Evropská liga - preview osmifinálových odvet

19.03.2015, 08:30, aktualizováno 19.03.2015, 08:30
Previews
Dnes večer se rozhodne o všech osmifinalistech letošního ročníku Evropské ligy. Do čtvrtfinále má výborně nakročeno Sevilla, která bude doma proti Villarrealu hájit náskok 3:1. Dramatickou podívanou slibuje souboj AS Řím s Fiorentinou...
Dinamo Moskva - SSC Neapol  (čtvrtek 18:00)
26 let - přesně tak dlouho trvá neapolský půst mezi užší evropskou fotbalovou elitou. Partenopei dosáhli čtvrtfinále velkého poháru naposledy v roce 1989 a nyní mají jedinečnou šanci tento úspěch zopakovat. Dinamo Moskva prohrálo první zápas v Itálii 1:3 a pokud chce postoupit, musí doma předvést špičkový výkon..

Výbuch v Neapoli byl pro Dinamo prvním zaváháním v letošním ročníku Evropské ligy; do té doby ruský klub proplouval soutěží naprosto bez problémů, ve skupině dokonce vyhrál všech 6 zápasů. Chvíli to vypadalo, že sérii bez porážky udrží i po prvním osmifinálovém duelu - Kevin Kurányi se prosadil už po dvou minutách, domácí Gonzalo Higuaín však třemi brankami skóre otočil. Moskevský klub navíc musel dohrávat bez vyloučeného Romana Zobnina.

Nyní mají svěřenci Stanislava Čerčesova jedinou možnost - zvítězit minimálně o dvě branky a připsat si tak pátou domácí výhru v EL za sebou. Ve prospěch Neapole však kromě slušného náskoku mluví i obrovské zkušenosti kouče Rafy Beníteze, odborníka na evropské poháry, a také fakt, že Dinamo stále čeká na první domácí skalp italského oponenta.

Benítez byl po úvodním kole pochopitelně spokojen. "Líbilo se mi, jak hráči zareagovali, když prohrávali 0:1. Nakonec jsme mohli ještě přidat i čtvrtou branku. Ukázali jsme charakter," pochvaloval si španělský kouč. "Tahle výhra je důležitým krokem kupředu, ale v Rusku nás nečeká nic jednoduchého. Abychom postoupili, musíme odvést příkladnou práci," dodal.

Hodně velká pozornost bude upřena opět na Higuaína, jehož hattrick z prvního klání zarovnal jeho počet gólů v letošní EL na šest; více jich mají na kontě pouze Lukaku (7) a Alan (8). "Higuaín je pro nás velmi důležitým hráčem, ale výhra (v prvním kole) byla zásluhou celého týmu," podotkl Benítez.

Dinamo potřebuje góly, a fanoušci čekají, jestli si útočník Aleksandr Kokorin nadělí postupový dárek k dnešním 24. narozeninám; kouč Čerčesov tomu i přes nepříznivý vývoj situace stále věří. "V Neapoli jsme začali podle plánu, ale potom soupeř převzal iniciativu. Po vyloučení to bylo ještě horší. Stále ale máme šanci postoupit, hrajeme v dobré formě," uvedl ruský trenér.

"Rafa Benítez má mnohem více možností než já," dodal ještě, i když dnes se tento rozdíl lehce smazává - zatímco totiž domácí mají kromě suspendovaného Zobnina k dispozici kompletní kádr, Partenopei budou postrádat zraněné Gargana s Michuem (oba stehno). Otazníky se navíc vznáší nad případnými starty Insigneho (koleno) a Koulibalyho (stehno).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.60 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo Kyjev - Everton FC  (čtvrtek 19:00)
Ve velmi dobrém rozpoložení odlétali fotbalisté Evertonu na dalekou cestu na východ - do Kyjeva. Aby také ne, když si s sebou do odvety přivážejí vítězství 2:1 z úvodního duelu a navíc naposledy o víkendu porazili Newcastle 3:0. Nicméně ještě lépe se v domácí soutěži daří i Dynamu a výsledek z Liverpoolu se pro ně rozhodně nezdá nikterak beznadějný.

Dynamo vskutku v ukrajinské lize nemá konkurenci. V letošní sezóně ještě nepoznalo hořkost porážky, remizovalo pouze třikrát a v novém roce ještě nedostalo ani gól. Naposledy uštědřili debakl 5:0 Mariupolu, klubu z přístavního města ovládaného separatisty. V tabulce se v čele pyšní sedmibodovým náskokem na druhý Šachtar Doněck.

Na druhé straně Everton sice naposledy, jak už bylo výše zmíněno, jednoznačně porazil na domácí půdě Newcastle 3:0, o což se svými góly zasloužili McCarthy, Lukaku a Barkley, ovšem jinak se mu v aktuálním ročníku Premier League příliš nedaří a místo o poháry bojuje o záchranu. V Evropské lize však Martínezova družina válí, prohrála zatím pouze s Krasnodarem, když už měla jasný postup, a po vítězství z prvního souboje nejsou Toffees daleko od postupu mezi nejlepších osm.

Pokud by se Evertonians něco podobného podařilo, jednalo by se o velký úspěch - vždyť klub z modrého břehu řeky Mersey se do čtvrtfinále na evropské scéně probojoval naposled v sezóně 1984/85 a tehdejší ročník Poháru vítězů pohárů tehdy parta okolo Andyho Graye dokonce celý opanovala. Tato sezóna se řadí k nejúspěšnějším v historii klubu.

V případě Dynama nemusíme jít tak hluboko do historie, nejslavnější ukrajinský celek se do čtvrtfinále Evropské ligy podíval v ročníku 2010/11, když v osmifinále paradoxně vyřadil rovněž anglický tým - Manchester City. Napodobit tento úspěch by si přál i útočník Andrij Jarmolenko. "Everton je dobrý tým, což v prvním zápase ukázalo, ovšem nedisponují ničím zvláštním, prostě je to pouze dobrý, kvalitní tým, který ale je k poražení. Výsledek 2:1 není špatný nebo rozhodující, stačí nám vstřelit jeden gól a už postupujeme," uvedl rychlonohý fotbalista.

Kouč Serhij Rebrov se bude muset na olympijské stadionu v Kyjevě obejít bez zraněného Makarenka a suspendovaného Belhandy. Francouz si na rozdíl od svého kolegy Jarmolenka, jenž uspěl s odvoláním, musí odpykat třízápasový trest za vyloučení z utkání s Guingampem. Hostům z Goodison Parku zase nepomůžou zranění Hibbert, McGeady, Oviedo a Pienaar.

Everton se může stát jediným zástupcem kolébky fotbalu v evropských pohárech. Z Ligy mistrů totiž už vypadli Chelsea i Arsenal a špatné vyhlídky má také Manchester City, v Evropské lize zase hned v prvním vyřazovacím kole skončil Tottenham i Liverpool. Jestli se Toffees povede alespoň trochu napravit pověst anglickým mužstvům, můžete sledovat ve čtvrtek od 19 hodin na Nova Sport.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - ACF Fiorentina  (čtvrtek 19:00)
Domácí AS se pokusí v utkání s Fiorentinou zachránit nepříliš povedenou sezonu. Do zápasu na vlastní půdě jdou s lehkou výhodou, protože dokázali vstřelit v prvním utkání gól na hřišti soupeře. V minulých měsících a letech bylo na stadionu Olimpico domácí mužstvo favoritem, ale ty doby již dávno pominuly.

Aktuálně se Vlkům vůbec nedaří. V týmu nefunguje řada věcí a sami hráči otevřeně hovoří o krizi. Ta je vidět také z nedávných ligových výsledků. AS v Serii A vyhrálo naposledy proti Cagliari, když cestovalo na Sardinii začátkem minulého měsíce. Od té doby se z týmu trenéra Rudiho Garcii stalo mužstvo bez tváře, nápadu a výher. Body sbírá AS postupně a jen pomocí remíz. Hráči i trenér se dostávají pod palbu kritiky a je jasné, že atmosféra v kabině není nejlepší. A když se hra AS zlepšuje, ani tehdy nedokáží Giallorossi utkání vyhrát.

Důkazem může být poslední ligové klání se Sampdorií Janov. Asi každý divák, který utkání viděl, bude souhlasit s tím, že po celý první poločas bylo AS jasně lepší. Tým kolem kapitána Francesca Tottiho předváděl pohledný a dynamický fotbal a několikrát se díky tomu dostal do mnoha šancí. Ani jednu z nich ale útočníci neproměnili. Zřejmě právě v útoku tlačí AS pata, protože Seydou Doumbia je mimo kondici i formu a jediným hrotovým útočníkem je veterán Totti, kterému role hrotového hráče vůbec nesedí.

Sampdoria měla v zápase s domácím AS lepší produktivitu práce a po hodině ji poslal do vedení obránce Lorenzo De Silvestri. Následně si z římské obrany udělal "dobrý den" Luis Muriel, který přesprintoval obránce AS a nadvakrát dostal míč do sítě. V zápase byl navíc vyloučen záložník Seydou Keita. Zkušený záložník Mali byl hlavní postavou minulého utkání s Fiorentinou, protože právě on dal Vlkům naději. Domácí Fialky poslal do vedení Josip Iličić, ale AS nakonec ve druhém poločase srovnalo díky hlavičce Keity na 1:1. K tomu ještě Adem Ljajić neproměnil pokutový kop.

Fiorentina se nemusí Stadia Olimpico příliš obávat, protože v tomto roce jej už jednou pokořila. Oba týmy se zde utkaly v rámci Coppa Italia a Fiorentina byla jasně lepším týmem. Hlavním hrdinou se tehdy stal útočník Mario Gómez, který vstřelil obě branky Violy. Fiorentina své minulé vystoupení v rámci ligy zvládla, ačkoli se pro ni utkání s milánským AC nevyvíjelo vůbec dobře. Milán vedl díky brance Mattii Destra, ale domácí srovnali sedm minut před koncem. A minutu před koncem španělský záložník Joaquín rozjásal zaplněné ochozy!

Trenér Rudi Garcia dobře ví, že v zápase Evropské ligy jde o hodně. V rozhovoru s novináři po zápase se Sampdorií uznal: "Moc mě mrzí, že jsme nedokázali vyhrát. Začali jsme dobře, ale nakonec se všechno zvrtlo. Teď se musíme dívat kupředu. je před námi hodně těžké utkání s Fiorentinou a všichni víme, jak moc je důležité. Rozhodně nemáme v úmyslu se vzdávat. Stačila by nám sice remíza bez branek, ale my chceme a potřebujeme vyhrát. Starosti s postavením v lize budeme řešit až potom," dodal Garcia.

Ten bude v zápase postrádat belgického záložníka Radju Nainggolana, který v minulém utkání dovršil daný počet karet. Mimo hru budou nadále Leandro Castán, Kevin Strootman a Federico Balzaretti. Fit zřejmě nebudou ani Victor Ibarbo a Maicon. Fiorentina má také několik dlouhodobě zraněných, mimo jiné se jedná o Giuseppeho Rossiho a Federica Bernardeschiho. Zcela zdravý nebude ani brankář Ciprian Tatarusanu. Naopak se ale vrací dvojice Savić - Gómez.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Torosidis, Manolas, Mapou, Holebas - Pjanic, Keita, Florenzi - Ljajic, Totti, Gervinho
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovic, Rodriguez, Savic, Alonso - Fernandez, Badelj, Borja Valero - Salah, Babacar, Joaquin
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - Dněpr Dněpropetrovsk  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté Ajaxu svedou tvrdou bitvu o postup do čtvrtfinále Evropské ligy a v domácím prostředí to proti ukrajinskému Dněpru nebudou mít vůbec jednoduché. V úvodním zápase na ukrajinské půdě prohráli 0:1 a pokud chtějí myslet na postup, tak musejí najít recept na precizní defenzívu soupeře. Oba dva celky se v poslední době začínají dostávat do formy a dá se očekávat opravdu zajímavý zápas, i když na druhou stranu také určitě opatrný.

Čtyřnásobný mistr Eredivisie v řadě za sebou se v tabulce nachází na druhém místě s devětapadesáti body, ovšem na vedoucí PSV ztrácí sedm kol před koncem propastných jedenáct bodů. V lize dokázal v minulých třech utkáních zvítězit, naposledy po přesvědčivém výkonu vyhrál na půdě Heerenveenu v poměru 4:1. Nicméně Dněpr ve svých posledních sedmi zápasech hned šestkrát zvítězil a jen jednou remizoval, naposledy si poradil se Záporožím po výsledku 1:0.

Naprosto neprůstřelným dojmem působí defenzíva ukrajinského výběru. Ten v již zmiňovaných sedmi utkáních hned šestkrát udržel čisté konto a inkasoval pouze dvakrát v Evropské lize s řeckým Olympiakosem. "Dobře si uvědomujeme sílu soupeřovy obrany a budeme na ni muset vymyslet recept. V prvním zápase jsme si některé možnosti vypracovali, jenže jsme je nedokázali proměnit a já doufám, že se nám to nyní povede," řekl trenér Ajaxu Frank de Boer.

Ten se bude muset obejít bez zraněného Fischera (problémy se zadním stehenním svalem) a Zimlinga (potíže se stehnem). Alespoň na lavičce by se měl objevit obránce Boilesen, který si v utkání s Heerenveenem poranil oba kotníky, nicméně jeho zranění není nikterak vážné. Na marodce ještě zůstane islandský útočník Kolbeinn Sigthórsson, který stále nepřekonal přetrvávající problémy s kolenem.

Dněpr je v domácí soutěži na třetím místě se sedmatřiceti body a na druhý Šachtar ztrácí jeden bod, na vedoucí Dynamo Kyjev bodů osm. "Je to opravdu velká věc, zahrát si proti tomuto věhlasnému soupeři na jeho stánku před fantastickým publikem. Navíc máme velmi slušnou možnost postoupit a přepsat historii našeho klubu. Na každém postu nám chybí nějaký klíčový hráč a my se budeme muset připravit na ofenzivní smršť soupeře. Jsme perfektně připraveni a odhodláni bojovat," řekl na tiskové konferenci asistent trenéra Olexandr Ivanov, který zastoupil nemocného kouče Myrona Markeviče.

Hosté se budou muset obejít bez vykartovaných Zozulji, Rotana a Fedeckyho. Na marodce se kvůli nespecifickému zranění nachází Matheus, problémy s kolenem na trávník nepustí ani Kravčenka s českým obráncem Ondřejem Mazuchem. Na lavičce by jako brankářská dvojka měl začít český gólman Jan Laštůvka.

"Náš protivník velmi dobře ví, že útočení v úvodu zápasu bude na nás a jistě chce potrestat případné mezery v defenzívě. Musíme být plně soustředění, chceme se koncentrovat pouze na naší hru a musíme hrát velmi trpělivě, což bude v tomto zápase opravdu velmi důležitý faktor. Rádi bychom Dněpr od samého začátku zatlačili na jeho polovinu a pevně věřím, že po konci utkání budeme spokojeni s postupem," dodal optimisticky domácí trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.75 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - Zenit Petrohrad  (čtvrtek 21:05)
FC Turín musí hodně riskovat, chce-li postoupit do další fáze Evropské ligy. Zenit Petrohrad si totiž do Turína kromě mnoha hvězd přiveze také pohodlný náskok z prvního utkání a chce si ještě vylepšit skóre. Rád by využil aktuální formy Granaty, které není rozhodně nejlepší.

Tým trenéra Giampiera Ventury přestal vyhrávat a namísto toho začal body ztrácet. Za posledních pět zápasů ve všech soutěžích dohromady prohrál poslední tři. Nejprve nestačil na Zebry z Udine, poté prohrál právě utkání s domácím Zenitem Petrohrad. Domácí tým se mohl radovat po přesných střelách Axela Witsela, který skóre načal, a po trefě italského obránce Domenica Criscita, který utkání uzavřel. V neprospěch Turína hrál také fakt, že se hosté museli prakticky více než 60 minut obejít bez vyloučeného Marca Benassiho, který výrazně oslabil svůj tým.

Trenér Ventura po zápase smutně dodal, že kdyby jeho tým hrál v jedenácti, jistě by si domů přivezl lepší výsledek. Teď má možnost dokázat, že mluvil pravdu. Morálka jeho týmu ale není právě vysoká, protože ji v minulém kole Serie A poškodilo Lazio. Domácí Turín odnesl formu římského esa Felipeho Andersona, který se trefil dvakrát a rozhodl o tom, že tři body poputují do Věčného města.

Turín může spoléhat alespoň na domácí formu v zápasech evropských pohárů. Ta rozhodně budí respekt, protože Turín prohrál na domácí půdě v rámci evropských pohárů naposledy v roce 1993! Proti bude ale silný Zenit, kterému to zejména v Evropské lize velmi dobře jde. Ve třech zápasech, které dosud odehrál, neinkasoval ani jednu branku! Nejprve nadělil 4 branky holandskému PSV, poté zmiňované dvě branky také italskému sokovi.

Přesto si trenér Giampiero Ventura myslí, že jeho tým má šanci na postup do další fáze. Po ligovém zklamání proti Laziu ihned obracel pozornost svých hráčů i fanoušků na zápas se Zenitem: "Tohle bude Turín, který bude zoufale bojovat o výhru. Musíme dotahovat nepříjemné manko, ale to jsme inkasovali zejména proto, že jsme nedostali šanci hrát v plném počtu. Ta červená karta nás hodně oslabila a myslím, že pokud dohrajeme v plném počtu, mohli bychom postoupit," domnívá se charismatický Ital.

Jeho tým se bude muset obejít bez Giuseppeho Vivese, který je zraněný. Počítat ale znovu může se zkušeným záložníkem Alessandrem Gazzim, který sice kvůli zdravotním problémům vynechal duel s Laziem, ale pro zápas se Zenitem už je opět fit a v nominaci. Také Zenit má jednu dobrou zprávu, protože se po svalových problémech dal dohromady zkušený útočník Andrej Aršavin. Zenit v minulém kole remizoval s Torpédem Moskva díky brance Hulka, který se posléze stal obětí rasistických výroků ze strany fanoušků.

A trenér André Villas-Boas ví, že takové věci do fotbalu nepatří. Snaží se ale rozptýlit atmosféru, aby se jeho hráči mohli soustředit na důležitý duel. "Podobné věci se nedají pochopit, hájit ani vysvětlit. Není to poprvé, co jsme něco podobného zažili, takže se stále ptám, jestli je to v civilizovaném světě vůbec možné. Když se ale něco podobného objeví, já i můj tým máme jediný úkol - nechat to za sebou a soustředit se jen na další zápas," nabádá portugalský stratég. Povede se mu porazit Turín na jeho hřišti a postoupit dál? Rozhodčími zápasu budou pánové Matej Jug, Matej Žunič a Bojan Ul.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimović, Glik, Moretti - Darmian, Farnerud, Gazzi, El Kaddouri, Molinaro - Maxi Lopez, Quagliarella
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Lodygin - Smolnikov, Garay, Neto, Criscito - Rjazancev, Witsel - Hulk, Šatov, Danny - Rondon
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.20 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - VfL Wolfsburg  (čtvrtek 21:05)
Jeden z nejsledovanějších osmifinálových dvojzápasů má po prvním kole jasný (a dost možná předvídatelný) vývoj - Wolfsburg doma udolal trápící se Inter Milán 3:1 a na San Siro si tak veze dvoubrankový náskok. Domácí přitom dnes nehrají pouze o postup mezi nejlepší osmičku, ale také o vlastní budoucnost..

Alespoň tak soudí jejich kouč Roberto Mancini. Populární "Mancio" převzal v průběhu sezony tým po neúspěšném Walteru Mazzarrim, očekávaný impuls se ale zatím nedostavil - Nerazzuri dokonce naposledy v lize pouze remizovali s Cesenou a vidina evropských pohárů pro příští sezonu se jim pomalu vzdaluje. Solidní jízda letošní Evropskou ligou zůstává jednou z posledních šancí, jak ročník ještě zachránit, a Mancini proto bere odvetu smrtelně vážně.

"Ve čtvrtek můžeme být vyřazeni, to je fakt. Chci ale, abyste Wolfsburgu ukázali, o čem je hrát za Inter," sdělil prý kouč svým svěřencům na speciálním mítinku před zápasem. "Závisí na tom naše budoucnost, naše profesní budoucnost," dodal údajně. Jeho apel na hodnoty a tradice klubu by ostatně mohl být účinnou zbraní - Inter je totiž ze všech osmifinalistů jednoznačně nejzkušenějším klubem, sehrál celých 388 evropských pohárových zápasů. Wolfsburg nastoupil pouze k devětapadesáti a je v tomto ohledu naopak největším benjamínkem.

V Německu přitom Nerazzuri nezačali vůbec špatně a brzy šli do vedení po trefě Rodriga Palacia; Vlci ale vyrovnali úspěšnou hlavičkou Nalda, načež o jejich výhře rozhodl dvěma zásahy rozjetý Kevin De Bruyne. Belgický záložník má v roce 2015 vůbec fantastickou formu, a právě on by mohl dnes být strůjcem postupové euforie. "Po vedoucí brance Interu to nebylo jednoduché, ale ve druhé půli jsme začali kontrolovat zápas a nakonec mohli dát i více gólů. Konečný výsledek nám nic nezajišťuje, ale pořád je lepší vést 3:1 než prohrávat 1:3. V odvetě musíme práci dokončit," uvedl šikovný playmaker.

V Itálii se mezitím řeší, jak zabránit tomu, aby se podobný výbuch opakoval podruhé; na přetřes přišla i brankářská otázka. Stabilní jednička a jedna z největších opor klubu, Slovinec Samir Handanović, totiž dostala posledně volno, a náhradník Carrizo nepůsobil v Německu vůbec jistě. Handanoviće však nyní údajně trápí chřipka, takže se mezi tyčemi nejspíš objeví opět Carrizo - Mancini dokonce naznačil, že bude chytat celou Evropskou ligu (tedy v případě dalšího postupu).

Kromě zkušeností může Inter v boji s rozjetým soupeřem nabídnout i dobrou domácí formu - v Evropě je San Siro stále nedobytnou pevností, nepadlo už 11 utkání v řadě, a v pěti letošních domácích zápasech dokonce Nerazzuri udrželi čtyřikrát čisté konto. A pak je tu - jak v rozhovoru pro Gazzetta dello Sport podotkl Massimo Moratti - ještě jedna věc.

"Inter už několik podobných comebacků zvládl," připomněl funkcionář. "V roce 1965 proti Liverpoolu v semifinále Evropského poháru, v roce 1990 proti Aston Ville v Poháru UEFA. Jednou z charakteristik tohoto klubu je, že se nikdy nevzdává a je schopný dokázat cokoliv. Jsem přesvědčen, že vstřelíme několik branek. Wolfsburg na mě (v prvním zápase) nepůsobil neporazitelným dojmem - skórovali díky našim chybám. Darovali jsme jim šance, které by proměnily i jiné týmy," dodal.

Domácím budou dnes chybět zranění Nagatomo se Shaqirim (oba stehno), otazník se pak vznáší nad nemocným Nemanjou Vidićem. Wolfsburg odjel do Itálie bez Aarona Hunta, kterého stále trápí zraněné koleno, a suspendovaného Nalda, autora vyrovnávací trefy z prvního duelu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.80 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Villarreal CF  (čtvrtek 21:05)
Obhájce titulu ze Sevilly hodlá v domácím prostředí proti Villarrealu potvrdit roli favorita a postoupit do čtvrtfinále. Po prvním zápase, v němž Andalusané zvítězili přesvědčivě 3:1, k tomu ostatně mají velmi blízko. Žlutá ponorka bude naopak potřebovat zázrak, aby ještě tento duel zvládla otočit ve svůj prospěch.

Villarreal se ocitl v totožné situaci, jako Arsenal v úterním zápase osmifinále Ligy mistrů. Také londýnský celek se v domácím zápase nevyvaroval zbytečných chyb vzadu a do odvety s sebou táhnul břímě v podobně nutnosti vstřelit alespoň tři góly, aby měl šanci postoupit. Kanonýrům se to nakonec navzdory kvalitnímu výkonu nepovedlo a po výhře 2:0 se s evropskými poháry loučí, nyní bude stejnému osudu vzdorovat i valencijský celek. "Stejně jako naši fanoušci jen doufáme, že se nám podaří zázrak," neskrývá Jonathan dos Santos.

"Chceme našim příznivcům dodat alespoň nějakou radost. Bude to velmi náročné, ale ne nemožné," pokračoval záložník Villarrealu. "Budeme mít podporu dvou tisícovek fandů a budeme z plných sil bojovat a do konce. Jsme opravdu nažhavení."

Žlutá ponorka má letos v Evropské lize slušnou bilanci tří výher z pěti venkovních zápasů, přičemž všechna prvenství navíc činila alespoň dvougólový rozdíl. Přesně to potřebují svěřenci kouče Marcelina i nyní. "Jsem si jistý, že se dostaneme do šancí. Klíčové bude, abychom je proměnili," pokračuje Santos. "Je nám jasné, že hrajeme proti obhájcům trofeje a navíc na jeho stadionu, ale ani to nás nezastaví od toho, abychom s tím zkusili něco udělat."

Tento ryze španělský souboj má také určitý přesah i do domácí ligové soutěže. Oba týmy se totiž přetahují o pohárové příčky a z pátého, resp. šestého místa si v závěru sezony brousí zuby i na případné čtvrté místo, zajišťující kvalifikaci do předkola Ligy mistrů. Mementem navíc pro sevillské musí být i loňský souboj s Valencií, který přestáli jen tak tak. Domácí výhru 2:0 jim totiž soupeř v odvetě zcela umazal, avšak kvůli brance vstřelené na hřišti soupeře se po prohře 3:1 přece jen dostali dále svěřenci Unaie Emeryho.

"Líbilo se mi, že po zápase na Madrigalu v šatně nepanovala žádná velká euforie," popisuje záložník Vicente Iborra. "Chováme k Villarrealu značný respekt a na tom se stále nic nemění. Chceme udržet naši neporazitelnost na vlastním stadionu a odehrát před našimi fanoušky kvalitní zápas."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.80 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Beşiktaş JK - Club Bruggy  (čtvrtek 21:05)
Domácí prostředí, na to chce podle kouče Slavena Biliče spoléhat Besiktas v odvetném osmifinálovém utkání proti Bruggám. Ten si z Belgie odvezl porážku 1:2, takže pokud chce proklouznout dále, velí mu povinnost zvítězit. Hosté však na horkou tureckou půdu přijedou v naprosto pohodové náladě.

Forma aktuálního lídra Jupiler League je více než úctyhodná. Vyhrál hned pětkrát v řadě, přičemž bez větších potíží zvládá poměrně náročný program. Letos v evropských pohárech z 13 utkání, a to včetně předkol, ještě neprohrál. Tahle statistika musí Besiktas určitě budit ze snu. Čeká ho prostě obtížný úkol.

Hostující celek se zkrátka v této sezóně neuvěřitelně vyšvihl. Na domácí půdě je výrazným konkurentem Anderlechtu a v Evropě si vede rovněž parádně. "Pro nás bylo důležité, abychom postoupili do základních skupin. Loni se nám to nepovedlo. A vidíte že jsme dokonce skončili první před Turínem," uvedl kouč Michel Preud'homme.

V prvním utkání sice Bruggy nepředvedly úplně povedený výkon v první půli, v té druhé ovšem dokázaly zareagovat zásluhou De Suttera a penalty Liora Rafaelova na trefu Gökhana Töreho, takže do Turecka odcestovaly s dobrým pocitem. "Chceme dojít co nejdále. Máme sice výhodu, ale budeme čelit bouřlivému publiku," uvědomuje si Preud'homme.

Co se absencí týče, stejně jako minulý týden i nyní nebudou oba týmy kompletní. Hostům se sice uzdravil José Izquierdo, chybět ale bude stále Víctor Vázquez a dále i Sander Coopman a Björn Engels. Besiktas má hned několik otazníků, smířit se ale určitě bude muset s neúčastí Ismaila Köybasiho a Alexandera Miloševiče.

Bilič navíc neví, zda-li bude moci počítat s Cenkem Tosunem, Atibou Hutchinsonem, Serdarem Kurtulusem a Josém Sosou. Ti všichni nejsou zcela fit. "Pokud budeme hrát, jak normálně umíme, postoupíme do čtvrtfinále," byl si jistý domácí lodivod. Jeho mužstvo v předchozí fázi slavilo úspěch nad Liverpoolem.

K tomu mu přitom dopomohli především fanoušci, před nimiž slavný anglický celek skolili nakonec po penaltách. "Tentokráte budeme mít na hřišti sedmdesát tisíc hráčů," těší se Bilič. "I díky nim jsme udolali Liverpool. Celý stadion stojí vždy za námi. Zítra je však prosím, aby byli hlavně trpěliví."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (406)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele