Evropská liga - preview šestých zápasů základních skupin

07.12.2017, 08:46
Previews
V Evropské lize jsou k dispozici poslední postupová místa do vyřazovací fáze a o majiteli těchto místenek se rozhodne dnes večer. Zamotaná je například skupina F, na jejímž čele je Sheriff Tiraspol, v "háčku" si zase zuby na druhé místo brousí Crvena Zvezda, BATE Borisov a 1. FC Köln...
Skupina A
Villarreal CF - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 19:00)
Villarreal doma hostí Maccabi Tel Aviv, které ví, že ať udělá cokoli, do další fáze se už nepodívá. Své jisté má také domácí ekipa, protože postupuje jako lídr skupiny. Aktuální forma ale na straně Žluté ponorky určitě není.

Villarrealu se příliš nedaří, v lize tápe a podává hodně nevýrazné výkony. Za posledních pět soutěžních duelů vyhrál jen dvakrát, nestačil na Sevillu nebo ani v minulém kole na Leganés. A to byl velký šok pro fandy Žluté ponorky. S Leganésem byl Villarreal jasným favoritem a neměl s ním mít potíže, ale nedokázal se mu ve hře vyrovnat. Villarreal sice v minulém kole vedl po hodině hry, jenže v závěru dostal tři branky a jeho naděje na bodový zisk byly pryč.

Mnohem větší radost může ze svých výkonů mít v Evropské lize. Villarreal ovládl skupinu poměrně jednoduše, před posledním kole má na kontě 11 bodů a tři body náskok na druhou Slavii Praha. Díky lepším vzájemným výsledkům s českým klubem postoupí Villarreal z prvního místa nehledě na jakýkoli další výsledek. Tentokrát mu však budou chybět Sansone a Bacca. I proto Villarreal nečeká proti poslednímu týmu tabulky vůbec snadné utkání.

Dokládají to slova záložníka Rodriga Hernándeze, který s klubem nedávno prodloužil. "Mrzí nás poslední výsledek s Leganésem, zasloužili jsme si víc bodů. Naprosto jsme ale na konci přestali hrát a nekontrolovali se. Musíme na tom zapracovat. Už v prvním utkání s Maccabi bylo vidět, že to je hodně bojující tým, který hraje často v deseti lidech za balonem, takže prorazit jejich obranu není snadné. Musíme se o to ale pokusit," uvědomuje si mladý záložník.

První zápas, o kterém Rodrigo Hernández mluvil, skončil bezbrankovou remízou a Villarrealu se tehdy hodně špatně hledala cesta skrze obranné valy soupeře. Ostatně, tohle byl jediný bod, který doposud celek Maccabi Tel Aviv získal. Doposud čtyřikrát prohrál a jednou remizoval, právě s Villarrealem. A to bude chtít napravit. Pro Maccabi by bylo úspěchem už jen vstřelení branky, protože zatím se mu to nepovedlo ani jednou. Jeho skóre je nula vstřelených branek a osm inkasovaných.

V minulém kole domácí na Netanya Stadium padli proti pražské Slavii, když se o oba dva góly postaral Josef Hušbauer a Slavia tak získala velmi cenné body. Minulé kolo se povedlo mnohem víc Villarrealu, který získal proti Astaně tři body. Maccabi nehrálo doma nikdy špatně a po celou cestu kvalifikací do pohárů venku vyhrálo.

Trenér Jordi Cruyff, který tým převzal v letošním roce, přiznává: "Určitě jsme chtěli hrát mnohem lépe. Vím, že jsme se zklamali, protože kvalifikace se nám povedla velmi dobře a já osobně jsem čekal víc. Doufám, že tuhle cestu uzavřeme stylově a povede se nám především v ofenzivní fázi lépe než dosud," přeje si potomek legendárního Johana Cruyffa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.12 - 5.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FC Astana  (čtvrtek 19:00)
Slávisté odehrají ve čtvrtek poslední letošní zápas, který do velké míry rozhodne o úspěšnosti podzimní sezony. Český šampion v závěrečném 6. kole skupiny Evropské ligy přivítá Astanu v přímém souboji o druhé postupové místo do vyřazovací fáze. Pražané mají na druhé příčce před kazašským mistrem jednobodový náskok a k účasti v jarní části jim stačí remíza, soupeř potřebuje zvítězit.

Případným úspěchem si slávisté mohou spravit chuť po zklamání z domácí ligy, v níž po 16 kolech coby obhájce trofeje ztrácejí na vedoucí Plzeň propastných 14 bodů. Červenobílí ze skupiny evropských pohárů ještě nikdy v historii nepostoupili, v sezoně 1995/96 sice došli až do semifinále Poháru UEFA, ale tehdy se hrálo vyřazovacím způsobem.

"Samozřejmě zítřejší zápas hodně napoví při našem hodnocení podzimu. Jasné je, že jsme nepočítali s tím, že budeme za Plzní s takovou bodovou ztrátou. Ale myslím, že tady v Evropské lize si můžeme napravit reputaci, a pokud se nám podaří postoupit, bude to velký úspěch. Ten zítřejší zápas je pro nás jako takové finále," řekl na tiskové konferenci trenér Jaroslav Šilhavý.

Slavii stačí v jubilejním 150. utkání v soutěžích UEFA neprohrát, což se jí povedlo v pěti z posledních šesti zápasů evropských pohárů. Na remízu ale podle Šilhavého jeho svěřenci v žádném případě hrát nebudou.

"Byla by asi chyba se soustředit jen na defenzivu a čekat na remízový výsledek. To by byla špatná taktika. Jako v každém jiném zápase budeme chtít vyhrát. Matematika je jasné. Pokud by v závěru byl vývoj takový, že bychom vnímali tu remízu, abychom ji udrželi, tak ty pokyny asi na hřiště přijdou," řekl Šilhavý.

"Ale budeme se snažit hrát aktivně, nespokojit se s tím, že to bude 0:0. Budeme chtít vstřelit gól, to by nám taky pomohlo. Prostě aktivní hrou vstoupit do zápasu," podotkl Šilhavý.

Zatímco Slavia v pátek v posledním podzimním kole české ligy porazila Ostravu 2:1, Astaně po zisku titulu skončila domácí soutěž už 5. listopadu. Od té doby hrála jediný soutěžní zápas, 23. listopadu doma prohrála v Evropské lize s Villarrealem 2:3.

I proto kazašský šampion dorazil do Prahy na tréninkový kemp už minulou středu a v sobotu odehrál přípravu s druholigovým Žižkovem, nad nímž zvítězil 3:1. Utkání osobně sledoval pod televizní věží i Šilhavý.

"Bylo pro nás hodně důležité odehrát utkání se Žižkovem, abychom se vrátili do zápasového rytmu. Tým nebyl v úplně optimálním stavu, což bylo vidět v zápase s Villarrealem. Do Prahy jsme nepřijeli si jen zahrát se Slavií, chceme postoupit. A k tomu, abychom byli úspěšní, je nezbytně nutné se zlepšit," uvedl trenér Astany Stanimir Stojlov.

Slavia v posledním zápase podzimu nemůže počítat se zraněnými Jakubem Hromadou, Murisem Mešanovičem a Dušanem Šventem, nejistý je start stopera Simona Deliho a záložník Josefa Hušbauera.

Utkání začne v Edenu ve čtvrtek v 19:00 a očekává se návštěva okolo 15 tisíc diváků.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Bořil, Jugas, Ngadeu, Sobol - Souček, Hušbauer - Zmrhal, Danny, Stoch - Škoda
FC Astana - pravděpodobná sestava:
Erič - Šitov, Postnikov, Aničič, Šomko - Majevskij - Twumasi, Bejsebekov, Mužikov, Tomasov - Kabananga
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.08 - 5.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)532010:511
2.Slavia Praha (CZE)52216:58
3.FC Astana (KAZ)52129:77
4.Maccabi Tel-Aviv (ISR)50140:81
Skupina B
Dynamo Kyjev - FK Partizan  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté ukrajinského Dynama Kyjev si před čtrnácti dny mohli zajistit postup do jarní fáze Evropské ligy z vedoucí pozice, jenomže na půdě albánského Skënderbeu Korça nečekaně prohráli v poměru 2:3. Kromě premiérové porážky v letošním ročníku základní skupiny B tak ještě budou muset bojovat o první místo v přímém souboji se srbským Partizanem a stačí jim bod. Pro hosty je úspěchem účast v nejlepší dvaatřicítce.

Domácí výběr v úvodních čtyřech duelech získal současných deset bodů, postup mu zajistila výhra na půdě švýcarského Bernu po výsledku 1:0. Tomu se momentálně daří také na domácí scéně, v předchozích čtyřech střetnutích získal plný počet dvanácti bodů a osamostatnil se na druhé příčce s osmatřiceti body. Na vedoucí Šachtar má manko čtyř bodů a k tomu jeden duel k dobru. Pro Partizan byl zápas podzimu před čtrnácti dny s Bernem.

V něm dokázal mírně favorizované Young Boys přehrát 2:1 a díky tomu si před Korce vytvořil tříbodový náskok, který vzhledem k lepším vzájemným soubojům znamenal postup. Bělehradský celek potřebuje k výhře ve skupině porazit Kyjev, rád by mu oplatil úvodní prohru 2:3. V tomto duelu o poločase dokonce vedl 2:0, jenomže po změně stran zažil kolaps, a zaznamenal proto jedinou dosavadní prohru v základních skupinách.

Trenér Miroslav Đukić věří, že jeho svěřenci budou hrát naplno až do závěrečného hvizdu. "Chceme si dokázat, že i s takto silnými týmy dokážeme držet krok. Získat tři body se zdá být téměř nemožný úkol, na druhou stranu nemáme co ztratit a budeme hrát v pohodě. Vzhledem k situaci očekávám ofenzivní hru z obou stran, diváci by se rozhodně neměli nudit," uvedl s příslibem útočného fotbalu jednapadesátiletý Đukić.

Dynamo je na vlastním stadionu velmi silné, když na něm v evropských pohárech neprohrálo již pětkrát po sobě. "Rádi bychom si tento zápas užili. Jít do play-off EL z první pozice je mnohem výhodnější, na druhou stranu je před námi kvalitní protivník a my ho respektujeme," dodal Đukić. Jeho svěřenci jsou v srbské lize na druhé pozici se sedmačtyřiceti body, po dvaceti odehraných kolech ztrácejí na vedoucí Crvenou Zvezdu bodů šest.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.06 - 5.62
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
BSC Young Boys - Skënderbeu Korça  (čtvrtek 19:00)
Švýcarský Bern zažil v letošním ročníku základních skupin EL velké zklamání, když nepostoupil do vyřazovacích bojů, přitom byl vedle ukrajinského Dynama Kyjev považován za velkého favorita. Momentálně v pěti odehraných duelech vybojoval pouhé tři body, ani jednou nezvítězil a teď se pokusí alespoň opustit poslední příčku. V domácím prostředí přivítá albánské Korce a k třetímu místu potřebuje tříbodový zisk.

Young Boys byl vylosován do skupiny B, v konkurenci "balkánských" protivníků z Partizanu a Skënderbeu si věřil. "Když nemáme před posledním kolem ani jedno vítězství, tak nemůžeme myslet na postup. Přesvědčili jsme se, že soupeři byli velice kvalitní i houževnatí, konec v podzimní části je pro nás neúspěch. Na druhou stranu se chceme s diváky důstojně rozloučit a Korce hodláme na závěr porazit," řekl domácí lodivod Adi Hütter.

Ten rozhodující neúspěch v poměru 1:2 před čtrnácti dny v Bělehradu nepovažoval za zcela klíčový. "Měli jsme poprvé zvítězit už dříve. V Srbsku je horká půda a vyhrává se tam těžko, tlak byl obrovský. Na druhou stranu je to za námi, i tak máme velkou motivaci ve čtvrtek zvítězit," dodal vzápětí Hütter. Jeho svěřencům se naopak nebývale daří na domácí scéně, když ve švýcarské lize vedou se ziskem šestatřiceti bodů a před druhou Basilejí mají náskok šesti bodů.

Korce čekalo na premiérovou výhru v hlavní fázi až do minulého kola, kdy dokázalo porazit Dynamo Kyjev. V tabulce se vyhouplo na třetí příčku s pěti body, jenomže na postup mezi dvaatřicítku nejlepších to nestačilo. Na Partizan ztrácí tři body a vzhledem k horší bilanci ve vzájemných zápasech také v evropských pohárech končí. V prvním utkání na domácím stadionu uhrál s Bernem bod (1:1), teď bude plnit úlohu mírného outsidera.

Švýcarský výběr neměl povedenou generálku, neboť prohrál v Thunu 1:3. To Korce naopak přehrálo velkého konkurenta z FK Kukësi 2:1, ve třinácti odehraných kolech vybojovalo jednatřicet bodů a albánské nejvyšší soutěži vévodí o bodů osm. Hosté se navíc pokusí prolomit svou nelichotivou bilanci na venkovních stadionech v EL, na kterých nezvítězili hned pětkrát v řadě za sebou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.30 - 5.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dynamo Kyjev (UKR)531111:810
2.FK Partizan (SRB)52217:58
3.Skënderbeu Korça (ALB)51225:85
4.BSC Young Boys (SUI)50325:73
Skupina C
TSG Hoffenheim - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 19:00)
Ludogorec Razgrad zavítá v posledním zápase skupiny C do Hoffenheimu. Německý tým je zklamáním soutěže a může se stát, že ve skupině skončí na posledním místě. Bulharský tým má však ještě postup na dosah. Zatímco první Braga má již účast v jarní fázi Evropské ligy jistou, o druhé místo se bude přít Ludogorec s tureckým Basaksehirem, který se doma utká právě s Bragou.

Jedinou výhru v soutěži získal Hoffenheim proti Basaksehiru, který doma dokázal porazit poměrem 3:1. Ve vzájemném zápase Hoffenheimu s Ludogorcem zvítězili na bulharské půdě 2:1 domácí. K jistému postupu stačí Razgradu remíza nebo jakékoliv zaváhání Basaksehiru. V domácí lize je Ludogorec první, ale zdaleka si nedaří tak dominantní pozici jako v posledních letech, neboť před druhým CSKA Sofia je o pouhý jeden bod. Hoffenheimu se v bundeslize daří o poznání méně. Svěřencům trenéra Nagelsmanna se v bundeslize daří také dobře, v posledním zápase deklasovali silné Lipsko 4:0 a v ligové tabulce okupují pátou příčku a nachází se pouhý jeden bod za čtvrtým Mönchengladbachem.

Domácí budou oslabeni o služby maďarského útočníka Ádama Szalaie, který v posledním zápase v úplném závěru utkání obdržel červenou kartu. Dalšími, kdo budou Hoffenheimu chybět jsou Demirbay, Polanski a Wagner (všichni ze zdravotních důvodů). Marodka Razgradu je o poznání menší, neboť ze zdravotncíh důvodů mu bude chybět pouze Vladislav Stojanov. Šanci na případnou nápravu špatného výsledku bude mít Hoffenheim, již tuto sobotu, kdy se představí na hřišti Hannoveru. Ludogorec Razgrad svůj zápas příštího ligového kola odehraje až v příšít pondělí v dohrávce, ve které ho bude hostit Pirin Blagoevgrad.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Nordtveit, Bičakčič, Posch - Schulz, Rupp, Polanski, Passlack - Uth, Geiger, Kramarič
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Renan - Pimienta, Moti, Plastun, Cicinho - Wanderson, Goralski, Marcelinho, Anicet, Lukoki - Misidjan
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.82 - 3.22 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Istanbul Başakşehir - SC Braga  (čtvrtek 19:00)
Istanbul Başakşehir má jíž jen jednu možnost, jak proklouznout do další fáze Evropské ligy, ale je těžce závislý na výsledku druhého zápasu této skupiny. Turecký klub musí Bragu bezpodmínečně porazit a doufat v porážku Ludogorce.

Domácí celek dosud nasbíral pouze pět bodů a ve hře o postup ho udržela výhra v minulém kole nad Ludogorcem, která byla zároveň jediná. Pro ambiciozní turecký celek bude případný nepostup velkým zklamáním, zvláště když jde o aktuálního lídra turecké nejvyšší soutěže. Başakşehir vede ligovou soutěž o bod před městským rivalem Galatasarayem a o další čtyři body před dalšími istanbulskými celky Fenerbahce a Besiktasem.

Turecký klub se v šestém zápase základní skupiny Evropské ligy střetne s jistým postupujícím Bragou a nic jiného, než vítězství nebere. "Vždycky hrajeme svojí hru a chceme vyhrát. Máme šanci na postup ze skupiny a budeme čekat na výsledek dalšího zápasu," prohlásil dvaadvacetiletý záložník Irfan Kahveci. Svěřenci trenéra Abdullaha Avciho nastoupí bez Elii i brankář Volcan Babacana, který má poraněné rameno.

Braga cestuje do Istanbulu již s jistotou postupu, avšak jisté prvenství nemá. Na prvním místě jí ještě může vystřídat Ludogorec. Braga má jinak výtečnou formu a to především na domácí scéně. V lize neprohrála už osm zápasů a o víkendu naposledy rozstřílela Pacos Ferreira 3:0.

Ani Portugalci nebudou kompletní. Zdravotní potíže mají Marcelo Goiano a Ricardo Ferreira. První vzájemný zápas Braga vyhrála, brankou minutu před koncem se o to postaral Fransérgio.

Utkání na stadionu Fatiha Terima budou řídit skotští sudí v čele s Douglasem Potterem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.79 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)53118:610
2.Ludogorec Razgrad (BUL)52216:48
3.Istanbul Başakşehir (TUR)51225:75
4.TSG Hoffenheim (GER)51137:94
Skupina D
Austria Vídeň - AEK Atény  (čtvrtek 19:00)
Zápas o všechno, tak by se dal označit duel mezi Austrií Vídeň a AEK Atény. Karty jsou rozdány jasně. Domácí, aby postoupili, musí vyhrát. Pokud se jim to nepodaří, tak ze skupiny D postoupí řecký tým. První vzájemný zápas skončil remízou 2:2, když se Aténám podařilo vyrovnat až v 90. minutě.

Austria nezažívá nejpovedenější sezónu. Vypadla z domácího poháru a v lize se nachází až na pátém místě s narůstající ztrátou na čelo a místa zaručující pohárovou Evropu i pro příští ročník. Postup do jarní fáze Evropské ligy by tak pro rakouský celek znamenal úspěch a vylepšení si renomé u fanoušků. Domácí mají velmi širokou marodku, když jim bude chybět Almer, Grunwald, Klein, Martschinko, Westermann a pravděpodobně i Borkovic a Demaku.

Hostům se naopak letošní ročník daří. V lize jsou na prvním místě a v Evropské lize ještě neprohráli, když dokázali uhrát i dvě bezbrankové remízy se slavným AC Milán. Atény naposledy prohráli 23. října a drží si tak sérii 9 zápasů bez porážky. To že za celou sezónu prohráli pouze čtyřikrát jim dává velkou naději na to, že neprohrají ani teď a podaří se jim postoupit do jarních bojů. Trenér hostů Manuel Jiménez nemůže pro tento důležitý zápas počítat s Johanssonem a Mantalosem. Nejistý start je u trojice Cosic, Lambropoulos, Vlachomitros.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.15 - 3.47 - 2.29
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
NK Rijeka - AC Milán  (čtvrtek 19:00)
Milánské AC má postup jistý, a to dokonce z první příčky. Přesto je jeho současná forma dost průměrná a klubu se mimo Evropskou ligu příliš nedaří. Povede se proti domácí Rijece novému trenérovi zaujmout fanoušky?

AC Milán je první v tabulce a díky náskoku čtyř bodů už o své místo přijít nemůže. Rijeka má na třetím místě ztrátu na druhou příčku sice jen tři body, ale kvůli horšímu vzájemnému zápasu s AEK Aténami v soutěži končí a jaro v pohárech už bude sledovat jen z televize. Nyní se připravuje na návštěvu známého soupeře, v jehož středu ale není všechno v pořádku.

Jde především o Serii A, kde se milánskému velkoklubu nedaří. Takže i když to v Evropské lize vypadá zatím velmi dobře a fanoušci mohou být nadšení z prezentace klubu na evropské úrovni, domácí scéna je pro ně zklamáním. Milánský klub ztrácí jeden bod za druhým, ať už proti přímým rivalům v boji o vyšší příčky, nebo dokonce i proti nováčkům. Aktuálně se pohybuje na osmém místě, což je daleko za očekáváním majitelů.

A to především proto, že do kádru trenéra Montelly napumpovali více než 200 milionů eur! Přesto Vincenzo Montella nedokázal s novým a poměrně zajímavým týmem uhrát ani to, co se mu dařilo touto dobou vloni. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat a trenér Montella byl po remíze s Turínem od kormidla Rossoneri odvolán. Jeho nástupcem se stal muž, kterého v Miláně velmi dobře znají.

Někdejší dravý záložník a muž s několika plícemi, Gennaro Gattuso. Právě bývalý trenér juniorky má pozvednout morálku a nasazení hvězdného týmu. Zatím se mu to ale příliš nepovedlo, protože naposledy se AC Milán trápil s Beneventem a dokonce se stal prvním týmem v soutěži, se kterým Benevento dokázalo bodovat! Trápení tak pokračuje a teď je třeba vylepšit si náladu v pohárech.

To jasně uvádí také Giacomo Bonaventura, jeden z autorů gólu v minulém klání s Beneventem. "Máme před sebou dlouhou cestu, ale každý musí zodpovědně sledovat sám sebe a tam začít pracovat. Nemůžeme obviňovat soupeře, sudí, nebo cokoli jiného - vždy se musíme nejprve my sami podívat a říct si, jestli jsme mohli udělat něco víc. Věřím, že tento tým má morální sílu a že brzy začneme vyhrávat," dodává Ital.

Rijeka už nemá šanci postoupit, o což se připravila v minulém kole. V přímém souboji s řeckým AEK jen remizovala, čímž si zavřela brány postupu. Přesto je odhodlána na stadionu Rujevica hrát o čest a získat skalp slavného soupeře. Rijeka se ale na toto utkání příliš dobře nenaladila, protože doma naposled prohrála s Hajdukem Split a nadále tak v domácí soutěži zůstává až na čtvrtém místě.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.83 - 3.43 - 2.51
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AC Milán (ITA)532013:411
2.AEK Atény (GRE)51406:57
3.NK Rijeka (CRO)51139:124
4.Austria Vídeň (AUT)51139:164
Skupina E
Atalanta Bergamo - Olympique Lyon  (čtvrtek 19:00)
Atalanta Bergamo si dláždí cestu za postupem a ten už má jistý. Ráda by ale zůstala na první příčce, což pro ni bude představovat poslední velkou zkoušku. Má totiž stejný počet bodů jako Olympique Lyon a právě ten nyní zavítá do Bergama.

Vyhrocený souboj o čelo mezi dvěma vyrovnanými soupeři. Nic jiného se nedá čekat, až do Bergama přijede Olympique Lyon. Francouzský celek a dříve jasný favorit na postup ze skupiny hodlá konečně rozhodnout a v poslední možné chvíli se ujmout trůnu. Aktuálně má 11 bodů a stejně tak i Atalanta, takže tohle bude souboj o všechno. Domácí se pilně připravuje a rádi by napodobili poslední kanonádu z pohárů.

Atalanta jela v minulém kole do Liverpoolu, kde ji čekal Everton. Toužil jí vrátit debakl z Itálie, ale opak se stal pravdou. Atalanta si s domácími pohrála jednoznačně 5:1 a Bryan Cristante s Andreasem Corneliusem měli na svědomí po dvou brankách. V Serii A je Atalanta mnohem skromnějším týmem, pokud jde o střelbu branek. Nad nováčkem z Beneventa vyhrála těsně 1:0 a naposledy si s Turínem rozdělila body za remíza 1:1.

Utkání s Lyonem bude opravdovou prověrkou kvality Bergamaschi, což si obránce Rafael Tolói uvědomuje. "Remíza s Turínem nebyla snadná, je to hodně bojovný a sehraný tým. Takže jsme rádi, že jsme získali alespoň bod a posílili své sebevědomí před Evropskou ligou. Teď už se připravujeme a soustředíme jen na Lyon, což pro mnohé z nás bude utkání roku. Lyon hraje fantastický fotbal a víme, že bude hodně aktivní. Naším cílem je ale první místo," nabádá zkušený stoper.

Lyon si je dobře vědom faktu, že Atalanta se z nenápadného outsidera stala obávaným soupeřem. Sice nemá v kádru mnoho hvězd, ale tým trenéra Gasperiniho je skvěle organizovaný, hraje rychlý fotbal a velmi často mu pomáhají rychlé kontry. Tedy něco, s čím má Lyon bohaté zkušenosti. Také Lyon své poslední utkání v EL vyhrál, když si připsal jasné vítězství 4:1 nad Apollonem Limassol.

V domácí lize stále stíhá první Paris Saint-Germain, v čemž mu hodně pomohla poslední výhra v minulém kole Ligue 1. Lyon si díky brankám Maxwela Corneta a Mariana Diaze poradil s Caen na jeho půdě a dál pronásleduje první celek tabulky. Teď je ale čas obrátit pozornost na poháry.

Ještě pro upřesnění, jak to bude s postupovou matematikou. Pokud utkání skončí remízou 0:0 nebo 1:1, postupuje Atalanta na základě vzájemných utkání. Pokud tato remíza bude mít skóre vyšší než 1:1 nebo Lyon vyhraje, postupuje francouzský celek. Atalanta má lepší útok, nastřílela už 13 branek, zatímco Lyon se pyšní lepší obranou (jen 3 inkasované góly).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.68 - 2.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Apollon Limassol - Everton FC  (čtvrtek 19:00)
Ve skupině E jsou dva druhy týmů. Jedna dvojice již má o postupu jasno a těší se na jarní bitvy v pohárech. Druhá dvojice nemá žádnou šanci na postup. Tou je právě Apollon s Evertonem, kteří nás budou chtít přesvědčit, že se s neúspěchem umí rozloučit stylově.

Před závěrečným kolem skupiny D je rozhodnuto. Everton ani Apollon se do dalších bojů nepodívají a především pro anglický celek je jeho výprava za poháry velmi smutnou záležitostí. Ambiciózní celek přizpůsobil své přestupové období tomu, aby v Evropské lize něco dokázal. Přivedl hráče jako Wayne Rooney, Gylfi Sigurdsson, Nikola Vlašić nebo Sandro Ramírez a Davy Klaassen.

I proto jsou výkony Toffees ohromným selháním. Everton dokázal uhrát jen jeden jediný bod a zůstal daleko za vedoucí dvojicí Olympique Lyon a Atalanta Bergamo. Inkasoval patnáct branek a je na posledním místě. Teď se pokusí vystřídat se na něm s domácím Apollonem. Kyperský celek nikdy nepasoval do role favorita, ale přesto nasbíral o dva body víc než Angličané. První vzájemné utkání přineslo remízu 2:2, která byla velmi dobrou podívanou.

V Nikósii bude Everton chtít zapomenout na nepovedenou část sezony a obsadit alespoň ne tak hanlivé čtvrté místo. Navíc bude mít k dispozici nový impuls v podobě nedávno jmenovaného manažera Sama Allardyceho, jenž vystřídal vyhozeného Ronalda Koemana. První oficiální zápas pod "Big Samem" Toffees zvládli a poradili si s Huddersfield Town poměrem 2:0.

Novému trenérovi věří i mladík Dominic Calvert-Lewin, který měl prsty v obou gólech zmiňovaného utkání. "Jsem šťastný, že hraju za tento skvělý klub. Když vstřelíte gól, neexistuje na světě lepší pocit. Jsem tu od toho, abych dával co nejvíc branek a doufám, že se mi to povede. Trenér Allardyce je tu jen pár dní, ale první reakce a dojmy jsou skvělé. Věřím, že zlepšíme své postavení a začneme pravidelně vyhrávat," dodává mladík.

Apollon zatím získal body za remízy s Olympiquem, Atalantou a právě Evertonem, na což bude chtít doma navázat. Už pouhá účast v základních skupinách Evropské ligy je pro kyperský celek úspěch a každým dalším bodem bude tento úspěch růst. Apollon se před vlastními diváky chce jednak rozloučit s Evropskou ligou a jednak se omluvit za minulé klání, které se mu vůbec nepovedlo.

Od francouzského Lyonu totiž dostal čtyři branky a nyní by rád reagoval lépe. Od této vysoké porážky se dostal do lepší formy a zvládl poslední dva duely domácí A' Katigorias. Celkům Achnas a Pafos nastřílel dohromady devět branek a udržel v obou případech čistá konta. Výhodou domácích je kompletní kádr, zatímco Angličanům chybí zranění Ross Barkley, Phil Jagielka, Michael Keane a také Seamus Coleman. Fit není ani James McCarthy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.62 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Atalanta Bergamo (ITA)532013:411
2.Olympique Lyon (FRA)532011:311
3.Apollon Limassol (CYP)50325:113
4.Everton FC (ENG)50144:151
Skupina F
Fastav Zlín - Lokomotiv Moskva  (čtvrtek 19:00)
Zlínští se ve čtvrtek rozloučí s premiérovou účastí v Evropské lize. Poté, co v předchozích pěti kolech získali jen dva body, už mají jistotu posledního místa ve skupině. Přesto se chtějí proti Lokomotivu Moskva loučit důstojně a ideálně výhrou, což by byl velký úspěch. Lokomotiv je aktuálně lídrem ruské ligy a potřebuje uhrát alespoň bod, aby měl jistý postup bez ohledu na výsledek duelu mezi Kodaní a Tiraspolem. Porážka Lokomotivu a výhra Kodaně by dál posunula dánský celek.

Zlínu se velká premiéra v soutěži příliš nevydařila a získal jen dva body za domácí remízy a vstřelil jediný gól. Bilanci by si Ševci chtěli vylepšit v závěrečném utkání, které pro ně je posledním duelem podzimu, takže se nemají na co šetřit.

"Chci to utkání vyhrát. Bylo by nádherné porazit tým, který vede ruskou ligu," řekl trenér Bohumil Páník. "Mnozí si neuvědomují, s jakými soupeři jsme se ve skupině měřili. Když Lokomotiv vede ruskou ligu před CSKA Moskva a dalšími týmy, tak to musí být jo dobrý mančaft. Navíc rozpočet 1,8 miliardy jim dává úplně jiné možnosti než nám," připomněl zhruba patnáctinásobně vyšší rozpočet Lokomotivu.

Zlín ve 2. kole prohrál na hřišti Lokomotivu 0:3, když nezvládl začátek utkání a dostal tři góly během úvodních 17 minut. A všechny z kopačky Manuela Fernandese. "Sice jsme tam prohráli 0:3, ale nemáme hlavy dole. Věříme, že si pohlídáme jejich nebezpečné útočníky a že s nimi odehrajeme dobré utkání," prohlásil Páník.

Kromě Fernandese hrozí největší nebezpečí od peruánského útočníka Jeffersona Farfána a ruského reprezentanta Alexeje Mirančuka. Zlínu dává šanci, že obranu ruského celku oslabují zdravotní potíže. Chybí brankářská jednička Guilherme, polský reprezentační bek Maciej Rybus a stále také hlavní lídr defenzivy Vedran Čorluka, který doléčuje vážné zranění kolena.

Přesto se Lokomotivu nečekaně dobře daří v ruské lize, kde má po 19 kolech náskok na prvním místě šest bodů na druhý Petrohrad. Po osmém místě z minulé sezony útočí na první titul od roku 2004. Podzim pro něj skončí v pondělí zápasem proti třináctému Tosnu.

Zlín musí utkání opět kvůli předpisům UEFA sehrát na Andrově stadionu v Olomouci, kam vypravuje vlakový speciál pro fanoušky. Utkání začne v 19:00, přímý přenos vysílá Nova Sport.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Bačo, Gajič, Holzer - Ekpai, Traoré, Jiráček, Vukadinovič - Železník, Mehanovič
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Kočenkov - Ignaťjev, Kverkvelia, Mychalik, V. Denisov - Farfán, Kolomejcev, I. Denisov, Fernandes - Alexej Mirančuk, Éder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.21 - 4.03 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Kodaň - Sheriff Tiraspol  (čtvrtek 19:00)
Zápas o všechno! Tak by se dalo charakterizovat závěrečné utkání skupiny F, jejímž účastníkem je i Fastav Zlín. Kodaň potřebuje Šeriff nutně porazit, jinak může dát postupu sbohem. Tiraspol zase nesmí v dánské metropoli prohrát, jinak si bude balit kufry on.

Situace ve skupině F je nad slunce jasná. Do jarních bojů určitě nepostoupí Fastav Zlín, zatímco u zbývající trojice je to stále otevřené.

Kodaň si to v přímém souboji rozdá o postup s Šeriffem Tiraspol, přičemž musí nutně vyhrát. Nic jiného dánskému celku postup nezaručí. Hostům stačí k definitivní jistotě postupu neprohrát, ale teoreticky i porážka nemusí znamenat konečnou. Pak by totiž museli spoléhat na druhý zápas ve skupině a doufat v pomoc Zlína proti favorizovanému Lokomotivu a na to logicky ani jedna strana spoléhat nechce.

Svěřenci trenéra Solbakkena se nenacházejí zrovna v optimálním rozpoložení, z pěti soutěžních utkání po sobě prohráli hned čtyřikrát a na něco takového nejsou za poslední léta v Kodani zvyklí. Víkendová porážka s Nordsjaellandem (1:3), navíc doma v Parkenu, byla hodně citelná. Bodová ztráta na tohoto soupeře se vyhoupla už na propastných jedenáct bodů. Sezona se tedy nevyvíjí dobře, ale vše ještě může zachránit zápas s Tiraspolem.

Pro Kodaň to bude nesmírně těžké utkání. Šeriff má výtečnou formu a v evropských pohárech už dávno neplatí za nějakého otloukánka. Moldavský mistr má navíc úchvatnou formu, navzdory poslední víkendové porážce s Nisporeni, v tomto duelu už bylo hodně vidět zaujetí pro utkání Evropské ligy. Přeci jenom domácí soutěž vyhráli šeriffové s pětibodovým náskokem.

První utkání hrané v Tiraspolu skončilo bezgólovou plichtou. Zápas v Kodani také proto nemá jednoznačného favorita.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.52 - 5.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sheriff Tiraspol (MDA)52304:29
2.Lokomotiv Moskva (RUS)52217:48
3.FC Kodaň (DEN)51315:36
4.Fastav Zlín (CZE)50231:82
Skupina G
Hapoel Beer-Sheva - Viktoria Plzeň  (čtvrtek 21:05)
Už před dvěma týdny si Plzeňští v Evropské lize zajistili postup a ve čtvrtek uzavřou podzimní část soutěže na stadionu izraelské Beerševy. Pokud svěřenci Pavla Vrby v posledním zápase kalendářního roku zvítězí a současně FCSB doma neporazí Lugano, zakončí skupinu na prvním místě před bukurešťským týmem.

Plzeň oslavila postup po pátém kole díky domácí výhře 2:0 nad FCSB a porážce Beerševy 0:1 na hřišti Lugana. Bývalá Steaua Bukurešť vede skupinu G s deseti body, Viktoria získala o bod méně. Lugano je na šesti bodech, ale má horší vzájemnou bilanci s Plzní. Hapoel se čtyřmi body tabulku uzavírá.

"Jedeme tam s cílem vyhrát, budeme se snažit, abychom skončili první. Ale upřímně nevěřím, že by Bukurešť doma ztratila," řekl obránce Lukáš Hejda novinářům před odletem do Izraele.

Západočeši v září před svým publikem porazili Beerševu i s českým útočníkem Tomášem Pekhartem v sestavě 3:1 a potvrdili dobrou bilanci s izraelskými soupeři. V pěti pohárových duelech s nimi čtyřikrát zvítězili a pouze jednou prohráli.

"Jestli je hotový postup, nebo ne, třeba já osobně v hlavě vůbec nemám. To podle mě nehraje nějak zásadní roli. Je to prostě zápas v evropských pohárech, který chci zvládnout a vyhrát," prohlásil brankář Aleš Hruška.

Těší se i na protihráče Pekharta, který se v utkání v Plzni neprosadil. "Je vysoký, dobrý hlavičkář, má dobré a důrazné zakončení. Sice už nehrají o postup, ale útočník toho góla chce prostě dát za každou cenu. Navíc jako Čech proti českému mančaftu se určitě bude chtít vytáhnout. Ale věřím, že o něm to nebude. Že se potkáme na začátku a na konci a já budu spokojený," uvedl dvaatřicetiletý gólman.

Plzeňští fotbalisté ve skupině prohráli oba venkovní zápasy. Nejprve v Rumunsku podlehli FCSB 0:3, tři góly dostali i od švýcarského Lugana (2:3). Celkově v pohárech čekají na výhru mimo svůj stadion už 12 utkání od srpna 2015, kdy v Srbsku zdolali Vojvodinu Novi Sad ve čtvrtém předkole Evropské ligy (2:0).

Izraelský mistr v Evropské lize nevyhrál čtyřikrát za sebou, ale doma je výrazně silnější než venku. Hapoel na Turnerově stadionu vyhrál čtyři z pěti pohárových duelů v této sezoně a nestačil jen na FCSB (1:2).

"Jsou určitě nepříjemní v ofenzivní části, u nás vysoko napadali, v tom nám trošku dělali problém. Předpokládáme, že doma budou ještě aktivnější, když už o nic jako by nejde," konstatoval Hejda.

Sobotní výhrou 2:0 nad Jabloncem zakončila suverénní Plzeň letošní část české nejvyšší soutěže. V ní přezimuje s rekordním náskokem 14 bodů na Slavii a Olomouc. Beerševa je v izraelské lize o skóre druhá za Hapoelem Haifa. K nedělnímu triumfu 3:1 nad Kirjatem Šmona přispěl gólem i střídající Pekhart.

Čtvrteční utkání začne ve 21:05 pod vedením makedonských rozhodčích v čele s Aleksandarem Stavrevem. Přímý přenos odvysílá Nova Sport 1.
Hapoel Beer-Sheva - pravděpodobná sestava:
Goreš - Bitton, Taha, Vítor, Kurhut - Ogu, Einbinder, Radi - Melikson, Sahar, Nwakaeme
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.54 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FCSB - FC Lugano  (čtvrtek 21:05)
FCSB, jenž už má jistý postup, bude ve čtvrtek večer hostit Lugano, které už naopak ví, že určitě nepostoupí. V prvním zápase se Bukurešti podařilo vyhrát ve Švýcarsku 2:1. Doma bude chtít výhru určitě potvrdit a vyhrát tak celou skupinu G.

Bývalá Steaua se aktuálně nachází na druhém místě rumunské ligy za CFR Cluj, na kterou ztrácí pět bodů. Ve skupině Evropské ligy bylo FCSB poměrně suverénní a postup si zajistilo už po 4 kolech. Minulé kolo sice přišla prohra v Plzni, ta ale rumunský klub už mrzet nemusí. I v lize přišly v poslední době dvě prohry, nicméně poslední zápas FCSB rozstřílelo Juventus Bukurešť 4:0.Proti Švýcarům nebudou moct nastoupit Planič s Budescem. Druhý jmenovaný je pro domácí jedním z klíčových hráčů, takže je pro Steauu určitě dobře, že si trest odpyká už nyní.

Luganu se podzim příliš nevydařil. Ze skupiny Evropské ligy se mu postoupit nepodařilo a ani v lize to není žádná sláva. V posledních týdnech se sice forma zvedla, ale i tak se Lugano momentálně nachází až na 7. místě domácí ligy pouze dva body nad sestupovým umístěním. Hosté také vypadli z poháru, takže se pro ně sezóna zatím nevyvíjí dobře. Do posledního skupinového zápasu nejspíše nenastoupí Padalino, Jozinovic, Guidotti a ani Crnigoj.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.59 - 6.89
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FCSB (ROU)53118:510
2.Viktoria Plzeň (CZE)530211:89
3.FC Lugano (SUI)52037:106
4.Hapoel Beer-Sheva (ISR)51135:84
Skupina H
FK Crvena Zvezda - 1. FC Köln  (čtvrtek 21:05)
Srbskou klubovou kopanou čeká velký den. Na stadion Rajka Mitiće zavítá bundesligový Kolín nad Rýnem a půjde o přímou konfrontaci o druhé postupové místo. Oba celky dosud nastřádaly šest bodů, přičemž lepší první vzájemný zápas má Crvena Zvezda. Jenže té za jistých okolností nemusí stačit ani remíza.

V případě nerozhodného výsledku mezi Crvenou Zvezdou a Kolínem rozhodne druhý duel mezi Arsenalem a BATE, protože pokud by běloruský mistr na Emirates stadium vyhrál, dostal by se na druhé postupové místo.

Jinými slovy vítěz duelu Crvena Zvezda - Kolín bere naprosto vše a případná remíza může a nemusí stačit srbskému celku. Ten má mimochodem výtečnou formu a v podstatě vůbec neprohrává. V domácí soutěži ho dokázal porazit jen Kruševač 1:0, zatímco ve skupinové fázi Evropské ligy věhlasný Arsenal.

To bundesligový Kolín nad Rýnem prožívá příšernou sezonu, ale jak se zdá, může jí ještě trochu zachránit. Po prvních třech zápasech základní skupiny Evropské ligy měl německý celek nula bodů, až vítězné zápasy s BATE a Arsenalem ho vrátily do hry o postup. Poslední krok však musí udělat na horké srbské půdě, kde letos vyhrál jen Arsenal. Jinak v domácí soutěži je to jedna velká bída a málokdo věří, že se v loni úspěšný tým zachrání. Kolín má po čtrnácti kolech pouhé tři body, když ani jednou nevyhrál.

Vedení klubu muselo logicky sáhnout ke změnám a odvolalo trenéra Petera Stögera, jehož nástupcem se stal Stefan Ruthenbeck. Nešlo o jedinou změnu. Také na postu generálního manažera došlo k náhradě Jörga Schmadtkeho Arminem Vehem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - BATE Borisov  (čtvrtek 21:05)
V posledních týdnech se londýnský Arsenal potýká s nízkou střeleckou produktivitou, což hodlá napravit v domácím zápase s BATE Borisov. V tomto závěrečném zápase skupinové fáze Evropské ligy sice Kanonýři hrají již pouze o čest, neboť již mají s předstihem zajištěn postup do vyřazovacích kol i první místo ve skupině, ovšem po dvou bezbrankových vystoupeních v této soutěži a nepovedeném víkendovém zápase s Manchesterem United má Arsenal co napravovat i tak.

Třikrát za sebou ještě tým Arséna Wengera v pohárové Evropě nikdy gólově naprázdno nevyšel. Po divoké výhře 4:2 v Bělorusku budou domácí jasnými favority i v odvetě na Emirates Stadium, přestože lze očekávat, že Wenger opět oproti zápasům Premier League nasadí značně obměněnou sestavu s mladíčky z akademie či hráči širšího kádru, zatímco největší hvězdy si mohou odpočinout před nedělním výjezdem do Southamptonu.

Navzdory všem výše uvedeným okolnostem však manažer Arsenalu na předzápasové tiskové konferenci oznámil, že postaví ostřílenou jedenáctku. "Mám spoustu hráčů, kteří potřebují zápasové vytížení. V příštím týdnu nás čekají tři zápasy, a tak někteří hráči potřebují nabrat minuty. Zítra nastoupí zkušený tým." Jako obvykle tak lze očekávat starty Oliviera Girouda, Jacka Wilshera a návratu do hry by se po zranění mohl dočkat také Theo Walcott.

Hosté půjdou do zápasu z posledního místa ve skupině, ovšem stále živí i naději na postup. BATE by však muselo v Londýně vyhrát a zároveň musí doufat, že střetnutí Crvené Zvezdy Bělehrad s německým Kolínem skončí remízou. Na oba soupeře totiž běloruský klub ztrácí v tabulce jeden bod.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 5.14 - 7.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)53118:410
2.1. FC Köln (GER)52037:76
3.FK Crvena Zvezda (SRB)51312:26
4.BATE Borisov (BLR)51226:105
Skupina I
Olympique Marseille - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 21:05)
Olympique Marseille na Stade Véledrome přivítá v posledním kole vítěze skupiny I, a to konkrétně rakouský Red Bull Salzburg. Sám přitom bude muset potvrdit druhou příčku zajišťující postup do play-off Evropské ligy.

Red Bull Salzburg, pro někoho možná trošku překvapivě, ovládl skupinu I a poslední kolo může dohrát v absolutní pohodě. Skvělou formu Salzburg potvrzuje i v rakouské Bundeslize, kde z posledních devíti zápasů uhrál sedm výher a pouze dvakrát remizoval. Nyní se po osmnáctém kole dělí s celkem SK Sturm o první pozici se shodným počtem bodů a náskokem jedenácti bodů na třetí Rapid Vídeň.

"Zjevně budeme chtít pokračovat v dobré sérii v Evropské lize. Marseille musí do zápasu vstoupit aktivně a rozhodně bude hrát agresivně a soustředěně. Myslím, že pohled na tabulky domácích soutěží obou mužstev dokazuje, že jsme my i náš soupeř ve slušné kondici. Bude to těžký zápas," uvedl zkušený gólman Alexander Walke.

V posledním klání těchto soků Salzburg porazil Marseille zásluhou Dabbura 1:0. Na tohoto muže si nepochybně hráči Marseille musí dát pozor, neboť je namočen do třech branek z posledních čtyřech celku Salzburgu v Evropské lize. Naopak svěřence Rudiho Garcii může těšit fakt, že domácí Marseille vyhrála šest utkání z posledních sedmi na domácím stadionu při kláních Evropské ligy.

Mužstvo z Marseille teď bude muset v odvetě všemožnými prostředky zařídit, aby prohru svému soupeři oplatilo. Postoupit by totiž rozhodně chtěl i turecký celek Konyaspor, který se utká venku s portugalskou Vitórií SC. Bude tedy dost možná záležet na přístupu Salzburgu k tomuto utkání.

Marseille by měli chybět Amavi, Kamara a Sertic. U hostů by měl zřejmě laborovat s poraněným kotníkem Wolf.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.88 - 5.76
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vitória SC Guimarães - Konyaspor  (čtvrtek 21:05)
Portugalská Vitória SC Guimarães přivítá na Estádio D. Afonso Henriques turecký Konyaspor. Skupina I je pořádně zamotaná až do samého konce. Za určitých předpokladů ještě může reálně ze skupiny postoupit každý.

Konyaspor v turecké Süper Lig zatím zrovna neprožívá povedenou sezónu. Z úvodních čtrnácti zápasů si totiž připsal už devět proher a ocitl se až na příčkách sestupových vod. Tu poslední utrpělo mužstvo Konyasporu od Bursasporu před domácími fanoušky rozdílem tří branek. Proto by si rádi svěřenci kouče Mehmeta Özdileka alespoň v Evropské lize vylepšili náladu.

To Vitória SC je na tom v domácí soutěži o něco lépe. V Evropské lize naposledy Vitória prohrála 0:3 s vítězem skupiny Salzburgem.

První zápas těchto týmů skončil nakonec vítězstvím 2:1 pro turecký tým Konyaspor. Ve 47. minutě totiž vstřelil vítězný gól Deni Milosevic a Konyaspor tak mohl slavit své první vítězství v historii v Evropské lize.

O důležitosti tohoto klání není pohyb. Ne méně bude záležet na motivaci vítěze skupiny Salzburgu, který může svůj poslední zápas proti Marseille odehrát v pohodě a bez větších nervů. Naopak Marseille bude před domácími fandy pod velkým tlakem.

Na straně Guimarães pravděpodobně nenastoupí Valente, Texeira a Rafael Martins. Tureckému celku by měli chybět Traore a kvůli nemoci Albayrak.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.42 - 3.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)53207:111
2.Olympique Marseille (FRA)52124:47
3.Konyaspor (TUR)51223:55
4.Vitória SC Guimarães (POR)51134:84
Skupina J
Zarja Luhansk - Athletic Bilbao  (čtvrtek 21:05)
Skupina J je pořádně zamotaná. Zarja Luhansk hostí Athletic Bilbao a může své návštěvě odepřít postup do další fáze. Pokud naopak Baskové ve Lvově vyhrají a Östersunds v souběžně hraném utkání prohraje, stanou na čele skupiny.

Tak tohle bude bitva až do poslední vteřiny. Shrňme si nejprve možnosti. Na prvním místě ve skupině J se nachází Östersunds s deseti body na kontě. Hned za ním je Athletic Bilbao, které má o dva body méně. Třetí pak je právě Zarja Luhansk, která ukořistila bodů šest. Berlínská Hertha má čtyři body a je poslední. Kuriózní na tomto utkání je právě to, že se spolu utkají Bilbao a Zarja, přičemž výsledek může ovlivnit první až třetí místo.

Athletic Bilbao může pomýšlet na první místo ve skupině, ale musí nejprve porazit domácí Zarju a ještě doufat v pomoc Herthy, která by musela zastavit první Östersunds. Zarja může rovněž postoupit, ale musí sama porazit Basky a vzít si tak jejich místo. Bilbau by pak zbyly oči pro pláč a z prvního místa by postoupil dosavadní lídr, a to švédský Östersunds.

Celou situaci takto zkomplikovalo v podstatě první utkání Bilbaa se Zarjou, protože na stadionu San Mamés domácí překvapivě padli. A to díky trefě mladíka Ihora Charatina z 26. minuty. Nyní musí svému soupeři tuto "laskavost" na jeho půdě oplatit, pokud chtějí postoupit. Zatím se však Bilbau moc nedaří. V minulém kole Evropské ligy Bilbao zvládlo svou roli mnohem lépe a těsně si poradilo s Herthou, čímž do značné míry určilo její osud.

Bilbau se v poslední době moc nedaří a sbírá body dosti nepravidelně. Za posledních deset soutěžních zápasů vyhrálo jen dvakrát, což je na tým s pohárovými ambicemi málo. Navíc vypadlo z Copa del Rey, když nestačilo na Formenteru a podlehlo jí. Minulé kolo LaLigy se však Bilbau, především pak jeho obraně, povedlo na jedničku. Zastavilo totiž Real Madrid a rozdělilo si s ním body. Velký podíl na tom měl i mladý brankář Kepa Arrizabalaga, o něhož je velký zájem.

Sám brankář se ale soustředí jen na další zápas. "Jsem moc rád, že se nám povedlo konečně něco pozitivního, protože v minulých týdnech se o nás mluvilo hodně negativně. Bod proti Realu Madrid je velmi cenný a my jsme si zvedli sebevědomí. Doufám, že se nám povede ukázat něco podobného také proti Zarje, protože naším cílem je jednoznačně postup. Uděláme pro něj vše, co bude v našich silách."

Zarja se v dohledu postupu drží spíše díky matné konkurenci, protože se jí povedly v podstatě jen dva duely. Poslední dvě kola prohrála shodně 2:0 a ani v těchto zápasech zpravidla nepředváděla nějak oslnivý výkon. Zarja dokázala udržet čisté konto jen jednou za posledních 13 duelů v pohárech, a to právě minule proti Bilbau.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.70 - 3.56 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hertha BSC - Östersunds FK  (čtvrtek 21:05)
Hertha zakončí skupinovou fázi v domácím utkání s Östersundem, který si překvapivě s předstihem zajistil postup. Berlínský celek už nemá šanci na postup, ale rád by švédské senzaci oplatil porážku z prvního zápasu.

Výkony Herthy v Evropské lize jsou jedno z největších zklamání. Německý klub za pět kol nasbíral jen čtyři body a to je žalostně málo. Jediným pozitivem je, že neprohrál na domácí půdě Olympijského stadionu, ale to je jen velmi malá útěcha.

Pravdou je, že Hertha neválí ani v domácí soutěži a prožívá diametrálně odlišnou sezonu, než byla ta minulá. O víkendu Blau-Weiss zase prohráli, doma nestačili na Frankfurt a v tabulce Bundesligy zaujímají až dvanácté místo s obrovskou ztrátou na pohárové pozice. Je tedy nanejvýš pravděpodobné, že se tato soutěž v příštím roce v německém hlavním městě neobjeví.

Naopak už s jistotou víme, že se objeví ve švédském Östersundsu. O hostech platí přesně to samé, co o domácích, akorát v opačném gardu. Östersunds je jedno z největších překvapení, ne-li to vůbec největší. Švédové prohráli ve skupině jen jedno utkání v Bilbau.

Jakkoliv se zdá, že už o nic nejde, opak je pravdou. Hertha rozhodně nechce zakončit skupinovou fázi další prohrou. Rozloučit se bude chtít vítězně a navíc si chce udobřit fanoušky. Östersunds má sice postup v kapse, ale stále není jisté, z jaké pozice to nakonec bude. Aby se nemusel ohlížet na jiný výsledek, potřeboval by v Berlíně vyhrát.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.31 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Östersunds FK (SWE)53117:310
2.Athletic Bilbao (ESP)52216:58
3.Zarja Luhansk (UKR)52033:76
4.Hertha BSC (GER)51135:64
Skupina K
SV Zulte Waregem - SS Lazio  (čtvrtek 21:05)
Zulte Waregem má před sebou velkou výzvu, protože v posledním klání základní skupiny Evropské ligy už bez naděje na postup uvítá lídra. Římané mají o motivaci postaráno, protože v soutěži ještě neprohráli a navíc chtějí prodloužit rekord.

Lazio Řím v evropské lize jen tak neprohrává. Už dlouhých 27 utkání pod hlavičkou UEFA dokázalo neprohrát, přičemž jeho posledním přemožitelem se v sezoně 2011/2012 stal portugalský Sporting. Šest let trvající rekord budou chtít nyní svěřenci trenéra Simoneho Inzaghiho prodloužit a mají na to dostatek klidu, protože už mají jistý postup z první příčky.

Laziu se letošní ročník Evropské ligy povedl na výbornou. Ve více než hratelné skupině ještě neprohrálo, navíc se prezentuje velmi dobrým herním projevem a postup z prvního místa si zajistilo už v minulém kole. Římané sice jen remizovali s dobře hrajícím Vitesse, ale mají čtyři body náskoku na druhé Nice, takže je o první místo nepřipraví žádná kombinace výsledků.

Poté Lazio remizovalo v rámci Serie A s Fiorentinou a bylo z výsledku trochu zklamané, protože o výhru přišlo až v 94. minutě. V minulém kole první italské soutěže se to otočilo a i když Lazio se Sampdorií Janov prohrávalo, dokázalo otočit výsledek a v nastavení druhé půle vstřelil rozhodující gól Felipe Caicedo. Biancocelesti i díky tomu zůstávají na páté příčce, která by jim na konci sezony zajistila opět Evropskou ligu.

Chtějí ale víc, což ukazuje trenér Simone Inzaghi. "S mým týmem jsem velmi spokojen, vždy se snažím vymáčknout maximum z toho, co mám k dispozici. Samozřejmě jsme nedokázali být po celou dobu podzimu konstantní, ale jsme pátí, v Evropské lize jsme postoupili a teď chceme v posledním utkání stvrdit naše místo. Zasloužili jsme si postup tím, jak se prezentujeme, takže doufám, že i v posledním utkání uděláme fanouškům radost," přeje si Inzaghi.

Když přijel belgický celek Zulte Waregem do Věčného města k prvnímu vzájemnému utkání, prosadili se oba střelci, které trenér Inzaghi používá - Ciro Immobile i Felipe Caicedo. Zulte od té doby uhrálo jen čtyři body, což zatím stačí na třetí místo. Belgičany trápí především obrana, která dostala už jedenáct branek. Ani doma se Zulte moc nedaří, protože vyhrálo jen jednou z posledních jedenácti domácích utkání pod hlavičkou UEFA.

Trenér Inzaghi zřejmě nechá některé své opory odpočívat, k čemuž musíme připočítat ještě některé zraněné. Těmi jsou Di Gennaro a Nani, který se léčí v Portugalsku. Domácímu týmu Zulte Waregem se v poslední době nedaří vůbec nic a ani domácí scéna neslibuje dobré výsledky. Už šest utkání v řadě ve všech soutěžích dohromady Zulte prohrálo a naposledy vypadlo i z Belgického poháru.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.67 - 2.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - OGC Nice  (čtvrtek 21:05)
Ve skupině K je už o postupujících rozhodnuto, o pořadí na prvních dvou pozicích také, a tak v závěrečném kole půjde Nice o to dohrát podzimní část se ctí a Vitesse naopak o možnost posunout se aspoň na třetí příčku před Zulte Waregem. Když se oba celky střetly v září, dopadl tenhle souboj daleko lépe a jednoznačně pro francouzský celek.

Teď by však mohl být tenhle zápas určitě o dost vyrovnanější, protože hostující kouč Lucien Favre přiznal, že nenasadí nejsilnější sestavu. "Vyzkouším hráče, kteří hrají méně. Je jasné, že pro ně to je utkání, ve kterém budou doufat, že se ukážou. Ale potřebujeme, aby si tohle neříkali, musíme hrát jako tým. Příležitostí ukázat se totiž ještě budou mít dost."

Jestli se Nice ještě před více jak měsícem hrubě nedařilo a málem bylo v domácí lize na sestup, v posledních týdnech jako by přece vybředlo z krize. V minulých šesti utkáních krutě padlo pouze s Lyonem, jinak však už čtyřikrát zvítězilo. "Bude to dobrý zápas v evropských pohárech. Chceme vyhrát, ostatně jako vždy," dodával Favre.

Postupně se Les Aiglons přece jenom uzdravuje marodka, jsou na ní v tuhle chvíli Wylan Cyprien a Mickaël Le Bihan. "Dřív jsme si mysleli, že se Wylan vrátí po osmi měsících. Ale to bylo brzy. Teď jsme rádi, že se vrátil po devíti měsících. Musí jít krůček po krůčku, protože utrpěl vážné zranění. Už hrál za rezervu i přátelák," vysvětloval švýcarský stratég.

Jakožto nováček základních skupin Evropské ligy si nizozemský celek nevedl úplně nejhůře, avšak ani zdaleka ne podle svých představ. Paradoxně získal své jediné dva body na cizích hřištích, přičemž oloupit dokázal i slavné Lazio, nicméně doma nebodoval ani v jednom ze dvou případů a rád by tuto skutečnost pochopitelně napravil.

Zároveň totiž stále čeká na své premiérové vítězství. "Chceme hlavně pobavit fanoušky," vytyčil jasný cíl arnhemský lodivod Henk Fraser během loučení s letošním působením v pohárově Evropě. "Nedokázali jsme dosáhnout na to, co jsme chtěli, tedy na aspoň šest bodů. Takže jsme zklamaní. Fanoušci nás přitom skvěle podporovali."

Ti budou ochuzeni o některé hvězdy, které měli do Gelredomu rozhodně přicestovat, pokud by postupová matematika již nebyla vyřešená. Takhle však OGC nechal doma Maria Balotelliho či Wesleyho Sneijdera. "Chceme zakončit skupinovou fázi se vztyčenými hlavami a pokusit se to první vítězství v nich urvat," sliboval Fraser.

Vitesse se jinak daří, meteorologickou terminologií řečeno, střídavě, oblačno. Udělat nějakou šňůru lepších výsledků je tabu, v Eredivisie okupuje sedmou pozici, naposledy mimochodem padl o gól s Feyenoordem. Je samozřejmě dost možné, že i Fraser stejně jako Favre kvůli náročnému programu rovněž sáhne k rotaci v základní jedenáctce.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.54 - 3.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)541010:413
2.OGC Nice (FRA)530212:69
3.SV Zulte Waregem (BEL)51135:114
4.SBV Vitesse (NED)50234:102
Skupina L
Vardar Skopje - Rosenborg BK  (čtvrtek 21:05)
V konkurenci ostříleného Zenitu a Realu Sociedad to měly oba celky prostě těžké. A dle papírových předpokladů nakonec Vardar s Rosenborgem nezamíchali kartami ohledně postupových pozic. Poslední duel ve skupině budou chtít dohrát se vztyčenými hlavami, byť už se ze čtvrté, respektive třetí pozice výše jednoduše neposunou.

Ještě v létě se klub ze Skopje slovutně radoval z historického postupu do hlavní fáze Evropské ligy jakožto první makedonský klub, v předkole se mu přitom podařilo vyřadit daleko zvučnějšího soupeře z Fenerbahce. Jenže realita mezi vybranými evropskými kluby naznačila krutou pravdu. Vardar se v budoucích letech má hodně, opravdu hodně co učit.

Nezvykle náročný podzimní program, daleké cestování, mediální zájem. S tím vším se dosud svěřenci Čedomira Janevskiho mohli jen těžko seznámit. Už před prvním zápasem domácí stratég avizoval, že jeho tým chce hlavně nabrat zkušenosti. Výsledky jeho slovům vlastně odpovídají. Vardar nemá ani bod a disponuje nejhorší obranou ze všech.

Přitom doposud se podařilo získat aspoň jednu remízu všem ostatním sedmačtyřiceti účastníkům. Teď má Vardar k dispozici utkání, v němž by se mu mohlo povést získat první čestný úspěch. "Už víme, co znamená působit v takové soutěži," balancoval Janevski. "Naší největší motivací je se pro příští sezóny kvalifikovat se do takových soutěží znovu."

Rosenborg z pěti utkání urval jen jednu výhru, a to právě v zářijovém střetnutí s Vardarem, remizovat se mu ještě podařilo se Zenitem. I kdyby nakonec v posledním duelu nebodoval, ze třetí příčky níže nespadne. Pro hosty je to každopádně vůbec poslední zápas tohoto roku, neboť Eliteserien na konci listopadu definitivně skončila.

V ní trondheimský klub oslavil již svůj 25. titul v historii, svůj třetí v pořadí, a to navíc v rámci oslav stoletého výročí jeho založení. Rád by tedy povedený rok zakončoval na evropském poli úspěšně. A měl by také nasadit silnou sestavu, neboť se nemusí na nic šetřit. Zbývá zkrátka dodělat poslední domácí úkol a převzít vysvědčení.

Domácí naopak ještě čekají dvě ligové dohrávky, příliš se však nepředpokládá, že by kvůli nim Janevski měl opomíjet některé z opor. "Tohle je prostě zápas Evropské ligy, který nám zase přinese mnoho zkušeností," uvědomuje si balkánský trenér. "Musíme hrát dobře takticky i organizovaně, abychom aspoň ten bod získal. Myslím, že teď se to podaří."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.32 - 3.65 - 2.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - Zenit Petrohrad  (čtvrtek 21:05)
Skupina L je také delší dobu v podstatě rozhodnutá. Minimálně o postupujících je známo - tato místa obsadily celky Realu Sociedad San Sebastian a Zenitu Petrohrad. Kdo z nich se ale stane vítězem skupiny, to určí až vzájemný střet.

Stadion Anoeta se stane dějištěm velmi atraktivního duelu. Domácí Real Sociedad San Sebastian se snaží dostat na první příčku skupiny a má k tomu velmi blízko. Pokud La Real vyhraje následující duel, stane se vítězem celé skupiny. To samé ale platí pro jeho soupeře. A jeho forma či renomé rozhodně nejsou slabé, protože se jedná o Zenit Petrohrad.

Divácky by to mohl být velmi zajímavý duel, protože se jedná o střet dvou nejlépe střílejících týmů ze všech základních skupin Evropské ligy. Zenit Petrohrad nasázel do sítí svých soků už 14 branek, Real Sociedad jen o jednu více. Španělé se navíc pyšní skvělou obranou, která zatím inkasovala jen tři branky. Problém je, že teď to Španělům moc nejde.

La Real má za sebou dvě zklamání. Nejprve trochu nečekaně vypadl z Copa del Rey, když nestačil na vlastním hřišti na Lleidu Esportiy, což je tým z třetí nejvyšší soutěže! Přesto nasázel domácímu Realu Sociedad tři branky a postoupil do další fáze. Další rána pak na La Real čekala v LaLize, když se utkal s Atléticem Madrid a nestačil na něj. Teď se pokusí zlepšit své výkony proti obdobně silnému soupeři.

Alespoň to uvádí záložník Xabi Prieto, který v rozhovoru pro klubovou televizi řekl: "Víme, že naše poslední výkony nebyly ideální a mrzí nás to. Musíme pečlivě analyzovat, kde se stala chyba a co bychom mohli udělat lépe. Takhle to nejde, vypadnutí z poháru nás hodně zaskočilo. Teď nás čeká další skvělý tým, Zenit. Hraje parádní fotbal, hodně technický a velmi těžko se brání. Víme ale, že máme dostatek odvahy a kvality na to, abychom se stali vítězi skupiny," myslí si zkušený veterán.

Ruský Zenit Petrohrad v prvním utkání se Španěly jednoznačně vyhrál a celé utkání dominoval. Rozhodly jeho obvyklé opory v podobě Emiliana Rigoniho a Aleksandra Kokorina, jenž zaznamenal dvě branky. Poté však v domácí lize Zenit stejným způsobem nestačil na Spartak Moskva a dostal tři góly zase od něj.

Naposledy ale zvládl roli favorita, porazil Ural 2:1 a jeho ztráta v tabulce na první Lokomotiv Moskva zůstává jen šest bodů. Zenit ale do Španělska moc rád nejezdí. V rámci pohárů zde vyhrál jen jednou v historii, a to v sezoně 2015/2016 proti domácí Valencii. Jinak se mu vůbec nedaří a se španělskými protivníky celkově mívá velké problémy. La Real se pyšní velmi slušnou hrou, zatím inkasoval jen jedinou žlutou kartu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.76 - 4.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)541014:413
2.Real Sociedad (ESP)540115:312
3.Rosenborg BK (NOR)51135:104
4.Vardar Skopje (MKD)50052:190

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (26)

Přidat komentář
HSV1887

Lazio v poharech uz 27 zapasu neprohralo..a co porazka se Spartou v breznu 2016?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Shevchenko

Dnes Apollon a Beer Sheva 1

Reagovat
smazaný uživatel

urcite Sheva

Reagovat
smazaný uživatel

urcite Sheva

Reagovat
smazaný uživatel

urcite Sheva

Reagovat
Kepy_FCB

urcite Sheva

Reagovat
mike.84
Reagovat
Kepy_FCB

Keln v Beograde... bude veselo?

Reagovat
Bandita_Harry

urcite

Reagovat
cetto

Měl by se hrát ještě nějaký třetí pohár, kam by mimo jiné spadly třetí týmy ze skupin EL. A pak další pohár, kam by spadly třetí týmy ze skupin tohoto nového poháru. A tak dále. A taky by se měl hrát speciální pohár, kde budou hrát všechny týmy ze všech pohárů, co skončily na čtvrtém místě ve skupině + bych k nim přidal ty, co vypadli v posledních předkolech a byl by to pohár o nejmenšího žabaře Evropy (ten vítěz by byl stále žabař, ale ne tak velkej a postoupil by pak pro další rok přímo do LM). Když každá ženská, co se s ní nějakej chlap byť jen pokusil seznámit, má ted právo ho zažalovat, tak proč by všechny kluby evropy neměly mít právo na konfrontaci s ostatními evropskými týmy? MeToo!!

Reagovat
Kuchta

Nevím, co bereš, ale chci to zkusit taky!

Reagovat
smazaný uživatel

Ceske piko + lysohlavky bro

Reagovat
kilobyte

Kokeš

Reagovat
Bandita_Harry

Stacilo by obnovit PVP aj to je asi blbost neviem sice preco sa rusil asi to oproti LM nebola atraktivna sutaz, mohol by byt este nejaky Mitropa cup, alebo Balkan Cup na jar krajny z vychodnej a strednej europy aj tak moc pohare na jar nehraju

Reagovat
Minister

Čo také si jej povedal, že ťa chce žalovať?

Reagovat
fenixLFC

Esteze EL hra skopje a je tam teda este jeden horsi tim ako everton...

Reagovat
mojmira

Ještě Maccabi, které nedalo ani gól

Reagovat
fenixLFC

Aj ti maju lepsie skore

Reagovat
Zaschrona

Lookman skvely gol

Reagovat
smazaný uživatel

Radost pozerat posledne 3 zapasy, vidiet ze hraci su konecne v pohode

Reagovat
Zaschrona

Je to docela mazec. Uz pet polocasu, i kdyz i s velkym stestim, drzime ciste konto. Krome Lookmana se mi dneska hodne libi Klaassen a z mladych Charsley. Po tech zapasech hruzy je tohle zatim hezka tecka za EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Baningime sa tiez ukazuje dobre, Vlasic taktiez, povahovo mi pride ako Kev . Lookman dneska super, mohol dat kludne 4 goly, 2x trafil brankara. Ale Apollon velmi slabucky, museli sme byt na tom velmi zle ked sme s nimi doma remizovali, snad su tie casy za nami

Reagovat
Zaschrona

Souhlasim, na Beniho jsem trochu zapomnel, byl fajn cely zapas. Vlasic i Lookman mi prijdou do budoucna hodne zajimave, oba maji mouchy, na kterych musi hodne pracovat, ale talent nesporne maji, presne takove hrace musime nakupovat i dal. A souhlas, no... kdyz je porazi tym, kde pulku hracu tvori pubertaci.

Reagovat
Pipo123

Anderson mi strašne chýbal, tá jeho rýchlosť a ako jednoducho dokáže obísť protihráča, toto nám chýbalo celú sezónu

Reagovat
Pipo123

Leiva krásaaaaa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele