Evropská liga - souhrn čtvrtých zápasů základních skupin

03.11.2016, 18:53, aktualizováno 03.11.2016, 23:04
Komentáře a souhrny
Ze tří českých zástupců vyhrála pouze pražská Sparta, která si poradila s Hapoelem Beer Sheva a výrazně se přiblížila k postupu do vyřazovací fáze. Liberec padl na půdě Fiorentiny, zatímco Plzeň si veze z Rumunska bod za remízu. Inter nestačil na Southampton, Manchester United pro změnu prohrál s Fenerbahçe. Bláznivé přestřelky zvládly AS Řím a Athletic Bilbao...
Skupina A

Fenerbahçe SK - Manchester United 2:1

03.11.2016 19:00

Góly: 2. Moussa Sow, 59. Jeremain Lens - 89. Wayne Rooney

Zatímco na domácí půdě si Manchester United poradil s Fenerbahçe suverénním způsobem, o dva týdny později si oba celky zcela prohodily roli. Anglický velkoklub totiž v bouřlivé atmosféře zklamal na plné čáře, zatímco svěřenci Dicka Advocaata předvedli o poznání lepší, a hlavně soustředěnější výkon, který jim nakonec vynesl zcela zaslouženou výhru 2:1. Situace na čele skupiny A se tak ještě více zamotává a je to nyní Manchester, který musí ve zbývajících dvou zápasech dotahovat manko z nepostupového třetího místa.

Ráz zápasu stanovil hned v druhé minutě zápasu Moussa Sow, jenž fantastickou improvizovanou ránou přes hlavu usměrnil Kaldirimův centr pod břevno a zařídil domácím nečekané vedení. Nabuzení hráči istanbulského klubu měli najednou hodně daleko k odevzdané skupince, která se v minulém zápase prezentovala bídným výkonem na Old Trafford. Hosté sice měli z většiny míč na kopačkách, jenže k ohrožení brankáře Demirela se prakticky nedostávali.

Manchesteru navíc nepomohlo ani zranění Paula Pogby, jehož musel v třicáté minutě nahradit Zlatan Ibrahimović. Švédský útočník se po nástupu na hřiště věnoval spíše šarvátkám se stopery soupeře a mohl být rád, že za chycení Simona Kjaera pod krkem neuviděl červenou kartu. První půle tak skončila vedením Fenerbahçe 1:0 a José Mourinho měl o přestávce hodně o čem přemýšlet.

Portugalský manažer nakonec hned po změně stran vyslal do hry Juana Matu výměnou za matného Morgana Schneiderlina, jenž se nejspíše na trávník zase dlouho nepodívá. Ani to však ke zlepšení hry Rudých ďáblů nepřispělo, zato domácí navázali na efektivitu z prvního poločasu. V devětapadesáté minutě se totiž Jeremain Lens postavil k zahrání přímého kopu z uctivé vzdálenosti dobrých pětadvaceti metrů a prudkou ranou přes zeď zaskočil všechny v čele s Davidem de Geou, který jen přihlížel, jak míč zapadá k jeho levé tyči.

Domácím po navýšení náskoku narostlo sebevědomí ještě více a několikrát měli blízko dokonce ke gólu číslo tři, avšak proti Emenikemu stihnul vyběhnout de Gea a tentýž hráč pak před prázdnou brankou jen těsně nedosáhl na střílený centr Lense. Místo poklidného dohrání zápasu tak ještě došlo na závěrečné drama, neboť Wayne Rooney napřáhl minutu před koncem zpoza šestnáctky a utěšenou křižnou ranou propálil bezmocného Demirela.

United ještě vycítili šanci na vyrovnání, zatímco domácí celek najednou pouze odkopával míče od vlastní branky, ovšem nakonec domácí přestáli i pětiminutové nastavení a mohou slavit cennou výhru 2:1, která je posouvá na druhé místo skupiny A, o bod před třetím Manchesterem. Mourinhova družina naopak prodloužila své výsledkové trápení z posledních týdnů, a pokud chce pomýšlet na postup, musí proti vedoucímu Feyenoordu v příštím zápase naplno bodovat.

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - Feyenoord Rotterdam 1:1

03.11.2016 19:00

Góly: 44. Forster - 15. Nicolai Jørgensen

Hráči ukrajinského týmu Zarjy Luhansk nedokázali ani ve svém čtvrtém zápase v základní skupině Evropské ligy zvítězit a po remíze 1:1 s nizozemským Feyenoordem se jim výrazně vzdálil postup do jarní fáze. Nyní mají na kontě dva body a na třetí Manchester United mají manko čtyř bodů, pravděpodobně už v příštím hracím týdnu jejich plamínek naděje na postup definitivně zhasne. Hosté se naopak dostali do čela tabulky se sedmi body.

Ovšem i rotterdamský výběr to bude mít s postupem do další fáze hodně těžké, před druhým Fenerbahce je pouze o skóre a před Manchesterem má náskok jednoho bodu. Hosté se dostali do vedení ze své první vážnější příležitosti po čtvrthodině hry. Po centru z levé strany se dostal k míči Kuijt a následně odcentroval téměř od brankové čáry před domácí svatyni, kde se k hlavičce dostal Nicolai Jørgensen a z pěti metrů zavěsil přímo k levé tyči.

Zarja mohla srovnat v polovině první půle, kdy ze střední vzdálenosti vypálil Ljubenovič a mířil přesně do levého horního rohu, ovšem brankář Jones předvedl famózní zákrok jednoruč a balón odvrátil na rohový kop. Feyenoord si výrazně zkomplikoval situaci v závěru první půle. Nejprve ve 43. minutě pálil z otočky Karavajev a trefil ruku bránícího Erica Botteghina, vše se událo v pokutovém území a sudí okamžitě ukázal na penaltový puntík.

Botteghin navíc uviděl druhou žlutou kartu a tedy červenou, musel se předčasně odebrat do sprch. Úvodní žlutou kartu obdržel ani ne šedesát sekund před klíčovým okamžikem. Tíhu zodpovědnosti na sebe vzal Forster a penaltu neproměnil, nicméně Jones vyrazil míč pouze před sebe a dobíhající Forster neměl s dorážkou do odkryté svatyně větší problémy. Po změně stran byla Zarja logicky aktivnějším výběrem a více se tlačila do zakončení.

V 62. minutě trefil Karavajev tyč a dorážející Kulač rozvlnil sít, avšak branka nemohla být uznána kvůli signalizovanému ofsajdu. Zhruba dvacet minut před koncem nejprve Jones famózně vyrazil střelu Čajkovského ze střední vzdálenosti, poté střídající Pauliho ve stoprocentní možnosti mířil bodlem trestuhodně nad horní tyčku. Hosté mohli prorazit v 77. minutě, kdy Vejinovič mířil těsně nad, nic dalšího se ve zbývajícím průběhu již nestalo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam (NED)42113:27
2.Fenerbahçe SK (TUR)42115:67
3.Manchester United (ENG)42026:46
4.Zarja Luhansk (UKR)40222:42
Skupina B

APOEL Nikósie - BSC Young Boys 1:0

03.11.2016 19:00

Góly: 69. Pieros Sotiriou

Kyperský APOEL Nikósie dokázal švýcarskému soupeři z Young Boys Bern oplatit čtrnáct dní starou porážku 1:3 a tentokráte v domácím prostředí zvítězil 1:0, díky třetí výhře v základní skupině se dostal do čela s devíti body a výrazně se přiblížil k postupu do jarní fáze. Momentálně vede před druhým Olympiakosem o dva body. Naopak šance švýcarského celku na účast mezi dvaatřiceti nejlepšímu v EL se výrazně vzdálil.

Bern má po čtyřech odehraných kolech na kontě jen čtyři body, a pokud si chce udržet naději na postup, tak musí v příštím kole na půdě Olymiakosu zvítězit. Utkání bylo dlouhou dobu vyrovnané a ani jeden výběr se nedostával k vyloženým příležitostem, rozhodující okamžiky se zrodily v rozmezí 67. - 69. minuty. Nejprve byl totiž vyloučen za naprosto zbytečný zákrok hostující Kevin Mbabu, ihned na to APOEL vsítil rozhodující trefu.

První poločas byl z diváckého pohledu naprosto nezajímavý, k vidění v podstatě byla jediná vážnější příležitost po půl hodině hry. Do ní se dostali domácí, kdy se po centru z levého křídla probojoval k zakončení aktivní Pieros Sotiriou, avšak z první z hranice brankového území lízl pouze levou tyč. Obrázek hry se příliš nezměnil ani po změně stran, oba dva týmy měly problémy s rozehrávkou a hrozily pouze ze střední vzdálenosti.

Po hodině hry mohl otevřít skóre utkání Efrem, který se po přihrávce na levou stranu zbavil protihráče a z mírného úhlu vystřelil, jenže gólmana Mvoga propálit nedokázal. V 65. minutě přišel v hostujícím dresu na hřiště Mbabu, jenž svým nesmyslným zákrokem doslova pohřbil naděje Bernu na výhru. Po dvou minutách strávených na hřišti totiž podrazil nepřiměřenou silou Carlãa a za svůj zákrok uviděl přímou červenou kartu.

V 69. minutě vsítil jediný gól čtvrtečního střetnutí Sotiriou. Po parádním pasu od Laga si zpracoval balón na prsa, následně se dokázal promýknout mezi dvěma obránci a přízemní střelou zblízka nedal brankáři Mvogovi žádnou šanci na úspěch. Ve zbývajícím průběhu působil APOEL zkušeným dojmem, výborně bránil a soupeře v podstatě nepustil ke svému pokutovému území. V příštím kole zavítá na půdu kazašské Astany.

Více informací k zápasu

FC Astana - Olympiakos Pireus 1:1

03.11.2016 17:00

Góly: 8. Djordje Despotović - 30. Sebá

V Astana Areně nedokázalo v minulosti vyhrát Atlético Madrid nebo Galatasaray a nepodařilo se to ani Olympiakosu. Lídr skupiny uhrál v dalekém Kazachstánu remízu 1:1, když Sebá po půlhodině hry zareagoval na branku Djordjeho Despotoviče. Astana prodloužila svou sérii domácí neporazitelnosti v rámci evropských pohárů na jedenáct zápasů v řadě.

Jakýsi první nebezpečnější pokus vyslal hostující Bruno Viana, ten však centr z rohového čtvrtkruhu od Andrého Martinse usměrnil na bližší tyčce hlavou jen mimo. Na druhé straně naopak domácí skórovali hned ze své první šance. V 8. minutě odvedl výbornou práci Twumasi, který díky svému důrazu připravil pozici pro Despotoviče a ten jí nepohrdl.

Despotović se o pár chvil později ocitl v další slušné možnosti, jenže tentokráte mu jeho střelu dokázal zablokovat obránce Bruno Viana. Ve 23. minutě se mohl trefit také Maksimovič, jenž si slušně naběhl na centr z rohového kopu od Mužikova, nicméně brankář Leali byl ve správný čas na správném místě a vyrazil.

Hosté ve 30. minutě srovnali stav. Manthatis z pravé strany sice na bližší tyčce nenašel Óscara Cardoza, který byl dobře bráněný, míč ovšem propadl na zadní tyč na zcela volného Sebu, který hlavičku usměrnil ke vzdálenější tyčce za záda gólmana Eriče. Ve 33. minutě si Šytaw mohl nešťastně srazit balón do vlastní sítě, avšak nakonec ho tečoval vedle.

Druhé dějství toho fanouškům obou táborů moc nenabídlo. Olympiakos se dopředu moc nehrnul a to samé se vlastně dá říct i o Astaně. Jako by se oba týmy postupem času uspokojovaly s nerozhodným výsledkem. Zkraje se mohl trefit Alberto Botía po rohovém kopu Andrého Martinse, ovšem mířil mimo bránu.

V 56. minutě mohl na druhé straně skórovat Junior Kabananga, ani on však nenašel správnou mušku. Dvacet minut před koncem se osmělil střelou z dálky Elyounoussi, Erič si ale s jeho pokusem dokázal poradit. A když ani André Martins pět minut před koncem neuspěl proti výtečně zasahujícímu Eričovi, rozešly se oba mančafty smírně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.APOEL Nikósie (CYP)43015:49
2.Olympiakos Pireus (GRE)42116:37
3.BSC Young Boys (SUI)41123:34
4.FC Astana (KAZ)40223:72
Skupina C

FK Qäbälä - AS Saint-Étienne 1:2

03.11.2016 19:00

Góly: 39. Ruslan Qurbanov - 45. Oussama Tannane, 53. Robert Berić

Gabala po své čtvrté porážce ve skupině definitivně ztratila naději na postup. Ačkoli se domácí ujali vedení díky Ruslanovi Qurbanovovi, Oussama Tannane v závěru poločasu stačil vyrovnat a Robert Berić těsně po přestávce zařídil rozdílovou trefu. St. Étienne se zásluhou tohoto důležitého vítězství vyhouplo na druhé místo v tabulce.

Sotva uběhlo pár desítek vteřin zápasu, už se Les Verts mohli ujmout vedení. Monnet-Paquet vyslal opravdu hezkou pumelici mezi tři tyče, nicméně brankář Bezotosnyj dokázal skvěle zasáhnout. A jen o pár chvil později se domácí brankář potil ještě jednou, to když zahrozil se svým dobrým zakončením Tannane.

Ázerbájdžánský celek, za nějž nakonec nastoupil kapitán Sadiqov i přes menší zdravotní potíže, se poprvé výrazněji osmělil po pětadvaceti minutách hry. Ricardinho vnikl do šestnáctky, z levé strany hledal v malém vápně nabíhajícího si Zenjova, Estonec však na míč ve skluzu o kousek nedosáhl.

Ve 39. minutě se již Gabala ujala vedení. Hostující brankář Ruffier vyrazil střelu ze standardky od Eyyubova jen před sebe, míč se odrazil ke Stankovičovi, jehož tečovaná střela skončila na břevně. U brankové čáry naštěstí pro domácí stál připravený Qurbanov, jenž z blízkosti v pohodě uklízel balón do sítě.

Hosté ovšem neřekli do poločasu poslední slovo. Soupeři zasadili ránu do šatny zásluhou Tannaneho, jehož střela z přímého kopu zaplachtila tak nepříjemně, až jí nepříliš jistý Bezotosnyj jednoduše neudržel ve své náruči a propadla mu za jeho záda. A začátek druhého dějství pak Gabale hrubě nevyšel.

Domácí defenzíva byla absolutně nezformovaná, Saivet poslal přihrávku na Beriče, který svůj pokus z hranice vápna poslal pravačkou přesně k tyči. Ázerbájdžánští Dag canavari na tuhle trefu zareagovat nedokázali. Nejblíže srovnání stavu měl čtvrthodinu před koncem asi Ozobič, jenže ten se nepotkal s přesným zakončením.

Více informací k zápasu

RSC Anderlecht - 1. FSV Mainz 05 6:1

03.11.2016 19:00

Góly: 9. Nicolae Stanciu, 41. Nicolae Stanciu, 62. Youri Tielemans, 89. Łukasz Teodorczyk, 90+2. Massimo Bruno, 90+4. Łukasz Teodorczyk (pen.) - 15. Pablo de Blasis

Na góly velmi bohatý byl zápas mezi Anderlechtem a Mohučí. Poprvé se již po devíti minutách prosadili domácí, když Stanciův zřejmě centr z pravé strany skončil až v Lösslově bráně. Už za šest minut však bylo srovnáno, když vyrovnávací branku Mohuče vstřelil Pablo de Blasis, který tak potvrdil svoji vynikající formu, kterou v letošní sezoně disponuje.

V závěru prvního poločasu šli však domácí znovu do vedení, když se svým druhým gólem, tentokrát z hranice velkého vápna, prosadil Nicolas Stanciu. Do kabin šel ten Anderlecht k potěše domácích fanoušků za stavu 2:1.

V druhém dějství se vedení bruselského celku navýšilo v šedesáté druhé minutě, když se parádní ranou z dálky prosadil Youri Tielemans. Už už to vypadalo na výhru domácích 3:1, ale to by nesměly přijít poslední minuty. V těch se totiž belgickému mužstvu podařilo nastřílet stejně branek, jako v předchozích devětaosmdesáti minutách.

Postupně se během pěti minut prosadili Teodorczyk, Bruno a pak z penalty, kterou sudí odpískal, znovu Teodorczyk. Anderlecht tak v zápase, jenž se zdál být na papíře vyrovnaný deklasoval Mohuč 6:1 a míří za ziskem prvního místa ve skupině. Naopak Mohuč po výhře St.Étienne klesla na třetí místo a o postup do další fáze druhé nejprestižnější evropské pohárové soutěže se ještě bude muset ve zbývajících dvou zápasech porvat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.RSC Anderlecht (BEL)422011:48
2.AS Saint-Étienne (FRA)42205:38
3.1. FSV Mainz 05 (GER)41216:105
4.FK Qäbälä (AZE)40044:90
Skupina D

Zenit Petrohrad - Dundalk FC 2:1

03.11.2016 19:00

Góly: 42. Giuliano, 78. Giuliano - 52. Daryl Horgan

Stadion Petrovskij velebí brazilského hrdinu Giuliana. Posila, která do Petrohradu zamířila teprve v létě, se dnes večer osvědčila díky dvěma gólům. Ty mají pro Zenit dnes cenu zlata, protože Dundalk ještě krátce před koncem utkání sahal alespoň po bodu.

Dundalk musel zvládnout ruské počasí a jména jako Šatov, Keržakov, Criscito, Witsel nebo Kokorin. A bylo jasné, kdo tu dnes večer bude pánem, protože Dundalk činil nesmělé krůčky na vlastní polovině a k míči se moc nedostával, zatímco domácí jej tlačili před sebou a balon mu v podstatě nepůjčovali. K zemi domácí srážela snad jen vlastní nepřesnost, která se stala častým hostem na kopačkách Zenitu.

Přesto stačilo málo, aby se hosté trochu překvapivě ujali vedení. Původním záměrem asi centr se snesl přímo na tyč brány, kterou hájil Michail Keržakov a zkušený Rus si mezi třemi tyčemi musel hodně oddychnout, když zazvonila branková konstrukce. A snad ještě víc, že balon nedostihl dobíhající David McMillan. Horko polilo i brankáře Garyho Rogerse na druhé straně, protože po chybě hostující obrany natáhl ke střele z velké vzdálenosti Šatov a rukavice Rogerse asi hodně štípaly.

Alexandr Keržakov z další akce Zenitu výborně posílal míč technickou střelou ke vzdálenější tyči, jenže před Rogersem zasáhli jeho obránci. Oleg Šatov pak skvěle našel rozběhnutého Giuliana, který měl trochu prostoru a udělal obránci kličku, ale následně vše pokazil a pomalou střelou trefil jen rukavice padajícího brankář Rogerse. Vše si Giuliano vynahradil o pár minut později. Boyle vyrobil obrovskou chybu a jako poslední hráč ztratil díky napadání Keržakova míč. Keržakov nahrál Brazilcovi, který už Rogerse překonal!

Dundalk ale nesložil zbraně a hodlal se po druhý poločas věnovat výhradně tomu, aby výsledek otočil. Začalo se mu to dařit krátce po příchodu na hřiště, protože záložník Maurício ve středu pole chyboval a nahrál míč do běhu soupeři. Mladý irský záložník Daryl Horgen v sólu nezklamal a zakončil přesně! Tím dal hostům naději, že se domů poveze nějaký ten bod.

Nevezl. Zenit totiž opět převzal otěže utkání a držel je pevně v rukou. Pá Keržakova nemohl být jako penalta posouzen ani žertem, Axel Witsel mířil na bránu spíše ze slušnosti. Propagační rána Lombaertse mezi tři tyče taktéž nezamířila a celkově se domácí mužstvo vepředu trápilo. Belgičan Axel Witsel sice chtěl a mohl být dávno v Juventusu Turín, ale dnes večer mohl na vše zapomenout a skórovat. Jeho technickému pokusu nescházelo mnoho.

Kokorin rychlým brejkem provětral defenzívu hostujícího týmu, ale Keržakov jeho nahrávku poslal mimo tři tyče! Zkušený Rus pak dobře odcentroval z pravé strany a i když se Róbert Mak netrefil, přeci jen mohl slavit. Balon se dvakrát dostal k Brazilci Giulianovi, který jej konečně dostal za záda brankáře Rogerse - 2:1 a Zenit slavil. Radost jim nezkazilo ani břevno po ráně McEleneye.

Více informací k zápasu

Maccabi Tel-Aviv - AZ Alkmaar 0:0

03.11.2016 19:00

Góly: -

Hráči Alkmaaru nedokázali izraelskému Maccabi Tel-Aviv oplatit porážku z úvodního střetnutí a tentokráte si z půdy soupeře odvezli bod po nerozhodném bezbrankovém výsledku. AZ v dosavadních čtyřech zápasech ani jednou nezvítězilo a se dvěma body je na poslední čtvrté pozici, nicméně za irským Dundalkem i Maccabi v tuto chvíli zaostává pouze o body dva. Maccabi se dostalo na druhou pozici o skóre před Dundalk.

Do utkání lépe vstoupil izraelský výběr, který se do první vážnější příležitosti dostal v 11. minutě. Do pokutového území soupeře si naběhl Ben Haim a technickou střelou nevyzrál na brankáře Rocheta, následně se neuchytila ani jedna ze dvou dorážek izraelského hráče. Neuběhla ani minuta a z pravého křídla postupoval na Rocheta osamocený Kjartansson, jenže ještě ve větší možnosti mířil po zemi vedle vzdálenější tyčky.

Hosté se poprvé ozvali po pětadvaceti minutách, kdy po nahrávce Bel Hasaniho pálil z první z osmi metrů Garcia, nicméně prostor tří tyčí vůbec netrefil. Zhruba pět minut před přestávkou mohl přetavit domácí tlak ve vedoucí gól Dasa, ale jeho dělovka z dvanácti metrů minula levou tyč o několik decimetrů. Ihned po změně stran se dopustil velké hrubky Rochet, kterému se nepovedl odkop, naštěstí pro jeho tým do sítě nezamířil.

V hostujícím dresu byl nejvíce vidět Garcia, jenž se mohl stát hrdinou krátce po hodině hry, avšak z levé strany napálil pouze nohu brankáře Rajkoviče. V polovině druhého poločasu se ukázal ostrostřelec Alkmaaru Mühren. Ten se dostal na hřiště v 55. minutě a svou střelou z přímého volného kopu zamířil těsně vedle tyče. Hosté byli oproti prvnímu dějství mnohem aktivnější a v druhé pětačtyřicetiminutovce měli více gólových příležitostí.

V 74. minutě se na pravé straně pokutového území ocitl další střídající hráč Dabney a mohl si vybrat, kam balón usměrní, do své střely dal příliš razance a prostor tří tyčí vůbec netrefil. Do poslední možnosti čtvrtečního duelu se dostalo Maccabi o sedm minut později, když si Micha srovnal balón na pravačku, jenomže ani jeho zakončení nebylo přesné. Alkmaar v příštím kole zavítá na půdu Dundalku a v Irsku sehraje veledůležitý souboj o postup.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)440013:512
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)41125:64
3.Dundalk FC (IRL)41124:54
4.AZ Alkmaar (NED)40222:82
Skupina E

Austria Vídeň - AS Řím 2:4

03.11.2016 19:00

Góly: 2. Olarenwaju Kayode, 89. Alexander Grünwald - 5. Edin Džeko, 18. Daniele De Rossi, 65. Edin Džeko, 78. Radja Nainggolan

Italské AS si ve Vídni s domácí Austrií poradilo ve velkém stylu a ačkoli se muselo obejít bez mnoha opor, veze domů tři body. Jako dnes večer mnohokrát, také ve Vídni se diváci dočkali požehnaného počtu branek, z nichž největší počet měl na svědomí kanonýr Edin Džeko.

Římské AS chtělo učinit rozhodující krok směrem k postupu ze skupiny Evropské ligy, ale trenér Luciano Spalletti se musel obejít bez několika pilířů. To se týkalo především defenzívy, které chyběli hráči jako Manolas, Florenzi, Fazio nebo Rui. Do obrany se proto posunul Daniele De Rossi, který s tímto postem už má několik zkušeností. Kromě něj jsme na hřišti viděli Džeka, Paredese, Strootmana nebo El Shaarawyho s Perottim. Domácí Austria přivítala římský celek ve vášnivé a napínavé atmosféře, vytáhnout se v domácích barvách chtěli například Martschinko, brankář Hadžikić, Pires, Grünwald nebo Kayode.

Tomu trvalo pouhou minutu, než se jako první prosadil. Domácí celek začal přesně podle svého scénáře, když obránce Rüdiger chyboval ve spolupráci s brankářem Alissonem a balon byl odražen právě k dobíhajícímu Kayodemu. Ten jej bez obtíží poslal do sítě a AS nečekaně prohrávalo!

Jeho trápení ale trvalo jen chvíli, protože o pouhé tři minuty později svítil na světelné tabuli vyrovnaný stav. Po pravé straně prošel až k vápnu Brazilec Bruno Peres, který navíc perfektní přihrávkou mezi obranu a brankáře našel Edina Džeka, jenž se z blízkosti nemýlil - 1:1.

Brazilský bek Bruno Peres se sice vracel po zranění, ale svůj part zvládl bravurně. O chvíli později předvedl další náběh do vápna, zpracoval míč a nahrál jej do druhé vlny nabíhajícímu El Shaarawymu, jenže mladý Ital míč netrefil! To se povedlo zkušenému záložníkovi De Rossimu, který dnes alternoval ve středu obrany. Paredesův rohový kop hlavičkoval Džeko k tyči, kde jej vyrazil obránce Martschinko. Jenže ten poslal balon jen před sebe, kde se ocitl nehlídaný De Rossi a pohodlně doklepl míč do sítě - 2:1.

Festival šancí pokračoval dalším pasem Leandra Paredese, který citlivým pasem našel opět Džeka, jenže někdejší opora Teplic či Wolfsburgu v akrobatické pozici minula! První půli jasně ovládli hosté, třebaže se ke konci poločasu párkrát nervózně dopustili faulu. Hned po změně stran pokračoval ve skvělé práci Bruno Peres, který útočníky AS zásoboval centry ze stran. Tentokrát jej ale Perotti ani Džeko nedostihli. Právě Argentinec Perotti měl na kopačce další branku AS, když vystartoval na hraně ofsajdu na skvělou nahrávku za obranu, ale i kvůli dotírajícímu protihráči brankáře Hadžikiće nepřekonal!

Po narážečce s Kevinem Strootmanem se za míčem hnal agilní Edin Džeko, jehož forma jde v posledních týdnech nahoru. Nakonec ale dlouhý míč do sítě nenasměroval. Po hodině hry se As radovalo znovu. Tentokrát celou akci začal Stephan El Shaarawy, který lahůdkovým centrem oslovil vysokého Edina Džeka. Zkušený zakončovatel si pohlídal ofsajdovou hranici a nastřelil tyč. Byl ale rovněž první u odrazu míče, takže jej poslal lehce do sítě - 3:1.

Hosté měli v hlavách nedávný duel s Austrií, v němž rovněž vedli 3:1, ale nakonec z toho byla jen remíza. Dnes to bylo jiné, protože po centrovaném míči chyboval obránce Filipović, který míč ve snaze odehrát jej sklepl balon pro Radju Nainggolana a ten zatočil kulatý nesmysl k tyči! Jak už bývá u AS zvykem, ani tentokrát nedohrálo utkání bez závěrečného stresu. Minutu před koncem totiž míč od Pirese nakonec skončil nehlídán, dostal se k němu z druhé vlny Alexander Grünwald a kosmeticky upravil výsledek.

Více informací k zápasu

Astra Giurgiu - Viktoria Plzeň 1:1

03.11.2016 19:00

Góly: 19. Alexandru Stan - 25. Michael Krmenčík

Plzeňští hráči v Bukurešti remizovali s Astrou Giurgiu 1:1, rumunskému soupeři nevrátili minulou domácí prohru 1:2 a ani ve čtvrtém zápase Evropské ligy nezvítězili. Český mistr se třemi body zůstal poslední v tabulce skupiny E. Tu vede s osmi body AS Řím, Austria Vídeň má pět bodů a Giurgiu čtyři.

Na téměř prázdném národním stadionu otevřel skóre Alexandru Stan, ještě v úvodní půlhodině vyrovnal Michael Krmenčík, který ve druhé půli trefil břevno. Příští utkání sehraje Plzeň za tři týdny v Římě.

Trenér Viktorie Roman Pivarník udělal tři změny od nedělního zápasu s Duklou. Albánec Kace nastoupil místo Hořavy a Kovařík dostal přednost před Kopicem. Při rozcvičce se navíc zranil levý bek Limberský, kterého zastoupil Matějů.

Po čtvrthodině hry se poprvé vyznamenal brankář Kozáčik reflexivním zákrokem proti Alvesově hlavičce po rohu. V 19. minutě už Astra uspěla. Stan po nákopu za obranu utekl Matějů a postupoval na Kozáčika, který jeho první střelu vyrazil, ale na dorážku už byl krátký.

Plzeň za šest minut dokázala odpovědět, když se po Petrželově centru z pravé strany trefil hlavou Krmenčík. Nejlepší střelec západočeského týmu zaznamenal sedmou soutěžní trefu v sezoně.

Krátce po změně stran mohla Plzeň znovu udeřit. Hrošovský obešel několik protihráčů, jeho přízemní střelu gólman Lung vytáhl k Petrželovi, ale ten z úhlu minul branku.

V 76. minutě byli hosté gólu ještě blíž: Krmenčíkovu hlavičku po dalším Petrželově centru zastavilo břevno a dorážející Kopic byl v ofsajdu. Plzeňští měli v závěru tlak, ale do dalšího nebezpečného zakončení se už nedostali a prodloužili čekání na výhru v evropských pohárech na 13 utkání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)422012:68
2.Austria Vídeň (AUT)41218:95
3.Astra Giurgiu (ROU)41125:94
4.Viktoria Plzeň (CZE)40313:43
Skupina F

Athletic Bilbao - KRC Genk 5:3

03.11.2016 19:00

Góly: 8. Aritz Aduriz, 24. Aritz Aduriz (pen.), 44. Aritz Aduriz (pen.), 74. Aritz Aduriz, 90+5. Aritz Aduriz (pen.) - 28. Leon Bailey, 51. Wilfred Ndidi, 80. Tino-Sven Sušič

Aritz Aduriz možná není nejmladší, ale když má den, umí skoro zázraky. Před dnešním duelem sice nevstřelil v Evropské lize v rámci letošního ročníku ani gól, ale po dnešním duelu je prozatím nejlepším střelcem. Stačil mu k tomu jeden duel s obranou Genku, kterou pokořil pětkrát.

V superhrdinském filmu Avengers je následující dialog: "We Have Army." "We Have Hulk". Dnes by se tato věta mohla stát synonymem celého utkání mezi hosty z Genku a domácím Bilbaem. S tím rozdílem, že nezezelená vědec Bruce Banner, nýbrž střelec Aritz Aduriz. Po skončení utkání mezi Bilbaem a Genkem totiž oba tábory šeptají jedno jméno - to jeho. Aduriz se opět předvedl a nasázel soupeři pět gólů!

Řádit začal už v osmé minutě. Centrovaný míč našel ve vápně Raúla Garcíu, ten odhlavičkoval do malého vápna, kde se ocitl právě Aduriz. U míče byl dřív než brankář Marco Bizot a malý okamžik mu stačil k tomu, aby píchl balon do sítě - 1:0.

O pár minut později podrazil Castagne ve vápně hostí rychlíka Ikera Muniaína, který se ochotně sesul k zemi. Následovala penalta, kterou s přehledem proměnil veterán Aduriz a Bilbao se dostávalo do laufu. Brankář Bizot šel na opačnou stranu, takže se mohl jen smutně ohlédnout.

Aby to Bilbao nemělo zase tak jednoduché a nehrozilo, že domácí přestanou hrát, hosté jim situaci trochu opepřili. Pozuelo našel krásně načasovanou přihrávkou do uličky nabíhajícího Leona Baileyho, který i přes stínové bránění obránce Bilbaa stihl zakončit přes padajícího Iaga Herrerína a snížil - 2:1.

Pozuelo krátce před koncem první půle málem šokoval San Mamés, když se prodral přes obránce Bilbaa a vystřelil těsně nad. Dalo by se říct, že hosty dnes srazily penalty. Před odchodem od šaten fauloval hostující Omar Colley Raúla Garcíu a sudí Atkinson pískal druhou penaltu! Její exekuci si vzal na starost opět Aduriz a měl na svědomí hattrick! Ten vypálil hodně nebezpečně také těsně po změně stran, ale tentokrát neměl štěstí.

Pak se ke slovu dostal také Genk, který se sice nehnal do útoku tak často, ale když už, bylo z toho vždy nebezpečno. Castagne posunul míč na Buffela a ten odcentroval do šestnáctky. V ní si nejlépe poradil Onyinye Ndidi a skóroval! Ani to však nebylo vše, protože festival šancí pokračoval. Dvakrát se zastřeloval Aduriz, potřetí mu do rány vlétl bránící hráč. Brankáře Bizota pak nepřekonal Raúl García. Souzeno to bylo jen jednomu hráči.

Jako tank si počínal opět Aritz Aduriz, když si naběhl na parádní kolmou přihrávku, která ho vyslala do samostatného úniku. Hosté ve zběsilém konci utkání kontrovali průnikem mladého talentu Baileyho, který si pohrál s obranou soupeře a předložil balon Sušićovi - 4:3. Aby byl rozdíl mezi oběma celky zasloužený a ještě zřetelnější, kopala se ještě jedna penalta. Ndidi podrazil ve vápně Williamse, za což Atkinson pískal další pokutový kop. A protože se k němu postavil vy-víte-kdo, Bilbao doma deklasovalo Genk 5:3 a Aduriz se stal hrdinou.

Více informací k zápasu

US Sassuolo - Rapid Vídeň 2:2

03.11.2016 19:00

Góly: 34. Gregoire Defrel, 45. Lorenzo Pellegrini - 86. Matej Jelić, 90. Giorgi Kvilitaia

Rapid Vídeň si připsal další cenný bod, když v Itálii proti Sassuolu vyválčil remízu 2:2. Stálo ho to ale hodně sil a domácí musí být po právu rozmrzelí, protože o výhru po lepším herním projevu přišli až v 90. minutě.

Sassuolo mělo domácí utkání skvěle rozehrané a po zásluze vedlo o dvě branky, jenže absence zkušeností, kvality i sil jej připravila o výhru. Když už se hráči začínali těšit z výhry i konce utkání, hosté dvakrát za sebou udeřili a v rozmezí pěti minut srovnali. Na branky Defrela s Pellegrinim odpověděli v chaotické desetiminutovce Jelić a Kvilitaia.

Hostující obraně způsobovali od prvních minut velké obtíže především Matri s Defrelem, do šancí se dostával i mladík Ragusa. Do první opravdové šance se však dostali hosté. Po centru z pravé strany hlavičkoval hostující Joelinton, který byl zcela sám na zadní tyči, ale zamířil mimo! Domácí hráči sice pod taktickými pokyny trenéra Eusebia Di Francesca hodně chtěli docílit branky jako první a snaha se jim upřít nedá, jenže přes obranu hostí se špatně či krkolomně probíjeli.

Když to Matrimu a spol. nešlo silou, vzal si míč pod svá křídla mnohem techničtější a rychlejší útočník Grégoire Defrel, z něhož roste útočník se zabijáckým instinktem. Biondini poslal míč do vápna, kde se k němu jako první dostal právě hbitý Defrel a prostřelil brankáře Strebingera. Po půl hodině hry Sassuolo vedlo o jednu branku!

Hodně neoblíbený gól do šatny byl k vidění také na stadionu Mapei, protože v nastavení první půle hosté faulovali. K míči se postavil mladý talent Lorenzo Pellegrini a vystřelil. Jeho ránu ještě tečoval Antonino Ragusa, čímž zmátl brankáře Strebingera a ten tak kapituloval! Je pravda, že s takovou střelou toho mnoho dělat nemohl.

Brankář Richard Strebinger měl doslova plné ruce práce také po změně stran. A opět to byla standardní situace, jenže tentokrát mladý brankář vše zvládl a podržel svůj tým. Jinak ale druhá půle zpočátku zaostávala za tou první. Sassuolo začínalo mít pocit, že dvougólové vedení už prostě ztratit nemůže a trochu ubralo plyn. Což nemělo dělat, protože Rapid ještě své zbraně nevytáhl. Spíše čekal, až se domácí hráči definitivně zbaví pocitu, že vyhráno ještě nemají.

S postupem času se brankář Andrea Consigli dostával stále častěji do nepříjemné a nechtěné permanence, ale jeho zákroky Sassuolo vždy zachránily. Až v posledních deseti minutách nestačil. Pět minut před koncem se po centru míč ocitl na zadní tyči, kde jej našel chorvatský útočník Matej Jelić a vykřesal naději. Ta se proměnila v obrovskou radost o pouhé dvě minuty později, protože střídající gruzínský talent Giorgi Kvilitaia se dostal k vyražené střele a překonal brankáře Consigliho!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KRC Genk (BEL)420210:96
2.Athletic Bilbao (ESP)42026:86
3.US Sassuolo (ITA)41217:65
4.Rapid Vídeň (AUT)41216:65
Skupina G

AFC Ajax - Celta Vigo 3:2

03.11.2016 21:05

Góly: 41. Kasper Dolberg, 68. Hakim Ziyech, 71. Amin Younes - 79. John Guidetti, 86. Iago Aspas

Ajax doma nakonec přehrál Celtu Vigo. Domácí dlouho utkání ovládali a o deklasování nemůžeme mluvit jen proto, že Ajax v závěru zápasu polevil. Urputná snaha o změnu skóre v podání hostí přišla až moc pozdě, aby z toho byly body.

Domácí nastoupili v poměrně silné sestavě, na hosty vlétla útočná letka v podání Traoré, Dolberg a Younes, kterou podporovali mimo jiné Klaassen, Ziyech, Veltman nebo Riedewald. Ani hosté nepřijeli jen bránit a do utkání nasadili hráče jako Díaz, Radoja, Señé, Lemos, Rossi nebo Bongonda. První minuty ale mnoho atraktivní podívané nenabídly a oba týmy se po trávníku spíše loudavě přetahovaly o nadvládu nad míčem.

Z hranice vápna pak zkoušel zakončovat záložník Klaassen. Balon ale ideálně netrefil a mířil mimo. Pak vyrobil obrovskou chybu domácí brankář Onana, kterému při malé domů přeskočil míč nohu a zmatkující gólman rychle rozehrál. To neměl dělat, protože balon poslal na nohu nejbližšího protihráče! Bongonda však poslal balon z úhlu těsně mimo! Hakim Ziyech poslal z levé strany do vápna parádní centr na Kaspera Dolberga, kterému střela nesedla a brankář Blanco si s jeho zakončením poradil.

Hakim Ziyech hodně zlobil hostující obranu a když to nešlo nahrávkami, zkoušel se prosadit individuálně. Jenže jeho střelu krátce před koncem první půle brankář Blanco vyrazil. Nakonec se domácí přeci jen dočkali první branky ještě před odchodem do šaten. Kasper Dolberg ukázal své kvality, když dostal míč do běhu od Traorého, obhodil si bránícího Sergiho Gómeze a krásnou ranou završil povedenou individuální akci!

Další gól na sebe nechal dlouho čekat a podobně jako v prvním poločase, rovněž začátek toho druhého byl hodně ospalý. Pak se ale strhla bouře akcí. Nejprve si Traoré pohrál ve vápně s dvojicí soupeřů a našel před bránou volného Ziyecha. Tomu stačilo míč doklepnout do sítě - 2:0. O pár minut později se defenzíva Celty nacházela opět ve velkých potížích, protože Amin Younes získal balon za vápnem, potáhl si jej na střed a přesnou ránu zasadil přímo k tyči - 3:0.

V té chvíli udělal Ajax přesně to, co by velké týmy dělat neměly - nechal se ukolébat vlastním vedením a přestal dávat pozor. Netrvalo dlouho a Celta toho využila. Iago Aspas si ve vápně všiml Johna Guidettiho, naservíroval mu míč a sledoval, jak jeho ofenzivní kolega prostřeluje brankáře Andrého Onanu.

Když do konce utkání zbývalo asi pět minut, zrodila se další dramatická zápletka. Střídající útočník Iago Aspas se po chybě a vlažném přístupu domácích obránců dostal k míči, nedělal si s tím velkou hlavu a vstřelil druhý gól! Ajax pochopil, že tohle už je vážná situace, a začal pořádně bránit. Nakonec mu to stačilo ke třem bodům, takže Celta odjíždí z Amsterdamu zklamaná.

Více informací k zápasu

Panathinaikos FC - Standard Lutych 0:3

03.11.2016 21:05

Góly: 62. Ibrahima Cissé, 76. Ishak Belfodil, 90+3. Ishak Belfodil

Střetnutí dvou tápajících klubů nakonec vyznělo jednoznačně lépe pro hostující Standard Lutych, který v Řecku smáznul domácí Panathinaikos jasně 3:0 a je rázem plně zpět v boji o postup do jarní vyřazovací fáze. Autorem vítězného gólu se stal Ibrahima Cissé, jehož v závěrečné čtvrthodině doplnil dvěma vlastními trefami Ishak Belfodil.

První půle příliš mnoho šanci nepřinesla, byť se na obou stranách několik hráčů pokoušelo o střelecké pokusy z nadějných pozic. Jak domácí Coulibaly s Bergem, tak Orlando Sá či Raman v dresu Standardu uspět nedokázali, a tak se do kabin odcházelo za bezbrankového stavu. Po změně stran konečně nevýrazný zápas oživil Paul-Jose M’Poku, jenž nejprve uviděl žlutou kartu za simulování, vzápětí z přímého kopu napálil brankovou konstrukci a třináct minut před koncem uviděl za konflikt s Orlandem Sá dokonce kartu červenou.

To už však na trávníku panoval stav 2:0 pro hosty, neboť sázka Standardu na dalekonosné rány se neminula účinkem. Duo Fiore - Raman sice ještě neuspělo, ovšem Ibrahima Cissé se svou ranou z pětadvaceti metrů již ano, neboť šlo o úctyhodnou pumelici, po které se brankáře Steele natahoval marně. Krátce před zmíněným M’Pokuovým vyloučením ke všemu přidal pojišťovací druhý gól večera Ishak Belfodil, když mu Orlando Sá posunul hlavou míč do běhu za obránce soupeře a mladý alžírský forvard nezaváhal.

Oslabený Panathinaikos se již na žádné větší vzepjetí nezmohl, a naopak ještě jednou inkasoval. V třetí minutě nastavení našel aktivního Belfodila v šestnáctce střídající Badibanga a Standard tak upravil skóre na konečných 3:0, což v kombinaci s prohry Celty Vigo na hřišti amsterdamského Ajaxu znovu otevírá možnost belgického klubu na postup. Ajax sice tabulce skupiny G suverénně vévodí s deseti body, ovšem druhé a třetí místo shodně pětibodových Standardu s Celtou nabídne zábavné střetnutí za tři týdny, kdy se právě oba zmiňovaní utkají na španělské půdě. Panathinaikos zůstává nadále přibit na dně s jediným bodem na kontě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax (NED)43108:510
2.Standard Lutych (BEL)41216:45
3.Celta Vigo (ESP)41217:65
4.Panathinaikos FC (GRE)40133:91
Skupina H

KAA Gent - Šachtar Doněck 3:5

03.11.2016 21:05

Góly: 1. Kalifa Coulibaly, 83. Jérémy Perbet, 89. Danijel Miličević - 26. Marlos (pen.), 41. Taison, 45+3. Taras Stepanenko, 68. Fred, 87. Facundo Ferreyra

Osm gólů nabídl duel mezi Gentem a Doněckem. Už v první minutě se prosadili domácí po gólu Coulibalyho, a stav 1:0 pro Gent vydržel až do šestatřicáté minuty. Tehdy odpískal rozhodčí pokutový kop ve prospěch hostí, jenž Marlos proměnil a bylo srovnáno.

Ještě do poločasu se k nelibosti domácích příznivců dostal Šachtar do vedení, když se po krásné individuální akci prosadil Taison. V nastaveném čase pak hosté rozehrávali rohový kop, po němž míč skončil v šestnáctce na hlavě Stepanenka a ten suverénně přidal třetí gól ukrajinského mužstva.

Na debakl to pro domácí začalo vypadat v osmašedesáté minutě, když se střelou z hranice velkého vápna prosadil Fred a stav byl pro Gent už značně nepříznivý. Belgičané se však přeci jen do zápasu dokázali vrátit brankou Perbeta v osmdesáté třetí minutě. Radost většiny stadionu ze snížení však vydržela jen několik minut - v osmdesáté sedmé minutě už byl rozdíl mezi oběma týmy znovu tříbrankový po gólu Ferreyry.

Stejně jako první, i poslední gólové slovo měli však v zápase domácí, když se těsně před koncem základní hrací doby prosadil Miličevič a završil tak skóre zápasu na neuvěřitelných 3:5 z pohledu domácího Gentu. Diváci se tak při tomto utkání i přes prohru svého mužstva rozhodně nenudili a Evropská liga znovu jednou ukázala svou zajímavost.

Více informací k zápasu

SC Braga - Konyaspor 3:1

03.11.2016 21:05

Góly: 34. Emiliano Velázquez, 45+1. Wilson Eduardo, 90+7. Ricardo Horta - 30. Dimitar Rangelov

V utkání Bragy s Konyasporem se na první gól čekalo až do třicáté minuty. Po půl hodině hry se po asistenci Miloševiče dokázal prosadit Dimitar Rangelov a hosté vedli 1:0. Vedení však tureckému celku vydrželo pouhé čtyři minuty. Pak totiž poslal do šestnáctky vzdušný balon Eduardo, našel připraveného Emilian Velásqueze a ten hlavou zakončil, z čehož vyplynulo srovnání na 1:1.

Hosté pak v Portugalsku inkasovali nepopulární gól do šatny. V nastaveném čase první půle překonal gólmana hostí dnes velice aktivní Eduardo a fanoušci Bragy se mohli radovat, jejich tým si do kabin nesl sice těsné, ale přece jen jednogólové vedení.

Už už to vypadalo že druhá polovina hry žádný další gól nepřinese a skóre 2:1, jenž na výsledkové tabuli svítilo po první půle bude i stavem konečným, nakonec se však diváci v Portugalsku čtvrté branky v utkání přeci jen dočkali. K nelibosti příznivců hostí se ale Konyaspor nedočkal zkorigování výsledku, nýbrž své vítězství třetím gólem v zápase potvrdila domácí Braga. Hostitelé v sedmé minutě nastaveného času získali balon u vlastní branky, načež se s ním Horta vydal na branku, jenž nikdo neobýval (gólman tureckého mužstva pomáhal svému týmu ke vstřelení vyrovnávací branky v šestnáctce Portugalců) a svůj samostatný nájezd úspěšně proměnil.

Braga tak slaví doma tři body a s pěti body ji v současnosti patří ve skupině H druhá příčka, Konyaspor je v tabulce s jediným bodíkem po čtyřech utkáních beznadějně poslední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Šachtar Doněck (UKR)440013:312
2.SC Braga (POR)41215:55
3.KAA Gent (BEL)41126:114
4.Konyaspor (TUR)40132:71
Skupina I

Schalke 04 - FK Krasnodar 2:0

03.11.2016 21:05

Góly: 25. Júnior Caiçara, 28. Nabil Bentaleb

Do zápasu Schalke s Krasnodarem vstoupili lépe hosté. Ve třiadvacáté minutě mohl jít ruský celek do vedení, když se po chybě kapitána Königsblauen Benedikta Höwedese dostal do obrovské šance Laborde, ale ani z první střely, ani z následné dorážky Fährmanna v brance Nulačtyřek nepřekonal.

Dle známého hesla o nevstřelené a následné inkasované brance se na opačné straně o sto dvacet sekund později prosadili domácí. První gól německého mužstva v tomto utkání vstřelil Júnior Caicara, jenž dostal ideální balon na zadní tyč a rozradostnil domácí fanoušky.

O pět minut později měli příznivci pátého týmu loňského bundesligového ročníku důvodů ke štěstí ještě o něco více. Už na 2:0 totiž zvyšoval Nabil Bentaleb, jenž se k míči dostal před prázdnou bránou po akci Konopljanky, jehož střelu Kricjuk v brance Krasnodaru nejprve vyrazil, avšak k jeho smůle jen právě před připraveného defenzivního záložníka Schalke.

Šanci na snížení měl Krasnodar ve čtyřicáté první minutě, když Joazinho poslal do vápna nadějný centr, k rozumnému zakončení, jenž by mohlo Fährmanna nějak ohrozit, se však v šestnáctce německého mužstva nikdo z hráčů hostí nedostal.

Ani po poločase se ruskému mužstvu nepodařilo vstřelit branku a Schalke tak navzdory nepříliš úspěšnému vstupu do sezony v Bundeslize v Evropské lize pokračuje v krasojízdě. Po čtyřech zápasech má plný počet dvanácti bodů a míří do jarního šestnáctifinále.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Red Bull Salzburg 0:2

03.11.2016 21:05

Góly: 72. Hee-chan Hwang, 73. Hee-chan Hwang

Ani svůj druhý domácí zápas v Evropské lize hráči Nice nezvládli, znovu nevstřelili jedinou branku a spadli na poslední místo tabulky. Salzburg si naopak po první polovině skupinové fáze napravil reputaci, získal své první vítězství, zároveň své první body a vrátil se zpět do bojů o postup do jarního play-off.

Jestli se OGC daří v Ligue 1, kde vévodí s šestibodovým náskokem, pak na evropské scéně svoje kvality absolutně nepotvrzuje. Ačkoli naposledy dokázal v Rakousku svého soka porazit, nyní se mu stala osudným hrubě nezvládnutá jediná minuta zhruba dvacet minut před koncem. Dvakrát se během krátké chvíle dokázal trefit Hee-Chan Hwang.

Rakouský celek se svého soupeře nezalekl. A už ve 12. minutě naznačil, že dávno zapomněl na první vzájemné střetnutí a že hodlá proti favoritovi uspět. Souquet si nepočínal dostatečně důrazně, čehož využil Lazaro, ten následně přeložil balón na Gulbrandsena, jehož ne úplně povedenou střelu zlikvidoval brankář Cardinale.

I nadále byl Red Bull překvapivě možná i o něco aktivnějším mužstvem, Ulmer nebo Radoševič se dostali k zakončení, ve 37. minutě pak Gulbrandsen hlavičkoval mimo. A asi ten nejnebezpečnější pokus mezi tři tyče vyslal Dabbur, s nímž měl Cardinale opravdu velké potíže, aby ho vyrazil do bezpečí.

V 65. minutě měli domácí velké štěstí, že Rzatkowského střelu z přímého kopu dokázal Cardinale vyrazit na své břevno, jenže o pár chvil později přece jenom kapituloval. Dabbur si na levé straně chytře počkal se svým centrem, až ho načechral do šestnáctky na nabíhajícího si Hwanga, který hlavou pohodlně zacílil.

A jen o minutu později korejský reprezentant zužitkoval další dlouhý pas, tentokráte od Radoševiče. Hwang si zpracoval míč na prsa a sám před Cardinalem nezazmatkoval v koncovce. Nice se z téhle rány oklepat nedokázalo. Snad jen Balotelli pocuchal nervy Salzburgu, ovšem gólman Walke jeho zakončení u tyčky zneškodnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)44007:112
2.FK Krasnodar (RUS)42026:56
3.Red Bull Salzburg (AUT)41033:53
4.OGC Nice (FRA)41033:83
Skupina J

ACF Fiorentina - Slovan Liberec 3:0

03.11.2016 21:05

Góly: 30. Josip Iličić (pen.), 42. Nikola Kalinić, 73. Sebastián Cristóforo

Liberečtí hráči prohráli ve 4. kole skupiny Evropské ligy na půdě Fiorentiny 0:3 a jejich postupové šance před závěrečnými dvěma zápasy jsou už spíše jen teoretické. Slovan s mnoha absencemi především v obraně prohrával ve Florencii od 30. minuty, kdy Josip Iličič proměnil penaltu. Druhý gól lídra tabulky přidal ve 42. minutě Nikola Kalinič a skóre uzavřel po pauze Sebastián Cristóforo.

Severočeši s Fiorentinou po domácím utkání prohráli i venku a s jediným bodem uzavírají tabulku skupiny. V posledních dvou zápasech jim k posunu na postupové druhé místo nemusí stačit ani dvě výhry. V dalším utkání Slovan 24. listopadu přivítá Karabach a skupinu uzavře duelem na půdě PAOK Soluň.

V liberecké brance překvapivě dostal před Dúbravkou přednost Hladký, který si odbyl premiéru v pohárech. Severočechům kvůli zdravotním potížím chyběli hned tři stopeři a tak ve středu obrany netradičně nastoupil obvykle pravý bek Coufal, místo něhož hrál na straně Sýkora.

Liberec se v úvodu držel a Fiorentina poprvé zahrozila až po čtvrthodině, kdy Iličič přízemní střelou zpoza vápna trefil tyč. O chvíli později potkala hosty další velká nepříjemnost. Zranil se totiž jediný klasický stoper v sestavě Hovorka, se slzami v očích opustil trávník na nosítkách a místo něj naskočil Nitrianský.

V 21. minutě měli blízko ke gólu i Severočeši. Bartl povedeným centrem z přímého kopu našel nabíhajícího Folprechta, jehož střelu z voleje vytáhl domácí gólman nad břevno.

Po půlhodině Liberec v poslepované sestavě poprvé inkasoval, i když vedení domácím prakticky daroval. Súkenník ve vápně podrazil Iličiče a nejaktivnější hráč Fiorentiny sám s přehledem proměnil nařízený pokutový kop ranou do středu branky.

Ve 42. minutě Liberec nabídl "Fialkám" i druhý gól. Coufal netrefil míč po dlouhém nákopu, k balonu se díky tomu dostal Kalinič a po kličce Hladkému pohodlně skóroval do prázdné branky. Navázal tak na úvodní dvě branky z prvního vzájemného duelu před 14 dny, jimiž rozhodl o výhře Fiorentiny na severu Čech 3:1.

Hosté se po přestávce ještě snažili utkání zdramatizovat, ale na zvrat neměli. Bartl sice v 70. minutě dostal míč do sítě, ale gól kvůli ofsajdu neplatil. Sedmý celek italské ligy kontroloval průběh a v 73. minutě přidal třetí trefu střelou k tyči zpoza vápna Cristóforo.

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - Qarabağ Ağdam 0:1

03.11.2016 21:05

Góly: 69. Míchel

Stejně jako před dvěma týdny Karabach dokázal porazit PAOK a udělal opravdu výrazný krok k postupu ze skupiny do play-off. Domácí předvedli znovu malátný výkon tak jako v Baku a soupeř ho za jejich pasivitu potrestal. Dvacet minut před koncem zařídil tři body ázerbájdžánskému mužstvu náhradník Míchel.

Soluňská modla a nejlepší střelec klubu v historii evropských pohárů Stefanos Athanasiadis nastoupil ke svému 50. zápasu v rámci soutěží UEFA. Svojí oslavu jubilea ovšem nezapočal zcela ideálně, už po čtyřech minutách hry inkasoval žlutou kartu. O pár chvil později se již dostal ke svému prvnímu zakončení, to ovšem bylo hodně nepřesné.

Ve 22. minutě byl PAOK brance o dost blíže, Mystakidis vyslal z hranice šestnáctky pořádně ostrou jedovku, avšak gólman Šehič dokázal pohotově zasáhnout. Jinak však první poločas nenabídl příliš slušných šancí. A třeba Karabach všudy všeho vystřelil jen třikrát, nicméně Ndlovu a Richard Almeida nemířili přesně, Brazilcův další pokus byl zablokovaný.

Ani druhý poločas nepřinesl nějaké výrazné zlepšení, co se atraktivity fotbalu týče. Vlastně o výsledku rozhodla jediná proměněná příležitost po španělské spolupráci. Střídající Míchel přebral přihrávku od Daniho Quintany a levačkou zpoza vápna usměrnil technickou střelu za záda marně se natahujícího gólmana Glykose.

Marná byla snaha řeckého celku o vyrovnání. Athanasiadisův pokus z 84. minuty byl zablokovaný, Facundo Pereyra ze slušné pozice o pár chvi později mířil jen mimo. Hostující celek si zkrátka svůj nejtěsnější možný náskok zkušeně a spolehlivě hlídal a konečně po osmi zápasech zvítězil venku v rámci evropských pohárů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.ACF Fiorentina (ITA)431011:210
2.Qarabağ Ağdam (AZE)42116:77
3.PAOK Soluň (GRE)41122:44
4.Slovan Liberec (CZE)40134:101
Skupina K

Sparta Praha - Hapoel Beer-Sheva 2:0

03.11.2016 21:05

Góly: 23. Ben Bitton (vl.), 38. David Lafata

Velký krok k postupu ze skupiny do jarní fáze Evropské ligy dnes udělala Sparta. Český vicemistr dnes proti Hapoelu Beer Sheva předvedl takticky vyspělý, disciplinovaný výkon a díky výbornému výkonu Bořka Dočkala, který se výrazně podílel na obou brankách, i znovuzrození Davida Lafaty dnes zvítězil 2:0.

Úvod zápasu přitom podobnému výsledku příliš nenasvědčoval. Hra domácích působila hodně neučesaně, hráči v rudých dresech se nervózně zbavovali míče a kupili chyby v rozehrávce. Své spoluhráče v klíčovém momentu podržel Tomáš Koubek, před nímž se po rohovém kopu Maharana Radiho zjevil Miguel Vítor, ve skluzu ale přes jedničku Sparty míč do brány nepropasíroval.

Sparťané se dlouho k ohrožení soupeřovy svatyně vůbec nemohli dostat. Až ve 23. minutě po pěkné kombinaci Dočkala s Marečkem byl prve jmenovaný faulován kousek za šestnáctkou, nařízený přímý kop sám rozehrál a jeho perfektní střílený centr si do vlastní sítě srazil již zmiňovaný Miguel Vítor. Svěřenci trenéra Davida Holoubka tak šli vedení, přestože vlastně nevystřelili na branku.

Gól Pražanům hodně pomohl a hosté si již žádné větší šance dlouho nevytvořili. Naopak Sparta hrozila, ve 27. minutě to zkusil z dálky bez dlouhého rozmýšlení Lukáš Mareček a jeho projektil proletěl jen těsně vedle levé tyče. Ještě do poločasu pak přišla další parádní akce, Karavajev si vyměnil balón s Julišem, posunul na Dočkala, jehož geniální pas zužitkoval před prázdnou brankou osamocený David Lafata - 2:0.

Obrázek hry se po změně stran nijak nezměnil. Sparťané si v kompaktním bloku kontrolovali pohodlný náskok a Tomáš Koubek mnoho práce neměl. Naopak, z občasných protiútoků hrozili domácí. V 60. minutě si odražený míč na hranici šestnáctky našel Lukáš Juliš a jeho pokus z otočky musel likvidovat zkušený David Goresh.

O slovo se potom přihlásil také střídající Václav Dudl. Teprve sedmnáctiletý talent přišel na trávník na závěrečnou dvacetiminutovku a rozhodně nezklamal. V 77. minutě se prezentoval zajímavou ranou zpoza vápna a moc nechybělo, aby vymetl levý horní roh. Největší příležitost Hapoelu za celý zápas přišla až v závěru, šlo o souhru také dvou střídajících - Ben Sahar si narazil s Yuvalem Shabtayem a z bezprostřední blízkosti orazítkoval tyč.

K ničemu dalšímu se izraelský soupeř nepropracoval, Sparta znovu v hodně kombinované sestavě způsobené kupou zraněných dokázala porazit Hapoel i na Letné a jistotě postupu potřebuje uhrát v posledních dvou utkáních jediný bod.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Inter Milán 2:1

03.11.2016 21:05

Góly: 64. Virgil van Dijk, 70. Yuto Nagatomo (vl.) - 33. Mauro Icardi

Southampton prodloužil kouzlo svého stadionu v evropských pohárech a zvládl utkání s Interem Milán. A to přesto, že musel dotahovat po úvodní brance Maura Icardiho. Po hodině hry srovnal stoper van Dijk a rozhodující vlastní branku si připsal paradoxně Nagatomo coby smolař utkání.

Inter Milán je bez trenéra teprve pár dní, ale už se musel plně koncentrovat. Čekal jej výlet do Anglie k utkání se Southamptonem, který má vysoké ambice a velmi dobrou domácí formu. Před duelem by jen málokdo označil italský celek za favorita, třebaže změna na lavičce umí občas s hráči divy.

V dresu domácího týmu nastoupily obvyklé opory jako Forster v bráně, obránci van Dijk nebo McQueen. Ofenzívu měli na starost Tadić, Redmond a především útočník Jay Rodriguez. Jen lavička zbyla na Clasieho, Fonteho nebo Austina. Za hosty vyběhli na trávník Nagatomo, Icardi, Handanović, Medel nebo Banega, překvapením byl stoper Ranocchia. Rovněž on měl velké problémy s aktivním přístupem domácích, kteří hodlali svému soupeři oplatit minulou porážku.

Jenže jako první málem udeřili hosté! Nerazzurri mohl poslat do vedení záložník Ever Banega, kterého oslovil útočník Mauro Icardi. Klička argentinského tvůrce hry se ale s pochopením ze strany obránců Svatých nesetkala. Do akce i šancí se pomalu stále častěji dostával Jay Rodriguez, kterému dnes byla svěřena role hlavního útočníka. Ani jeho táhlé rány z dvaceti a více metrů ale Handanoviće nevystrašily.

Inter naopak dokonale šokoval domácí ochozy. Po centru z pravé strany se k balonu dostal Ivan Perišić, který však neprostřelil obránce před sebou. Míč se tak vrátil k Mauru Icardimu, jenž z první už uspět dokázal a Nerazzurri vedli 1:0!

Pár minut před koncem se domácí dožadovali odpískání penalty poté, co Andrea Ranocchia jemně položil k zemi obránce Virgila van Dijka. Sudí však byl jiného názoru. V nastavení se teprve děly věci, protože sudí Gil už penaltu nařídil. Ovšem hodně přísnou, neboť Perišić se balonu dotkl loktem. Nakonec si Chorvat mohl i s celým Interem oddychnout, neboť Dušan Tadić neproměnil a hrdinou byl Samir Handanović!

Do druhého poločasu vešli domácí mnohem aktivnější a hnali se za vyrovnáním. Střela ze střední vzdálenosti byla hostujícím brankářem vyražena před sebe a Dušan Tadić znovu zakončoval, jenže Samir Handanović si poradil i podruhé! Uzrál čas na změnu a do hry byl vyslán Charlie Austin. Jeho přítomnost se Svatým ihned vyplatila, protože Southampton napálil i s pomocí Handanoviće břevno, od něhož se balon vrátil do hřiště. Na to už Slovinec ve službách Italů mít nemohl a kapituloval!

Domácím přálo trochu i štěstí, které zřejmě bude hodně proklínat japonský obránce Yuto Nagatomo. K němu přistál centr ze strany a když si jej zkušený bek chtěl zpracovat, nevypočitatelný balon se zakroutil do vlastní brány! Inter byl v šoku; ze všech tří bodů se radovali domácí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha (CZE)43016:49
2.Southampton FC (ENG)42115:27
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)41122:34
4.Inter Milán (ITA)41033:73
Skupina L

FC Curych - Steaua Bukurešť 0:0

03.11.2016 21:05

Góly: -

Oba dva soupeři se i ve druhém vzájemném utkání rozešli smírně bez branek a nerozhodný výsledek v podstatě nic neřeší. Rumunský výběr remizoval potřetí v základních skupinách, a tedy ještě ani jednou nezvítězil, se třemi body se nachází na poslední čtvrté pozici. Švýcarský výběr posbíral o dva body více a momentálně je třetí o skóre za španělským Villarealem, k postupu má přeci jen o něco blíže než Steaua.

Utkání bylo, co se týče diváckého pohledu, velmi nudné. Chyběly vyložené příležitosti, a především na domácích hráčích bylo vidět, že jim i bod stačí. Favorizovaná Steaua měla přeci jen více ze hry, na druhou stranu se v ofenzívě trápila a na dobře organizovanou defenzívu soupeře nedokázala najít recept. Druholigový švýcarský výběr hrozil hlavně z rychlých protiútoků a střední vzdálenosti, brankář Nita neměl ani tak příliš mnoho práce.

Rumunský výběr spálil svou největší příležitost v polovině prvního dějství. Po centru z pravé strany se v pokutovém území ocitl zcela osamocený William, ale zakončení mu vůbec nesedlo, z deseti metrů netrefil skákavý balón ideálně. Svůj pokus nakonec uklidil vysoko nad horní tyčku. Curych se mohl dostat do vedení pět minut před přestávkou, kdy se Čavuševič zbavil skluzujícího protihráče, pak ovšem zblízka nepropálil brankáře Nitu.

I z pohledu domácích se jednalo o největší příležitost utkání, po změně stran byl nezáživný fotbalový zážitek ještě více vidět. Steaua s přibývajícím časem více riskovala a v závěru otevírala svou defenzívu, jenže Curychu až do závěrečného hvizdu nevyšel jediný pokus o brejk. Většinu času se hrálo na polovině domácího klubu, brankář Vanins nemusel ani jednou výrazněji zasahovat.

V pátém kole přivítá rumunský velkoklub vedoucí turecký Osmanlispor a čeká ho opravdu těžká zkouška. Curych bude doma bojovat se španělským Villarealem a roli outsidera se neubrání, na druhou stranu překvapení rozhodně vyloučit nelze.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Osmanlispor 1:2

03.11.2016 21:05

Góly: 48. Rodri - 8. Pierre Webó, 75. Raul Rusescu

Matný výkon, nečekané zaváhání a zbytečné komplikace v boji o postup. Asi tak by šlo sesumírovat čtvrteční utkání z pohledu favorizovaného Villarrealu, který na domácí půdě nastoupil proti Osmanlisporu a tureckému celku překvapivě podlehl 2:1. Na úvodní gól Weba ještě dokázal po změně stran zareagovat Rodrigo Hernández, jenže čtvrthodinu před koncem vrátil hostům vedení střídající Rusescu a tentokrát již Žlutá ponorka odpověď nenalezla.

Svěřenci Frana Escriby si tak po vůbec první ligové porážce, kterou utrpěli o víkendu proti Eibaru, připsali premiérový neúspěch hned také v Evropské lize. Právě jejich čtvrteční soupeř nyní okupuje čelo tabulky skupiny L, přičemž Villarreal s pěti body zůstává druhý.

Utkání s Osmanlisporem si rozhodne za rámeček nedá domácí brankář Andrés Fernández. Již v osmé minutě totiž gólman Villarrealu nedokázal vyrazit do bezpečí prudký centr z levé strany, který tak proletěl až na zadní tyč k Václavu Procházkovi a křižná rána českého stopera si proklestila cestu až k Piérru Webóvi, od nějž se míč odrazil do sítě. Po zbytek první půle tak hosté mohli zavřít zadní vrátka a frustrovat Villarreal, který si s výjimkou několika akcí Denise Čeryševa zhola nic nevytvořil.

Pouhé tři minuty po změně stran však bylo vyrovnáno. Rodrigo Hernández vzal zodpovědnost na sebe, potáhl míč až k šestnáctce soupeře a díky teči bránícího hráče mohl sledovat, jak jeho rána nabírá nezvyklou trajektorii a zapadá obloučkem za bezmocného brankáře Arikana. Kdo ovšem čekal, že by včasné vyrovnání domácí tým nastartovalo, byl na omylu. Další velké šance připadaly znovu hostům, kteří také jednu v pětasedmdesáté minutě proměnili.

Stejně jako u prvního gólu si slízne největší kritiku brankář Fernández, jenž Umarovu ránu z úhlu dokázal pouze vyrazit před sebe, kam pohotově doběhl střídající Rusescu a snadným doklepnutím míče do odkryté branky vrátil hostům vedení. Zaskočený Villarreal si na šanci k vyrovnání musel počkat až do samotného nastavení, jenže tvrdou ránu Sansoneho zvládl parádním zákrokem zastavit Arikan a zajistil tak Osmanlisporu neočekávaný triumf, který turecký klub posouvá se sedmi body na průběžné první místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Osmanlispor (TUR)42117:57
2.Villarreal CF (ESP)41216:65
3.FC Curych (SUI)41214:45
4.Steaua Bukurešť (ROU)40312:43

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (46)

Přidat komentář
celeb

som tu dobre, tu da bude kopat do MU?

Reagovat
madridcan

Nie, tu cenime Aritza Aduriza aký je frajer

Reagovat
celeb

5?!?

Reagovat
smazaný uživatel

5 golov jedneho hraca z 3 z penalty... to je asi udalost dna. Ale aj tak je Bilbao z formy. Obranu mali v prvom polcase celkom deravu

Reagovat
smazaný uživatel

Je reálná šance, že by Mourinho letěl už první polovině sezony?

Reagovat
misinho7

3 penalty ale 5 golov dokopy no pekny pocin

Reagovat
db18

Procházka asistence

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Aritz z nuly nejlepsim strelcem Druhou pecku jsem nevidel, ale prvni a treti jasny. Jinak souhlas s romco45 ze to neni idealni, hlavne vzadu je to krec a porad vidim problem v tom, ze za Adurizem je co se tyce golovosti ohromna propast, to bylo videt napriklad v tutovce Sabina. Jesteze Rapid vyrovnal v Sassuolu, takhle to mame ve vlastnich rukou

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, s tým hrotom ešte bude problém.

Reagovat
smazaný uživatel

ta Mohuč jako co?

Reagovat
H.N.T.

Kdyby to tak palilo i jinym... Aduriz to sam neutahne...

Reagovat
domingo

ASSE

Reagovat
smazaný uživatel

Znáte ten vtip, jak Zlatan, José a Paul přišli do Manchesteru a vše se změnilo k lepšímu?

Reagovat
Spalovač šancí

Ne. Vyprávěj!

Reagovat
smazaný uživatel

Ban.

Reagovat
smazaný uživatel

Nie

Reagovat
Edgewalker

Ale pěkný psík to je

Reagovat
ZB 07

Parádní přestřelky dnes...

Reagovat
monty25

Zrovna když nemám vsazeno na ovary...

Reagovat
mickey mouse

Nice

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Aduriz prvnim hracem co dal v zapase EL pet golu..

Reagovat
smazaný uživatel

Genk a Gent dneska dozadu nic moc

Reagovat
Uwe háže buly

Jeden z nich by se měl přejmenovat..

Reagovat
monty25

Začínám si myslet, že Weinzierl má pod čepicí. Proč být na pohárovém místě v lize (kde se teda Schalke taky začíná zvedat), když se může vyhrát EL? Jistý postup po čtyřech zápasech jsem teda rozhodně nečekal.

Reagovat
smazaný uživatel

Jezis...

Reagovat
smazaný uživatel

hmm tak to se moc netes na naloz kerou schalke dostane mozna uz v osmifinale.

Reagovat
smazaný uživatel

Saints

Reagovat
Spalovač šancí

F je boží

Reagovat
San Iker

Celkově ty výsledky v poslední skupině (L) jsou pro mě naprosto nepochopitelný...

Reagovat
C-M@ster

Procházka power

Reagovat
Hokaido

Pak si člověk nemá plést Gent a Genk, když oba prohrají 5:3.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Aduriz

Reagovat
smazaný uživatel

Všude hate na Juliše, ale téměř nikde zmíněno, že nehrál svůj post. To si nezaslouží.

Reagovat
ratusek

Ten je nemotornej i když hraje v útoku. Akorát se to k němu odrazilo a je od té doby za boha

Reagovat
smazaný uživatel

Aritz

Reagovat
ratusek

Salzburg

Reagovat
smazaný uživatel

Anderlecht

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele