Evropská liga - souhrn druhých zápasů skupinové fáze

04.10.2018, 18:44, aktualizováno 04.10.2018, 23:03
Komentáře a souhrny
Jablonec vybojoval cenný bod s Dynamem Kyjev. Slavia byla na hřišti Zenitu Petrohrad lepší, nevyužila však šance, a nakonec odjela bez bodu. Frankfurt přehrál Lazio, zatímco Sevilla nečekaně podlehla Krasnodaru. Tři body zapisuje rovněž Chelsea, Malmö překvapivě zdolalo Beşiktaş. Za Villarreal se poprvé po zranění trefil Cazorla. AC Milán otočil duel s Olympiakosem. Další výhry zapsaly Leverkusen, Salzburg, Arsenal nebo Sporting. Trnava podlehla Fenerbahçe...
Skupina A

Bayer Leverkusen - AEK Larnaka 4:2

04.10.2018 18:55

Góly: 44. Kai Havertz, 49. Lucas Alario, 88. Lucas Alario, 90+2. Julian Brandt - 25. Ivan Tričkovski, 90+1. Dimitris Raspas

Leverkusen potvrdil zlepšenou formu z poslední doby a částečně napravil ojedinělou porážku 2:4 s konkurenčním Dortmundem, tentokráte zdolal stejným poměrem kyperskou Larnaku a udržel se na čele tabulky skupiny A s plným počtem šesti bodů, před druhým Curychem je o skóre. Právě se švýcarským rivalem se utká v následujících dvou zápasech a s předstihem si může zajistit postup. Naopak AEK bude bojovat o naději s bulharským Ludogorcem.

Domácí poprvé zahrozili po necelé čtvrthodině hry, kdy po rohovém kopu Baileyho nejistě zasahoval brankář Toňo. Do míče se vzápětí opřel ze čtrnácti metrů Lars Bender a jeho skákavý pokus orazítkoval bližší konstrukci. Nicméně do vedení se z ničeho nic dostali hosté. Ve 25. minutě prodloužil Casesův centr hlavou Giannou přímo na kopačku Ivana Tričkovského, který ze sedmi metrů umístil balón do sítě kolem gólmana Hradeckého.

Domácí strážce si sice na míč sáhl, ale v cestě do sítě mu již nezabránil. Bayer od této chvíle nebývale tlačil a snažil se najít recept na defenzívu soupeře, což se mu povedlo minutu před poločasovou přestávkou. Důležitou vyrovnávací trefu vstřelil Kai Havertz, jenž využil krásné zpětné nahrávky z levé strany od Bellarabiho a střelou z první z hranice brankového území obstřelil Toňa. Jasný favorit čtvrtečního střetnutí otočil duel ve svůj prospěch ve 49. minutě.

Bellarabiho pas protečoval za obranu protivníka Havertz a zcela osamocený Lucas Alario neměl vůbec žádný problém napálit míč přímo pod horní tyčku. Jak ale ukázaly opakované záběry, tak branka neměla být uznána, neboť se Alario v době prodloužení Havertze nacházel v jasné ofsajdové pozici. O sedm minut později byl blízko k vyrovnání Hevel, jenomže jeho pumelici z hranice pokutového území fantasticky chytil Hradecký.

Po hodině hry vystřihl elegantní nůžky aktivní Havertz a Toňo měl plné ruce práce, aby balón vytěsnil mimo prostor tří tyčí. V 88. minutě skóroval podruhé v tomto střetnutí Alario, tentokráte po průnikové nahrávce od Vollanda nekompromisně prostřelil Toňa. V první nastavené minutě ještě vykřesal naději na bodový zisk hostující Dimitris Raspas, když nikým nehlídán propálil Hradeckého. Avšak poslední slovo měl přeci jen Leverkusen, ani ne za šedesát sekund uzavřel gólový účet střídající Julian Brandt prudkou ranou k zadní tyči.

Více informací k zápasu

FC Curych - Ludogorec Razgrad 1:0

04.10.2018 18:55

Góly: 84. Victor Pálsson

Ludogorec se domů vrací bez bodů, protože na domácí Curych dnes nestačil. Ačkoli to dlouho vypadalo, že se oba soupeři rozejdou s bodem na kontě, švýcarský celek dokázal přeci jen rozhodnout. V 84. minutě se jediným gólem proslavil Victor Pálsson.

První ošemetnou šanci musel řešit domácí brankář Yanick Brecher. Se střelou Natanaela ze sedmé minuty si ale poradil bravurně. Curych měl svou velkou šanci po uplynutí dvaceti minut, když Kololli rozehrával standardní situaci a pálil těsně vedle tyče brány, kterou strážil Renan. Stejný brankář založil rychlý kontr dlouhým nákopem, míč sebral Brandão a vrátil jej zpět na penaltu. Marcelinho se ale balonu trocho zalekl a v obrovské šanci pálil mimo!

Po třiceti minutách hry se k balonu dostal zakončující Marco Schönbächler, který však nezkrotil míč podle svých představ a mířil taktéž vysoko nad bránu! Brankáře Renana pak musela hodně vylekat rána, kterou od kopaček vypustil Andreas Maxsø. Renan však na poslední chvíli míč vyboxoval do bezpečí.

Před koncem první půle se trochu rozjel karetní mariáš, což sudí neviděl úplně rád. Tvrdých a často zbytečných zákroků přibývalo a občerstvující přestávka přišla právě včas. Po změně stran musel opět zasahovat brankář Brecher. Naštěstí pro něj Brandão poslal po přihrávce z levé strany balon přesně doprostřed brány.

Do rány Maxsa se pak položil obránce Svetoslav Djakov, který obětavým zákrokem zabránil první brance utkání. Ludogorec v těchto chvílích tlačil na svého soka, který se dopustil chyby. Tu však Marcelinho ranou z úhlu kolem tyče nepotrestal. Stejně dopadl pokus Natanaela, který pálil z pětatřiceti metrů krásnou střelou jen těsně vedle brány!

Zaměstnán byl i brankář Renan, který musel likvidovat náročnou a tvrdou ránu Kololliho z volného přímého kopu. Odey se dostal s míčem až ke střele, ale v 81. minutě mu byl pískán ofsajd. Naopak zcela regulérní gól jsme viděli o tři minuty později. Kololliho centr z levé strany dostal přímo na hlavu Victor Pálsson a přesnou trefou rozradostnil domácí fandy!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)22007:46
2.FC Curych (SUI)22002:06
3.Ludogorec Razgrad (BUL)20022:40
4.AEK Larnaka (CYP)20022:50
Skupina B

Rosenborg BK - RB Lipsko 1:3

04.10.2018 18:55

Góly: 79. Issam Jebali - 12. Jean-Kévin Augustin, 54. Ibrahima Konaté, 61. Matheus Cunha

Lipsko napravilo zaváhání z úvodního utkání základní skupiny EL s rakouským Salzburgem (2:3) a oživilo svou naději na postup do jarní fáze po výhře 3:1 na půdě norského Rosenborgu. V Trondheimu rozhodlo o svém vítězství krátce po hodině hry, kdy vstřelilo třetí branku, poté soupeř pouze snížil zhruba čtvrthodiny před koncem. RB se tak v tabulce skupiny B posunul na druhou pozici se třemi body o skóre před Celtic, BK je poslední čtvrtý s nulou na kontě.

Přitom zápas se mohl odvíjet zcela jiným směrem již po necelých dvou minutách, kdy po skvělém pasu z pravého křídla hlavičkoval na hranici brankového území de Lanlay, jenomže míč nakonec nasměroval hodně mimo. O deset minut později se na druhé straně prosadil tradiční kanonýr Lipska Jean-Kévin Augustin, když se po dlouhém nákopu Demmeho kličkou zbavil protivníka a svůj přízemní pokus z dvanácti metrů zakroutil k levé tyči.

Za dalších osm minut mohl zvýšit náskok mírného favorita Bruma, nicméně přízemní pokus z osmnácti metrů parádně jednoruč odvracel na rohový kop Hansen. Za další dvě minuty brankář Hansen chyboval při vyběhnutí a jistému gólu zamezil až obětavý Konradsen. Do druhého poločasu vstoupil německý výběr s velkou chutí a k tříbodovému zisku výrazněji nakročil v 53. minutě, podruhé v probíhajícím ročníku skóroval Francouz Ibrahima Konaté.

Teprve devatenáctiletý talent se po rohovém kopu a zblokované hlavičce kapitána Orbana nejlépe zorientoval ve skrumáži před brankou a zblízka snadno dopravil balón do sítě. Po necelé hodině hry se postavil k přímému volnému kopu z osmnácti metrů Halstenberg a strážce BK boxoval do bezpečí. Vzápětí Hansen jen sledoval nebezpečnou ránu Matheuse Cunhy, která proletěla o decimetry vedle pravé konstrukce.

V 61. minutě šance Rosenborgu klesly k naprostému dnu. Definitivní pojistku totiž přidal Cunha, jenž si po kolmici od Brumy posunul míč do středu šestnáctky a pak naprosto chladnokrevně mířil pod horní tyčku mimo dosah Hansena. V polovině druhé části zahrál standardní situaci z pětadvaceti metrů Levi a gólman Mvogo famózně jednoruč odvracel nad břevno. V 79. minutě zaznamenal alespoň čestný úspěch střídající Issam Jebali, avšak norský mistr se k ničemu dalšímu nedostal.

Více informací k zápasu

Red Bull Salzburg - Celtic FC 3:1

04.10.2018 18:55

Góly: 55. Munas Dabbur, 61. Takumi Minamino, 73. Munas Dabbur (pen.) - 2. Odsonne Édouard

Salzburg musel doma pořádně zabrat, protože jako první se dostali do vedení hráči Celticu. Jenže domácí se nevzdali a i díky dvěma zásahům Munase Dabbura si mohli nechat tři body doma.

Celtic se v prvním utkání trápil a nakonec byl rád za jediný gól, o který se postaral Griffiths. Dnes se proti Salzburgu chtěl vytáhnout, i když jej nečekalo nic snadného. Svěřenci trenéra Rose porazili v prvním utkání Red Bull Lipsko a dnes se opírali o podporu domácích tribun.

Salzburg věděl, že musí jít do utkání aktivně, ale moc dlouho mu to nevydrželo. Naopak, domácí tribuny šokoval už ve druhé minutě mladý útočník Odsonne Edouard, který ve vápně domácích zpracoval dlouhý nákop od McGregora. Obránci Red Bullu, jmenovitě Ramalho, zaspali a nechali Edouarda jít do zakončení. Mladý střelec se nemýlil a posunul Celtic do hodně brzkého vedení!

A Celtic byl dál aktivnějším týmem. Tierney se dostal k zakončení ze dvaceti metrů, které poslal mimo. Ntcham o chvíli později našel patičkou Griffithse, jehož střelu domácí obránci zablokovali včas. Postupně začali domácí dominovat a určovali tempo utkání, na což Celtic nedokázal reagovat. Haidara už už nahrával Schlagerovi do velké šance, jenže na poslední chvíli se hosté ubránili.

Red Bullu kazila večer špatná rozehrávka a plno nepřesností. Na pozvolnou kombinaci kolem vápna Celticu se už nemohl dívat obránce Lainer, který vyzkoušel pozornost brankáře Gordona. Schlagerova rána prosvištěla těsně kolem tyče hostí. Celtic se ještě do konce první půle mohl dostat do dvougólového vedení, ale Edouardovu dorážku Forrestovy střely sudí správně posoudil jako ofsajdovou.

Celtic se přes přestávku potřeboval zamyslet, protože ačkoli vedl, působil velmi pasivním dojmem a nechal hrát domácí. A ti krátce po změně stran málem potrestali laxní přístup Celticu. Wolf nahrál na hranici ofsajdu číhajícího Munase Dabbura, který tváří v tvář vybíhajícímu Gordonovi neuspěl.

Přesto se Salzburg prosadil a srovnal. V 55. minutě už to domácím vyšlo, když Minamino hlavou prodloužil balon na Wolfa, který ještě nahrával do vápna. Všiml si totiž Munase Dabbura, který se s ničím nepáral a prostřelil brankáře Craiga Gordona - 1:1.

Celtic ztratil pevnou půdu pod nohama a domácí kuli železo, dokud bylo žhavé. Sotva pět minut po srovnání totiž dokonale otočili vývoj utkání! Andreas Ulmer vyslal do šestnáctky přízemní centr, na který si naběhl Japonec Takumi Minamino a z bezprostřední blízkosti se prosadil - 2:1.

Ani to ale nebylo všechno. Dvacet minut před koncem utkání James Forrest fauloval pronikajícího Ulmera a domácí dostali šanci zahrávat penaltu! K ní se postavil sebevědomý Munas Dabbur a s přehledem ji proměnil - 3:1 pro dnes jasně lepší Salzburg.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)22006:36
2.RB Lipsko (GER)21015:43
3.Celtic FC (SCO)21012:33
4.Rosenborg BK (NOR)20021:40
Skupina C

Girondins Bordeaux - FC Kodaň 1:2

04.10.2018 18:55

Góly: 84. Younousse Sankharé - 42. Pieros Sotiriou, 90+2. Robert Skov

Kodaň si trochu překvapivě připisuje tři body, protože v Bordeaux vstřelila o jednu branku víc než soupeř. V nervydrásajícím závěru se jí povedlo skórovat až v nastaveném čase!

Bordeaux potřeboval reagovat na premiérové utkání v Evropské lize, které se mu vůbec nepovedlo. Kodaň pro něj nebyla snadným soupeřem, což dánský celek ukázal už v prvním utkání. Tehdy dokázal uhrát remízu s favorizovaným Zenitem Petrohrad a na to chtěl dnes navázat minimálně stejně.

Hodně opatrné tempo utkání občas narušil Samuel Kalu, který svou rychlostí a technikou dělal hostujícímu celku problémy. Mladý hráč s číslem 10 si připsal také první střelu v zápase, ale za rámeček si ji asi nedá. Mnohem lépe provedl rychlou akci Bordeaux ve 13. minutě a tady už musel brankář Andersen vyrážet míč na rohový kop!

Po třiceti minutách se Bordeaux dostalo ke dvěma velkým šancím. François Kamano nejdřív zakončoval rychlou akci domácích a svou střelou napálil míč do břevna! Následně se balon dostal s trochou štěstí k Sankharému, který pálil z voleje jen do boční sítě. A neproměňování šancí hosté trestali.

Ve 42. minutě totiž aktivní Ján Greguš odcentroval z pravé strany přímo do vápna a na míč si ze všech nejvýš dokázal naskočit Pieros Sotiriou. I přes snahu domácích obránců jeho hlava poslala míč do sítě a Kodaň překvapivě vedla!

Bordeaux mělo obrovskou šanci na srovnání, protože v nastaveném čase první poloviny utkání upadl sprintující Briand ve vápně Kodaně po faulu a sudí pískal penaltu. Exekuci pokutového kopu vzal na svá bedra François Kamano, jenže rána mu nesedla a zamířila mimo! Krátce po změně stran mohl zvýšit vedení Kodaně Nicolai Boilesen, jenže jeho hlavička po centru Greguše zamířila taktéž nad bránu!

Po hodině hry se na trávník dostal mladík Yann Karamoh a téměř ihned se dostal do zakončení. Střelu mladého křídelníka ale brankář Andersen dokázal bravurně vyrazit! Přesto se však domácí přeci jen dočkali. Pět minut před koncem dokázal střídající Cornelius sklepnout míč před sebe, kam si naběhl Younousse Sankharé. Jeho rána zaplula pod břevno a bylo vyrovnáno!

Ani to jim ale nestačilo na body. Když se hrál nastavený čas, našel Rasmus Falk efektivní patičkou ve vápně Roberta Skova, který se přesnou ranou k tyči prosadil - 2:1.

Více informací k zápasu

Zenit Petrohrad - Slavia Praha 1:0

04.10.2018 18:55

Góly: 80. Aleksandr Kokorin

Mnoho šancí si v Petrohradu vypracovala Slavia, k její smůle se ale fotbal hraje na branky. Domácí Zenit se většinu zápasů spíše bránil tlaku hostí, nakonec však může děkovat střelci jediné branky Kokorinovi a brankáři Luněvovi, jenž pokryl všechny šance Pražanů.

Kouč sešívaných Jindřich Trpišovský musel řešit problém s rozsáhlou marodkou ve svém mužstvu, kvůli níž nemohl do sestavy postavit klasického útočníka. Na hrotu tak operoval jindy ofenzivní záložník Matoušek, jenž nahradil Balutu, který hrál falešného forvarda v neděli na hřišti Baníku Ostrava. Na lavičce náhradníků se nečekaně objevili dva náhradní brankáři Kovář s Vantrubou.

Ruské mužstvo, které podobně jako hosté vévodí domácí soutěži, naposledy padlo na hřišti Anži Machačkala. Nově se do výběru trenéra Semaka dostal veterán Aňukov a záložníci Kranevitter s Makem. Hlavní ofenzivní hrozbou měl být útočník Dzjuba, který se skvěle prezentoval na letním Mistrovství světa.

Diváci zpočátku sledovali opatrnou partii bez větší šance na jedné či druhé straně. První vážnější vzrušení způsobil až v 19. minutě Nabiulin, který si ze strany naběhl za obranu Slavie, ale z úhlu zakončil nepřesně. Záhy to na druhé straně zajímavě zkoušel Stoch, jenž se pokusil přelobovat Luněva a brankář Petrohradu musel zasahovat.

Na Stochovi bylo zjevně vidět, že chce napravit své nepovedené výkony z předchozích utkání. Slovenský fotbalista ve 24. minutě zkusil štěstí dalekonosným pokusem, jenž přistál na břevně brány, kterou hájil překvapený Luněv. V 35. minutě se ke střele vytočil Hušbauer, avšak vypálil přesně do míst, kde stál připravený Luněv.

Sešívaní byli v prvním poločase nebezpečnější, což dokázal čtyři minuty před přestávkou Matoušek, jenž po přihrávce od Stocha prověřil Luněva ránou z hranice pokutového území. Zenit své fanoušky v prvních pětačtyřiceti minutách příliš nepotěšil, do kabin se ale i tak šlo za bezbrankové remízy.

Miroslav Stoch zaměstnal Luněva také krátce po začátku druhé půle a opět byl úspěšnější ruský brankář. V 52. minutě obral Matoušek o míč Ivanoviće, snadno přešel přes Neta, ale opět ztroskotal na Luněvovi. Neúnavný Stoch se připomněl za dalších pět minut, kdy to pro změnu zkusil levou, ale opět se nezatřepala sít v brance Petrohradu.

Jako blesk z čistého nebe přišla branka Zenitu po hodině hry, která ale naštěstí pro slávisty neplatila, jelikož se zakončující Driussi ocitl v ofsajdu. Poté již pokračoval festival dalekonosných střel z kopaček hostí. Tentokrát to zkoušel Hušbauer, jehož opět vychytal Luněv. Po následném rohovém kopu se k hlavičce dostal Souček, jenže nyní bezmocného Luněva zastoupil na brankové čáře obránce.

Slavia si na nedostatek střel rozhodně stěžovat nemohla. Další z řady vyprodukoval v 66. minutě Hušbauer, proti kterému se opět vytáhl gólman Petrohradu. Dopředu téměř nulový Zenit se mohl do vedení dostat čtvrt hodinu před koncem zápasu, kdy Dzjuba sklepl míč na Kokorina, jemuž však zakončení zblízka nevyšlo a doletělo daleko na tribunu.

V 80. minutě už to ale Kokorinovi vyšlo. Paredes viděl mezeru v obraně Slavie, do které si na přihrávku naběhl právě ruský útočník a přízemní střelou ke vzdálenější tyči dostal domácí do vedení. Opařené hosty mohl do zápasu vrátit Ngadeu, jenže po rohovém kopu jej vychytal kdo jiný než Luněv. Záhy se předvedl také brankář sešívaných Kolář, jenž vyrazil pokus Paredese. Slávisté se v závěru ještě pokoušeli vybojovat alespoň bod, ale bezvýsledně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)21103:24
2.Zenit Petrohrad (RUS)21102:14
3.Slavia Praha (CZE)21011:13
4.Girondins Bordeaux (FRA)20021:30
Skupina D

Fenerbahçe SK - Spartak Trnava 2:0

04.10.2018 18:55

Góly: 51. Islam Slimani, 68. Islam Slimani

Trnava dobre zachytila úvod zápasu a celý prvý polčas výborne eliminovala zdatného súpera. Potom sa však dvakrát presadil Slimani a bolo po všetkom.

Úvod bol dosť nesúrodý, no mierne navrch mali technickejší a kombinačnejší domáci. Tvoriť začala aj Trnava, tlačila sa dopredu, no podobne ako Istanbul si v prvej fáze zápasu väčšiu šancu nevypracovala. Hralo sa medzi šestnástkami, pričom loptu malo viac vo svojej moci Fenerbahce. V 18. minúte to spoza šestnástky skúsil Čanturišvili, avšak veľmi nepresne. Z nebezpečnej blízkosti hlavičkoval Slimani. Po chybe domácich nevyužila dobrý brejk Trnava. Z diaľky pálil Kadlec.

Ak by v 25. minúte nebol Slimani v záklone, jeho hlavička by bývala gólovou hrozbou. Trnava výborne zachytila tempo zápasu a hrala tak, ako ju poznáme aj z iných náročných zápasov Európskej ligy - pri lopte bola o čosi menej ako súper, ale do žiadnej vážnejšej šance ho nepustila. Až na 31. minútu, keď gólovú hlavičku Slimaniho parádnym zákrokom vyrazil Chudý. Turci opäť zavarili Slovákom v 42. minúte, ale domáci hráč pred našou bránou kopol do hlavy Tótha. V závere ojedinelého protiútoku mieril Čanturišvili do vzdialenejšej šibenice; chýbali centimetre. Do kabín schádzali Trnavčania za priaznivého stavu 0:0.

V 49. minúte si gólový účet v drese Fenerbahce mohol otvoriť Frey, keď tesne minul ľavú žrď. Chudý sa potom snažil vyboxovať loptu, ktorá sa dostala k Slimanimu a v húšťave tiel ju dorazil do siete - 1:0. V 57. minúte mohol ďalší gól pridať Caldiri - Chudý telom zblokoval. Po centri z ľavej strany usmernil Slimani loptu tesne okolo vzdialenejšej žrde. V 68. minúte mohla Trnava vyrovnať, ale nepodarilo sa. Turci založili rýchly protiútok. Na loptu nedosiahol Slimani, ale vzápätí prišiel center a Slimani pridal svoj druhý gól v zápase - 2:0.

Trnave snahu uprieť nemožno, usilovala sa hrať potom dopredu, no cez zdatného súpera sa napokon presadiť nedokázala ani jeden krát. Zaujímavosťou duelu je, že kým v tíme domácich nastúpilo deväť legionár z deviatich rôznych krajín a iba dvaja Turci, v Trnave to bolo presne naopak. Spartak nastúpil s deviatimi Slovákmi. Fenerbahce Istanbul porazil Spartak Trnava 2:0 (0:0), hoci - pri všetkej úcte k 19-násobnému tureckému majstrovi - herne nepresvedčil.

Více informací k zápasu

RSC Anderlecht - Dinamo Záhřeb 0:2

04.10.2018 18:55

Góly: 19. Izet Hajrović (pen.), 68. Amer Gojak

Dinamo Záhřeb proplulo úvodními dvěma koly Evropské ligy jako nůž máslem, Poté, co v prvním klání před vlastními fanoušky překvapivě bez větších problémů smetlo Fenerbahce, poradilo si také venku na půdě Anderlechtu. Ten naopak prožívá mizerný vstup do této soutěže. Po dvou porážkách nemá na kontě jediný bod.

Hostující záložník Daniel Olmo byl prvním, kdo vyslal první nebezpečnější pokus směrem na bránu, každopádně jeho volej skončila nakonec mimo kýžený a chtěný prostor. V 19. minutě si již chorvatský celek přece ujal vedení. Vranješ podrazil zezadu v pokutovém území Petkoviče a sudí Bezborodov ukázal na bílý puntík.

K exekuci penalty se postavil Hajrovič, jenž zamířil zkušeně do protipohybu brankáře Didillona. I nadále Dinamo bylo směrem dopředu nebezpečnější, už ve 23. minutě se snažil navýšit vedení Gojak, jenže zamířil jen do míst, kde stál domácí muž v rukavicích. Až ve 34. minutě poprvé zahrozil belgický klub, nicméně Santiniho zakončení bylo zablokováno.

Do druhého poločasu následně Paars-wit vstoupili opravdu hodně mizerně. Viník penaltové situace Vranješ obdržel druhou žlutou kartu a následně červenou poté, co nevybíravě sestřelil Daniela Olma už ve 46. minutě, takže v útoku začali hosté prosi oslabenému soupeři ještě více zlobit. V 59. minutě ještě Didillon vytáhl střelu Daniela Olma na tyčku.

V 68. minutě už přece jenom podruhé kapituloval, na změnu směru tečované střely Gojaka prostě nestačil již zareagovat. Z téhle rány se už Anderlecht nevzpamatoval. Dinamo může mrzet snad jen fakt, že dohrával posledních několik vteřin o deseti, protože po druhé žluté kartě a červené se nechal vyloučit na jeho straně Théophile-Catherine.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Záhřeb (CRO)22006:16
2.Fenerbahçe SK (TUR)21013:43
3.Spartak Trnava (SVK)21011:23
4.RSC Anderlecht (BEL)20020:30
Skupina E

Vorskla Poltava - Sporting CP 1:2

04.10.2018 18:55

Góly: 10. Vladyslav Kulač - 90. Fredy Montero, 90+3. Jovane Cabral

Favorizovaný portugalský Sporting se na půdě ukrajinské Vorskly vzpamatoval v hodině dvanácté a nakonec si domů odváží všechny tři body po těsném vítězství 2:1. Domácí porážka hodně bolí, neboť ještě v poslední minutě vedli. Lisabonský celek vstřelil v samém závěru dva slepené góly a v tabulce skupiny E udržel stoprocentní bilanci, se šesti body je druhý o skóre za Arsenalem.

Právě na londýnského giganta narazí v následujících dvou duelech a v nich si už může zajistit postup do jarní fáze, avšak čeká ho vskutku náročný úkol. Naopak ukrajinský klub si situaci výrazně zkomplikoval a o naději bude bojovat s Karabachem. Přitom vstup do čtvrtečního utkání měl naprosto úchvatný a již po deseti minutách se dostal do vedení zásluhou pětadvacetiletého Vladislava Kulače.

Útočník hostující v Poltavě ze Šachtaru Doněck se opřel do odraženého balónu na hranici pokutového území a jeho nádherná rána ukázkově zapadla do vzdálenějšího horního rohu. Brankář Sali si sice na balón sáhl, ale v cestě do sítě mu nezabránil. Od tohoto momentu domácí skvěle bránili a soupeři prakticky nic nedovolili. Sporting promarnil svou největší příležitosti v nastavení první půle.

Jeffersonův centr z levého křídla propadl až na hranici brankového území k osamocenému Nanimu, který ze šesti metrů trestuhodně nepropálil gólmana Šusta. Obrázek hry se příliš nezměnil ani po přestávce. Vorskla svou urputnou defenzívou doslova vzala protivníkovi chuť do hry. Za zmínku stojí pouze hlavička Naniho necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem, kterou skryl v náručí připravený Šust.

Hosté se přeci jen dočkali vyrovnání v 90. minutě, kdy si střídající Fredy Montero elegantně zpracoval na prsa centr Jeffersona, chytrou kličkou se zbavil bránícího Česnakova a pak naprosto přesně zakroutil balón ke vzdálenější konstrukci. Ve třetí nastavené minutě prožila Vorskla naprostý šok a vzhledem k průběhu si prohrát rozhodně nezasloužila. Krutý trest ji vystavil druhý nově příchozí Jovane Cabral, jenž z osmi metrů dorazil míč doprostřed branky.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - Arsenal FC 0:3

04.10.2018 18:55

Góly: 4. Sokratis, 53. Emile Smith Rowe, 79. Mattéo Guendouzi

Zápas co zápas fanoušci Arsenalu trnou při plejádě šancí soupeře a zápas co zápas nakonec vždy mohou slavit vítězství. Londýnský klub totiž i v Ázerbájdžánu předčil Karabach v efektivitě a veze si z Baku tři body za suverénní výhru 3:0. Kanonýři jsou v Evropské lize hotovými experty na rozdělování branek mezi všechny členy kádru a totéž se potvrdilo i nyní, neboť každý ze tří gólů vstřelil jiný hráč a pro každého šlo navíc o vůbec první zásah v dresu Gunners.

K potvrzení role favorita přispěl prvním gólem večera Sokratis Papastathopoulos již po třech minutách hry. Řecký stoper, jenž se po dvouzápasové absenci stihl zotavit z drobného zranění, se nachomýtl k Monrealově hlavičce po rohovém kopu a tečoval míč do protipohybu bezmocného brankáře Vágnera.

Jinak ale výkon hostí, kteří poprvé v sezoně nastoupili v rozestavení s třemi obránci, pokračoval v matných představeních z předešlých ligových zápasů s Evertonem či Watfordem a Karabach měl do poločasu hned několik výtečných možností vyrovnat. Nejprve se okolo těžkopádného Kolašinace uvolnil Madatov a Bernd Leno měl co dělat, aby jeho ránu zblízka zastavil. Podruhé musel jít německý gólman na zem proti tvrdé ráně Ozobiče, která přišla rovněž z hloubi pokutového území.

Také po změně stran se zprvu zdálo, že se domácí blíží k vytouženému srovnání skóre, ale Arsenal znovu tvrdě udeřil z první vážnější příležitosti. V 53. minutě Danny Welbeck vyhrál klíčový hlavičkový souboj, který poslal do úniku Alexe Iwobiho, jenž správně počkal na podporu Emila Smithe Rowa, který zblízka procedil míč přes Vágnera a v čerstvých osmnácti letech si připsal první soutěžní gól své začínající kariéry.

Druhý gól s nadějemi Karabachu na zvrat pořádně zamával a utkání se již dohrávalo bez větších vzruchů na obou stranách. Až v samotném závěru domácí ať už vinou úbytku sil, nebo vyšším počtem hráčů v ofenzivě začali povážlivě propadat a v 80. minutě je vytrestal Matteo Guendouzi, který převzal na hranici pokutového území přihrávku střídajícího Lacazetta a povedenou přízemní ranou na vzdálenější tyč a stejně jako Sokratis se Smithem Rowem vsítil svůj první soutěžní zásah v dresu s kanonem na hrudi.

Když pak v posledních minutách selhali v zakončení jak Welbeck s Lacazettem, tak na opačné straně Leno zvládl vytěsnit i dalekonosný pokus Zoubira, skončilo utkání suverénní výhrou Arsenalu 3:0, byť svěřenci Unaie Emeryho ani tentokráte nepodali nijak oslnivý výkon. Přesto lze proti jejich aktuální bilanci osmi vítězství v řadě za sebou napříč všemi soutěžemi jen těžko něco namítat. Dalším testem Kanonýrů bude v nedělní brzké odpoledne venkovní duel proti Fulhamu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)22007:26
2.Sporting CP (POR)22004:16
3.Vorskla Poltava (UKR)20023:60
4.Qarabağ Ağdam (AZE)20020:50
Skupina F

Real Betis - F91 Dudelange 3:0

04.10.2018 18:55

Góly: 56. Tonny Sanabria, 80. Giovani Lo Celso, 88. Cristian Tello

Real Betis se sice v první půli trochu trápil, ale po změně stran už se mu hrálo mnohem lépe. Srdnatě bojující lucemburský celek nakonec svými zásahy potopili Sanabria, Lo Celso a také Tello, který završil skóre utkání v 88. minutě.

Real Betis vstoupil do Evropské ligy jen remízou s Olympiakosem Pireus a před vlastními fanoušky chtěl získat lepší výsledek. K tomu mu mělo pomoci především renomé soupeře, protože lucemburský tým Dudelange jsou nováčkem pohárů. A dnes stál proti jménům jako Carvalko, Bartra, Sanabria nebo Guardado.

Béticos svou převahu demonstrovali prakticky od začátku utkání a byli lepším týmem. Tello přihrál do tandemu na Inuie, který ještě centroval do ohně. Nakonec si hostující obránci poradili. Ve 12. minutě našel Mandiho centr u druhé tyče obránce Sidneiho, který ale hlavičkoval pouze do boční sítě. O chvíli později pálil Andrés Guardado těsně nad břevno hostující brány.

První velkou šanci spálil po dvaceti minutách Sergio León, který dostal do vápna krásný pas od Tella. Před ním se ale zjevili hned tři protihráči, kteří ránu Leóna pohotově zablokovali. Betis tlačil svého soka před sebou, ale stále mu cosi chybělo. Pár centimetrů scházelo také Tellově ráně, po níž dorážel míč ještě Andrés Guardado.

Po změně stran se začínal osmělovat také hostující celek. Na druhý rohový kop si naskočil Méllise, jehož hlavičku dokázal Robles reflexivně zneškodnit. Jen o pár minu později upaloval po chybě obrany na brankáře Roblese také zkušený záložník Dominik Stolz a Robles měl co dělat, aby jeho šanci zakončenou střelou z úhlu vyrazil!

Ve stejné minutě se Betis dostal až k zahrávání rohového kopu a Andrés Guardado našel na zadní tyči Sidneie. Zkušený obránce hlavou vracel míč před bránu, kde našel Tonnyho Sanabriu. Jeho hlavička se od břevna odrazila za čáru a domácí vedli!

Chvíli to vypadalo, že utkání rozetne jen toto hubené skóre, ale v posledních deseti minutách jsme viděli další dvě branky. Sanabria z úhlu nezpanikařil a nahrál na penaltu Giovanimu Lo Celsovi, který si míč zpracoval a druhou nohou propálil vše před sebou! V 88. minutě táhl rychlý brejk Joaquín, který vystihl pohyb Cristiana Tella a mladý útočník v přečíslení prostřelil brankáře Frisinga - 3:0.

Více informací k zápasu

AC Milán - Olympiakos Pireus 3:1

04.10.2018 18:55

Góly: 70. Patrick Cutrone, 76. Gonzalo Higuaín, 79. Patrick Cutrone - 14. Miguel Ángel Guerrero

AC Milán má po dvou utkáních ve skupině Evropské ligy na svém kontě plný počet bodů. Vítězství proti Olympiakosu se nerodilo lehce, nakonec se jej však italské mužstvo dočkalo díky třem brankám mezi sedmdesátou a osmdesátou minutou.

Do brány Rossoneri se dle očekávání postavil Reina, jehož v pohárové Evropě pouští mezi tři tyče obvyklá gólmanská jednička Donnarumma. Do sestavy se oproti poslednímu ligovému vítězství na hřišti Sassuola dostali obránci Calabria se Zapatou, záložník Bakayoko a útočník Higuaín.

Řecký celek o víkendu nezvládl prestižní bitvu proti PAOKU, na což trenér Pedro Martins zareagoval opravdu radikálně, jelikož do jím zvolené jedenáctky se postavily zcela jiné tváře.

Branky se diváci dočkali již v šesté minutě, sudí ji však kvůli postavení mimo hru neuznal. Castilejovi překazil radost spoluhráč Suso, jenž míč jemně tečoval před gólmanem Olympiakosu. Hosté se do vedení dostali z první vážnější situace. Koutris ve čtrnácté mintě přesně nacentroval na hlavu Guerrera, jenž hlavičkovým zakončením na zadní tyč nedal Reinovi šanci.

Sedm minut po prvním zářezu se pokoušel vyrovnat Suso, avšak pálil vysoko nad břevno. Nepřesně pálil za minutu také na druhé straně Guilherme. AC začalo utahovat šrouby, ale bez gólového efektu. Po půlhodině hry pálil z přímého kopu vedle Higuaín. Argenstinský střelec své štěstí zkoušel také v 36. minutě, kdy se mu nepodařilo prostřelit brankáře Sá. Potrugalský gólman si následně poradil také s pokusem od Castileja.

Druhý poločas zahájily oba týmy střeleckými pokusy, se kterými neměl ani jeden z brankářů větší starosti. Sá si poradil se střelami Higuaína a Susa, Reina zase lapil pozdrav Koutrise. Hosté hrozili především z brejků. Jeden z nich táhl v 66. minutě Natcho, jenž se nakonec dostal ke střele, která však letěla vysoko nad břevno.

V 71. minutě se domácí přeci jen dočkali vyrovnání. Rodríguez odcentroval na Cutroneho, jenž svou hlavičku nasměroval přesně pod břevno. Milán dokonal obrat o pět minut později Calhanoglu našel Higuaína, ten si kličkou udělal prostor a překonal Sá podruhé. Famózní osmiminutovku zakončili Rossoneri třetím gólem, který po Calhanogluově přihrávce přidal Cutrone. Olympiakos se již nezmohl na odpověď a do Řecka se vrátil bez bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AC Milán (ITA)22004:16
2.Real Betis (ESP)21103:04
3.Olympiakos Pireus (GRE)20111:31
4.F91 Dudelange (LUX)20020:40
Skupina G

Spartak Moskva - Villarreal CF 3:3

04.10.2018 21:00

Góly: 34. Zé Luís (pen.), 82. Zé Luís, 85. Lorenzo Melgarejo - 13. Karl Toko Ekambi, 49. Pablo Fornals, 90+6. Santi Cazorla (pen.)

Krásné a navíc šestibrankové utkání bylo k vidění v Moskvě. Domácí Spartak dvakrát dotahoval manko, aby byl nakonec blízko třem bodům, ovšem v nastavení měl Villarreal pokutový kop a na konečných 3:3 ho v poslední možné šanci proměnil Santi Cazorla.

Otkrytije Arena v severozípadní části Moskvy viděla parádně ofenzivně laděné utkání. O něo lépe do něho vstoupil španělský celek, který se ujal vedení už po třinácti minutách. Karl Toko Ekambi vnikl hluboko do šestnáctky, pak zasekl a hledal dobrou palebnou pozici až nakonec přesně na vzdálenější tyč vypálil a poslal Villarreal v Moskvě do vedení.

Spartak chtěl okamžitě zareagovat a přešel do ofenzívy. Po Lomovického střele raději zasáhl Fernández a po půl hodině hry už bylo vyrovnáno. Žlutá ponorka zahrála ve vlastním vápně rukou a Spartak měl k dispozici pokutový kop! Zé Luis sice zvolil stejnou stranu kam skákal Fernández, ovšem svojí razancí a přesností byl úspěšný. První poločas nabídl dvě branky, takže to nejlepší si oba aktéři schovali po změně stran.

Do druhého poločasu vstoupil opět lépe Villarreal a ve 49.minutě znovu strhl vedení na svojí stranu. Pablo Fornals si převzal balón na hranici pokutového území, obhodil si bránícího hráče a přesnou střelou dal na 2:1. A hosté ze Španělska klidně mohli navýšit, jenomže golman Maximenko vyrazil střelu Ekambiho. Na druhé straně zase pálil po sklepnutí Luíse Ignatěv, ale také bez úspěchu. Spartaku se sice podařilo vstřelit v 67.minutě gól, jenomže kvůli ofsajdovému postavení nemohl být uznán.

Domácí ale výrazně přidali a osm minut před koncem přeci jenom vyrovnali na 2:2. Zé Luis šel do hlavičkového soubej hned s dvojicí hráčů a přesně umístěnou hlavičkou překonal Fernándeze! A to nebylo všechno, za další tři minuty Fernández pouze vyrazil střelu Hanniho před sebe a dorážející Lorenzo Melgarejo v pádu dorážkou výsledek otočil. Spartak najednou vedl 3:2 a na tahu byl Villarreal. Měl ale málo času a utkání zanedlouho přešlo do jeho nastavení a tam to přišlo.

V poslední minutě nastavení se sudí odvážil odpískat pokutový kop, už druhý v zápase a tím nabádnout Villarrealu vyrovnání. Z úplně poslední šance zápasu se nemýlil zkušený Santi Cazorla a rozhodl o tom, že se body v Moskvě budou dělit.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Rapid Vídeň 3:1

04.10.2018 21:00

Góly: 43. Alfredo Morelos, 84. James Tavernier (pen.), 90+4. Alfredo Morelos - 42. Veton Berisha

Zatímco v domácí soutěži se skotští Rangers potácejí s nevyrovnanými výkony ve středu tabulky, v pohárové Evropě letos platí za jedno z vůbec největších překvapení. Po nečekané remíze na půdě Villarrealu totiž tým Stevena Gerrarda v Ibrox Parku porazil vídeňský Rapid 3:1, přestože zprvu prohrával. Hlavní zásluhu má na tomto triumfu Alfredo Morelos, jenž se postaral o bleskový vyrovnávací gól a také závěrečnou pojistku v nastavení po Tavernierově proměněné penaltě, udělené za faul právě na Morelose.

Klub z Glasgow tak po dvou kolech dokonce vévodí tabulce skupiny G a jeho šance na postup do jarní vyřazovací fáze se povážlivě zvyšují, obzvláště pokud bude i nadále trvat neporazitelnost Stevena Gerrarda na evropském poli. V součtu se zápasy v kvalifikačních předkolech již letos Rangers mají na kontě deset duelů s kontinentálními soupeři s bilancí pěti výher a pěti remíz.

Rapid pod vedením nového kouče Dietmara Kuhbauera vstoupil do zápasu aktivně a nenechal se rozhodit ani bouřlivými kulisami zalidněného Ibrox Parku. Po dvaceti minutách měl první velkou šanci na hlavě Andrija Pavlović, ale zadní tyč těsně minul.

Když už se zdálo, že utkání dospěje do poločasové přestávky bez vstřeleného gólu, strhla se v závěrečné pětiminutovce zničehonic přestřelka. O průlom skóre se v 42. minutě postarali hosté po akci Andreie Ivana, jehož centr odvrátil Coulibaly nešikovně jen k nohám Vetona Berishy, který s přehledem uklidil míč okolo bezmocného brankáře McGregora. Skotský brankář se jen marně rozčiloval, že gólové ráně předcházelo Ivanovo postavení mimo hru.

Reakce Rangers na nepříznivý vývoj utkání však byla okamžitá. Od Berishova gólu uplynulo pouhých 106 vteřin, když Tavernierův perfektní centr z pravé strany dopravil do sítě Alfredo Morelos, pro nějž šlo již o devátý zásah sezony.

Góly v závěru poločasu oba celky nabudily a po změně stran střetnutí nabralo na otáčkách. Územní převaze se sice těšili domácí, ovšem Rapid hrozil z nebezpečných brejků. Na druhé straně zase brankáře Strebingera přinutil k zákroku Ryan Kent a gólman hostí následně zazářil i proti gólové hlavičce Ejarii.

S přibývajícími minutami se do hráčů rakouského klubu začala čím dál více vkrádat únava, zatímco nadšení Rangers neopadávalo. Sedm minut před koncem se pak domácí za svou neutuchající snahu dočkali zasloužené odměny, když si aktivní Morelos vynutil v pokutovém území faul na Sonnleitnerovi a kapitán James Tavernier nařízený pokutový kop povedenou ranou pod břevno bezpečně proměnil.

Už tak nadšený Ibrox Park ve čtvrté minutě nastavení ještě více rozbouřil opět Morelos, jenž spolu s Candeiasem využil otevřené obrany Rapidu, který už musel v závěru hrát vabank, a přízemní ranou stanovil konečné skóre 3:1. Nyní Rangers v boji o postup čeká dvojzápas s moskevským Spartakem, Rapid se utká s Villarrealem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rangers FC (SCO)21105:34
2.Rapid Vídeň (AUT)21013:33
3.Villarreal CF (ESP)20205:52
4.Spartak Moskva (RUS)20113:51
Skupina H

Apollon Limassol - Olympique Marseille 2:2

04.10.2018 21:00

Góly: 74. Saša Marković, 90. Emilio Zelaya - 50. Dimitri Payet, 67. Luiz Gustavo

Loňský finalista Evropské ligy z Marseille nemůže hodnotit vstup do této soutěže vůbec, ale vůbec pozitivně. Poté, co v prvním utkání doma nestačil na Frankfurt, nepodařilo se mu svou situaci vylepšit ani na půdě podceňovaného Apollonu. Ten ještě šestnáct minut před koncem prohrával o dvě branky, ale vytěžil z utkání aspoň velmi cenný bod.

Co se prvního poločasu týče, byl určitě o dost méně zajímavější než dějství druhé. V podstatě za zmínku stojí jen dvě šance, a to když ve 20. minutě rozehrál Payet centr z rohového čtvrtkruhu do šestnáctky, odkud Luiz Gustavo vyslal nebezpečný pokus na gólmana Bruna Valeho, ten si ovšem s jeho příležitostí se štěstím poradil.

Domácí mohli skórovat díky Pereyraovi ve 40. minutě, jenže ten pouze přestřelil. Po přestávce udělal hostující trenér Rudi Garcia hned dvě změny v sestavě, věděl, že potřebuje posílit útok, a tak se na hřišti objevili Sarr spolu s Germainem. Střídání evidentně pomohla, byť si ani jeden z těchto náhradníků gól či asistenci na své konto nepřipsal.

Skóre se poprvé měnilo až pět minut po přestávce. Radonjič předložil balón Payetovi, ten si to odvážně namířil středem hřiště, překvapivě snadno pronikl do vápna, a z něho zamířil přesně do šibenice. V 67. minutě OM svůj náskok ještě pojistil, to když Luiz Gustavo svou nepříjemnou dělovkou po Payetově přihrávce propálil Bruna Valeho.

Kyperský klub ale nic nevzdal a nakonec udělal moc dobře. V 74. minutě dal naději domácímu týmu Markovič, jenž skvostně zakončil zpoza šestnáctky za záda brankáře Pelého, který se po balónu marně natahoval. V první minutě nastavení pak byla dokonána konečná plichta. Papoulis sklepl míč hlavou pro Zelayu, který přesně zacílil z halfvoleje.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - SS Lazio 4:1

04.10.2018 21:00

Góly: 4. Danny da Costa, 28. Filip Kostić, 52. Luka Jović, 90+4. Danny da Costa - 23. Marco Parolo

Až nečekaně jednoznačný průběh mělo utkání mezi Frankfurtem a římským Laziem. Hosté doplatili na nedisciplinovanost a Eintrachtu hodně ulehčili cestu za vítězstvím. Dvěma góly zazářil v dresu domácích obránce Da Costa.

V sestavě domácích se nově objevili obránce Falette, záložník Gaćinović a útočník Jović. Hosté o víkendu nezvládli prestižní derby s městským rivalem AS a kouč Inzaghi nechal některé opory odpočívat. Šanci tak dostali brankář Proto, obránce Wallace, záložníci Basta s Durmisim či útočník Correa.

Již po čtyřech minutách vypukl na tribunách mohutný jásot. Centr De Guzmána od rohového praporku propadl k Da Costovi, jenž jej zblízka uklidil do sítě - 1:0. Za šest minut chtěl odpovědět hostující Immobile, jehož střelu z dálky vyrazil gólman Orlů Trapp. Lazio muselo již v 18. minutě střídat, když zraněného Durmisiho nahradil Lulić.

Ve 23. minutě nejprve zahrál Lucas před vápnem hostů rukou, čehož si však sudí nevšiml. Během následného brejku se k zakončení dostal Parolo, jenž vyrovnal. Za pět minut si ale vzali domácí náskok zpět. Haller na hranici pokutového území vybojoval míč, předal jej Gaćinovićovi, jenž jej ještě posunul na Kostiće, který zblízka zamířil pod břevno.

V závěru prvního poločasu nastal moment, který zásadním způsobem ovlivnil průběh utkání. Eintracht mohl jít po rohovém kopu Římanů do zajímavého předčíslení, které faulem zastavil Basta, jenž uviděl již druhou žlutou kartu v duelu a musel předčasně do sprch.

Po přestávce mělo oslabené Lazio co dělat, aby stačilo domácím. Pět minut po změně stran zakončil pohlednou akci Frankfurtu Jović, jenž křižnou střelou těsně netrefil zařízení. Za dvě minuty táhl další brejk Orlů Haller, před bránou přihrál Jovićovi, jenž krásným obloučkem překonal Prota a zvýšil vedení svého celku.

Hosté se po brance psychicky sesypali a když Correa surovým skluzem dohrál De Guzmána, šel po červené kartě taktéž do kabin. Lazio tak dohrávalo v devíti, což byla voda na mlýn již tak v pohodě hrajícímu Eintrachtu. Šestnáct minut před koncem utkání si rozhodčí nevšimli ofsajdového postavení Kostiće, jenž poté hledal Rebiće, avšak ten na míč těsně nedosáhl. O pět minut později pálil z voleje vedle De Guzmán.

V 85. minutě využil chyby v rozehrávce Lazia Da Costa, jehož přihrávku ale neproměnil v gól Haller. V nastavení se Da Costa vydal ještě na jeden útočný výlet a po Tawathově obloučku přidal svou druhou branku v zápasu, kterou upravil na konečných 4:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Eintracht Frankfurt (GER)22006:26
2.SS Lazio (ITA)21013:53
3.Olympique Marseille (FRA)20113:41
 Apollon Limassol (CYP)20113:41
Skupina I

Malmö FF - Beşiktaş JK 2:0

04.10.2018 21:00

Góly: 53. Caner Erkin (vl.), 76. Markus Rosenberg (pen.)

Skupina I, to je po dvou odehraných kolech jedna velká, těžko rozluštitelná hádanka. Všechny čtyři týmy ve skupině totiž mají na svém kontě tři body. Jestli Malmö před dvěma týdny nedokázalo uspět v Genku, pak si nyní poradila doma s Besiktasem. Ten naopak po úvodním vítězství nad Sarpsborgem klesl z prvního místa tabulky na druhé.

Hosté přitom byli v prvním poločase lepším týmem, nebo si alespoň vytvořili o něco více gólových příležitostí než jejich soupeř. Nezachytili ovšem vstup do druhé půle, poměrně rychle inkasovali, a když se domácí čtvrthodinu před koncem radovali z proměněné penalty, bylo vlastně o úspěšnějším klubu z tohoto souboje prakticky rozhodnuto.

Turecký celek poprvé zahrozil v 15. minutě, to když slušným pokusem vyzkoušel připravenost švédského gólmana hbitý Lens, každopádně Dahlin dokázal míč vyrazit nad břevno. O pár chvil později se zkoušel prosadit rovněž jeho spoluhráč Töre, i v tomhle případě byl ale Dahlin tam, kde být měl, a jeho zakončení zlikvidoval.

Malmö působilo opravdu hodně zaskočeně, i nadále v podstatě jen čekalo, co že vymyslí jeho soupeř, a ten znovu mohl zaúřadovat ve 24. minutě. To vypálil opravdu solidní pumelici Vágner Love, do třetice se však zaskvěl Dahlin, jenž během první pětačtyřicetiminutovky rozhodně snesl vysoká hodnocení ohledně jeho předvedeného výkonu.

V 53. minutě opravdu z ničeho nic udeřili Himmelsblatt a bylo to díky velké dávce štěstí. Vindheim chtěl původně centrovat z pravé strany do pokutového území, jenže trefil před sebou bránícího Erkina tak šikovně, že od něj se míč dlouhým a táhlým obloukem dostal přesně pod břevno a ke vzdálenější tyčce. Zmatený brankář Karius nezasáhl.

Besiktas měl možnost, jak srovnat stav, jenže v 66. minutě Vágner Love zase nevyzrál na Dahlina a v 71. minutě se ze vstřeleného gólu zbytečně radoval Pepe, neboť jeho trefa nebyla uznána pro ofsajd. Domácí rozhodli o vítězství v 76. minutě, Erkinův faul ve vápně vůči pronikajícímu Vindheimovi potrestal z pokutového kopu Rosenberg.

Více informací k zápasu

Sarpsborg 08 FF - KRC Genk 3:1

04.10.2018 21:00

Góly: 5. Patrick Mortensen, 54. Kristoffer Zachariassen, 63. Patrick Mortensen - 49. Leandro Trossard

V Sarpsborgu se zrodilo obrovské překvapení a domácí tým slaví nečekané vítězství. Ačkoli byl na jeho půdě favoritem belgický Genk, odjíždí domů s prázdnou. Sarpsborg mu totiž nasázel hned tři branky!

Genk vstupoval do utkání s norským Sarpsborgem jako jasný favorit, protože jeho forma byla oslňující jak v pohárech, tak v rámci belgické ligy. Hosté podle předpokladů neměli mít s Nory mnoho potíží a možná to tak brali i hráči, protože jejich úvodní herní projev ukazoval podcenění a laxnost. Už v 6. minutě dostal nádherný pas od Jona-Helgeho Tveity Patrick Mortensen a krásnou patičkou zakončil - 1:0.

A domácí neustávali. Kristoffer Zachariassen se dostal ke střele, ovšem ta skončila těsně nad břevnem! Tlak domácích byl zcela jasný a Genk hořel především na vlastní polovině. Hosté z Belgie se do velké šance dostali až ve 33. minutě, když Leandro Trossard centroval před bránu. Ve vápně se po nahrávce natahoval Samatta, jenže těsně nedosáhl! Hosté kopali volný přímý kop a s následným centrem do vápna si poradil brankář Aleksandr Vasjutin, který vyboxoval míč.

První půle byla za námi a viděli jsme v ní překvapivě aktivní domácí tým, který vedl. Vedení mu však dlouho nevydrželo, protože ve 49. minutě si Leandro Trossard skvěle poradil ve vápně se dvojicí protihráčů a krásnou ranou z úhlu prostřelil brankáře Vasjutina - 1:1.

Jenže ani v tomto případě se domácí nevzdali a odpověděli ofenzivní smrští. O pouhých pět minut později se po rohovém kopu dostal balon ke Kristofferu Zachariassenovi a mladý norský záložník měl po několika odrazech balonu hodně snadnou cestu!

Ani to nebylo všechno a ačkoli se hosté snažili něco vymyslet, znovu kapitulovali. Sarpsborg hrál hodně jednoduše a to se mu vyplatilo v 63. minutě, když se Zachariassen dostal s míčem do vápna. V něm našel lépe postaveného Patricka Mortensena a velezkušený kanonýr silnější nohou propálil vše před sebou! Outsider vedl o dvě branky především jeho zásluhou a utrápený Genk až do konce utkání odpověď nenašel.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sarpsborg 08 FF (NOR)21014:43
2.Beşiktaş JK (TUR)21013:33
 KRC Genk (BEL)21013:33
4.Malmö FF (SWE)21012:23
Skupina J

FK Krasnodar - Sevilla FC 2:1

04.10.2018 21:00

Góly: 72. Mauricio Pereyra, 88. Tornike Okriašvili - 43. Nolito

Krasnodar doma dokázal zaskočit Sevillu a naprosto po zásluze získal všechny body a to měla Sevilla ještě štěstí, že neinkasovala více branek. Tomáše Vaclíka totiž hned třikrát zachránilo břevno. Španělský tým sice vedl zásluhou Nolita, ale Krasnodar v závěrečné čtvrthodině výsledek otočil, prosadili se Pereyra a Okriašvili.

Sevillu čekal na půdě aktuálně druhého týmu ruské ligy těžký zápas a to se od začátku zápasu potvrzovalo. Krasnodar začal o něco lépe, Claesson se po chybné rozehrávce Andalusanů dostal ke střele, ovšem Vaclíkovu branku vůbec netrefil. Totéž pak platilo i na druhé straně po akrobatickém zakončení Muriela. Ve 22.minutě měl Tomáš Vaclík velké štěstí, po rohovém kopu hlavičkoval na přední tyči Mamajev a balón skončil na břevně a další velkou dávku smůly si Krasnodar vybral o tři minuty později, kdy stejnou brankovou konstrukci trefil pro změnu Kaboré! Sevilla velké šance Krasnodaru přežila a před koncem prvního poločasu sama udeřila. Po rohovém kopu se k zakončení dostal nehlídaný Nolito a s pomocí teče procedil balón do sítě.

Krasnodar každopádně neskládal zbraně a je to neuvěřitelné, ale v 56.minutě se mu opět postavilo do cesty břevno! Claesson na malém vápně zakončoval úplně osamocený a Vaclík měl po třetí v zápase obrovské štěstí. To se však Sevilly nemohlo držet do nekonečna. Ruský celek dostal hosty pod tlak a čtvrthodinu před koncem se zaslouženě dočkal vyrovnání! Hezkou kombinaci na jeden dotek zakončil přesnou střelou k tyči Mauricio Pereyra.

Dělba bodů se Sevilla nepozdávala a Španělé na několik minut převzali iniciativu. Promes z dobré pozice opět netrefil branku a vzápětí ho napodobil hlavičkující Vázquez. Když už to vypadalo, že se Sevilla nadechuje k závěrečnému náporu, přišel krutý zásah. Ramírezův volný přímý kop ještě Vaclík vyrazil, ale akce pokračovala a na hlavičku Tornikeho Okriašviliho už český brankář zareagovat nedokázal.

Sevilla měla na vyrovnání málo času, v nastavení se sice tlačila do šestnáctky, ovšem Rusové si jedinečnou příležitost vzít nenechali a několikanásobného vítěze Evropské ligy porazili 2:1.

Více informací k zápasu

Standard Lutych - Akhisar Belediyespor 2:1

04.10.2018 21:00

Góly: 17. Renaud Emond, 39. Moussa Djenepo - 32. Onur Ayik

Standard Lutych potvrdil roli favorita tohoto souboje a o jednu branku přetlačil Akhisar Belediyespor, který aspoň vsítil svou premiérovou trefu v rámci Evropské ligy. Domácí tak napravili poslední hodně nevydařený duel v Seville a posunuli se na třetí místo tabulky. Turecký celek naopak po druhé porážce klesl na poslední příčku.

Hosté rozhodně neprocházejí úplně nepovedenějším obdobím své historie, musejí si v podstatě stále ještě zvykat na zavedené pořádky trenérů Cihata Arslana a Cema Kavcaka, jež nahradili nedávno odvolaného Safeta Sušiče, navíc se jim nedaří v lize. Domácí i díky tomu, že mají více zkušeností s evropskými poháry, jakoby této skutečnosti využili.

O všem podstatném se rozhodlo už v prvním poločase, v němž padly všechny přesné zásahy tohoto utkání. O ten první se postaral v 17. minutě Emond, jenž si na bližší tyčce naběhl na centr z rohového čtvrtkruhu od Carcely, předskočil nedůrazně bránícího obránce Osmanpasu, a hlavou překonal marně zasahujícího gólmana Öztürka.

Pojistit vedení se ovšem Standardu nepodařilo. Ve 32. minutě naopak jeho protivník srovnal průběžný stav, a to zásluhou rohového kopu. Josué vybídl dlouhým pasem Selezňova, jenž svou hlavičkou ještě brankáře Ochou nepřekonal, ke snadné dorážce se ovšem propracoval Ayik, jenž už neměl problém doklepnout míč za brankovou čáru.

Pět minut před přestávkou klub z Lutychu navrátil jednogólový náskok na svou stranu, jelikož Djenepo hlavou zužitkoval centr zprava od Cavandy, a do konce utkání už si tři body pohlídal. Asi nejvíce měli domácí namále ve 47. minutě, jenže Ayik trefil na brankové čáře vracejícího se stopera Laifise, jenž celou situaci zažehnal.

Akhisarspor se ve zbytku utkání snažil s nepříznivým výsledkem ještě něco udělat, ale marně. Na svého soupeře jednoduše nevytvořil tlak, jakým by mu případně srazil sebevědomí, v ofenzívě navíc nepůsobil nijak nebezpečně. Navíc od 82. minuty musel dohrávat o jednoho muže v poli méně, neboť červenou kartu po dvou žlutých inkasoval Yumlu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Krasnodar (RUS)22003:16
2.Sevilla FC (ESP)21016:33
3.Standard Lutych (BEL)21013:63
4.Akhisar Belediyespor (TUR)20021:30
Skupina K

FK Jablonec - Dynamo Kyjev 2:2

04.10.2018 21:00

Góly: 33. David Hovorka, 81. Michal Trávník - 8. Viktor Cyhankov, 14. Denys Harmaš

Zpočátku to vypadalo na ostudu a blamáž, nakonec se však Jablonci podařilo uhrát cennou remízu proti silnému soupeři. Kyjevské Dynamo vedlo již po patnácti minutách o dvě branky. Domácí snížili ještě do přestávky a po změně stran zařídil dělbu bodů Trávník.

Severočeši se v posledních zápasech zase dostali do pohody, a tak trenér Rada neměl důvod měnit sestavu. Do brány hostů se oproti víkendové výhře nad městským rivalem Arsenalem postavil Bojko. Obranu Dynama posílil Kádár, v záloze nastoupil Garmaš a góly měl střílet především útočník Besjedin.

Ukrajinci šli do vedení již po osmi minutách hry. Morozjuk si naběhl na kolmici za obranu a místo kličky či střely ještě přihrál na volného Cygankova, který sice krkolomně, ale přece jen procedil míč do sítě. Šest minut nato bylo domácím ještě hůř. Špatnou rozehrávku Lischky zachytil Garmaš a podle fotbalového pravidla vyřešil svou nerozhodnost přesnou střelou přes Hrubého rukavice - 0:2.

Lischka chtěl své zaváhání napravit ve 23. minutě, kdy si naskočil na rohový kop, ale hlavičkoval nepřesně. Následně na Hübschmanovu střílenou přihrávku těsně nedosáhl Chramosta. Jablonec přesto ožil a za deset minut se dočkal první branky. Hovorka z rohového kopu vypálil z voleje, a přestože brankář Bojko dělal, co mohl, míči v cestě za svá záda nezabránil.

Svěřenci Petra Rady se dále tlačili za vyrovnáním, štěstí zkoušel například Jovović. Hosté v závěru první půle zabrali a mohli si zpět vzít dvoubrankový náskok. Nejprve ránu Bulaského zneškodnil Hrubý. Následně si Bulaskij naběhl na kolmici za obranu a procedil míč před bránu, kde zasáhl duchapřítomný obránce Hanousek.

Krátce po přestávce se nejprve uvedl Masopust, jenž nemířil přesně mezi tyče. V 54. minutě si Lischka naskočil na Trávníkův centr, ale hlavičkou ze záklonu nenadělal Bojkovi mnoho starostí. Záhy vypálil sám Trávník, avšak Bojko byl u tyče včas. Po hodině hry se Trávník znovu vrátil do role asistenta, kdy opět našel Lischku, který tentokrát mířil jen těsně vedle tyče.

Šikovný záložník domácích Trávník se dostal do tempa, ale ani v 64. minutě nebyl se svou technickou střelou úspěšný. Ještě hůře si stejný hráč počínal o devět minut později. Devět minut před koncem utkání se však Trávník přece jen dočkal gólu. Pivarić na polovině hřiště ztratil míč, následnou proti akci táhl Masopust, který po narážečce našel vzduchem Trávníka, který balón i se štěstím propasíroval do sítě.

Jablonec se dočkal zaslouženého vyrovnání a nemuselo zůstat jen u toho. V nastaveném čase si míč na střelu navedl Jovović a svým pokusem jen těsně minul tyč Bojkovy svatyně. Na druhé straně musel ještě Hrubý likvidovat střelu Garmaše. Oba celky se tak po závěrečném hvizdu rozešly smírně.

Více informací k zápasu

FC Astana - Stade Rennes 2:0

04.10.2018 16:50

Góly: 64. Baktyor Zajnutdinov, 90+1. Marin Tomasov

Rennes opět klopýtlo a z Kazachstánu se vrací bez bodů! O šok základních skupin Evropské ligy se postarala Astana, která nejenže neinkasovala ani jednu branku, ale díky trefám Zajnutdinova s Tomasovem nad slavnějším sokem zvítězila!

Astana doma uvítala francouzského favorita, který se chtěl revanšovat podobným způsobem jako proti Jablonci a připsat si tři body. Kazašský celek ale od začátku utkání ukazoval, že tyhle body nebudou zadarmo.

Ve čtvrté minutě posílal dobrý centr do vápna Bourigeaud, jenže balón útočníka Nianga o pár kus přeletěl. M‘Baye Niang se několikrát v průběhu prvních pětadvaceti minut dostal do zakončení, ale ani jednou se mu nepovedlo pořádně zamířit. Nepřesnost ostatně stíhala hráče Rennes po celé utkání. Na opačné straně poslal dlouhý pas do vápna Tomasov, jenže ani dvojice spoluhráčů Almeida s Kabanangou na něj nedosáhla.

Ve 27. minutě museli hosté řešit první nepříjemnost, neboť se jim zranil krajní obránce Baal, jehož místo posléze zaujal Bensebaini. Hodně nudná pasáž se odehrávala před koncem první půle a ta celkově zůstala daleko za očekáváním. Mehdi Zeffane si všiml o něco volnějšího Silikiho, kterému adresoval balón a vybídl jej ke střele, jenže ta mířila hodně vysoko nad.

Brankář Erić mnohokrát zasahovat nemusel, ačkoli hosté měli míč na kopačkách mnohem častěji. Jenže ty buď trápilo zakončení, nebo se o jejich snahy ochotně staral obránce Jevgenij Postnikov, který jim důrazně odebíral balony. Brankář Erić tak řešil první zajímavější šanci až v 59. minutě po tvrdé ráně Clémenta Greniera.

V 64. minutě se Astanou rozléhala obrovská salva radosti, protože domácí vstřelil gól! Rohový kop zprava rozehrál Tomasov a našel hlavu Baktyora Zajnutdinova, který neváhal a mířil přesně - 1:0 pro domácí!

A nebylo to všechno. Hostující záložník André nahrával před vápnem na Bensebainiho, který však trefil jen tyč! Definitivní rozuzlení utkání přineslo nastavení. Ačkoli tlak Rennes sílil, radovali se domácí. Janga veprostřed hřiště skvělou hlavičkou vyslal do brejku Marina Tomasova, který s míčem pelášil na bránu Rennes a když ho nikdo nedostihl, přesnou ranou překonal brankáře Dialla - 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Astana (KAZ)21104:24
2.Stade Rennes (FRA)21012:33
3.Dynamo Kyjev (UKR)20204:42
4.FK Jablonec (CZE)20113:41
Skupina L

BATE Borisov - PAOK Soluň 1:4

04.10.2018 21:00

Góly: 61. Maksim Skavyš - 6. Aleksandar Prijović, 11. Léo Jabá, 17. Léo Jabá, 73. Dimitrios Pelkas

Především díky výbornému prvnímu poločasu dokázal PAOK Soluň zvítězit na běloruské půdě BATE Borisov. Řekové se v první půli prosadili třikrát a ve druhém poločasu už jim stačilo výsledek pouze udržovat.

Už v šesté minutě poslal Jabá lehký centr na malé vápno, kde Aleksandar Prijović hlavou otevřel skóre utkání. BATE si horší začátek nemohlo ani představovat, ale k dokreslení fantazie jim hosté dopomohli. V 11.minutě předvedl Jabá další pohlednou akci, při které se zdálo, že bude centrovat či přihrávat, ale Jabá zvolil překvapivé zakončení na přední tyč a zvýšil už na 2:0. A stále to nebylo všechno. Za dalších šest minut dostal od Mauricia pas opět Leo Jabá a umístěnou střelou k tyči dal na 3:0. BATE bylo zcela zralé na ručník a PAOK si během čtvrthodiny vytvořil luxusní náskok.

BATE se z úvodního šoku postupně vzpamatovalo, tedy v tom smyslu, že začalo hrát s PAOKem vyrovnanou partii. Po změně stran pak mohla přijít korigace, ale střelu Riose zastavil výborným zákrokem Paschalakis. Snaha domácích ale odměněna byla, po hodině hry z pohledu Bělorusů přeci jenom snížil Skavyš, respektive José Ángel Crespo, kterému byl připsán vlastní gól.

Žádné drama se ale nekonalo. Dimitris Pelkas na vápně, čtvrthodinu před koncem, střelou k tyči opět zvýšil na rozdíl tří branek a o vítězi zápasu už tím pádem bylo jasno. Konečnou podobu výsledku ještě mohl upravit Biseswar, ale za brankářem zvonila branková konstrukce. PAOK Soluň předvedl dobrý výkon a z Běloruska si odváží všechny body.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - MOL Vidi FC 1:0

04.10.2018 21:00

Góly: 70. Álvaro Morata

Ani napodruhé Chelsea v Evropské lize nepřipustila žádné překvapení a stejně jako v předešlém zápase na půdě PAOKu Soluň si i tentokráte v zápase s maďarským Vidi odnáší všechny body za hubenou výhru 1:0. Domácí tým byl podle očekávání aktivnější s vyšším počtem šancí, ovšem na průlom skóre si nakonec musel počkat až do 71. minuty, kdy se o jediný gól večera postaral Álvaro Morata.

Tým Maurizia Sarriho tak zůstává na čele základní skupiny L s tříbodovým náskokem za pronásledovateli ze zmíněného PAOKu a běloruského Borisova, s nímž se nyní utká v dalších dvou po sobě jdoucích zápasech. Hosté z Maďarska si naopak připisují druhou porážku a stále kromě prvního bodu čekají také na vůbec první gólový příspěvek.

Blues si vypracovali první velkou příležitost hned po deseti minutách, když se k velkému sólu odhodlal krajní bek Emerson a jako by nic se prosmýkl hned mezi čtveřicí stínujících hráčů soupeře. Jeho zakončení z hloubi pokutového území však podobnou ladnost postrádalo, a tak míč skončil jen na tribuně. Pár minut nato se před brankářem Tujvelem zjevil po výtečné týmové kombinaci pro změnu Álvaro Morata, jenže si v zakončení počínal stejně zbrkle jako Emerson a branku minul. První půle tak gól Chelsea nepřinesla a pro domácí mohlo být ještě hůře, kdyby se Sčepovičovi podařilo využít nedorozumění brankáře Arrizabalagy s Christensenem.

Kde hosté na konci první půle skončili, tak po změně stran navázali a prostřednictvím Stopirovy dělovky řádně otestovali reflexy letní brankářské posily Chelsea, která obstála v plné parádě. Na přetrvávající bezbrankový stav pak trenér Sarri zareagoval i nasazením největší hvězdy Edena Hazarda, a čtvrthodinu nato Blues skutečně skórovali, byť belgický míčový kouzelník se do gólové akce nezapojil. Vše započal Cesc Fábregas nadýchaným centrem do šestnáctky, který za sebe prodloužil Willian přesně do kroku nabíhajícího Moraty, jenž tentokráte z bezprostřední blízkosti své zakončení pravačkou ukočíroval a s přehledem zavěsil pod břevno.

Pár minut nato mohl přidat druhý zásah večera střídající Ross Barkley, ale Hazardův přímý kop nasměroval hlavou jen do brankové konstrukce. Chelsea to však mrzet nemuselo, neboť kýžené vedení si již bez větších potíží pohlídala a nadále v Evropské lize zůstává stoprocentní bez jediného inkasovaného gólu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC (ENG)22002:06
2.PAOK Soluň (GRE)21014:23
3.BATE Borisov (BLR)21013:43
4.MOL Vidi FC (HUN)20020:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No, skupina Jablonce se vyvíjí zajímavě, škoda ztraceného bodu z Rennes.

Reagovat
Mönchengladbach

Rennes přišlo o zraněného Baala.

Ti Goa'uldi prostě nebudou mít štěstí snad nikdy.

Reagovat
Liquid

Anderlecht zatím největší zklamání EL

Reagovat
ManUnited
Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
ratusek

Skupina I

Reagovat
jenage

Karius.

Reagovat
REPLIKATOR

Karius

Reagovat
Smreky

Karius vždy dokáže pobaviť :D

https://www.youtube.com/watch?v=EqrsLMI564Y

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele