Evropská liga - preview prvních zápasů osmifinále

10.03.2016, 08:46, aktualizováno 10.03.2016, 08:46
Previews
Druhá nejprestižnější evropská klubová soutěž pokračuje osmifinálovými zápasy. Pražská Sparta přivítá Lazio Řím, Šachtar Doněck si to rozdá s Anderlechtem, Basilej se Sevillou, Dortmund ve velmi atraktivním klání poměří síly s Tottenhamem a Fenerbahçe vyzve Bragu. Leverkusen cestuje na hřiště Villarrealu, Bilbao ve španělském souboji přivítá Valencii a Liverpool vyzve Manchester United...
Šachtar Doněck - RSC Anderlecht  (čtvrtek 19:00)
Hráči Šachtaru Doněck dokázali v prvním vyřazovacím kole EL zdolat silné německé Schalke po výsledcích 0:0 a 3:0, nyní mají při své cestě do čtvrtfinále papírově snadnějšího protivníka. Ukrajinský velkoklub v prvním zápase přivítá belgický Anderlecht a bude plnit úlohu favorita. Hosté dokázali v předchozí fázi vyřadit řecký Olympiakos, když na půdě soupeře postoupili díky dvěma brankám až v prodloužení.

Domácí celek se v tuto chvíli nachází na čele ligové tabulky, v sedmnácti zápasech získal úctyhodných 46 bodů a kromě patnácti výher má na kontě jen jednu remízu a jednu porážku. Nicméně letos má v zádech velmi vážného konkurenta, druhé Dynamo Kyjev je na tom totiž bodově úplně stejně. Naposledy si dlouhodobě nejúspěšnější ukrajinský výběr dokázal poradit s Vorsklou v poměru 3:1.

Hostům se v tuto chvíli v belgické lize tolik nedaří. V předchozích třech zápasech uhráli pouze jeden bod po remíze s Lutychem, minule prohráli na půdě Mouscronu 1:2. Před posledním kolem základní části jsou na třetí pozici s dvaapadesáti body a na vedoucí Bruggy mají manko devíti bodů. Oba dva celky se spolu na evropské úrovni v novodobé historii ještě neutkaly a čeká je tak vzájemná premiéra, Šachtar by alespoň doma měl mít navrch.

Utkání Šachtartu se i tentokráte odehraje ve Lvově, trenér Mircea Lucescu se bude muset obejít bez tří důležitých hráčů. Mimo hru je Stepaněnko, nespecifikované zranění nepustí na trávník Azeveda s Denthinem. "Soupeře nesmíme v žádném případě podcenit, má velkou kvalitu a může nás hodně potrápit. Domácí zápas bude velmi důležitý a musíme na něm stavět. Anderlecht je houževnatý protivník, nedá nám jediný centimetr prostoru," uvedl Lucescu s notnou dávkou opatrnosti.

Belgický tým přijede na Ukrajinu bez Obradoviče a Isekeho (zraněné koleno), k dispozici nebude ještě ani Dendoncker (poraněný zadní stehenní sval) a Hassan. "Možná nás čeká ještě tvrdší oříšek, než před čtrnácti dny. Mírnou výhodou může být odveta na domácím stánku, ale nesmíme tady úplně propadnout. K úspěchu bude potřeba kvalitní defenzíva a pevně věříme, že se nám podaří například z brejku vsítit alespoň jeden gól," uvedl kouč RSC Besnik Hasi.
Šachtar Doněck - pravděpodobná sestava:
Pjatov - Srna, Kučer, Rakitskij, Ismaily - Malyšev, Kovalenko, Marlos, Taison - Eduardo; Ferreyra
RSC Anderlecht - pravděpodobná sestava:
Proto - Büttner, Deschacht, Mbodji, Najar (Heylen) - Acheampong, Defour, Tielemans, Praet - Okaka, Djuričič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Basilej - Sevilla FC  (čtvrtek 19:00)
Favorizovaná Sevilla může udělat další krok k tomu, aby se mohla opět dostat do finále své oblíbené soutěže. Musí však zlepšit výkony na venkovních hřištích, což jí dělá velký problém. Využije toho domácí Basilej a začne dvojutkání lépe?

Sevilla by se moc ráda dostala opět do finále a v ideálním případě se opět radovala z trofeje. Ráda při tom vzpomíná na chvíle v loňském roce, kdy porazila Dněpr Dněpropetrovsk poměrem 3:2 a zvedla nad hlavu cennou trofej. Podařilo se jí to už podruhé v řadě, takže pokud by zvládla také příští finále, stala by se prvním celkem, kterému se kdy povedlo vyhrát Evropskou ligu třikrát v řadě!

Poté, co se tým trenéra Unaie Emeryho dostal do Evropské ligy z Ligy mistrů, se mu zatím povedlo vyřadit norský celek Molde. Teď jej čeká soupeř trochu více ostřílený a nebezpečný. Začíná se na hřišti Basileje a hosté určitě doufají, že se na St. Jakob-Park ještě vrátí. Ano, právě Basilej totiž v květnu hostí finálový duel Evropské ligy, kterého by se Sevilla jistě ráda zúčastnila.

Zkušený obránce Sergio Escudero pak doufá, že on i jeho spoluhráči dokáží uhrát v Basileji již nyní dobrý výsledek. Na tiskové konferenci před duelem zmínil: "Už ve čtvrtek nás čeká Basilej a my doufáme, že dokážeme domů přivézt dobrý výsledek. Sníme o tom, že vyhrajeme Evropskou ligu znovu. Máme skvělý kádr, mnoho skvělých fotbalistů a především táhneme za jeden provaz," zmiňuje Escudero.

"Musíme se ale zaměřovat na několik malých cílů a jít od zápasu k zápasu. Vždycky tvrdě bojujeme a hrajeme na vítězství. Nezáleží na tom, jestli hrajeme doma nebo ne. Zdá se, že v utkáních na půdě soupeře nemáme moc štěstí. Jsme ale odhodláni vyhrát v Basileji a do odvety jít s lepším výsledkem. Kdy jindy zlomit naše prokletí, když ne v soutěži, ve které se nám mimořádně daří?"

Tyto dva týmy se v rámci Evropské ligy ještě nikdy nepotkaly. Basilej se opírá o domácí formu a také je mnohem více odpočinutá. Její poslední soutěžní klání se totiž odehrálo na konci minulého měsíce, neboť duel Super League s Luganem byl odložen. Basilej musela na své cestě k tomuto utkání porazit nepříjemný francouzský celek Saint-Étienne, k čemuž nakonec pomohla druhá branka Zuffiho v napínavé domácí odvetě.

Právě v tomto duelu byl vyloučen mladík Breel Embolo, který tak bude domácím scházet. Dalšími zraněnými hráči jsou Akanji a mladík Boëtius. Hrát by neměl ani zraněný Šporar. Sevillu rovněž trápí několik absencí. Ať už je to Pareja nebo Krychowiak, i když polský záložník by se mohl stihnout uzdravit. Zdravotní problémy má také český brankář Tomáš Vaclík. Basilej se opírá také o fakt, že v rámci UEFA soutěží doma prohrála jen jedno utkání ze šesti.

Sevilla naopak v této sezoně soutěží pod hlavičkou UEFA prohrála všechna čtyři klání, zatímco ve všech soutěžích dohromady se jí podařilo zvítězit na půdě soupeře jen třikrát! Naposledy si v rámci La Ligy rozdělila body v Getafe, což můžeme také brát jako selhání. Podaří se hostům ze Španělska konečně prolomit smůlu na cestách, nebo se jako první bude radovat domácí Basilej a zajistí si lepší výsledek do odvety?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.50 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 19:00)
Jedním z šlágrů čtvrtečního osmifinále Evropské ligy bude bezesporu souboj Borussie Dortmund s Tottenhamem Hotspur. Oba celky se momentálně shodně vyhřívají na druhé příčce ligové tabulky s pětibodovým odstupem na lídra soutěže a stále se tak boje na domácí frontě nevzdávají. Přesto nepřichází v úvahu, že by v jejich vzájemném střetnutí maximální touha zvítězit...

Spurs poněkud kuriózně ještě nikdy v klubové historii v soutěžním zápase nenarazili na německého soka, a tak je na bouřlivém Westfalenstadionu čeká pořádná premiéra se vším všudy. Šancím londýnského celku příliš nenahrává ani fakt, že Dortmund za celou dosavadní bundesligovou sezonu na vlastním stadionu ještě ani jednou neprohrál. Manažer Kohoutů Mauricio Pochettino, jehož ve čtvrtek čeká zrovna jubilejní stý zápas ve funkci, tak přiznává, že jeho mladou skvadru čeká pořádný zatěžkávací test.

"Borussia Dortmund má velmi dobré hráče, vlastně celý tým, navíc se skvělým koučem - Thomas je fantastický a prokazuje to od počátku sezony," pěl argentinský manažer na své tiskové konferenci chválu na adresu svého protějška Thomase Tuchela. "Líbí se mi, jak hrají, a myslím, že to pro nás bude správná výzva. Čeká nás dle mého zápas proti jednomu z nejlepších týmů v Evropě."

Pochettina čeká jisté žonglování se základní sestavou, neboť Dele Alli si odbývá karetní trest, Danny Rose zůstal doma se zraněným lýtkem a Eric Dier dostal po sérii náročných zápasů volno. "Nacházíme se ve fázi, která je pro hráče náročná. Potřebujeme tým oživit, potřebujeme rotovat," tvrdí Pochettino.

Hlavním předmětem spekulací okolo Dortmundu se v tomto týdnu stal možný odchod Ilkay Gundogana. Německý záložník byl totiž spatřen po boku ředitele Manchesteru City Txikiho Begiristaina, což jen rozvířilo spekulace o jeho blížícím se přestupu do anglického celku. "Jestli jsem přesvědčený, že zůstane? Opravdu nevím," přiznává Thomas Tuchel. "Mohu to říci jen tehdy, když s námi podepíše novou smlouvu. Vím, co mu můžeme nabídnout, a jestli to pro něj bude dostatečné, tak budu jen rád." Nutno podotknout, že Gundoganovi platí stávající kontrakt pouze do konce příští sezony.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Burki - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - Wiegl, Gundogan - Kagawa, Reus, Mchitarjan - Aubameyang
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Trippier, Alderweireld, Wimmer, Davies - Mason, Dembélé - Son, Eriksen, Lamela - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.33 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fenerbahçe SK - SC Braga  (čtvrtek 19:00)
Turecké Fenerbahce má šanci dosáhnout na velký úspěch, do osmifinále Evropské ligy mu los přidělil celkem schůdného protivníka. Braga sice v letošním ročníku předvádí velmi dobré výkony a dokázala například zvítězit i v základní skupině EL vedle silného francouzského Marseille, nicméně mezi úplně největší favority na vítězství nepatří. V prvním vyřazovacím kole navíc měla obrovské problémy se švýcarským Sionem.

Istanbulský celek si vede poměrně slušně v turecké lize a v tuto chvíli vede se šestapadesáti body o dva body před městským rivalem z Besiktase, který má na druhou stranu zápas k dobru. Fenerbahce v poslední době disponuje velmi dobrou formou, v předchozí fázi si dokázalo poradit s ruským Lokomotivem po výsledcích 2:0 a 1:1. Nyní se pokusí na předchozí úspěchy navázat, proti portugalskému výběru bude plnit úlohu mírného favorita.

Braga na domácí scéně stále zůstává ve stínu tří protivníků z Porta, Benficy a Sportingu. I letos se nachází na čtvrtém místě se sedmačtyřiceti body, před pátou Aroucou je o devět bodů a na třetí Porto ztrácí bodů osm. V úvodním vyřazovacím kole EL dostala papírově slabšího soupeře ze švýcarského Sionu. Po úvodní výhře 2:1 na půdě protivníka musela dvakrát dotahovat náskok a v závěru se hodně klepala, aby neinkasovala potřetí.

Velice pikantní náboj bude mít tento duel pro domácího kouče Vítora Pereiru, který je portugalským rodákem. "Pro tým to může být velká výhoda, neboť znám tamní poměry a na leccos se můžeme připravit. Braga sice není úplně top tým ligy, avšak letos došla už hodně daleko a je vidět, že má velkou kvalitu. Nečeká nás nic jednoduchého, očekávám vyrovnaný souboj o postup," uvedl Pereira. Ten bude postrádat Markoviče vinou poraněné nohy a vykartovaného Diega, otazník visí nad startem Gökhana kvůli problémům se žebry.

Braga přijede do Istanbulu bez Ruie Fonteho, který se léčí po zlomenině nohy, jinak by hosté měli být kompletní. "Jsme odhodláni bojovat na třech frontách. Možná vyhrajeme všechny tři trofeje a také se může stát, že nezískáme vůbec nic. Hlavní je, aby jsme hráli jako tým. Pokud nefunguje správná alchymie, tak se těžko vyhrává, skvělé individuality nemusí nic znamenat," doplnil s velkým odhodláním Pereira.
Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Fabiano - Şener Özbayraklı, Bruno Alves, Kjær, Caner Erkin - Ozan Tufan, Souza - Alper Potuk, Mehmet Topal, Nani - Van Persie.
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Baiano, Boly, Ricardo Ferreira, Goiano - Vukčevič, Luiz Carlos, Rafa Silva, Josué - Hassan, Stojiljković
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.75 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Bayer Leverkusen  (čtvrtek 21:05)
Leverkusen neprožívá povedenou sezónu. A spravit chuť by si mohl právě v Evropské lize. Jenže los mu nahrál do osmifinále hodně těžkého protivníka. Villareal je na domácí scéně na čtvrtém místě za neotřesitelným španělským trojlístkem a navíc má na svého soupeře poměrně dobré vzpomínky z roku 2011.

Domácím každopádně generálka na tenhle duel vůbec nevyšla. Potvrdili, že především v útoku nedokážou najít optimální pohodu, a dokonce před vlastními fanoušky padli s Las Palmas. Dva góly v jednom zápase se jim podařilo vsítit v posledních deseti duelech jen dvakrát. Čtyřikrát za toto období vyšli střelecky naprázdno.

Byť útočník Leo Baptistao nepatří k základním pilířům sestavy kouče Marcelina, i on se nemůže na jaře pyšnit nijak dobrou statistikou, co se přesných zásahů týče. Jedna ligová trefa v roce 2016 je prostě málo. Ostatně v žádné oslnivé formě nejsou ani Cédric Bakambu, Roberto Soldado nebo Bruno Soriano.

Brazilec ví, že klíčovým pro postup bude už první zápas. "I když jsme prohráli s Las Palmas, máme pocit, že jsme na tom dobře," říkal Leo Baptistao. "Jsme zatím spokojeni s tím, co jsme dosud dokázali. Když získáme dobrý výsledek, do Německa pak budeme odjíždět uvolněněji. Využít soupeřových slabin, to je to, o co budeme usilovat."

Domácí nehlásí vyloženě citelné ztráty ve svých řadách před prvním osmifinálovým utkáním. Chybět by měla pouze čtveřice Mateo Musacchio, Jaume Costa, Jonathan dos Santos a Samuel. Bez nich už Žlutá ponorka hraje nějakou dobu. "Můžou se provádět změny, nemáme totiž tolik zranění. Fyzicky jsme na tom dobře," potvrdil Leo Baptistao.

Jestli však Villarealu nemůžeme pochválit útok, pak defenzivní činnost rozhodně ano. Třeba v Primera División inkasoval jen 19 branek a takovými čísly se nemůže pochlubit ani Barcelona s Realem Madrid. Jen Atlético je v tomhle ohledu lepší. Připomeňme, že do další fáze Evropské ligy proklouzlo Marcelinovo mužstvo přes silnou Neapol.

Leverkusen nemá vůbec dobrou náladu. Především v Bundeslize si určitě nepředstavoval, že by mohl okupovat pouze osmou příčku. Jeho aktuální ligová bilance je bídná, za posledních šest kol získal tříbodový výsledek pouze jednou. Spokojenost v uplynulých týdnech zavládla snad jen díky hladkému postupu do osmifinále Evropské ligy přes Sporting.

Jestli španělský celek disponuje pevnými obrannými liniemi, pak Bayer je na tom úplně opačně. Poslední tři utkání rovná se 10 inkasovaných branek! Pro zranění by měli chybět Hilbert, Kampl a Bender, otazník pak visí nad starty Taha, Papadopoulose a Ömera. Oba týmy se střetly naposledy před pěti lety, tehdy německý klub padl v obou střetnutích.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Aréola - Mario Gaspar, Bonera, Víctor Ruiz, Bailly - Castillejo, Bruno Soriano, Tomás Pina, Denis Suárez - Roberto Soldado, Leo Baptistao
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Boenisch, Jedvaj, Ramalho, Wendell - Kramer, Hakan - Brandt, Mehmedi, Bellarabi - Javier Hernández
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Valencia CF  (čtvrtek 21:05)
Ostře sledovaný duel Evropské ligy mezi dvěma španělskými celky začne v Bilbau, kde tamní Athletic přivítá Valencii. Netopýrům se hrubě nedaří a navíc se musí obávat skvělé formy domácího kanonýra Aritze Adurize.

Pikantní souboj představuje duel mezi domácími Basky a hosty z Valencie. Netopýři se v Evropské lize pořádně rozjeli, když nasázeli dohromady deset branek vídeňskému Rapidu. Teď je ale čeká o poznání složitější soupeř, který je starým známým Valencie. Los totiž dohromady svedl španělské duo Bilbao s Valencií a bude zajímavé sledovat, jak se Valencia vypořádá s náročným konkurentem.

Bilbao se opírá o formu skvělého kanonýra Aritze Adurize, který sice nemládne, ale podle mnohých diváků i odborníků s věkem zraje jako to nejlepší víno. Aktuálně táhne zkušený veterán svůj celek, branky střílí jak na běžícím páse a dokonce by se rád znovu podíval do španělské reprezentace při příležitosti ME ve Francii. Zatím nasázel v sezoně již 30 gólů v rámci všech soutěží a prožívá nejlepší sezonu svého života.

Teď by rád "sejmul" svého někdejšího zaměstnavatele. Aduriz se narodil v San Sebastianu, domovském městě úhlavního rivala Bilbaa, Realu Sociedad. A jeho nevlastní otec je zapřísáhlým fanouškem právě Realu Sociedad. Sám Aduriz vzpomíná na své mládí: "Pokaždé, když dám branku do sítě Realu Sociedad, musím pak zavolat svému nevlastnímu otci. Neměl to vůbec jednoduché, protože se mu kamarádi kvůli mně a Bilbau často smáli."

I když měří jen metr osmdesát, právě hra hlavou z něj udělala obáváného soupeře. V této sezoně dal hlavou devět branek a sám říká: "Nikdy jsem nebyl moc vysoký, ale bavilo mě hlavičkování. Takže jsem to zkoušel znovu a znovu. Je to jen o praxi a o tom, že se nesmíte vzdávat. Není to o tom, jestli vyskočíte nejvýš, ale o tom, kdy vyskočíte a jestli si dokážete vybrat to nejlepší místo. Pak už je to snadné," odhaluje Aduriz tajemství svého úspěchu.

Bilbao i díky němu prožívá skvělou sezonu a zračí se to i v posledních třech duelech. Ty Bilbao vyhrálo, dvakrát udrželo čisté konto, a navíc v nich má průměr tří vstřelených branek na zápas. V minulém kole La Ligy se radovalo nad Sportingem Gijón, které porazilo Etxeberríi a Óscara de Marcose. Podaří se Baskům vyhrát i nad Valencií? V posledních dvou vzájemných duelech jí vždy dokázalo vstřelit tři branky.

Baskové se budou muset obejít bez tahounů Ibaie Gómeze a Iňakiho Williamse. Ani Valencia nebude kompletní. Denis Čeryšev má zdravotní problémy svalového rázu a není jedinou absencí Valencie. Se svalovým zraněním laboruje záložník Enzo Pérez, teploty zase má brankář Diego Alves, takže ani trenér Gary Neville nebude mít snadný spánek. Ten ostatně anglický novic na lavičce nemá ani při plné síle svého kádru.

Valencii se vůbec nedaří navázat na dobré výkony a pro fanoušky Netopýrů se tak rýsuje velmi nešťastná sezona. Na změnu to nevypadá ani nyní, protože za poslední tři zápasy Valencie opět upadla do průměru a dva z nich prohrála. Přesto je obránce José Gayá přesvědčen, že je v silách jeho mužstva zlomit nepřízeň osudu. "Jedeme na San Mamés vyhrát, nic jiného nás nezajímá. Máme skvělé hráče a když budeme pozorní, povede se nám vyhrát. Musíme to dokázat už kvůli sobě a fanouškům," říká odhodlaně mladý obránce.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Manchester United  (čtvrtek 21:05)
Odvěká rivalita mezi Manchesterem United a Liverpoolem má opět šanci naplno propuknout, ke všemu výjimečně mimo rámec Premier League. Oba celky totiž dal dohromady los osmifinále Evropské ligy, přičemž první zápas připadl na domácí půdu liverpoolských.

Ani jeden z anglických soků se v celé letošní sezoně netěší nijak dobré formě, přesto půjde bezesporu o jeden z hlavních šlágrů čtvrtečního večera. Ostatně pokud United či Liverpoolu nevyjde snaha probojovat se do nadcházejícího ročníku Ligy Mistrů skrze domácí soutěž, jako poslední záchrana může posloužit právě úspěch na v Evropské lize. Přičtěte si k tomu hluboce zakořeněnou rivalitu a není divu, že tento zápas označil liverpoolský kouč Jürgen Klopp za "matku všech fotbalových utkání".

Německý trenér ale odmítl představu, že by Rudé ďábly považoval za nenáviděného nepřítele. "Nevěřím na fotbalové nepřátele, jen opravdové protivníky. S Louisem van Gaalem nemám sebemenší problém, ale jeho čtvrteční vítězství je zároveň to úplně poslední, co bych si přál."

Klopp se ostatně s nizozemským manažerem United setkal již během svého působení v Německu, kde Gaal trénoval věhlasný Bayern. Ve svém aktuálním angažmá je zkušený trenér pod velkým tlakem, který jen umocnila nedávná prohra 1:0 na hřišti West Bromwiche Albion, která přišla po sérii čtyř výher za sebou. "Prohráli svůj poslední zápas, ale ještě před pár týdny na něj byl mnohem větší tlak, a stejně se s ním dobře vypořádali," tvrdí Klopp. "Kdyby člověk věřil všemu, co se říká a píše v médiích, podlehli byste dojmu, že tam uvnitř klubu panují velké problémy, přitom o tři zápasy později měli znovu Ligu Mistrů na dosah."

Po drobné dvouzápasové pauze by se měl do sestavy Reds vrátit anglický ostrostřelec Daniel Sturridge, stejně jako pravý bek Nathaniel Clyne. Otazník ovšem panuje nad startem Jamese Milnera, jenž vynechal poslední trénink kvůli nemoci.

Louis van Gaal možná v Manchesteru neprožívá ideální momenty své bohaté kariéry, ale přinejmenším v derby s Liverpoolem byl doposud stoprocentní - United pod jeho vedením zvítězili ve všech čtyřech vzájemných zápasech. Jürgen Klopp však odmítá, že by to mělo mít na čtvrtek jakýkoli dopad: "Byl jsem tady jen u jednoho z těch zápasů. Prohráli jsme a asi zrovna nepodali náš nejlepší výkon, ale i tak byl dost dobrý na to, abychom zvítězili. Nakonec však rozhodl o opaku jediný moment," připomenul Klopp branku Wayna Rooneyho ze závěru utkání.

Van Gaal na své tiskové konferenci rázně odmítl, že by Evropskou ligu považoval za druhořadou. Na téma jakéhosi úpadku obou zúčastněných posléze dodal: "Ve fotbale je to normální. Není obvyklé, aby kdokoli dominoval dvacet let za sebou." Jenže jak United, tak Liverpool v minulosti právě dlouhé dekády přece anglickému fotbalu dominovali? "To byla jiná doba. Žijete v minulosti, dle mého je nutné žít v současnosti," reagoval nizozemský manažer na výtky novinářů.

Co se týče zdravotní situace kádru Manchesteru, byl van Gaal nositelem dobrých zpráv. Zpět do hry se totiž vrací Marouane Fellaini stejně jako Antonio Valencia a také Bastian Schweinsteiger, byť nikoho z nich nejspíše ještě neuvidíme v základní sestavě. "Myslím, že v březnu se nám vrátí spousta hráčů, ale není jednoduché určit, kdy už jsou zase navyklí zápasovému tempu," uzavřel Louis van Gaal.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Sakho, Lovren, Moreno - Can, Henderson - Lallana, Firmino, Coutinho - Sturridge
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Smalling, Blind, Rojo - Carrick, Schneiderlin - Depay, Mata, Rashford - Martial
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - SS Lazio  (čtvrtek 21:05)
Sparťané se ve čtvrtek poprvé v klubové historii představí v osmifinále Evropské ligy. Výběr trenéra Zdeňka Ščasného na Letné přivítá Lazio Řím a proti osmému celku italské ligy bude hájit dosavadní neporazitelnost v soutěži.

"Takhle to ale neberu, radši bych předtím dvakrát prohrál a zítra vyhrál. Ale samozřejmě bych byl hrozně rád, kdybychom to zítra byli my, kdo z toho duelu bude pokračovat dál," řekl na tiskové konferenci Ščasný. "Byl bych spokojený s hrou z domácího zápasu s Krasnodarem i výsledkem. Ale před zápasem nikdy nevíte. Někdy jste šťastný za remízu, jindy za těsnou výhru," uvedl.

Sparta má zatím v Evropské lize bilanci šesti výher a čtyř remíz. Navíc vyhrála čtyři poslední zápasy se skóre 8:1. Podobně na tom je však i soupeř, který zvítězil pětkrát a třikrát hrál nerozhodně. V italské lize se však Laziu momentálně příliš nedaří a už tři zápasy za sebou nevyhrálo (2 remízy, 1 prohra).

"Sice se jim v italské lize nedaří, tak o to je to pro nás těžší, protože už neřeší, jestli skončí sedmí nebo desátí, ale řeší Evropskou ligu, což u italských týmů není úplně obvyklé," řekl Ščasný. "Viděl jsem čtyři zápasy Lazia a udělali na mě obrovský dojem. Jsou sebevědomí a o taktice není u italských týmů potřeba mluvit," dodal.

Letenští už by měli mít k dispozici uzdraveného kapitána a nejlepšího střelce Davida Lafatu, otazník naopak visí nad startem záložníka Marka Matějovského, který kvůli potížím s kotníkem nebyl v neděli proti Jablonci ani mezi náhradníky. Ščasný může opět počítat do obrany s Costou, jenž v domácí lize nemohl hrát kvůli kartám.

"Matějovský už trénoval s týmem a dneska tomu zkusí dát sto procent," přidal Ščasný. "Proti Laziu velké změny nechystám. Vrací se Costa, což je velké plus. Frýdek totiž v záloze vypadá trochu jinak než na beku. Sestavu už v hlavě mám, asi nebudeme hrát úplně stejně jako proti Jablonci," dodal.

Trenér Lazia Stefano Pioli očekává těžký zápas, také proto, že Sparta je se 152 fauly a 24 žlutými kartami nejtrestanějším týmem soutěže. "Na agresivní hru odpovíme stejnými zbraněmi. V Evropě nejde hrát jinak, už Galatasaray na nás nastoupil, ale zvládli jsme to," připomněl postup přes tureckého soupeře.

Odveta se bude hrát příští týden v Římě a v případě postupu do čtvrtfinále může Sparta vyrovnat své maximum v Evropské lize a jejím předchůdci Poháru UEFA ze sezony 1983/84. Nejlepší český výsledek v soutěži pak semifinálovou účastí v ročníku 1995/96 zaznamenala Slavia.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Brabec, Holek, Costa - Zahustel, Mareček, Dočkal, Vácha, Frýdek - Krejčí, Lafata
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Biševac, Hoedt, Lulič - Cataldi, Biglia, Parolo - Anderson - Candreva, Klose
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.30 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (355)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele