Evropská liga - souhrn 1. kola skupinové fáze

20.09.2018, 20:58, aktualizováno 20.09.2018, 23:02
Komentáře a souhrny
Slavia vstoupila do Evropské ligy vítězstvím nad Bordeaux, zato Jablonec přišel o cenný bod na hřišti francouzského Rennes až kvůli penaltě v nastavení. Vítězně do skupin vykročila většina favoritů: Lazio porazila kyperský Apollon, Sevilla rozstřílela Lutych, Chelsea vyhrála v Soluni, Arsenal si poradil s ukrajinskou Poltavou a AC Milán, i když se trápil, zvítězil v Lucembursku nad Dudelange. Zřejmě největší překvapení se zrodilo v Marseille, kde Frankfurt i v deseti otočil zápas s Olympiquem...
Skupina A

AEK Larnaka - FC Curych 0:1

20.09.2018 21:00

Góly: 61. Benjamin Kololli (pen.)

Důležitého vítězství dosáhl na kyperské půdě FC Curych. Vítěz švýcarského poháru udolal AEK Larnaku 1:0, když jedinou branku utkání vstřelil z pokutového kopu Benjamin Kololli. Larnaka sice častěji držela balón, ale na Brechera vyslala za celý zápas jen jednu střelu.

Bez střelby to zkrátka nejde. Občas se sice ve fotbale stává, že jeden z týmů předvede totální produktivitu a z jedné střely na branku rozhodne zápas, to však nebyl tento případ. Larnaka sehrála s Curychem vyrovnanou partii, ale na body nakonec nedosáhla.

Úvodní čtvrthodina nabídla dvě zajímavé příležitosti na obou stranách. Nejprve pěknou akci domácích se nepodařilo dotáhnout do koncovky a na druhé straně průnik Odeyi skončil těsně vedle tyče. Kypřané to většinou zkoušeli z dálky, ale tahle strategie v zápase nenesla ovoce. Vyrovnaný první poločas branku nepřinesl, diváci si museli počkat až po změně stran.

V 55. minutě měla Larnaka obrovskou příležitost prolomit nerozhodný výsledek. Acorán zblízka nedokázal překonat Brechera a neuspěl ani s pokusem o lob Tete. Místo kyperského vedení pak přišel pro domácí šok. Sudí ve vápně zaregistroval hru rukou a nemilosrdně odpískal pokutový kop ve prospěch Švýcarů. Benjamin Kololli penaltu bezpečně proměnil a nasměroval Curych k vítězství.

V závěru zápasu ještě hosty čekala těžká šichta, zvláště když se vyfauloval Pa Modou Jagne a po druhé žluté kartě musel předčasně do sprch. Početní převahu ale Larnaka využít nedokázala. Curych neinkasoval a nakonec si veze z Larnaky všechny body za nejtěsnější vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

Ludogorec Razgrad - Bayer Leverkusen 2:3

20.09.2018 21:00

Góly: 8. Claudiu Keșerü, 31. Marcelinho - 38. Kai Havertz, 63. Isaac Kiese Thelin, 69. Kai Havertz

Leverkusen se sice v Bundeslize trápí, avšak v Evropské lize dokázal zvítězit na horké půdě Razgradu 3:2, přestože v prvním poločase prohrával už o dvě branky. Rozhodující trefu Farmaceutů zařídil dvacet minut před koncem Kai Havertz.

Bayeru patří v německé soutěži potupné poslední místo, když ze tří úvodních duelů nedokázal ani jednou bodovat! I proto si chtěl v Evropské lize spravit chuť a z Bulharska pokud možno přivézt vítězství.

Jenže Farmaceuti to měli od začátku velmi složité. Domácí publikum hnalo Razgrad kupředu a po pouhých osmi minutách vstřelil vedoucí branku. Claudiu Keseru se postavil k volnému přímému kopu a povedenou ranou levačkou překonal brankáře Hradeckého! Pro Leverkusen to byl nejhorší možný začátek a to zdaleka nebylo všechno. Po půlhodině hry naběhl do šestnáctky s míčem na noze Marcelinho a umístěnou střelou k tyči zvýšil už na 2:0 pro bulharský celek.

Po druhé inkasované brance Leverkusen pochopil, že takhle to dál nepůjde a okamžitě zvýšil aktivitu. Kai Havertz sice ještě placírkou netrefil branku, ale o chvíli později se stejný hráč zpoza vápna trefil dokonale k tyči a ještě před odchodem do šaten snížil.

A jelikož Farmaceuti potřebovali zvítězit, rozhodl se hostující kouč pro nasazení Kevina Vollanda. Leverkusen byl skutečně lepší a po hodině hry srovnal na 2:2. Isaac Kiese Thelin se rozhodl za vápnem vystřelit a udělal dobře, jeho rána šla přesně k tyči a Renan se za ní natahoval marně. Ludogorec ztratil dvoubrankový náskok, ovšem k jeho smůle bylo ještě hůř. Dvacet minut před koncem zamířil opět nechytatelně k tyči Kai Havertz a obrat byl dokonán.

Najednou to byl Ludogorec, kdo nutně potřeboval srovnat, ale tady už si bundesligový tým věděl rady. Bayer zvítězil na bulharské půdě 3:2 a alespoň v Evropské lize dal zapomenout na trápení z německé soutěže.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)11003:23
2.FC Curych (SUI)11001:03
3.Ludogorec Razgrad (BUL)10012:30
4.AEK Larnaka (CYP)10010:10
Skupina B

RB Lipsko - Red Bull Salzburg 2:3

20.09.2018 21:00

Góly: 70. Konrad Laimer, 82. Yussuf Poulsen - 20. Munas Dabbur, 22. Amadou Haidara, 89. Fredrik Gulbrandsen

Peníze od miliardáře Dietricha Mateschitze, jehož koncern vyrábí světoznámý energetický nápoj, sponzorují fotbalové kluby v Lipsku i Salcburku. A úvodní kolo základních skupin Evropské ligy svedlo právě oba dva paradoxně dohromady. Z výhry se nakonec radoval rakouský celek, byť ještě minutu před koncem byl stav nerozhodný.

Domácí nastoupili ve značně obměněné sestavě, v nominaci na utkání chyběl třeba úplně útočník Timo Werner, a jako by poslepovaná sestava chvilku nevěděla, co na hřišti dělá. To se v podstatě potvrdilo už po dvaceti minutách hry. Špatná rozehrávka totiž znamenala, že Dabour, leč krkolomně a s velkým štěstím, poslal hosty do vedení.

Jen o dvě minuty později přitom svěřenci trenéra Marca Roseho vedli dokonce už o dvě branky. Ulmer si na hranici ofsajdu naběhl do zcela volného prostoru na levé straně, poté měl dostatek času, aby si počkal na nabíhající spoluhráče, vybral si přitom Haidaru, a ten z brankového území snadno skóroval do poloodkryté brány.

Lipsko v prvním poločase předvedlo možná svůj nejostudnější výkon během dosavadního krátkého působení v evropských pohárech. A že by mělo dojít k nějakému zlepšení i po změně stran, to určitě nenapovídala 55. minuta, kdy se Dabour ocitl sám před gólmanem Mvogem, střela mířená na vzdálenější tyčku však narazila do brankové konstrukce.

Kdyby tahle šance skončila gólem, asi by se už Die Roten Bullen těžko chytali. Takhle ale mohli se zápasem ještě něco udělat a také se jim to povedlo. V 70. minutě trestuhodně chyboval v defenzívě Ulmer, toho využil Laimer, který svého protivníka přetlačil v souboji, obral ho o míč a usměrnil ho mezi nohy vyběhnuvšího brankáře Walkeho.

V 82. minutě Lipsko srovnalo stav. Halstenberg přihrál doleva na Kampla, ten poslal dlouhý pas do šestnáctky, kde se nacházel Poulsen, a ten hlavou překonal Walkeho. Poslední slovo měl ale nakonec Salcburk. Po rychlé akci dokázal Wolf prostrčit balón za obranu, Gulbrandsen se objevil před Mvogem zcela sám a zamířil přesně za zadní tyčku.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Rosenborg BK 1:0

20.09.2018 21:00

Góly: 88. Leigh Griffiths

Čtvrtek 20. září 2018 byl skutečně dobrým dnem pro skotský fotbal. Po překvapivé remíze glasgowských Rangers na půdě favorizovaného Villarrealu totiž na úvod Evropské ligy uspěl i městský rival Celtic, který si na domácí půdě poradil s Rosenborgem Trondheim 1:0. Hrdinou zápasu se stal střídající Leigh Griffiths, jenž se pouhé dvě minuty před koncem základní hrací doby postaral o jediný gól večera a poslal svůj tým do čela skupiny B, o které se dělí s rakouským Salcburkem.

Oba celky se kuriózní shodou okolností letos utkaly již v kvalifikačním předkole Ligy mistrů, které ovládl skotský mistr především díky domácí výhře 3:1. Tentokráte čekalo tým Brendana Rodgerse náročnější dobývání branky Andreho Hansena, neboť Trondheim se od předešlého měření sil dokázal herně i výsledkově vzchopit. Norští ligoví šampioni totiž do zápasu vstupovali s desetizápasovou šňůrou neporazitelnosti, a to právě od prohry v Celtic Parku.

Celé střetnutí se mohlo odvíjet úplně jiným směrem, kdyby rozhodčí Pawel Gil ve 14. minutě místo vytažení žluté karty za simulaci odměnil pád Issama Jebaliho po souboji s Mikaelem Lustigem odpískáním pokutového kopu. Po zbytek první půle se z držení míče těšili především domácí a s postupem času začaly přibývat i brankové příležitosti. Nejprve s hlavičkou neuspěl Lustig, krátce nato přestřelil Edouard a gólem neskončil ani precizní centr Kierana Tierneyho, k jehož usměrnění do sítě měl navzdory snaze domácích hráčů nejblíže trondheimský obránce Birger Meling. Když pak brankář Hansen výtečně nadvakrát zasáhl proti ranám Rogice s dorážejícím Edouardem, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Také po změně stran měli hráči v zelenobílých dresech navrch, ovšem i nadále jim unikalo správné řešení finální fáze. Akrobatický pokus střídajícího Sinclaira skončil hrubě nepřesně a stejně si následně počínali i McGregor s Johnstonem, jemuž přitom aktivní Tierney naservíroval míč nejlépe, jak jen bylo možné. Vše tak z pohledu domácích příznivců nasvědčovalo neuspokojivé remíze, avšak tři minuty před koncem mohl Celtic Park za hustého deště přece jen vybuchnout radostí. Dlouhý pas Scotta Browna prodloužil hlavou Dedryck Boyata přesně k nabíhajícímu Griffithsovi, který pohotově hlavou zabořil míč do sítě a zařídil Celticu vydřenou, ovšem zaslouženou výhru 1:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)11003:23
2.Celtic FC (SCO)11001:03
3.RB Lipsko (GER)10012:30
4.Rosenborg BK (NOR)10010:10
Skupina C

Slavia Praha - Girondins Bordeaux 1:0

20.09.2018 21:00

Góly: 35. Jaromír Zmrhal

Pražská Slavia vstoupila do základní skupiny C Evropské ligy domácím vítězstvím 1:0 nad francouzským Bordeaux. Reprízu semifinále tehdejšího Poháru UEFA z roku 1996 rozhodl deset minut před přestávkou povedenou ranou Jaromír Zmrhal. Za hosty odehrál 84 minut bývalý český reprezentant Jaroslav Plašil.

Slavia vyhrála první duel skupiny Evropské ligy stejně jako před rokem, kdy doma na úvod zdolala rovněž 1:0 Maccabi Tel Aviv, ale nakonec nepostoupila. V dalším utkání skupiny se úřadující ligový vicemistr za dva týdny představí v Petrohradu, který dnes remizoval 1:1 v Kodani. Do další fáze postoupí první dva celky.

Slávistický trenér Trpišovský nasadil stejnou sestavu jako do nedělního vítězného ligového utkání na Slovácku včetně obránce Coufala, který se dal do pořádku po zranění.

Pražané v souboji s aktuálně až předposledním týmem francouzské ligy prakticky celý první poločas dominovali. Jako první sice ve 14. minutě zahrozil hlavičkou kousek vedle hostující Koundé, ale od té doby už počítali šance domácí.

V 18. minutě pálil těsně mimo Hušbauer, chvíli nato z akrobatické pozice mířil kousek nad Traoré. Na opačné straně předvedl několik nebezpečných průniků rychlonohý Kalu, ale domácí obrana vždy stihla zasáhnout.

Deset minut před pauzou už slávisté vedli. Hušbauer po pěkné kolmici potáhl míč středem až do vápna, nabil Zmrhalovi a jeho tvrdá rána s lehkou pomocí břevna zapadla do sítě. Bordeaux v pátém zápase s českým týmem inkasovalo vůbec první gól. Těsně před přestávkou hostující Pablo odvrátil míč kousek před čárou.

Po změně stran Pražané s přehledem drželi náskok a navíc mohli přidat druhý gól. Tecl však v 73. minutě hlavičkoval vedle, Součkovu hlavičku zblízka vyrazil brankář Costil a Hušbauer následně pálil těsně vedle branky. V 81. minutě hostujícího gólmana nepřekonal ve velké šanci ani Zmrhal.

Šestý tým uplynulé sezony francouzské ligy byl v Edenu v ofenzivě téměř neškodný a domácí už tři body uhlídali. Slavii tak vyšla odveta za vyřazení v semifinále Poháru UEFA v roce 1996, kdy s Bordeaux dvakrát prohrála 0:1. Červenobílí doma zvítězili v pohárech po třech zápasech.

Více informací k zápasu

FC Kodaň - Zenit Petrohrad 1:1

20.09.2018 21:00

Góly: 63. Pieros Sotiriou - 43. Róbert Mak

Kodaň se musela do základních skupin Evropské ligy probojovat přes všechna předkola a hned na úvod narazila na opravdu silný kalibr. Zenit navíc po poločase vedl zásluhou slovenského reprezentanta Róberta Maka, dánský celek ale po přestávce dokázal na jeho trefu odpovědět, a Pieros Sotiriou zařídil svému týmu z tohoto duelu aspoň bod.

Domácí se natlačili do jakési první pološance zhruba po čtvrthodině hry, Skovova přihrávka, možná i střela, vyslaná od pravé boční čáry pokutového území, proletěla nebezpečně brankovým území, a brankář Lunjov musel míč vyrážet do zámezí. Pravé křídlo dánského celku bylo při chuti i nadále, ve 23. minutě však z přímého volného kopu zamířil vedle.

Skov zahrával standardní situaci ještě jednou, konkrétně ve 36. minutě, jeho počínání levačkou ovšem dopadlo stejně jako v předchozím případě, a to pokusem mimo kýžený a chtěný prostor. Ve 39. minutě se pak Skov objevil asi ve své nejvyloženější možnosti prvního dějství, z vápna ale balón nasměroval pouze do bližší tyčky.

Zenit nepůsobil po celou první pětačtyřicetiminutovku vyloženě jistým dojmem, už vůbec na hřišti nedominoval, byl to ale nakonec právě on, kdo otevřel skóre utkání. Dvě minuty před obrátkou Kuzjajev prostrčil míč k Driussimu, ten ještě uvolnil na hranici ofsajdu balancujícího Maka, a ten už si pak před gólmanem Joronenem věděl v koncovce rady.

Kodaň ale tohle inkasování rozhodně nesrazilo na kolena. Ve druhém poločase hledala postupně cestu za vyrovnáním, až se k němu opravdu propracovala. V 55. minutě založil akci ve středu pole Fischer, následně pěknou kolmicí uvolnil v šestnáctce nabíhajícího si Soterioua, jenže ten z blízkosti ještě neskóroval a napálil jen vyběhnuvšího Lunjova.

V 63. minutě se již domácí dočkali své zasloužené odměny. Boilesen unikl podél levé strany, předložil přihrávku Fischerovi, ten ještě na zadní tyči našel Soterioua, jenž pak ve skluzu zacílil do prázdné brány. Zbytek utkání se v podstatě dohrával jen z povinnosti. Oba týmy se jednouše spokojily s remízou, která pro ně rozhodně není špatným rezultátem do budoucna.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha (CZE)11001:03
2.Zenit Petrohrad (RUS)10101:11
 FC Kodaň (DEN)10101:11
4.Girondins Bordeaux (FRA)10010:10
Skupina D

Spartak Trnava - RSC Anderlecht 1:0

20.09.2018 21:00

Góly: 79. Matej Oravec

Fotbalisté slovenské Trnavy předvádějí v letošní sezóně evropských pohárů neočekávané výkony. V Lize mistrů došli až do 3. předkola a v Evropské lize zvládli závěrečný souboj se slovinskou Lublaní. Teď se v úvodním zápase základních skupin postarali o naprostou senzaci, když v domácím prostředí přehráli vysoce favorizovaný belgický Anderlecht po výhře 1:0. Jedinou branku vstřelil necelou čtvrthodinu před koncem Matej Oravec.

Trnava se do hlavní fáze EL probojovala vůbec poprvé v historii a hned se zapsala nesmazatelným písmem. Proti bruselskému výběru předvedla takticky vyspělý výkon, soupeře téměř k ničemu nepustila a sama ve vhodnou chvíli udeřila. Začátek čtvrtečního utkání se odehrával v odpočinkovém režimu, za celý první poločas byla k vidění v podstatě jen jedna vážnější příležitost. V 39. minutě se do ní dostali hosté.

Po hezké akci odcentroval z levého křídla před branku Amuzu a našel hlavu nabíhajícího Dimaty, jenž ale mířil z osmi metrů do země a prostor tří tyčí netrefil. Po změně stran si domácí začali více věřit a poznali, že se dá s Anderlechtem hrát. Zhruba v polovině druhého dějství mohli jít do překvapivého vedení. Po přímém volném kopu Grendela si Bakoš naběhl mezi dva protihráče na hranici brankového území a hlavou mířil trestuhodně nad.

Slovenský klub vytěžil ze svého tlaku rozhodující trefu v 79. minutě. Svůj nejdůležitější gól dosavadní kariéry vsítil teprve dvacetiletý defenzivní pilíř Oravec. Ten si seběhl ke vzdálenější tyči na fantastický pas Grendela od rohového praporku, předskočil bránícího protihráče a hlavou zblízka snadno usměrnil balón do sítě. RSC sice od tohoto momentu zařadil vyšší rychlostní stupeň, ale nebylo mu to moc platné.

Domácí pečlivě bránili, v páté nastavené minutě však přeci jen mohli inkasovat. Na pravé straně pokutového území se protlačil do zakončení Vranješ, ale z mírného úhlu trefil jen boční síť a na stadionu Antona Malatinského tak mohla vypuknout obrovská radost. Anderlecht rozhodně bude mít co napravovat v příštím kole doma s chorvatským Dinamem Záhřeb, Trnava se pokusí o další senzaci na půdě tureckého Fenerbahce.

Více informací k zápasu

Dinamo Záhřeb - Fenerbahçe SK 4:1

20.09.2018 21:00

Góly: 16. Ivan Šunjić, 27. Izet Hajrović, 57. Izet Hajrović, 60. Dani Olmo - 47. Roman Neustädter

Velmi špatně vstoupilo do Evropské ligy Fenerbahce Istanbul. Turecký klub zcela propadl v defenzívě a od aktivně hrajícího Dinama Záhřeb čtyřikrát inkasoval. Chorvatský celek předvedl možná jeden z nejlepších výkonů v sezoně a pohlednými akcemi zasadil soupeři čtyři smrtící údery.

Jestli bylo něco, co hráčům Fenerbahce v tomto utkání nešlo, pak to byly rohové kopy. Každá taková situace Dinama zaváněla gólem. V 16. minutě ho chorvatský celek rozehrál nakrátko a pohlednou kombinací se dostal ke střele za hranicí vápna Šunjić, který z první umístil balón přesně k tyči! Chorvaté i po vstřelené brance Turkům zle zatápěli a ve 27. minutě po ukázkovém zpracování pasu za obranu v podání Gavranoviće vstřelilo druhý gól. Gavranović totiž našel v náběhu do šestnáctky Izeta Hajroviče a jeho střela na přední tyč skončila v brance. Až za tohoto stavu se dostalo ke slovu i Fenerbahce a Köybasu z přímáku protáhl Livakoviće.

Ještě do konce poločasu mohlo Fenerbahce prohrávat už o tři branky, ale další rohový kop v podání Dinama skončil po hlavičce z malého vápna na brankové konstrukci a Turci přežili i následný závar. Fenerbahce si v prvním poločase zadělalo na velké problémy, nicméně start do druhé poloviny se mu povedl ideálně.

Hned zkraje se po rohovém kopu podařilo prosadit zblízka Romanu Neustädterovi, když balón propadl uvnitř malého vápna a Neustädter zblízka neměl problém Livakoviće překonat.

Jenomže v 57. minutě si Chorvaté vzali vedení zpátky. Pohlednou kombinaci přihrávek zakončil do prázdné branky úplně volný Izet Hajrović a za další tři minuty začínalo skóre nabírat obludných rozměrů. Dinamu se povedla opět parádní kombinace s čistým průstřelem pro Daniho Olma. Rezignované Fenerbahce absolutně nestíhalo nájezdy Dinama a Tekin další příležitost vyrážel na brankovou konstrukci. Domácí celek fotbalistům Fenerbahce ještě několikrát zatopil, ale další branku už nepřidal. Dinamo Záhřeb tak vstoupilo do Evropské ligy nečekaně vysokou výhro nad zkušeným Fenerbahce Istanbul 4:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Záhřeb (CRO)11004:13
2.Spartak Trnava (SVK)11001:03
3.RSC Anderlecht (BEL)10010:10
4.Fenerbahçe SK (TUR)10011:40
Skupina E

Sporting CP - Qarabağ Ağdam 2:0

20.09.2018 21:00

Góly: 54. Raphinha, 88. Jovane Cabral

Hráči portugalského Sportingu potvrdili úlohu jasných favoritů proti Karabachu a porazili ho 2:0, i když jednoduchá cesta za premiérovými třemi body v letošním ročníku EL to nebyla. Hosté sice byli pod tlakem, ale v prvním poločase udrželi bezbrankový nerozhodný výsledek a poté téměř až do závěrečného hvizdu měli naději na bodový zisk. Vítězství tradičního účastníka Ligy mistrů zařídili Raphinha s Jovanem Cabralem.

Od samého začátku bylo vidět, že kvalita je na straně domácího výběru, ovšem v úvodním dějství se až zase do tolika vyložených možností nedostal. Poprvé zahrozil po osmi minutách hry, kdy se k přímému volnému kopu z více jak dvaceti metrů postavil Mathieu a kroutil balón k bližší tyči, nicméně brankář Vagner se vytasil s fantastickým zákrokem a odvrátil balón na rohový kop. Za další dvě minuty mohl naopak z ničeho nic udeřit Karabach.

Nedorozumění v defenzívě portugalského celku se snažil využít Emeghara a ocitl se v tváří tvář brankáři Salinovi, jenomže ten mu včasným výběhem dostatečně zmenšil střelecký úhel a svůj tým výrazně podržel. Následně se po vyložených možnostech doslova slehla zem, lisabonský výběr se znovu ukázal až zhruba pět minut před přestávkou. Přihrávku z levé strany chytře tečoval Montero, jenomže Vagner se nenechal překvapit a míč ukryl v náručí.

Po změně stran Sporting přidal a dostal se brzy do vedení. K vítězství ho v 54. minutě nasměroval Raphinha, jenž využil parádní křižné přihrávky Naniho z pravé strany a u vzdálenější tyče dopravil balón snadno do sítě za záda bezmocného Vagnera. Ázerbájdžánský celek se snažil okamžitě odpovědět, avšak o dvě minuty později selhal v jasné pozici aktivní Emeghara, který z mírného úhlu nevyzrál na pozorného Salina.

Ve zbývajícím průběhu domácí s přehledem kontrolovali situaci a soupeře k ničemu nepouštěli, sami naopak čekali na vynucený ofenzivnější styl Karabachu. Toho nakonec využili v 88. minutě. Montero šikovně obral o balón střídajícího Husejnova a našel Raphinhu, jenž okamžitě adresoval přihrávku rozběhnutému Cabralovi a ten ze středu šestnáctky nekompromisně uklidil míč do dolního pravého rohu.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Vorskla Poltava 4:2

20.09.2018 21:00

Góly: 32. Pierre-Emerick Aubameyang, 48. Danny Welbeck, 56. Pierre-Emerick Aubameyang, 74. Mesut Özil - 76. Volodymyr Česnakov, 90+4. Vjačeslav Šarpar

Vorskla Poltava sice není kdovíjakým lákadlem pro namlsané fanoušky londýnského Arsenalu, ovšem ti příznivci, kteří se nakonec na Emirates Stadium dostavili, mohli spokojeně přihlížet atraktivnímu utkání plnému branek, které domácí favorit vyhrál s přehledem 4:2. Dva góly Aubameyanga doplnili Welbeck s Özilem, za hosty až v závěru korigovali debakl Česnakov se Šarparem.

Unai Emery se na úvod skupinové fáze rozhodl nic nepodcenit a nasadil silnou jedenáctku v čele s Piérrem-Emerickem Aubameyangem a také obranu s duem dosavadních stálic Sokratisem a Monrealem. Právě díky výtečné práci řeckého stopera při sebemenších náznacích šancí hostujícího celku mohl být Bernd Leno při svém soutěžním debutu v brance Arsenalu zcela bez obav, Sokratis zkrátka akce Poltavy úspěšně dusil hned v zárodku.

Směrem dopředu to zprvu vypadalo z pohledu Arsenalu na velké dobývání, neboť Poltava hlubokém bloku zahušťovala střed pole a nepouštěla favorita do větších příležitostí. Když ale hosté na přelomu půlhodiny hry poprvé ve vyšším počtu hráčů vystrčili růžky i směrem dopředu, dočkali se okamžitého potrestání. Jejich rozehrávku totiž vystihl Henrik Mchitarjan, okamžitě míč potáhl na polovinu soupeře a ideálně načasovanou kolmicí vybídl Alexe Iwobiho, aby následným přízemním centrem na zadní tyč našel volného Aubameyanga. Gabonský forvard sice ve skluzu nepřevedl nijak oslnivé zakončení, ovšem skákavá rána do protipohybu brankáře Šusta bezpečně zapadla do sítě.

Vstřelený gól dostal domácí na koně a do přestávky bylo před Šustovou brankou ještě několikrát hodně rušno. S Mchitarjanovou střelou si však ukrajinský gólman poradil a parádní dalekonosný obstřel Aubameyanga k jeho úlevě skončil jen na tyči.

Po změně stran už ale podobné štěstí hosté neměli. Hned v 48. minutě totiž Arsenal podnikl povedenou akci po levé straně, která vyústila v Mchitarjanův nadýchaný centr přesně na hlavu Welbecka, jenž z bezprostřední blízkosti snadno uklidil míč za bezmocného Šusta.

Ani s dvoubrankovým náskokem v kapse Kanonýři neupouštěli od ofenzivní hry a sotva osm minut po Welbeckově trefě se mohli radovat do třetice. Povedený večer korunoval druhým gólem Aubameyang, jenž opět napřáhl zpoza šestnáctky a tentokráte již jeho kroucenou ránu místo tyče zastavila až síť za brankovou čarou.

A góly padaly i nadále. Nejprve se šestnáct minut před koncem prosadil střídající Mesut Özil, jenž se ocitl na konci Lichtsteinerova centru po dobré průnikové přihrávce všudypřítomného Sokratise, ovšem pár minut nato se čestného zásahu dočkali i hosté.

O čisté konto debutanta Bernda Lena připravil poltavský kapitán Česnakov, který využil Lichtsteinerova zaváhání na kraji pokutového území a tvrdou ranou pod břevno nedal německému brankáři Arsenalu sebemenší šanci zasáhnout. Obdobná akce se pak opakovala i v poslední minutě nastavení, kdy pro změnu propálil bezmocného Lena Šarpar. Z pohledu Arsenalu šlo ovšem pouze o drobnou kaňku na jinak povedeném představení, které skončilo výhrou Kanonýrů 4:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)11004:23
2.Sporting CP (POR)11002:03
3.Vorskla Poltava (UKR)10012:40
4.Qarabağ Ağdam (AZE)10010:20
Skupina F

F91 Dudelange - AC Milán 0:1

20.09.2018 21:00

Góly: 59. Gonzalo Higuaín

AC Milán splnil povinnost a na půdě lucemburského Dudelange zvítězil 1:0. Obecně se však čekalo, že si italský velkoklub připíše přesvědčivější výhru, ale proti outsiderovi skupiny se musel spokojit jen s jednou brankou v podání Gonzála Higuaína.

Dudelange startoval v základní skupině Evropské ligy vůbec poprvé a hned v prvním kole přivítal věhlasný AC Milán. Co více si domácí publikum mohlo přát. Gennaro Gattuso vsadil na poněkud jinou jedenáctku, než na jakou jsou fanoušci Rossoneri zvyklí z italské Serie A, takže šanci dostali brankář Pepe Reina, dále Mattia Caldara, Diego Laxalt nebo José Mauri. Oproti tomu domácí celek nastoupil v obvyklé jedenáctce.

Převahu mělo AC od začátku zápasu, avšak na první gólovku si muselo počkat do 13. minuty, kdy zpoza vápna vypálil Gonzálo Higuaín a minul branku. O chvíli později hlavičkoval jen do obránce Castillejo. Převaha Milána začala s koncem poločasu slábnout a také Dudelange se dostávalo do hry, ale brankáře Pepe Reinu ohrozit nedokázalo. Lucemburský celek držel s Milánem krok a poločasovou remízu 0:0 si viceméně zasloužil.

Gennaro Gattuso nemohl být s výkonem svých svěřenců spokojen. Čekalo se, že Milán nováčka smázne, místo toho svítil na ukazateli skóre bezbrankový výsledek. Rossoneri vstoupili i do druhého poločasu aktivněji, jenomže Higuaínova další rána skončila na výtečném zákroku Frisinga.

Milánský velkoklub konečně překonal obranou hráz Dudelange v 59. minutě, kdy Samuel Castillejo přiťukl balón Gonzálu Higuaínovi a argentinský snajpr přízemní střelou k tyči poslal AC Milán do vedení. Italský obr se mohl uklidnit, ovšem kdo čekal, že spustí brankostroj, ten se mýlil. Hosté sice měli šance, ale Frising si připsal další úspěšný zákrok proti Higuaínovi. Dudelange prakticky ani jednou Reinu neohrozilo a AC Milán nakonec skutečně získal povinné tři body.

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - Real Betis 0:0

20.09.2018 21:00

Góly: -

Přestože utkání Olympiakosu s Realem Betis skončilo bezbrankovou remízou, diváci v Pireu se během zápasu rozhodně nenudili. Oba celky se totiž prezentovaly ofenzivním pojetím hry, akce se rychle přelévaly od jedné branky k druhé a bylo takřka nemožné odhadnout, jak toto měření sil nakonec dopadne. Závěr utkání však výrazně poznamenalo vyloučení domácího Tsimikase, kvůli čemuž Olympiakos omezil vlastní snahu zvítězit a uhájil bod za remízu 0:0.

První půle byla ve znamení dalekonosných pokusů, a to na obou stranách. Tím vůbec nejnebezpečnějším byla dělovka Giovaniho Lo Celsa, ovšem i ta nakonec cestu mezi tři tyče nenalezla. Až čtyři minuty před poločasovým odchodem do kabin došlo na první skutečně obří šanci, když Fortounis vychytrale vybojoval míč a vybídl k zakončení lépe postaveného Hassana, jenž si však vylámal zuby na brankáři Roblesovi.

To po změně stran se naopak s brankovými příležitostmi z výtečných pozic v hloubi šestnáctky roztrhl pytel. Nejprve se úplně sám před Roblesem ocitl Fetfatzidis, jenže španělský gólman stihl vyběhnout a takřka házenkářským reflexivním zákrokem zvládl vytrčenou rukou zabránit inkasovanému gólu. Sotva deset minut nato se zničehonic dostali do gólovky zase hosté, když hrubka v rozehrávce Olympiakosu v podání Vukoviće zařídila Sergiu Leónovi volný přístup k brance, a to dokonce s podporou nabíhajícího Lorena. Forvard Betisu se však místo přihrávky do poloprázdné branky rozhodl zakončit sám a krutě ostrouhal, neboť brankář Gianniotis vytáhl pohotový zákrok nohou.

Joel Robles následně podtrhl excelentní výkon v 72. minutě, kdy vychytal pumelici Madyho Camary zpoza šestnáctky. Zběsilé tempo hry pár minut nato přineslo sprinterský souboj Tsimikase s Lorenem, který vyhrál druhý jmenovaný, a domácího obránce za nešikovný faul čekala druhá žlutá karta a předčasný odchod do kabin. Tím však ofenzivní ladění zápasu skončilo, neboť Olympiakos v oslabení věnoval pozornost především defenzivě a Betis si se zahuštěnějším defenzivním blokem nezvládl poradit. Atraktivnímu utkání tak nakonec scházelo to nejdůležitější - góly.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AC Milán (ITA)11001:03
2.Olympiakos Pireus (GRE)10100:01
 Real Betis (ESP)10100:01
4.F91 Dudelange (LUX)10010:10
Skupina G

Villarreal CF - Rangers FC 2:2

20.09.2018 18:55

Góly: 1. Carlos Bacca, 69. Gerard Moreno - 67. Scott Arfield, 76. Kyle Lafferty

Týmy Villarrealu a Rangers dopřály svým fanouškům spektakulární podívanou, ve které nebyla o zvraty nouze. Ačkoli hosté tahali za kratší konec prakticky pořád, nakonec vezou domů bod za remízu 2:2.

Na Villarreal čekal hodně náročný a odhodlaný soupeř. Do španělské metropole totiž zavítali skotští Rangers, jejichž forma vůbec není špatná. Pozor si skotská obrana musela dávat zejména na duo Ekambi - Bacca, které svou efektivitou umí udělat pořádný vítr v obraně soupeře. A vidět to bylo prakticky od začátku, který se Villarrealu nesmírně povedl.

Hned v první minutě se totiž míč dostal k Fornalsovi, který jej zpracoval a posunul na nabíhajícího Carlose Baccu. Kolumbijský internacionál se krásně uvolnil i přes dva protihráče a nechytatelnou bombou překonal brankáře McGregora!

Snový začátek utkání sice navnadil na strhující tempo, ale je pravda, že poté tempo zápasu trochu opadlo. Domácí celek měl jasnou převahu a míč se mnohem častěji potuloval na jeho kopačkách, ale šancí nepřibývalo. A tak to z dálky zkusil Fornals. Jeho dělovka sice brankáře McGregora trochu vystrašila, ale nakonec ji dokázal ovládnout.

S postupujícím časem se Rangers dostávali stále blíže domácí bráně a postupně si na hřišti vydobyli respekt, občas i za cenu tvrdšího zákroku. Brankář McGregor byl v permanenci prakticky až na konci první půle, ale hned to byla hodně nebezpečná šance. S balonem si rozuměl Santi Cazorla, který se s ničím moc nepáral a napálil balon na skotskou bránu. McGregor s vypětím všech sil a bolavýma rukama míč vyboxoval.

O efektivní oblouček se ještě v závěru poločasu pokusil střelec první branky, ale stál v ofsajdovém postavení. Zajímavou šanci si domácí vytvořili krátce po změně stran, když si za obranu naběhl Ekambi. Toho si brankář McGregor dobře všiml a míč mu ve skluzu odebral, jenže balon se dostal jen k Baccovi a ten mohl zakončovat do prázdné brány! Míč však skončil těsně vedle.

Po rohovém kopu z pravé strany se k balonu jako první prodral domácí Pedraza a jeho tvrdý volej těsně nad břevno pořádně vylekal fanoušky hostí. Obdobná situace nastala v minutě 61., když byl po centru a obranné hlavičce na hranici vápna zcela volný Funes Mori. Jeho dělovka z voleje pořádně protáhla skotského brankáře.

V 67. minutě to Skotům konečně vyšlo. Skvělou práci po straně odvedl Tavernier, který proběhl až do vápna a zpětnou nahrávkou na penaltu našel volného Scotta Arfielda. Jeho voleji už nic v cestě nestálo - 1:1.

Jenže zápletka celého utkání zdaleka nebyla rozpletena. Ve stejné minutě se na hřiště dostal střídající útočník Gerard Moreno a trvalo mu jen dvě minuty, než se prosadil! Skvěle si potáhl míč do vápna a místo centru volil překvapivou střelu k tyči! Ani to ale nebylo vše. Patnáct minut před koncem totiž Barišić našel krásnou nahrávkou do vápna volného Kylea Laffertyho a ten se z první prosadil - 2:2.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - Spartak Moskva 2:0

20.09.2018 18:55

Góly: 50. Arťom Tymofejev (vl.), 68. Thomas Murg

Rapid potvrdil, že před vlastními fanoušky je v rámci evropských pohárů nesmírně silný, zvládl v Evropské lize svůj úvodní zápas proti vždy nepříjemnému Spartaku Moskva a protáhl svou sérii domácí neporazitelnosti už na šest zápasů. O všem podstatném se rozhodovalo ve druhém dějství, v němž padly obě branky tohoto střetnutí.

Rakouský celek vstoupil do prvního poločasu o něco aktivněji, o první střelecké pokusy, které ovšem neskončily mezi třemi tyčemi, se postarali Alar spolu s Baračem, na druhé straně se v už opravdu dobré možnosti objevil Tymofejev, jenž z hranice malého vápna na zadní tyči pálil z halfvoleje, trefil však pouze na brankové čáře stojícího gólmana Strebingera.

O pár chvil později se snažilo skórovat vídeňské pravé křídlo Murg, na brankáře Maksimenka však nevyzrál, taktéž Ivan ve 34. minutě vyzkoušel pozornost hostujícího muže v rukavicích a ve 41. minutě rumunský forvard provedl své počínání ještě jednou, Maksimenko si ale v obou situacích poradil, a skóre se tak měnilo až po obrátce.

V 50. minutě se po rohovém kopu prosadil hlavou Müldür, a i když Maksimenko jeho tvrdé zakončení poměrně dobře zlikvidoval, vyrazil míč pouze do svého spoluhráče Tymofejeva, od nějž se balón odrazil nešťastně za jeho záda. V 56. minutě mohl vyrovnat Fernando, jenže z přímého kopu trefil břevno a dorážející Bocchetti následně stál jen v ofsajdu.

V 68. minutě pak došlo k definitivnímu rozuzlení tohoto souboje. Schwab vyslal svou přihrávkou za obranu rozeběhnutého Murga, ten pronikl do šestnáctky, tam si kličkou obhodil vyběhnuvšího Maksimenka a zakončoval do prázdné brány. Spartaku se prostě v koncovce i nadále nedařilo. A právě ta asi mohla za konečný neúspěch.

Potvrdila to třeba třiasedmdesátá minuta, to se v blízkosti pokutové značky objevil Zé Luís, jenže jeho střela z jedničky skončila pouze na tribunách. V 88. minutě se po pěkné kombinaci ocitl před Strebingerem stále nažhavený Fernando, nicméně trefil jen svého soupeře, a i kdyby se mu ho podařilo prostřelit, nebyl by jeho případný gól uznaný pro ofsajd.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rapid Vídeň (AUT)11002:03
2.Villarreal CF (ESP)10102:21
 Rangers FC (SCO)10102:21
4.Spartak Moskva (RUS)10010:20
Skupina H

Olympique Marseille - Eintracht Frankfurt 1:2

20.09.2018 18:55

Góly: 3. Lucas Ocampos - 52. Lucas Torró, 89. Luka Jović

Eintracht Frankfurt dokázal neskutečnou věc. Ačkoli v prvním utkání Evropské ligy na půdě Marseille prohrával už po třech minutách a ještě musel třicet minut dohrávat v početním oslabení, přeci jen se mu podařilo výsledek otočit!

Na tuhle noc budou ve Frankfurtu asi ještě dlouho vzpomínat. Eintracht byl rozhodně outsiderem v utkání se zkušenější a kvalitnější Marseille, ale opět jednou ukázal, že podceňovat by ho nikdo neměl. Na kolena ho nesrazila ani červená karta pro obránce Willemse. Ani to, že domácí nastoupili s esy jako Thauvin, Payet, Ocampos, Rami nebo Strootman.

Utkání, které se dnes odehrálo bez diváků, začali mnohem lépe domácí hráči. Už ve třetí minutě se jim totiž povedlo dostat se do vedení. Bouna Sarr po průniku po pravém křídle přenechal míč Thauvinovi, který s ním udělal pár kroků a poslal jej do vápna. Tam si naběhl Lucas Ocampos a na jeho zakončení zblízka neměl Trapp nárok!

V sedmé minutě trenéra Garciu trochu přešel humor, neb se mu zranil obránce Adil Rami. To byla velká trhlina v jinak dobře fungující obraně domácích. S dalším časem šancí nijak zázračně nepřibývalo a bylo hodně znát, že stadion zeje prázdnotou. S úderem 30. minuty obrana hostí zapomněla na Valèrea Germaina, který se dokázal dostat do zakončení. Trappa ale opět nepřekonal.

Před koncem první půle se rozhodl pro poměrně dobrou ránu z pětadvaceti metrů Florian Thauvin, ale ani on na výborného Trappa nevyzrál. A když se to povedlo Payetovi, Trappa po špatném pokusu o vyboxování zachránilo štěstí. Po změně stran se Marseille málem prosadila. Germainovu střelu však na poslední chvíli zarazil bránící Evan N'Dicka!

A o minutu později Eintracht udeřil. Stačil k tomu jeden povedený pas od rohového praporku a hlavička pozorného a především důrazného Lucase Torróa, s níž brankář Yohann Pelé nemohl nic udělat - 1:1.

Domácí Olympique se nadechoval k další ofenzívě. Z uctivé vzdálenosti to opět zkusil Valère Germain, jeho střela ale byla sražena do zámezí. Velkou komplikací pro hosty byl zbytečný zákrok obránce Jetra Willemse. Ten už jednu žlutou kartu měl a po úmyslném zajetí do unikajícího Dimitriho Payeta musel opustit hřiště.

Zdálo by se, že tím veškeré šance hostí skončily. Aktivitu sice převzal Olympique, ale větších šancí se nedočkal. Naopak to byli hosté, kdo vypadal v zakončení nebezpečněji. Střídající Nicolai Müller se dostal do koncovky a byl prakticky sám před Pelém, jenže neuspěl. Eintracht se ale nevzdal a v 89. minutě využil katastrofální rozehrávku domácích. Simon Falette posunul míč na nehlídaného Luku Joviće a ten si nekompromisní ranou poradil - 2:1 pro hosty!

Více informací k zápasu

SS Lazio - Apollon Limassol 2:1

20.09.2018 18:55

Góly: 14. Luis Alberto, 84. Ciro Immobile (pen.) - 87. Emilio Zelaya

Lazio doma splnilo roli favorita a do Evropské ligy vstoupilo třemi body. Ty mu v utkání s kyperským Apollonem Limassol zajistili pánové Luis Alberto a Ciro Immobile. Snižující branka v závěru už pro hosty nic neřešila.

Trenér Simone Inzaghi nechal některé hráče odpočívat a dopřál soutěžní minuty Protovi, Bastosovi, Murgiovi nebo Caicedovi s Badeljem. Apollon hodlal především bránit a přivezl si s sebou pověst velmi houževnatého soupeře. Jeho první smrtící úder málem provedl Maglica, který se v sedmé minutě dostal do dobrého zakončení. Proto nakonec zasahovat nemusel i díky práci svých obránců.

Lazio vstoupilo do utkání lépe a ve 14. minutě se konečně dočkalo první branky. Felipe Caicedo si vyměnil míč s Luisem Albertem a když mu jej elegantní patičkou vrátil, postupoval Alberto na brankáře Valeho sám! V takových situacích se poklad Biancocelesti většinou nemýlí a dnes to platilo znovu - 1:0 pro Římany.

Felipe Caicedo se definitivně smířil s rolí dvojky v útoku, ale dnes bojoval, jako by hrál o život. S míčem u nohy i bez něj znamenal pro obránce Apollonu pořádné trable. Brankáře Bruna Valeho vyzkoušel o pár minut později Sergej Milinković-Savić, který dělovou ránou mířil poměrně přesně. Obdobný duel se opakoval také krátce před koncem první půle a také nyní byl úspěšnější hostující brankář.

Apollon Limassol neznamenal pro domácí hráče žádné větší nebezpečí a ke střelbě se prakticky nedostával. Nic se na tom nezměnilo ani poté, co se obě jedenáctky vrátily na hrací plochu a v dresu hostů do hry zasáhli už ve 46. minutě dva střídající hráči. Kvalitativně se hráči kyperského celku Římanům nedokázali vyrovnat.

Po hodině hry dostal možnost ukázat se také střelec Ciro Immobile a hosté věděli, že stupeň nebezpečí před jejich bránou ještě stoupne. Zle bylo také před Protem, neboť v 66. minutě se k zahrávání volného přímého kopu dostal Héctor Yuste a naskakující Facundo Pereyra nadělal hlavičkou brankáři Lazia hodně nepříjemností.

Kyperský celek měl přece jen i pár dalších příležitostí, ale s jejich proměňováním mělo potíže. André Schembri byl v další takové velké šanci, ale jeho hlavička skončila těsně vedle pravé tyče! V minutě 82. opět chybovala obrana hostů. Tentokrát se provinil João Pedro, který poslal ve vlastním vápně k zemi pronikajícího Caiceda. Nařízenou penaltu si vzal na starosti Ciro Immobile a zvýšil na 2:0.

Ani za těchto okolností se hosté ale nevzdali a dokázali alespoň čestně snížit. Na konečných 2:1 pro Lazio upravil střídající Emilio Zelaya, který napálil obranou Lazia špatně odvrácený míč nechytatelně do sítě. Víc už ale hosté nestihli a nakonec jedou domů bez bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)11002:13
 Eintracht Frankfurt (GER)11002:13
3.Olympique Marseille (FRA)10011:20
 Apollon Limassol (CYP)10011:20
Skupina I

Beşiktaş JK - Sarpsborg 08 FF 3:1

20.09.2018 18:55

Góly: 51. Ryan Babel, 69. Enzo Roco, 82. Jeremain Lens - 90+4. Kristoffer Zachariassen

Besiktas v úvodním zápase skupinové fáze Evropské ligy potvrdil roli favorita a porazil norský Sarpsborg 3:1. Utkání pro turecký celek vyhrála "holandská" klika, kromě Babela a Lense se pak prosadil ještě Roco. Sarpsborg se při premiéře v pohárové Evropě dočkal aspoň gólu, v závěru kosmeticky upravil výsledek Zachariassen.

Loris Karius v brance Besiktase měl v utkání poměrně dost práce - hosté favorita překvapivě přestříleli a někdejší gólman Liverpoolu si připsal čtyři zákroky. První už v jedenácté minutě, kdy se ke střele odhodlal Heintz. Před pauzou se řítil do šance ještě Rashad, ale ten pod tlakem pálil mimo.

Po změně stran už se ale domácí dostali do tempa. Zkraje poločasu Larin přihrál na hranici vápna Ryanu Babelovi a ten otevřel skóre fantastickým obloučkem. No a prakticky rozhodnuto bylo už za další čtvrthodinu - Ljajić poslal do šestnáctky vynikající míč z přímého kopu a Enzo Roco byl coby hlavičkující střelec nezastavitelný.

Norský celek se ale nevzdával a v pětasedmdesáté minutě měl šanci stav zkorigovat - Karius ale Rashada ve stoprocentní pozici zastavil. No a přišel definitivní trest. Özyakup z levé strany přenesl míč na úplně volného Jeremaina Lense, jenž přízemní střelou zvýšil už na 3:0. Sarpsborg už se v závěru zmohl jen na čestný zásah, Kristoffer Zachariassen se v nastaveném čase zjevil úplně sám ve vápně a vděčně trknul míč do sítě.

Více informací k zápasu

KRC Genk - Malmö FF 2:0

20.09.2018 18:55

Góly: 37. Leandro Trossard, 71. Mbwana Samatta

Situace ve skupině I je po prvním kole přesně taková, jakou všichni očekávali. Papírově si měly postupové příčky rozdělit Besiktas s Genkem a oba kluby mají nyní na kontě tři body. Belgický tým hostil švédské Malmö a moc se nenadřel. Na jeho branku nešla jediná střela, a trefy Trossarda se Samatou tak znamenaly hladké vítězství.

Jako první to po deseti minutách zkoušel z dálky Malinovskij, jeho povedený volej ale mířil doprostřed. Podobně dopadl i Maehle, jenž taky napřáhl zpoza vápna po půlhodině hry. Pravý bek Genku byl ale při chuti, jen o pár minut později vystihl rozehrávku soupeře, skvěle pronikl mezi dvěma hráči, zatáhl míč a ještě líp odcentroval. Leandro Trossard na zadní tyči pohodlně otevřel skóre.

Švédové se ani přes nepřízeň výsledku nikam nehnali a Genk měl spoustu prostoru k tomu, aby se postupně dobral k druhému gólu. Pozuelova střela uvnitř vápna ještě narazila na blokujícího soupeře, ale útočník Mbwana Samata byl pohotový. K míči se přitočil a jedním dotekem rozvlnil síť.

Malmö bylo celý zápas impotentní a prohrálo zaslouženě. Až v poslední minutě zápasu, snad vinou nekoncentrovanosti domácího týmu, se švédský celek dostal k první střele na bránu. Rasmus Bengtsson hlavou prodloužil přímý kop do sítě, ale ve stejný moment si hosté připsali i první ofsajd. Utkání tak skončilo 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Beşiktaş JK (TUR)11003:13
2.KRC Genk (BEL)11002:03
3.Sarpsborg 08 FF (NOR)10011:30
4.Malmö FF (SWE)10010:20
Skupina J

Sevilla FC - Standard Lutych 5:1

20.09.2018 18:55

Góly: 8. Éver Banega, 41. Franco Vázquez, 49. Wissam Ben Yedder, 70. Wissam Ben Yedder, 74. Éver Banega (pen.) - 39. Moussa Djenepo

Sevilla si doma zkušeně pohlídala utkání se Standardem Lutych a poslala jej domů s pěti góly v síti. Dvě branky zaznamenali Ben Yedder s Banegou, jednu přidal Vázquez.

Sevilla byla jasným favoritem utkání proti Standardu Lutych, jakkoli chtěli hosté hrát odvážně. Španělský celek měl kromě jednoznačně kvalitnějšího týmu také mnohonásobně více zkušeností a k tomu podporu nadšeného stadionu Ramóna Sáncheze-Pizjuána. Od prvních minut vešli na hřiště hráči jako Kjaer, Vaclík, Banega, Navas nebo Promes.

O první zajímavou šanci se postaral domácí záložník Franco Vázquez, který svou ranou trefil prostor mezi třemi tyčemi. Brankář Ochoa si ale poradil jak s jeho zakončením, tak také s další pumelicí od Évera Banegy. Po faulu hostujícího Cimirota už ale ani Ochoa nestihl zareagovat. K volnému přímému kopu se postavil opět Éver Banega a tentokrát už se nemýlil - 1:0 pro Sevillu.

Prohrávat na hřišti soupeře už v osmé minutě, to nebylo pro hosty nic k závidění. Na jejich hře byla nedůvěra ve vlastní schopnosti znát. Problémem pro domácí mohlo být vynucené střídání, neboť již v 15. minutě se zranil Ibrahim Amadou a na jeho místo dorazil Roque. Aktivita Sevilly trochu opadla a množily se nepřesnosti.

Sevilla byla sice střelecky velmi aktivní, ale její pokusy nenacházely svůj cíl. Po třiceti minutách a jednom rohovém kopu poslal míč do vápna Sevilly Răzvan Marin, ale brankář Vaclík si poradil. Krátký už byl ale ve 39. minutě. Luyindama krásně míč sklepl pro Moussu Djenepa, který si sám před Vaclíkem poradil - 1:1.

Sotva se ale hostující fanoušci uklidnili, už si zase Sevilla vzala své vedení zpět. Pouhé dvě minuty po srovnání prošel do vápna soupeře Jesús Navas, který ještě vybídl ke střele Franca Vázqueze. Jeho dělová rána z úhlu zapadla přesně k tyči a Sevilla opět vedla.

Ofenzivní představení Sevilly pokračovalo také po změně stran. Trvalo to jen čtyři minuty od doby, co se hráči vrátili na trávník, než Ochoa opět inkasoval. Z levé strany poslal míč před branku mladý bek Arana a jeho krásný pas zužitkoval v další zápis Wissam Ben Yedder.

Na další branku Standard jen těžko hledal odpověď a třetí gól definitivně zlomil jeho odpor. Navíc se dvacet minut před koncem prosadil opět Wissam Ben Yedder a utkání začínalo vyznívat jako debakl Standardu. Opět u toho byl nepostradatelný Éver Banega a jeho krásná nahrávka na Francouze - 4:1.

Aby toho nebylo málo, tak o pouhé tři minuty později se Christian Luyindama Nekadio dopustil faulu ve vlastní šestnáctce a sudí okamžitě pochopil - penalta pro Sevillu. Odpovědnosti se chopil Éver Banega a přesnou ranou nedal Ochoovi šanci zasáhnout! V posledních minutách ještě Ochoa několikrát čaroval, ale debaklu stejně nezabránil.

Více informací k zápasu

Akhisar Belediyespor - FK Krasnodar 0:1

20.09.2018 18:55

Góly: 26. Victor Claesson

Loňský překvapivý vítěz Tureckého poháru Akhisar Belediyespor, jenž je v Evropské lize naprostým nováčkem, v úvodním klání nestačil na ostřílenější Krasnodar a prohrál s ním nejtěsnějším možným způsobem. Nepředvedl ovšem vyloženě špatný výkon, rozhodně měl možnosti na to, jak odpovědět na jedinou trefu Victora Claessona.

Do první velké příležitosti se prosadili hosté, a to konkrétně zásluhou Ariho, jenž se v šestnáctce objevil prakticky sám před brankářem Öztürkem, toho se snažil chytře přelobovat, poslal ale svou střelu jen mimo. Na druhé straně se po rychlém brejku mohl prosadit Vršajevič, jeho pokus ale dobře zablokoval vracející se Spajič.

Ve 22. minutě si Akhisarspor vybral velký kopec smůly, Selezňov totiž z vápna tlačil míč na zadní tyčku, nicméně ten narazil právě jen do brankové konstrukce. A naopak ve 26. minutě poprvé a také naposledy v utkání udeřil Krasnodar, po krásné kombinaci a konečné nahrávce Kaborého skóroval střelou po zemi k bližší tyči Claesson.

Po tomhle inkasování byl turecký klub docela opařený, jeho soupeř si hlídal jednogólový náskok a do ničeho nebezpečného ho s pravidelností nepouštěl. Do poločasu mohl vyrovnat snad jen ve 42. minutě stále aktivní Selezňov, který mimochodem během své kariéry chvilku pobyl také v krasnodarské konkurenční Kubani, hlavičkoval ovšem vedle brány.

Ve 48. minutě znovu zahrozili krasnodarští Býci, konkrétně díky Wambertovi, jenže i když měl poměrně dost času, aby své zakončení nějakým způsobem korigoval, poslal míč hlavou jen do reklamních panelů za bránou. V 58. minutě mohl na druhé straně srovnat stav Sissoko, nicméně jeho hlavička po rohovém kopu skončila mimo kýžený a chtěný prostor.

Asi největší šanci, jak urvat z tohoto duelu aspoň bod, měli domácí v 64. minutě. To nejprve Kricjuk zlikvidoval hlavičku Yumlua, aby za hostujícího gólmana zaskočil proti střele Kisy na brankové čáře následně stoper Martynovič, a pak Vršajevič trefil břevno. Krasnodar ve zbytku zápasu udržel nervy na uzdě a odvezl si nakonec z Turecka domů všechny body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sevilla FC (ESP)11005:13
2.FK Krasnodar (RUS)11001:03
3.Akhisar Belediyespor (TUR)10010:10
4.Standard Lutych (BEL)10011:50
Skupina K

Stade Rennes - FK Jablonec 2:1

20.09.2018 18:55

Góly: 31. Ismaïla Sarr, 90. Hatem Ben Arfa (pen.) - 54. Michal Trávník

Jablonečtí hráči v historicky prvním vystoupení v základní skupině Evropské ligy prohráli 1:2 na hřišti Stade Rennes po inkasovaném gólu z penalty v nastavení. Za francouzský celek, který se ve skupině představil po sedmi letech, chytal český reprezentační brankář Tomáš Koubek.

Domácí poslal do vedení v prvním poločase nechytatelnou ranou pod břevno Ismaila Sarr. Za Jablonec po přestávce vyrovnal Michal Trávník, který z přímého kopu technickou střelou kolem zdi k bližší tyči nachytal Koubka. Poslední slovo však patřilo Rennes, o jehož vítězství rozhodl z penalty v 91. minutě Hatem Ben Arfa.

Jablonečtí v prvním poločase dokázali držet s pátým celkem minulé sezony francouzské ligy krok, ale Koubka ani jednou neohrozili. Domácí byli o něco nebezpečnější, ale do vedení se dostali až díky výstavní střele Ismaila Sarra, který si narazil míč se spoluhráčem a zpoza vápna poslal tvrdou ránu pod břevno.

Do druhé půle udělal trenér Rada jednu změnu v sestavě a místo Doležala poslal do útoku Chramostu. A v 54. minutě se hosté dočkali vyrovnání. Po faulu na Holeše se k přímému kopu postavil Trávník a technickou střelou kolem zdi k bližší tyči zaskočil Koubka.

Nejistý zákrok předvedl Koubek také po hodině hry. Chramosta dostal dlouhý míč za obranu, český gólman vyběhl daleko za vápno, ale nedůrazně hlavičkoval, takže k míči se dostal jablonecký útočník, ale z úhlu prázdné branky využít nedokázal a trefil jen obránce.

Domácí po vyrovnání zvýšili aktivitu a v 75. minutě nebezpečně vystřelil Benjamin André, ale jeho ránu brankář Hrubý vyrazil. Na hřiště se dostal také Hatem Ben Arfa, který nastoupil k prvnímu za Rennes a nakonec právě bývalý hráč Olympique Marseille nebo Paris St. Germain rozhodl o vítězství.

V 90. minutě totiž Tomáš Holeš při rohovém kopu zbytečně přidržel Theosona Siebatcheua a rozhodčí nařídil pokutový kop. K penaltě se postavil patnáctinásobný francouzský reprezentant Ben Arfa a bez problémů překonal Hrubého. Rennes si tak v patnáctém utkání připsalo vůbec první vítězství ve skupině.

Jablonec v dalším utkání za dva týdny přivítá doma Dynamo Kyjev, Rennes se představí v Astaně.

Více informací k zápasu

Dynamo Kyjev - FC Astana 2:2

20.09.2018 18:55

Góly: 11. Viktor Cyhankov, 45. Denys Harmaš - 21. Marin Aničić, 90+5. Roman Murtazajev

Dynamo bylo v tomto souboji mírným favoritem, jenže úvodní zápas základní skupiny Evropské ligy mu nevyšel úplně podle představ, hned dvakrát ztratilo průběžné vedení, přitom napodruhé o něj přišlo až v páté minutě nastavení druhé půle. Astana bere bod rozhodně všemi deseti. Získala zkrátka dobrý příslib do budoucna.

Kyjevský celek vstoupil do utkání aktivněji, Cyhankov a pak také Kedziora po rohovém kopu hlavou vyzkoušeli připravenost Eriče, ten si však ještě během těchto situací poradil. V 11. minutě už ale kazašský brankář kapituloval. Cyhankov si za vápnem narazil s Bujalským a první jmenovaný pak usměrnil svůj pokus přesně do dolního rohu brány.

Každopádně domácí se z téhle branky neradovali nijak dlouho. Jejich soupeři se podařilo srovnat ve 21. minutě, to když Kabananga moc hezky počkal se svým centrem, kterým zprava následně našel na hranici brankového území volného spoluhráče Aničiče, a ten tvrdou hlavičku usměrnil přesně a nechytatelně pod břevno.

I následující minuty přinesly několik dobrých šancí na obou stranách, za Astanu se snažil prosadit Kleinheisler, ovšem gólman Bojko proti jeho pokusu stačil zasáhnout, ve 41. minutě mohl skórovat taktéž Tomasov, zaváhal ale v zakončení a v podnikání mu zamezil dobře se vracející stoper Kádár. Dynamo naopak o pár chvil později podruhé skórovalo.

Verbičův pas z levé strany dopadl někam do míst v brankovém území, kde si Erič nepočínal nejjistěji, balón mu trestuhodně vypadl z náruče před Harmaše, a ten potrestal hrubici snadnou dorážkou. Druhý poločas pak patřil jednoznačně ukrajinskému týmu, který však svoje příležitosti jednoduše nedokázal proměňovat. .

V 59. minutě na Eriče nevyzrál Cyhankov, v 66. minutě pálil hlavou nad bránu Harmaš a dvanáct minut před koncem spálil svou tutovku taktéž Bujalskyj, který mířil jen vedle, i když měl pro střelbu dostatek času a prostoru.

A toho Astana ve finále náramně využila. V samotném závěru centr Pedra Henriqueho zužitkoval hlavičkou Murtazajev a vyrovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Stade Rennes (FRA)11002:13
2.Dynamo Kyjev (UKR)10102:21
 FC Astana (KAZ)10102:21
4.FK Jablonec (CZE)10011:20
Skupina L

PAOK Soluň - Chelsea FC 0:1

20.09.2018 18:55

Góly: 7. Willian

Šestý zápas, šestá výhra. Pokud zapomeneme na polopřátelský zápas Community Shieldu, Maurizio Sarri pokračuje v Chelsea ve fantastické formě. V Soluni sice nebylo k vidění moc ze Sarriballu, ale povinné tři body na konto Blues putují. Už v sedmé minutě rozhodl po jedné z těch povedenějších akcí Willian.

Pakliže v úvodu píšu o absenci Sarriballu, gólová situace byla typickým artiklem z této mošničky. Rychlá sekvence nahrávek, Jorginho vymyslel parádní pas a Barkley se jal svižný brejk dokončit. V rychlosti vyvezl míč a předal Willianovi, jehož rána zevnitř vápna i díky nejistému zákroku gólmana Paschakalise skončila v bráně.

Celý první poločas - a pak i většina druhého - se linul ve stejném duchu. Chelsea totiž PAOKu prakticky nepouštěla k míči, a pokud ano, nejpozději u vlastního vápna mu jej zase odebrala. A tak útočili pouze hosté. Řadu šancí měl Morata - jako po centru Pedra, skvělém míči z hloubi pole od Rüdigera nebo když se střílel z hranice vápna sám. Mířidla ale na zápas neměl seřízena ideálně.

V závěru úvodního dějství dal skvělý pas za obranu Alonso a Pedra musel dobrým zákrokem zastavit Paschakalis. No a druhá půle začala ve stejném stylu. Hned po třech minutách se celé ofenzivní kvarteto Pedro, Morata, Barkley, Willian vydalo na zteč a posledně jmenovaný se na levé straně šestnáctky dostal ke střele - vypálil však slabě a přímo do brankáře.

Když se Morata převtělil do nahrávače, hned to bylo lepší. Marcos Alonso je na rozdíl od něj gólově potentní a po povedené kličce musel jeden z obránců tečovat jeho gólovou střelu na roh. Abychom však Álvaru Moratovi jen nekřivdili - on gól v utkání dal - a jeho zakončení bylo vynikající. Pas Pedra ho však předtím zastihl v ofsajdu.

PAOK celý zápas mlčel, trošku kousat začal až deset minut před koncem, kdy dostal možnost kopat dva rohy v krátké časové sekvenci a vše vyplynulo až v zajímavou ranou kapitána Vieirinhy, která ovšem zaplula mimo tři tyče. V pětaosmdesáté minutě se řecký celek dokonce dostal ke střele na branku - Biseswar však pálil přímo do připraveného Kepy - a Chelsea si tak odváží hubenou výhru 1:0.

Více informací k zápasu

MOL Vidi FC - BATE Borisov 0:2

20.09.2018 18:55

Góly: 27. Jasse Tuominen, 85. Jahor Filipenka

Důležitý souboj BATE Borisova s Videotonem skončil výhrou zkušenějších Bělorusů, kteří si z půdy soupeře odváží tři body. Výsledek 2:0 obstarali Tuominen s Filipenkem a domácím zůstaly prázdné dlaně. Je tak docela dobře možné, že až si řada českých fanoušků Chelsea udělá zájezd do Maďarska na 6. kolo, MOL Vidi už nebude mít o co hrát.

V pětadvacáté minutě uháněl z mírného úhlu sám na bránu borisovský Ivanić a domácí gólman Tujvel musel poprvé zasahovat. Když ale za dvě minuty pálil takřka z ještě ostřejšího úhlu finský reprezentant Jasse Tuominen, míči zkřížit cestu nedokázal.

Vidi ale neskládalo zbraně a ještě do přestávky mohlo vyrovnat. István Kovacs byl ústřední postavou domácího týmu a dvakrát se v rozmezí pěti minut napřáhl ke střele. Poprvé bránu netrefil, podruhé už musel skvělým tygřím skokem zasáhnout Scherbitsky.

Rozhodnout mohl Skavyš, který se po zaváhání Viniciuse zjevil sám před gólmanem, ale Tujvel nakonec dokázal vystoupit a souboj vyhrát. Na opačné straně se snažil vyrovnat Siepovič, ale hlavou trefil jen brankáře Scherbitskyho.

A tak se opět ke slovu dostali hosté. Pět minut před koncem rozehrál Stasevič volný přímý kop a Jegor Filipenko byl trestuhodně úplně sám asi osm metrů před bránou. Do centru se položil hlavou a stanovil výsledek na konečných 0:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.BATE Borisov (BLR)11002:03
2.Chelsea FC (ENG)11001:03
3.PAOK Soluň (GRE)10010:10
4.MOL Vidi FC (HUN)10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
hona.kub

Alonso je na rozdíl od něj gólově potentní - tohle bych z celého hodnocení vyzdvihl a Moratu posadil na furt...

Reagovat
Kepy_FCB

❤FC SPARTAK TRNAVA

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

trnava neskutocne efektivne dnes zahrala. anderlecht ich podcenil a potom ich uz nechytil. futbal nic specialne, ved snad iba jedna strela medzi zrde za cely zapas dokopy od oboch timov a hned gol z toho. ale co bolo suepr tak to bola atmosfera na stadione

Reagovat
fenixLFC

ako moze preboha zahreb deklasovat fenerbahce

Reagovat
smazaný uživatel

Fenerbahce je jen pojem, jsou na stejny urovni. Loni je prece v predkole vyradili ti svedove...

Reagovat
GEGE

Mauri včera skvělý regista...by mě zajímalo proč byl skoro dva roky ignorovaný...

Reagovat
Rarášek

Ostuda, naprosto odevzdanej výkon .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele