Cabrala, ten si však s jeho pokusom vyboxovaním poradil. Do hry neskôr vstúpil Higuaín a tréner ho tam poslal na to, aby rozhodol.

Po centri Hamšíka z ľavej strany, ktorý mal more času a nikto ho nebránil sa pohotovo a nikým nekrytý zavesil do vzduchu a do protipohybu nedal šancu Pernišovi presnou hlavičkou - 0:2. Od tohto momentu bolo celkom jasné, že Slovan nezíska body ani v druhom zápase skupinovej fázy Európskej ligy, hoci iskierku nádeje na remízu vyvolala Milinkoviča šanca štvrťhodinu pred koncom. Pas do vápna si diskutabilne spracoval po kolízii s gólmanom, napokon sa dostal k strele, ale poloprázdnu bránu netrafil.

Srbský legionár bol na ihrisku menej ako väčšina jeho spoluhráčov, ale spravil toho najviac. Desať minút pred koncom si postavil loptu k priamemu kopu a krásnou strelou mieril do brvna, čím podčiarkol nemohúcnosť v ofenzíve a takisto aj smolu, ktorú musia belasí prekonávať v ostatnom čase dosť významne. Neapol už nemal žiaden dôvod hrnúť sa dopredu, napriek tomu nejedna lopta za obranu číhala pre Higuaína či Callejona, ale Perniš a spol. viac neinkasovali. Čo je však horšie, vpredu opäť vybuchli a so skóre 0:7 po dvoch dueloch skupiny sú na chvoste a len tak ľahko sa z neho nevyhrabú. Zato celok z Talianska bol jasne lepší, stačilo mu hrať na pol plynu a narozdiel od Slovana už niekoľko rokov má v kádri Mareka Hamšíka.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SSC Neapol (ITA)22005:16
2.BSC Young Boys (SUI)21016:33
3.Sparta Praha (CZE)21014:43
4.Slovan Bratislava (SVK)20020:70
Skupina J

Dynamo Kyjev - Steaua Bukurešť 3:1

02.10.2014 19:00

Góly: 40. Andrij Jarmolenko, 66. Artem Kravec, 90+2. Łukasz Teodorczyk - 89. Raul Rusescu

Dynamo Kyjev díky skvělému představení hvězdného Jarmolenka porazilo rumunskou Steauu Bukurešť poměrem 3:1. Jarmolenko si připsal jednu branku a dvě asistence. Za hosty z Rumunska pouze korigoval Rusescu, ale jeho gól ze závěru na body nestačil.

Od prvních minut zápasu Dynamo Kyjev jasně ukazovalo, kdo že bude třímat otěže zápasu v rukou. Jarmolenko a spol. přehrávali soupeře hned po rozehrání a vysunuté napadání se jim vyplácelo. Diváci se dožadovali faulu a odpískání penalty po pádu kapitána Jarmolenka v pokutovém území, ale nedočkali se. Ofenzivně smýšlející mužstvo s hráči jako Lens, Jarmolenko nebo Belhanda se dostávalo do vápna soupeře bez potíží, ale nedokázalo ze svých šancí nic vytěžit. Do další hezké šance se dostal právě Nizozemec Lens. Silvův centr si pěkně zpracoval a svou silnější pravou nohou zkoušel střílet na zadní tyč, ale bránu netrefil.

Rumunský celek zahrozil až po půlhodině hry, když Keșerü poslal výborný centr na Chipcia, který vystřelil a od brankáře Rybky se míč odrazil do tyče. Uběhlo sotva deset minut od této situace, když se měnilo skóre zápasu. A byl to moment vskutku nádherný. Nacvičený signál z přímého volného kopu vypadal následovně: Belhanda našel pasem za obranu nabíhajícího Jarmolenka, který sledoval míč a z voleje jej napálil pod břevno soupeřovy brány!

Brankář Arlauskise měl plné nohy práce také po další akci Andreje Jarmolenka. Oceňovaný hráč, kterému mimochodem končí na konci této sezony smlouvy a stane se volným hráčem, zakončil další rychlou akci domácích. Arlauskis však byl na svém místě a včas zasáhl. Kyjev se dostal do dalšího útoku, který zakončil Kravec, vyloženou příležitost ale nevyužil. Míč namísto toho napálil těsně vedle tyče a mohl se chytat za hlavu. Spálil velkou šanci na vstřelení druhé branky utkání a hrozilo, že rumunský celek začne "dělat problémy".

Na rohový kop si naskočil hbitý Szukala, který prodlužoval na zadní tyč, Varela však na míč směřující před bránu nedosáhl a minul. Další akce domácího Kyjeva se odehrávala po ose Kravec - Lens. Prve zmíněný hráč nahrával do uličky na nabíhajícího spoluhráče, nizozemský útočník pálil. Na místě byl však opět brankář Arlauskis, který si poradil. Další akci Dynama už ale nezabránil. Lens se ocitl na levém křídle odkud poslal přetažený centr do vápna, kde se nacházel Jarmolenko. Od něj se míč dostal ke Kravecovi, který už brankáře soupeře překonal a navýšil vedení svého celku - 2:0.

Dvacet minut před koncem se mohl stav utkání ještě navýšit, když za Szukalův faul byl nařízen volný přímý kop. Toho se ujal Belhanda a zakroutil míč jen těsně vedle tyče! Další obrovskou šanci zlikvidovala neschopnost domácích. Kravecovu střelu Arlauskis vyrazil pouze před sebe, kde stál střídající Bujalskij, ale ten nemířil přesně. Přesto se dramatického konce utkání diváci dočkali. Chipciu rozehrál rohový kop na přední tyč, kde míč prodloužil Keșerü až na Rusescua a ten se nemýlil.

Domácí si ale vzali své dvoubrankové vedení velmi rychle zpět. Belhanda posunul míč na nabíhajícího kapitána Jarmolenka, který se neukvapil a poslal míč na střídajícího Lukasze Teodorczyka - 3:1. Hráč, který zakončil do prázdné brány, byl přitom na hrací ploše pouhopouhou půlminutu! Posledním zoufalým pokusem se stala akce Rusescua, kterou však zlikvidoval brankář Rybka. Dynamo i díky jeho zákroku porazilo Rumuny jednoznačně a připisuje si cenné tři body.

Více informací k zápasu

Aalborg BK - Rio Ave FC 1:0

02.10.2014 19:00

Góly: 46. Nicklas Helenius

Fotbalisté dánského Aalborgu dokázali v domácím prostředí částečně napravit úvodní vysoký debakl z půdy rumunské Steauy v poměru 0:6 a díky výhře 1:0 nad outsiderem z portugalského Rio Ave ještě udrželi naději na postup ze skupiny, i když to bude opravdu nesmírně těžké. Domácí byli prakticky v celém průběhu utkání jasně lepším výběrem, hosté hrozili pouze a jedině ze standardních situací.

Rio Ave si tak po úvodní porážce s ukrajinským Kyjevem výrazně zkomplikovalo cestu za postupem a pokud na něj chce myslet, tak musí ve dvou následujících soubojích s favorizovaným bukurešťským týmem získat alespoň čtyři body. V úvodních pětadvaceti minutách se oba výběry spíše oťukávaly. Po necelé půl hodině hře dopravili domácí míč do sítě, jenže kvůli útočnému faulu nakonec branka správně nebyla uznána.

Ihned na to hosté neproměnili svou největší šanci čtvrtečního zápasu. Z dvaadvaceti metrů kroutil balón z přímého volného kopu do levé šibenice Lopes a brankář Christensen famózně tečoval balón na břevno, od kterého se odrazil za dánskou branku. Až do konce prvního poločasu se nic dalšího neudálo, Aalborg rozhodl o svém těsném vítězství hned v první minutě po změně stran. Jediným střelcem utkání se stal Nicklas Helenius.

K odraženému míči se na levé straně dostal Gorter a přesným pasem do středu brankového území vyzval ke skórování hlavičkujícího Heleniuse, který balón uklidil od levé tyče do branky. Gólman Cássio se natahoval marně. Po hodině hry mohl dánský mistr pojistit svůj náskok, avšak po ponechané výhodě a následné kolmici se dostal do velkého úhlu Jacobsen, jenž nasměroval míč před branku, a tam ho odkopl jeden z hráčů hostujícího týmu.

Neuběhla ani minuta a Jacobsen znovu zahrozil. Tentokráte se po přesně načasované přihrávce Risgårda zbavil protihráče elegantní kličkou a vystřelil na zadní tyč, míč ji minul jen o pár centimetrů. Poslední velká možnost byla k vidění zhruba deset minut před koncem. Po chybě portugalské defenzívy se před hodně vyběhnutého gólmana Cássia dostal Thomsen, avšak poté z pětadvaceti metrů krkolomně vypálil a branku nakonec vůbec netrefil. Rio Ave si žádný velký tlak nevytvořilo a dánský výběr proto zcela zaslouženě zvítězil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dynamo Kyjev (UKR)22006:16
2.Steaua Bukurešť (ROU)21017:33
3.Aalborg BK (DEN)21011:63
4.Rio Ave FC (POR)20020:40
Skupina K

EA Guingamp - PAOK Soluň 2:0

02.10.2014 19:00

Góly: 47. Sylvain Marveaux, 50. Sylvain Marveaux

Dva zásahy Sylvaina Marveauxe zařídily Guingampu důležité domácí vítězství nad PAOKem Soluň a pořádně zamíchaly skupinou K. Zatímco Řekové po předchozí výhře 6:1 nad Dinamem Minsk nyní ostrouhali, francouzský celek naopak oproti debaklu s Fiorentinou předvedl mnohem vyzrálejší výkon a výhru 2:0 si zasloužil.

První půle byla poměrně zábavná, ovšem i tak žádné góly nepřinesla. Jako první v osmé minutě pokoušel střeleckou štěstěnu Razvan Rat ostrým volejem, který zamířil mimo branku. Poté se čím dál více dopředu tlačil Guingamp, byť Ronnie Schwartz ani v jedné ze tří slibně rozjetých akcích nedokázal předvést patřičné zakončení: První rána slabá, druhá nepřesná, třetí přepálená. Když pak Marveaux levačkou napálil pouze brankovou konstrukci a Pied si vylámal zuby na brankáři Glykosovi, do šaten se odcházelo za bezbrankového stavu.

Již dvě minuty po změně stran se však domácí dočkali. A právě Sylvain Marveaux si připsal svůj první gólový zápis při svém desátém startu v novém dresu, kde hostuje z anglického Newcastlu. Celá akce započala lobovanou střelou Schwarze, kterou Glykos pouze vyrazil směrem k francouzskému záložníkovi, jenž míč snadno uklidil do sítě.

Ještě hůř pak pro Řeky bylo, když zbytečným faulem Miguela Vítora nehali Marveauxe zkusit skórovat z přímého kopu. A přesně to se také stalo, Marveaux krásnou ranou levačkou navýšil vedení na 2:0 a zajistil Guingampu vítězství. Nic na tom nezměnila ani pozdní šance Athanasiadise z šestaosmdesáté minuty, kterou Jonas Lossl kvalitním zákrokem dokázal vytěsnit a udržel tak čisté konto. Oba dnešní soupeři tak spolu zápolí o druhé místo za doposud suverénní Fiorentinou, zatímci Dinamo Minsk zůstává s nulou na kontě beznadějně poslední.

Více informací k zápasu

Dinamo Minsk - ACF Fiorentina 0:3

02.10.2014 19:00

Góly: 33. Alberto Aquilani, 61. Josip Iličić, 67. Federico Bernardeschi

Fiorentina přijela do Borisova s úkolem udělat dobrý dojem a pokud možno napravit své střelecké trápení. To se jí povedlo skvěle, protože Dinamo Minsk přehrála jednoznačně poměrem tří branek k nule. Hrdinou utkání se stal mimo jiné střídající Andrea Lazzari.

Tvořivý záložník Borja Valero si míč připravil na hranici šestnáctky na pravou nohu, ale mířil pouze do rukavic připraveného Ignatoviče. Tomu míč nejdříve vypadl, ovšem napodruhé už jej schoval do náručí. Do stejných míst se míč podíval také po pasu od Josipa Iličiće, který rovněž brankář Ignatovič chytil bez větších potíží. Stejný duel byl k vidění ještě několikrát. Iličičova další rána už nadělala Ignatovičovi značné problémy a domácí gólman měl co dělat, aby plavající střelu vyrazil alespoň na rohový kop.

Dinamo Minsk příliš neútočilo a zaměřovalo se spíše na obrannou činnost. Italský celek si vytvářel tlak a domácí často stíhali bránit jeho akce jen za cenu faulů či osobního vypětí. Klíčový byl Pasqualův centr z levé strany, který domácí stoper Kancavy nešťastně poslal přímo na volej Alberta Aquilaniho. Někdejší reprezentační záložník si skvěle poradil a tvrdou ranou poslal míč do sítě - 1:0.

Hodně aktivní byl také Slovinec Josip Iličić, který pálil do středu brány. Jeho tvrdá rána se zastavila až díky zákroku brankáře Ignatoviće. Na opačném pólu hřiště si narazili Valero s Bernadeschim, míč jim uskočil k Iličićovi, který vysoko přestřelil. Aktivita byla na hře domácích vidět až v závěru první půle, kdy nejprve pálil Stašević, po něm mířil dobře také Voronkov svou hlavičkou nadělal Tătăruşanuovi značné problémy, ten však vytáhl skvělou robinsonádu a vytlačil míč mimo tři tyče.

Střelce první branky vystřídal David Pizarro, na hřiště se ještě v rámci prvního poločasu dostal také Marcos Alonso, který nahradil zraněného Micaha Richardse. Druhou půli začali s míčem na kopačkách domácí borci, ale byla to opět Fiorentina, která je mohla potrestat. Mladík Bernardeschi se ve vápně otáčel s míčem a nebýt Bangury, možná by se opět měnilo skóre. To se mohlo stát také na druhé straně, ale domácí spálili obrovskou šanci.

Diamande obral o míč střídajícího Davida Pizzara, na hranici šestnáctky nesobecky poslal míč na kopačky naprosto volného Figuereda a jen sledoval, jak jeho spoluhráč v exkluzivní šanci míří nad břevno! A hosté trestali. Andrea Lazzari vymyslel skvělou přihrávku do vápna za obranu na zadní tyč, kam nabíhali hned dva hráči Violy. Tím šťastnějším byl Josip Iličić, který bez problémů vsítil druhou branku Fialek. Lazzari byl na hřišti sotva dvě minuty, ale přesto se výrazně zapsal do historie zápasu - 2:0.

Ani to ale hostům nestačilo, obranná linie Minsku se rozpadla o dalších pět minut později. Lazzari vymyslel další skvostnou nahrávku na Iličiće, ten posunul doleva na Federica Bernardeschiho a mladý útočník skóroval - 3:0 pro hosty.

Andrea Lazzari si dnešní nástup do hry užíval plnými doušky a přesnými nahrávkami ničil obranu soupeře. Po chvíli přenesl hru nalevo na Pasquala, ten poslal milimetrový centr zpátky na Lazzariho hlavu. Lazzari by si za svůj výkon branku jistě zasloužil, ale dopřána mu nebyla, protože za brankáře Ignatoviče zasáhlo břevno jeho brány! O pár minut později poslal Pasqual z levé strany prudký centr na malé vápno, Ignatovič jej vyboxoval jen k Lazzarimu, ale ani tentokrát štěstí při Lazzarim nestálo. Mrzet jej to ale nemuselo, Fialky si poradily s domácím Dinamem jednoznačně a tři body jsou jejich.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.ACF Fiorentina (ITA)22006:06
2.PAOK Soluň (GRE)21016:33
3.EA Guingamp (FRA)21012:33
4.Dinamo Minsk (BLR)20021:90
Skupina L

KSC Lokeren - Metalist Charkov 1:0

02.10.2014 19:00

Góly: 74. Niil De Pauw

Fotbalisté belgického Lokerenu alespoň částečně odčinili úvodní porážku na půdě polské Legie Varšava a nyní po nejtěsnějším vítězství v poměru 1:0 nad ukrajinským Metalistem Charkov lehce zvýšili své naděje na postup ze skupiny. V tuto chvíli mají na kontě tři body a dotáhli se na turecký Trabzonspor, se kterým se nyní utkají dvakrát po sobě. Charkov si naopak situaci výrazně zkomplikoval a je poslední s nulovým ziskem.

Teď se navíc dvakrát představí proti suverénně vypadající Legii a musí alespoň jednou zvítězit. Čtvrteční utkání bylo podle předpokladů velmi vyrovnané a o jeho osudu nakonec rozhodla branka zhruba čtvrt hodiny před koncem. Příliš vyložených možností k vidění nebylo, ale více jich měli domácí a po zásluze zvítězili. Lokeren mohl jít do vedení již v 15. minutě, kdy se do listiny střelců mohl zapsat Vanaken.

Balón se na hranici pokutového území odrazil ke zcela volnému belgickému záložníkovi a ten ho z voleje napálil jen těsně nad břevno. Neuběhla ani minuta a KSC hrozilo znovu. Na levé straně se uvolnil Leye a uháněl zcela sám směrem k hostující svatyni. Tím se však dostal do příliš ostrého úhlu a nakonec trefil pouze nohu gólmana Dišljenkoviće, od níž se balón odrazil do zámezí. Do konce poločasu se nic výrazného nestalo a Lokeren znovu zahrozil ihned po změně stran.

Krásnou individuální akci předvedl Abdurahimi, který se prosmýkl kolem tří bránících hráčů a velmi tvrdě vypálil, ovšem brankář Dišljenković si připsal na konto skvělý zákrok. Ukrajinský výběr se dostal do své jediné vážnější šance přesně v polovině druhé půle. Z pravé strany z úhlu vypálil Xaveier a jeho rána prolétla nad horní tyčkou o pár centimetrů. Lokeren vsítil jedinou branku tohoto duelu v 74. minutě.

Nill De Pauw proběhl na levé straně až k pokutovému území, poté si po zpětné kličce navedl balón na pravačku a krásnou ranou z dvaceti metrů ho uklidil přesně ke vzdálenější tyčce. Za další tři minuty mohli domácí svůj náskok definitivně pojistit, jenomže po nádherné přihrávce na hranici vápna a následné střele zblízka od střídajícího Desserse podržel svůj tým brilantním reflexivním zákrokem Dišljenković. Nicméně Charkov si do závěrečného hvizdu žádnou větší možnost nevytvořil a potvrdil tak svou mizérii z úvodu letošního ročníku v ukrajinské lize.

Více informací k zápasu

Trabzonspor - Legia Varšava 0:1

02.10.2014 19:00

Góly: 16. Michał Kucharczyk

Po dvou odehraných kolech se na čele skupiny L objevuje trošku překvapivě Legia Varšava, která i napodruhé dokázala zvítězit 1:0 a zůstává stoprocentní. Poražený Trabzonspor je na druhém místě jen díky lepšímu skóre. O osudu utkání rozhodl už samotný začátek, během něhož se trefil Michal Kucharczyk.

Oba týmy měly tu čest potkat se v Evropské lize už loni a tentokráte polskému celku vyšel revanš za dvě shodné porážky 0:2 náramně. Svěřenci Henninga Berga nehráli v Turecku nijak ustrašený fotbal, ačkoli v mnoha předchozích zápasech tomu tak bylo, a nyní si už od úvodních minut šli za třemi body.

Po čtvrthodině hry se do vyložené pozice dostal Jodlowiec, nicméně za pět minut dvanáct mu balón vypíchl obránce Papadopoulos. Legii ale tahle zmařená šance mrzet nemusela, o pár chvil později se již ujala vedení. Kucharczyk vyzrál na ofsajdovou past, ve správný moment si seběhl pro přihrávku a úplně sám se před brankou nezmýlil.

I když domácí drželi daleko více míč na svých kopačkách, jejich útočná fáze byla katastrofální. Například Óscar Cardozo, někdejší ostřílený forvard Benficy, neznamenal pro varšavskou defenzívu prakticky žádné nebezpečí. A naopak na druhé straně se Bergovo mužstvo mohla radovat po dalších příležitostech.

Deset minut před koncem mohl skórovat Radovič, jenže prováhal ten správný moment ke střelbě, takže mu míč odkopl Constant. V závěru poločasu sice mohl vyrovnat Waris, nicméně brankář Kuciak dobře stál, takže jeho pokus vyrazil do bezpečí do strany. Ani ve druhém poločasu se hra Trabzonsporu výrazněji nezlepšila.

Opět se stávalo, že zaspala obrana, jako v případě Kucharczykova úniku, jehož musel zastavit až vracející se Bosingwa. V poslední čtvrthodině prožívali hosté přece jenom krušné chvíle, ale nakonec odolali. Ekiciho volej nejprve skončila nad brankou, Yilmazovu hlavičku likvidoval konečky prstů Kuciak.

K nebezpečné střele se dostal rovněž Cardozo, ani on však nenašel tu správnou mušku. Z následného rohového kopu mohl těžit Yatabaré, jenže svou hlavičku usměrnil smolně pro něj jen do břevna. Legia se opravdu ubránila s vypětím všech sil, přesto musí počítat s jednou ztrátou do příštího zápasu, neboť byl v 88. minutě vyloučený Žyro.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Legia Varšava (POL)22002:06
2.Trabzonspor (TUR)21012:23
3.KSC Lokeren (BEL)21011:13
4.Metalist Charkov (UKR)20021:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (54)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Juraaa

Reagovat
GEGE

Žirkov

Reagovat
diskoschlampe

Ten účes může směle konkurovat Váchovi.

Reagovat
smazaný uživatel

tento je účes je teprve pořádný punk, kam se hrabe Vácha

Reagovat
db18

Rijeka

Reagovat
db18

Fanoušci Gladbachu v Zürichu:

http://tinyurl.com/pjy4eut

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

A celé představení (i domácích):

http://www.ultras-tifo.net/photo-news/2831-fc-zurich-borussia-moenchengladbach-02102014.html z tohohle pohledu dost povedený zápas, akorát tam Gladbach nechal ležet dva body a Favreho okradl zrovna jeho vlastní "objev"

Reagovat
Desmond Glazebrook

Csaplár: "prostě nebe je modrý a tráva zelená..."

Reagovat
diskoschlampe

Csaplár je nepochopený génius.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Vácha jak ze snu .. nádhernej gól

Reagovat
Atlético de Madrid

Lafata je krutej, díky deseti gólům je letos nejlepším střelcem evropskejch pohárů a byť na to asi nedosáhne, tak rekord pro počet gólů v jedný sezoně evropskejch pohárů je 18 a drží ho Falcao z tý sezony 2010-11 v Portu.

Reagovat
smazaný uživatel

ale predkola sa nerátajú nie?

Reagovat
db18

Předkola se počítají zvlášť

Reagovat
Atlético de Madrid

No záleží co počítáš.. já počítám góly v jakejchkoliv zápasech evropskejch pohárů a těch má prostě 10.. vyhrál tabulku střelců předkola LM a v tabulce střelců EL má 2 góly, sečti to a máš tuhle statistiku. Pochopitelně za to nedostane nějakou cenu, ale je to myslim dobrá zajímavost

Reagovat
db18

A to počítáš sám?

Reagovat
Atlético de Madrid

8+2 ještě spočítám a žádná konkurence tam neni

Reagovat
db18

...ale počítáš to jako jediný, protože od roku 2004-2005 se to snad nikde nepočítá do oficiálních statistik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
diskoschlampe

A nevíte někdo jestli překonal ten rekord?

Reagovat
Atlético de Madrid

jakej rekord?

Reagovat
diskoschlampe

To měl bejt vtip...

Reagovat
Rarášek

Ne

Reagovat
Rarášek

Jen ho dorovnal, ne?

Reagovat
F.Torres

ani to možná ne.. ale to si nejsem jistej.

Reagovat
F.Torres

tak nakonec vyronval dva rekordy, ten předkol a ten v počtu golu v 1 zápase

Reagovat
smazaný uživatel

Taky mu chybí jedinej gól, aby dorovnal nejlepšího střelce Sparty v evropských pohárech.

Reagovat
smazaný uživatel

aha, ty už si to psal níž

Reagovat
off-olda

Pane bože, ten Csaplár mele neskutečný hovna.

Reagovat
Kang & Kodos

Ať mele, lepší, než kdyby někoho trénoval

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Csaplara by už měl někdo angažovat, jinak se z toho hraní Fify asi zblázní. A to myslím v dobrém. Chtěl bych ho vidět v nějakým týmu v SL, kde by mu dali volnou ruku.

Reagovat
LAM

Standart Lutych?

Reagovat
smazaný uživatel

...Synot liga....v Lutychu by ho nepochopili...nebo by spíš on neměl možnost výmluv, že nemá na to hráče..

Reagovat
smazaný uživatel

Guingamp paráda, tyhle body se budou hodit

Reagovat
Godwinson

Hodně překvapili, supr práce.

Reagovat
GEGE

Bernardeschi

Reagovat
Atlético de Madrid

Ještě jedna statistika - Lafata má kromě letošních 10 gólů na kontě taky dva proti Hackenu a jeden proti Chelsea, což ho řadí na druhou příčku historický tabulky střelců Sparty v evropskejch pohárech, o gól za Ivana Mráze.

Přičtěme tomu ještě tři góly, který dal v předkolech EL za Jablonec a jsme na šestnácti. Víc dali v Evropě jen Nedvěd (29), Koller (18) a Baroš (18). Docela pěkný.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě k tomu preferuje Lafata práci z domova no...

Reagovat
Talker

Neskutečné, jaká bestie to je. Že by ještě naháněl Nedvěda ve statistikách?

Reagovat
smazaný uživatel

Trabzon-Legia 0-1

střely 25-3

Reagovat
smazaný uživatel

Anglickej fotbal slušně upadá.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Celtic

Reagovat
Furia Ceca

Itálie! Všichni v EL vyhráli, AS uhrálo na Shity cennou remízu, jenom my jsme to zase museli tradičně posrat... I tak ale super úroda do italskýho koeficientu.

Reagovat
smazaný uživatel

jen v tom pokračovat...

Reagovat
FORZAMILAN

paráda jen tak dál

Reagovat
Shevchenko

Italské týmy v Evropě: 20 zápasů a 14 čistých kont Hlavně Turín ze 6 zápasů ani jednou neinkasoval.

Reagovat
fantomas

Catenaccio

Reagovat
M11

Reagovat
FORZAMILAN

Reagovat
EAG le grand amour

pecka, to jsem ani nečekal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele