Evropská liga - preview prvních zápasů základních skupin

14.09.2017, 09:18, aktualizováno 14.09.2017, 09:18
Previews
Po Lize mistrů zahájí svou skupinovou fázi také Evropská liga. Atraktivní podívanou slibuje souboj Vitesse s Laziem a na co dívat se bude i v Hoffenheimu, kam přicestuje Braga. Arsenal bude favoritem souboje s 1. FC Köln, Hertha přivítá Athletic...
Skupina A
Villarreal CF - FC Astana  (čtvrtek 19:00)
Villarreal začíná pouť základními skupinami Evropské ligy duelem s Astanou, na kterou už jednou narazil. Před třemi lety si s ní poradil naprosto nekompromisně a bude doufat, že se mu nyní povede něco podobného. Astana ale ve Španělsku plánuje odplatu za tyto výsledky.

Žlutá ponorka poměřila s Astanou své síly v roce 2014, konkrétně se jednalo o předkolo Evropské ligy. Oba zápasy zvládl španělský favorit mnohem lépe a podle očekávání postoupil. Navíc od špatně hrající Astany nedostal ani jednu branku a svým fanouškům doručil parádní zážitek. Do sítě soupeře z Kazachstánu se totiž v obou zápasech dohromady trefil hned sedmkrát!

Teď se oba soupeři potkávají ve skupině A, která obsahuje ještě Slavii Praha a izraelský Maccabi Tel-Aviv. Villarreal je jasným favoritem skupiny a nejlepší způsob, jak potvrdit svou příslušnost k elitě, bude vítězství v prvním klání. Villarreal se přes léto hodně obměnil a chvíli trvalo, než se jako mužstvo dokázal sehrát. Především začátek ligy ambicióznímu týmu vůbec nevyšel.

První dva duely totiž Žlutá ponorka prohrála. Tři branky dostala na půdě Realu Sociedad San Sebastian a fanoušky tím rozhodně nepotěšila. To se jí povedlo až v minulém kole, protože tentokrát vstřelil tři branky Villarreal. Proti Realu Betis sice musel Villarreal doma otáčet, ale díky trefám Carlose Baccy, Samuela Castilleja a Enese Ünala se mu to povedlo.

Právě Samu Castillejo patří k velkým talentům a zároveň oporám. V rozhovoru pro klubové stránky mladý útočník uvedl: "Je před námi skvělý zápas s Astanou a každý z nás je nadšený. Evropské poháry jsou velkou satisfakcí a je dobrý pocit, že je můžeme hrát. Nebude to vůbec snadné, protože Astana už dávno není tím snadným soupeřem. Navíc se sehráváme a stále hledáme správný rytmus. Bude proto důležité zachytit správně začátek, protože zisk tří bodů by nám hodně pomohl," věří mladý hráč.

Na Estádio de la Cerámica se Villarrealu daří spíš v LaLize než v Evropě. Tři domácí duely evropských pohárů z pěti zde prohrál a nyní podle něj dozrál čas na to, aby svou reputaci napravil. Proti Astaně by to vůbec nemělo být nereálné, protože týmu z Kazachstánu se venku vůbec nedaří. Za dlouhých 16 venkovních duelů se Astaně povedlo zvítězit v pohárech jen jednou a desetkrát venku prohrála!

Astana nemá se španělským fotbalem moc dobré zkušenosti, protože se před dvěma lety dostala do Ligy mistrů a ve skupině narazila na Atlético Madrid. Její návštěva hlavního města nedopadla moc dobře, protože zde prohrála vysoko 4:0. Bude se její situace opakovat, nebo celek z Kazachstánu překvapí svého slavnějšího soka?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.80 - 16.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 19:00)
Slávisté se ve čtvrtek po osmi letech vrátí do hlavní fáze některého z pohárů. Český šampion v Edenu rozehraje základní skupinu Evropské ligy s Maccabi Tel Aviv, které předloni ve 3. předkole Ligy mistrů vyřadilo Plzeň. Červenobílí by rádi na úvod proti izraelskému vicemistrovi získali tři body a vykročili za vysněným postupem. Dalšími soupeři ve skupině jsou Villarreal s Astanou.

"Každý začátek je důležitý, i ten zítřejší zápas bude důležitý. Velký favorit naší skupiny je Villarreal a my budeme bojovat o druhé místo. Pokud chceme bojovat minimálně o to druhé místo, budeme chtít zítra vyhrát," řekl na tiskové konferenci trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

Pražané ale nejdou do zápasu v úplně ideální konstelaci. Z posledních pěti soutěžních zápasů vyhráli jediný a po víkendové remíze 1:1 v Olomouci narostla jejich ztráta na první místo v domácí lize na šest bodů. Červenobílí navíc před sebou mají nedělní pražské derby se Spartou.

"Samozřejmě jednoduché to není, v rychlém sledu za sebou hned dva těžké zápasy. Stejně důležité je derby. Ale kádr máme široký a věřím, že to zvládneme. Mezi zápasy jsou jen dva dny, čas na regeneraci nebude tak velký, takže počítáme, že síly rozložíme mezi více hráčů," řekl Šilhavý.

Maccabi v posledních dvou sezonách obsadilo v izraelské lize druhé místo. Předloni si zahrálo skupinu Ligy mistrů a na cestě do ní po prohře 1:2 doma a výhře 2:0 venku vyřadilo Plzeň.

"Myslím, že co se týče síly, je to nastejno. Maccabi to tehdy válcovalo, měli Zahaviho, který vyřadil Plzeň, ale už odešel. Pořád ale mají v kádru výborné hráče. Budeme muset podat výkon na hranici našich možností, abychom vyhráli. Maccabi má více zkušeností z pohárů, ale já věřím, že my je kvalitou předčíme a porazíme je," řekl ČTK slávistický brankář Přemysl Kovář, který v letech 2014 až 2016 působil v Izraeli v Hapoelu Haifa.

Slávisté si budou muset dát pozor na islandského útočníka Vidara Kjartanssona, který ve třech ligových zápasech a sedmi utkáních předkol Evropské ligy nastřílel šest branek a přidal dvě asistence. "Směrem dopředu jsou silnější než dozadu, na to si musíme dát pozor. Určitě na ně vlítneme. Musíme si ale pohlídat jejich brejky," řekl Kovář.

"Viděli jsme jejich poslední zápasy, na tom posledním jsme byli naživo. Kjartansson je důležitý hráč, ale není tam sám. Mají silnou osu Ben Haim, který hrál i v Chelsea, kapitán Jeini a Kjartansson. Atzili z levé strany je taky gólově disponovaný, jejich ofenziva je silná," řekl Šilhavý.

Slavia nebude moci nasadit nejzvučnější posilu Dannyho, který stejně jako Švento chybí kvůli zranění. Naskočit by však už mohl uzdravený stoper Simon Deli. V hostujícím týmu visí otazník nad startem kapitána Jeiniho.

Zápas v Edenu začne v 19:00 a očekává se návštěva do 15 tisíc diváků.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Bořil, Jugas, Deli, Sobol - Ngadeu - Zmrhal, Hušbauer, Rotaň, Stoch - Škoda.
Maccabi Tel-Aviv - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Špungin, Tibi, Ben Haim, Davidzada - Rikan, Micha, Battocchio - Blackman, Kjartansson, Atzili.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.42 - 4.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Maccabi Tel-Aviv (ISR)00000:00
 Villarreal CF (ESP)00000:00
 FC Astana (KAZ)00000:00
 Slavia Praha (CZE)00000:00
Skupina B
Dynamo Kyjev - Skënderbeu Korça  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté Dynama Kyjev vstoupí do základní skupiny Evropské ligy jako velký favorit, jejich soupeřem bude albánský výběr Skënderbeu Korça. Domácí celek zatím předvádí solidní výkony v ukrajinské lize, ovšem na evropské scéně to zase tak slavné není. Pro hosty je samotná účast ve skupině B velkým úspěchem a nyní se pokusí postoupit do další fáze, i když před sebou mají hodně těžkou úlohu.

Dynamo narazí v hlavní fáze na svého přemožitele z 3. předkola Ligy mistrů - tedy na švýcarský Young Boys Bern. Přitom v úvodní domácím zápase přehrál svého protivníka 3:1 a vypadalo to, že ho play-off o nejprestižnější klubovou evropskou soutěž nemine. Jenže v následné odvetě překvapivě prohrál 0:2 a pakoval se tak pouze do play-off o EL. V něm narazil na portugalské Marítimo, které přehrál po výsledcích 3:1 a 0:0.

V nejvyšší soutěži mu po sedmi odehraných zápasech patří druhá příčka s devatenácti body a Šachtaru Doněck zdatně konkuruje, na svého největšího rivala má manko dvou bodů a k tomu disponuje jedním utkáním k dobru. Jedinou ztrátu zaznamenal ve 4. kole na půdě Vorskly (0:0). Korce mělo mnohem složitější cestu do základní skupiny, když muselo projít hned čtyřmi předkoly. Nejprve zdolalo andorský celek UE Sant Julià (1:0 a 5:0).

Vzápětí narazilo na kazašský Kairat Almaty a do další fáze prošlo v celkovém poměru 3:1. Ve 3. předkole nejprve prohrálo na půdě Mladé Boleslavi 1:2, v následné odvetě dotahovalo manko 0:1. Střetnutí však přeci jen dotáhlo do zdárného konce, pomohl mu úspěšný penaltový rozstřel. V play-off dvakrát remizoval s chorvatským Dinamem Záhřeb a gól vstřelený na půdě protivníka nakonec stačil. Dynamo poprvé ve své historii narazí na albánského soka.

"Roli favorita vnímáme, nicméně Skënderbeu není v evropském prostředí neznámým týmem. Jeho kvalitu musíme brát v potaz, do základní skupiny se dostal přes všechny předkola a rozhodně bude chtít uspět i tentokráte. Nesmíme ho v žádném případě podcenit, překonat jeho defenzívu nebude vůbec jednoduché. Pevně věřím, že doma uspějeme a získáme důležité tři body," uvedl trenér domácího celku Aljaksandr Chačkevič.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.96 - 24.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BSC Young Boys - FK Partizan  (čtvrtek 19:00)
Švýcarský klub Young Boys Bern se pravidelně kvalifikuje do základní skupiny EL a i letos vyhlíží postup do jarní fáze. Ve skupině B narazí na dva soupeře z Balkánského poloostrova a na jednoho z východu Evropy. Podle papírových předpokladů by se měl prát o postup právě se srbským Partizanem a hned na úvod tedy sehraje jeden z klíčových zápasů. V domácím prostředí bude považován za favorita, na druhou stranu jisté tři body určitě nemá.

BSC loni jen těsně nepostoupil mezi dvaatřicítku nejlepších, taktéž ve skupině B obsadil třetí místo s osmi body a za řeckým Olympiakosem zůstal vinou horší bilance vzájemných duelů. Letos překvapil ve 3. předkole LM nemistrovské části, když po porážce 1:3 na půdě ukrajinského Dynama Kyjev postoupil díky domácí výhře 2:0, rozhodující trefu vsítil až v 89. minutě. V závěrečném play-off se mu však nepodařilo zaskočit protivníka z východu Evropy.

S ruským CSKA Moskva nejprve prohrál 0:1 a neuspěl ani v odvetě v poměru 0:2. "Našim cílem je postup do další fáze, ale bude to opravdu dlouhá cesta. Dynamo jsme si do skupiny rozhodně nepřáli, protože má obrovskou kvalitu. Náš čtvrteční rival z Bělehradu vyniká v ofenzívě, na jeho půdě nás čeká hotové peklo, proto potřebujeme doma zvítězit. Šance na úspěch jsou podle mě vyrovnané," řekl kouč švýcarského klubu Adi Hütter.

V domácí soutěži se jeho svěřencům prozatím daří nad očekávání dobře. V sedmi zápasech vybojovali čtrnáct bodů, jsou na vedoucí příčce o bod před Curychem a o tři před Basilejí. Partizan je v srbské lize na třetím místě se šestnácti body, na první Crvenu Zvezdu má manko tří bodů. V tomto ročníku nejprve uspěl ve 2. předkole LM s černohorskou Podgoricou (2:0 a 0:0), následně však vypadl s řeckým Olympiakosem (1:3 a 2:2).

V play-off o EL narazil na Videoton a po nepřesvědčivé domácí bezbrankové remíze vyhrál v Maďarsku vysoko 4:0. "Young Boys Bern má kvalitu na všech postech, nebezpečný je hlavně po standardních situacích. K tomu dělá minimální chyby v defenzívě, proto musíme být připraveni na všechno. Pokud chceme myslet na výhru, musíme odvést stoprocentní výkon ve všech odhledech," vyjádřil se s jasnými plány trenér FK Miroslav Đukič.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.79 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)00000:00
 Dynamo Kyjev (UKR)00000:00
 Skënderbeu Korça (ALB)00000:00
 BSC Young Boys (SUI)00000:00
Skupina C
TSG Hoffenheim - SC Braga  (čtvrtek 19:00)
Hoffenheim nestačil v předkole Ligy mistrů na Liverpool a musel vzít zavděk Evropskou ligou. Čtvrtý tým minulého ročníku bundesligového kalendáře zkusí své štěstí na třetí pokus. Hned na úvod jej čeká hodně zajímavý celek, protože do Rhein-Neckar-Areny přijede portugalská Braga.

Oba týmy na sebe narazí teprve poprvé a pro domácí celek je to také první zkušenost s portugalským fotbalem. Braga na německého soupeře už narazila šestkrát, ale připsat si proti nim tři body se jí povedlo jen dvakrát. Ve čtyřech ostatních zápasech vždy byli její hráči na straně těch poražených. Tentokrát má další šanci proti týmu, který sklízí mnoho uznání - Hoffenheimu.

Hoffenheim zažívá skvělé časy a především vstup do nového ročníku mu vychází. Má to co dělat s osobou trenéra Juliana Nagelsmanna, na něhož pějí ódy soupeři i vlastní hráči. Mladý a progresivní pohled na hru spolu s dobrými investicemi udělal z Hoffenheimu velmi sympatické a ambiciózní mužstvo, které umí sehrát dobrý duel proti komukoli. Naposledy se o tom přesvědčil velkoklub z Mnichova. Díky dvěma brankám Marka Utha totiž domácí Hoffenheim porazil Bayern Mnichov 2:0!

Díky tomuto vítězství se Hoffenheim dostal na druhou příčku v Bundeslize jen o skóre za první Borussii Dortmund. Další podobný výkon by trenér Nagelsmann rád viděl proti Braze: "Braga pro nás bude hodně zajímavý a těžko čitelný soupeř. Mají době postavené mužstvo, v němž využívají zbraní jednotlivců na maximum. Jejich problém tkví v tom, že každoročně musí prodávat své nejlepší hráče. My máme vlastní filozofii a chceme se jí držet. Pevně věříme, že v Braze můžeme uspět."

Hosté z Bragy budou mít jednu výhodu v tom, že mají odehráno více zápasů, během kterých se fyzická stránka mužstva a jeho souhra zlepšila. Kromě předkola Evropské ligy, ve kterém zvládla vyřadit FH Hafnarfjördur, se potýkala také s portugalským pohárem a samozřejmě domácí ligou. V ní hrála naposledy 5. kolo, ale moc jí to nevyšlo. Naopak Braga navázala na předchozí porážku od Porta ztrátou bodů s Vitórií Setubal.

Portugalská Braga v minulém roce hrála skupinu Evropské ligy, ale spíše sbírala zkušenosti. Její skupina totiž nebyla nejlehčí. V konkurenci Šachtaru Doněck a belgického Gentu skončila třetí. To by ale ráda vylepšila, což říká zkušený obránce Marcelo Goiano.

V rozhovoru pro klubové stránky poznamenal: "Mnoho lidí nám možná ani tento rok nevěří, protože máme náročnou skupinu. Ale už v minulém roce jsme ukázali, že se nevzdáváme. Máme zase o něco zkušenější mužstvo a je jasné, že podáváme maximum. Když najdeme slabší místa soupeře, můžeme uspět," míní Goiano.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.67 - 10.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Istanbul Başakşehir - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 19:00)
Ve skupině C čeká na nováčka v pohárech z Istanbulu soupeř, který už má slušnou průpravu. Hodně ambiciózní Istanbul Başakşehir sice hodlá promluvit do postupových nadějí, ale hned na úvod bude mít velmi náročného soka. Do Istanbulu totiž zavítá Ludogorec.

Başakşehir v minulé sezoně překvapil finišem na druhé příčce turecké první ligy a s tím se nehodlal spokojit. Přes léto hodně posiloval a přivedl velmi známá jména jako například Gökhana Inlera, Eljera Eliju nebo také útočníka Mevlütovi Erdinçovi, který opět cílí na vyšší příčky. Do Ligy mistrů se Istanbul Başakşehir nakonec nepodívá, protože nestačil na Sevillu. Ale působení v Evropské lize je rozhodně také úspěchem.

A turecký celek si přeje, aby v něm došel co možná nejdál. Právě zkušený středopolař Gökhan Inler v rozhovoru s médii poznamenal: "Líbí se mi projekt, který vedení a majitelé nastavili a jsem rád, že můžu být součástí tohoto klubu. Máme v sezoně hodně ambic a mohu všem slíbit, že to bude krásná sezona. Sice někteří hráči odešli, ale jiní a důležití zase přišli. Naším cílem je sbírat body od začátku a zda to bude stačit na další fázi, to uvidíme," míní Inler.

Na začátku sezony vznikaly otázky, jak si bez prodaných hráčů turecký tým poradí. Aktuálně však má Istanbul poměrně dobrou formu, kterou stvrdil svými zápasy v lize. O jednu branku porazil Konyaspor a v minulém kole se mu povedlo vyhrát derby nad Fenerbahçe SK. Tento zápas byl hodně atraktivní a dramatický až do samého konce, protože vedoucí branku na 3:2 dával Karim Frei až v 90. minutě.

Bulharský Ludogorec Razgrad má za sebou naposledy osmé kolo nejvyšší bulharské ligy a ani on si v něm nevedl špatně. Domácí Slavia Sofia na svého soka žalostně nestačila a dostala od něj čtyři branky, pod což se dvěma góly výrazně podepsal Rumun Claudiu Keșerü. Dokáže si Ludogorec poradit i s překvapením turecké scény?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.14 - 6.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ludogorec Razgrad (BUL)00000:00
 TSG Hoffenheim (GER)00000:00
 SC Braga (POR)00000:00
 Istanbul Başakşehir (TUR)00000:00
Skupina D
Austria Vídeň - AC Milán  (čtvrtek 19:00)
AC Milán je zpět v základních skupinách evropských pohárů a svojí cestu za postupem zahájí ve Vídni na stadionu Ernsta Happela. Pro Austrii je hostitelství slavného celku velkým svátkem a navíc domácí mají postupové ambice.

Austria Vídeň je celkem pravidelným účastníkem Evropské ligy. Loni se však rakouskému týmu učinkování v základních skupinách nevydařilo, když skončil na posledním čtvrtém místě. Tentokrát by chtěl tým trenéra Thorstena Finka, někdejší dlouholeté opory Bayernu Mnichov, předvést lepší výkony a poprat se o postup. Austria má s italským fotbalem zkušenosti z minulé sezony, kdy se ve skupině EL potkala s AS Řím. Na stadionu Ernsta Happela sice padla, ale v Římě dokázala uhrát senzační remízu 3:3.

Vídeňský celek nezačal domácí soutěž optimálně. Prohrál jak s Altachem, tak i se Štýrským Hradcem, ovšem jeho výkony měly vzestupnou tendenci a po remíze v derby s Rapidem už jenom vítězil. Naposledy se tak stalo na hřišti Wackeru Mödling (3:1).

AC Milán si naposledy zahrál skupinu evropského poháru v sezoně 2013/2014 (mimochodem ve stejnou dobu hrála Ligu mistrů i Austria), ve skupině H milionářské Ligy mistrů změřil síly s Barcelonou, Ajaxem a Celticem a postoupil do vyřazovací fáze. Od té doby se ale nikam nekvalifikoval, až nyní, po šestém místě v lize si zahraje Evropskou ligu v poněkud skromnější společnosti Austrie Vídeň, AEK Athény a chorvatské Rijeky. Není pochyb o tom, že Milán je jednoznačným favoritem skupiny D. V létě nové čínské vedení vynaložilo na 200 miliónů eur investic, takže případný pohárový krach by byl velkým zklamáním.

Rossoneri vlétli do sezony jako uragán, v předkolech EL ovládli všechna utkání a stoprocentní byli až do soboty i v Serii A. Sobotní utkání na Olympijském stadionu v Římě bylo pro Montellův výběr těžkým vystřízlivěním. Lazio za 50 minut nastřílelo AC čtyři branky! Za tento ostudný výkon se bude chtít italský celek revanšovat právě v Rakousku a trenér Vincenzo Montella bude postrádat zraněného Contiho, Rodrígueze i Boriniho.
Austria Vídeň - pravděpodobná sestava:
Handzikic - De Paula, Kadiri, Westermann, Martschinko - Serbest - Tajouri, Holzhauser, Prokop, Pires - Monschein
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Musacchio, Bonucci, Romagnoli - Abate, Kessié, Biglia, Bonaventura, Antonelli - André Silva, Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.21 - 4.85 - 1.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NK Rijeka - AEK Atény  (čtvrtek 19:00)
Velmi zajímavě se jeví skupina D, ve které je jasným favoritem na postup italský AC Milán, nicméně zdatně sekundovat mu chtějí hned tři soupeři. Chorvatská Rijeka předváděla solidní výkony v předkolech LM, AEK naopak přešel v kvalifikaci o EL přes velmi kvalitního protivníka. Oba dva by se chtěli poprat o druhé postupové místo s rakouskou Austrií Vídeň a jejich úvodní vzájemný duel tak může být nesmírně důležitý.

HNK nejprve ve 2. předkole LM snadno přešel přes velšský celek TNS po výhrách 2:0 a 5:1. V následujícím kole si vyšlápl na rakouský Salcburk, po nerozhodném výsledku 1:1 na jeho půdě mu k postupu do play-off stačila i domácí bezbranková remíza. Také v play-off narazil na velmi těžkého protivníka, v Řecku proti Olympiakosu dokonce vedl 1:0. Jenže po inkasované brance v nastaveném čase prohrál 1:2 a doma už nepříznivý stav nezvrátil (0:1).

Rijeka tedy momentálně nevyhrála ve čtyřech evropských duelech v řadě za sebou, AEK má naopak s chorvatskými celky příznivou bilanci pěti výher ze šesti utkání. Celek z řeckého hlavního města nejprve neuspěl v 3. předkole LM, ruskému velkolubu CSKA hned dvakrát podlehl (0:1 a 0:2). Nicméně v play-off o tuto evropskou klubovou soutěž zaskočil Bruggy, po bezbrankové remíze na belgické půdě vyhrál v odvetě poměrně hladce 3:0.

Rijeka je momentálně v lize na druhé pozici s osmnácti body, na vedoucí Dinamo Záhřeb má manko čtyř bodů. "Byli jsme trochu zklamaní, že jsme se nedostali do LM, ovšem Evropská Ligy pro nás není slabá útěcha. Chceme v ní uspět a dojít daleko, i když naše skupina je nesmírně ontížná. Náš první soupeř předvádí skvělý týmový výkon a je nesmírně produktivní, porazit ho nebude jednoduché," vyjádřil se lodivod HNK Matjaž Kek.

Jeho protějšek Manolo Jiménez působí na lavičce aténského celku od letošní sezóny a ve třech ligových zápasech získal solidních sedm bodů. "Rijeka v nás vzbuzuje velký respekt, disponuje pečlivou obranou a její výsledky jasně hovoří o velkých kvalitách. Pokusíme se ji vštípit náš herní styl, rozhodovat může každý detail. Očekávám opatrný průběh od obou týmů, první vstřelená branka může být klíčová," uvedl třiapadesátiletý Španěl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.20 - 3.47
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AEK Atény (GRE)00000:00
 AC Milán (ITA)00000:00
 Austria Vídeň (AUT)00000:00
 NK Rijeka (CRO)00000:00
Skupina E
Atalanta Bergamo - Everton FC  (čtvrtek 19:00)
Everton se v úvodním utkání skupiny E představí v Itálii, kde se mu vůbec nedaří. Jeho hostitel bude velká neznámá, protože domácí Atalanta Bergamo se v Evropě představí po velmi dlouhé odmlce trvající téměř tři desetiletí!

Dlouhých 26 let. Přesně tolik let dělí Atalantu Bergamo od jejího posledního vystoupení v evropských pohárech. Když se Atalanta podívala do pohárů naposledy, mnozí hráči dnešního kádru ještě ani nebyli na světě. Psal se ročník 1990/1991 a týmem, který naposledy poslal Atalantu z kola ven, se stal Inter Milán. Od tohoto nešťastného čtvrtfinále Poháru Uefa už uběhlo hodně vody a nynější Atalanta skončila v posledním vydání Serie A na skvělém čtvrtém místě.

S anglickým oponentem se Atalanta ještě nikdy neutkala a bude to pro ni novinka. Opírá se přitom o dobré statistiky z domácího prostředí, kde ji naposled porazil Mechelen. V Bergamu domácí padli naposledy v sezoně 1987/1988 a od té doby se žádnému soupeři nepovedlo ji porazit, takže její neporazitelnost na domácí půdě trvá již pět utkání. Menší problém pro tuto statistiku představuje fakt, že další utkání Atalanta v Bergamu hrát nebude.

Svůj stánek jí totiž pro Evropskou ligu propůjčilo Sassuolo, které má z hlediska Uefy dostatečné podmínky pro pořádání zápasů Evropské ligy. Na rozdíl od Atalanty, pro kterou tak bude domácí atmosféra trochu nekompletní. Přesto je kádr odhodlán se spolehnout na přívětivé diváky a také na vlastní síly. Atalanta měla v prvních dvou kolech Serie A trochu smůlu na silnější konkurenty, takže si body odnesly AS Řím i Neapol. Nad Sassuolem ale už zvítězit dokázala.

Everton nemá s italskými soupeři moc dobré zkušenosti, protože ze šesti vzájemných duelů vyhrál jen jednou. A na italské půdě dokonce nezískal body ani jednou, což bude nyní chtít napravit. Problém je, že se Toffees nyní právě moc nedaří. Do základní skupiny Evropské ligy se dostal po výhře nad Hajdukem Split, ale v Premier League zatím vyhrál jen jednou ve čtyřech kolech. Naposledy dostal doma tři góly od Tottenhamu.

A to chtějí hráči zlepšit, jak ostatně v rozhovoru pro klubové stránky uvedl obránce Leighton Baines. "Zápas proti Atalantě nebude vůbec snadný. Víme, že v Itálii se Evertonu dlouhodobě nedaří a co jsme mohli vidět, Atalanta hraje hodně odvážný a sympatický fotbal. Nemáme dobrý pocit z posledního utkání v lize, ale o to víc se chceme vykoupit právě v pohárech. Je to pro nás všechny šance, jak se vrátit na vítěznou vlnu a naladit se co nejlépe na další utkání v Premier League," dodává Baines.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.40 - 3.18
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Apollon Limassol - Olympique Lyon  (čtvrtek 19:00)
Apollon Limassol se opírá o velmi dobrou domácí formu, která ale teď bude trochu prověřena. Svou bilanci venkovních utkání si do kyperské Nikósie přijede vylepšit Lyon. A francouzský velikán nemá na Nikósii právě dobré vzpomínky.

Když sem přijel naposledy, nakonec z toho byla hodně hořká noc. V sezoně 2011/2012 totiž Lyon hrál s APOELem a po domácí výhře 1:0 měl slušně nakročeno do další fáze Ligy mistrů. Jenže v Nikósii se mu jeho sen sesypal jako domeček z karet a domácí překvapili. APOEL prožil něco, na co dosud vzpomíná celý Kypr - porazil slavný Olympique Lyon na penalty!

Lyon z toho samozřejmě velkou radost neměl a o to víc bude nyní chtít ukázat, že od té doby vyspěl. Francouzský celek je dost možná hlavním favoritem na postup ze skupiny, určitě je ale nejzkušenějším týmem v ní. Everton má velmi silný tým, Atalanta umí překvapit, ale měl by to být Lyon, kdo se bude radovat jako první. Celý klub v to alespoň doufá, protože na větší trofej Lyon čeká už hodně dlouho.

V současné době má oproti svému soupeři náskok v herní praxi, protože ve Francii je na programu už šesté kolo. Dosud si Lyon nevedl špatně, ještě neprohrál a v minulém kole si připsal tři body. Díky brankám Mariana a Nabila Fekira se mu totiž povedlo porazit Guingamp a hráči doufají, že si body povezou také z Kypru. Přál by si to například mladík Pape Cheikh Diop, který do Lyonu zavítal v létě z Celty Vigo.

Mladý Španěl v rozhovoru pro klubové stránky uvedl: "Tohle je velmi slavný a tradiční klub, který má skvělé zázemí, výborné fanoušky i hráče. Jsem moc rád, že jsme našli společnou řeč a já jsem mohl přijít. Vím, že se tady můžu hodně rozvíjet. Začátek sezony nám docela vychází a my na něj chceme navázat také v Evropě. Důležité bude, abychom si přivezli body z Kypru a pozvedli naši morálku. Víme o svých kvalitách, i když soupeře v žádném případě nepodceňujeme," říká záložník.

Apollon má za sebou zatím jen jedinou zkušenost s francouzským fotbalem, ale zato velmi přívětivou. V sezoně 2013/2014 hrál Evropskou ligu s Nice a dokázal se přes něj dostat dál, protože doma vyhrál 2:0. Navíc se mu dlouhodobě daří doma, kde v rámci evropských pohárů neprohrál už pět zápasů v řadě. Hodně mu pomohlo také to, že během nich nasázel už 18 branek. Lyon naopak už tři duely na hřištích soupeřů prohrál a doufá, že tato cesta dlouhá téměř 2 700 kilometrů mu náladu spraví.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.13 - 4.29 - 1.58
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Lyon (FRA)00000:00
 Atalanta Bergamo (ITA)00000:00
 Everton FC (ENG)00000:00
 Apollon Limassol (CYP)00000:00
Skupina F
Fastav Zlín - Sheriff Tiraspol  (čtvrtek 19:00)
Zlínští se chystají na čtvrteční premiéru v Evropské lize. Jejich soupeřem bude patnáctinásobný moldavský šampion Šeriff Tiraspol. Duel se od 19:00 hraje v Olomouci na Andrově stadionu, jelikož zlínská Letná nevyhovuje předpisům UEFA.

Zlín naposledy hrál na mezinárodní scéně v roce 2005 v Poháru Intertoto, kde byl i rok předtím. V roce 1970 si zahrál Pohár vítězů pohárů. A právě triumf v českém poháru mu letos vynesl velký úspěch v podobě přímého postupu do základní skupiny Evropské ligy. Los mu přisoudil za soupeře Lokomotiv Moskva, Kodaň a Tiraspol.

Zatímco pro 20 hráčů Zlína i trenéra Bohumila Páníka půjde o premiéru v soutěži, Šeriff už má za sebou tři účasti v základní skupině a v této sezoně už šest pohárových duelů. Nejprve v boji o Ligu mistrů vyřadil albánské Kukësi, ale ve 3. předkole nestačil na Karabach. V play off o EL pak ale překvapivě vyřadil Legii Varšava po remízách 1:1 a 0:0 díky gólu vstřelenému na soupeřově hřišti.

Stejným způsobem Šeriff v roce 2009 vyřadil také pražskou Slavii v boji o Ligu mistrů a odstartoval tak její krizi, ze které se dostala až před dvěma roky. Moldavský šampion už se představil i v Olomouci v roce 1999 a uhrál tam proti místní Sigmě bezbrankovou remízu. Z českých klubů ho porazila jen Sparta v roce 2008, a to 1:0 a 2:0.

Nyní se ho pokusí zdolat Zlín, který potřebuje získat tři body, pokud chce pomýšlet na postup ze skupiny. Šeriff je totiž papírově nejslabším protivníkem, Ševci však ani tak nebudou v duelu favoritem.

"Chceme určitě vyhrát. Vyhrát se dá i proti Barceloně. Viděli jsme několikrát, že je možné cokoliv. Kvalita soupeře je obrovská, pro nás je vítězství z říše snů, ale chceme za ním jít a dosáhnout jej," řekl kouč Bohumil Páník.

"Zlín vůbec neznám, ale vyhrál národní pohár, takže ho nesmíme podcenit. Musíme soupeře respektovat, jít do toho naplno, ukázat náš fotbal a nakonec si snad odvezeme tři body," řekl konžský útočník Šeriffu Ziguy Badibanga.

Moldavský celek má v kádru hráče deseti národností. Největší pozornost ale poutá teprve osmnáctiletý domácí útočník Vitalie Damascan, který v dosavadních 15 ligových startech za Šeriff nastřílel 15 branek a už se probojoval i do národního týmu. Zajímají se o něj také kluby z Itálie.

"Mají reprezentačního stopera, od kterého se řídí celá hra. Střed pole je také velmi silný a na hrotu výborný útočník. Těžko říci, jak budou hrát. Jsou velmi nevyzpytatelní a schopní hrát cokoliv," hodnotil soupeře Páník. "Přirovnal bych je k naší silné trojce, co máme v české lize. Je to podobný fotbal, jako jsme hráli v Turecku v přípravě. Je to klasické východní mužstvo, vyspělé a dokáže měnit způsob hry. To mluví také o vyspělosti trenérů," dodal.

Vzhledem k tomu, že stadion ve Zlíně nevyhovuje předpisům, se duel odehraje v Olomouci. Klub pro fanoušky připravil možnost přepravy speciálním vlakem pro 500 osob, který odjede z nádraží Zlín-střed v 16:07. Vstup do vlaku je zdarma po předložení vstupenky na zápas. Zpět pojede vlak z Olomouce ve 22:34.

"V Olomouci jsme ani netrénovali. Připravovali jsme se ve Zlíně. Bylo by lepší, kdybychom mohli hrát doma, ale kluci v Olomouci vyhráli český pohár. Věříme tedy, že to zvládneme a dovedeme do vítězného konce," řekl kapitán Petr Jiráček.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Bačo, Gajič, Holzer - Ekpai, Traoré, Jiráček, Džafič - Vukadinovič, Mehanovič.
Sheriff Tiraspol - pravděpodobná sestava:
Mikulič - Sušič, Posmac, Kulušič, Cristiano - Jairo, Anton, Brezovec, Tripič - Damascan, Badibanga.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.31 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Kodaň - Lokomotiv Moskva  (čtvrtek 19:00)
V kodaňském Parkenu se odehraje druhý duel "zlínské" skupiny F mezi domácí Kodaní a Lokomotivem Moskva. Dánové nejsou v příliš dobré formě a s Lokomotivem očekávají těžkou bitvu.

Kodaň je jedním z řady zklamaných celků z play-off Ligy mistrů, které se teď budou chtít revanšovat v Evropské lize. Dánský mistr neuspěl ve dvojzápase s Karabachem a celkově neprožívá zrovna povedené období. V domácí soutěži je v tuto chvíli až na šestém místě, když z osmi ligových zápasů nevyhrál více jak polovinu, tedy celkem pět zápasů. Na druhou stranu generálka na důležité utkání s Lokomotivem se Kodani povedla. Midtjylland doma přestřílela 4:3.

Jenomže zatímco forma Kodaně je hodně kolísavá, Lokomotiv dosud v ruské lize prohrál jediné utkání a v průběžném pořadí je druhý jen o bod za vedoucím Zenitem. A nebýt zbytečné remízy 1:1 v Čečensku s Achmatem Groznyj, byl by teď tým Jurije Sjomina v čele.

Oba celky se spolu utkaly jen jednou před deseti lety, ještě v rámci Poháru UEFA. V mrazivém moskevském počasí uspěl dánský tým, o jehož výhře rozhodl jedinou brankou z penalty Morten Nordstrand.
FC Kodaň - pravděpodobná sestava:
Olsen - Bengtsson, Boilesen, Lüftner, Ankersen - Verbič, Zeca, Kvist, Kusk - Soteriou, Pavlovič
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Marinato - Pejčinovič, Kverkvelia, Mychalyk - Farfán, Fernandes, Denisov, Anton Mirančuk, Ignatěv - Alexej Mirančuk, Éder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.28 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lokomotiv Moskva (RUS)00000:00
 Fastav Zlín (CZE)00000:00
 Sheriff Tiraspol (MDA)00000:00
 FC Kodaň (DEN)00000:00
Skupina G
Hapoel Beer-Sheva - FC Lugano  (čtvrtek 21:05)
Turner Stadium je podle očekávání den před zápasem takřka vyprodané a před zaplněným hledištěm tak na Lugano čeká nelehký návrat do základní fáze evropských pohárů. Domácí tým se mezitím pokusí po druhé v řadě o dobrý vstup do skupiny, ve které je čeká i český soupeř.

Švýcaři, kteří na palubě svého letadla přivítali i osmdesát oddaných fanoušků, se ve své nováčkovské sezóně v první lize udrželi s náskokem jediného bodu a Zdeněk Zeman se tak raději vrátil zpět do Itálie. Hned následující rok si však přes další výměnu trenéra zajistili třetím místem základní skupinu Evropské ligy a po dvou neúspěšných kvalifikacích z počátku století si po dvaadvaceti letech zkusí tu pravou atmosféru poháru.

V září 1995 vyřadili Inter Milán, nicméně hned v dalším kole dvakrát padli s pražskou Slavií a s podzimním cestováním po Evropě se na dlouhé roky odmlčeli. Ve stejném ročníku se přestavil také jejich čtvrteční soupeř, ten však po dvanácti inkasovaných brankách od Barcelony skončil hned v prvním dvojzápase.

Blízká minulost už ale výrazně hraje pro hráče Beer-Shevy. Po dvou rychlých koncích v předkolech se při třetím pokusu v řadě dostali rovnou do základní skupiny, kde jako outsideři překvapili Southampton a právě zmiňovaný milánský celek a z druhého místa za vítěznou Spartou se mohli těšit na jarní část. O jejich vyřazení rozhodl Besiktas prakticky hned v prvním zápase, kdy si odvezl dvoubrankový náskok, letos tak Hapoel svým soupeřům nic podobného nedovolil a všechna tři předkola Ligy mistrů doma vyhrál. O jejich účasti v méně atraktivní soutěži tak rozhodl jediný mariborský zásah na jejich hřišti.

Lugano vede na začátku třetí prvoligové sezóny už čtvrtý trenér, když plody ligové práce Paola Tramezzaniho sklidí v Evropě ostřílený Pierluigi Tami, který se do týmu vrátil po čtrnácti letech, během nichž sbíral zkušenosti například coby asistent Ottmara Hitzfielda ve švýcarské reprezentaci. Bývalý hráč ticínského klubu se postaví Baraku Bakharovi, jenž po převzetí týmu získal pro Beer-Shevu jejich premiérový titul, který navíc o rok později obhájil. Letošní vstup do ligy však ani pro jednoho trenéra není zrovna optimistický, když se oba čtvrteční soupeři musí spokojit s průměrem jen nepatrně nad jedním bodem na zápas.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.37 - 6.54
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FCSB - Viktoria Plzeň  (čtvrtek 21:05)
Plzeňští vstoupí do základní skupiny G Evropské ligy čtvrtečním zápasem na hřišti bukurešťského FCSB. Svěřenci Pavla Vrby mají bývalé Steaue co vracet, protože s ní vypadli ve třetím předkole Ligy mistrů.

Plzeňští sice na stadionu FCSB uhráli nadějnou remízu 2:2, ale v závěru domácí odvety selhali. Během osmi minut dostali tři góly a nakonec prohráli 1:4. Pro Viktorii to byl už šestý pohárový zápas s rumunským soupeřem bez vítězství. "Určitě máme touhu jim to vrátit. Rumuni nám v poslední době neseděli, takže věřím, že bychom už to teď mohli zlomit," řekl před odletem novinářům slovenský záložník Patrik Hrošovský.

Ani bukurešťský tým ale do skupiny LM neprošel, protože ve čtvrtém předkole nestačil na favorizovaný Sporting Lisabon. Po překvapivé bezbrankové remíze v Portugalsku doma FCSB schytal debakl 1:5. "Doma dostali se Sportingem stejnou facku jako my s nimi. Určitě to je návod. Ale není to o nich, jenom o nás, jak se na ten zápas připravíme," upozornil obránce Tomáš Hájek.

Český vicemistr je v základní skupině Evropské ligy potřetí za sebou a celkově počtvrté, ale pouze v roce 2012 Plzeň postoupila do play off. Svěřenci Pavla Vrby se vedle FCSB na podzim utkají s Hapoelem Beer Ševa a s Luganem.

Plzeň zažívá perfektní vstup do ligové sezony. V sobotu Západočeši vyhráli v Liberci 3:0 a poprvé naplno bodovali v úvodních šesti kolech. Tabulku vedou už o šest bodů před mistrovskou Slavií. Naopak FCSB v sobotu podlehl obhájci titulu Viitorulu Constanta 0:1, utrpěl první porážku v tomto ligovém ročníku a v tabulce mu patří čtvrté místo. "Je to zápas Evropské ligy, což je něco jiného než domácí soutěž. Ale je dobře, že se nám v lize daří," konstatoval Hrošovský.

Trenér Pavel Vrba v Rumunsku stále nemůže počítat s útočníkem Michaelem Krmenčíkem, který si odpyká poslední díl z třízápasového trestu. Kvůli zranění budou chybět obránci Roman Hubník, Jan Baránek a záložníci Václav Pilař, Aleš Čermák a Jan Kovařík. Utkání na národním stadionu v Bukurešti začne ve čtvrtek v 21:05 v přímém přenosu ČT sport. Hlavním rozhodčím bude Lotyš Andris Treimanis.
FCSB - pravděpodobná sestava:
Nita - Benzar, Larie, Momčilovič, Júnior Morais - Popescu, Nedelcu - Golofca, Budescu, Tanase - Alibec.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Hrošovský, Živulič - Petržela, Kolář, Kopic - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.49 - 3.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň (CZE)00000:00
 Hapoel Beer-Sheva (ISR)00000:00
 FC Lugano (SUI)00000:00
 FCSB (ROU)00000:00
Skupina H
FK Crvena Zvezda - BATE Borisov  (čtvrtek 21:05)
Přemožitel Sparty srbská Crvena Zvezda Bělehrad se v prvním kole základních skupin utká s BATE Borisov. V náročné skupině H, kde je velkým favoritem Arsenal půjde o klíčové utkání a na stadionu Marakana se očekává bouřlivá atmosféra.

Crvena Zvezda je v domácí Super lize suverénní. Za osm kol ztratila jen jednou a sice v derby s Partizanem za remízu 0:0, jinak všechna ostatní utkání vyhrála. Domácí vycházejí ze skvělé defenzívy, však inkasovali jen jednou a jak je těžké dát Crvené Zvezdě góla by mohla vyprávět Sparta. O víkendu Zvezda porazila Javor Ivanjicu hladce 2:0.

Odměnou za dlouhodobě skvělou práci je základní skupina Evropské ligy, kterou hráči bělehradského celku nikdy nehráli. Naposledy se objevili v základní části evropského poháru v sezoně 2007/2008, tedy před deseti lety! Díru do světa však neudělali, protože ve čtyřech zápasech Poháru UEFA neuhráli ani bod. Nyní se mohou těšit na Arsenal, Kolín nad Rýnem a BATE Borisov. "Všichni soupeři, se kterými se v Evropské lize setkáme jsou velmi dobří. BATE má silný tým se zkušenými hráči a věřím, že půjde o velmi vzrušující zápas. Očekávám, že naši fanoušci naplní stadion a budou se těšit s námi," nechal se slyšet nizozemský záložník ve službách Crvene Zvezdy Mitchell Donald.

BATE se velice brzy poroučelo z předkola Ligy mistrů a nakonec si proklestilo cestu alespoň do Evropské ligy. Žádná hitparáda to však ze strany Bělorusů nebyla, navíc klubu na domácí scéně hrozí, že letos nezíská mistrovský titul. Na vedoucí Dinamo Minsk už ztrácí čtyři body. Poslední zápasy však budí respekt, BATE porazilo 4:0 Šachtër Soligorsk a 2:0 Slavii Mozyr.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.80 - 5.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - 1. FC Köln  (čtvrtek 21:05)
Příznivci londýnského Arsenalu si přinejmenším pro letošní sezonu musejí zvykat na poněkud odlišný zápasový harmonogram oproti předcházejícím ročníkům. Po dlouholeté a nepřetržité účasti v Lize mistrů totiž letos čekají Kanonýry čtvrteční zápasy Evropské ligy, přičemž tím vůbec prvním bude domácí klání s německým Kolínem. Přestože tak manažer Arsene Wenger hodlá nasadit značně obměněnou jedenáctku, postavení jasného favorita se zde Arsenal jen tak lehce nezbaví.

Středeční předzápasový trénink Wengerova týmu vynechalo hned sedm hráčů obvyklé základní sestavy: Petr Čech, Laurent Koscielny, Granit Xhaka, Aaron Ramsey, Mesut Özil, Danny Welbeck a Alexander Lacazette se tak s největší pravděpodobností ve čtvrtek na trávníku Emirates Stadium neobjeví. Mezi důvody volného dne nepatří jen nižší prestiž Evropské ligy, ale především blížící se nedělní městské derby s Chelsea. Do sestavy tak mohou nakouknout i hráči širšího kádru, stejně jako talentovaní mladíčci Nelson s Willockem.

Přesto manažer Arsenalu odmítá, že případný chabý výkon ve čtvrtek lze zamaskovat vyšší důležitostí zápasu na Stamford Bridge. "Máme dobrou příležitost ukázat, že si s tím umíme poradit. Dříve jsme také hráli ve středu večer v Barceloně a v sobotní brzké odpoledne proti Evertonu. Když nastupujete ve středu a sobotu, je to podobné harmonogramu čtvrtek-neděle. Je to spíše předsudek, ve fotbale je vždy rozhodující, jak si zrovna v daný den zápasu vedete. Tři dny nám na zotavení bohatě stačí," vyhýbá se Wenger jakýmkoli výmluvám.

Francouzský kouč však jedním dechem dodal, že nemá v plánu se k Evropské lize upínat ve smyslu návratu do Ligy mistrů, jak loni demonstroval jejím opanováním Manchester United. "Tohle není naše nejlepší šance, jak se tam dostat zpátky, je to jen jedna z možností. Dle mého je tím nejlepším způsobem kvalifikace skrze Premier League, ale tak jako tak chceme vyhrát každou soutěž, v níž se nacházíme."

Kolín si účast v Evropské lize zajistil výtečným loňským tažením Bundesligou, které mu vyneslo až pátou příčku. Letošní ročník se však pro svěřence kouče Stögera vyvíjí o poznání hůře, neboť po třech odehraných kolech stále čekají na první bod a v tabulce jsou jako jediní s nulou na kontě úplně poslední. Citelnou ztrátou byl odchod nejlepšího klubového střelce Anthonyho Modesteho, jenž zamířil do Číny, a právě jeho přínos v podobě šestadvaceti vstřelených branek se bude německému klubu nahrazovat horko těžko. Na anglické půdě ještě Kolínští nikdy nevyhráli, povede se jim zaskočit jednoznačného favorita nyní?
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ospina - Mustafi, Mertesacker, Holding - Nelson, Willock, Elneny, Kolašinac - Iwobi, Walcott - Giroud
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Horn - Klünter, Sörensen, Heintz, Rausch - Lehmann, Hector - Clemens, Bittencourt - Cordoba, Osako
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.21 - 8.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.1. FC Köln (GER)00000:00
 FK Crvena Zvezda (SRB)00000:00
 BATE Borisov (BLR)00000:00
 Arsenal FC (ENG)00000:00
Skupina I
Olympique Marseille - Konyaspor  (čtvrtek 21:05)
Když skoro před rokem kupoval Marseille americký miliardář Frank McCourt, který už dříve vlastnil baseballového giganta Los Angeles Dodgers, hodlal s jedním z nejznámějších francouzských fotbalových klubů prorazit na evropské scéně. Letos má určitě možnost, OM totiž postoupil do základních slupin Evropské ligy, v nichž se na úvod střetne s Konyasporem.

Přes pět let zůstává marseillská vitrína cenných trofejí prázdná. Naposledy se do ní v roce 2012 ukládal pohár za triumf z domácího Ligového poháru a od té doby nic. Fanoušky musí štvát především fakt, že Francii už několik let vládne jeho velký rival PSG s neomezenými finančními prostředky. A výše bylo loni například i Monaco.

McCourt chce u Azurového pobřeží vytvořit projekt, který by zdárně konkuroval nejen francouzskému prostředí, ale i Evropě. Je ovšem krátká doba na to, aby se mohlo jeho počínání hodnotit kladně či negativně. Každopádně jedno je jisté. Olympique nebude vstupovat do letošní hlavní fáze Evropské ligy v optimální pohodě.

Celkem bez větších problémů Les Phocéens proklouzli přes obě předkola, v nichž narazili na Oostende a Domžale, ještě na konci srpna pak zůstávali neporaženi. Jenže pak na řadu přišla dvě ligová kola, a to na půdě nedalekého Monaca a doma s Rennes, a rázem situace nebyla tak růžová. Během těchto dvou klání inkasovali dohromady devět branek!

Trenér Rudi García by nerad hovořil o nějaké menší krizi v jeho týmu, tak jako tak ho ale tyhle výsledky značně znepokojily. "Když nevyhráváte jednotlivé souboje, když ztrácíte míče ve středu hřiště, když nemáte rovnováhu v obraně, soupeř vás potrestá," uvědomoval si chyby z duelu s Rennes. "Nemám strach. Jen je mi hodně smutno."

I přes nevalnou formu by měli mít domácí potřebnou kvalitu pro to, aby získali kýžené tři body. Turecký protivník se na evropském poli spíše ještě učí. "Nechci už vidět takovou hru. Nemám rád ztráty a cítím se hrozně. Ale nesmíme se z toho zbláznit. Teď musíme vyhrát další zápas a doufám, že se nám to podaří hned ve čtvrtek," dodával García.

Konyaspor se do Evropské ligy probojoval přes loňské vítězství v domácím poháru a základní skupiny si zahraje již podruhé v řadě. V minulém ročníku ale jeho účast mezi evropskými kluby nedopadla nejlépe, z šesti utkání dokázal uhrát pouze jeden bod proti Braze. Doteď tak stále čeká na svůj premiérový tříbodový výsledek.

Vstup do sezóny se svěřencům kouče Mustafy Resita Akcaye vůbec nezdařil, v lize ze čtyř kol hned třikrát prohráli a nacházejí se těsně nad sestupovým pásmem. "Pokud budeme hrát takticky, můžeme dosáhnout úspěchu," myslí si hostující stratég. "Víme, že naše situace je ve skupině složitá. Ale nic není nemožné," odpověděl na případné postupové ambice.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.46 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vitória SC Guimarães - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 21:05)
Počtem zápasů v evropských pohárech téměř třikrát zkušenější Salzburg na Estádio D. Afonso Henriques, kde jej přivítá Vitória SC, celek, jenž předloni vypadl z předkola Evropské ligy po dvou prohrách s rakouským Altachem.

Vzpomínky tehdejší Austrie Salzburg na svého doposud jediného portugalského soupeře jsou o poznání příjemnější. Když koncem roku 1993 vyřadila snovým obratem z Poháru UEFA lisabonský Sporting, snad ani její fanoušci nedoufali, že jejich cesta skončí až neúspěšným finále s Interem Milán. Od vzniku Evropské ligy je už však Salzburg jednou z nejexkluzivnějších značek tohoto poháru. Nejenže se objevuje ve skupině už po sedmé, jako jediný celek navíc už dvakrát zvládl podzimní část bez ztráty bodu. Přes loňský nezdar, kdy o konečném třetím místě rozhodl jen vzájemný duel s Krasnodarem, se tak s rakouským celkem počítá jako s favoritem na postup.

Další příjemné shledání s Portugalci mají mladíci ze Salzburgu, kteří loni ovládli UEFA Youth League, když po postupu přes Manchester City, PSG, Atlético Madrid a Barcelonu dokázali v závěru finálového zápasu otočit vývoj s Benficou Lisabon. V poháru sedmigólový Hannes Wolf se letos už naplno zařadil do sestavy seniorského mužstva a kromě tří ligových branek se prosadil i v play-off Evropské ligy a dopomohl tak Rakušanům k postupu do základní skupiny přes Viitorul Constanţu.

Proti týmu, jenž neprohrál devět evropských klání v řadě, se postaví Vitória SC se třemi domácími porážkami v řadě, celkem pak se sedmi zápasy bez vítězství. Nikterak úžasný není ani její start do nové sezóny. Po prohře v Superpoháru s Benficou si mezi dvěma ligovými úspěchy musela protrpět domácí ostudu se Sportingem, jenž ji nasázel pět gólů. Nepříjemná facka však celku z Guimarãese, kam se jejich čtvrteční soupeř po příletu do Porta bude muset dopravit autobusem, pomohla a v následujících dvou kolech udržel čisté konto. Nejnovější akvizicí je tak posila do útočných řad, Junior Tallo, který od roku 2012 hostoval po italských a francouzských týmech z AS Řím a poslední dva roky se neúspěšně snažil prosadit v Lille.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.21 - 3.74 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)00000:00
 Olympique Marseille (FRA)00000:00
 Konyaspor (TUR)00000:00
 Vitória SC Guimarães (POR)00000:00
Skupina J
Zarja Luhansk - Östersunds FK  (čtvrtek 21:05)
Skupina J by měla být podle prognóz jasnou záležitostí španělského Bilbaa respektive Herthy Berlín. Se Zarjí Luhansk potažmo se švédským Östersundsem se příliš nepočítá. Jejich vzájemný duel uvidí kvůli válečným událostem na Donbasu aréna ve Lvově.

Nejprve k domácím. Zarja Luhansk už dávno není na evropské scéně nováčkem. Klub si zahrál skupinu Evropské ligy již loni, když se na třetí pokus prokousal zrádnými předkoly. Pravda, ve skupině s Manchesterem United, Fenerbahce a Feyenoordem ani jednou nevyhrál, ale i dva získané body měly svojí váhu. Především je Zarja zase o něco zkušenější a to by mohlo s Östersundsem sehrát svojí roli.

Švédský celek je totiž v základní skupině Evropské ligy vůbec poprvé. Coby vítěz švédského poháru si zahrál předkola EL, ale v nich žádného zelenáče nepřipomínal. Na úvod senzačně vyřadil turecký Galatasaray, aby následně přehrál lucemburský Esch. Třetí překážkou na cestě do skupin byl PAOK Soluň. V Řecku Östersunds prohrál 1:3, ale v odvetě zvítězil 2:0 a dokonal prvotřídní senzaci.

V domácích soutěží jsou na tom oba celky podobně. Zarja je po osmi kolech sedmá a Östersunds šestý. Na druhou stranu švédská liga jde do finiše a zatím to vypadá, že příští ročník už Östersunds v Evropě neuvidíme.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.45 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hertha BSC - Athletic Bilbao  (čtvrtek 21:05)
Hertha Berlín si poprvé od sezony 2009/2010 zahraje skupinovou fázi Evropské ligy. Tehdy to dotáhla mezi dvaatřicet nejlepších. Stejně jako Athletic - tým, který v aktuální sezoně prozatím opanuje čtvrtou příčku tabulky.

I z tohoto pohledu by to měla být zajímavá konfrontace, ale diváci v hlavním městě Německa na návrat na mezinárodní scénu a zvučné jméno soupeře neslyší. Očekává se, že na Olympijský stadion zamíří nanejvýš 25 000 diváků. Jenom pro srovnání - na nedělní bundesligový duel s Werderem Brémy jich dorazilo dvakrát tolik.

"Přál bych si, aby přišlo více fanoušků, ale už ze svého působení ve Stuttgartu vím, že Evropská liga zkrátka není pro německé diváky tolik atraktivní. Sám se na ten zápas velmi těším. Tahle soutěž by měla být pro všechny týmy odměnou a já doufám, že se nám podaří postoupit ze skupiny," nechal se slyšet kapitán Vedad Ibišević.

Jeho nadřízený Pál Dárdai, jinak rekordman v počtu startů za Starou dámu jak v německé nejvyšší soutěži, tak v evropských pohárech, k zápasu řekl: "Bilbao vstoupilo do sezony o něco lépe než my. Dá se říct, že mají lepší formu a hlavně mají spoustu zkušeností. My ale rozhodně nejsme bez šance. Španělský fotbal se od toho bundesligového v mnohém liší. Věřím, že to bude zajímavý zápas."

Herthu, jež v minulém roce nestačila v předkole na dánské Brøndby Kodaň, ve skupině čekají ještě švédský Östersunds a Zarja Luhanks z Ukrajiny. "Co se tradice týče, tak Athletic je určitě favoritem skupiny. Pak následuje Hertha, ačkoli v Evropských pohárech nikdy nesmíte podcenit žádného soupeře. Věřím, že se nám podaří Athletic překvapit." To nepochybně bude třeba, když tým vedený Cucem Zigandou ještě v La Lize nedostal gól, čímž se po třech kolech může chlubit už jenom FC Barcelona.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.35 - 2.61
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Athletic Bilbao (ESP)00000:00
 Zarja Luhansk (UKR)00000:00
 Östersunds FK (SWE)00000:00
 Hertha BSC (GER)00000:00
Skupina K
SV Zulte Waregem - OGC Nice  (čtvrtek 21:05)
V konkurenci PSG a pozdějšího mistra Francie z Monaca působilo Nice loni mezi nimi jako neobvyklé zjevení. Klub z Azurového pobřeží těmto dvěma značně zatápěl, získal nakonec třetí příčku a bojoval o premiérovou účast v Lize mistrů. Zavděk nakonec musel vzít pouze Evropskou ligu, do níž vstoupí duelem s nevyzpytatelným Zulte Waregemem.

Když z Nice v roce 2016 odcházel poměrně úspěšný trenér Claude Puel, očekávalo se, že jeho nástupce Lucien Favre bude potřebovat čas na to, aby se v novém prostředí rozkoukal. Nakonec se však volba tohoto kouče ukázala jako nadmíru správná. A stejně jako jeho předchůdce i on klub dovedl hned po roce do skupinové fáze Evropské ligy.

Nebýt několika nepříjemných dlouhodobých zranění klíčových hráčů v posledních měsících sezóny, kdo ví, jak by si OGC loni nakonec v Ligue 1 vedl. Přesto nemusel výrazně smutnit, že byl až třetí v pořadí. O Ligu mistrů usiloval v létě velmi statně, ve třetím předkole vyřadil slavný Ajax, pak ale nestačil na favorizovanější Neapol.

I když z jeho mužstva během přestupového období odešly opory v podobě Paula Baysseho, Dalberta nebo Valentina Eysserica, vedení kádr vhodně doplnilo. Manažeři Nice navíc mají skvělou vlastnost nalákat i opravdu hodně známé fotbalové tváře. Získat dokázali už v minulém ročníku Maria Balotelliho, letos se k němu přidal rovněž Wesley Sneijder.

Hosté v lize v úvodu nové sezóny docela tápali, po čtyřech kolech vyhráli jen jednou a třikrát prohráli, ale o minulém víkendu znovu potvrdili, že se s nimi ve Francii jednoznačně musí počítat. Monaco totiž vypráskali hned čtyřmi brankami! "Bylo pro nás důležité, že jsme hráli dobře. A hlavně že jsme hráli jako tým," mnul si ruce Favre.

Jestli loni Nice v Evropské lize spíše nabíralo nové zkušenosti, před rokem nakonec skončilo ve skupině na posledním místě, nyní hodlá zcela určitě postoupit do jarního play-off. Los mu přisoudil poměrně zajímavé složení protivníků, kromě belgického soka se střetne ještě s Laziem a Vitesse. Alespoň hosté nebudou muset cestovat nikam daleko.

Zulte Waregem není v Evropské lize rovněž žádným zelenáčem, také loňský vítěz Belgického poháru si tuhle soutěž v minulosti zahrál. V roce 2013 ovšem dopadl stejně jako Nice, tedy nepostoupil ze skupiny. "Víme, že Lazio i Nice jsou mnohem silnější než my. Bez ohledu na výsledek musíme ukázat, že si zasloužíme tu být," říkal kouč Francky Dury.

Domácí si v lize vedou celkem obstojně, po šesti kolech drží šestou příčku jen s tříbodovým odstupem na pozici třetí. "Když v Ligue 1 skončíte třetí za Monacem a PSG, něco to znamená. Velmi si vážím Luciena Favreho," vysekl poklonu svému kolegovi Dury. "Nice není žádný velký tým, ale disponuje mnoha talentovanými hráči."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.33 - 3.58 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - SS Lazio  (čtvrtek 21:05)
Vitesse čeká soutěžní premiéra ve skupinové fázi pohárů spadajících pod hlavičku UEFY a rozhodně to pro něj bude velký svátek. Zároveň ale ambiciózní nizozemský celek nečeká hned na úvod nic snadného, protože do Arnhemu přijede římské Lazio.

Arnhem zažije horečku čtvrteční noci a dá se očekávat, že ve městě bude panovat skutečně výjimečná atmosféra. Tamní Vitesse totiž poprvé ve své historii hraje skupinovou fázi evropských pohárů a to je něco, na co může být každý fotbalista patřičně hrdý. Není to tak, že by se snad Vitesse nikdy nedostalo do kontextu s jinými evropskými velkokluby, ale vždy skončilo v předkolech A to hodlá nyní napravit.

Není proto divu, že statistika Vitesse v evropských pohárech je opravdu tristní. Ani jedno vítězství za posledních šest duelů, ale jen jedna remíza a zbytek porážky. Vitesse ale doufá, že první zkušenosti s Evropskou ligou začne sbírat nyní a že se nebude jednat jen o nějaké krátké vystoupení. Navíc se na stranu nizozemského celku kloní také aktuální forma, která vůbec není špatná. Tři výhry ve čtyřech kolech a naposledy solidní tři branky v síti Excelsioru.

Ideální je pak začít slušným výsledkem. Los ale nepřidělil Vitesse vůbec snadného soupeře. Římské Lazio je naopak v pohárech poměrně zkušené. A nevadí mu ani výlety do Nizozemska, protože s tamními soupeři už odehrálo čtyři duely. Biancocelesti se celkově rádi přesouvají mimo svůj domovský stánek a nevadí jim cestování. Vrací se totiž velmi často s dobrými výsledky. Už pět posledních duelů mimo Řím totiž neprohráli.

Daří se jim navíc také na domácí scéně. Kádr, který nerozhazuje příliš velké částky za hráče a spíše sází na dobrý scouting v čele se sportovním ředitelem Iglim Tarem, působí v této sezoně velmi odhodlaně a kompaktně. Z velké části za to může osoba charismatického trenéra Simoneho Inzaghiho, z části zajímaví hráči. Jedním z nich je útočník Ciro Immobile, kterému to doma v Itálii dost střílí. Naposledy si hattrickem poradil s AC Milán a Lazio i díky němu v lize ještě neprohrálo.

Celý tým je nyní odhodlaný uspět také v prvním utkání Evropské ligy, jak dodává zkušený bek Dušan Basta. V rozhovoru pro Gazzettu zmínil: "Sezona pro nás nemohla začít lépe, hrajeme opravdu dobře a v celém týmu je cítit obrovská chuť vyhrávat. Daří se nám v obraně i útoku, přestože někteří důležití hráči odešli. Teď je naším cílem především odevzdat maximum v prvním utkání proti Vitesse, které bude velmi zajímavým soupeřem. Když vyhrajeme první zápas, posílíme tím svou mentalitu," míní zkušený obránce.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.27 - 3.83 - 1.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)00000:00
 SV Zulte Waregem (BEL)00000:00
 OGC Nice (FRA)00000:00
 SBV Vitesse (NED)00000:00
Skupina L
Vardar Skopje - Zenit Petrohrad  (čtvrtek 21:05)
Vardar se jako první makedonský klub v historii probojoval do základních skupin Evropské ligy. Od začátku sezóny prohrál jen dvakrát, jinak napříč předkoly velice úspěšně bojoval. Na úvod ho čeká asi ten nejtěžší start vůbec. Ostřílený Zenit je pasován do role největšího favorita ve skupině, byť jeho cesta do hlavní fáze byla značně strastiplná.

Celek z hlavní makedonské metropole byl doteď známý spíše pro svůj házenkářský tým, který loni dokonce triumfoval v obdobě fotbalové Ligy mistrů a stal se nejlepším v Evropě. V roce 2014 si ruský magnát Sergej Samsonenko, jenž mimochodem ve Skopji vlastní například obří hotel, pořídil k házenkářskému klubu i ten fotbalový.

A evidentně se jeho přítomnost podepsala na celkových výsledcích. Doteď byl největším úspěchem Vardaru postup do třetího předkola Ligy mistrů z roku 2003, kdy se tehdy musel sklonit těsně pražské Spartě. Povětšinou jinak v evropských pohárech končil aktuální makedonský mistr už v prvních předkolech v letních měsících.

Kodaň a Škendija, to jsou doposud jediné dva mančafty, které dokázaly domácí skolit. Třeba Fenerbahce v rámci posledního předkola Evropské ligy s Vardarem hned dvakrát padlo! "V Evropě jsme ukázali, že máme dobré mužstvo a že se můžeme rovnat s každým. Věříme, že naše série bude pokračovat i proti Zenitu," odvážně hlásal záložník Tigran Barseghjan.

Zenit by si měl dát na svého protivníka opravdu velký pozor. Ten totiž před vlastními diváky vyhrál ve všech třech případech v rámci evropských pohárů, a to nad Malmö, Kodaní i Fenerbahce. "Hrajeme proti gigantovi, ale to už jsme zažili proti Fenerbahce. Společně s fanoušky můžeme dosáhnout na další dobrý výsledek," dodal Barseghjan.

Petrohradský klub je na evropském poli ostříleným a pravidelným účastníkem pohárů, od nějž se ve Skopji očekává zisk tří bodů. Loni však neprožil úplně nejpovedenější sezónu a skončil v lize až třetí za Spartakem a CSKA Moskva. A to se přitom dosti natrápil na postup do základních skupin, protože Utrecht mu ve čtvrtém předkole nadělal velké potíže.

Hostům budou v Makedonii chybět zranění Oleg Šatov a Leandro Paredes, doma pak zůstali také Jurij Lodygin a Aleksandr Anjukov. "Čekáme těžký zápas, protože obecně platí, že ve skupině jsou takové všechny, zejména ty vůbec první," říkal kouč Roberto Mancini. "Vardar má dobře organizované mužstvo, které dobře zachycuje protiútoky."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.68 - 4.37 - 1.54
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Real Sociedad - Rosenborg BK  (čtvrtek 21:05)
Domácí Real Sociedad se na stadionu Anoeta postaví ve své premiéře v rámci základních skupin Evropské ligy zajímavému návštěvníkovi. Tím bude norský celek Rosenborg, který by rád promluvil do postupových prognóz. A má tu výhodu, že cestování mu vůbec nevadí.

Real Sociedad postavil na nohy celý San Sebastián, když se dokázal poprvé v historii kvalifikovat do základní skupiny Ligy mistrů. V ní nasbíral v sezoně 2013/2014 jen jeden bod a doufá, že tentokrát to půjde lépe. Jeho premiéra v Evropské lize, do níž se ještě nikdy nepodíval, je ve městě hodně očekávána a dá se předpokládat velmi bouřlivá atmosféra.

Pro domácí La Real to bude vůbec první utkání proti norskému soupeři a hráči se nemohou dočkat. Zkušený záložník Asier Illarramendi v rozhovoru pro klubovou televizi zmínil: "Je pravda, že se teď vezeme na vlně velké euforie. Lepší start do sezony se nám povést ani nemohl a připadá nám, že jde všechno, na co sáhnete. Nesmíme ale zapomenout, že za tím vždy stojí velký kus práce. Chceme si udržet výbornou formu i v Evropské lize a víme, že od nás naši fanoušci čekají výhru. Uděláme pro ni maximum."

La Real opravdu zažívá výjimečně dobrý vstup do sezony LaLigy. Vyhrál zatím všechny zápasy a s devíti body sídlí na průběžném druhém místě jen o skóre za první Barcelonou. Naposledy nastřílel celek ze San Sebastiánu čtyři branky Deportivu La Coruňa, se kterým si poradil bez jakýchkoli potíží, a hodlá ve střeleckých úspěších pokračovat také nadále.

Rosenborg je týmem v pohárech velmi zkušeným, i když jen málo z jeho účastí se dá považovat za úspěch. Například se španělskými soupeři odehrál celek z Trondheimu už 19 zápasů. Hned 11 z nich ale pro něj skončilo porážkou a zatím vyhrál jen pětkrát. A to je bilance, kterou bude chtít norský celek napravit právě proti Realu Sociedad.

Do základní skupiny letošního ročníku Evropské ligy se norský celek dostal trochu překvapivě, protože si poradil s nizozemským Ajaxem Amsterdam. Navíc se mu povedlo vyhrát oba duely, čímž jasně ukázal, že se s jeho silou musí letos počítat. V domácí lize hrál poslední utkání před čtyřmi dny a také z něj si odnesl tři body, protože pokořil Strømsgodset.

A Rosenborg rozhodně nemá v úmyslu se spokojit jen s probojováním se do skupiny Evropské ligy. To potvrzuje také fotbalový žurnalista Petter Veland pracující pro Viasports: "Rosenborg má výborné zázemí a dokáže přitáhnout pozornost zajímavých hráčů. Není zvyklý se vzdávat a jeho současná forma je velmi dobrá. Real Sociedad si musí dávat pozor, i když má v kádru mnoho dobrých hráčů."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.09 - 12.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rosenborg BK (NOR)00000:00
 Vardar Skopje (MKD)00000:00
 Zenit Petrohrad (RUS)00000:00
 Real Sociedad (ESP)00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (105)

Přidat komentář
Ondiis

Grranit, Stanford Bridge, Evertonn .. páni

Reagovat
smazaný uživatel

preco sa takeo nieco nerobi aj pre ligu majstrov vratane zhrnuti ?

Reagovat
Shevchenko

Aspoň ta EL, díky

Reagovat
smazaný uživatel

ja myslim ze dela.... u kazdyho utkani mas shnujici clanek

Reagovat
Pipo123

Vyhru necakam, Inzaghi necha odpocivat kopec hracov, v zaklade by mal byt maximalne Strakosha, Parolo a Alberto

Reagovat
smazaný uživatel

Už som podal nemohol si to skôr napísať?

Reagovat
Liquid

Basaksehir a Beer-Sheva doufám vyhrají

Reagovat
smazaný uživatel

Konecne el tesim sa na zvucku, ak to nejaku ma

Reagovat
smazaný uživatel

Konecne el tesim sa na zvucku, ak to nejaku ma

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jacobT
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Briggus

dramatická hudba jak v reportážích TV Nova https://www.youtube.com/watch?v=dgHMsoSkptw

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

Zenit vyhrá v suchom

Reagovat
captain18

Uz ani s tou EL sa nemozme spurs vysmievat

Reagovat
Liquid

a to počkej až do 3 let získají titul

Reagovat
smazaný uživatel

Top 3 šlágry dnešního dne:

1. místo: Zlín - Šeriff

2. místo: Zarja - Östersunds

3. místo: Arsenal - 1. FC Köln

Reagovat
Hokaido

Co dnes sázíte?

Reagovat
smazaný uživatel

Overy mám vyhliadnuté v: Apollon - Lyon, Hoffenheim - Braga, Waregem - Nice, Vitesse - Lazio, Austria - AC. Uvidíme ako pôjdu kurzy večer.

Reagovat
stas87

Waregem-Nice by som nedal, obaja sice vo svojich ligach strielaju goly ale europa je o niecom inom. A pochyby mam aj u Lazia, pretoze Inzaghi to dost obmeni. Ja mam na over BSC, FCSB, Lyon a Basaksehir.

Reagovat
smazaný uživatel

Už tam stúpa kurz hore, zatiaľ som to mal len pripravené ako jeden z možných tipov. Basaksehir by možno mohlo padnúť, aj keď Ludogorets si pamätám ako dobrý defenzívny tím. Lazio takisto budeme múdrejší až so zostavami. Oni ale hrajú bez ohľadu na súpera a súťaž stále ofenzívne, alebo nie?

Reagovat
cologneFC

Takto to vyzerá v Londýne:

https://youtu.be/lAfI-XTlVrE

Podľa posledných správ je nás tu 30.000

Reagovat
ZB 07

luxus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pipo123

O tomto snival Hitler

Reagovat
Largo

Reagovat
10

v tomhle hromadným pochodování jsou Němci špička

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Milan.B

luxus

Reagovat
doNny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pospovič

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Na stadionu domácí atmosféra, tak to má vypadat.

Reagovat
stas87

Tak to by bola pre Köln jasna hanba, ak by neprekricali tych turistov na stadione Arsenalu.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
GEGE

AUSTRIA VIENNA: Hadžikić; Klein, Mohammed, Westermann, Martschinko; Sebest, Holzhauser; Felipe Pires, Prokop, Lee; Monschein. A disp.: Pentz, Gluhakovic, Tajouri-Shradi, De Paula, Frisenbichler, Borkovic, Salamon. All.: Fink

MILAN: Donnarumma; Zapata, Bonucci, Romagnoli; Abate, Kessie, Biglia, Calhanoglu, Antonelli; Kalinic, André Silva. A disp.: Storari, Musacchio, Calabria, Montolivo, Bonaventura, Suso, Cutrone. All.: Montella

tak tu máme to chtěné a očekávané 3-5-2...FORZA MILAN!

Reagovat
mojmira

Akorát se Záplatou ... jinak dobrý, na útočnou dvojku jsem hodně zvědav

Reagovat
smazaný uživatel

Everton podľa očakávania pozmenená zostava - Pickford, Williams, Gueye,, Klaasen, Sandro, a konečne aj rozostavenie.

Reagovat
mojmira

Hanak pěknaaa

Reagovat
smazaný uživatel

Milano uz valcuje...

Reagovat
Milan.B

golasoooo

Reagovat
maras93

Hakan a Silva pěkně, snad se na nich trochu rozehrajou

Reagovat
smazaný uživatel

Hakan v 20 minute uz gol a 2 asistencie... THE BEAST

Reagovat
GEGE

Atalanta dobře dává těm přeplaceným dřevákům...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CubONE

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mojmira

Reagovat
Largo

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Atalanta tiez pekne valcuje ten Everton///

Reagovat
Yanek

Atalanta solidní jízda

Reagovat
Dejwa

Atalanta

Reagovat
Largo

Reagovat
REPLIKATOR

Everton

Reagovat
Zaschrona

First time #EFC have ever been 3 goals down at half-time in a European match.

Koeman rekordmanem.

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

To už je slušná kríza a herné dno pod jeho vedením.

Reagovat
REPLIKATOR

Klasika.

Reagovat
iamek

Kdy ho budes odvolavat?

Reagovat
Zaschrona

Jak to vidis ty, mel bych?

Reagovat
smazaný uživatel

Atalanta ten tým do toho dává narozdíl od Evertonu srdce

Reagovat
Alberto Aquilani

Atalanta neskutočná bomba Si hovorím celý čas, že sú tak o triedu nižšie ako minulú sezónu, ale aj tak neskutočné, čo si z nich robia. Obrovská hanba pre Everton, toto je proste masaker análu ako od Rocca Siffrediho nízkorozpočtovou Atalantou. Ako hrozne by museli dopstať, keby tam Atalanta mala Kessieho, Gagliardiniho, Contiho a Spinazzolu??

BTW. Koeman je pán tréner, zabudol som dodať Podla mňa stále nechápe, čo sa deje.

Reagovat
smazaný uživatel

Ako keby Everton nemal pozmenenú zostavu...ale je to katastrofa, to určite. Už tretí zápas v ktorom absolútne netušia.

Reagovat
Alberto Aquilani

nemajú Lukaka a? Hrá im Rooney, hrá im 30 miliónové anglické drevo na stopérovi, ak som dobre videl hrá aj Sigurdsson ale neviem či to neni hoax. Niekde by sa tam mal pohybovať aj Schneiderlin.

Reagovat
smazaný uživatel

Žiadne anglické drevo tam nevidím. Zbav sa týchto problémov, bude ti lepšie.

Vypísal si 4 mená, toľko mien obmenil aj Everton. Brankár, stopér, DM, AM, hrot.

Reagovat
smazaný uživatel

Tým nechcem tvrdiť, že to nie je nedôstojné od Evertonu.

Reagovat
10

Žiadne anglické drevo tam nevidím

Reagovat
Alberto Aquilani

prepáč, tých anglických driev tam je hned niekoľko

Reagovat
Whitemedia

Koeman na to absolutně nemá, snad si to vedení Evertonu uvědomí ještě v průběhu letošní sezony..

Reagovat
Alberto Aquilani

Najväčšie poníženie ale pre Everton je ten fakt, že dve áčka má Petagna a z tej ich stopérskej dvojky Jagielka - Keane (buhahahaha) si robí dobrý deň. IMO v calciu na horšiu dvojku proste nenarazí.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten petagna je tak hrozny ako bol na ME u21? to je potom pre Everton hanba.

Reagovat
Alberto Aquilani

v lige býva ešte horší

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

André Silva bude hroznej kanón

Reagovat
smazaný uživatel

Suso kus zayebau

Reagovat
cologneFC

Arsenal posunutý na 22:00. Problémy pred štadiónom, je tam 30tis našich.

Reagovat
Rudnevs

Medzičasom v Hoffenheime ...

https://pbs.twimg.com/media/DJsx3ygWAAAia8O?format=jpg

Fanúšikovia TSG asi radšej o 19:00 pozerajú "Alles was zählt" na RTL.

Reagovat
cologneFC

Presne o tomto tu zvyknem písať. A niektorí tu na mňa útočia, že tie kluby sú sympatické a hrajú pekný futbal... Je to smutne.

Reagovat
Frony

To co předvádí vaši fanoušci v Londýně je naopak vrchol sympatie

Reagovat
cologneFC

No nie ste zvyknutí na fanúšikov

Reagovat
Frony

Reagovat
Rudnevs

Mimochodom, reakcia Sandra Wagnera - Es ist schade. Aber vielleicht haben die Leute gedacht, dass ich nicht spiele.

Reagovat
Zaschrona
Reagovat
smazaný uživatel

♥ tohle je stejne ta nejlepsi vec, kterou MU za poslednich 100 let prineslo

Reagovat
GEGE

Austria sice není zádné měřítko ale to 3-5-2 dnes funguje skvěle...Jestli to tak Montella postaví i proti Udine(jen s několika změnama na pár postech)tak ukáže,že má větší trenérský skill,než sem myslel...

Reagovat
Alberto Aquilani

Nejaká tipovačka, ktorý anglický klub po dnešku vysolí 45 mega za Petagnu?

Reagovat
10

Everton, Atalanta následně koupí Okaku, toho pak koupí znovu za 45m Everton

Reagovat
10

ještě jsem zapomněl dodat, že Petagnu mezitím koupí za 90m Manchester

Reagovat
Alberto Aquilani

na začiatku prestupového okna a Mourinho pak dodá, že keby prišiel na konci prestupáku, stál by 170

Reagovat
smazaný uživatel

do .. aj s limasolom

Reagovat
Milan.B

to su kua haluzaci...

Reagovat
smazaný uživatel

mna odpalil Hofenheim...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ja nenadavam kvoli tiketu. Nepodaval som. Ale fandim a vedel som ze ked nedame druhy tak to takto dopadne

Reagovat
langosh

Díval jsem se na tu Slavii, a teď ta Plzeň, to tempo jako by to byl úplně jinej sport.

Reagovat
Pipo123

To je nuda od nás, chápem že Simone to chcel pretočiť, ale tá záloha takto vôbec nefunguje a okrem Alberta a Lukakuho hrajú všetci hovno...

Reagovat
Pipo123

Parolo

Reagovat
smazaný uživatel

Poslední místo ve skupině is coming. V Lize Mistrů to snad bude lepší.

Reagovat
Pipo123

Hrajeme 45 minút piču, potom tam Simone pošle Cira a Milinkoviča a obrat je na svete, Ciro v momentálne forme je proste génius

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele