Evropská liga - preview prvních zápasů skupinové fáze

20.09.2018, 09:48, aktualizováno 20.09.2018, 09:48
Previews
Po Lize mistrů dnes začíná rovněž hlavní fáze Evropské ligy a hned v první várce bude k vidění několik zajímavých duelů. Loňský finalista z Marseille hraje doma s Frankfurtem, Chelsea se zase představí na půdě PAOKu Soluň. Rangers při svém pohárovém návratu cestují na hřiště Villarrealu, svátek čeká na lucemburský Dudelange...
Skupina A
AEK Larnaka - FC Curych  (čtvrtek 21:00)
Kyperský fotbal má v Evropské lize dvojí zastoupení. Vedle Apollonu startuje v základní skupině i AEK Larnaka a v prvním zápase skupiny A přivítá FC Curych. Švýcarům v domácí soutěží úplně odešla forma a v Evropské lize doufají ve zlepšení. Na kyperské půdě je však čeká houževnatý soupeř, který zvládl nástrahy tří předkol.

FC Curych si základní skupinu Evropské ligy zařídil přímo výhrou ve Švýcarském poháru. V květnovém finále dokázal těsně přehrát mistrovský Young Boys Bern 2:1 a ve skupině EL se postupně střetne s Larnakou, Ludogorcem a Leverkusenem. Německý celek je přitom považován za favorita skupiny, zatímco nejmenší šance se přisuzují Larnace.

Kitrinoprasinoi, jak se domácímu celku v kyperských luzích a hájích přezdívá, nejsou na evropské scéně nováčkem. Skupinovou fázi této soutěže si zahráli v sezoně 2011/2012, ale to už je pěkná řádka let. Následně si několikrát nedokázali poradit s těžkými nástrahami předkol, jako například v minulé sezoně, tehdy je ve 4. předkole EL vyřadila Viktoria Plzeň.

Larnaka v této sezoně zatím startovala převážně jen v evropských pohárech. Kyperská soutěž začala teprve nedávno a Larnaka má odehráno jen jedno kolo proti celku Nea Salamis (1:1). V předkolech Evropské ligy to však domácím klapalo skvěle a na štítu Kypřanů postupně skončily Dundalk, Sturm Graz a Trenčín. Start v předkolech si Larnaka zařídila rovněž triumfem v domácím poháru, když ve finále porazila 2:1 Apollon Limassol.

Curych stihl ve švýcarské soutěži šest kol a zatím nemůže být spokojen, neboť uhrál pouhých osm bodů a to znamená, že je v desetičlenné tabulce až sedmý. Dokáže se "Der Stadtclub" na Kypru probudit?
AEK Larnaka - pravděpodobná sestava:
Christodoulou - Ioannou, Mojsov, Truyols, Acoran - Catala - Garcia, Hevel, Trickovski, Tete - Taulemesse
FC Curych - pravděpodobná sestava:
Brecher - Nef, Palsson, H. Kryeziu - Winter, Domgjoni, M. Kryeziu, Modou - Khelifi, Schonbachler - Odey.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.65 - 4.04
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Ludogorec Razgrad - Bayer Leverkusen  (čtvrtek 21:00)
Bayer Leverkusen cestuje do Bulharska a jeho cílem bude napravit nepovedený úvod nové bundesligové sezony. Německému klubu se start vůbec nepovedl, prohrál všechna tři utkání...

Leverkusen na začátek prohrál v Mönchengladbachu, následně doma přenechal všechny body Wolfsburgu a naposledy v sobotu prohrál s Bayernem Mnichov, v tabulce je až na posledním místě o skóre za Schalke, které také čeká na první bod.

"Evropská liga přichází ve správný čas a zápasy jdou rychle za sebou. Dostanete se tak rychleji do tempa a toho v průběhu podzimu budeme chtít využít," soudí Kevin Volland.

Leverkusen má jen minimální zkušenosti s bulharským fotbalem a proti klubu z této země nastoupil pouze v sezoně 2005/2006. Tehdy se mu v prvním kole Poháru UEFA do cesty postavil CSKA Sofia a byl úspěšnější, v obou zápasech totiž vyhrál 1:0.

Bayer se může opírat o dobrou formu ve venkovních zápasech evropských pohárů, z posledních sedmi duelů totiž prohrál jenom jeden jediný. Horší už je pohled do kolonky vstřelených branek, ve všech těchto utkáních se trefil maximálně jednou.

Na marodce hostujícího celku je Julian Baumgartlinger a problémy s kolenem má další záložník Charles Aránguiz. Nastoupit naopak může brankář Lukas Hradecky, jemuž vypršel trest.

Ani Ludogorec nezačal sezonu optimálně a rychle musel zapomenout na účast v hlavní fázi Ligy mistrů, když byl nad jeho síly maďarský MOL Vidi, náladu si tak hráči zlepšili v předkolech Evropské ligy. Ideální pak není situace celku z Razgradu v domácí nejvyšší soutěži, tam mu zatím patří třetí pozice.

Ludogorec má s německým fotbalem dobré zkušenosti, loni ve skupině Evropské ligy narazil na Hoffenheim a uhrál proti němu čtyři body, i díky nim se následně podíval do vyřazovací fáze.
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Renan - Natanael, Nedyalkov, Moti, Cicinho - Dyakov, Campanharo - Wanderson, Marcelinho, Lukoki - Keseru.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Wendell, S. Bender, Tah, Jedvaj - Kohr, L. Bender - Brandt, Havertz, Bailey - Volland.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.35 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)00000:00
 Ludogorec Razgrad (BUL)00000:00
 FC Curych (SUI)00000:00
 AEK Larnaka (CYP)00000:00
Skupina B
RB Lipsko - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 21:00)
Ještě loni se vůbec nevědělo, zda budou moct oba celky nastoupit v jedné soutěži. RB Lipsko a Red Bull Salzburg jsou totiž vlastněny z názvu vyplývající korporací, tudíž měla UEFA obavy o regulérnost. Nyní už Red Bull formálně vlastní jen rakouský celek, zatímco Lipsko už je "jen součástí holdingu", a tak se mužstva klidně mohla nalosovat do jedné skupiny Evropské ligy. Jestli si myslíte, že to je trochu kocourkov, tak máte pravdu.

Větším favoritem na postup jsou určitě němečtí fotbalisté - a to platí i pro dnešní zápas. Zatímco venku totiž Lipsko letos strádá, doma se mu daří na výbornou. Z pěti zápasů před vlastními fanoušky dokázalo čtyřikrát vyhrát. Horší je to venku, kde kromě snadného utkání německého poháru ještě neuspěli. Ale to je dnes nemusí trápit.

Desátý celek aktuální tabulky Bundesligy přivítá "bratry" ze Salzburgu, kteří jsou v Rakousku už takovou stálicí. Nepříliš oblíbený mančaft vyhrál titul v domácí soutěži pětkrát za sebou a je skoro neuvěřitelné, že nikdy nehrál základní skupinu Ligy mistrů. Do předkol v historii nastoupil už čtrnáctkrát, ale bez úspěchu.

Naproti tomu v Evropské lize už pětkrát ze skupiny dokonce postoupil a v minulé sezóně dosáhl na obrovský úspěch. Přes Real Sociedad, Lazio a Dortmund postoupil Salzburg až do semifinále, kde v prodloužení nestačil na Marseille. Francouzský celek loni shodou okolností vyřadil i Lipsko - a to ve čtvrtfinále. Vůbec poprvé se teď oba Red Bull celky střetnou spolu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.71 - 3.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celtic FC - Rosenborg BK  (čtvrtek 21:00)
Když Rosenborg přiřadili do skupiny k Celticu, museli činovníci norského klubu třímat hlavu v dlaních. Tým Brendana Rodgerse je, zdá se, Trondheimu souzený. Vyřadil ho loni ve třetím předkole Ligy mistrů a vyřadil ho i letos, v předkole druhém. Páté vzájemné utkání během čtrnácti měsíců má i proto jasného favorita.

Je jím Celtic, který pod vedením někdejšího šéfa Liverpoolu dominuje nejen Glasgowu, ale celému Skotsku. Od května 2016 až do prosince 2017 - tak dlouho trvala neporazitelnost Celticu v domácích soutěžích. Od ligy, přes poháry až po superpohár. 69 zápasů hledali "The Bhoys" přemožitele, až je konečně udolali Heart of Midlothian.

A právě Hearts jsou teď po boku Rangers doma největším rivalem Celticu. Vždyť v úvodních pěti ligových kolech na ně zelenobílí poztráceli už pět bodů, které budou muset začít hodně rychle stahovat, aby se vrátili na pole-position a získali i osmý skotský titul v řadě.

Rosenborg v Norsku takovým hegemonem není, ale poslední roky už se to začíná měnit. V letech 2013 a 2014 ovládl domácí pohár a další tři roky triumfoval v lize. Blízko je i čtvrtý titul za sebou, byť to asi nebude tak suverénní jízda jako v minulých letech (nejmenší odstup od druhého místo byl sedmibodový). SK Brann se na favorita dotahuje a ztrácí jen dva body.

Jednou z opor Trondheimu je bezesporu kanonýr dánské reprezentace Nicklas Bendtner, který kvůli zranění vynechal mistrovství světa a drobné zdravotní problémy ho provází i v průběhu podzimní části. S velkou pravděpodobností ho v utkání neuvidíme - stejně jako obránce Celticu Kristoffera Ajera, jehož sklátil virus.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.60 - 6.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)00000:00
 Celtic FC (SCO)00000:00
 RB Lipsko (GER)00000:00
 Rosenborg BK (NOR)00000:00
Skupina C
Slavia Praha - Girondins Bordeaux  (čtvrtek 21:00)
Pražskou Slavii podruhé za sebou čeká vystoupení ve skupině Evropské ligy. Úřadující ligový vicemistr ve čtvrtek večer začne hlavní fázi soutěže domácím zápasem s Bordeaux, v jehož dresu by na trávníku neměl chybět bývalý český reprezentant Jaroslav Plašil. Soubojem s šestým týmem minulé sezony francouzské ligy si Pražané oživí vzpomínky na slavné tažení Pohárem UEFA v roce 1996, kdy až v semifinále po dvou těsných prohrách 0:1 vypadli právě s nadcházejícím soupeřem.

Dalšími týmy v papírově vyrovnané skupině C jsou FC Kodaň a Petrohrad, kde Slavia na začátku října odehraje druhý zápas. Do jarní vyřazovací fáze postoupí první dva týmy.

"Cíle? Hrajeme poslední zápas skupiny doma a v tu dobu bychom byli rádi, abychom postupovali, nebo aby ten zápas rozhodoval o postupu. Abychom do poslední chvíle měli o co hrát," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský. "Je to těžká skupina, vše jsou to vyspělé týmy, které mají něco za sebou," doplnil kouč.

Cítí, že hned první utkání může být pro další vývoj stěžejní. "Myslím, že první zápas s Bordeaux strašně moc napoví o šancích. V celkovém součtu bude hodně důležitý," prohlásil Trpišovský.

Slavia před rokem ve skupině Evropské ligy do posledního kola bojovala o postup, ale v závěrečném zápase doma podlehla Astaně 0:1 a skončila. Krátce po nečekané porážce došlo k trenérské změně a nynějšího kouče české reprezentace Jaroslava Šilhavého vystřídal Trpišovský.

Jeho svěřenci letos přešli do skupiny Evropské ligy po nedávném vyřazení ve 3. předkole Ligy mistrů od Dynama Kyjev. Bordeaux, které ve čtyřech soubojích s českými soupeři ještě neinkasovalo, muselo absolvovat tři předkola Evropské ligy, v nichž pětkrát zvítězilo a jednou remizovalo.

Ve francouzské lize se však týmu Girondins nedaří a po pěti kolech je předposlední. Hned na startu sezony byl odvolán trenér Gus Poyet a mužstvo nakonec převzal asistent Eric Bedouet. Na zápas do Prahy s ním přicestovalo 21 hráčů včetně českého záložníka Plašila, který už si proti Slavii zahrál v roce 2005 za Monako v Poháru UEFA a s knížecím klubem tehdy na Strahově zvítězil 2:0.

Červenobílé dál trápí početná marodka a není jasné, kdo ze zraněných hráčů by mohl ve čtvrtečním utkání nastoupit. Problémy má Slavia především v útoku, jediným zdravým hrotovým hráčem je nyní Stanislav Tecl.

Zápas v Edenu začne ve čtvrtek ve 21:00.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bořil, Kúdela, Ngadeu, Zelený - Souček - Stoch, Hušbauer, Traoré, Zmrhal - Tecl.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Palencia, Koundé, Pablo, Sabaly - Lerager, Plašil, Sankharé - Kalu, Briand, Kamano.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.39 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Kodaň - Zenit Petrohrad  (čtvrtek 21:00)
Populární stadion Parken v Kodani se dostane do centra dění ve čtvrtek večer, když se na jeho ploše představí domácí Kodaň a hostující Zenit Petrohrad. Oba soupeři se v rámci evropských pohárů utkají teprve poprvé v historii.

Kodaň překvapila mnoho fanoušků i odborníků, když si v rámci předkola Evropské ligy poradila s favorizovanou Atalantou. Celek z Bergama doplatil především na domácí remízu bez branek a fakt, že neproměňoval své šance, kterých měl v Dánsku požehnaně. Kodaň předvedla velmi dobrý a v obraně jistý výkon, čímž ztvrdila svůj postup. Z části za to mohla také větší rozehranost domácích, jejichž soutěž se rozeběhla dřív.

V současnosti je za námi už devět kol dánské Superligaen a Kodaň opět ukazuje svoji sílu. Aktuálně jí patří první místo v tabulce a prohrála teprve dvakrát. Jedna z těchto dvou porážek se udála právě v minulém kole, ve kterém Kodaň nestačila na Midtjylland a na jeho hřišti mu podlehla o dvě branky.

Kodaň by ráda navázala na minulý ročník, který se jí povedl. Postoupila totiž ze skupiny a pak měla tu smůlu, že narazila na Atlético Madrid, které ukončilo její jízdu. I na to vzpomíná mladý záložník Robert Skov. "Postup ze skupiny pro nás hodně znamenal a rádi na to vzpomínáme. Proti Atléticu jsme udělali několik chyb a to se zkrátka proti takovému soupeři nesmí stát. Věřím, že tento rok opět uhrajeme dobré výsledky a třeba a opět postoupíme," přeje si Skov.

Prvním týmem, který se Kodani postaví do cesty, bude ruský Zenit Petrohrad. Taky ten se v minulém ročníku dostal ze skupiny a došel ještě dál. Po Celticu se utkal s RB Lipsko a to už bylo nad jeho síly. Především utkání v Lipsku hostům nevyšlo a domácí odveta skončila pouze remízou.

Zenitu se v poslední době příliš nedaří získávat body na půdě soupeřů. Vidět to bylo už v předkolech Evropské ligy, přes jejichž síto musel Zenit projít. Čtyři branky dostal od Dinama Minsk a vypadalo to s jeho šancemi na postup hodně bídně. Doma ale ukázal fenomenální kanonádu a soupeři nasázel osm branek. Ani odvetné utkání v Molde se Zenitu moc nepovedlo a měl štěstí, že doma vstřelil o jednu branku navíc.

Nejlepší kanonýr týmu Arťjom Dzjuba nicméně věří, že se forma Zenitu na půdě soupeřů zlepší. "Měli jsme několik vážných potíží a v utkání s Minskem jsme hráli velmi špatně. Nedokázali jsme se soustředit a soupeři vycházelo všechno. Myslím ale, že jsme se od té doby poučili a umíme si s tím poradit mnohem lépe. Dobré výsledky mimo náš domov jsou klíčem k úspěchu," ví Dzjuba.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.31 - 2.96
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)00000:00
 FC Kodaň (DEN)00000:00
 Girondins Bordeaux (FRA)00000:00
 Slavia Praha (CZE)00000:00
Skupina D
Spartak Trnava - RSC Anderlecht  (čtvrtek 21:00)
Trnava si proklestila cestu do skupiny Evropské ligy, v prvním zápase přivítá Anderlecht a bude chtít navázat na jediná setkání obou celků v historii. Spartak s belgickým klubem bojoval před 46 lety ve druhém kole PMEZ a postoupil dále...

Trnava v říjnu 1972 doma vyhrála 1:0, stejný výsledek pak zopakovala i v odvetě a postoupila do dalšího kola, v němž jí vystavilo stoku Derby County.

"Jde o tým, který disponuje vynikající útočnou fází. Hrají v netypickém rozestavení se třemi obránci i útočníky. Pětice hráčů v základní sestavě se prakticky nemění. Tři hrotoví zakončovatelé jsou velice silní, dva z nich dávají sedmdesát procent gólů celého týmu. Bude jenom na nás, jak dokážeme být důslední a kompaktní. Čeká nás nejtěžší soupeř, na kterého jsme letos zatím narazili," varuje před silou Anderlechtu trenér Radoslav Látal.

Pro Trnavu začala soutěžní část sezony už v první polovině července, v předkole Ligy mistrů vyřadila Zrinjski Mostar a následně také Legii Varšava. Crvena Zvezda sice už byla nad síly Spartaku, který si následně spravil chuť proti Olimpiji Lublaň. Kvalitní výkony z Evropy ale sráží výsledky z domácí ligy. Trnava v osmi zápasech dala jen pět branek, vyhrála pouze dvakrát a v tabulce je až osmá.

Domácí ve čtvrtek večer nebudou kompletní, zranění totiž jsou Greššák a Sloboda. Po zranění je naopak fit Čanturišvili a k dispozici je i odpočatý Jirka.

Anderlecht přiletěl na Slovensko v roli favorita a bude chtít dát zapomenout na poslední zápasy. Bruselský klub z úvodních čtyřech ligových duelů vytěžil dvanáct bodů, v pátém, šestém a sedmém kole ovšem uhrál jen jednu remízu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.95 - 3.75 - 1.79
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dinamo Záhřeb - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 21:00)
Zajímavá chorvatsko-turecká konfrontace bude k vidění na stadionu Maksimir. Dinamo Záhřeb přivítá v prvním zápase skupinové fáze Evropské ligy Fenerbahce Istanbul. Zároveň půjde o duel dvou týmů, které nezvládly nástrahy předkola lukrativní Ligy mistrů.

Chorvatský mistr se ve 4.předkole LM musel sklonit před švýcarskými Young Boys Bern a misto milionářské soutěže si zahraje Evropskou ligu. Loni v této soutěži chyběl, protože senzačně nezvládl předkolo s albánským Skenderbeu. Dinamo Záhřeb se tedy v základní skupině evropského poháru představí po dvou letech. Naposledy startoval v sezoně 2016/2017 v Lize mistrů, ale díru do světa tam neudělal, když všech šest utkání prohrál a nevstřelil ani jeden gól.

"Modri" v prvních sedmi kolech domácí soutěže nenašli přemožitele a v Prve HNL se ujali vedení, přičemž druhý Osijek už na ně ztrácí tři body. O víkendu sehrálo Dinamo těžké utkání v Gorici, kde zvítězilo po jediné brance Daniho Olma. Právě španělský záložník patří mezi největší opory a dle nejčerstvějších zpráv o něho projevili zájem v Miláně či Dortmundu.

Dinamo Záhřeb se v prvním zápase na Maksimiru utká s těžkým protivníkem. Fenerbahce Istanbul platí za jeden z nejlepších tureckých celků, navíc s bohatými zkušenostmi z evropských pohárů.

V začátku této sezony se ale hosté vůbec nepotkali s formou a v turecké Süper Lig od začátku ztrácejí. Špatný start do sezony ovlivnilo vyřazení z předkola Ligymistrů. Fenerbahce coby nenasazený tým vyfasoval Benfiku Lisabon, která byla nad jeho síly. Příliš důvodů k radosti zatím v novém angažmá nemá Phillipe Cocu. Nizozemský trenér si mohl alespoň částečně oddechnout po víkendové výhře v Konyasporu (0:1).
Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Zagorać - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Musa - Sunjić - Hajrović, Gojak, Olmo, Kadzior - Gavranović
Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Tekin - Ozbayrakli, Neustadter, Skrtel, Isla - Marques Siquiera, Topal - Ayew, Frey, Elmas - Slimani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.29 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.RSC Anderlecht (BEL)00000:00
 Fenerbahçe SK (TUR)00000:00
 Dinamo Záhřeb (CRO)00000:00
 Spartak Trnava (SVK)00000:00
Skupina E
Sporting CP - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 21:00)
Karabach čeká pořádně dlouhá cesta až do Portugalska, kam se musí vydat k prvnímu utkání Evropské ligy. Tým z Ázerbájdžánu bude hrát na hřišti Sportingu, který se po slibném úvodu v lize chce představit v tom nejlepším světle.

Pět tisíc kilometrů. To je přesně vzdálenost, kterou musí Karabach urazit, aby se dostal do dějiště svého prvního vystoupení v novém ročníku Evropské ligy. A nehodlá letět takovou vzdálenost jen proto, aby byl neplatícím divákem. Jede si pro body. Z ázerbájdžánského celku se stalo mužstvo, které tamní lize neovladatelně vládne již pátým rokem a nikdo neumí jeho vliv zmírnit.

Nejprve se Karabach pokoušel proniknout do Ligy mistrů, ale stopku mu vystavilo BATE Borisov. Takže se přes Sheriff dostal alespoň do Evropské ligy a bude chtít potvrdit dobrou formu. Premyer Liqa má za sebou čtyři kola, Karabach odehrál o jedno méně. K jedné remíze přidal dvě výhry, z nichž tu poslední si vychutnal v minulém kole proti PFK Sumqayit.

Tentokrát bude mít proti sobě nepoměrně zkušenější a kvalitnější celek. Portugalský Sporting prošel v minulých měsících velkou přestavbou, která zahrnovala právní tahanice, odchody hráčů, spory s fanoušky nebo změnu vedení. Vše se zatím daří urovnat a pod vedením trenéra Josého Peseira se Sportingu opět začíná herně dařit.

V prvních pěti zápasech nové sezony Sporting ani jednou neokusil hořkost porážky a jen jednou remizoval. V portugalské Primeiře mu patří třetí místo a velmi dobře začal také své působení v ligovém poháru. Není divu, že je trenér Peseiro spokojený. A to přesto, že se mu na další měsíc zranil klíčový kanonýr Dost.

"Máme za sebou hodně turbulentní léto a chvíli bude trvat, než se z toho jako mužstvo i jako celý klub dostaneme. Pomáhá nám ale tvrdá práce a oddanost těch správných lidí. Věřím, že postupně získáme vlastní herní styl a že si opět vybudujeme pevný vztah v rámci kolektivu i s fanoušky. Pomoct by nám mohla i Evropská liga," míní zkušený trenér.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 4.86 - 9.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Vorskla Poltava  (čtvrtek 21:00)
Londýnský Arsenal začíná nový ročník evropských pohárů domácím duelem s Vorsklou Poltava a cokoli jiného než vítězství by pro příznivce Kanonýrů bylo zklamáním. Nástupce legendárního Arséna Wengera, Unai Emery, se totiž právě v Evropské lize dočkal svých vůbec největších úspěchů a trojnásobné opanování této soutěže hodlá přenést i do svého stávajícího působiště.

Z pohledu fanoušků Arsenalu půjde o zajímavé utkání i kvůli tomu, že se vůbec poprvé dočkají v základní sestavě letních hráčských posil. Soutěžní debut si v brance odbude Bernd Leno, šestadvacetiletý příchozí z Leverkusenu, jenž hodlá kvalitním výkonem vytvořit tlak na post brankářské jedničky, který doposud drží Petr Čech.

Ve středu pole by se pak měl prvního startu v základní sestavě dočkat také Lucas Torreira, který od příchodu ze Sampdorie Janov už stihl naskočit do několika utkání z lavičky a s každým přibývajícím kolem jeho výkony volají čím dál hlasitěji po účasti v zahajovací jedenáctce. Šance by se měl dočkat také zkušený Stephan Lichtsteiner, jenž v létě přišel do Arsenalu jako volný hráč po konci smlouvy v Juventusu.

"Prvně zítřek, pak se teprve budeme zabývat nedělí," prohlásil ve středu rázně Unai Emery s ohledem na víkendový ligový zápas s Evertonem. "Zítra uděláme pár změn a dáme hráčům možnost nasbírat minuty a sebevědomí na hřišti. Tito hráči ale stejně tak mohou naskočit i v neděli."

Emeryho protějšek Vasyl Sačko si uvědomuje soupeřovu sílu, ovšem zároveň věří, že jeho tým může v Londýně uspět. "Náš klub píše historii, a to pro celé město, je to pro nás velká pocta. Nepřijeli jsme sem jen tak si povyrazit do parku. Víme, že Arsenal je favoritem, ale náš tým je i tak schopen něčeho dosáhnout. Arsenal nepatří do Evropské ligy, nýbrž do Ligy mistrů. Budeme naše hráče motivovat, aby hráli dobře a zanechali zde dobrý dojem," dodal kouč třetího týmu loňského ročníku ukrajinské ligy, který však za druhým Dynamem Kyjev zaostal o propastných čtyřiadvacet bodů.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 11.00 - 24.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)00000:00
 Sporting CP (POR)00000:00
 Qarabağ Ağdam (AZE)00000:00
 Vorskla Poltava (UKR)00000:00
Skupina F
F91 Dudelange - AC Milán  (čtvrtek 21:00)
Jen málokdo má tolik zkušeností s předkoly evropských pohárů jako lucemburský Dudelange. I přes mizerný koeficient tamní soutěže se do Evropy její hegemon dostává pravidelně. Důvod? Tým z osmnáctitisícového městečka vyhrál za posledních čtrnáct let 11 titulů a šestkrát opanoval i národní pohár. Do základních skupiny se však poprvé dostal až letos - a svou cestu zahajuje symbolicky. Do Lucemburska zavítá slovutný AC Milán.

Je skoro až neskutečné, že F91 Dudelange nastoupil k předkolu nějaké evropské soutěže podvacáté v řadě. Zpravidla však jeho cesta skončila ještě dřív, než stihla začít. Jen ve čtyřech případech totiž lucemburští fotbalisté prošli přes první kvalifikační kolo. Často navíc dostávali pořádně naloženo, ještě před čtyřmi roky prohráli s Ludogorcem v součtu 1:5.

Jenže letos je to jiná pohádka. Upocený postup přes kosovskou Dritu následoval heroický úspěch proti Legii Varšava a nakonec Dudelange přejelo v play-off i favorizovanou Kluž. Náhle se tým, jehož hvězdami jsou třeba reprezentační útočník David Turpel nebo bývalý talent Borussie Dortmund Marc-André Kruska, může těšit na konfrontaci s AC Milán, Realem Betis a Olympiakosem.

Uvidíme, jak dlouho mu euforie vydrží. Velmi pravděpodobně totiž tuhle pohádku trošku pokazí právě milánský celek, jenž si brousí zuby i na celkové vítězství v Evropské lize. AC Milán loni skončil v osmifinále na kopačkách Arsenalu a letos nutně potřebuje dojít dál. Postup ze skupiny je proto absolutní nutností.

K tomu se ale musí o něco zlepšit. Dudelange sice možná nebude klást takový odpor, ale zbylí soupeři ve skupině už rozhodně můžou hrát roli rovnocenného partnera. A jelikož je AC až patnácté v Serii A, moc velký důvod k radosti zatím na San Siru nemají (tedy alespoň v červenočerné části).

Gennaro Gattuso každopádně řadu hráčů nechá odpočívat, aby rozložil síly pro náročnou ligovou sezónu. V Lucembursku by tak mohl dostat šanci třeba Mattia Caldara, který by si po přestupu z Atalanty odbyl svůj debut.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 15.30 - 7.22 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympiakos Pireus - Real Betis  (čtvrtek 21:00)
Řecký velikán Olympiakos Pireus chytil v nové sezoně dobrou formu a bude se snažit ukázat ji také v Evropské lize. K dispozici má podporu domácího publika, které se už netrpělivě těší na nové výzvy. Tou první bude španělský Betis.

Z hlediska historie se mnoho usuzovat nedá, oba soupeři vyhráli po jednom ze zápasů. Aktuální forma je ale na straně domácích. Celek z Pirea začal novou sezónu předkolem Evropské ligy proti Luzernu a v obou případech byl úspěšný. Od té doby sehrál dalších pět klání a ani jednou v nich neprohrál. Zatím si připsal jen jednu remízu v rámci předkola s Burnley, ale postup přes anglický celek si i přesto pohlídal.

Rovněž domácí soutěž se mu daří nad míru. Po prvních třech kolech má plný počet bodů a skóre 8:1, což mu zajišťuje první místo. Naposledy Olympiakos porazil 2:1 Asteras Tripolis a na Evropskou ligu se velmi dobře připravil. Teď to ale bude úplně jiné utkání, čehož si je trenér Pedro Martin dobře vědom.

"Máme dobrou formu a daří se nám i v těžkých fázích zápasu. Už několikrát jsme ukázali charakter a to, že si zasloužíme být ve skupině Evropské ligy. Poslední kolo pro nás bylo trochu únavné, ale věřím, že budeme psychicky i fyzicky dostatečně připraveni. Betis jsme sledovali v několika kláních a osobně se na tento duel nesmírně těším. Hodně velkou pomocí pro nás budou naši fanoušci," míní trenér Martin.

Jeho tým má hodně těžkou skupinu, protože dostal kromě Betisu také AC Milán. Překvapením pak bude lucemburský F91 Dudelange, který se hodlá rovněž poprat o své místo na slunci. Ze všeho nejdřív ale čeká Olympiakos Real Betis a s ním není radno si zahrávat. V posledních letech se z průměrného týmu LaLigy dokázal pečlivou a svědomitou prací dostat mnohem výš.

Betis umí přitáhnout nejen fanoušky, ale také zajímavá jména. Sází na mladé hráče a zkušeného trenéra Quiqueho Sétiena, jehož koncepční práce se projevuje na výsledcích. Z Betisu je soupeř, který má vlastní tvář, umí velmi dobře bránit a silnějšímu soupeři umí poměrně zle zatopit. Letošní sezona mu ale nevychází tak, jak by si fanoušci představovali. Aktuálně je Betis až na desátém místě, což se jeho fanouškům moc nelíbí.

Velký úspěch Betis zaznamenal, když v rámci městského derby porazil silnější Sevillu. To je událost, která může změnit psychickou pohodu v týmu na hodně dlouho. Jinak si ale v úvodu sezony připsal jen jednu porážku a dvě remízy. Body se dělily také v minulém kole LaLigy na půdě favorizované Valencie.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.63 - 3.18
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympiakos Pireus (GRE)00000:00
 AC Milán (ITA)00000:00
 Real Betis (ESP)00000:00
 F91 Dudelange (LUX)00000:00
Skupina G
Villarreal CF - Rangers FC  (čtvrtek 18:55)
Villarreal vstupuje do základní skupiny Evropské ligy s pocitem nešťastného startu do sezony a nutnosti se vykoupit. Šanci k tomu bude mít před vlastními fanoušky, před nimiž se od sedmi hodin představí skotští Rangers.

Časy, kdy se Žlutá ponorka tlačila do Ligy mistrů a v atraktivitě i výsledcích konkurovala těm nejlepším týmům ve Španělsku jsou pryč. Současný celek je schopen čas od času vyvinout obrovské úsilí a když se mu daří sezona, opět se dostává do boje o Evropu. Villarreal je tradičním účastníkem alespoň Evropské ligy a věří, že v ní tentokrát najde útěchu. V LaLize se totiž pořádně trápí.

I přes posílení kádru se tým zatím nedokázal úplně sehrát a jeho výkony jsou přinejmenším rozpačité. Především v prvních třech kolech se mu vůbec nedařilo a kromě jedné remízy si připsal dvě porážky. Jindy ofenzivně hrajícímu týmu vázne právě koncovka, neboť v prvních třech kolech vstřelil Villarreal jen jeden gól. Ten mu nakonec stačil v minulém kole proti Leganésu. Opět se jeho spasitelem stal Carlos Bacca.

Chválí ho i spoluhráč Miguel Layún, který před utkáním evropských pohárů zmínil: "Díky jeho aktivitě a schopnostem jsme konečně protrhli naši smůlu a podařilo se nám vyhrát. Poklonu samozřejmě zaslouží celý tým, ale když tito tahouni vezmou odpovědnost na sebe, hraje se mnohem lépe. Teď je důležité, abychom na výhře z ligy uměli stavět a potvrdili naši formu také v Evropské lize," dodává Mexičan Layún.

Oba kluby už se dvakrát utkaly, konkrétně v osmifinále Ligy mistrů v roce 2006. Postoupil Villarreal, především díky venkovní remíze 2:2 v Ibrox Parku, kterou zařídil Diego Forlán. Na lavičce Villarrealu byl v té chvíli mimo jiné jistý Javi Calleja. Muž, který nyní vede Villarreal jako trenér. Do utkání s Rangers nebude moci nasadit záložníky Javiho Fuega a Bruna Soriana.

Obránce Jaume Costa nemůže hrát kvůli kartám ještě z minulé sezony, což je další velká ztráta pro Žlutou ponorku. Ze stejného důvodu se do hry v táboře soupeře nezapojí Alfredo Morelos. Kromě něj nenastoupí ani zraněné trio Gareth McAuley, Ryan Jack a Jamie Murphy, takže ani manažer Steven Gerrard nemá úplně klidné spaní.

Jeho tým je mnohem rozehranější než Villarreal, neboť od začátku sezony stihl už deset zápasů. Prohrál v nich jediné utkání, když nestačil na Celtic. V minulém kole si ale napravil reputaci i chuť a získal tři body v duelu s Dundee. Tomu dokonce nasázel čtyři branky a aktuálně mu patří solidní čtvrtá příčka se ztrátou pouhých dvou bodů na druhý Celtic. Hlavním rozhodčím bude Rumun István Kovács.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 4.84 - 9.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rapid Vídeň - Spartak Moskva  (čtvrtek 18:55)
Po roční pauze se v evropských pohárech znovu představí Rapid Vídeň a hned na úvod přivítá silného soupeře z Ruska - moskevský Spartak. V domácích soutěži Rapid tápe, ale do Evropské ligy chce vykročit vítězně.

Rapid Vídeň ušel do skupiny Evropské ligy hodně trnitou a těžkou cestu, ale nástrahy zvládl. Už první soupeř Slovan Bratislava způsobil Rakušanům nemalé problémy, když doma zvítězil 2:1. V odvetě ale Grün-Weißen předvedli domácí bezchybný výkon a Slovan vypráskali 4:0. Dalším soupeřem byl FCSB a scénář byl opačný. Rapid nejprve zvládl domácí utkání 3:1, ale v odvetě se do poslední chvíle musel strachovat.

Rapid je v evropských pohárech znovu po dvou letech. Předloňské působení skončil už v základní skupině, když dokázal zvítězit jen jednou nad Genkem. Na druhou stranu doma Rapid drží už pětizápasovou neporazitelnost. Posledním týmem, který dokázal ve Vídni zvítězit, byl v srpnu 2016 Trenčín, tehdy ale marně zachraňoval zpackaný výsledek 0:4 z domácího utkání.

Rakouskému celku se v domácí soutěži vůbec nedaří. V lize je až na sedmém místě a o víkendu navíc nezvládl nejprestižnější rakouské derby s Austrií (0:1).

Vyskakovat si nemůže ani Spartak. V ruské lize je třetí a na vedoucí Zenit Petrohrad ztrácí už pět bodů. Po sedmi odehraných kolech ale ještě nejde o žádnou tragédii. Spartak v Evropské lize obhajuje loňské první kolo vyřazovací fáze, ve kterém nestačil na baskický Athletic. Ani Spartaku generálka na zápas s Rapidem nevyšla. Svěřenci italského kouče Massima Carrery překvapivě podlehli Achmatu Groznyj 1:2.
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Strebinger - Sonnleitner, Bolingoli-Mbombo, Barać, Thurnwal - Knasmüllner, Martic, Kostic, Ljubicic - Berisha, Ivan
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
A. Maximenko - Bocchetti, A. Eshchenko, S. Gigot, D. Kombarov - D. Glushakov, Fernando, R. Zobni - A. Lomovitski, Zé Luís, Tashaev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.36 - 2.99
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)00000:00
 Rapid Vídeň (AUT)00000:00
 Spartak Moskva (RUS)00000:00
 Rangers FC (SCO)00000:00
Skupina H
Olympique Marseille - Eintracht Frankfurt  (čtvrtek 18:55)
Jedním z šlágrů prvního kola základních skupin Evropské ligy je bezesporu střetnutí Olympique Marseille a Eintrachtu Frankfurt. Francouzský celek i s hvězdou světové úrovně Dimitrim Payetem hrál letos v květnu finále a nebylo by úplně šokující, kdyby se mu povedlo něco podobného zopakovat. Frankfurt takové ambice nemá, ale už jen fakt, že se do Evropské ligy dostal přes výhru v německém poháru, hovoří za vše. Vždyť ve finále porazil i slovutný Bayern.

Oproti zápasu, v němž Frankfurt vybojoval největší klubový úspěch za 30 let, bude Eintrachtu chybět největší hvězda a střelec dvou branek proti Bayernu Ante Rebić. Jeden ze strůjců senzačního tažení Chrovatska do finále mistrovství světa se už déle než měsíc trápí se zraněním kotníku a ani úvod evropské sezóny se ho netýká.

A Frankfurtu jeho přínos chybí. V Bundeslize už dvakrát prohrál a se třemi body mu náleží až dvanáctá pozice. Jediný, kdo dává góly, je vlastně útočník Sébastian Haller. Kromě něj se prosadil pouze jednogólový Nicolai Müller. Resultovalo z toho i šokující vypadnutí z poháru - obhájce trofeje nestačil už v prvním kole na SSV Ulm 1846, který hraje jihozápadní regionální ligu, obdobu české Divize.

To v Marseille si začátek sezóny docela užívají. V Ligue 1 sice prohráli na hřišti Nimes, přesto jsou v tabulce druzí za suverénním Paris Saint-Germain. Excelentní formu má nejlepší střelec ligy Florian Thauvin, obdobně je na tom kapitán týmu a největší osobnost sestavy Dimitri Payet. Právě jeho zranění stálo do značné míry za tím, že Olympique podlehl ve finále Evropské ligy Atléticu Madrid tak hladce.

Kdo nesleduje fotbal dlouho, možná by neřekl, že oba celky mají za sebou taky finálovou účast v Lize mistrů, případně její obdobě Poháru mistrů evropských zemí. Cestu Frankfurtu v roce 1960 zastavil až Real Madrid s Ferencem Puskásem nebo Alfredem Di Stéfanem. To Marseille před patnácti lety v boji o zlato udolala AC Milán a zvedla ušatý pohár nad hlavu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.46 - 5.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - Apollon Limassol  (čtvrtek 18:55)
Kyperský zástupce Apollon Limasol musel ujít hodně dlouhou a náročnou cestu plnou bojů, aby se dostal do základní skupiny Evropské ligy. Nakonec se mu to ale s vypětím všech sil povedlo a jeho prvním soupeřem v základní skupině bude římské Lazio.

Římané hodlají minimálně vyrovnat svůj počin z minulé sezony, v níž došli až do čtvrtfinále. Dvě utkání proti Red Bullu Salzburg je minule hodně mrzela, protože zvláště po první výhře 4:2 měli vše ve svých rukou. Tentokrát chtějí být úspěšnější. Sázet při tom mohou opět na trenéra Simoneho Inzaghiho a kromě něj také na prakticky celou osu týmu z loňska. Odešel pouze pilíř obrany v podobě De Vrije.

Na jeho místo se postavil Francesco Acerbi a dá se říct, že i na jiných postech Lazio posílilo. První utkání nové sezony by ale mohla být lepší. Lazio často hrálo hodně ofenzivní fotbal plný rychlých kombinací, což se divákům samozřejmě hodně líbilo. Letos je jeho tempo trochu pomalejší a odráží se to také na výsledcích. Navíc mělo Lazio enormně těžký los.

Hned na úvod se postavilo Neapoli a krátce poté také Juventusu. Dvě porážky ducha týmu sice trochu nalomily, ale rozhodně nezlomily. Svědčí o tom také zlepšená forma po reprezentační přestávce. Už dvě poslední utkání Lazio vyhrálo a obrana, která by na první pohled mohla být slabším místem, vydržela v obou případech neinkasovat.

K tomu se o slovo hlásí také veterán Dušan Basta. "Cítím se velmi dobře a chci hrát. Jsem tu pro trenéra a jsem ochotný udělat cokoli, co bude tým potřebovat. Nikdy jsem neměl v úmyslu odcházet, tohle je můj domov a já jsem moc šťastný za to, že můžu oblékat dres Lazia. Po prvních dvou porážkách jsme začali hrát mnohem lépe a teď vládne v týmu zase optimismus. Věřím, že zvládneme také první utkání v pohárech," dodává zkušený bek.

Jeho šance by mohlo zvýšit například zranění obránce Ştefana Radu, jenž si poranil stehenní sval. Chybět by mohl až několik týdnů. Lazio se pokusí zopakovat výsledek z minulého střetu těchto dvou týmů v Římě, v němž vyhrálo 2:1. V sezoně 2013/2014 sehrálo s Apollonem ještě jedno utkání, ale na Kypru se body dělily.

Kromě Lazia se fanoušci Apollonu mohou těšit také na silný Eintracht Frankfurt nebo na Olympique Marseille. V honbě za základní skupinou Evropské ligy se už vypořádali se Stumbrasem, Željezničarem Sarajevo, Dinamem Brest nebo s Basilejí. Kromě toho odehráli pouze jedno jediné utkání první kyperské ligy. Dopadlo to pro ně ale výtečně, neboť Pafos přehráli jasně 5:1 a na Lazio je připravena drtivá většina kádru.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.01 - 10.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)00000:00
 Olympique Marseille (FRA)00000:00
 Eintracht Frankfurt (GER)00000:00
 Apollon Limassol (CYP)00000:00
Skupina I
Beşiktaş JK - Sarpsborg 08 FF  (čtvrtek 18:55)
Premiéru v základní skupině evropských pohárů si střihne norský Sarpsborg. Třetí tým norské ligy si proklestil cestu přes čtyři předkola a na úvod skupinové fáze ho čeká pekelná atmosféra stadionu Inonu v Istanbulu. Beşiktaş je v zápase velkým favoritem a cokoliv jiného, než výhra Turků bude považováno za velkou senzaci.

Koneckonců o jednu už se Sarpsborg svým postupem do základní skupiny postaral. Postupně za sebou nechal Vestmannaeyjar, St. Gallen, Rijeku a Maccabi Tel-Aviv. Úctyhodný počin. I přes vyřazení čtyř soupeřů je ale Sarpsborg velkým outsiderem a ve skupině EL se m mnoho nadějí nedává.

Sarpsborg totiž aktuálně nedisponuje zrovna optimální formou. V norské soutěži, která má za sebou už 22. kol, začal vydatně ztrácet, když prohrál čtyři zápasy v řadě a v tabulce se propadl až na sedmé místo. O víkendu Sarpsborg prohrál 1:2 s Odds. Kouč Geir Bakke ale věří, že se jeho svěřenci do zápasu s Beşiktaşem stihnout oklepat a smolnou sérii přeruší.

Beşiktaş je v turecké lize až čtvrtý, ale na vedoucí Galatasaray ztrácí jen dva body. Před Beşiktaşem jsou v tabulce ještě Istanbul Başakşehir a Kasimpaşa. O víkendu turecký klub těsně porazil Malatyu 2:1. Netřeba Beşiktaş nějak podrobněji představovat. Zkušený trenér Şenol Güneş loni dovedl tým jen ke čtvrtému místu, což bylo oproti dřívějším sezonám velké zklamání. Pravdou je, že "Kara Kartallar" zaostali za druhou pozicí, která znamená Ligu mistrů, jen o bod.

Pro Beşiktaş je Sarpsborg velkou neznámou a vzhledem k tomu, že je norský celek nováčkem, je logické, že se oba celky utkají vůbec poprvé. Tým trenéra Şenola Güneşe se chce jako vždy opřít o fantastické publikum a naopak pro Sarpsborg bude zápas v pekelné atmosféře stadionu Inonu velkou školou.
Beşiktaş JK - pravděpodobná sestava:
Karius - Gonul, Vida, Pepe, Adriano - Medel, Uysal - Quaresma, Ozyakup, Babel - Larin
Sarpsborg 08 FF - pravděpodobná sestava:
Falch - Askar, Jorgensen, Tamm, Thomassen - Heintz, Lund-Nielsen, Zachariassen, Halversen - Agger, Mortensen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.43 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
KRC Genk - Malmö FF  (čtvrtek 18:55)
Na Fenixově stadionu v Genku přivítají De Smurfen švédského soupeře z Malmö. Zároveň se potkají dva soupeři, kteří mají aktuálně skvostnou formu, ovšem svým soutěžím nevévodí.

Jak Genk, tak i Malmö si cestu do Evropské ligy musely vybojovat skrze předkola. Zatímco belgické mužstvo začalo už ve 2. předkole, Malmö stačilo odklidit z cesty jen jednoho soupeře.

Domácí v minulé sezoně belgické ligy obsadili až páté místo, proto začala jejich pouť už ve druhém předkole, ale poradili si s tím náramně. Nejprve vyřadili Folu Esch, poté Lech Poznaň a na závěr dánské Brondby. Navíc se jim podařilo zvítězit ve všech šesti utkáních. Skvělou fazónu má KRC i v belgické Jupiler Pro League, v sedmi zápasech pětkrát vyhrál a dvakrát remizoval, přesto to na průběžné první místo nestačí. Genk ale ztrácí na vedoucí Bruggy jen dva body.

De Smurfen prožili mimořádně povedený předminulý ročník Evropské ligy, ve kterém dokráčeli až do čtvrtfinále, kde nestačili ve dvojzápase na španělskou Celtu Vigo. V minulé sezoně Genk v evropských pohárech chyběl, což si hodlá letos vynahradit.

Ve skupině I bude jeho prvním soupeřem švédské Malmö, které má zkušenosti nejen z Evropské ligy, ale také z Ligy mistrů, ovšem na výraznější úspěch na evropské scéně čeká. Také Švédové loni v pohárech chyběli, respektive se pakovali už ve 2. předkole Ligy mistrů, když nestačili na makedonský Vardar Skopje a tím jejich pohárové učinkování v sezoně skončilo. Letos muselo Malmö znovu do předkola, ale k účasti v základní skupině EL mu stačilo vyřadit jednoho soupeře. S FC Midtjylland v úvodním zápase remizovalo, odvetu v Dánsku ovládlo a postoupilo.

Genk přivítá Malmö vůbec poprvé. Nikdy předtím se oba týmy na nejvyšší fotbalové scéně nepotkaly. Mírně favorizovaní jsou domácí, avšak i Malmö má v domácí lize skvělou formu. V již plně rozeběhnuté Allsvenskan neprohrálo jedenáct zápasů v řadě. V průběžné tabulce je na nepohárovém čtvrtém místě.
KRC Genk - pravděpodobná sestava:
Vuković - Maehle, Dewaest, Lucumi, Nastić - Pozuelo, Berge, Heynen - Ndongala, Samata, Trossard
Malmö FF - pravděpodobná sestava:
Dahlin - Larsson, Nielsen, Bengtsson, Safari - Christiansen, Bachirou, Lewicki, Rieks - Antonsson, Rosenberg
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.47 - 5.92
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Beşiktaş JK (TUR)00000:00
 KRC Genk (BEL)00000:00
 Malmö FF (SWE)00000:00
 Sarpsborg 08 FF (NOR)00000:00
Skupina J
Sevilla FC - Standard Lutych  (čtvrtek 18:55)
Sevilla má za sebou hodně dlouho cestu do základní skupiny Evropské ligy a konečně se může soustředit jen na soutěž, která jí opravdu sedí. V prvním kole bude mít výhodu domácího prostředí, na které dorazí belgický Standard Lutych.

Sevilla je jasným favoritem nejen tohoto utkání, ale také celé skupiny. Pokud je nějaká soutěž, ve které se Sevilla dlouhodobě cítí jako ryba ve vodě, je to právě Evropská liga. Letos s novým trenérem, neboť pokyny z lavičky nyní rozdává mladý objev z Girony, Pablo Machín. Vedení mu přes léto sehnalo velmi kvalitní kádr a mladý trenér Machín zatím ukazuje, že by mohl dosáhnout velkých věcí.

V předkole se popral mimo jiné se Sigmou Olomouc a na evropské scéně se mu daří. Doma je to trochu horší a Sevilla bude mít co napravovat. Přeci jen mu poslední dva duely LaLigy hodně nevyšly a ofenzivně laděný tým se netrefil ani jednou. Nejprve těsně prohrál s Realem Betis a městské derby jej hodně bolelo. Minule to nebylo o moc lepší, protože tři body získalo Getafe a opět neinkasovalo.

To samozřejmě trenéra Machína hodně mrzí. "Tyto dvě porážky nás hodně trápí a musíme se přes ně co nejrychleji dostat. V obou duelech jsme ztratili koncentraci a dělali hloupé chyby. Máme ale dostatečně kvalitní kádr na to, abychom hráli takhle. V příštím utkání chci vidět nějakou reakci od hráčů. Musíme být mnohem efektivnější a lépe využívat šance, které si vytváříme. Bez toho se nikam neposuneme."

Sevilla už má se Standardem nějaké zkušenosti, i když moc pozitivní právě nejsou. Ze třech dosavadních utkání vyhrála jen jednou, naposledy v roce 2014. Současná Sevilla se hodně změnila a příliš změn je na její hře ještě trochu znát. Ambice má ale stejné a jejím cílem je opět opanovat skupinu.

Belgický Standard Lutych v minulé sezoně skončil na druhém místě Jupiler Pro League a ještě opanoval belgický pohár. Hlavním cílem klubu bylo posilnit kádr s vyhlídkou na možnou účast v Lize mistrů, o kterou belgický celek bojoval. Plány mu ale zhatil slovutný Ajax Amsterdam, který po první remíze rozstřílel soupeře poměrem 3:0 a jasně postoupil.

Ani Evropská liga ale není pro nepříliš velký klub k zahození a mužstvo by rádo došlo co možná nejdál. Belgická první liga má za sebou už sedm odehraných kol a Standard dobře ví, že musí přidat. Jeho výkony jsou hodně nevyrovnané a v současné době mu patří až šesté místo se ztrátou sedmi bodů na první Bruggy. Naposledy Standard remizoval s Royal Charleroi bez branek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.88 - 9.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Akhisar Belediyespor - FK Krasnodar  (čtvrtek 18:55)
Poprvé v historii si nepříliš známý turecký klub Akhisar Belediyespor zahraje evropské poháry, základní skupiny Evropské ligy mu zajistil loňský velmi překvapivý triumf v Tureckém poháru. V této soutěži rozhodně nebude mít přehnané ambice, určitě však bude chtít získat aspoň nějaký cenný výsledek. Začít tak může proti Krasnodaru.

Spolu s Trnavou, Dudelange, Jabloncem a Sarpsborgem jsou tak domácí jedním z pěti klubů, pro které bude Evropská liga naprostou premiérou. Kdyby se jim podařilo bojovat o postup, rozhodně by se jednalo o překvapivou záležitost. Přece jenom jejich nynější soupeř, Sevilla a Standard Lutych patří již k ostříleným účastníkům evropských pohárů.

Na soupisce má turecký celek několik zajímavých jmen, kteří dříve působili i v top evropských soutěžích. A třeba Charles Kaboré spolu s Jevhenem Selezňovem by v tomto klání mohli mít o motivaci navíc, pokud tedy zavzpomínají, jak působili v Krasnodaru, akorát u konkurence v Kubani, a jak vypjatá derby se svým sokem v minulosti sváděli.

Co se výsledků v letošním ročníku týče, maloval si klub z asi statisícového města Akhisar určitě lepší budoucnost. Sice zkraje srpna urval Turecký superpohár a přidal další cennou trofej do své sbírky, jenže v lize následně získal z pěti kol doposud jen dva body, a nachází se na samotném dně tabulky. O víkendu venku mimochodem nestačil v Ankaragücü.

Tyhle výsledky stály před pár dny místo trenéra Safeta Sušiče, který tak mužstvo proti Krasnodaru nepovede. Bosenský lodivod působil u týmu opravdu jen pár týdnů poté, co nahradil úspěšného Okana Buruka. "Rozhodli jsme se s ním ukončit smlouvu. Přejeme mu hodně úspěchů v nadcházejícím období," stroze vyslalo zprávu do světa vedení.

Krasnodar loni vybojoval v ruské lize slušné čtvrté místo a zajistil si taktéž přímou účast v nynější soutěži. V podstatě je již jejím tradičním účastníkem, v minulosti se základních skupin zúčastnil třikrát, pouze jednou nepostoupil z předkol, a to v loňské sezóně. Jeho dosavadním maximem v Evropské lize byl postup do osmifinále.

Svěřenci trenéra Murada Musajeva budou v tomhle duelu mírným favoritem, v domácí soutěži si navíc vedou velmi obstojně, ze sedmi kol čtyřikrát vyhráli a jednou remizovali. O minulém víkendu se doslova vyřádili na půdě Machačkaly, kde vstřelili hned čtyři branky. Akorát v obraně to asi není úplně ono, čisté konto udrželi jen dvakrát.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.72 - 3.40 - 2.09
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sevilla FC (ESP)00000:00
 FK Krasnodar (RUS)00000:00
 Standard Lutych (BEL)00000:00
 Akhisar Belediyespor (TUR)00000:00
Skupina K
Stade Rennes - FK Jablonec  (čtvrtek 18:55)
Jablonec ve čtvrtek čeká přelomový zápas, neboť se poprvé v historii představí v základní skupině evropských pohárů. Do hlavní fáze Evropské ligy vstoupí utkáním na půdě francouzského Rennes, za které chytá český reprezentační gólman Tomáš Koubek. Hosté se v Bretani pokusí favorita obrat o body a spravit si chuť po dvou ligových porážkách za sebou.

"Byl to jeden z našich cílů dostat se do skupiny. Povedlo se nám to a teď před námi stojí první zápas venku v Rennes. Myslím, že převládá spíš natěšení než nějaký strach," řekl novinářům kapitán Tomáš Hübschman, který jako jeden z mála členů jabloneckého kádru už poháry hrál.

Trenér Petr Rada doufá, že jeho svěřenci nebudou z premiéry ve skupině příliš nervózní. "Hráči o tom určitě přemýšlejí, že je to Evropská liga, v hlavách to mají. Je to zavazující vůči českému fotbalu. Čeká nás hodně kvalitní soupeř, který hraje v lize mistrů světa. Ale myslím, že se nemáme čeho bát. Chtěli jsme do Evropy, dostali jsme se tam a teď musíme zabojovat," uvedl Rada.

"Pokud byste měl strach, nemůžete hrát fotbal. Není to o strachu, ale o tom, že je to pro hráče reklama, Evropa vám zajistí větší zviditelnění. Už několikrát jsem říkal, že české týmy v pohárech nikdy velkou ostudu neudělaly, většinou to zvládaly, tak doufám, že se k tomu připojíme," řekl bývalý reprezentační kouč.

Severočeši by byli spokojeni, kdyby na úvod skupiny, v níž jsou ještě Dynamo Kyjev a Astana, neprohráli. "Každý bod, který bychom udělali, by pro nás byl hodně povzbuzující. Nehraje se ale na jeden zápas, hrajeme na šest," upozornil Rada.

"Pro nás je to historicky první zápas ve skupině, oni jsou přece jen trochu zkušenější. Jsou větší tým s větším jménem než my, takže určitě nebudeme favorit. Vzhledem k tomu, že první zápas ve skupině hrajeme venku, byl bych asi s bodem spokojený," uvedl Hübschman.

Jablonec v posledních dvou soutěžních zápasech prohrál 0:2 v Opavě a 0:3 s Mladou Boleslaví. "Porážku s Boleslaví jsme si rozebrali v pondělí a od úterý jsme se připravili už na Rennes. Myslím, že je dobře, že hrajeme hned brzo, že se v tom nebudeme dlouho patlat," prohlásil Rada.

Rennes se vrací do hlavní fáze pohárů po sedmi letech, při dosavadních třech účastech ve skupině nevyhrálo ani jeden ze 14 zápasů. "I tohle je pro nás motivace, věřím, že budeme přepisovat historii. Chceme určitě postoupit. Jsem rád, že začínáme doma s Jabloncem, věřím, že kvalita bude na naší straně," řekl Koubek, který s několika jabloneckými hráči působil při minulých angažmá. Kouč Rada jej zase krátce vedl ve Spartě.

"Těším se na každého českého hráče, který působí venku. Tomáš dělá ve Francii dobrou reklamu českému fotbalu. Jsem rád, že jsem mohl Tomáše trénovat ve Spartě, protože je to výborný kluk a hlavně dobrý gólman. Doufám, že ve čtvrtek bude mít třeba slabší chvilku," usmál se Rada.

Je si vědom, že pátý tým minulé sezony francouzské ligy je silnější doma, kde od února prohrál jediný z devíti soutěžních zápasů. "Viděli jsme je v několika zápasech, měli jsme tam i pozorovatele. Budou chtít hrát ofenzivně, hlavně doma jsou velmi silní, především ze standardek," řekl Rada.

Zápas v Rennes začne ve čtvrtek v 18:55.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Koubek - Zeffane, Da Silva, Mexer, Bensebaini - Bourigeaud - André, Grenier, Lea Siliki, Del Castillo - Siebatcheu.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Masopust, Trávník, Považanec, Jovovič - Doležal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.42 - 7.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo Kyjev - FC Astana  (čtvrtek 18:55)
Dynamo Kyjev začne skupinovou fázi Evropské ligy doma na stadionu Olimpijskyj proti Astaně. Svěřenci trenéra Alexandra Chackeviče chtějí dát zapomenout na vyřazení z Ligy mistrů i herní trápení z domácí soutěže. S Astanou se utkají vůbec poprvé v historii.

Vyřazení v předkole Ligy mistrů od Ajaxu Dynamo pořádně rozhodilo, protože od té doby skvěle fungující tým napříč všemi soutěžemi ani jednou nevyhrál. V ukrajinské Premier Lihe dokonce ztratit třikrát v řadě! S Oděsou a Luhanskem remizoval, zatímco doma senzačně padl s Karpaty Lvov. Špatné výsledky se logicky promítly do průběžné tabulky, Dynamo je v ní až na třetím místě, navíc se sedmibodovou ztrátou na vedoucí Šachtar Doněck!

V evropských pohárech je Dynamo stálicí. V minulé sezoně sice stejně jako letos v LM chybělo, ale v Evropské lize po suverénní jízdě základní skupinou dokráčelo až do osmifinále, kdy bylo nad jeho síly italské Lazio.

Soupeřem Chackevičových mužů bude FK Astana. Kazašský klub není v Evropě žádným nováčkem, spíše naopak. Loni si například zahrál vyřazovací fázi Evropské ligy, kde nestačil v zajímavém dvojzápase na Sporting Lisabon.

Astana patří ve své zemi k nejúspěšnějším týmů. Loni získala titul a i letos, po 24.kolech vede celou soutěž o čtyři body před Kajratem Almaty. Generálka na zápas Evropské ligy proti Dynamu Kazachům zrovna dvakrát nevyšla a domácí bezbranková remíza s Kaisarem Kyzylorda je ztrátou.

Dynamo Kyjev se s Astanou ještě nikdy neutkal. Půjde tedy o první vzájemnou konfrontaci a favoritem v ní zůstává ukrajinský celek.
Dynamo Kyjev - pravděpodobná sestava:
Bojko - Kedziora, Burda, Kadar, Pivarić - Sydorčuk, Šepelev - Cyhankov, Bujalskyj, Verbić - Rusyn
FC Astana - pravděpodobná sestava:
Mokin - Aničič, Pedro Henrique, Tomasov, Kabananga - Logviněnko, Bejsebekov - Zajnutdinov, Murtazajev, Malij - Sagnajev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.48 - 6.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dynamo Kyjev (UKR)00000:00
 FC Astana (KAZ)00000:00
 Stade Rennes (FRA)00000:00
 FK Jablonec (CZE)00000:00
Skupina L
PAOK Soluň - Chelsea FC  (čtvrtek 18:55)
Marcos Alonso to řekl dost výstižně. Když sledoval los základních skupin Ligy mistrů, měl chuť mrštit ovladačem na televizi. Tak naštvaný byl, že se Chelsea do nejprestižnější klubové soutěže světa neprobojovala. A tak se vedoucí celek letošní Premier League musí spokojit s béčkovými výjezdy v Evropské lize. Ten do slunné Soluně ale patrně nebude úplně nepříjemný.

V Londýně hlásí na zítřek 21 stupňů a oblačno. Ke klasice chybí už jen nějaká ta kapka. Zato v Řecku bude skoro třicet, azzuro, taková pozdní zářijová dovolená. A faktem je, že většina opor Chelsea si do Soluně skutečně přijede akorát prohřát kosti.

Blues ještě nikdy základní skupiny Evropské ligy nehráli. Jen jednou se zapojili do vyřazovací fáze poté, co ostudně vypadli coby obhájci už ve skupinové fázi Ligy mistrů. Jak to dopadlo, to si jistě všichni pamatujeme. A taky si pamatujeme, že čtvrteční večery patřily především náhradníkům a mladým nadějím. A to se dá očekávat i letos.

Hazard, Kanté, Jorginho, Azpilicueta, Rüdiger nebo Alonso, ty největší hvězdy Chelsea by měly dostat volno. Na šanci pak čekají nejen trpěliví náhradníci typu Zappacosta, Moses, Christensen nebo Barkley, ale třeba taky dvě mladé komety. Hudson-Odoi zářil v přípravě a Ethan Ampadu dokonce i nedávno v reprezentaci. Právě na ně se fanoušci Blues těší nejvíc.

Totéž asi neplatí o příznivcích PAOK Soluň, kteří by, když už na jejich stadion přijede takový tým, raději sledovali v akci právě Hazarda a spol. Řekové jsou zkušeným evropským mužstvem, před dvěma lety postoupili i přes Liberec ze skupiny Evropské ligy, a tehdy do byla čtvrtá účast ve skupinové fázi za sebou.

V kádru PAOKu je třeba i dvaadvacetiletý záložník Chuba Akpom, který hrával Premier League spolu s Olivierem Giroudem za Arsenal. Hvězdami týmu ze Soluně jsou ale jiní borci - třeba bývalý spoluhráč Jorginha z Neapole Omar El Kaddouri nebo dvorní střelec Aleksandar Prijović. Ten už dal v letošní sezóně pět branek a byl strůjcem postupu až do play-off o Ligu mistrů.

Řecký klub zatím vyhrál všechny tři zápasy domácí soutěže a rád by si přenesl formu i do velkého zápasu s Chelsea. Ta je v lize taky stoprocentní a bude jasným favoritem. Do sestavy by se měl konečně vrátit uzdravený Cesc Fábregas, jenž by mohl simulovat Jorginhovu dirigentskou pozici uprostřed zálohy. Šanci na levém beku promarnil zraněný Emerson, takže nejspíš opět nastoupí Marcos Alonso.
PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Paschalakis - Matos, Crespo, Varela, Freitas - Silveira Junior, Canas - Lima, El Kaddouri, Biseswar - Prijović
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Caballero - Zappacosta, Christensen, Cahill, Alonso - Ampadu, Fábregas, Barkley - Moses, Morata, Willian
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.20 - 4.11 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
MOL Vidi FC - BATE Borisov  (čtvrtek 18:55)
Skupina L, to je pro většinu fanoušků "Chelsea a zbytek". Pro ostatní týmy, mezi které patří i BATE Borisov a maďarský MOL Vidi je však účast v základní skupině Evropské ligy úspěchem. A právě vzájemný souboj těchto týmů může být rozhodujícím v boji o postup do vyřazovací fáze.

Tam by se rádi viděli fotbalisté Borisova, u nichž by se o slově "úspěch" z předchozího odstavce dalo polemizovat. Běloruský hegemon, který ovládl domácí ligu dvanáctkrát v řadě, byl v posledních 10 letech hned pětkrát v základní skupině Ligy mistrů a v Evropské lize si dvakrát zahrál i na jaře.

To Videoton má se skupinovou fází evropských soutěží mizivé zkušenosti. Dostal se tam vlastně jen jednou, v sezóně 2012/13 doma porazil Sporting i Basilej a k postupu dál mu chyběly tři body. Po šesti letech tak mají jedinečnou šanci konečně uspět. Jeho soupeři patří k těm hratelnějším, přesto jsou Maďaři spíš outsiderem.

I proto, že neprožívají zrovna zářivé období. Zatímco Borisov, jehož soutěž se hraje opačným systémem jaro - podzim, vládne zbytku tabulky se sedmibodovým náskokem, Vidi je v maďarské OTP Bank lize až osmé. V součtu s Ligou mistrů vyhráli z posledních osmi zápasů jeden jediný!

Na Borisov navíc ani nemá dobré vzpomínky. Před třemi lety se totiž oba celky utkaly ve třetím předkole Champions League a asi není potřeba dodávat, kdo odcházel spokojenější. Po remíze v Székesfehérváru si běloruský mančaft pohlídal domácí odvetu a po výhře 1:0 postoupil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.04 - 2.79
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC (ENG)00000:00
 PAOK Soluň (GRE)00000:00
 BATE Borisov (BLR)00000:00
 MOL Vidi FC (HUN)00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
sajmon10

Slavia by mohla využít zatím špatnou formu Bordeaux. A Jablonec může jen překvapit, ale věřím, že se kluci hecnou a neprohrajou

Reagovat
smazaný uživatel

Vidim to na neprohru PAOKU a výhru Spartaku za skvělý kurzy

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille-Frankfurt +3@ 2.2, Rennes+Marseille @ 2.46

Reagovat
smazaný uživatel

Anderlecht -1@ 2.37, Bordeaux @ 3.9

Reagovat
smazaný uživatel

Chelsea a Arsenal by měli bez problémů postoupit ze skupiny. Pokud tedy nedojde k nějakému nečekanému zkratu, čemuž sám nevěřím.

U Celticu to bude trochu obtížnější, ale šance tam je.

Jak je vlastně možné, že můžou hrát stejnou soutěž (dokonce stejnou skupinu) dva týmy, které mají jednoho majitele?

Reagovat
jenculko

Nemaju rovnakeho majitela preto hraju jednu skupinu :D

Reagovat
smazaný uživatel

Aha

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele