Evropská liga - preview druhých zápasů základních skupin

28.09.2017, 09:21, aktualizováno 28.09.2017, 09:21
Previews
Po Lize mistrů se hlásí o slovo také Evropská liga a zajímavou podívanou slibuje například souboj Zenitu Petrohrad s Realem Sociedad. Lyon bude měřit síly s Atalantou, Arsenal letí až do Běloruska, AC Milán je velkým favoritem souboje s Rijekou...
Skupina A
FC Astana - Slavia Praha  (čtvrtek 17:00)
Slávisty čeká ve čtvrtek druhý zápas základní skupiny Evropské ligy. Český mistr se po úvodním domácím vítězství 1:0 nad Maccabi Tel Aviv představí na půdě kazašského šampiona Astany a na tamní umělé trávě chce bodovým ziskem udělat další krok k postupu. Vzhledem k daleké cestě a čtyřhodinovému časovému posunu odletěli červenobílí k utkání dva dny před výkopem.

Zatímco Slavia na úvod zvítězila, Astana prohrála 1:3 na půdě favorita Villarrealu. Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky ze skupiny. "Nevím, jak to vnímají oni, ale my to vnímáme tak, že se budeme prát o druhé místo ve skupině. Takže tenhle souboj pro ně bude stejně tak jako pro nás velmi důležitý. Budeme se snažit neodjet s prázdnou a bodovat," řekl novinářům slávistický trenér Jaroslav Šilhavý.

Jeho svěřenci se musejí vyrovnat s nezvyklými okolnostmi zápasu. Čekal je více než pětihodinový let, čtyřhodinový časový posun směrem dopředu a navíc se bude hrát na umělé trávě pod zataženou střechou Astana arény.

"Chtěli bychom to udělat tak, jako kdybychom byli tady v našem čase. Zítra třeba budeme snídat ve 12 hodin, takže ty čtyři hodiny zohledníme k našemu biorytmu," podotkl Šilhavý.

Astana díky nezvyklým podmínkám doma v pohárech patnáctkrát za sebou neprohrála a naposledy tam porazila Celtic 4:3. "Hrají velice dobře, jsou klidní v kombinaci, nebezpeční ve hře dopředu a hlavně po stranách mají velmi rychlé hráče. V porovnání třeba s Tel Avivem mají kultivovanější projev, jsou možná o malinko lepší," mínil Šilhavý.

"Co se týče umělky, domácí jsou na to zvyklí, ale věřím, že se dokážeme přizpůsobit. Celtic umělku asi skoro neznal, my na ní hráváme celou zimu, nebo když je špatné počasí. Věřím, že to nebude překážkou, abychom nepodali dobrý výkon. Doma jsme na umělce netrénovali, v Astaně je trochu jiná než na Slavii a navíc jeden trénink nehraje takovou roli. Jsem přesvědčen, že nám bude stačit předzápasový trénink," dodal Šilhavý.

Zatímco Astana je doma prakticky neporazitelná, Slavia venku v pohárech od slavného triumfu nad Ajaxem v roce 2007 osmnáct zápasů nevyhrála. Na hřištích soupeřů se jí nedaří ani v této sezoně, v níž tam v šesti utkáních ještě nevyhrála. O víkendu remizovala 1:1 ve Zlíně a v lize ztrácí na vedoucí Plzeň už osm bodů. "Bavíme se o tom s klukama, taky nás to štve, že nevyhráváme venku. Letíme tam, abychom vyhráli, to je jediné, co chceme," řekl obránce Jan Bořil.

Slavia odletěla do Astany bez klíčového záložníka Josefa Hušbauera, který má virózu. Doma zůstali i Muris Mešanovič a Dušan Švento, naopak Simon Deli a Michael Ngadeu už by měli být k dispozici. Zápas začne ve čtvrtek v 17:00 SELČ.
FC Astana - pravděpodobná sestava:
Erič - Šitov, Postnikov, Aničič, Šomko - Tomasov (Grahovac), Majevskij - Twumasi, Mužikov, Bejsebekov - Kabananga.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kovář - Bořil, Jugas, Bílek, Sobol - Souček - Sýkora, Altintop, Stoch, Zmrhal - Necid.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.26 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Maccabi Tel-Aviv - Villarreal CF  (čtvrtek 21:05)
Maccabi Tel-Aviv na Netanya Municipal Stadium uvítá soupeře z dalekého Španělska, který se nachází v hodně kulminujícím období. Žlutá ponorka z Villarrealu se v Izraeli vynoří s novým trenérem, který je ve funkci jen pár chvil.

K prvnímu utkání letošní skupinové fáze Evropské ligy Villarreal ještě na domácí půdě vedl trenér Fran Escribá. Tehdy se domácí popasovali s Astanou, které nadělili tři branky a dokázali jen jednou inkasovat. I díky tomu přesvědčivě zvítězili a vedou tabulku skupiny A o skóre před pražskou Slavií na druhém místě.

Vedení Villarrealu ale přesto není spokojené s výkony, jaké ambiciózní tým podává. Villarreal je zvyklý nejen produkovat kvalitní fotbal a bavit diváky hrou postavenou na ofenzívě, ale především získávat za své snahy body a bojovat v popředí španělské LaLigy. A tady leží kámen úrazu pro trenér Escribu. Po duelu s Astanou se ještě vše zdálo v nejlepším pořádku a další duel Villarreal opět zvládl, jenže poslední dva zápasy mu nevyšly.

Remíza s Espanyolem byla první varovným signálem a minulé kolo LaLigy pak lze nazvat přímo katastrofou. Žlutá ponorka naprosto nezvládla duel s Getafe a odvezla si domů potupný debakl 4:0! Na klub, který do kádru už mnohé investoval a nebál se trenérovi přivést hráče, na které si ukázal, to bylo už moc. Proto se cesty trenéra s vedením rozdělily. Nástupcem Escriby se stal někdejší hráč Villarrealu Javi Calleja.

A hned jeho první soupeř není vůbec snadný. Ne snad proto, že by se proti izraelskému týmu špatně hrálo, ale trenér nemá moc času na uvedení svých myšlenek a názorů do praxe. Sám je ale odhodlaný udělat maximum, jak říká. "Je přede mnou náročná výzva, protože jsme uprostřed přípravy na klíčové duely. Pevně ale věřím, že mám dostatek odhodlání i kvality na to, abychom tohle rychlé období přechodu zvládli. Společně to dokážeme a určitě se nám povede zlepšit náš projev i výsledky."

Maccabi Tel-Aviv v prvním kole nezvládlo souboj se Slavií a v Praze zůstalo pokořené po brance Tomáše Necida, na kterou nenašlo odpověď. Střelba branek v evropských pohárech dělá izraelskému týmu problémy už od předkola, kde bylo Maccabi rádo v prvním utkání za jedinou trefu a v domácí odvetě spoléhalo na remízu. Té se dočkalo také v posledním ligovém kole, protože se s Haifou rozešlo bez branek.

Se španělským soupeřem nemá Maccabi Tel-Aviv moc zkušeností a dosud se s ním v pohárech utkalo jen jednou. Jednalo se o poměrně starší záležitost ze sezony 1996/1997, kdy ve dvou duelech celkově nestačilo na Tenerife. Villarreal se pokusí nyní dostat se ze skupiny Evropské ligy už pošesté, což je společně s Anderlechtem rekordní počin.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.67 - 3.43 - 2.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)11003:13
2.Slavia Praha (CZE)11001:03
3.Maccabi Tel-Aviv (ISR)10010:10
4.FC Astana (KAZ)10011:30
Skupina B
FK Partizan - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 21:05)
Hráči srbského Partizanu vstoupili do základní skupiny EL cennou remízou se švýcarským Young Boys Bern, nyní přivítají papírově největšího favorita skupiny B - tedy ukrajinský výběr Dynamo Kyjev. Ten v úvodním utkání prohrával po poločase s albánským outsiderem Skënderbeu Korça 0:1, avšak po změně stran svou hru výrazně zlepšil a nakonec vybojoval důležité tři body po výhře 3:1.

Partizan se letos účastnil kvalifikace o Ligu mistrů, ve 3. předkole vypadl s řeckým Olympiakosem. Vzápětí narazil v play-off o druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěž na maďarský Videoton a mezi osmačtyřicet týmů se dostal hlavně díky venkovní výhře 4:0. V Bernu šel brzy do vedení, jenže soupeř okamžitě odpověděl a pak bělehradský klub udržel alespoň nerozhodný výsledek 1:1, který vzhledem k průběhu určitě bere.

"Samozřejmě jsme chtěli vyhrát, na druhou stranu i bod může mít svou váhu. V tuto chvíli nás čeká silné Dynamo, jenž dlouhodobě má zvučné jméno a bodovat proti němu nebude vůbec jednoduché. Musíme být důrazní v osobních soubojích a aktivní při napadání, bez maximálního úsilí na další body myslet nemůžeme," uvedl s jasnými plány trenér Miroslav Đukić. Jeho svěřenci jsou v lize na druhém místě s třiadvaceti body.

Po deseti odehraných kolech zaostávají za suverénní Crvenou Zvezdou o pět bodů a i v této sezóně se čeká jejich nelítostný boj o titul. Hosté z Kyjeva mají odehráno devět duelů a také získali třiadvacet bodů za sedm výher a dvě remízy. Patří jim vedoucí příčka a na Šachtar mají manko dvou bodů, nicméně disponují jedním utkáním k dobru. Dynamo se kromě dlouhé cesty měřící přes 1000 kilometrů bude muset vypořádat také s bouřlivou atmosféru.

Ta je na stadionu Partizana tradicí a body se zde nezískávají lehko. "Na zápas se nesmírně těšíme, půjde o hodně a my budeme spokojeni pouze s výhrou. Naše skupina je nesmírně vyrovnaná, rádi bychom si zajistili postup do další fáze co nejdříve. Partizan vyniká obrovskou bojovností a týmovým duchem, fanoušci jsou jednoznačně jeho dvanáctým hráčem," vyjádřil se s pokorou kouč Dynama Aljaksandr Chačkevič.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.86 - 3.38 - 2.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Skënderbeu Korça - BSC Young Boys  (čtvrtek 21:05)
Albánské Korče mělo hodně dlouhou cestu z předkol až do základní skupiny Evropské ligy, nicméně jeho odměna je hodně sladká. V cestě do hlavní fázi vyřadilo mimochodem i Mladou Boleslav. Hned v prvním duelu skupiny B se snažilo konkurovat ukrajinskému Dynamu Kyjev a po poločase vedlo, jenže pak nezvládlo začátek toho druhého a prohrálo 1:3. Nyní se pokusí vzdorovat dalšímu favoritovi z Young Boys Bern.

Švýcarský klub letos působil v kvalifikaci o LM a ve 3. předkole vyřadil svého příštího soupeře z Kyjeva. V play-off sice neměl šanci s ruským CSKA Moskva, na druhou stranu v EL byl mezi nasazenými. Vstup do této skupiny mu příliš nevyšel, se srbským Partizanem pouze remizoval v poměru 1:1 a vzhledem k tomu, že hrál před vlastními fanoušky, tak příliš spokojený být nemohl.

V domácí lize se mu daří poměrně slušně, v devíti dosavadních zápasech vybojoval dvacet bodů a momentálně celé soutěži dominuje o pět bodů před druhým St. Gallenem. "O postup se musíme prát, remíza s Partizanem je pro nás samozřejmě ztrátou. Nyní bychom chtěli napravit zaváhání a tři body rozhodně potřebujeme. Na druhou stranu Skenderbeu je doma hodně silné a svými výkony naznačuje, že nebude hrát druhé housle," řekl kouč Adi Hütter.

Oba dva výběry na sebe v evropských pohárech ještě nikdy nenarazily, čeká je tak vzájemná premiéra. Korce se pokusí prodloužit svou letošní šňůru v Evropské lize, ve čtyřech dosavadních střetnutích ani jednou neprohrálo. "Samozřejmě tuto statistiku vnímáme, ale také nemusí nic znamenat. Máme dostatečné kvality na to zvítězit, jen potřebujeme proměňovat nabídnuté příležitosti," doplnil sedmačtyřicetiletý Hütter.

Skenderbeu dlouhodobě nemá v albánské lize příliš velkou konkurenci, v tomto ročníku odehrálo tři zápasy a je první se sedmi body o skóre před Kukësi. "Chtěli bychom hrát podobně jako v první půli proti Kyjevu. Tři body by se nám hodily, potřeba bude zodpovědný výkon od samého začátku a také se musíme vyvarovat slabších chvilek. Young Boys mají velkou kvalitu a budou bojovat," uvedl domácí stratég Ilir Daja.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.73 - 3.80 - 1.81
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dynamo Kyjev (UKR)11003:13
2.FK Partizan (SRB)10101:11
 BSC Young Boys (SUI)10101:11
4.Skënderbeu Korça (ALB)10011:30
Skupina C
Ludogorec Razgrad - TSG Hoffenheim  (čtvrtek 21:05)
Ludogorec si na úvod skupinové fáze Evropské ligy nevedl špatně a dokázal uhrát bod na půdě istanbulského Basaksehiru. Je na tom tedy lépe než Hoffenheim, který naopak nezvládl svůj úvodní duel s Bragou a nutně by potřeboval zabrat. Nicméně bulharský celek před vlastními fanoušky vyhrál v rámci evropských pohárů už třikrát v řadě.

Takže svěřence trenéra Juliana Nagelsmanna nečeká v Sofii vůbec snadná práce. Razgrad je v Evropě již poměrně ostříleným účastníkem, o němž už se prostě ví. Už dvakrát si zahrál skupinovou fázi Ligy mistrů a podruhé je už také v hlavní části Evropské ligy. O takové bilanci si loni čtvrtý tým Bundesligy může zatím jen nechat zdát.

Tak jako tak by měli být Die Kraichgauer v tomto duelu mírnými favority. Jenže v Bulharsku nebude mít Nagelsmann ani zdaleka k dispozici nejsilnější možnou sestavu. Chybět mu bude totiž až devět zraněných hráčů! "Než abych si stěžoval, bude zajímavé sledovat, jak se ostatní poperou s kvalitou evropské úrovně," říkal.

Nadiem Amiri má pohmožděnou nohu, jiný záložník Kerem Demirbay má problémy s kyčlí, útočník Ádám Szalai laboruje s poraněnými třísly a obránce Ermina Bičakčiče trápí pochroumané vazy. Trochu překvapivě pak doma zůstali také Benjamin Hübner, Serge Gnabry, Sandro Wagner i Florian Grillitsch, pořád chybí i Robert Zulj.

A tak hostující stratég musel sahat do zásob a vytáhl si na zápas dvacetiletého Stefana Posche a devatenáctiletého Justina Hoogmu, Merise Skenderoviče a Robina Hacka. "Soupeř se určitě bude snažit zavřít střed pole a nutit nás hrát po křídlech. Musíme se ale snažit vytvořit si prostor tak, abychom vstřelili branku," taktizoval Nagelsmann.

Zato domácí aktuálně nemají nějaké velké potíže s absencemi. Oproti kolegovi Nagelsmannovi má kouč Dimitar Dimitrov určitě větší prostor pro manévrování ke složení základu. "Všichni říkají, že Hoffenheim bude favorit, i když prohrál ve svém prvním utkání. Dobře víme, proti komu budeme nastupovat," uvedl.

V lize si německý klub vede velmi obstojně, během uplynulých šesti kol zvítězil už čtyřikrát, přitom skolil taková mužstva jako Bayern či naposledy Schalke. Ludgorec je v bulharské lize stejně jako jeho aktuální sok druhý jen o bod za vedoucím CSKA Sofia. "Máme jasný cíl zvítězit. Naši hráči jsou z evropských pohárů zkušení," věří si Dimitrov.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.24 - 3.53 - 2.31
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SC Braga - Istanbul Başakşehir  (čtvrtek 21:05)
Někdejší finalista z roku 2011 přivítá na svém stadionu velice nebezpečný Istanbul Başakşehir. Aktuální forma hovoří spíše pro Bragu, která napříč všemi soutěžemi už čtyři zápasy v řadě nenašla přemožitele. Basaksehir naopak tři soutěžní utkání nevyhrál.

Braga začala cestu za postupem v Německu, kde dokázala skolit výtečně hrající Hoffenheim. Rozhodně šlo o nečekaný výsledek. Braga si sice v domácí soutěži nevede nejhůř, ale TSG je v Bundeslize na druhém místě a letos už si připsalo skalp Bayernu Mnichov.

Portugalský celek je tradičním účastníkem Evropské ligy a jak už bylo řečeno, v roce 2011 dokráčel až do finále. Tehdy nestačil na jiný portugalský tým FC Porto. Od té doby ale uběhlo 6 let a Braga na další podobný úspěch stále čeká. Svěřenci trenéra Abela Ferreiry si o víkendu poradili s Tondelou 2:1, přestože v zápase prohrávali, v tabulce jsou pátí.

Zklamání o víkendu zažil Başakşehir, který prohrál na půdě Genclerbirligi nejtěsnějším rozdílem. Už se přitom zdálo, že si istanbulský celek připíše alespoň remízu, ale rozhodující gól padl v první minutě nastaveného času. Başakşehir tak prodloužil svojí sérii bez vítězství na tři soutěžní utkání.

Hosté se v prvním kole Evropské ligy střetli s bulharským Razgradem a museli se spokojit s remízou 0:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.45 - 3.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)11002:13
2.Ludogorec Razgrad (BUL)10100:01
 Istanbul Başakşehir (TUR)10100:01
4.TSG Hoffenheim (GER)10011:20
Skupina D
AEK Atény - Austria Vídeň  (čtvrtek 21:05)
Vedoucí tým řecké nejvyšší soutěže AEK Atény přivítá Austrii Vídeň. Z hlediska postupových ambicí půjde o nesmírně důležitý duel. Řecký celek si může na Austrii vytvořit už šestibodový náskok, tedy pokud na Olympijském stadionu zvítězí.

AEK vstoupilo do nové sezony zklamáním, protože nedokázalo postoupit do Ligy mistrů na úkor CSKA Moskva. Byla to ale jediná porážka, kterou řecký celek utrpěl. Od té doby neprohrál napříč všemi soutěžemi devětkrát v řadě!

Domácí tým má za sebou mimořádně povedený víkend. V ligovém šlágru totiž hostil nenáviděného rivala Olympiakos Pireus a přestože prohrával už dvoubrankovým rozdílem, dokázal výsledek otočit ve svůj prospěch. Jako rozhodující se ukázala být závěrečná čtvrthodina, kdy nejprve srovnal druhým gólem Lazaros Christodoulopoulos a v 89.minutě vstřelil vítězný gól Petros Mantalos.

Španělský trenér ve službách AEK Manolo Jiménez bude muset krotit přílišnou euforii, neboť jeho tým čeká důležité utkání s Austrií Vídeň. Domácí se mohou v případě vítězství výrazně přiblížit vysněnému postupu a určitě je to v jejich zájmu, protože další dvě kola sehrají proti favoritovi skupiny AC Milán.

Austria Vídeň v prvním kole vůbec nestačila na AC Milán, kterému podlehla vysoko 1:5. Na druhou stranu z porážky se oklepala velice rychle. V rakouské lize následující kolo vyhrála stejným výsledkem, tedy 5:1, nad Pöltenem a posléze postoupila i v domácím poháru na úkor Vöcklamarktu. Také Austria měla o tomto víkendu na programu velký šlágr, když zavítala na horkou půdu Salcburku. Utkání ale branku nenabídlo a skončilo 0:0, což zároveň znamená, že Austria je v těsném závěsu až třetí.
AEK Atény - pravděpodobná sestava:
Anestis - Cosič, Lópes, Vranješ, Bakakis - Simoes, Johansson - Christodoulopoulos, Mantalos, Klonaridis - Livaja
Austria Vídeň - pravděpodobná sestava:
Hadzikič - Klein, Mohammed, Westermann, Marčinko - Holzhauser, Serbest - Prokop, Pires, Monschein - Jinhyun Lee
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.34 - 7.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - NK Rijeka  (čtvrtek 21:05)
AC Milán má za sebou velmi povedený start do letošního ročníku Evropské ligy a jeho starodávná značka začíná opět ožívat také na evropské scéně. Dalším soupeřem, který nově zrozený Milán otestuje, bude chorvatská Rijeka.

Milánský celek seděl dlouho na dně propasti a v prachu vzpomínal na doby, kdy prachů bylo mnohem víc. Trofejí rovněž, o známá jména nebyla nouze, AC bylo pojmem. Po smutném loučení s érou Silvia Berlusconiho se zdá, že se nové vedení hodlá zasadit o návrat. AC začalo letní přestavbou kádru, který byl svěřen mladému a nadějnému trenérovi Vincenzu Montellovi. Do začátku skupinové fáze Evropské ligy AC přímo vtrhlo.

Do Vídně jelo jako mírný favorit, ale všeobecně se čekalo, že si to vyžádá dost času, než si noví hráči sednou. Po první půli bylo ale jasné, že tohle AC je hodně dravé a že o ofenzivní talenty rozhodně nebude mít nouzi, protože nad domácí Austrií vedlo o tři branky. Nakonec přidalo ještě dva zásahy a celkové skóre skončilo na čísle 5:1.

V lize se milánskému celku tak suverénně nedaří. Prohrálo s Laziem a naposledy se mu do cesty postavila Sampdoria Janov. Námořníci si s AC poradili 2:0 a nad budoucností trenéra Montelly se začalo zase živě debatovat. Mladý trenér si ale nic takového nepřipouští a je odhodlán soustředit se jen na svou práci a nejbližší zápasy.

V rozhovoru pro Gazzettu někdejší hráč AS Řím zmínil: "Nezajímám se o podobné řeči. I kdyby to byla pravda, tak tohle je otázka pro vedení, ne pro mne. Mým cílem je to, abych co nejlépe odváděl svou práci a aby se mužstvo dokázalo prezentovat co nejlepšími výkony. Jsme hodně ambiciózní a každá ztráta nás samozřejmě mrzí. Teď se ale soustředíme jen na duel Evropské ligy."

Chorvatský celek doma nezačal nejhůř a dlouho držel s řeckým soupeřem z Atén nadějnou remízu. Po hodině hry ale rozhodl o osudu zkušený záložník Lazaros Christodoulopoulos. Rijeka neodehrála špatné utkání, ale nakonec zbyla bez bodů, takže je aktuálně na posledním místě v tabulce. V posledním kole chorvatské ligy se týmu zase tak nedařilo, protože z utkání se Slavenem Belupo získal jen jeden bod.

Rijeka se s italským AC utká poprvé ve své soutěžní historii, AC má s chorvatským fotbalem své zkušenosti. Ani jedno utkání z celkových čtyř vyhrál, na domácí půdě San Sira pak shodně 3:1. Ani v pohárech AC nemá potíže, protože v posledních pěti duelech pohárů vyhrál všechny s poměrně zajímavým skóre. Nastřílel už patnáct branek a dostal od soupeřů jen jedinou. Bude Rijeka tím překvapením, kterému se povede zaskočit slavný celek?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.86 - 12.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AC Milán (ITA)11005:13
2.AEK Atény (GRE)11002:13
3.NK Rijeka (CRO)10011:20
4.Austria Vídeň (AUT)10011:50
Skupina E
Olympique Lyon - Atalanta Bergamo  (čtvrtek 21:05)
Skupina E má zatím poměrně nečekaného lídra. Je jím Atalanta Bergamo a tu nyní čeká soupeř nepopsatelně zkušenější, co se týče pohárových střetů. Výlet do Francie k utkání s domácím Lyonem ale Italové neberou jen jako cestu za památkami.

Atalanta vstoupila do velmi těžké skupiny. Skupiny, která obsahuje anglický Everton nebo právě Olympique Lyon. Hned na úvod ale dala jasně vědět, že nezkušenost v pohárech hodlá dohnat obrovským nadšením a nezlomností. Zároveň ukázala, že názory o typicky italském bránění bez špetky ofenzivní snahy jsou značně pomýlené.

Když značně obměněná Atalanta přivítala v prvním kole Everton, mnozí jí věštili rychlý návrat do reality. To však hráči La Dea zamítli a naopak dál žijí v pohádce. Nejenže nad Evertonem vyhráli a skóre 3:0 ukazuje způsob, ale především byli po celý zápas jasně lepší a soupeře přehrávali obrovskou lehkostí. Liverpoolský celek tak zažil hořké chvíle a Atalanta se vznášela v euforii.

Tým pojmenovaný po bohyni z řecké mytologie se velmi rychle vzpamatoval ze špatného úvodu sezony a dvou porážek. Od té doby se mu daří pravidelně sbírat body i proti lepším týmům. Naposledy v Serii A jela do Toskánska k duelu s domácí Fiorentinou a i když se jí příliš nevedlo, v nastaveném čase nakonec urval bod za remízu 1:1 Remo Freuler. Aktuálně se ale Orobici zajímají zase jen o poháry.

Jedním z hráčů, kteří by měli současnou Atalantu pozvednout na vyšší úroveň, je mladý útočník Andreas Cornelius. I o něm se zmiňuje někdejší obránce Thomas Helveg: "Je skvělé, že Atalanta vsadila na tohoto hráče, protože Cornelius má v sobě neuvěřitelnou sílu. Myslím, že se v Bergamu i italském fotbale už zabydlel a postupně se cítí lépe a lépe. Přeji mu, aby na sobě pořád pracoval a s pokorou se zlepšoval. I díky němu Atalantě držím palce v pohárech," míní Helveg.

Trenér Gian Piero Gasperini nemá mnoho starostí, protože se zcela fit necítí snad jen obránce Rafael Tóloi. Italský celek si musí dávat pozor především na ofenzivní sílu soupeře, protože ten je především v pohárových střetech na domácí půdě hodně dobrý. Už čtyři poslední duely na svém stadionu v rámci pohárů vyhrál a ještě se mu podařilo během nich vstřelit 16 branek. Nemusíte za sebou mít Oxford, abyste si spočítali, že to je celkem dost branek na utkání.

Lyon už se s italskými soupeři setkal několikrát a za celkových 22 duelů s nimi prohrál devětkrát. V prvním utkání skupiny se mu nedařilo tak moc, jak by si přál. S Apollonem Limassol totiž uhrál jen bod za remízu 1:1, přičemž o tři body přišel až v nastavení utkání. Ani domácí scéna mu zatím moc radosti nedělá, protože velký šlágr s PSG prohrál 2:0 a naposledy remizoval v divokém utkání s Dijonem.

Přesto je mladý obránce Ferland Mendy dost sebevědomý. "V Paříži jsme prohráli, ale hráli jsme dobře. Minule nám moc štěstí nepřálo, ale o to víc se těšíme na Evropskou ligu. Bereme tuto soutěž hodně vážně a kdokoli nastoupí do zápasu, odevzdá maximum. Máme velké cíle a víme, že to bude stát hodně práce. Ale jsme Lyon a chceme dokázat, že si zasloužíme místo mezi nejlepšími," dodal mladík.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.64 - 3.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Apollon Limassol  (čtvrtek 21:05)
Everton plánoval mnohem lepší vstup do letošní základní skupiny Evropské ligy, než jaký se mu nakonec povedl. Nyní má celek z města Beatles další šanci bodovat, protože Apollon Limassol přijede v obdobně nevýhodné roli.

Everton totiž může spoléhat na domácí podporu vlastních fanoušků, což se anglickému klubu bude hodně hodit. Prostředí Goodison Parku ho bude motivovat k co nejlepšímu výkonu a pokud domácí něco opravdu potřebují, pak je to právě výhra. První zápas letošního ročníku pohárové soutěže se jim totiž naprosto fatálně vymkl z rukou a Everton si připsal obrovské zklamání.

V prvním duelu cestoval do Bergama a dobře věděl, že jej čeká hodně nabuzený a odhodlaný soupeř, který je navíc znám velmi dobrým herním pojetím. Těžko ale mohl čekat, že se jeho střelci neprosadí ani jednou a naopak že dostane tři branky! Obranná práce Toffees nejevila známky kompaktnosti a domácí Orobici do ní sázeli jednu branku za druhou s lehkostí sobě vlastní.

Everton nyní potřebuje výhru i proto, že ani v Premier League jeho situace rozhodně není ideální. Především přelom srpna a září se Toffees hrubě nepovedl, z čehož rezultovaly hned čtyři porážky v řadě. Evertonu patří nyní až 14. místo a hráči chtějí svým fanouškům udělat radost alespoň v pohárech.

Dodává to i mladý Chorvat Nikola Vlašić: "Postupem času se tady cítím stále více doma. Prožívám skvělé období a chtěl bych hodně pomoci mému týmu, protože máme co zlepšovat. Cítím, jak se moje hráčská úroveň zlepšuje, protože mám kolem sebe skvělé hráče. Doufám, že nasbíráme co nejvíce bodů i v Evropské lize. Poslední utkání jsme naprosto nezvládli a pokud chceme postoupit, musíme přidat," přál by si mladý talent.

Apollon už se s anglickým celkem jednou utkal a dokonce to byl celek z Liverpoolu. Městský konkurent Evertonu si s kyperským týmem poradil vskutku náramně a především jeho návštěva Anglie je zapsána černým písmem v historii klubu. Hosté si totiž odvezli domů hodně krutou porážku 6:1! Od té doby ale uteklo už hodně času, téměř 25 let!

Teď kyperský celek doufá ve zlepšení oproti poslední návštěvě klubu u řeky Mersey. Radost mu může dělat například jeho výkon v prvním utkání skupiny, v němž zanechal rozhodně pozitivní dojem. Proti Lyonu se docela vytáhl a díky Sardinerově trefě z 93. minuty si doma nechal alespoň bod. Na něj navázal především domácí výhrou nad Ermisem v poměru 4:2 a naposledy se na utkání s anglickým soupeřem naladil remízou s AEL Limassol. Dokáže Everton konečně zabrat, nebo dopustí další překvapení?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.67 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Atalanta Bergamo (ITA)11003:03
2.Olympique Lyon (FRA)10101:11
 Apollon Limassol (CYP)10101:11
4.Everton FC (ENG)10010:30
Skupina F
Lokomotiv Moskva - Fastav Zlín  (čtvrtek 21:05)
Zlínští se ve 2. kole Evropské ligy pokusí na hřišti favorizovaného Lokomotivu Moskva zlepšit svou venkovní bilanci z této sezony. Všechny čtyři ligové duely na hřištích soupeřů prohráli a dali v nich jediný gól. Ale proti Lokomotivu se pokusí překvapit.

Zlínu by měla pomoci zkušenost z úvodního duelu skupiny se Šeriffem Tiraspol, ve kterém si hráči zvykali na vyšší tempo evropského fotbalu. Přesto uhráli bezbrankovou remízu.

"Už víme, jak se to hraje. Rychlost, perfektní technika, síla v soubojích. Dostali jsme trošku školení. Zpočátku jsme byli i hodně nervózní. Ale teď víme, kam se můžeme posouvat," řekl trenér Bohumil Páník.

Na jeho svěřence čeká ještě větší test než proti Tiraspolu. Lokomotiv patří k nejtradičnějším ruským celkům a momentálně je druhý v ligové tabulce. V úvodním kole uhrál na hřišti spolufavorita na postup ze skupiny Kodaně bezbrankovou remízu.

Lokomotiv má ve svém středu řadu velkých fotbalových jmen v čele s bývalou hvězdou bundesligového Schalke Peruáncem Jeffersonem Farfánem, kapitánem ruské reprezentace Igorem Denisovem či útočníkem Éderem, který vystřelil Portugalsku titul mistrů Evropy jediným gólem ve finále 2016. Další hvězdy Brazilec Ari a kapitán chorvatské reprezentace Vedran Čorluka Zlín neprověří kvůli dlouhodobým zraněním.

Ruský celek se prezentuje hrou na tři stopery, kterou praktikoval proti Zlínu už Šeriff. "Poprvé jsme se setkali se systémem, že hráli na tři obránce. Byl to pro většinu z našich kluků vůbec první zápas v evropské lize. Vše bylo mnohem rychlejší, teď už by nás to nemělo tak překvapit," věří Vukadin Vukadinovič.

Ačkoli je Lokomotiv v ruské lize rozjetý a více bodů získal jen suverénní Petrohrad, v útoku se Moskvanům tolik nedaří. Z posledních šesti utkání sice čtyři vyhráli, ale z toho třikrát jen 1:0. O to důležitější bude, komu se podaří vstřelit gól jako prvnímu.

Duel vítěze českého poháru s vítězem ruského poháru je na programu ve čtvrtek od 21:05. Přímý přenos vysílá ČT Sport.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Guilherme - Ignaťjev, Mychalik, Kverkvelia, Pejčinovič, Rybus - Fernandes, Tarasov, Denisov - Alexej Mirančuk, Farfán.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Bačo, Gajič, Holzer - Ekpai, Traoré, Jiráček, Vukadinovič - Diop, Železník.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.07 - 11.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheriff Tiraspol - FC Kodaň  (čtvrtek 21:05)
Sheriff Tiraspol se po bezbrankové remíze se Zlínem představí domácím fanouškům a na krásném stadionu Sheriff přivítá FC Kodaň. Dánové letos v evropských pohárech neoslňují, po vypadnutí z Ligy mistrů si v prvním kole Evropské ligy připsali jen domácí bezbrankovou remízu s Lokomotivem.

Utkání v Tiraspolu bude mít velkou váhu. Oba celky si dělají ambice na postup a především Sheriff je odhodlán za každou cenu uspět. Oba celky mají jedno společné a sice zklamání z vyřazení z Ligy mistrů a shodou okolností od stejného soupeře - Karabachu!

"Viděl jsem zápasy Sheriffu proti Karabachu a oba byly těsné, takže je to solidní tým," prohlásil na adresu moldavského mistra trenér hostí Stale Solbakken. Zklamání z vyřazení už u Kodaně přeci jenom vyprchalo. "Když vidíte mnoho velkých klubů, které ve skupinové fázi chybějí, uvědomíte si, jak náročné je se sem kvalifikovat. Musíme si také všichni pamatovat, že jsme ve skupině evropských pohárů pojedenácté za posledních dvanáct sezón," dodal Solbakken.

Kodaň v prvním zápase remizovala 0:0 s Lokomotivem, a tak by se jí body zvenčí náramně hodily. Forma dánského klubu je v tuto chvíli velice dobrá. V domácí soutěži zvítězila Kodaň třikrát v řadě a pokaždé svému soupeři nastřílela čtyři branky. To svědčí o velké ofenzivní síle, kterou Kodaňští disponují.

Moldavský Sheriff ale není žádným nováčkem. Naopak už jde o zkušené mužstvo, které hraje skupinu Evropské ligy pravidelně. Sheriff je ve své domácí soutěži suverénní, ani jednou neprohrál a na čele má dvoubodový náskok před Milsami Orhei.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.91 - 3.21 - 2.19
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lokomotiv Moskva (RUS)10100:01
 Fastav Zlín (CZE)10100:01
 Sheriff Tiraspol (MDA)10100:01
 FC Kodaň (DEN)10100:01
Skupina G
Viktoria Plzeň - Hapoel Beer-Sheva  (čtvrtek 19:00)
Plzeňští ve druhém utkání skupiny Evropské ligy ve čtvrtek přivítají izraelského mistra Hapoel Beer Ševa, kde působí i český útočník Tomáš Pekhart. Cílem Viktorie je odčinit úvodní porážku 0:3 ze stadionu bukurešťského FCSB, domácím by mohla pomoci výborná forma a stoprocentní bilance z tuzemské nejvyšší soutěže.

Zatímco Plzeň vstoupila do skupiny G vysokou porážkou, Beer Ševa doma zdolala 2:1 Lugano. V izraelské lize je však Hapoel až šestý a na půdě soupeřů v pohárech prohrál tři z posledních čtyř utkání.

Západočeši sobotním triumfem 2:0 v Mladé Boleslavi prodloužili stoprocentně úspěšný vstup do ligové sezony a zvítězili i v osmém kole. Povzbuzením pro Viktorii je návrat nejlepšího střelce Michaela Krmenčíka, který si v pohárech odpykal třízápasový disciplinární trest po vyloučení v odvetě třetího předkola Ligy mistrů s FCSB.

"Už se těším i na poháry, protože jsem tři zápasy nehrál za tu blbost, co jsem udělal. Hrajeme doma s dobrým soupeřem a asi by to chtělo už vyhrát. Ukázat našim fanouškům, že i tu Evropu umíme hrát," uvedl Krmenčík.

V minulé sezoně se Beer Ševa v základní fázi Evropské ligy utkala s pražskou Spartou, které podlehla 0:1 doma a 0:2 na Letné. Plzeňští v předchozích čtyřech pohárových duelech s izraelskými soupeři třikrát zvítězili a jednou prohráli.

"Hrajeme teprve poprvé doma, ještě nás pak ve skupině čeká hodně zápasů, takže bych neřekl, že to bude s Beer Ševou zápas o všechno. Klíčový bude, ale nebude úplně nejklíčovější," konstatoval Krmenčík.

Plzeňský trenér Pavel Vrba bude ve čtvrtek postrádat obránce Davida Limberského, který v Mladé Boleslavi utrpěl komplikovanou zlomeninu v obličeji a musel na operaci. Mimo hru zůstávají i záložníci Václav Pilař s Alešem Čermákem, naopak kapitán a stoper Roman Hubník se záložníkem Janem Kovaříkem už po zraněních nastoupili za juniorku.

Čtvrteční utkání začíná ve Štruncových sadech v 19:00 pod vedením maďarských rozhodčích v čele s Istvánem Vadem. Přímý přenos odvysílá televizní stanice Nova Sport 1.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Havel - Živulič, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík.
Hapoel Beer-Sheva - pravděpodobná sestava:
Haimov - Elo, Taha, Tzedek, Korhut - Melikson, Einbinder, Ogu, Radi - Nwakaeme, Pekhart.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.59 - 3.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lugano - FCSB  (čtvrtek 19:00)
FC Lugano přivítá coby outsider skupiny FCSB a hosté překvapivě přijíždějí oslabeni. Trenér Dica nepřivezl například Alibeca, Williama nebo Dragoše. Rumunský tým je i tak favoritem, ale na švýcarské půdě v Luzernu ho nečeká nic jednoduchého.

Domácí tým se v posledních týdnech hodně trápí a ve švýcarské lize nedokázal bodovat tři zápasy v řadě. Dvakrát v řadě dokonce prohrál doma, naposledy podlehl Grasshoppersu 0:3. Kouč Tami má o čem přemýšlet a proč si nespravit chuť v Evropské lize? Lugano se zatím představilo v Izraeli, kde těsně prohrálo 1:2. Zápas s někdejší Steauou Bukurešť je velkou výzvou. "FCSB přijíždí po úspěšném derby a v lize je druhé, takže je v ideální situaci. My jsme poslední dvě utkání ztratili a to zrovna není optimální, ale je tu velká touha se vykoupit a v Evropské lize najít pozitivní výsledky," prohlásil trenér Pierluigi Tami.

FCSB poněkud překvapilo, když trenér Dica nepřivezl nejsilnější možný kádr. Rumunský celek má za sebou těžké derby s Dinamem Bukurešť a podle kouče potřebují někteří hráči odpočinek. Do Švýcarska vůbec neodcestovali Denis Alibec, Dragos Nedelcu, Marko Momcilovici a William.

"Absence typu Alibec je pochopitelně důležitá, ale rumunský tým má dobré náhradníky. Jedná se o silný tým i bez těch, kteří tu nejsou přítomni," okomentoval absence Tami.

FCSB si v prvním zápase připsalo výhru nad Viktorií Plzeň a ve Švýcarsku chce jednoznačně uspět. Je ale pravdou, že klub se netají vyššími ambicemi především v domácí soutěži, kde je zatím na druhém místě za vedoucí Kluží.
FCSB - pravděpodobná sestava:
Niță - Enache, Bălașa, Planici, J. Morais - Pintilii, Ov. Popescu - Man, Budescu, Fl. Coman - Gnohere
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.55 - 3.53 - 2.17
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FCSB (ROU)11003:03
2.Hapoel Beer-Sheva (ISR)11002:13
3.FC Lugano (SUI)10011:20
4.Viktoria Plzeň (CZE)10010:30
Skupina H
1. FC Köln - FK Crvena Zvezda  (čtvrtek 19:00)
Poprvé po dvaceti pěti letech se Kolín nad Rýnem probojoval do evropských pohárů a Severní Porýní-Vestfálsko pohltila doslova fotbalová horečka. Už do Londýna proti Arsenalu odcestovaly tisíce fanoušků, z nichž většina se ani nedostala na stadion. Samozřejmě že vyprodáno bude i na první domácí zápas proti bělehradské Zvezdě.

Až na dvacet tisíc příznivců kolínských Kozlů vážilo cestu z Německa do Anglie, ačkoli londýnský klub již předem avizoval, že vstupenek jim vydá sotva sedminu. V podstatě tak Evropu spíše než konečný výsledek zaujala skutečnost, že díky přetížené situaci kolem stadionu byl začátek úvodního klání posunut o celou hodinu.

Německé úřady tak logicky vnímají nynější duel s Crvenou Zvezdou jako vysoce rizikový. Protože zrovna fanoušci srbského klubu ani zdaleka nepatří k těm nejklidnějším a do Kolína se jich údajně chystá několik stovek. Policejní prezident kolínské policie Uwe Jacobs tak oznámil, že okolí RheinEnergieStadionu bude hlídat na dva tisíce příslušníků.

Oba tábory si navíc mají z minulosti co vracet, byť se naposledy střetly v dávném roce 1989. Hlavně na srbské straně se jednoduše na nic nezapomíná. "Vztah je jednoznačně nepřátelský, ostatně jako na straně bělehradského klubu. Široce mobilizujeme všechny složky," prohlásil policejní ředitel Michael Temme.

V roce 1989 se Kolín nad Rýnem a Crvena Zvezda střetly o osmifinále Poháru UEFA a tehdy srbský celek nepostoupil v součtu obou klání o jednu branku. Nezvládl totiž odvetu. Moc dobře si na tenhle dvojduel vzpomněl současný prezident Svetozar Mijailovič. "Před 28 lety jsme tehdy zanechali dobrý dojem," zalovil v paměti.

Že by však po tolika letech prahnul po pomstě, o tom pochopitelně nemůže být řeč. "Nakonec ta porážka byla zlomovým momentem v cestě za ziskem trofeje v Poháru mistrů evropských zemí z roku 1991. Tuhle zkušenost jsme pak nikdy nezažili. Všechno je teď jiné. Každý dobrý výsledek nám dává šanci do dalších zápasů," zakončil Mijailovič.

Co se aktuálního stavu v základní skupině H týče, jsou na tom domácí zatím nejhůře. Na druhou stranu papírově nejtěžší zápas z Londýna mají už za sebou. Hosté na úvod remizovali před vlastními diváky s BATE Borisovem, což pro ně nebyl nikterak špatný rezultát, a na západě Německa tentokráte nebudou mít co ztratit.

Kolínský trenér Peter Stöger by jen nerad svého soupeře podceňoval. "Zvezda zcela ovládá domácí ligu. Pokud budete sledovat srbský fotbal, zjistíte, že je velmi technický. Už v kvalifikačních kolech hosté porazili kvalitní mužstva a jsou plni sebevědomí. Čeká nás opravdu těžký úkol," komentoval rakouský stratég na tiskové konferenci.

Jeho svěřencům se přitom vstup do této sezóny vůbec nevydařil. Jsou ve velké krizi, z níž zatím jen marně hledají cestu ven. Jen s jedním bodem na kontě, který uhráli naposledy s Hannoverem, jsou v Bundeslize úplně poslední. "Chceme se skrz tuhle remízu odrazit dopředu. Bylo by to dobré jak pro ligu, tak pro Evropskou ligu," zakončil Stöger.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.72 - 5.21
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
BATE Borisov - Arsenal FC  (čtvrtek 19:00)
Po úvodní domácí výhře nad Kolínem čeká londýnský Arsenal v Evropské lize první výjezd, a to hned do dalekého Běloruska. Kanonýry na východě čeká nepříjemné BATE Borisov, které na svém stadionu v evropských pohárech prohrává zřídkakdy, a i tentokrát cítí šanci na úspěch, neboť manažer Arsenalu Arsene Wenger opominul na zápasové soupisce celou řadu členů obvyklé základní jedenáctky.

Arsenal byl jediným týmem ze všech účastníků Evropské ligy, který hrál svůj ligový zápas až v pondělí. Další ligové kolo s Brightonem pak následuje již v nedělní brzké odpoledne, a tak bude ve čtvrtek rotace Kanonýrů opravdu citelná. Z Londýna vůbec neodcestovali hráči jako Sánchez, Özil, Koscielny, Ramsey, Xhaka, Lacazette, Kolašinac, Monreal či Bellerín. Vinou zranění chybí také Welbeck, Iwobi, Coquelin nebo Chambers, a tak se šance mohou dočkat i hráči, o nichž ještě pořádně neslyšeli ani věrní fanoušci Arsenalu.

Wenger se přesto nechal slyšet, že postaví zkušený tým a nominované mladíčky ponechá alespoň ze začátku povětšinou na lavičce. "Máme velmi náročný harmonogram. Jedná se o důležitý zápas, a proto v základní sestavě nastoupí jen jeden nebo dva mladí hráči. Začneme zítra s velmi zkušeným týmem," sliboval Wenger na středeční předzápasové konferenci.

Francouzský kouč věří, že takováto zkušenost nováčkům na soupisce jen prospěje. "Bude to pro ně dobrá prověrka, otestují si vlastní odolnost vůči tlaku. Něco takového zažijí vůbec poprvé v kariéře. Nastoupí na nový stadion před natěšeným publikem sedmnácti tisíc lidí. Čeká je pořádná atmosféra. A v této profesi nedostanete deset šancí nastoupit za Arsenal. Hned jak nastoupíte poprvé, třeba jen na dvacet minut, musíte přesvědčit, že máte potřebnou kvalitu i odvahu hrát a ukázat se. Je to vždy nejisté, v tréninku hráčovy kvality lze poznat, ale zápasová zkušenost je něco jiného."

Střetnutí s Borisovem bude pro Arsenal vůbec prvním v klubové historii a na běloruské půdě je nečeká nic lehkého. BATE totiž doma prohrálo jen jediný z posledních dvanácti zápasů v pohárové Evropě, a to proti Barceloně v roce 2015. Od té doby z Borisov Areny odjelo s nepořízenou sedm dalších klubů včetně pražské Slavie, které však v pohárové matematice stačila k postupu do dalšího předkola i prohra 1:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.20 - 4.39 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)11003:13
2.FK Crvena Zvezda (SRB)10101:11
 BATE Borisov (BLR)10101:11
4.1. FC Köln (GER)10011:30
Skupina I
Red Bull Salzburg - Olympique Marseille  (čtvrtek 19:00)
Marseille načala svou pouť v Evropské lize opravdu hodně vydřeným vítězstvím nad Konyasporem, a protože Salzburg nedokázal naplno uspět na půdě Vitórie, nemusel by být vývoj ve skupině tak jednoznačný, jak se dalo očekávat před samotným startem. Konfrontace rakouského a francouzského giganta bude tak jako tak zajisté zajímavá.

Konstantinos Mitroglou sice jakožto velká hvězda na konci přestupového období přestoupil na jih Francie, jenže doteď nezasáhl ani k jednomu klání vlivem svalového zranění. Tentokráte však nechybí v nominaci kouče Rudiho Garcíy, a mohl by tak v Salzburgu prožít svůj debut. Jestli ano, má se Red Bull rozhodně na co (ne)těšit.

V posledních několika letech řecký reprezentant atakoval vždy hranici dvaceti vstřelených branek na jednu sezónu a nic na svých standardech nemíní měnit ani v Marseille. Nastoupit přitom mohl už minulou neděli proti Toulouse, hostující trenér však řekl jasné ne: "Ještě netrénoval. Nebudeme s ním v žádném případě riskovat."

Ani teď není příliš pravděpodobné, že by se po delší odmlce objevil ihned v základní sestavě. Ovšem je dost možné, že na hřiště vstoupí jako náhradník. Ačkoli Les Phocéens aktuálně vyloženě problémy v útoku nemají, v minulém klání Evropské ligy se na vstřelený gól značně natrápili. Na druhou stranu se mohou pyšnit hned třemi čistými konty v řadě.

García si v uplynulých dvou týdnech neměl moc na co stěžovat. Jeho tým od těsné výhry nad Konyasporem v Ligue 1 skolil Amiens i Toulouse a v lize se drží na slušném pátém místě. "Tři body z Toulouse nám zvedly sebevědomí. Ale je potřeba je potvrdit ve čtvrtek i následně proti Nice. Bude těžké uspět, protože času na přípravu mnoho není," vysvětloval.

Loni se Salzburg střetl s jiným francouzským celkem nacházejícím se u Azurového pobřeží. Doma přitom neměl s Nice úplně nejlepší zkušenost a padl, ovšem pak svému soupeři porážku na jeho hřišti vrátil. Co se aktuální formy týče, mohli by na tom být domácí určitě lépe. Ačkoli druhá pozice v rakouské nejvyšší soutěži není úplně špatným výsledkem.

Trenér Marco Rose si moc dobře uvědomuje, že jeho svěřence čeká papírově ten nejsilnější protivník. "Očekáváme obtížný úkol. Marseille má v kádru několik skvělých hráčů, jakým je například Dimitri Payet," posílal chválu na dálku. "Víme, že na této úrovni rozhodují někdy maličkosti. Hlavně v obraně nesmíme chybovat a v útoku musíme využívat naše šance."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.52 - 3.17
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Konyaspor - Vitória SC Guimarães  (čtvrtek 19:00)
Favoritem skupiny I jsou Marseille se Salcburkem, ale svojí šanci cítí i turecký Konyaspor a portugalská Vítória Guimaräes. Především domácí se v Torku Aréně pokusí získat první body.

Turecký celek sehrál v prvním kole vyrovnanou partii s Olympiquem Marseille, ale na Stade Vélodrome prohrál po jediné brance Adila Ramiho. Jediný ve skupině tak nemá ani bod, protože druhé utkání mezi Salcburkem a Vitórií skončil nerozhodným výsledkem.

Forma Konyasporu není zrovna optimální. V lize zaujímá až dělené třinácté místo, protože za šest kol získal jen dvě výhry. Mimochodem tu poslední právě o víkendu, když v generálce na Vitórii Guimaräes porazil 2:0 Akhisar Belediyespor.

Ani Vitória si nemůže příliš vyskakovat, doma se Salcburkem uhrála jen remízu 1:1 a v domácí soutěži jí patří osmé místo, takže oproti loňské senzační čtvrté příčce zaostává.

Vzájemný souboj bude vůbec prvním v historii. Konyaspor se s Vitórií nikdy neutkal a těžko říci, co může vzájemné střetnutí přinést. Určitě není tajemstvím, že portugalský celek vyznává ofenzivní fotbal, v kádru má plno Brazilců. Konyaspor je v tomto ohledu více turecký, ale v ofenzívě sází na africké fotbalisty.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.34 - 3.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Marseille (FRA)11001:03
2.Red Bull Salzburg (AUT)10101:11
 Vitória SC Guimarães (POR)10101:11
4.Konyaspor (TUR)10010:10
Skupina J
Athletic Bilbao - Zarja Luhansk  (čtvrtek 19:00)
Athletic Bilbao ve čtvrtek večer vyzve v Evropské lize ukrajinskou Zarju Luhansk a bude při tom spoléhat především na domácí formu. Stadion San Mamés pro něj vytváří pevnost, která se v evropských pohárech jen velmi těžko dobývá.

Další španělský vyslanec v pohárové Evropě má před sebou hodně zajímavého soupeře. První duel ve skupině Evropské ligy se mu zcela nepovedl a Bilbao nakonec jen remizovalo s německou Herthou Berlín. Aktuálně se dělí o druhé místo ve skupině právě s německým soupeřem a touží po třech bodech. Ty ale nebude vůbec jednoduché získat.

Bilbao totiž nemá formu. V Evropě se mu sice daří a zejména doma je těžko k poražení, neboť už v šesti pohárových kláních vyhrálo. Jenže dění v LaLize aktuální formu dost zhoršuje. Bilbao se totiž trápí a za poslední tři duely si připsalo jen jediný bod. Po porážkách s Las Palmas a Atléticem Madrid sice nesehrálo s Málagou špatné utkání, ale ke třem vstřeleným brankám přidalo také stejný počet inkasovaných. Dvě z nich navíc dostalo v posledních deseti minutách.

Přesto je trenér José Angel Ziganda odhodlán důvěřovat svým hráčům. "Víme, že se nám v poslední době vůbec nedaří, ale pro nás je to motivace ukázat, že je to jen chvilkový výpadek. Každý tady táhne za jeden provaz, jsme výborný tým a já svým hráčům naprosto věřím. Máme vysoké cíle a chceme jich dosáhnout společně. Mrzí mě, že jsme naposledy ztratili koncentraci a dostali v závěru dvě branky, tohle se nesmí opakovat. Věřím, že doma ukážeme naše kvality."

Dobrou zprávou pro trenéra Zigandu je fakt, že může počítat s kompletním kádrem. Do formy se vrací také Óscar De Marcos, který se před ligovým utkáním ještě necítil zcela fit. Zarja se těší na Bilbao možná i proto, že se se španělským soupeřem ještě nikdy v historii neměřila. Má ale své vlastní problémy, které by bylo záhodno řešit.

Třeba to, že neumí skórovat. Posuďte sami, jak náročné musí být povolání útočníka v současné Zarje. Ta totiž čtyři poslední vystoupení v Evropské lize na půdě soupeřů prohrála a co je horší, hned ve třech z nich nedokázala ani jednou skórovat. Bilbao se navíc pyšní poměrně dobrou obrannou prací na svém stadionu, což bude pro ukrajinského soka jistě náročné.

Zarja nikdy nebyla příliš známým klubem, ale v poslední době se pokouší budovat si svou reputaci na evropské scéně více než zdatně. V minulém ročníku ukrajinské ligy skončila třetí a do základních skupin Evropské ligy se dostala už podruhé za sebou. Snaží se tak rozšířit počet svých zápasů v pohárech, který nyní čítá číslo 22.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.01 - 14.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Östersunds FK - Hertha BSC  (čtvrtek 19:00)
Daleká cesta a netradiční povrch čeká na Herthu. Östersunds je od hlavního města Spolkové republiky vzdálen 1200 mil. Německý celek je favoritem, ale Östersunds není radno podceňovat. Doma totiž letos třikrát zvítězil a připsal si skalpy zkušených týmů.

Östersunds je letos postrachem soupeřů a své by o tom mohli vyprávět v Turecku nebo Řecku. Skandinávský celek z předkola vyšoupl Galatasaray nebo PAOK Soluň a senzačně si zajistil učinkování v základní skupině Evropské ligy. Švédský celek navíc pokračuje v dobrých výkonech a v prvním kole dokázal vyhrát na půdě Zarjy Luhansk 2:0.

"Jsme opravdu nadšeni, ale víme, jak silný doma Östersunds je," reagoval s jistou dávkou ironie na daleké cestování obránce Peter Pekarík. Dlouhá cesta do Skandinávie nebude jedinou nástrahou. V Östersundsu čeká německý tým tzv. Astroturg, tedy umělý povrch.

Berlíňané zatím svými výkony neoslňují. V Budeslize vyhráli jen dvakrát, naposledy o víkendu nestačili na Mohuč a v tabulce jim patří až osmé místo. Příliš dobře se nevydařil ani první zápas skupiny Evropské ligy s Athleticem. Na domácím Olympijském stadionu s baskickým celkem jen remizovali.

Hertha bude v historicky prvním souboji s Östersundsem favoritem, ale jak už bylo řečeno, švédský celek se nevyplácí podceňovat. Zuby už si na nováčkovi vylámaly i zvučné týmy. Na druhou stranu pokud chce Hertha postoupit, měla by zápas zvládnout.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.12 - 3.35 - 2.47
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Östersunds FK (SWE)11002:03
2.Athletic Bilbao (ESP)10100:01
 Hertha BSC (GER)10100:01
4.Zarja Luhansk (UKR)10010:20
Skupina K
SS Lazio - SV Zulte Waregem  (čtvrtek 19:00)
Lazio Řím si chce připsat další výhru, i když jeho situace není úplně jednoduchá. Množství zranění zřejmě donutí trenéra Inzaghiho k několika změnám, ale každý z hráčů se bude chtít doma ukázat. Hostem bude belgický tým Zulte Waregem, kterému se naopak první duel moc nepovedl.

Lazio je jedním z hlavních favoritů na postup ze skupiny a ukázalo to už v prvním utkání. To mu nešlo příliš jednoduše, ale velkou výhodou současného Lazia je jistá charakteristika, kterou do týmu vnesl trenér Simone Inzaghi. Bratr slavnějšího fotbalisty vede Římany k organizovanosti, umí z hráčů dostat maximum, je to výborný stratég a tým pod jeho vedením se nikdy nevzdává. A to Lazio ukázalo v sezoně již několikrát.

První duel sehrálo s nizozemským Vitesse a do šaten šlo na jeho půdě za stavu 1:0 pro domácí. Přesto se nakonec radovalo ze tří bodů, které Laziu vystřelil mladík Alessandro Murgia až patnáct minut před koncem! Lazio tak dokonalo obrat a slaví první výhru. A z velké části je to zásluha opět chváleného trenéra Inzaghiho. Toho chválí i experti, například Roberto Muzzi.

Na adresu Inzaghiho prohlásil: "Mám pocit, že ze Simoneho Inzaghiho vyroste jednou výjimečně dobrý trenér. Už nyní má málo chyb a jasný rukopis. Umí stmelit kabinu a dostat z hráčů maximum jako málokdo. Trochu v něm vidím začátky Antonia Conteho, v tom jsou si oba podobní. Kromě toho využívá schopnosti několika jedinců a to vždy podle toho, jak se to hodí vzhledem k soupeři," skládá Muzzi ódu na Inzaghiho umění.

Potíže má ale Lazio stále stejné. A naplno se projevily v nedávném utkání proti Neapoli. Lazio sice vedlo, ale vzhledem k omezeným zdrojům v obraně a náhlým zraněním nakonec právě jeho zadní řada utrpěla nejvíc. Laziu se přes léto nepovedlo přivést plnohodnotnou náhradu za stopera Wesleyho Hoedta a teď to vedení mrzí. Nadále římskému týmu chybí de Vrij, Bastos, Wallace, Basta a Felipe Anderson.

Belgické Zulte tolik problémů nemá a daří se mu v poslední době vyhrávat zápasy alespoň na domácí scéně. Poslední tři duely ve všech soutěžích dohromady Zulte vyhrálo a mohlo mu to posloužit jako náplast za nedávné neúspěchy. První duel v Evropské lize totiž belgický celek hrubě nezvládl. S Nice prohrál drtivým skóre 5:1 a v tuto chvíli je na poslední příčce.

Trenér Franck Dury je ale dost odhodlaný. "Je pravda, že minulé utkání s Nice nám vůbec nevyšlo. Nevěšíme ale hlavu, teď nemá smysl dívat se do minulosti. Máme před sebou dalšího skvělého soupeře a uděláme maximum, abychom získali body. Jsem přesvědčen, že můžeme uspět," míní Dury.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.94 - 12.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - SBV Vitesse  (čtvrtek 19:00)
Domácí Nice vyzve návštěvu z Nizozemska, která měla v minulém kole trochu smůly. Nice je známé především jako velmi ambiciózní celek s výbornou schopností střílet důležité góly, což ukázalo už proti Zulte Waregem.

Nice dlouho bojovalo o Ligu mistrů, ale nakonec podlehlo italské Neapoli a jeho sen o nejprestižnější fotbalové soutěži se rozplynul. Klub ale nelenil a stanovil nové cíle, mezi kterými je na prvním místě postup ze skupiny Evropské ligy. Ani tuto soutěž nebere francouzský celek na lehkou váhu, což jasně deklaroval hned v prvním utkání skupiny K.

Do Waregemu přijížděl k utkání se Zulte jako jasný favorit a svou roli do puntíku splnil. Domácímu týmu nadělil hned pět branek a řádně mu pokazil radost z postupu do skupiny. Velký podíl na tak vysoké výhře měl útočník Alassane Pléa, který se jen za prvních dvacet minut trefil dvakrát. Na domácí scéně už Nice tak velkorysé nebylo a svým fanouškům dopřálo "jen" výhru o jednu branku, když Stade Rennes porazil jedinou trefou Mario Balotelli.

V minulém kole Ligue 1 muselo Nice dorovnávat manko dvou branek, ale i to díky penaltě zvládlo a nakonec bralo bod proti hostům z Angers. A nyní je odhodlané získat další body, díky kterým by mohlo nakročit k vysněnému postupu ze skupiny. Mladý brankář Yoann Cardinale, který patří mezi opory svého týmu, mluvil před zápasem mimo jiné i o tom.

Na tiskové konferenci zmínil: "Čeká nás hodně náročný duel, i když hrajeme doma. Po minulém výsledku od nás každý bude očekávat něco podobného, ale ne vždy se poštěstí tak vysoká výhra. My budeme rádi za jakoukoli výhru s vědomím, že jsme do utkání dali všechno. Nesmíme zapomínat, že Vitesse je třetí v lize a nedávno porazilo Ajax, což není snadné pro nikoho," dodal Cardinale.

Ambiciózní Vitesse se v minulém kole Eredivisie opravdu vytáhlo a dalo zapomenout na velmi špatný dojem po pohárovém utkání s AVV Swift. Na Ajax coby favorita si Vitesse vyšláplo a už do kabin po první půli šlo za stavu 2:0. Ani závěrečný tlak a inkasovaná branka nakonec hostům nevadily, takže si Vitesse připsalo cenný skalp favorizovaného Ajaxu Amsterdam.

Teď má trochu paradoxně šanci ho pomstít, protože právě Nice v této sezoně Ajax vyřadilo z předkola o Ligu mistrů. Vitesse se však proti francouzským celkům moc nedaří a v rámci pohárů s nimi ještě nedokázalo vyhrát ani jednou. Malou útěchu by mohlo nalézt v tom, že Nice se aktuálně doma moc nedaří, pokud jde o poháry. Za posledních pět duelů vyhrálo na stadionu Allianz Riviera jen jednou, což bude nyní chtít napravit.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.45 - 6.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.OGC Nice (FRA)11005:13
2.SS Lazio (ITA)11003:23
3.SBV Vitesse (NED)10012:30
4.SV Zulte Waregem (BEL)10011:50
Skupina L
Rosenborg BK - Vardar Skopje  (čtvrtek 19:00)
Vardar neprožil vůbec povedený start do premiérového ročníku základních skupin Evropské ligy a padl před vlastními fanoušky s favorizovaným Zenitem ostudným způsobem. Ačkoli nemá úplně ty nejvyšší ambice, rozhodně by chtěl v dalekém Rosenborgu zanechat lepší dojem. Norský celek mimochodem také v prvním zápase úplně nezazářil.

Oba mančafty by nejenže rády konečně vstřelily svůj první gól, ale zároveň hodlají zahrát lépe v obraně. Zatímco trondheimská defenzíva nechala španělský Real Sociedad skórovat čtyřikrát, ta ze Skopji dokonce inkasovala pětkrát. Právě výsledek ze vzájemného zápasu může rozhodnout o tom, zda-li se v těžké konkurenci vůbec budou moci poprat o postup.

Hosty po debaklu s ruským gigantem čekal opravdu náročný program, postupně sehráli celkem tři ligová klání, v nichž uhráli sedm bodů. Pochopitelně že konfrontace na evropském poli je pro ně na úplně na jiné úrovni. "Vyvíjíme velké úsilí, abychom měli silnou sestavu na každý zápas. Problémem jsou i některá zranění," uvedl kouč Čedomir Janevski.

Minulou neděli Vardar uspěl na půdě bitolského Pelisteru a makedonský lodivod byl s výkonem týmu spokojený. "Museli jsme bojovat a být organizovaní až do konce zápasu," hodnotil. "Tenhle rytmus ve stylu středa - sobota - středa není pro Vardar snadný. Čeká nás několik obtížných utkání, takže musíme rotovat v sestavě."

Rosenborg aktuálně hladce ovládá domácí soutěž, a pokud výrazným způsobem v posledních sedmi kolech nepropadne, měl by získat svůj celkově dvacátý pátý titul v historii. V kádru má na rozdíl od soupeře opravdu jedno hodně zajímavé a zvučné jméno, a tím je forvard Nicklas Bendtner, protřelý mnoha evropskými kluby.

Právě on byl hlavním strůjcem posledního ligového úspěchu na půdě Lilleströmu, zaznamenal dva z celkových tří gólů. Rosenborg nemá důvod, proč by si na novice evropských pohárů z Makedonie neměl věřit. "Mám opravdu velkou víru v tenhle tým," říkal hlavní Bendtnerův parťák z útoku Milan Jevtovič.

V Evropské lize je Rosenborg zkrátka daleko zkušenějším klubem, a i proto je stavěn v nynějším duelu do role favorita. "Vardar ale v předkolech vyřadil Malmö i Fenerbache, takže ho plně respektujeme," varoval Jevtovič. "My jsme vyřadili Ajax, i když nám nikdo nevěřil. To je fotbal. Stále si myslím, že můžeme ze skupiny postoupit."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.96 - 8.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zenit Petrohrad - Real Sociedad  (čtvrtek 19:00)
Real Sociedad váží dlouhou cestu do Ruska, kde se jeho hostitelem stane domácí Zenit Petrohrad. Oba týmy své úvodní zápasy skupiny L zvládly na výbornou a Zenit od té doby pokračuje ve výborných výkonech. Španělský tým se na druhé straně poslední dobou hodně trápí.

Real Sociedad San Sebastian začal ve skupině výborně. Poradil si s Rosenborgem a nadělil mu čtyři branky. Navíc se mu povedlo udržet čisté konto a jeho obranná práce vynikala. Vše se zdálo výborné, jenže po návratu do LaLigy mu celý svět pořádně zhořkl. Nejprve dostal tři góly od Realu Madrid a pak také od Levante. V minulém kole dostal celek ze San Sebastiánu tři góly také od Valencie.

Náhle je jeho obrana terčem kritiky, židle pod trenérem Eusebiem Sacristánem se pořádně kymácí a fanoušci jsou zklamaní. Pomůže Realu Sociedad opět utkání Evropské ligy? Problém je, že jeho soupeř rozhodně nesmí být brán na lehkou váhu. Zenit Petrohrad má postupové ambice a trenér Roberto Mancini je zárukou ambic. I proto jsou hráči La Realu odhodlání vyhrát.

Mladý talent Mikel Oyarzabal v rozhovoru pro klubovou televizi poznamenal: "Všechny nás hodně mrzí poslední utkání, které jsme těsně prohráli. Nevedli jsme si špatně a moc jsme toužili konečně utnout tu negativní řadu porážek. Opět se nám to ale nepovedlo. Teď jsme plně soustředěni jen na Evropskou ligu. Hrát proti tak zkušenému týmu je velká výzva a my se nemůžeme dočkat. Chceme konečně ukázat svou kvalitu a porazit Zenit. Hodně se na duel těšíme," dodal mladý útočník.

Španělskému týmu se vůbec nedaří a ani na ruské oponenty nemá nejlepší vzpomínky. Naposledy nedokázal přejít přes Krasnodar, který jej vyřadil v sezoně 2014/2015. Zenit hrál s nějakým španělským soupeřem už mnohokrát a devět duelů odehrál doma. Na to naopak vzpomíná rád, neboť zde jen jednou prohrál a jinak sbíral body. Aktuálně si navíc na formu nemůže stěžovat.

Hned v prvním vystoupení v Evropské lize porazil Vardar Skopje a bylo na co se dívat. Ruský celek nasázel svému soupeři pět branek, z nichž dvě zařídil střelec Aleksandr Kokorin. Kromě dobrého útoku má trenér Roberto Mancini radost samozřejmě také z obrany, které se povedlo udržet čisté konto. Na duel proti La Realu se navíc jeho svěřenci naladili nejlépe, jak mohli. Tedy vítězstvím, navíc nad silným Krasnodarem, jehož domov vyloupili dvěma brankami.

A trenér Mancini samozřejmě nešetřil chválou. "Hráli jsme velmi dobře, nenechali jsme soupeři prostor pro vytvoření šancí. Jsem hrdý na to, jak jsme se k utkání postavili, prakticky pořád jsme dominovali. Doufám, že si podobného ducha přeneseme také do Evropské ligy, protože domácí vítězství by pro nás bylo hodně důležité," uvědomuje si italský stratég.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.53 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)11005:03
2.Real Sociedad (ESP)11004:03
3.Rosenborg BK (NOR)10010:40
4.Vardar Skopje (MKD)10010:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (33)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zvláštní zápasy dnes a čekám hodně překvapení, půlka týmu to vůbec nechce hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

otázka - je možnosť sa do tej európskej ligy neprihlásiť? proste mám nárok aby som v nej hral lebo som vyhral pohár, alebo umiestnil sa v lige na mieste zaručujúcej miesto v skupine EL a povedať UEFE že nie ďakujem? alebo by ten klub UEFA potrestala?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi by to bylo možné, stejně jako můžeš odmítnout postup v lize. V praxi to u EL ale nikdo neudělá, protože by se připravil o peníze a naštval fanoušky.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že v momentálnej situácii napríklad v Anglicku, kde je brutálne veľa peňazí, sa môže každý anglický klub radšej sústrediť na lepšie umiestnenie v PL, ako sa vyťažovať zbytočnými zápasmi za trápne prachy v Európskej lige. V súčasnosti môže naozaj motivovať iba miestenka do ligy majstrov (viď.United), ale tá cesta do finále je tak dlhá, že sa po ceste do neho môže prihodiť všeličo.

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavá myšlenka. No co říká kolega je asi pravda.

Reagovat
dinss

OT: Ten stadion Žižkova je strašnej ale je vlastně zázrak, že hrajou druhou ligu... Snad se tenhle tým zvedne a někam se přestěhuje...

Reagovat
Kepy_FCB

Opava vali, fans supr

Reagovat
dinss

Čekal jsem, že se na Opavu taky hecnou jako na vás.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty máš ale starosti, druhý příspěvek OT a ještě úplně mimo mísu.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha tak promiň oni zrovna hrají tak to není úplně mimo mísu.

Reagovat
dinss

Druhý příspěvek? Jakej druhý příspěvek?

Reagovat
smazaný uživatel

Druhý příspěvek v diskusi..

Reagovat
Greny

No hrala spis Opava, Zizkov v roli sparing partnera

Reagovat
ratusek

Reagovat
doNny

Reagovat
HorajzmAmmann

lepší než Zlín s Jihlavou

Reagovat
ronaldik

Aspoň je to Morava a ne pojebaná Praha

Reagovat
dinss

Kdyby měl Zlín uzavřený stadion tak to vypadá lépe a Jihlava je až na jednu tribunu otřesná.

Reagovat
smazaný uživatel

ne ze bych nefandil ceskemu fotbalu, ale dle me dnes Astana tu Slavii nehorazne prejede

Reagovat
olymp

AEK doma neprohraji. Po ligove euforii a otoceni vysledku z 0:2 na 3:2 s odvekym rivalem Olympiacos je take v psychicke pohode. Uz v minulem kole jsem moc nechapal opet postoj ceskych medii, ktery byl silne "proti" reckemu tymu a nedaval AEK mnoho sanci. Kdezto tady v GR to bylo uplne naopak - jeli do Chorvatska jako favorite a vyhrat, coz take potvrdili. Pojdme Enosi!!!!!

Tipuji 2:1

Reagovat
Wambasen

Doufám, že i v dnešním zápase získá Östersunds nějaké bodíky. V posledních ligových zápasech měli smůlu, ale jejich hra na podzim stále graduje.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Greny

Jenze Kometa dostala 5000 za opakovane porušení a Plzen jen 2000 za stejne opakovane poruseni pravidel... tak co to je?mimochodem ma o vest ke zvyseni návštěvnosti, v Brne ji to paradoxne snizi....

A to se urcite rvalo Sparta zanedbana je, pražské bundy a jelikoz je v poslednich dnech zase tepleji tak dokonce i zaslapte do ledu topice

Reagovat
ratusek

ježiš to jsou idioti na tom svaze zase potřebují z klubů dostávat akorát peníze?

Reagovat
smazaný uživatel

Taky to nesmíš křičet 95% procent zápasu.

Reagovat
HorajzmAmmann

lepší než Zlín s Jihlavou

Reagovat
HorajzmAmmann

Reagovat
doNny

Reagovat
stas87

Reagovat
ZB 07

Reagovat
stas87

Najlepsia liga na svete a jej tim prehrava s ukackami, ty vole UKACKAMI doma 0-1.

Reagovat
Mönchengladbach

Bundesliga tento týden v pohárech bilance 0-0-5 se skóre 1:10 a zbývá ještě mač Hoffe v Ludogorci.

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

Kadeř

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele